BETA

Do Not Link: Δώσε link χωρίς hits σε ιστοσελίδες με ηλίθιο περιεχόμενο

Εικόνα Helen

Οι ιστοσελίδες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, βασίζονται σε ένα αλγοριθμικό σύστημα το οποίο τις κατατάσσει ανάλογα την επισκεψιμότητά τους, τα hits που έχουν από άλλες ιστοσελίδες, την συχνότητα και την μοναδικότητα των αναρτήσεων, την ταχύτητα φόρτωσης και άλλους τεχνικούς παράγοντες. Όλα αυτά δημιουργούν τα γνωστά σε όλους μας page-ranks που αφ' ενός τις κατατάσσουν αριθμητικά, αφ' ετέρου είναι αυτά που σε κάποια αναζήτηση θα προβάλλουν τα συνολικά αποτελέσματα προβάλλοντας ανάλογα τς σελίδες με την πιο υψηλή κατάταξη. Ωστόσο αυτό δεν το ακολουθούν όλοι, το γνωστό μας SEO δηλαδή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ιστοσελίδες οι οποίες μπορεί να έχουν μηδενικά Google-ranks (ή άλλων μηχανών αναζήτησης), αλλά παρουσιάζονται ψηλά στην κατάταξη του μη αξιόπιστου μεν, αλλά μοναδικά αποδεκτού (γιατί;;) Alexa.
Αυτό συμβαίνει επειδη αυτές οι σελίδες, οι ιδιοκτήτες τους, έχουν φροντίσει με διαφόρους τρόπους να έχουν hits προς αυτήν, κυρίως από τον δικτυακό τόπο που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει όλη την ηλιθιότητα του πλανήτη, το Facebook. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα άθλιες από κάθε άποψη ιστοσελίδες να αναρριχώνται στην κατάταξη και οι ιδιοκτήτες τους να τρίβουν τα χέρια τους επειδή θα έχουν κάποια έσοδα με τα ακόμα πιο άθλια και επικίνδυνα διαφημιστικά ads που αραδιάζουν, ικανοποιώντας συγχρόνως την ματαιοδοξία τους να νοιώσουν σημαντικοί μέσα στην ως τώρα άθλια και ασήμαντη ζωή τους. Αυτός είναι και ο λόγος που στο "ελληνικό" web βλέπουμε να έχουν απήχηση ιστολόγια με φτηνής ποιότητας περιεχόμενο, κυρίως βασιζόμενο στις "τεχνικές" copy-paste ή copy-googletranslate-paste. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι από την μια να έχουμε σχεδόν μόνιμα ένα πλήθος από hoax και παραπλανητικές, ψεύτικες δημοσιεύσεις (σαν αυτές), αλλά και ακόμα χειρότερα δημοσιεύσεις γεμάτες ψέματα, μίσος, ρατσισμό και αηδία οι οποίες όμως έχουν την ικανότητα με την συχνή αναδημοσίευση και αναπαραγωγή να δημιουργήσουν ένα κάποιο κλίμα στην "κοινή γνώμη" και στην καθημερινότητα το οποίο κατά κανόνα είναι αρνητικό και διχαστικό. Όχι, δεν είναι όλοι αυτοί που διαχειρίζονται τέτοια ιστολόγια ηλίθιοι και απαίδευτοι (συνήθως αυτή η κατηγορία ανθεί στο Blogspot), αλλά μπορεί να είναι από επαγγελματίες απατεώνες, μέχρι trolls που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα πάσης φύσεως.
Δεν θέλει περισσότερη ανάλυση αυτό, λίγο-πολύ σχεδόν όλες και όλοι γνωρίζετε τι συμβαίνει. Από την άλλη όμως έχουμε και την περίπτωση του να θέλουμε να δώσουμε κάποιο link από ένα τέτοιο ιστολόγιο, είτε για να χλευάσουμε, είτε για επιβεβαιώσουμε κάποιο hoax, απάτη, δυσφήμιση κλπ. Σε κάθε περίπτωση όμως, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό προς την εν' λόγω ιστοσελίδα καθώς θα πάρει μερικά ακόμα hits βοηθώντας την στην αναρρίχηση της κατάταξης και παράλληλα βοηθώντας την να συνεχίσει αυτό που κάνει.

Σχετικό άρθρο: Περί των Μηχανών Αναζήτησης του Διαδικτύου

Πιο απλά δηλαδή:

hits = επιβράβευση

Δυστυχώς έτσι το βλέπουν οι αλγόριθμοι και αυτός είναι ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες της λειτουργίας τους. Εδώ -έστω και αν δεν το θέλεις- γίνεται πράξη το γνωστό:

Με κράζεις; Με θαυμάζεις!

Σχετικό άρθρο: Backlinks Watch: Έχεις ιστοσελίδα; Τσέκαρε ποιοι σε έχουν κάνει hits

Δυστυχώς έτσι είναι, με κάθε hit επιβραβεύεται ο απατεώνας, ο πονηρός, ο κακόβουλος, ο συμφεροντολόγος, ο ηλίθιος. Αυτός και ο λόγος που βλέπουμε στην λεγόμενη "ειδησιογραφία" να κυριαρχούν τα ίδια, η ενημέρωση να κατευθύνεται πρωτίστως από συστημικές ιστοσελίδες, άρρηκτα δεμένες με τα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα η "κοινή γνώμη" (sic) να περικλείεται από συγκεκριμένα πράγματα τα οποία όμως είναι αποπροσανατολιστικά από την αλήθεια σχεδόν πάντα. Αυτός και ο λόγος που κάνουν θραύση ιστολόγια εθνικιστικού/συνωμοσιολογικού περιεχομένου (πάνε πακέτο αυτά τα δυο), με κάθε τι που μπορείς ή δεν μπορείς να φανταστείς. Από επιθέσεις εξωγήινων, από σαυρόμορφους και ερπετόμορφους που κατοικούν στον πυρήνα της γης, από αρχαίους με υπερφυσικές δυνατότητες, από "θαύματα", γέροντες/προφητείες και όλα αυτά, μέχρι και ολική διαστρέβλωση ιστορικών συμβάντων:

Ώρα να σταματήσει αυτό

Δεν νομίζετε πως πρέπει να σταματήσει όλη αυτή η βλακεία και η προπαγάνδα που δηλητηριάζει όχι μόνο το διαδίκτυο, αλλά και την ίδια την κοινωνία; Βλέπετε το διαδίκτυο είναι πλέον μια καθημερινότητα για όλο και μεγαλύτερο ποσοστό. Λαμβάνοντας υπόψη πως μια μεγάλη πλειοψηφία είναι απαίδευτοι, γαλουχημένοι σε μια επιβεβλημένη κανονικότητα και πως γι' αυτούς διαδίκτυο σημαίνει το Facebook και τα όσα διαβάζουν μέσω αυτού, πως παράλληλα υπάρχουν και οι τύποι που ούτως ή άλλως έχουν σκοπό την εξαπάτηση και τα συμφέροντα βασίζονται σε αυτούς τους αφελείς (πείτε τους θρήσκους, πείτε τους ελληνόψυχους, πατριδοκάπηλους, πείτε τους όπως θέλετε, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο), έχουμε όλο αυτό το σκουπιδαριό από ιστοσελίδες να κυριαρχούν. Το θέμα όμως είναι να σταματήσει αυτό. Και στο διαδίκτυο ο μόνος τρόπος για να γίνει, είναι να σταματήσουν να έχουν hits ώστε να βρεθούν στα ψηφιακά τάρταρα, εκεί δηλαδή που είναι η πραγματική τους θέση.
Σίγουρα ο πιο καλός τρόπος θα ήταν η απομόνωση του λόγου τους. Να μην τις λαμβάνουμε υπόψιν μας δηλαδή.
Πρακτικά δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο εφικτό είναι αυτό. Σίγουρα η περιέργεια, μα και η ανάγκη να γελάσεις, θα σε κάνουν αρκετές φορές τόσο να hitάρεις, όσο και να το διαμοιράσεις προσφέροντας επιπλέον hits, επιβραβεύοντάς τις, όπως είπαμε, έστω και άθελά σου.

Τι μπορεί να γίνει λοιπόν σε αυτή την περίπτωση;

Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να διαμοιράσεις -αν ντε και καλά θέλεις- το link, αλλά παράλληλα να ΜΗΝ τους δώσεις hits (επιβράβευση).

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Υπάρχουν ορισμένες δικτυακές υπηρεσίες οι οποίες ειδικεύονται σε αυτό ακριβώς. Χοντρικά, κάνουν αντίστοιχο, όπως οι γνωστές υπηρεσίες short-url, δίνοντας ένα διαφορετικό link που οδηγεί στον σύνδεσμο που θέλετε. Το πρόβλημα όμως είναι, ότι αρκετές από αυτές, όπως συμβαίνει και με τις shοrt-url, είτε δεν κάνουν πάντα καλά την δουλειά τους, είτε πρόκειται για μια πλάγια μέθοδο συλλογής προσωπικών δεδομένων. Χρειάζεται δηλαδή, καλό ψάξιμο και έρευνα, να δεις τα θετικά και αρνητικά που λέγονται για το καθένα και -μετά από αυτό- γνώση και εμπειρία στο διαδίκτυο ώστε να φιλτράρεις όλα αυτά και να δεις τι κάνει το καθένα τους.

Εμείς έχουμε δοκιμάσει αρκετές από αυτές, ξεχωρίζοντας και φιλτράροντας τα αποτελέσματά τους μα και τα υπόλοιπα. Καταλήξαμε -πως αυτή την στιγμή- πιο αξιόπιστο και αποτελεσματικό είναι το donotlink.

Τι είναι το Do Not Link

Όπως λέει και από την ονομασία του, να ΜΗΝ δώσεις link (=hit) σε ιστοσελίδες που είναι κακόβουλες, ηλίθιες και προπαγανδιστικές (όπως τα θεωρεί ο καθένας αυτά τέλος πάντων). Πρακτικά αλλάζει το συγκεκριμένο url και στην συνέχεια με ορισμένες διαδικασίες, σε κάποια αρχεία που ονομάζονται robots.txt, οδηγεί στον επιθυμητό σύνδεσμο, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη αυτά τα hits στις μηχανές αναζήτησης.
Και πιο συγκεκριμένα, αυτό που κάνει είναι να προσθέτει μπροστά από το url της σελίδας (αυτού του είδους) που θέλετε -ντε και καλά- να διαμοιράσετε το domain:

http://www.donotlink.com/

Ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό:
-Ας πούμε ότι θέλετε να διαμοιράσετε τον σύνδεσμο:

 1. http://ellinopsyxolamogio.gr/o-megalexandros-eixe-kataktisei-tin-selini

To donotlink τον μετατρέπει ως εξής:

 1. http://www.donotlink.com/http://ellinopsyxolamogio.gr/o-megalexandros-eixe-kataktisei-tin-selini

Βασικά δεν χρειάζεται καν να πάτε στην σελίδα του donotlink, αρκεί μπροστά από τον σύνδεσμό σας, να προσθέσετε το:

http://www.donotlink.com/

Μεταφερόμενοι στην σελίδα του για να το μετατρέψετε, θα σας δώσει αυτόματα τις εξής επιλογές:

 • 1. URL: Ένα σύντομο url-link
 • 2. Markdown: Για χρήση σε σελίδες σαν το reddit, κλπ
 • 3. HTML: Για χρήση σε ιστοσελίδες και blogs.
 • 4. BBCode: Για χρήση σε forums, messengers, κλπ.

-Δείτε το με το παράδειγμα που επιλέξαμε:

Η διαδικασία δηλαδή είναι πολύ απλή: Απλά επικολλάτε το url που θέλετε στο αρχικό πεδίο (Paste url), πατάτε το κουμπάκι (Continue) από κάτω και η μετατροπή γίνεται αστραπιαία και αυτόματα. Το αντιγράφετε και το διαμοιραζόσαστε και όλη η υπόλοιπη διαδικασία γίνεται αυτοματοποιημένα.
Το αποτέλεσμα δηλαδή, είναι να διαμοιράσετε μεν τον σύνδεσμο, αλλά τα hits να μην ληφθούν υπόψη από τις μηχανές αναζήτησης.

>>> Δείτε περισσότερα σχετικά με το donotlink, στο about του, το οποίο όμως εμάς δεν μας κάλυψε πλήρως.

>>> η ιστοσελίδα του donotlink, απ' όπου μπορείτε να κάνετε τις μετατροπές των url's.

[το άρθρο είναι συνεργατικό]

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα akounadis
  akounadisΑπρ 22, 2015 14:48 ΜΜ

  Ενδιαφέρον άρθρο Helen!
  Ας προσέχουμε τα DoFollow Backlinks και τα NoFollow Backlinks.
  Γενικά τι θέλουμε από ένα site με καλό Pange Rank.

  Αν θυμάμαι καλά, πριν ένα χρόνο περίπου είχα διαβάσει ένα αντίστοιχο άρθρο από τον Κωνσταντίνο.
  Πολύ σημαντικό στις μέρες μας!

 2. Εικόνα Anonios
  Anonios (χωρίς επαλήθευση)Απρ 27, 2015 14:27 ΜΜ

  Είναι πολύ καλό το donotlink και συνιστάται να το χρησιμοποιούμε όσο πιο πολύ γίνεται για τις μπάσταρδοσελίδες που έχουν τιγκάρει το διαδίκτυο, με εμφανίσεις ufo, αγγέλων, ερπετόμορφων, χρεοκοπίες και όλα αυτά. Και κυρίως κάτι σελίδες που ασχολούνται με τα hoax.
  Πάντως αυτό μου θύμισε μια προφητεία του Γέροντα Computerίσιου του Ramορίτη που είχε πει:
  "Θα παίρνεις hits, αλλά θα είναι σα να μην παίρνεις"
  :D

Scroll to Top