BETA

Donut: Ένας απλός και εύχρηστος tracker για τα e-coins

Εικόνα Alina

Το Κρυπτονόμισμα είναι μία peer-to-peer αποκεντρωμένη ηλεκτρονική μορφή χρήματος η οποία βασίζεται πάνω στις αρχές της κρυπτογραφίας για την διασφάλιση του δικτύου και την επαλήθευση των συναλλαγών. Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα κάνουν χρήση μιας Κατανεμημένης Βάσης Δεδομένων ως τον πυλώνα του συστήματός τους, το επονομαζόμενο Blockchain. Το bitcoin που παρουσιάστηκε το 2009, έγινε το πρώτο επιτυχημένο αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα. Λόγω της ανοικτής φύσης του λογισμικού του, επετράπη σε πολλούς προγραμματιστές να πειραματιστούν με τον κώδικά του και να τον τροποποιήσουν (forking). Έκτοτε δημιουργήθηκε μια πληθώρα νέων κρυπτονομισμάτων στα οποία έχουν γίνει προσπάθειες για να βελτιωθούν ή και να προστεθούν λειτουργίες όπως ταχύτερες συναλλαγές, μεγαλύτερη ανωνυμία κ.ά. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του κρυπτονομίσματος είναι ο αποκεντρωτικός χαρακτήρας του και μέσω αυτού η ανθεκτικότητά του σε κάθε μορφής προσπάθεια για έλεγχο και παρέμβαση.

INFO: To cryptocurrency είναι «ένα μέσο ανταλλαγής με την χρήση κρυπτογραφίας για να εξασφαλίσει τις συναλλαγές και να ελέγξει την δημιουργία νέων μονάδων – αξιών»
Τα Cryptocurrencies δεν έχουν καμία απτή αξία καθώς δεν υπάρχουν σε φυσική μορφή.

Η ιδέα ενός distributed crypto-currency προτάθηκε εν μέρει το 1998 από τον Wei Dai, στην mailing list της ομάδας ακτιβιστών Cypherpunks, που προωθούν ενεργά την χρήση ισχυρής κρυπτογραφίας. Εντούτοις, χρειάστηκαν δέκα χρόνια, και ίσως η κατάρρευση της Lehman Brothers, μέχρι να υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις πρακτικής εφαρμογής αυτής της ιδέας.
Κάθε Bitcoin (ή οποιουδήποτε άλλου e-coin) wallet έχει μια μοναδική διεύθυνση, η οποία χρησιμοποιείται για να γίνονται οι μεταφορές bitcoins ανώνυμα. Ουσιαστικά, το σύνολο των bitcoin είναι μοιρασμένο στα Bitcoin wallets των ατόμων και των εταιρειών που συμμετέχουν στο δίκτυο του νομίσματος. Γι’ αυτό λέμε πως το σύστημα είναι της μορφής peer to peer, καθώς εξαρτάται από τους χρήστες (peers) και όχι από κάποιο κεντρικό server πχ μιας τράπεζας. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες, όσον αφορά την ίδια την ιδέα των χρημάτων, είναι να είναι διαθέσιμα σε συγκεκριμένη ποσότητα. Αν ήταν απεριόριστα, δεν θα είχαν καμία αξία.

Το κλειδί για την λειτουργία του Bitcoin είναι τα blocks, που προαναφέραμε, και η επιβεβαίωση των συναλλαγών. Για να επιβεβαιωθεί κάθε συναλλαγή ως έγκυρη, θα πρέπει το block που την περιγράφει να «λυθεί» – δηλαδή, τα δεδομένα που περιέχει, με την κατάλληλη επεξεργασία, πρέπει να επιστρέφουν ένα μαθηματικό αποτέλεσμα συγκεκριμένης μορφής, που να αποδεικνύει την γνησιότητα του block.

Πλέον τα ηλεκτρονικά νομίσματα αποτελούν μια πραγματικότητα για κάθε είδους χρήση και, αναμφίβολα, το μεγαλύτερό τους προτέρημα είναι η δυνατότητα πραγματοποίησης συναλλαγών κάτω από ανωνυμία. Προς το παρόν, υπάρχουν πάνω από 15,5 εκατομμύρια bitcoins σε κυκλοφορία, περίπου τριών τέταρτα της ενδεχόμενης έκδοσης των 21 εκατομμυρίων, ενώ είναι αλήθεια ότι υπάρχει ζήτηση για τα Bitcoin ακριβώς επειδή είναι έξω από τον έλεγχο των κυβερνήσεων / κεντρικών τραπεζών.

>>> περισσότερα για το Bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα.

Mε την διαδεδομένη τους χρήση, λογικό είναι να υπάρχει ενδιαφέρον για την παρακολούθηση των συναλλαγών και της τρέχουσας τιμής των e-coins. Υπάρχουν αρκετές λύσεις γι' αυτό και μια πιο νέα είναι το Donut cryptocurrency tracker.
Και είναι ένας πραγματικά απλός και χρήσιμος tracker για τα e-coins προσφέροντας live πληροφορίες για περισσότερα από 700 νομίσματα, έχοντας και την δυνατότητα για γρήγορη αναζήτηση.
Ανοιχτού κώδικα και δημιουργημένο με την τεχνολογία Electron.

Εγκατάσταση του Donut:

Είναι διαθέσιμο για Linux, Windows, OSX, FreeBSD και μπορείτε, ανάλογα το λειτουργικό σας σύστημα, να το κατεβάσετε από την download-page του:

[DOWNLOAD Donut]

Για Linux διαθέτει έτοιμα deb (για Debian, Mint, Ubuntu και παράγωγες διανομές) και rpm )για Fedora, openSUSE, Mageia, PCLinuxOS κλπ) πακέτα, συνεπως διπλό κλικ επάνω του μόλις κατέβει για να το εγκαταστήσετε. Κατόπιν θα το βρείτε στο μενού σας. Επίσης, διαθέτει και Appimage, κάτι που σημαίνει πως θα τρέξει σε οποιαδήποτε διανομή. Αρκεί ένα διπλό κλικ επάνω του μόλις το κατεβάσετε για να τρέξει.

>>> η ιστοσελίδα του Donut.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top