BETA

SymphonyOS: Η διαφορετική διανομή

Εικόνα constantinos

SymphonyOS

To SymphonyOS, είναι μια Linux διανομή που έχει αρχίσει ν' αναπτύσσεται ακριβώς δέκα χρόνια πριν, από το 2004, έχοντας ως βάση ένα πολύ δυνατό παράγωγο του Debian, την διανομή Knoppix. Αν και στην αρχή ξεκίνησε ως κάτι πειραματικό για HTML rendering, το 2007 μια κινεζική εταιρεία κατασκευής PC απευθύνθηκε στην βασική ομάδα ανάπτυξής του, ώστε να αναπτύξουν ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Symphony. Τώρα, μετά από μια παύση αρκετών ετών, το έργο έχει ανανεωθεί με μια σειρά από phoenix κυκλοφορίες.
Η επιφάνεια εργασίας του SymphonyOS είναι αρκετά μοναδική σε σύγκριση με άλλες συμβατικές διανομές Linux. Με βάση την κληρονομιά προηγούμενων εκδόσεών του, το πιο εντυπωσιακό πράγμα σχετικά με την επιφάνεια εργασίας του, εκτός από το φωτεινό φόντο φράουλας, είναι τα εικονίδια στις γωνίες. Το εικονίδιο κάτω-αριστερά δίνει πρόσβαση σε εγκατεστημένες εφαρμογές.
Το εικονίδιο πάνω αριστερά είναι για τις ρυθμίσεις, ενώ το επάνω-δεξιά εικονίδιο ανοίγει τον διαχειριστή αρχείων. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το εικονίδιο κάτω δεξιά που εμφανίζει το μενού τερματισμού. Μια άλλη ιδιαιτερότητα που έχει, είναι τα κουμπιά ελέγχου των παραθύρων (μεγιστοποίηση/ελαχιστοποίηση/επαναφορά), τα οποία τα έχει στην μπάρα, όπως μπορείτε να δείτε και στην μεγεθυμένη εικόνα:

SymphonyOS4

Οι εφαρμογές που ξεκινούν μεγιστοποιημένες, αν χρειαστεί να γίνουν restore, θα πρέπει να κάνετε κλικ στην επάνω μαύρη μπάρα σύροντάς το προς τα κάτω ελαφρώς, ώστε να φανεί και το σχετικό κουμπί. Δηλαδή το επάνω μέρος του παραθύρου των εφαρμογών, συνενώνεται με την μπάρα. Η πρώτη εμφάνιση του desktop (που ονομάζεται Mezzo) είναι έτσι:

symphonySymphonyOS 2

Από προεπιλογή, το SymphonyOS, δεν έρχεται με πολλές εφαρμογές προεγκατεστημένες. Υπάρχει ο Firefox για την περιήγηση στο διαδίκτυο, τρία διαφορετικά τερματικά και μερικά απλά αξεσουάρ, όπως ένα σημειωματάριο και ένας διαχειριστή αρχείων (zip), καθώς και το Abiword, σαν πρόγραμμα γραφείου. Για να εγκαταστήσετε νέα πακέτα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τον διαχειριστή πακέτων Synaptic που όμως μπορεί να μην ξεκινάει κάνοντας κλικ στο εικονίδιό του ή να κρασάρει, οπότε θα χρειαστεί να το ξεκινήσετε μέσω τερματικού, δίνοντας:

sudo synaptic

Μπορείτε φυσικά, να εγκαταστήσετε εφαρμογές, κάνοντας χρήση του apt-get, μέσω του τερματικού σας. Για παράδειγμα, αν θέλετε το Gimp:

sudo apt-get install gimp

ή για το LibreOffice:

sudo apt-get install libreoffice

κι' ούτω καθ' εξής. Βέβαια με την προσθήκη αρκετών εφαρμογών στον launcher, δείχνουν κάπως στριμωγμένες, μα αυτό και άλλα προβλήματα είναι ήδη γνωστά στους devlopers και -εκτός αυτού- η έκδοση είναι ακόμα δοκιμαστική (beta). Δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα διορθωθούν και έτσι έχουμε μεγάλη περιέργεια να δούμε πού θα οδηγήσει η δυναμική του επανεμφάνιση, καθώς όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που ενσωματώνει "κάτι" σας θυμίζουν έτσι δεν είναι;

παλιότερη έκδοση του SymphonyOS παλιότερη έκδοση του SymphonyOS

 

Δοκιμάστε το SymphonyOS:

Διαθέτει έκδοση 32b και 64b, με το μέγεθός του στα 880 MB. Η έκδοση που διατίθεται αυτή την στιγμή είναι η 14.1 που θα επαναλάβω, ότι είναι beta και αφού κατέβει μπορείτε να το “κάψετε”, είτε σε ένα DVD είτε σε ένα USB flash drive, εκκινώντας τον υπολογιστή σας από αυτό:

[DOWNLOAD]

Στο live cd, αν σας ζητήσει όνομα χρήστη και password, βάζετε και στα δυο:symphony.

SymphonyOS

>>> η ιστοσελίδα του SymphonyOS.

-Ένα βίντεο με το SymphonyOS:

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top