BETA

Το DMCA και οι Ρουφ σας καλωσορίζουν στο δυστοπικό Διαδίκτυο

Εικόνα constantinos

Αν δεν έχεις καταλάβει πως όλο αυτό που ονομάζεται "πειρατεία", ναι είναι μια πράξη αντιδραστική, αλλά πλέον είναι πολλά περισσότερα που έχουν να κάνουν με μια μάχη απέναντι σε ατομικές ελευθέριες και δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην πληροφορία, δραστική μείωση του κόστους σε λογισμικό και multimedia και πως όλο αυτό έχει μπει σε ένα τσουβάλι που κουνιέται κατά το δοκούν από τις πολυεθνικές, με νομοθετήσεις από τις κυβερνήσεις, πως όλο αυτό το πράγμα έχει να κάνει με κοινωνικές προεκτάσεις της καθημερινότητας, πως το ηθικό των πολυεθνικών είναι ανήθικο για τους υπόλοιπους και μια παγίδα που περικλείει ακόμα καταπατήσεις ανθρωπίνων και απολύτως ηθικών δικαιωμάτων.
Αν δεν έχεις καταλάβει όλα αυτά, τότε δεν θα πρέπει να παραπονείσαι και για την καταστολή στην υπόλοιπη ζωή σου. Για τους νόμους που εφαρμόζονται ΜΟΝΟ στους κάτω. Στους κάτω στους οποίους ανήκεις κι' εσύ.

Όποιος δεν έχει καταλαβει τι κρύβει η "περίφημη" νομοθεσία DMCA που υποκινήθηκε, χρηματοδοτήθηκε και ψηφίστηκε, υπό την πίεση και της MPAA, της εκπρόσωπου των πολυεθνικών του θεάματος και -τέλος πάντων- αυτού που γενικότερα ονομάζουν σαν ψυχαγωγία, θα πρέπει να θεωρεί δίκαιη την επιβολή της πειρατείας στην ζωή του από αυτούς που του ορίζουν τι είναι ηθικό και τι ανήθικο, τι είναι νόμιμο και τι μη νόμιμο.
Ούτε και θα μπούμε στην "λογική" της κλοπής, όπως λένε ότι είναι η πειρατεία. Είναι -ελπίζω- αυτονόητο πως:

Εάν πάρεις το αυτοκίνητό μου, δεν θα το έχω πια.
Αλλά εάν πάρεις ένα αντίτυπο του βιβλίου που έχω γράψει και το χρησιμοποιήσεις για να κάνεις το δικό σου βιβλίο, ακόμη θα έχω το δικό μου βιβλίο.

Το αν η τεχνολογία την οποία χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας -τόσο αυτά που βλέπουμε, όσο και αυτά που δεν φαίνονται αλλά απαιτούνται ώστε να υπάρχουν τα πρώτα- είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα από όσο θα μπορούσε (ασχέτως αν συνεχώς μιλάνε για "καινοτομίες"), οφείλεται στα πολλά εμπόδια τα οποία ονομάζονται "πατέντες" και "πνευματικά δικαιώματα". Για όλα αυτά έχουμε μιλήσει τόσο αναλυτικά στο osarena που δεν υπάρχει κάτι περισσότερο να πούμε (#patents, #piracy, #copyleft).

Όπως ήταν αναμενόμενο, παρά την (και καλά) επιφανειακή διαμάχη, κάποιες δικτυακές πολυεθνικές, όπως η Google για παράδειγμα, τα βρήκανε με τον DMCΑ -άλλωστε η όλη διαμάχη είχε να κάνει με τα κέρδη, Δεν έχει σημασία τι κάνουν αυτές. Αυτές μπορούν και το κάνουν. Έτσι, επειδή μπορούν, αλλά εσύ ΔΕΝ μπορείς.

Βασικά αυτό τι σημαίνει;

Πολύ απλά, πως αν έχεις έναν λογαριασμό οποιουδήποτε είδους, σε εταιρείες οι οποίες στηρίζουν το DMCA και το έχουν εισάγει στους όρους χρήσης τους, αν κρίνουν πως παραβιάζεται αυτό ή αν δεχτούν κάποια σχετική ειδοποίηση, έχουν το δικαίωμα -και το κάνουν- να αφαιρέσουν αυτό το περιεχόμενο από τον λογαριασμό σας και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό να μπορεί να φτάσει μέχρι αποκλεισμό του account και ίσως ακόμα περισσότερο με δικαστήρια και φυλακίσεις.
Περί όλων αυτών ενημερώνουν σχετικά:

Το Blogger έχει ειδοποιηθεί, σύμφωνα με τους όρους του Νόμου για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή (DMCA), ότι συγκεκριμένο περιεχόμενο στο ιστολόγιό σας φέρεται ότι παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα άλλων. Ως αποτέλεσμα, έχουμε επαναφέρει τις αναρτήσεις στην κατάσταση "πρόχειρο". (Εάν δεν κάναμε κάτι τέτοιο, θα κατηγορούμασταν για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων ανεξάρτητα από το αν η συγκεκριμένη κατηγορία είναι βάσιμη ή όχι. Οι διευθύνσεις URL των φερόμενων ως αναρτήσεων παραβίασης ενδέχεται να βρίσκονται στο τέλος αυτού του μηνύματος.) Αυτό σημαίνει ότι η ανάρτησή σας - και τυχόν εικόνες, σύνδεσμοι ή άλλο περιεχόμενο - δεν έχουν αφαιρεθεί. Μπορείτε να επεξεργαστείτε την ανάρτηση προκειμένου να καταργήσετε το προσβλητικό περιεχόμενο και να προχωρήσετε σε αναδημοσίευση, οπότε και η εν λόγω ανάρτηση θα είναι και πάλι ορατή στους αναγνώστες σας.

Προς ενημέρωσή σας: Το DMCA είναι ένας νόμος των ΗΠΑ περί πνευματικών δικαιωμάτων, ο οποίος παρέχει οδηγίες σχετικά με τη νομική ευθύνη των παρόχων υπηρεσιών στο διαδίκτυο, σε περίπτωση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Αν πιστεύετε ότι έχετε τα δικαιώματα για δημοσίευση του εν λόγω περιεχομένου εδώ, μπορείτε να υποβάλετε μια ανταπαίτηση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πολιτική DMCA, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου υποβολής μιας ανταπαίτησης, ανατρέξτε στη διεύθυνση support.google.com/legal/contact/lr_counternotice?product=blogger.

Η ειδοποίηση που λάβαμε, θα δημοσιευθεί στο διαδίκτυο χωρίς προσωπικά στοιχεία αναγνώρισης, από μια υπηρεσία που ονομάζεται Chilling Effects, στη διεύθυνσηchillingeffects.org. Αυτό γίνεται σύμφωνα με τον Νόμο για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή (DMCA). Μπορείτε να πραγματοποιήσετε αναζήτηση για την ειδοποίηση DMCA που σχετίζεται με την κατάργηση του περιεχόμενου σας από τη σελίδα αναζήτησης της Chilling Effects, στη διεύθυνση chillingeffects.org/search.cgi και να εισαγάγετε τη διεύθυνση URL του ιστολογίου που καταργήθηκε. Εάν έχετε ερωτήσεις νομικής φύσης σχετικά με αυτήν την ειδοποίηση, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον νομικό σας σύμβουλο.

Εάν αντιληφθούμε, ότι έχετε αναδημοσιεύσει την ανάρτηση χωρίς να καταργήσετε το εν λόγω περιεχόμενο/σύνδεσμο, τότε θα διαγράψουμε την ανάρτησή σας και θα θεωρηθεί ως παραβίαση για τον λογαριασμό σας. Η κατ' επανάληψη παραβίαση των Όρων Παροχής Υπηρεσιών ενδέχεται να έχει σαν αποτέλεσμα τη λήψη διορθωτικών μέτρων για τον λογαριασμό σας Blogger συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής και/ή του τερματισμού του λογαριασμού σας. Οι ειδοποιήσεις DMCA σχετικά με το περιεχόμενο του ιστολογίου σας ενδέχεται, επίσης, να προκαλέσουν την εκτέλεση ενεργειών ενάντια στους λογαριασμούς που σχετίζονται με το AdSense. Εάν έχετε ερωτήσεις νομικής φύσης σχετικά με αυτήν την ειδοποίηση, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον νομικό σας σύμβουλο.

Με εκτίμηση,

Η Ομάδα του Blogger

Διευθύνσεις URL που έχουν επηρεαστεί:


Ας πούμε, για παράδειγμα, πως δημοσιεύσατε ένα άρθρο για κάποιο βιβλίο, ή για μια ταινία. Και πως αυτά βρίσκονται ανεβασμένα, από κάποιον άγνωστο σ' εσάς είτε σε κάποια ιστοσελίδα με ανάγνωση και download e-books, είτε σε έναν streaming-server.
Γράψατε στο άρθρο σας, το τι πραγματεύονται, την κριτική σας και παράλληλα δώσατε και το σχετικό link προς την ιστοσελίδα που βρίσκεται διαθέσιμο το περιεχόμενο
Κάποιος όμως ενοχλείται από αυτό. Για τους δικούς του λόγους οικονομικού συμφέροντος (προφανώς). Και το καταγγείλει. Τότε αυτομάτως θα λάβετε ειδοποίηση.

Tην Chilling Effects που αναφέρει, φανταστείτε την σαν μια μηχανή αναζήτησης που εντοπίζει, συλλέγει και αναλύει νομικές καταγγελίες και αιτήματα για την κατάργηση ηλεκτρονικών υλικών που θεωρείται πως καταπατούν πνευματικά δικαιώματα:

Κρίνει δηλαδή πως περιεχόμενο το οποίο απλά και μόνο ευρετηριάζει, είναι κάτι που καταπατά τα "πνευματικά δικαιώματα".

Αν ψάξετε ακόμα περισσότερο το DMCA, θα δείτε πως στην ουσία η πλήρης αποδοχή του (συμβαίνει) θα σημαίνει πως σταδιακά θα ορίζει το τι περιεχόμενο θα πρέπει να υπάρχει στο διαδίκτυο. Το ποια πληροφορία δηλαδή θα είναι επιτρεπτή για τις "μάζες".
Και για όσους πιστεύουν ακόμα, πως το θέμα έχει να κάνει μόνο με τις χαζοταινίες και χαζοσειρές, είναι γελασμένοι. Αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου. Είναι φυσικά και αυτό που θέλουν οι κυρίαρχες βιομηχανίες της ψυχαγωγίας οι οποίες έχουν την απόλυτη δύναμη να εκλεξουν τους πολιτικούς τους εκπροσώπους για να διευθετήσουν τα όσα επιθυμούν. Και για να είμαστε πιο ξεκάθαροι, αυτό που επιθυμούν δεν είναι να πατάξουν την πειρατεία. Πρακτικά αυτό δεν μπορεί να συμβεί και το ξέρουν άπαντες. Αυτό που θέλουν είναι να την ελέγχουν ευελπιστώντας σε κάποια ακόμα κέρδη τα οποία ούτως ή άλλως δεν θα είχαν. Λίγο πιο πίσω όμως και αυτό που δεν λέγεται και δεν βλέπουν οι "ηθικολόγοι", είναι πως κάτω από τον DMCA, κάτω από καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας βρίσκονται επιστημονικά και ιστορικά συγγράμματα. Βιβλία που αποτελούν κληρονομιά της ανθρωπότητας. Πληροφορίες που θα έχει πρόσβαση μόνο μια συγκεκριμένη ελίτ. Αυτή η ελίτ που εκπαιδεύεται ώστε αύριο να εφαρμόζει αυτές και ακόμα σκληρότερες απαγορεύσεις. Αυτή που θα ορίζει τι είναι "σωστό" και τι "λάθος" στις μάζες. Αυτή που, με τον όποιο τρόπο, θα εξουσιάζει. Οι γραβάτες που διαχρονικά δυναστεύουν τον κόσμο και δημιουργούν κοινωνικές τάξεις. Και αυτό δεν είναι καινούργιο. Ποιος θυμάται τον Aaron Swartz; Επειδή εμείς δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Ξέρετε γιατί αυτοκτόνησαν τον Aaron;
Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Έχετε αναρωτηθεί τι σημαίνει η παγκοσμιοποίηση (καλά σχεδόν, είναι και Κιμ, μην τον ξεχνάμε) του DMCA; Έχετε αναρωτηθεί τι συνεπαγόμενα έπεται;
Θέλω να πιστεύω πως οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι όλος αυτός ο πόλεμος κατά της ανωνυμίας και της καταστολής ΚΑΙ στο διαδίκτυο, έχει ως αιχμές του δόρατος δυο πράγματα:

1. "τρομοκράτες / hackers"
2. "πειρατές"

Αρκετά ισχυρά δοσμένα από τα ΜΜΕ και τα άψογα διατυπωμένα κείμενα των νομικών και κυβερνητικών εκπροσώπων που -όπως πάντα- βασίζονται στον φόβο, ενισχύοντας την φοβικότητα και την ανασφάλεια της "μάζας" (=πλέμπας) και παράλληλα επικαλούμενοι την δική τους "ηθική" την οποία και επιβάλλουν μέσω των ισχυρών μέσων προπαγάνδας που διαθέτουν.
To "παιχνίδι" είναι χοντρό και δεν έχει να κάνει με τίποτα από όλα τα όσα λέγονται και γράφονται. Έχει να κάνει με την μεταστροφή του συστήματος, την επιβολή αυτού που ονομάζουν νεοφιλελευθερισμό. Έχει να κάνει πως αυτό το σύστημα είναι ολοκληρωτικό και εταιροκεντρικό. Έχει να κάνει με την συσσώρευση του πλούτου και την δημιουργία ισχυρότερων ταξικών διαφορών, με τους κατέχοντες που θα δουλεύουν για αυτούς που διαφεντεύουν και τους μη έχοντες που θα δουλεύουν σαν παραγωγικές μονάδες, προκειμένου να ικανοποιήσουν τον καταναλωτισμό και την ψυχαγωγία/βίτσια των υπολοίπων.
Δεν είναι ούτε θεωρία συνωμοσίας ούτε κάτι μελλοντικό. Είναι η αναμενόμενη συνέχεια που άπαντες δέχτηκαν πίνοντας νερό στο όνομα του καπιταλισμού. Είναι αυτό που συμβαίνει αυτήν την στιγμή και βρίσκεται μόνο στην αρχή του. Τα πιο πάνω παραδείγματα στις εικόνες με το DMCA είναι αυτά που φαίνονται. Αυτά όμως που δεν φαίνονται είναι ακόμα περισσότερα. Είναι τα δεδομένα μας, είναι η ίδια μας η ζωή. Είναι η επιβαλλόμενη κανονικότητα, δοσμένη μέσα από έναν νόμο που κανείς από εμάς δεν μετείχε.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top