BETA

Steam OS: Linux για παιχνιδομηχανές

Εικόνα Haris

Steam-OS1

To Steam OS είναι ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στον πυρήνα Linux Debian, και αναπτύχθηκε από την Valve Corporation με στόχο να είναι το πρωταρχικό σύστημα για τις κονσόλες Steam Machine. Αρχικά εκδόθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2013, παράλληλα με δοκιμές που γινόντουσαν σε μοντέλα Steam Machine.

Δυνατότητες του συστήματος

Το Steam OS σχεδιάστηκε για το παίξιμο βιντεοπαιχνιδιών. Οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν stream παιχνίδια που τρέχουν σε υπολογιστές Windows η Mac σε έναν άλλον υπολογιστή που τρέχει Steam OS, και θα ενσωματώνονται έτσι με τον ίδιο τρόπο και τις προϋποθέσεις του Steam στο desktop.
Η Valve ισχυρίζεται πως έχει καταφέρει σημαντική αύξηση επιδόσεων στην επεξεργασία γραφικών διαμέσου του Steam OS. Το λειτουργικό είναι ανοικτού κώδικα επιτρέποντας έτσι στον καθένα να χτίζει ή να υιοθετεί τον πηγαίο κώδικα. Αφού το Steam OS είναι σχεδιασμένο για να παίζονται παιχνίδια, δεν έχει ενσωματωμένες πολλές λειτουργίες πέρα από την περιήγηση στον ιστό, και το παίξιμο. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει διαχειριστής αρχείων ή πρόγραμμα περιήγησης εικόνων εγκατεστημένο εξ' αρχής.

Οι χρήστες πάραυτα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο περιβάλλον εργασίας GΝΟΜΕ και να εκτελέσουν λειτουργίες, όπως το να εγκαταστήσουν επιπλέον λογισμικό. Παρόλο που το λειτουργικό, στην παρούσα φάση ανάπτυξης δεν υποστηρίζει υπηρεσίες streaming, η Valve βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με εταιρίες streaming όπως Spotify και NetFix για να φέρουν τις δυνατότητές τους στο Steam OS. Το λειτουργικό υποστηρίζει εγγενώς τους επεξεργαστές γραφικών Nvidia, Intel και AMD. Η Valve έχει πει πως σχεδιάζει να προσθέσει υποστήριξη για ταινίες, τηλεόραση και μουσική, πριν την έκδοση του Steam OS προς το καταναλωτικό κοινό.

Απαιτήσεις συστήματος

Οι απαιτήσεις υλικού για το Steam OS είναι:

  • Επεξεργαστής: Intel ή AMD 64bit
  • Μνήμη: 4 GB
  • Χώρος δίσκου: 250 GB ή μεγαλύτερος
  • Κάρτα γραφικών: Nvidia / Intel / AMD
  • USB port ή DVD drive για την εγκατάσταση

Η ιστορία πίσω από το λειτουργικό

Κατά την διάρκεια ενός πάνελ στην LinuxCon στα 2013, ο συνιδρυτής και διευθυντής της Valve, Gabe Newell είπε πως “πιστεύω ότι το Linux και ο ανοικτός κώδικας αποτελούν το μέλλον του gaming”. Συνέχισε λέγοντας πως η εταιρία του βοηθάει εκδότες παιχνιδιών που φτιάχνουν τίτλους συμβατούς με Linux, και ότι την επόμενη εβδομάδα θα έκανε μια ανακοίνωση σχετικά με την παρουσίαση του “Linux στο σαλόνι”. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, η Valve έστειλε μια δήλωση στην ιστοσελίδα της που ονομαζόταν “Το Σύμπαν του Steam επεκτείνεται το 2014”, ακολούθησαν τρεις νέες ανακοινώσεις για “ακόμα περισσότερους τρόπους ώστε να ενώσουμε τα σημεία για πελάτες που θέλουν το Steam στο living room”.

H πρώτη ανακοίνωση βγήκε την 23η Σεπτεμβρίου καθώς το Steam OS με την Valve έφτασαν στο συμπέρασμα πως “είναι ιδανικό, ένα λειτουργικό σύστημα γύρω από το ίδιο το Steam (client), για να μεταδώσουμε αξία στον πελάτη”. Ένα πολύ σημαντικό σημείο ήταν η ανοικτή μορφή του λειτουργικού, και τονίστηκε πως οι χρήστες θα μπορούν να μεταλλάσσουν ή να αντικαθιστούν οποιοδήποτε τμήμα του λογισμικού, και πως αυτό θα είναι ελεύθερο.

Τον Οκτώβριο του 2013, η Valve ανακοίνωσε το Steam Dev Days, ένα conference για developers όπου οι προγραμματιστές ανάπτυξης λογισμικού θα έχουν την δυνατότητα να δοκιμάζουν και να δίνουν feedback για το Steam OS και τις Steam Machines. Τον Οκτώβριο του 2013 η Nvidia επίσης ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Valve, για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μηχανών Steam, συνέβαλλε αναπτύσσοντας μια βιβλιοθήκη που ονομάζεται GameWorks η οποία ενσωματώνει τα PhysX, OptiX, VisualFX και άλλα APIs ιδιοταγή της Nvidia, επίσης άλλες εφαρμογές.

Τον Νοέμβριο του 2013 η Valve επιβεβαίωσε πως δεν θα έκαναν αποκλειστικά παιχνίδια για το Steam OS, και δεν θα επέβαλαν στους developers να το κάνουν, καθώς αυτό θα πήγαινε κόντρα στην φιλοσοφία τους να προωθούν παιχνίδια για πελάτες που “επιθυμούν να πηγαίνουν ελεύθερα προς τα όπου θέλουν”. Τον Δεκέμβριο του 2013 η Valve είχε έτοιμη για κατέβασμα μια beta version του Steam OS. Είπε πως συνιστά αναμονή μέχρι το 2014 για την χρήση, εκτός αν ο χρήστης είναι έμπειρος και ξέρει να χρησιμοποιεί Linux συστήματα.

Οι επιδόσεις

Τον Δεκέμβριο του 2013 το Phoronix σύγκρινε τρεις κάρτες γραφικών Nvidia στο Steam OS και στα Windows 8.1. Συνολικά, οι ιδιοταγείς οδηγοί υλικού της Nvidia μπορούσαν να προσφέρουν συγκρίσιμες επιδόσεις με αυτές των οδηγών για Windows, αυτό οφειλόταν στο μεγάλο μέρος του κώδικα που μοιράζονταν μεταξύ των δύο πλατφορμών. Τον Ιανουάριο του 2014 το GameSpot σύγκρινε τις επιδόσεις παιχνιδιών που έτρεχαν σε Windows χρησιμοποιώντας το ίδιο hardware και settings σε κάρτα γραφικών AMD και κάρτα γραφικών Nvidia. Στην κάρτα γραφικών AMD ανακάλυψαν πως το Dota 2, Left 4 Dead 2, και το Metro Last Light όλα έτρεχαν με λιγότερα frames per second κάτω από το Steam OS. Το Left 4 Dead ακόμα υπέφερε από stuttering, πράγμα που οφείλονταν σε πρόβλημα ενός οδηγού γραφικών.

Στις κάρτες γραφικών Nvidia το Metro Last Light είχε ελάχιστα υψηλότερα frames per second, ενώ το Dota 2 είχε τα ίδια. Είδαν ακόμα πως το Left 4 Dead με κάρτα γραφικών Nvidia είχε καλύτερες επιδόσεις κάτω από Steam OS, αλλά δεν σημείωσαν πόση ήταν η διαφορά καθώς το chart τους έλεγε ότι το frame rate ήταν χαμηλότερο. Και στις δύο κάρτες γραφικών, το Left 4 Dead και το Dota 2 είχαν μεγαλύτερο χρόνο φόρτωσης από ό,τι στα Windows.

Αποδοχή του λειτουργικού συστήματος

Στον κόσμο του gaming η επίσημη ανακοίνωση προκάλεσε αντιδράσεις και πολλοί game developers μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για το νέο λειτουργικό. Ο Markus Persson από το Minecraft χαρακτήρισε αυτά όλα σαν “καταπληκτικά νέα”, o Mike Bitchell του Thomas was Alone είπε πως “είναι ενθαρρυντικό για τα indie παιχνίδια”. Άλλοι developers, όπως η DICE δημιουργός της σειράς των Battlefield και των Total War δήλωσε πως “μπορεί να υποστηρίξουμε τα παιχνίδια μας και για το Steam OS”.

Στο μέτωπο των λειτουργικών συστημάτων ο Randy Pitchford της Gearbox Software σχολίασε πως “το λειτουργικό χρειαζόταν μια μοναδική εφαρμογή που θα προσέλκυε τους developers” λέγοντας πως “χωρίς αυτό το κρίσιμο προϊόν που θα μας προσκολλήσει επάνω του, η βιομηχανία παιχνιδιών θα κοιτάει με περιέργεια, αλλά θα παραμείνει ανεπηρέαστη”. O Richard Stallman ηγέτης του Free Software Foundation δήλωσε πως “η προσπάθεια θα μας βρει σοβαρούς συμπαραστάτες”.

Η beta του Steam OS πήρε ανάμικτες κριτικές. Ο Henry Winchester του Tech Radar επαίνεσε τον εύκολο τρόπο πλοήγησης και το interface, αλλά κατέκρινε την δύσκολη εγκατάσταση και την έλλειψη έξτρα δυνατοτήτων συγκρινόμενο με την εφαρμογή Steam. Ο Thomas Morgan από το Eurogamer δεν κόλλησε σε προβλήματα εγκατάστασης, αλλά εστίασε στην δυσκολία του να εντοπίζει τις αναλύσεις του monitor, το audio output και την έλλειψη εγγενών παιχνιδιών για το νέο λειτουργικό σύστημα. Του άρεσε όμως το user interface το οποίο χαρακτήρισε μια καλή αρχή.

Η εγκατάσταση της beta σύμφωνα με τις οδηγίες από την Valve

Μερικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε μια δική μας παιχνιδομηχανή για Steam OS
how-to-build-your-own-steam-machine
build-your-own-steam-machine

Και ένα χρήσιμο άρθρο σχετικά με τους game controllers

>>> περισσότερα: #steamos

- Δύο videos για το Steam OS

Εγκατάσταση και ρύθμιση Steam OS

Ένα gaming PC με Steam OS

Πηγή

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top