BETA

Doggo και μερικές ακόμα Android apps για κατοικίδια

Εικόνα Evi

Ο άνθρωπος έχοντας ξεπεράσει κάθε φράγμα κοινωνικών αναστολών, θεωρεί το είδος του, ως το κυρίαρχο θηλαστικό του πλανήτη.  Αμέτρητα είδη χλωρίδας και πανίδας που έχουν «γεννηθεί» στον πλανήτη, ανήκουν πλέον στο παρελθόν, οπότε είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πού ακριβώς να επιρρίψoυμε ευθύνες. Η επέκταση της αστικοποίησης και η αλλοτρίωση της φύσης από τον άνθρωπο, αποτελούν έναν από τους πιο επικίνδυνους παράγοντες για το ίδιο το μέλλον και την βιωσιμότητα της Γης, καθώς είναι πλέον αποδεδειγμένο, πως ο άνθρωπος εξαλείφει είδη το λιγότερο 1,000 φορές γρηγορότερα απ' ό,τι η ίδια η φύση δημιουργεί νέα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα του Conservation Biology. Σύμφωνα με αυτήν την μελέτη, το μέλλον διαφαίνεται ακόμη πιο ζοφερό μιας και φυτά ή ζώα θα εξαφανίζονται με ρυθμό 10.000 φορές πιο γρήγορο από εκείνον με τον οποίο προκύπτουν τα νέα.
Όπως λέει η Τζέιν Σμαρτ, διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος Ειδών της IUCN:

Η επικαιροποίηση της κόκκινης λίστας με τα είδη ζώων και φυτών υπό εξαφάνιση διευρύνεται και δείχνει μερικές εκπληκτικές επιτυχίες στην διαφύλαξη μερικών ειδών, οι οποίες αποτελούν υπόδειγμα. Αν και σε μερικά είδη διαπιστώνονται βελτιώσεις, με κάθε επικαιροποίηση, καταγράφεται ένας μεγαλύτερος αριθμός ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση από τον πλανήτη. Θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο περισσότερα για να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση.

Μένουμε σε πόλεις, ένα περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι άνθρωποι για τους ανθρώπους και για επιλεγμένα ζώα και φυτά. Στις πόλεις είναι εύκολο να ξεχάσεις ότι η βιοποικιλότητα είναι η αιτία που είμαστε ικανοί να ζούμε τόσο καλά πάνω στην Γη και να χάσεις την αίσθηση ότι είμαστε μέρος της φύσης και εξαρτημένοι από αυτήν. Η κοινωνική ρύπανση, η άσχημη διατροφή, οι νέες ασθένειες, οι πόλεμοι και όλες αυτές οι ανθρώπινες συνήθειες, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα.
Ο διακεκριμένος Γάλλος βιολόγος Zιλ Μπεφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πιερ και Μαρί Κιουρί του Παρισιού και στο Collège de France, τον Φλεβάρη του 2015, σε μια ομιλία του στην Αθήνα, είχε πει, ανάμεσα στα άλλα και το εξής:

Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι, από την αρχή του πολιτισμού και για εκατοντάδες χρόνια, κατάφεραν να αυξήσουν τον αριθμό των ειδών του πλανήτη, με την κορύφωση αυτής της αύξησης να παρατηρείται πριν από περίπου δύο αιώνες. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να βρισκόμαστε σε μία κατάσταση κατά την οποία θα κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερα είδη. Το πρόβλημα όμως είναι ότι καταστρέφουμε τα οικοσυστήματα. Τα είδη προσπαθούν να κάνουν την εμφάνισή τους, αλλά εμείς από την άλλη επιταχύνουμε την καταστροφή των οικοσυστημάτων, με αποτέλεσμα σήμερα να εξαφανίζονται περισσότερα είδη από αυτά που εμφανίζονται. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι σήμερα, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, τα είδη εξαφανίζονται με 300 φορές πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι στο παρελθόν. Και εάν συνεχίζουμε να καταστρέφουμε τα είδη με τον σημερινό ρυθμό, μέχρι το τέλος του αιώνα, θα έχουμε εξολοθρεύσει το 6% των ειδών του πλανήτη.

Βέβαια, είναι γεγονός, πως από την χαραυγή της ανθρωπότητας, συνυπήρχαμε με τα υπόλοιπα ζώα και με ορισμένα εξ' αυτών δημιουργήθηκαν δεσμοί με τον άνθρωπο. Αν και για πολλούς αιώνες, υπήρξε εκμετάλλευση του ζωικού βασιλείου, σαν εργάτες, ο άνθρωπος, με το πέρασμα των αιώνων, δημιούργησε συντροφικές σχέσεις με κάποια εξ' αυτών, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τα σκυλιά και τα γατιά. Τα «κατοικίδια» ή «ζώα συντροφιάς», όπως αναφέρονται.
Μια σειρά από έρευνες έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια δρουν ηρεμιστικά για τον κάτοχό τους, μειώνοντας το στρες του. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που τα ζώα χρησιμοποιούνται βοηθητικά σε προγράμματα ψυχοθεραπείας. Η αφοσίωση και η αγάπη που δείχνουν τα ζώα μειώνουν το άγχος, την κατάθλιψη και την μοναξιά του ιδιοκτήτη τους, ενώ ανεβάζουν την αυτοεκτίμησή του. Αυτό που συμβαίνει βιοχημικά στον οργανισμό εξηγεί την αλλαγή στη διάθεση: Η κορτιζόλη, ορμόνη του στρες, μειώνεται και η παραγωγή σεροτονίνης είναι γεγονός.

«Οι γάτες είναι εξαιρετικές για την καρδιά», υποστηρίζουν ειδικοί που έκαναν 20ετή μελέτη, από την οποία προέκυψε πώς οι άνθρωποι που ποτέ στη ζωή τους δεν είχαν γάτα, έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από έμφραγμα. Σε άλλη μελέτη που έγινε σε ιδιοκτήτες σκύλων, φάνηκε πώς όσοι έχουν σκύλο και παθαίνουν έμφραγμα, οι πιθανότητες επιβίωσής τους είναι εξαιρετικά υψηλές.

Συν τα άλλα, τα ζώα είναι ένας σπουδαίος σύμμαχος στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης του παιδιού, που δεν θα το προδώσει ποτέ. Η επιστήμη έχει εμπεριστατωμένα εξετάσει τα πολλαπλά οφέλη των κατοικίδιων στην υγεία, την ψυχική ανάπτυξη και την ευεξία των παιδιών. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα ζώα μπορούν να λειτουργήσουν ως προστασία από στρεσογόνους παράγοντες, μετριάζοντας το αίσθημα της δυσφορίας που προκαλούν οι αγχωτικές εμπειρίες, μειώνοντας την αίσθηση του σωματικού και συναισθηματικού πόνου, ενώ η κατοχή ενός σκύλου, ειδικότερα, μπορεί να προάγει έναν πιο υγιεινό και περισσότερο δραστήριο τρόπο ζωής.
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η συμβίωση με ένα κατοικίδιο ζώο, βοηθά ένα παιδί να καλλιεργήσει τις αξίες της οικολογικής συνείδησης, της ηθικής ευθύνης του αλτρουισμού, της κοινωνικής αξίας, της ενσυναίσθησης. Και αυτά φυσικά, δημιουργούν έναν πιο... «ανθρώπινο» ενήλικα. Έναν καλύτερο άνθρωπο.

Η ευαισθησίες μας, σαν ομάδα, στο οsarena, για τα ζώα, είναι υψηλές, καθώς δεν είναι πως απλά τα αγαπάμε, μα έχουμε οι περισσότερες και περισσότεροι, σαν συντροφιά και κολλητάρια, κάποιες υπέροχες μουσούδες.
Πρόσφατα, την 4η Απρίλη, ήταν η «παγκόσμια ημέρα των ζώων».
Είναι γεγονός όμως, πως όσο υπάρχουν «παγκόσμιες ήμερες» για οτιδήποτε, σημαίνει πως αυτό έχει χάσει την αξία και το νόημά του.
 

Android apps για κατοικίδια

Εντύπωση όμως μου έκανε, πως στην εποχη του πραγματικού οργασμού των apps για φορητές συσκευές στο GooglePlay του Android, δεν υπάρχουν ιδιαίτερα αξιόλογες εφαρμογές. Εκτός από μια σειρά διάφορων παιχνιδιών, με πρωταγωνιστές ζώα, κυριαρχούν ορισμένες apps με τις σφυρίχτρες που βγάζουν ήχο σε άλλες συχνότητες, οι οποίες γίνονται αντιληπτές μόνο από ορισμένα είδη ζώων (πχ, από τα σκυλιά), οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι άθλιες και πιο πολύ θα φρικάρει το σκυλάκι, παρά κάτι άλλο.
Με κάμποσο ψάξιμο, ξεχώρισα τις εξής:
 

Doggo

Όπως το περιγράφουν οι δημιουργοί της:

Το Doggo είναι μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για σκύλους, ένα εργαλείο εύρεσης τετράποδων φίλων, ένας διαδραστικός χάρτης με πολλές πληροφορίες, ένας οδηγός εντοπισμού των κοντινών pet shop, κτηνιατρείων, εκπαιδευτών, φιλοζωικών σωματείων, πανσιόν για σκύλους και dog friendly μαγαζιών, ένας κόσμος γεμάτος tips στον οποίο θα θελήσεις να συμμετέχεις.

Βασικά, είναι μια εφαρμογή για κινητά βασισμένη στις καθημερινές ανάγκες ενός σκύλου και του ιδιοκτήτη του, μια εφαρμογή που θα λατρέψεις!

Πώς λειτουργεί;
Κατεβάζεις την εφαρμογή στο κινητό σου και απευθείας μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του σκύλου σου βάζοντας όσα χαρακτηριστικά εσύ επιθυμείς (πχ. γένος, ράτσα/ημίαιμο, χρώμα, ηλικία, μέγεθος, διαθεσιμότητα για άμεσο παιχνίδι και άλλα πολλά). Στην συνέχεια, έχοντας ανοιχτή την λειτουργία GPS, δηλώνεις το στίγμα σου ανάλογα με την περιοχή την οποία βρίσκεσαι εσύ και ο τετράποδος κολλητός σου. Είσαι πλέον ελεύθερος να γνωρίσεις τους καλύτερους φίλους του κατοικίδιού σου για τις πιο παιχνιδιάρικες βόλτες που θα κάνετε ποτέ.

Είναι προφανές, πως μιλάμε για μια app, η οποία έχει συγκεκριμένους λόγους ύπαρξης και φυσικά, δεν παρέχει ιδιωτικότητα. Πάντως, ως την χρηστικότητα της app, ιδιαίτερα σε αστικά κέντρα, έχει θετικές κριτικές, αν και παρ' όλα αυτά, αναφέρονται και προβλήματα ασυμβατότητας σε ορισμένες συσκευές.

Για την εγκατάστασή της, ζητάει αρκετά δικαιώματα και πιο συγκεκριμένα:

Ταυτότητα:
  Χρησιμοποιεί ένα ή περισσότερα από: λογαριασμοί στην συσκευή, προφίλ δεδομένων.

Τοποθεσία:
  Χρησιμοποιεί την τοποθεσία της συσκευής.

Φωτογραφίες/Μέσα/Αρχεία:
  Χρησιμοποιεί ένα ή περισσότερα από: τα αρχεία της συσκευής σας, όπως εικόνες, βίντεο ή ήχο, τις εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης της συσκευής.

Φωτογραφική μηχανή:
  Χρησιμοποιεί τις φωτογραφικές μηχανές της συσκευής.

Αναγνωριστικό συσκευής και πληροφορίες κλήσεων:
  Επιτρέπει στην εφαρμογή να προσδιορίζει τον αριθμό τηλεφώνου και τα αναγνωριστικά συσκευών, εάν μια κλήση είναι ενεργή, καθώς και τον απομακρυσμένο αριθμό που συνδέεται από μια κλήση.

Άλλο:
  Λήψη δεδομένων από το Διαδίκτυο.

Φυσικά, θα πρέπει να δημιουργήσετε προσωπικό λογαριασμό, εισάγοντας στην συνέχεια, και τα στοιχεία που νομίζετε.

[INSTALL Doggo]

Μέγεθος: 5,5M
Απαιτεί Android: 4.1 και νεότερες εκδόσεις.


Για το fan της υπόθεσης, να συμπληρώσω και τις εξής app, που είναι από τις καλύτερες από μια σειρά αντίστοιχων που κυκλοφορούν:
 

Translator for dogs Simulator

Αυτή είναι μια εφαρμογή που μετατρέπει την ανθρώπινη γλώσσα, σε... σκυλίσια! Λέγοντας δηλαδή κάποιες λέξεις ή, τις συνηθισμένες εντολές, αυτές μετατρέπονται στην σκυλίσια γλώσσα. Φυσικά, πρόκειται για κάτι αστείο και όχι πως έτσι θα καταφέρετε να μιλήσετε με το σκυλί σας. Οι ήχοι όμως που βγάζει είναι αστείοι και πετυχημένοι και σίγουρα θα κάνουν το σκυλάκι σας να «τσιμπήσει».

Αυτή η εφαρμογή έχει πρόσβαση σε:

Ταυτότητα:
Χρησιμοποιεί ένα ή περισσότερα από: λογαριασμοί στην συσκευή, προφίλ δεδομένων.

Φωτογραφίες/Μέσα/Αρχεία:
Χρησιμοποιεί ένα ή περισσότερα από: τα αρχεία της συσκευής σας, όπως εικόνες, βίντεο ή ήχο, τις εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης της συσκευής.

Μικρόφωνο:
Χρησιμοποιεί τα μικρόφωνα της συσκευής.

Άλλο:
Λήψη δεδομένων από το Διαδίκτυο.

[INSTALL Translator for dogs Simulator]

Μέγεθος: 12M
Απαιτεί Android: 4.0 και νεότερες εκδόσεις.


 

Human-to-Cat Translator

Kαι αυτή, κάνει κάτι αντίστοιχο με την πιο πάνω, μα για γάτες, προσπαθώντας όμως να αναλύσει την φωνή (όπως λέει), δημιουργώντας μια σειρά από ήχους που τραβούν την προσοχή της γάτας, δημιουργώντας της (ίσως) και τους ανάλογους συνειρμούς.

Αυτή η εφαρμογή έχει πρόσβαση σε:

Αγορές εντός εφαρμογής:
Επιτρέπει στον χρήστη να πραγματοποιεί αγορές μέσα από αυτήν την εφαρμογή.

Μικρόφωνο:
Χρησιμοποιεί τα μικρόφωνα της συσκευής.

[INSTALL Human-to-Cat Translator]

Μέγεθος: 15M
Απαιτεί Android: 2.2 και νεότερες εκδόσεις (έχει καιρό να ενημερωθεί)


Dog Simulator

Ένα, κατά την γνώμη μου, από τα καλύτερα παιχνίδια, εξομοίωσης, της ζωής ενός σκύλου. Ελέγχετε έναν αδέσποτο σκύλο, σε ένα αστικό κέντρο, κάνοντας εξερεύνηση του χώρου και εξασφαλίζοντας τα όσα χρειάζεται για την επιβίωση, ξεπερνώντας φυσικά και τους ατέλειωτους καθημερινούς κινδύνους. Μάλιστα, δίνει πλήρη ελευθερία κινήσεων, ενώ το game-play του δεν είναι καθόλου δύσκολο.

Αυτή η εφαρμογή έχει πρόσβαση σε:

Αγορές εντός εφαρμογής:
Επιτρέπει στον χρήστη να πραγματοποιεί αγορές μέσα από αυτήν την εφαρμογή.

Άλλο:
Λήψη δεδομένων από το Διαδίκτυο.

[INSTALL Dog Simulator]

Μέγεθος: Διαφέρει ανά συσκευή (μα δεν είναι μεγάλο).
Απαιτεί Android: 2.3 και νεότερες εκδόσεις.


 

Τα κατοικίδια ωφελούν τον εγκέφαλο. Ένας τρόπος για να είναι οι άνθρωποι ψυχολογικά και νοητικά πιο υγιείς, είναι η κοινωνικοποίησή τους, το βασικό γνώρισμα της ανθρώπινης φύσης δηλαδή. Οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν την τάση να συζητούν μεταξύ τους, ακόμη και για θέματα που δεν έχουν καμία αξία, και αυτό είναι ευεργετικό και για την ψυχή και για τον εγκέφαλο. Κατά των αλλεργιών στα παιδιά.

Κλείνοντας, θα σας προτείνω, να ρίξετε μια ματιά στην σελίδα All eyes η οποία δείχνει μια δουλειά της εταιρείας Dassault Systèmes που σχεδίασε έναν τρισδιάστατο προσομοιωτή σε συνεργασία με τον οφθαλμίατρο ζώων Ντιντιέ Σμιντ Μοράντ, ο οποίος απεικονίζει με ακρίβεια πώς βλέπουν τον κόσμο γύρω τους οι γάτες, οι σκύλοι, τα ποντίκια, οι μέλισσες και τα γεράκια. Ως χώρος έχει χρησιμοποιηθεί η πλατεία Βαντόμ στο Παρίσι: [alleyesonparis.com].

>>> Δείτε και το σχετικό βίντεο, είναι εντυπωσιακή απεικόνιση της διαφοράς που βλέπουμε τον χώρο και τα αντικείμενα οι άνθρωποι και αλλιώς το κάθε ζώο:

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top