BETA

Whonix: Μια εικονική διανομή για μέγιστη ασφάλεια και ιδιωτικότητα

Εικόνα constantinos

whonix

Το Whonix (ονομαζόταν TorBOX ή AOS στο παρελθόν) είναι ένα λειτουργικό σύστημα γενικής χρήσης που βασίζεται στο Virtual Box, στο Debian GNU/Linux και στο Tor. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του βέβαια είναι ότι με το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα είστε τελείως ανώνυμοι, όταν βγαίνετε στο internet.
Ο σχεδιασμός του Whonix δεν επιτρέπει διαρροές της IP και των DNS που χρησιμοποιείτε. Ούτε καν με κακόβουλο λογισμικό, που έχει δικαιώματα root (διαχειριστή), μπορεί να μάθει κάποιος την πραγματική τοποθεσία του χρήστη.  Αυτό οφείλεται σε μια ιδιαιτερότητα του Whonix, αποτελείται από δύο εικονικά συστήματα. Το ένα λειτουργεί τρέχοντας το δίκτυο Tor, λειτουργώντας ως πύλη, και αυτό είναι το: Whonix-Gateway. Το άλλο σύστημα, το Whonix-Workstation, δουλεύει ως ένα εντελώς απομονωμένο δίκτυο αφήνοντας να περάσουν μόνο οι συνδέσεις που γίνονται μέσω του Tor.
Κοινώς, το Gateway λειτουργεί ως πύλη μέσω της οποίας συνδεόμαστε με το Tor network, ενώ το Workstation είναι αυτό που λέει τ' όνομά του, ο σταθμός εργασίας μας, το desktop μας, δηλαδή. Έτσι μπορούμε όχι μόνο να έχουμε μια ιδιωτική περιήγηση μέσω του Tor Network μα και να χρησιμοποιήσουμε υπηρεσίες επικοινωνίας, όπως mail, chating, voip, προστατευμένοι απο τα πολλαπλά στρώματα του Tor, ενώ επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και υπηρεσίες του DeepWeb, καθώς φυσικά και πρόσβαση σε αυτό.

torbrowser.pngflash_leak_test.png

-Ορισμένες τέτοιες εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι:

και άλλες.

Αφού τα κατεβάσουμε, τα εισάγουμε στο Virtual Box (δείτε σχετικά), είτε επιλέγοντάς τα, είτε από το μενού του VB (File > Import Appliance):

ScreenshotScreenshot-1

Θα περιμένουμε λίγο έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία για την εισαγωγή τους στην εικονική μηχανή μας και μετά θα δούμε κάτι τέτοιο:

Screenshot

Τώρα, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το Whonix και το κάνουμε με την εξής σειρά: Ανοίγουμε πρώτα το Whonix Gateway και για να συνδεθούμε, δίνουμε:

όνομα χρήστη: user
κωδικό: changeme

Screenshot

Αμέσως μετά, ξεκινάμε και το Whonix Workstation, το desktop μας, δίνοντας τα ίδια με τα πιο πάνω ως όνομα χρήστη και κωδικό (αν και πολύ πιθανό να μην σας ζητήσει κωδικούς την πρώτη φορά).

Screenshot-Whonix-Gateway [Running] - Oracle VM VirtualBox

Καλό θα ήταν να περιμένετε πρώτα να φορτώσει κανονικά και να κάνει τα updates του το Whonix Gateway και στη συνέχεια να ξεκινήσετε το Whonix Workstation.

Screenshot-Whonix-Gateway [Running] - Oracle VM VirtualBoxkde0_5_0.png

Κατεβάστε το Whonix:

DOWNLOAD
[μην ξεχάσετε να κατεβάσετε και τα δυο αρχεία του]

>>> η ιστοσελίδα του Whonix.

Τόσο εύκολα και απλά μπορείτε να το τρέξετε, ώστε να έχετε έναν πάρα πολύ αυξημένο βαθμό ασφαλείας και ιδιωτικότητας, καθώς τα πάντα συμβαίνουν στο κλειστό περιβάλλον της εικονικής μηχανής, όπου δεν φαίνεται τίποτε από από τον κανονικό σας υπολογιστή. Τέλος, να θυμίσουμε πως το Whonix, είναι ως ένα από τα προτεινόμενα πρότζεκτ από το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSF), ενάντια στο πρόγραμμα Prism της NSA.

 • Σχόλια

6 Comments:

 1. Εικόνα leadeR21
  leadeR21 (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 05, 2014 18:39 ΜΜ

  κατεβασα το virtual box αλλα οταν παω να το ανοιξω μου βγαζει σφαλμα: critical error.

  Aν κατεβασω με torrent το VMware που ειναι και καλυτερο κατα την γνωμη μου απο το virtual box δεν μπορω να κανω την δουλεια μου?

 2. Εικόνα leadeR21
  leadeR21 (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 05, 2014 18:54 ΜΜ

  οκ παιδια το ελυσα το προβλημα.Πήγα στις επιλογές και επέλεξα την σωστη συμβατότητα.Η αλλη απορια μου ειναι οτι οι εφαρμογες που κατεβαζουμε για παραδειγμα το TorBirdy που ειναι επεκταση θα παει στον browser που εχω τωρα στον Μozilla,πως θα εισαχθει στην virtual box?η θα ανοιξω τον αντιστοιχω mozilla εκει και θα το εισαγω ετσι?

 3. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουλ 06, 2014 14:29 ΜΜ

  Ότι κάνεις μέσω vm, θα ισχύει για εκεί και μόνο.

 4. Εικόνα giorgakis
  giorgakis (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 17, 2016 18:59 ΜΜ

  H συγκεκριμένη διανομη πέρα απο τα πλεονεκτήματα της ανωνυμίας ,κανει για αρχαριους σε linux;; Δεν εχω ξαναχρησιμοποιησει καποια διανομη linux και θα ηθελα συγκεκριμενα να ειναι στη φιλοσοφια των whonix!Γνωμες; :)

 5. Εικόνα constantinos
  constantinosΣεπ 18, 2016 13:10 ΜΜ

  Όχι φυσικά, δεν είναι μια τέτοια διανομή για κάποιον αρχάριο και ούτε είναι ένα σύστημα γενικής χρήσης.
  Για ιδιωτικότητα, για αρχάριους, είναι το Ubuntu Privacy Remix http://osarena.net/ubuntu-privacy-remix-mia-dianomi-gia-idiotikotita

 6. Εικόνα giorgakis
  giorgakis (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 18, 2016 17:06 ΜΜ

  Σε ευχαριστω πολυ!Το ιδιο ισχυει και για τα tails;

Scroll to Top