BETA

Talis: Νέα έκδοση της διανομής για ιδιωτικότητα

Εικόνα constantinos

tails-gnome-desktop-620

To Tails Linux είναι μια διανομή που δημιουργήθηκε με σκοπό να προσφέρει ιδιωτικότητα σε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται κάτω από απολυταρχικά καθεστώτα, μα και για οποιοδήποτε άλλον επιθυμεί να προστατεύσει την ιδιωτική του ζωή στο διαδικτυο. Το αρχικό όνομα της διανομής ήταν Incognito Linux και εξ' αρχής βασίζεται στο Debian προκειμένου να έχει συνεχή σταθερότητα, κάτι πολύ βασικό για το έργο που επιτελεί. Η διανομή μπορεί να τρέξει live τόσο από DVD, USB stick, ή SD card, σημειώστε όμως πως δεν μπορεί να τρέξει σε μηχανήματα με ARM αρχιτεκτονική (πχ RasberryPi ή σε super pc, όπως αυτά της Apple που δεν έχουν την IBM αρχιτεκτονική), ενώ χρειάζεται 1GB RAM προκειμένου να δουλέψει απροβλημάτιστα.
Μπορεί να τρέξει και σε μικρότερη μνήμη, ωστόσο δεν θα πηγαίνει και τόσο καλά. Δεν έχει σημασία το εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή, το Tails δεν έχει την παραμικρή επαφή με τον σκληρό σας δίσκο ενώ ο μοναδικός, προσωρινός αποθηκευτικός χώρος που χρησιμοποιεί είναι της ram, κάτι που σημαίνει πως τα πάντα θα εξαφανιστούν μόλις κλείσετε τον υπολογιστή. Φυσικά μπορείτε να αποθηκεύσετε οτιδήποτε σε κάποιο usb/εξωτερικό σκληρό δίσκο. Όλο το λογισμικό που περιλαμβάνει είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να τρέχει πίσω από το Tor, φροντίζοντας να παρέχει σταθερά τις τελευταίες τους εκδόσεις.

Tα εργαλεία που περιλαμβάνει για την προστασία των δεδομένων σας, χρησιμοποιούν ισχυρή κρυπτογράφηση, όπως για παράδειγμα το LUKS με τ' οποίο μπορείτε να επιτύχετε την μέγιστη κρυπτογράφηση σε δίσκους και usb-sticks, ενώ σε μόνιμη βάση χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο HTTPS (μέσω του addon HTTPS Everywhere, ένα Firefox extension δημιουργημένο από το Electronic Frontier Foundation). Μέσω του OpenPGP παρέχει κρυπτογράφηση στα mail σας, ενώ με το OTR έχετε κρυπτογραφημένο chating και voip κλήσεις. Με το Nautilus Wipe κάνετε οριστική διαγραφή αρχείων χωρίς δυνατότητα ανάκτησης και καθαρισμό σε δίσκους.
Φυσικά, παρέχει και όλα τα σχετικά βοηθήματα για μια καθημερινή βασική χρήση. Έχει όμως και μια επιλογή με την οποία μπορείτε να καμουφλάρετε την εμφάνισή του σε Windows.

To τρίπτυχο του Talis To τρίπτυχο του Tails

 

Κατεβάστε το Tails:

Αυτή την στιγμή βρίσκεται στην έκδοση 1.1 και διαθέτει μια έκδοση 32b που μπορεί να τρέξει σε οποιονδήποτε υπολογιστή φορητό ήτα σταθερό ακόμα και 64bito. Σε αυτή την έκδοση οι πιο σημαντικές αλλαγές είναι:

 • persistent file permissions/ασφαλέστερα τα δικαιώματα των αρχείων
 • Υποστήριξη για εκκίνηση UEFI, η οποία θα πρέπει να εκκινήσει το Tails σε σύγχρονο υλικό
 • Αντικατάστησε το καμουφλάζ των Windows XP με την εμφάνιση των Windows 8
 • Απαιτεί λίγο λιγότερο ελεύθερη μνήμη πριν από τον έλεγχο για αναβαθμίσεις με το Tails Upgrader
 • Προσθήκη του BookletImposer PDF imposition toolkit

[δείτε ολόκληρο το changelog, στην σχετική σελίδα του] Μπορείτε να το κατεβάσετε είτε με συμβατικό download (ddl), είτε μέσω torrents και συγχρόνως να κάνετε επαλήθευση του iso που κατεβάζετε, ώστε μην έχει αλλοιωθεί (πχ, από την NSA):

key_importedgood_signature

Αν και θα μπορούσε να εγκατασταθεί το Tails, είναι κάτι που δεν συνιστάται, καθώς η χρήση του είναι για live cd/usb-stick/sd card, με ταχύτερη απόδοση μέσω usb-stick/εξωτερικό σκληρό. Ο όρος amnesia live system που το συνοδεύει, δεν είναι τυχαίος άλλωστε έχοντας να κάνει και με αυτό.

Επομένως, αφού το κατεβάσετε, θα το «κάψετε»  σε κάποιο δισκάκι (dvd) ή σε usb-stick (ή εξωτερικό σκληρό/sd-card) και να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας από αυτό:

DOWNLOAD

>>> η ιστοσελίδα του Tails amnesic incognito live system, όπως είναι ολόκληρος ο τίτλος του.

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα cocos
  cocos (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 05, 2014 14:38 ΜΜ

  Να ρωτησω κατι? Ολοι αυτοι που ανεπτυξαν αυτα τα συστηματα tails, tor, κτλ πως ξερουμε οτι δεν ειναι ανθρωποι της CIA, FBI κτλ? Ποιος μας εγγυαται οτι αυτα τα προγραμματα προστατευουν? Το internet σχεδιαστηκε απο την DARPA, και το σχεδιασε ετσι ωστε να μην υπαρχει ιδιωτικοτητα.

 2. Εικόνα Sakis Ag
  Sakis Ag (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 05, 2014 22:53 ΜΜ

  Προκειμένου να είναι εφικτό να διαπιστώσουμε εάν ένα τέτοιο λογισμικό είναι «ασφαλές» ή όχι, πρέπει απαραιτήτως να είναι Ανοικτού Κώδικα (open source: http://en.wikipedia.org/wiki/Open_source) ώστε οποισδήποτε να έχει πρόσβαση στον πηγαίο κώδικά του και να πώς ακριβώς λειτουργεί.

  Ειδάλλως, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των Windows της Microsoft, η οποία δεν έχει δημοσιεύσει ολόκληρο τον πηγαίο κώδικα του συστήματος, πρέπει να εμπιστευόμαστε τα λεγόμενα του δημιουργού για το εάν το σύστημά του είναι ασφαλές ή όχι.

Scroll to Top