BETA

DMCA στο μπλοκάρισμα διαφημίσεων; Κι όμως, συνέβη.

Εικόνα Soulrain

Δε θα ξεκινήσω με το γνωστό μάθημα περί DMCA. Δε θα αναφέρω καν τις προσωπικές μου απόψεις επ’ αυτού. Αν θέλετε, αφιερώστε μερικά λεπτά από το χρόνο σας για να διαβάσετε και μπορείτε μετά να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Πριν πάμε στην είδηση, θα μιλήσουμε λίγο για τη λειτουργία των πρόσθετων που χρησιμοποιούν οι browsers για να μπλοκάρουν τις διαφημίσεις. Γνωρίζετε πώς δουλεύουν; Γνωρίζετε επίσης ότι υπάρχουν αντίμετρα που εμποδίζουν τη λειτουργία τους;

Τα λεγόμενα ad blockers (ή adblocks) μεταχειρίζονται διάφορες λίστες, οι οποίες περιέχουν domain names -διευθύνσεις δηλαδή- υπηρεσιών ή και σελίδων που σερβίρουν διαφημίσεις. Σε αυτά τα domain names εφαρμόζουν κάποιους κανόνες και φίλτρα, έτσι ώστε να τα μπλοκάρουν είτε εξ ολοκλήρου είτε εν μέρει, εμποδίζοντας κάποια scripts να τρέξουν στον browser σας.

Πώς δημιουργούνται αυτές οι λίστες; Με δουλειά και έρευνα πολλών ανθρώπων, σε εθελοντική βάση. Διατίθενται δε ελεύθερες προς χρήση σε οποιονδήποτε το επιθυμεί.

Φυσικά, η «απέναντι» πλευρά δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια μα αναπτύσσονται μέτρα προστασίας ενάντια στα adblocks, που ονομάζονται γενικά anti-adblocks. Ίσως έχει τύχει να επισκεφθείτε κάποια ιστοσελίδα και να σας χαιρετήσει ένα μήνυμα όπου αναφέρεται ότι εντοπίστηκε η χρήση adblock και σας προτρέπει να το απενεργοποιήσετε για να δείτε το περιεχόμενο. Αυτό είναι ένα anti-adblock.

Χρησιμοποιούνται ακόμα και διάφοροι νόμοι που θεωρητικά προστατεύουν το copyright των δημιουργών. Δυστυχώς, η πραγματικότητα δεν είναι πάντα τόσο απλή.

Είπαμε ότι τα adblocks έχουν λίστες. Μία από τις πιο διαδεδομένες είναι η EasyList και αυτήν αφορά η είδηση. Η συγκεκριμένη λίστα, όπως όλες άλλωστε, φιλοξενείται στο διαδίκτυο και πιο συγκεκριμένα στο GitHub.

 

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Την περασμένη Τετάρτη σημειώθηκε ένα commit στην EasyList, το οποίο αφαίρεσε ένα συγκεκριμένο domain name από τη λίστα. Ο λόγος είναι η ύπαρξη ενός «DMCA takedown request» προς το GitHub, ενός αιτήματος δηλαδή που απαιτεί την παύση μιας διαδικασίας που παραβιάζει το DMCA, ειδάλλως θα ακολουθήσουν νομικές συνέπειες. Τώρα, το GitHub δε διαθέτει επαρκές νομικό τμήμα ώστε να αξιολογήσει αν ένα τέτοιο αίτημα είναι βάσιμο και δε μπορεί παρά να συμμορφωθεί, υπό το φόβο των συνεπειών.

 

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 

Όπως μαθαίνουμε, το συγκεκριμένο domain name -και πολλά ακόμα- ανήκει σε ένα startup με την επωνυμία Admiral. Το Admiral, όπως ίσως υποθέσατε, δημιουργεί κώδικα με anti-adblocking χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, ο κώδικάς του προστατεύει από τα adblocks τα ωραία εκείνα οπτικά φίλτρα που καλύπτουν ολόκληρη την οθόνη μας όταν επισκεπτόμαστε κάποια ιστοσελίδα (συνήθως ειδησεογραφική αλλά όχι μόνο) και απαιτούν εγγραφή ή/και πληρωμή για να μας επιτρέψουν να δούμε το περιεχόμενό της (τα γνωστά «paywalls»). Προστατεύει επίσης τη λειτουργία του DRM σε μια ιστοσελίδα.

Καλώς ή κακώς, η παράκαμψη τέτοιων λειτουργιών μέσω adblock θεωρείται ότι υπερβαίνει το απλό μπλοκάρισμα διαφημίσεων και δεν είναι ακριβώς σύννομη, κάτι με το οποίο συμφώνησαν αρχικά και οι δημιουργοί της EasyList.

Το περίεργο στην όλη υπόθεση όμως είναι η χρήση του νόμου DMCA, ενώ παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν ο νόμος αυτός έχει εφαρμογή σε μια τέτοια περίπτωση.

 

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Αναφέραμε ότι το GitHub δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την ορθότητα του αιτήματος, άρα δε μπορεί ουσιαστικά να αμυνθεί. Κατ’ επέκταση, δε μπορούν να αμυνθούν και οι εθελοντές που φτιάχνουν την EasyList. Έτσι, για την ώρα τουλάχιστον, το εν λόγω domain name εξακολουθεί να μη συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, ενώ αναζητούνται τα επόμενα βήματα.

Ορισμένοι πρότειναν να βρεθεί φιλοξενία για την EasyList εκτός της δικαιοδοσίας των ΗΠΑ, κάτι που όμως δεν είναι απαραίτητα λύση, αν σκεφτούμε τις διακρατικές συμφωνίες που υφίστανται (και) στο θέμα του copyright. Ίσως σας φαίνεται παράλογο να χρησιμοποιούνται οι όροι «copyright» και «διαφημίσεις» στο ίδιο θέμα, δυστυχώς όμως αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που επιχειρούν να επιβάλουν κάποιοι.

Ακόμα χειρότερα, μια τέτοια κίνηση όπως η παραπάνω επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία των adblocks κι έρχεται να προστεθεί σε πλειάδα ανάλογων κινήσεων που δυσχεραίνουν το έργο των δημιουργών λιστών με γνωστούς adservers.

Το ευχάριστο είναι ότι, έπειτα από το θόρυβο που προκλήθηκε και την προσπάθεια κάποιων ατόμων, ενημερώθηκε το Electronic Frontier Foundation και βέβαια προσφέρει τη βοήθειά του. Μένει να δούμε αν η υπόθεση θα καταλήξει τελικά στα δικαστήρια και ποια θα είναι η εξέλιξη. Το βέβαιο είναι ότι, αν τυχόν η όποια κατάληξη είναι αρνητική, θα χαθεί ένα ακόμα όπλο στη μάχη για τις διαδικτυακές ελευθερίες.

 • Σχόλια

15 Comments:

 1. Εικόνα Diablo1
  Diablo1 (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 19, 2017 19:12 ΜΜ

  Ολα τα παραπανω δημιουργουν εντονο προβληματισμο, τουλαχιστον σε εμενα..
  Ωραιο αρθρο Soulrain.
  Ευχαριστουμε για την ενημερωση.

 2. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΑυγ 19, 2017 23:41 ΜΜ

  Diablo1, υπάρχει ακόμα φως στην άκρη του τούνελ. Ενόσω συμβαίνουν αυτά στην από 'κει πλευρά του Ατλαντικού, στην από 'δω γίνονται διάφορα. Πιο συγκεκριμένα, πριν λίγες μέρες στη Γερμανία, το Adblock Plus κέρδισε μία (ακόμα) δικαστική διαμάχη εναντίον τριών Μέσων, μεταξύ των οποίων και η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, μία από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία στη χώρα.

  Βέβαια, η υπόθεση αυτή δεν είχε να κάνει αποκλειστικά με τη λειτουργία του ως adblock αλλά με το ότι αναγκάζει τους ενδιαφερόμενους να του δίνουν ένα ποσοστό από τα διαφημιστικά τους έσοδα, ούτως ώστε να τους βάζει στη whitelist του (κάτι που για εμένα προσωπικά το κάνει κακό adblock αλλά τέλος πάντων). Όπως και να έχει όμως, ήταν μια νίκη απέναντι σε όσους προσπαθούν να πλήξουν τα adblocks.

 3. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΑυγ 22, 2017 16:02 ΜΜ

  ευτυχως σταματησα να χρησιμοποιω το adblock πριν χαλασει, οσο ηταν ακομα αξιοπιστο. αυτη τη μαλακια με τα κωλοδιαφημιστικα την πετυχαινω αρκετα συχνα στο youtube. σε πολλα βιντεακια βαζουν preroll διαφημιστικα, που για να δεις το βιντεο πρεπει σωνει και καλα να δεις και το σκουπιδι πριν. δεν το προσπερναει, ουτε το αναιρει (κατι που δεν θυμαμαι να υπαρχει μεχρι τωρα)

  λογω noscript, δεν μπορω να δω καποια βιντεακια, γιατι μπλοκαρεται το preroll σκουπιδι. μενει κολλημενο σε μια κενη οθονη, ακομα και με force reload. με προσωρινο allow, εχω προσεξει οτι το 90% των preroll σκουπιδιων μπλοκαρεται (λογικα απο το πειραγμενο localhosts; ), αλλα τα βιντεακια στη συνεχεια παιζουν κανονικα. καποια ελαχιστα σκουπιδια ομως καταφερνουν να περνανε και «παιζουν».

  εχω προσεξει, οτι πλεον εχουν αρχισει να βαζουν τα σκουπιδια στα ιδια domains που ειναι και τα βιντεο (googlevideo.com, manifest.googlevideo.com, redirector.googlevideo,com ), οποτε το noscript δεν μπορει να τα μπλοκαρει τοσο αποτελεσματικα, αφου εχουν επιτραπει (εστω προσωρινα) τα domains. adblock δεν βαζω. οποτε στην περιπτωση αυτη, τι κανω, για να μπορω να μπλοκαρω τα σκουπιδια, αλλα οχι τα βιντεακια; υπαρχει καποιο αξιοπιστο προσθετο, η, καποια «χακια» στον γκοτζιλλα, για να μπλοκαρω τα σκουπιδια; με domain blacklist/whitelist δεν θα πιασει, αφου οι κουτοπονηροι βαλανε και τα σκουπιδια στα ιδια domains, ακριβως γι'αυτο το λογο.

  Υ.Γ:... το πιστευεις οτι εχω πετυχει βιντεακι με preroll σκουπιδι διαρκειας 3,5 λεπτων; τι σκατα; το βιντεακι ηταν 1 ΛΕΠΤΟ και το preroll σκουπιδι 3.5 ΓΑΜΗΜΕΝΑ ΛΕΠΤΑ!... ΓΑΜΩ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΚΩΛΟΜΑΡΚΕΤΙΣΤΕΣ!... ο ενας λογος που σταματησα να βλεπω τηλεοραση ηταν οι κωλοδιαφημισεις (ο 2ος ειναι το ρηχο ανουσιο περιεχομενο). προιοντα που ποτε δεν με ενδιεφεραν, ποτε δεν ζητησα, και ποτε δεν αγορασα. συν το γεγονος οτι ολα αυτα τα σκουπιδια περιεχουν κακοβουλο κωδικα μεσα (tracking, ιους, και μαλακιες). και τωρα αρχισαν να μετατρεπουν και το ιντερνετς σε τηλεοραση. δεν παει αλλο πλεον. εχουν αποθρασυνθει εντελως

 4. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΑυγ 22, 2017 17:45 ΜΜ

  Αξιόπιστο είναι ακόμα (όχι -κατά τη γνώμη μου- το Adblock Plus που πληρώνεται για να έχει whitelist), δεν υπάρχει θέμα σε αυτό.

  Αν λες για εκείνα τα ωραία «πάρε στη μούρη μια διαφήμιση που δε μπορείς να κάνεις skip αν δε σου πω εγώ», θα κοπούν από του χρόνου στο YouTube. Τουλάχιστον αυτά που είναι μεγάλα σε διάρκεια (>30sec). Έτσι έχει πει η Γούγλη. Μπορούν πάντα όμως να ακολουθήσουν τη συνταγή που χρησιμοποιούν πολύ επιτυχημένα άλλοι και να τα χώσουν μέσα στο βίντεο και όχι στην αρχή.

  Δεν ξέρω πώς ακριβώς δουλεύει το NoScript αλλά το uBlock Origin μπορεί να βάζει φίλτρα μέσα στα domains και να μπλοκάρει διάφορα πραγματάκια, πέρα από τις διαφημίσεις (π.χ. να πηγαίνεις στο osardyo.net και να μπορείς να βλέπεις το περιεχόμενο ενώ ταυτόχρονα μπλοκάρεις τα analytics της Γούγλης, τις φωτογραφίες από το Instagram, το mysthriotracker.com και ό,τι άλλο χρησιμοποιεί αυτή η σελίδα). Με αυτή τη λογική, υπάρχουν κάποια φίλτρα για το YouTube (δεν ξέρω κατά πόσο κάνουν δουλειά). Αν έχει και το NoScript παρόμοια δυνατότητα, μπορείς να τα δοκιμάσεις -με τυχόν προσαρμογές. Γενικά όμως, είναι καθημερινό κυνήγι. Βρίσκει ο ένας τρόπο να μπλοκάρει σήμερα, βρίσκει ο άλλος τρόπο να ξεμπλοκαριστεί αύριο και κάπως έτσι πάει η δουλειά. Και οι video-in-video διαφημίσεις είναι πιο δύσκολη περίπτωση από τις «κανονικές».

  Ακόμα πιο γενικά, εφόσον το YouTube είναι εμπορικά προσανατολισμένο, άδικα σκας για τις διαφημίσεις. Όσες θέλει θα βάλει. Μπορεί στο μέλλον να διακόπτεται η διαφήμιση για να δείξουν περιεχόμενο. Δεν ξέρω τι μυστήρια βίδεα παρακολουθείς αλλά σίγουρα θα υπάρχει τρόπος να τα βλέπεις χωρίς να επισκέπτεσαι τη σελίδα. Κι αν, όπως λες, είναι βίδεο ενός λεπτού με 3,5 λεπτά διαφήμιση, όχι απλά δεν αξίζει τον κόπο αλλά πρώτα να νευριάσεις με το δημιουργό αυτού του βίδεου και μετά με το YouTube. Μην ξεχνάς ότι οι διαφημίσεις δε μπαίνουν όπου να 'ναι και χωρίς συνεννόηση. Υπάρχουν επίσης και εναλλακτικές σελίδες με βίδεα.

 5. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΑυγ 22, 2017 18:12 ΜΜ

  ναι, αυτα τα «ωραια» in your face γαμοδιαφημιστικα που δεν μπορεις να παρακαμψεις λεω, που παιζουν πριν τα βιντεακια. και με το noscript τωρα αυτο που λες για το ublock κανω. προσωρινο allow μονο τα επιθυμητα domains, και αφηνω σε block ολα τα αλλα (social buttons, analytics, κλπ μαλακιες). αλλα το προβλημα ειναι, οτι στο youtube τα σκουπιδια ειναι στα ιδια ακριβως domains με το χρησιμο περιεχομενο (τα βιντεακια δηλαδη), οποτε πολυ δυσκολα μπλοκαρονται αποτελεσματικα απο το noscript. νομιζω καπου ειχες πει για ενα αντιστοιχο του noscript, κατι με matrix ειχε η ονομασια του. να το δοκιμαζα, αν ειχε αυτο αποτελεσμα. δεν βλεπω κατι περιεργο, τεχνικα βιντεο βλεπω, tutorials, λινουκς, τετοια. και εγω εχω σκεφτει για αλλες σελιδες, αλλα δεν εχω βρει να υπαρχει αλλη σελιδα με αντιστοιχα μεγαλο περιεχομενο δυστυχως.

  ειναι και θεμα δημιουργου αλλα οχι παντα. θα σε πω για παραδειγμα στον δικο μου λογαριασμο. ενω δεν εχω κανει monetization (να πληρωνομαι δηλαδη απο διαφημισεις), η εμφανιση διαφημιστικων ηταν ενεργοποιημενη απο προεπιλογη στις ρυθμισεις του. εγω δεν το ειχα καταλαβει, μεχρι που ανεβασα ενα αρκετα μεγαλο βιντεο (σε βιντεακια μεγαλυτερα απο 10 λεπτα βγαζει παντα "in your face" διαφημιστικο. σε μικροτερα βγαζει αναλογα την περισταση). πατησα να δω το βιντεο οπως τα το εβλεπε καποιος αλλος, και ειδα να προσπαθει να φορτωσει το preroll, in your face, σκουπιδι. οποτε μπηκα στις ρυθμισεις του λογαριασμου και το απενεργοποιησα, ωστε να μην εμφανιζει πουθενα διαφημιστια στα βιντεακια μου. λογικα ειναι παρα πολλοι αλλοι, που σαν εμενα δεν το εχουν καταλαβει, ωστε να το απενεργοποιησουν.

 6. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΑυγ 22, 2017 19:03 ΜΜ

  Κι αν βρεθεί τρόπος να μπλοκάρεται το κομμάτι του domain που περιέχει τη διαφήμιση, η Γούγλη μετά θα τις μοντάρει μέσα στα βίντεο και δε θα μπορείς να κάνεις τίποτα. Είναι λίγο «Catch-22» η περίπτωση με τις άλλες σελίδες. Δεν έχουν μεγάλο περιεχόμενο γιατί δεν τις επισκέπτεται πολύς κόσμος και δεν τις επισκέπτεται πολύς κόσμος γιατί δεν έχουν μεγάλο περιεχόμενο. Κάπως έτσι φτιάχνουμε τα μονοπώλια και ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι είμαστε αθώοι.

  uMatrix το λένε το άλλο και έχει παρόμοια λογική με το NoScript αλλά μπλοκάρει ολόκληρη τη σύνδεση κι όχι μόνο scripts. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει για να σου πω αν κάνει δουλειά. Εγώ είμαι της λογικής ότι αν μια σελίδα χρειάζεται να μπλοκάρω/ξεμπλοκάρω πολλά πράγματα, δεν αξίζει την προσοχή μου. Κι ας έχει και ακαδημαϊκά συγγράμματα, δε με απασχολεί. Να σου πω την αλήθεια, δεν έχω πετύχει καμία διαφήμιση στο YouTube τώρα τελευταία. Γενικά όμως, αν είναι κάποιο κανάλι που με ενδιαφέρει, το βάζω στο gPodder και βλέπω από την άνεση του video player μου (mpv). Μόνο για μεμονωμένα βίντεο θα πάω στο YouTube αλλά δεν ξέρω, ίσως αυτά που βλέπω δε θεωρούνται αρκετά προσοδοφόρα για να έχουν διαφημίσεις. Πες κανένα που να έχει σίγουρα διαφήμιση για να δοκιμάσω.

 7. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΑυγ 22, 2017 19:24 ΜΜ

  για βιντεο υπαρχουν διαφορα. π.χ. το twitch που δεν βαζει (ετσι νομιζω τουλαχιστον) σκουπιδια, αλλα οσες φορες εχω μπει, ειναι μονιμως προβληματικο. αργει, μισοφορτωνει, κολλαει, ειναι υπερβολικα βαρυ, κλπ. και αυτο συμβαινει σε παρα πολλους, οχι μονο σε εμενα. εχει καλο περιεχομενο σχεδον οσο το youtube, αλλα λειτουργικα η σελιδα ειναι για τα μπαζα. ενα αλλο που εχω βρει, ειναι το vid.me, ευχαριστη σελιδα, ελαφρια, αλλα με περιορισμενο προς το παρον ογκο περιεχομενου, ενω το hosting των βιντεο δεν γινεται σε δικα τους domains, αλλα χρησιμοποιουν του κωλοyoutube δυστυχως.

  τωρα, για να σε πω συγκεκριμενο βιντεο που να βγαζει, preroll, in your face, σκουπιδι, δεν εχω ιδεα, γιατι βλεπω παρα πολλα, και το σκουπιδι μπορει να καταφερει να με βρωμισει τα ματια, 2-3 φορες μεσα σε 50 βιντεο ας πουμε. θα βαλω να κατεβασω και το umatrix να το δω. το ειδα λιγο στον εξομοιωτη. συμπαθητικο με φαινεται, και ευτυχως συνεργαζεται αψογα με το ενσωματωμενο noscript (ενσωματωμενο, γιατι το εχω εγκαταστησει απο το apt-get, απο τις πηγες του ιδιου του debian). ειναι λιγο χρονοβορο (αλλα ευτυχως ευκολο) σε ρυθμισεις. θα το ψαξω να δω τι μπορει να κανει.

 8. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΑυγ 22, 2017 19:42 ΜΜ

  Για το Twitch συγκεκριμένα, υπάρχει GNOME εφαρμογή (που λογικά δε σε βολεύει) αλλά και CLI μαρκουτσάκι, για να βλέπεις από video player. Νομίζω λεγόταν livestreamer παλιότερα αλλά σταμάτησε να αναπτύσσεται και τώρα υπάρχει fork με το όνομα streamlink. Υποστηρίζει και OAuth, αν τυχόν έχεις λογαριασμό στο Twitch, ενώ έχει και μπόλικες άλλες βιντεοϋπηρεσίες.

  Ό,τι χρειαστείς για το uMatrix, ο καλός άνθρωπος που το φτιάχνει έχει φροντίσει να υπάρχει και πλήρες wiki.

 9. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΑυγ 23, 2017 15:18 ΜΜ

  νομιζω... πρεπει να το δοκιμασω λιγο ακομα, οτι βρηκα τροπο να μπλοκαρω τα in your face εκβιαστικα σκουπιδια. ειχα φτιαξει ενα χαζοκωδικακι html iframe, εδω και καιρο, για να βλεπω μεγαλης διαρκειας βιντεο, χωρις να ανοιγω ολη τη σελιδα (και για fullscreen αλλα χωρις... fullscreen). βαζω το λινκ του βιντεο μεσα στο χαζοκωδικακι, και το παιζει σαν embedded μεσα σε μια κενη σελιδα, χωρις το in your face εκβιαστικο σκουπιδι. ισως με το embed iframe καπως απενεργοποιειται;

  οσο για το αλλο που ειπες καπου πιο πανω, οτι καποια στιγμη μπορει να μονταρουν τα σκουπιδια μεσα στα βιντεο, δεν θελω να πιστευω οτι θα παιξουν τετοια πουστια. θα δυσσαρεστηθουν παρα πολλοι, και θα χασουν πολυ κοσμο. θα ανεβαζω δηλαδη το βιντεο MOY, και θα το κανουν ξανα render ενσωματωνοντας σκουπιδια μεσα; χωρις να ρωτανε αν θελω σκουπιδια μεσα στο βιντεο; πολυ που χεστηκανε θα με πεις να ρωτησουν, αλλα αν το πανε ετσι, θα γινει ακομα χειροτερο γι'αυτους

  και κατι που επισης σκεφτομανε χθες. αυτες οι κωλοδιαφημισεις στο ιντερνετς, γιατι στο διαολο υπαρχουν ΑΚΟΜΑ; γιατι επιμενουν να προστατευουν, (και να μας τα πρηζουν με εκβιαστικες νομικιστικες μαλακιες), κατι που εχει πεθανει εδω και χρονια; ποιος θα περιμενει ΣΗΜΕΡΑ απο μια διαφημιση, να τον «ενημερωσει» για καποιο προιον/υπηρεσια; απο τη στιγμη που με ενα απλο ψαξιμο εχουμε τα παντα διαθεσιμα, ακομα και reviews για οδοντοκρεμες, γιατι να υπαρχουν διαφημισεις; πιστευει εστω ΕΝΑΣ, οτι αποφερουν παραπανω εσοδα στους διαφημιζομενους, απ'οτι να μην υπηρχαν; υπαρχει εστω και ΕΝΑΣ, που να εχει πατησει σε διαφημιση σε ιστοσελιδα, ακομα και αν διαφημιζει κατι που τον ενδιαφερει;... εστω ΕΝΑΣ... πλεον οι διαφημισεις ειναι τελειως αχρηστες. αν θελω π.χ. εγω να κανω δωρο στην κοπελα μου, εναν δονητη σε σχημα pretzel, ( ΛΟΛ!!!... :D :D :D ), δεν θα περιμενω να πετυχω διαφημιστικο που να με το «προτεινει». μπορω ευκολα να ψαξω να το βρω στο ebay π.χ.

 10. Εικόνα οk
  οk (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 23, 2017 16:06 ΜΜ

  παντως ετσι απο περιεργεια αν βρεις βιντεο με τετοια διαφημιση που λες για βαλτο να δουμε, γιατι και εγω εχω παρα πολυ καιρο να δω διαφημιση και στο youtube. ο δικος μου συνδυασμος προσθετων πλεον (εδω και καμποσο καιρο) που αφορα τετοια πραματα ειναι umatrix, privacy badger, ublock origin και decentraleyes (το οποιο μου φαινεται πολυ καλο).

 11. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΑυγ 23, 2017 19:25 ΜΜ

  ενα που βρηκα ηταν αυτο:... https://www.youtube.com/watch?v=qZYbchvSUDY

  που το βρισκω περιεργο. αυτος ειναι ενας τυπος που ασχολειται με retro, η, abandonware hardware, επισκευες, μοντες, tutorials, κλπ. ειναι ενα καναλι, που μονο «εμπορικο» δεν το λες. ουτε sponsors εχει, ουτε πληρωμενα reviews. ολα του τα βιντεο πλεον εχουν in your face σκουπιδι preroll, ενω μεχρι προσφατα κανενα βιντεο του δεν ειχε preroll in your face σκουπιδια. στην αρχη του βιντεο εχει το preroll in your face σκουπιδι, και μετα παιζει το βιντεο.

  σε πανω απο 95% των βιντεο που βλεπω (μεταξυ αυτων και αυτο παραπανω) το σκουπιδι σακατευεται και δεν παιζει, αλλα μετα απο 3-4" φορτωνει το κανονικο βιντεο και παιζει κανονικα. σε ενα 5% των βιντεο και λιγοτερο, με καποιον τροπο το σκουπιδι καταφερνει να περασει και να παιξει. τοτε τραβαω reload κατευθειαν, αλλα το κακο ειναι οτι δυστυχως η σελιδα πιανει το «κλικ» επειδη το σκουπιδι εμφανιστηκε, απο τη στιγμη που αρχισε να παιζει.

  απο addons ναι υπαρχουν, αλλα δεν ειμαι και πολυ «φαν», του να εχω 100 προσθετα να κανουν το μηρυκαστικο ασηκωτο, (συν τις τυχον απροβλεπτες αλληλεπιδρασεις μεταξυ τους, που οσο πιο πολλα προσθετα εχεις, τοσο πιο ασταθες και δυσχρηστο ειναι), για να απαλλαγω απο τα σκουπιδια που με ριχνουν στη μαπα, (νιωθω λες και με φασκελωνουν ενα πραγμα), που εγω ποτε δεν τα ζητησα. θελω να τα στειλω στο διαολο, αλλα προτιμω να εχω οσο το δυνατον λιγοτερα προσθετα. δεν ειναι δυνατον ενας κωλοbrowser, λογω των 100δων προσθετων, (προκειμενου να απαλλαγω απο σκουπιδια που ποτε δεν ζητησα), να τραβαει πιο πολυ ισχυ απο εναν εξομοιωτη που τρεχει παντζουρια 10 μεσα του.

  οσον αφορα, αυτο που λες περι «ανοσιας», ειναι σχετικο. οταν καποιος ειναι συνειδητοποιημενος τι χρειαζεται και τι οχι. ποτε ειναι κατι λογικο, και ποτε περιττο και σπαταλη, ποτε κατι ειναι απλα μοδα και ποτε ειναι ουσιαστικο, τοτε αποκτα «ανοσια», στις μαρκετινιστικες κουτοπονηριες. εγω αν τυχει να δω διαφημιση, οχι μονο δεν με «πειθει», αλλα νευριαζω τοσο πολυ με τις διαφημισεις, που θα με εχουν χασει απο «πελατη» απο τη διαφημιση. τρεφω τοση «εκτιμηση» για τους πολιτικαντηδες και τους μαρκετιστες (τα ιδια σκατα ειναι και οι 2. το ψεμα και η εξαπατηση, που αντι να τιμωρουνται ως ανηθικα, εγιναν «επαγγελμα» και επιβραβευονται), οση εκτιμηση τρεφει ενας αναρχικος/κουμμουνιστης για ενα χρυσαυγουλη.

 12. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΑυγ 23, 2017 21:11 ΜΜ

  Αν υπάρχει διαφήμιση στην αρχή του συγκεκριμένου βίντεο, εμένα δε μου τη δείχνει καν. Βλέπω το intro με τη δισκέτα και μετά κατευθείαν τον καράφλα. Το ίδιο και από κινητό, σε browser και με τη desktop έκδοση της σελίδας. Παραμέσα βέβαια δεν είδα, μέχρι εκεί που δείχνει αυτά που θα χρησιμοποιήσει είδα.

  Αυτό σου λέω. «Ανοσία» έχεις στα μαρκετίστικα κόλπα, επειδή είναι σχεδιασμένα για άλλους τύπους ανθρώπων. Ανοσία στην ψυχολογία γενικά όμως δεν υπάρχει (εκτός κι αν κάνεις λοβοτομή). Αν ήθελε κάποιος να στοχεύσει εσένα προσωπικά, θα μπορούσε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να σε κάνει να αγοράσεις κάτι. Απλά δε θέλει, γιατί εσύ είσαι μέρος ενός μικρού υποσυνόλου. Μπορεί οι τρέχουσες διαφημίσεις να είναι αθλιότητες για εσένα, είναι όμως σχεδιασμένες με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να επηρεάσουν συγκεκριμένους τύπους ανθρώπων. Η ώρα που θα παίξουν, η διάρκειά τους, τα χρώματα, το ύφος της ομιλίας, τα πάντα παίζουν ρόλο. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και για εσένα (και για εμένα και για όλους μας), απλά δε θα ήταν σε μαρκετίστικο ύφος αλλά προσαρμοσμένο σε αυτά που μας επηρεάζουν.

 13. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΑυγ 24, 2017 00:51 ΠΜ

  δοκιμασα με το ublock, που το κατεβασα στον εξομοιωτη. με το ublock, οντως δεν εμφανιζονται σε κανενα βιντεο τα σκουπιδια. αλλα το μηρυκαστικο σουρνεται (γι'αυτο το κατεβασα στον εξομοιωτη για δοκιμη). με τον συνδυασμο noscript/umatrix δεν εχω κανενα θεμα (μενει μονο να δω ποσο σταθερο ειναι μακροχρονια). αν βαλω και το ublock τον παιζει πατοκορφα. στα σκουπιδια στα βιντεακια του youtube, ολη τη δουλεια την κανουν τα φιλτρακια με τα regular expressions και τα patterns του ublock.

  κανει και το umatrix δουλεια, αλλα θελει μια ψευτομοντουλα. θελει σε καθε βιντεακι που ανοιγω, να παταω για προσωρινο unblock ενα σκριπτακι μεσα σε ενα subdomain του googlevideo.com. οποτε εμφανιζει για 1" το αρχικο frame του σκουπιδιου, και παει κατευθειαν στο βιντεακι. ισως καποιο σκουπιδοσκριπτακι παει κατι να κανει, αλλα σακατευεται τελικα, και η δουλεια του μενει μισοτελειωμενη. ΙΣΩΣ καποια στιγμη να βαλω και το ublock, αλλα ετσι που σουρνωταν, δεν με ενθουσιασε καθολου

  Υ.Γ1... το ublock και το umatrix τα φτιαχνει ο ιδιος; ειναι πολυ «ιδια» και σε ονομασια, και το interface τους μοιαζει εκπληκτικα

  Υ.Γ2:... εγω εχω ανοσια στα παντα, γιατι ειμαι βαμπιρ-cyborg :D :D (να λεμε και καμια μαλακιτσα να περναει η ωρα :D :D )

 14. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 23, 2017 21:12 ΜΜ

  dark ουτε preroll ειδα ουτε διαφημισεις και ειδα και αλλα δυο βιντεο απο τον τυπο και απο σκουπιδι τιποτα...

 15. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΑυγ 23, 2017 16:15 ΜΜ

  Θεωρητικά είναι σαν να το βλέπεις από εξωτερικό player, οπότε δε μπορεί να φορτώσει η διαφήμιση από πάνω.

  Σκέψου πόσοι έχουν monetized κανάλια στο YouTube. Σκέψου ότι όλοι αυτοί ελπίζουν (και επιδιώκουν) να αποκτήσουν χορηγούς, άρα διαφημίσεις. Αν τώρα τους πει η Γούγλη «ξέρεις, αντί να σε βάζουμε να διαφημίζεις το τάδε προϊόν και να υποκρίνεσαι, θα το ράψουμε κατευθείαν μέσα στο βίντεο (συμβαίνει ήδη σε κάποια παρεπμπιπτόντως)», νομίζεις ότι θα έχουν πρόβλημα; Εσύ κι εγώ μπορεί να ενοχληθούμε, υπάρχει όμως τεράστιος αριθμός ανθρώπων που δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τις διαφημίσεις και θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούν. Σκέψου και το άλλο. Οι (ξένοι) YouTubers που έχουν κάτι εκατομμύρια εγγραφές, δεν αποκαλούνται πλέον «creators» αλλά «influencers». Αυτό σημαίνει ότι έχουν αναγνωρισμένη επιρροή ως προσωπικότητες στο κοινό, κάτι που τους κάνει ιδανικούς για να πλασάρουν προϊόντα (και όχι μόνο). Αν γίνει κάτι τέτοιο, ίσως να αποχωρήσουν μικροί δημιουργοί αλλά οι μεγάλοι θα μείνουν, όπως θα μείνει και ο κόσμος που τους βλέπει. Όπως ακριβώς για εσένα η τηλεόραση είναι σκουπίδι αλλά άλλοι παρακολουθούν από τούρκικα σίριαλ μέχρι διαφημίσεις κολλαγόνου.

  Όσο για τις διαφημίσεις γενικά, εντός και εκτός internet, καθόλου δεν έχουν πεθάνει. Στη σύγχρονη εποχή, η διαφήμιση δεν αφορά μόνο το εικονιζόμενο προϊόν αλλά είναι ψυχολογία. Γι' αυτό βλέπεις π.χ. να διαφημίζει ξυραφάκια ένας σφίχτης κι όχι ο Μπάμπης με το μπυροκοίλι. Δεν κόβει καλύτερα το ξυράφι αν είσαι φέτες αλλά σου γαργαλάει την ψυχολογία το να πιστεύεις ότι έχεις κάτι κοινό με το σφίχτη που βλέπεις. Κι επειδή είναι ψυχολογία, ξέρουν πώς να επηρεάσουν τον κόσμο. Πάρε ως παράδειγμα το Super Bowl στις ΗΠΑ. Είναι μεγάλο αθλητικό γεγονός με σχεδόν παγκόσμια κάλυψη αλλά στην πραγματικότητα είναι καταιγισμός διαφημίσεων με λίγα λεπτά αθλήματος ενδιάμεσα. ΚΙ όμως, γίνεται χαμός κάθε χρόνο από κόσμο. Ή, για να έρθουμε και στα ευρωπαϊκά θέματα, σκέψου πόσα δισεκατομμύρια κοστίζει ένας «μεγάλος» ποδοσφαιριστής. Δεν τα δίνουν για τις ικανότητές του μόνο αλλά (κυρίως) γιατί έχει συμβόλαια με διαφημιστικές, άρα φέρνει έσοδα στην ομάδα που θα πάει. Τέλος, όταν βλέπεις ακόμα και στο Instagram π.χ. υποτιθέμενες «καθημερινές» φωτογραφίες, όπου όμως το εικονιζόμενο άτομο κρατάει φάτσα φόρα το μπουκαλάκι του τάδε ροφήματος και «όλως τυχαίως» φαίνεται η μάρκα ή στέκεται με τέτοιο τρόπο ώστε να βλέπεις τα «εντυπωσιακά» παπούτσια που φοράει ή ό,τι άλλο, δε μπορεί να πιστεύεις ότι η διαφήμιση πέθανε. Κάθε άλλο. Ζει, βασιλεύει και εξαπλώνεται.

  Και μη νομίζεις ότι εσύ κι εγώ έχουμε ανοσία. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μπορεί να αντισταθεί στο στοχευμένο ψυχολογικό χειρισμό. Απλά, τυχαίνει να μην ανήκουμε στο κοινό που στοχεύουν οι περισσότερες διαφημίσεις. Κι από την άλλη, μπορεί να δεις έναν να παρουσιάζει μια κάρτα γραφικών και να κάνει ουσιαστικά διαφήμιση αλλά εσύ να μην το εκλάβεις έτσι, είτε γιατί δε θα το κάνει απροκάλυπτα είτε γιατί σε ενδιέφερε από πριν το προϊόν. Η εταιρεία όμως που φτιάχνει αυτή την κάρτα, έχει επιδιώξει να διαφημιστεί μέσω αυτού του ατόμου. Γι' αυτό άλλωστε και τους δίνουν τζάμπα προϊόντα για να τα παρουσιάσουν και να τους κάνουν review. Ακόμα κι αν αυτός μιλήσει για πραγματικά πλεονεκτήματα που θα έχει αυτή η κάρτα, χωρίς σάλτσες, διαφήμιση είναι κι αυτό.

Scroll to Top