BETA

Δώστε στυλ Photoshop στο Gimp

Εικόνα Alina

Το Gimp (GNU Image Manipulation Program), ως γνωστόν, είναι ένα δωρεάν λογισμικό επεξεργασίας γραφικών. Πρόκειται δηλαδή, για ένα εργαλείο που ασχολείται κυρίως με την διαμόρφωση και την επεξεργασία εικόνας και είναι ελεύθερα διαθέσιμο σε εκδόσεις προσαρμοσμένες για τα πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα όπως GNU/Linux, Windows, OSX, αν και αρχικά δημιουργήθηκε για συστήματα UNIX.
Πλέον, το Gimp, θεωρείται ένα πρόγραμμα - σχεδόν - ισάξιο του εμπορικού Photoshop της Adobe, με την εξέλιξή του να είναι συνεχής, ενώ το τελευταίο διάστημα, δείχνει να βρίσκεται σε μια κατάσταση γενικότερης αναδιάρθρωσης. Η αποδοχή του είναι τεράστια. Πολλές Linux και BSD διανομές, το έχουν από default στα λογισμικά που περιλαμβάνουν, ενώ πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά λογισμικά το οποίο έχει περάσει στους διαχειριστές πακέτων όλων ανεξαιρέτως των Linux διανομών. Σημαντικό είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά σε περιβάλλοντα όπου είναι δύσχρηστη η εγκατάσταση εμπορικών προγραμμάτων (προσωρινές θέσεις εργασίας, σε επαγγελματικό περιβάλλον, όπου δεν είναι δυνατή η "προσωρινή" αγορά των εμπορικών προγραμμάτων).
Ρεαλιστικά, το Gimp μπορεί να καλύψει ανθρώπους για αυτό που λέμε "μέση χρήση", μα ακόμα και ως ένα επαγγελματικό επίπεδο.

Ίσως για την πιο εύκολη προσαρμογή στην χρήση του, να βοηθούσε αν αυτό είχε εξαρχής μια εμφάνιση που να είναι παρόμοια με του Photoshop. Αυτό θα διευκόλυνε ανθρώπους που είχαν μάθει σε αυτό και πλέον χρησιμοποιούν Linux (αν και μπορεί μέσω Wine / Play on Linux να εγκατασταθεί παλιότερη εκδοσή του) να εξοικειωθούν πιο γρήγορα χρησιμοποιώντας το παραγωγικά.
Είναι γεγονός ακόμα, πως υπάρχουν τρίτα plugins, τα οποία επιτυγχάνουν αυτό ακριβώς και όχι μόνο εμφανισιακά, μα και σε θέμα χαρακτηριστικών.
Αυτά τα έχουμε δει αναλυτικά εδώ: Πώς να απογειώσετε τα χαρακτηριστικά του Gimp και τα συνιστούμε.
Όπως ακόμα, έχουμε δει και έναν τρόπο, με τα Gimp Photoshop Tweaks ώστε να του δώσετε μια βασική εμφάνιση αντίστοιχη με του Photoshop, κάτι που βγάζει ένα πολύ πετυχημένο αποτέλεσμα: Μια σειρά με Phtoshop Tweaks για το Gimp.
Και επίσης, το πως μπορείτε να αλλάξετε τα μάλλον χοντροκομμένα default εικονίδια του Gimp, με πιο λεπτοφτιαγμένα μονόχρωμα, έχοντας ένα καλύτερο συνολικό αποτέλεσμα: DPixel: Μονόχρωμα dark & light εικονίδια για την Gimp toolbar.

TIP:
Το Gimp αν και εισήγαγε την επιλογή για ενιαίο παράθυρο, από προεπιλογή έρχεται "σπασμένο". Για να το κάνετε ενιαίο, από το μενού: Παράθυρα, επιλέξτε: Λειτουργία μοναδικού παραθύρου.

- Πιο κάτω, θα δούμε μια αναβαθμισμένη εκδοχή, για ένα skin που προσομοιώνει εμφανισιακά το Gimp στο Phoroshop (CS6/CC),σε σκούρα απόχρωση (το πιο πάνω που αναφέραμε είναι light), με τρεις διαφορετικές παραλλαγές και μια splash-screen (αυτή που εμφανίζεται πριν φορτώσει το Gimp), παρόμοια με του Photoshop:

Photoshop Theme for Gimp - Dark

Πρόκειται για μια συλλογή με τρία διαφορετικά Gimp-skins με παραλλαγές σκούρων αποχρώσεων που δίνει μια πολύ κοντινή εμφάνιση του PS στο Gimp.
Θα δουλέψει ασχέτως του λειτουργικού συστήματος που έχετε εγκατεστημένο το Gimp.

Εγκατάσταση του GIMP CC Theme

Πρώτα θα το κατεβάσετε:
Πατήστε το κουμπάκι δεξιά που λέει: "Clone or Download" και από εκεί το: "Download ZIP".

DOWNLOAD gimp-cc-themes
και σε περίπτωση που δεν δουλεύει ο πιο πάνω σύνδεσμος:
[DOWNLOAD gimp-cc-themes]

Πρώτα απ' όλα, κλείστε το Gimp, αν το έχετε ανοιχτό.

Μόλις κατέβει, θα το αποσυμπιέσετε. Μέσα, ανάμεσα στα άλλα, θα βρείτε τρεις φακέλους, τους:

Gimp-CC-Theme-Dark | Gimp-CC-Theme-Darker | Gimp-CC-Theme-Darkest

Αυτοί είναι που χρειαζόσαστε.

Θα πρέπει να τους μετακινήσετε σε κάποιον συγκεκριμένο φάκελο, ανάλογα το λειτουργικό σας σύστημα. Είναι οι εξής:

- Linux:           /home/.gimp-2.8/themes (δηλαδή στον Προσωπικό Φάκελο, θα εμφανίσετε τα κρυφά αρχεία - συνήθως γίνεται πατώντας συγχρόνως Ctrl+H - ή από το μενού του File Manager σας, επιλέγετε την προβολή των κρυφών αρχείων).
- ΟSX:      ~/Library/Application Support/GIMP/2.8/themes
- Windows:   C:\Users\<όνομα χρήστη σας>\.gimp-2.8\themes

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε Linux η διαδικασία είναι αντίστοιχη με αυτή που περιγράφεται εδώ.

Επιλογή skin

Τώρα μένει να επιλέξετε κάποιο από τα τρία νέα skin για την εμφάνιση του Gimp.

Ανοίξτε το Gimp και από το μενού του στο επάνω μέρος, θα πάτε:

Επεξεργασία > Προτιμήσεις > Θέμα (από το νέο παραθυράκι που θα ανοίξει).

Εκεί, θα σας εμφανίσει και τα τρία skins που μόλις περάσατε (σημειωμένα με πορτοκαλί στο screnshoot:

Επιλέγοντας κάποιο, βλέπετε σε ζωντανό χρόνο την αλλαγή. Διαλέξτε αυτό που σας κάνει και πατήστε το κουμπάκι "Εντάξει", στο κάτω μέρος του παραθύρου.
Αυτό ήταν, πλέον το Gimp σας θα έχει αυτήν την νέα εμφάνιση που επιλέξατε.

Gimp PS Splash Screen

Μια splash-screen πολύ κοντά σε αυτήν του PS που έχει δημιουργηθεί από την Tiwo Satriatama του LinuxSlaves.com.

H εισαγωγή της είναι εύκολη, μα πρώτα θα την κατεβάσετε:

[DOWNLOAD Gimp PS Splash Screen -link1]
και σε περίπτωση που δεν δουλεύει ο πιο πάνω σύνδεσμος:
[DOWNLOAD Gimp PS Splash Screen -link2]

Εγκατάσταση της Gimp PS Splash Screen

Για να μην το επαναλαμβάνουμε, η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια που περιγράφεται σε αυτό το άρθρο, στο οποίο παρουσιάζονται τρεις άλλες splash-screens για το Gimp.


 

Αν λοιπόν, για τους δικούς σας λόγους, θέλετε να έχετε μια παρόμοια εμφάνιση του Photoshop στο Gimp σας, τα πιο πάνω θα σας βοηθήσουν.

 • Σχόλια

10 Comments:

 1. Εικόνα CentosUsr7
  CentosUsr7 (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 31, 2016 17:42 ΜΜ

  Ότι και να το κάνεις το gimp αυτό θα παραμένει ανάπηρο και καθυστερημένο.
  Είναι ίσως το #1 πρόγραμμα που ο πλανήτης χαίρεται να μισεί τόσο πολύ, και είναι ίσως η μεγαλύτερη απόδειξη για το πως άμα δεν γνωρίζεις από UI / UX καλύτερα σταμάτα να το παίζεις ξερόλας και αντέγραψε κάποιον που γνωρίζει (photoshop)

 2. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΜάιος 31, 2016 20:25 ΜΜ

  βρισκεις? το προγραμμα δεν εχει μυαλο για να το πεις καθυστερημενο. το προγραμμα ειναι οσο καθυστερημενο οσο ειναι αυτος που το χειριζεται.

 3. Εικόνα Ανώνυμος
  Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 01, 2016 13:35 ΜΜ

  Ή αυτός που το έγραψε

 4. Εικόνα Logan
  LoganΙουν 01, 2016 00:55 ΠΜ

  Μια χαρά είναι το gimp, περιορισμένο αλλά πολύ εύχρηστο. Το χρησιμοποιώ σαν βασικό πρόγραμμα επεξεργασίας μαζί με το Inkscape.

 5. Εικόνα mike
  mike (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 01, 2016 14:20 ΜΜ

  δεν καταλαβαίνω.Τι εννοεί αυτός ότι το gimp είναι καθυστερημένο και ανάπηρο; συγνώμη ρε φίλε τι κακό έχει το πρόγραμμα;
  επειδή εσένα δε σου κόβει να το χρησιμοποιείς δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστη η εφαρμογή

 6. Εικόνα Helen
  HelenΙουν 01, 2016 14:38 ΜΜ

  Η λέξη "gimp" σημαίνει σακάτης και είναι κάτι που συζητιέται εδώ και χρόνια για να αλλάξει. Μάλλον, αυτός ήταν ο παραλληλισμός.

 7. Εικόνα CentosUsr7
  CentosUsr7 (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 02, 2016 00:28 ΠΜ

  ότι κάνω στο photoshop με 2 κινήσεις πρέπει στο gimp πρέπει να κάνω 12... για ποιόν λόγο λοιπόν να χάσω κόπο και κυρίως επαγγελματικό χρόνο? το gimp βρίσκει από τον κόσμο την ανταπόκριση που του αξίζει και εσύ μου θυμίζεις μια φράση που λέει 'αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μου τόσο και χειρότερο για την πραγματικότητα' ίσως όταν μεγαλώσεις να το δεις αλλιώς το πράμα

 8. Εικόνα O Tsaros
  O Tsaros (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 02, 2016 09:48 ΠΜ

  Συμφωνώ με τον CentosUsr7.

  Είναι πολύ πίσω σε όλα και οσο να θέλουν να το κάνουν photoshop alternative ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!
  Καμιά φορά στον κόσμο του λίνουξ καλό είναι να παραδεχόμαστε την αλήθεια και την πραγματικότητα.

 9. Εικόνα debianass
  debianass (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 02, 2016 16:24 ΜΜ

  Δουλεύω στο Photoshop πριν ακόμα διατεθεί σε εκδόσεις για mac/windows, στη unix πλατφόρμα ΙRΙΧ στην οποία γεννήθηκε.
  Σε ορισμένες περιπτώσεις το χρησιμοποίησα και για επαγγελματικό σκοπό, πράγμα που σημαίνει ότι πλήρωσα, το αγόρασα κανονικά και έβγαλε τα λεφτά του με το παραπάνω.
  ΑΛΛΑ:
  Από τις δυνατότητες του photoshop ο μέσος χρήστης δε χρησιμοποιεί ούτε το 10%. Οι περισσότεροι το χρησιμοποιούν για να crop-άρουν, να διωρθώσουν φωτεινότητα ή να κάνουν rotation στις φωτογραφίες τους, όπως δηλαδή θα χρησιμοποιούσε ένας πρωτόγονος ένα πολυβόλο για να σπάει καρύδια.
  Το GIMP υπερκαλύπτει όλες αυτές τις ανάγκες και επιπλέον μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε εργασία DTP (ψηφιακής εκτύπωσης) ή animation με τα ίδια ποιοτικά αποτελέσματα που θα μας έδινε και το photoshop.
  Και όλα αυτά χωρίς να μας υποχρεώνει να πληρώνουμε το τσουχτερό "ενοίκιο" (αφού δε μας ανήκει ακόμα κι αν το πληρώσουμε) ούτε να δεσμεύει το bandwidth του συστήματός μας για υπόγεια επικοινωνία με την Adobe εν αγνοία μας, όπως κάνει το photoshop.
  Προσωπικά και παρόλο που έχω συνηθίσει το photoshop, θα καταβάλω προσπάθειες να περάσω στο GIMP για όλους τους λόγους του κόσμου, και το κυριότερο, γιατί έχω βαρεθεί να είμαι ο μαλάκας των πολυεθνικών.

 10. Εικόνα Pragma_linux
  Pragma_linux (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 02, 2016 23:38 ΜΜ

  Μερικά φεγγάρια έφτιαχνα και πουλούσα γραφικά με Gimp και Blender στο SL. Τελικά τα παράτησα γιατί η εργατοώρα μου ήταν πολή φθηνή και βαρέθηκα το όλο θέμα του SL. Δεν ταίριαζε με το προσγειωμένο χαρακτήρα μου. Καλά ήταν για όταν είμουν άνεργος κάποιους μήνες σαν χαρτζηλίκι. Θυμάμαι ότι η κοινότητα εκεί, κυρίως οι έμπειροι γραφίστες και δημιουργοί ψηφιακού περιεχομένου μοιράζονταν γνώση με νέους χρήστες μέσω Gimp. Blender και άλλων εργαλείων ελεύθερου λογισμικού. Βέβαια το όλο θέμα εξυπηρετούσε το θέμα του SL αφού τέτοια παιχνίδια ίσον χρήμα ίσον μάρκετινγκ. Ωστόσο τα μικρά παιδιά, ρουφούσαν κάθε γνώση σα σφουγγάρια. Έβλεπες χαρισματικά παιδάκια να σηκώνουν ολόκληρα 3Δ πραγματάκια στο πιτς φιτίλι. Επίσης βλέπω παντού ότι οι οδηγοί στο ελεύθερο λογισμικό, ακόμα και τα σχόλια στις ανάλογες σελίδες χρησιμεύουν όχι μόνο στο χομπίστα κομπιουτερά αλλά και στον επαγγελματία που χρειάζεται μια απλή λύση σε ένα διακομιστή ή οτιδήποτε άλλο κάνει. Απ'το να ψάχνει και να διαβάζει με τις ώρες οδηγούς.
  Όλη αυτή η φλυαρία για να πω ότι όσο άτομα, όπως τους δημιουργούς της σελίδας εδώ, μοιράζονται γνώση και εμπειρία πάνω στο ελεύθερο λογισμικό, τόσο το Gimp και το Blender θα ανεβαίνουν. Για να δουλέψεις με layers, να κάνεις οτιδήποτε πολύπλοκο, θα υπάρχουν παντού οδηγοί με το Gimp. Όλο και περισσότερα πρόσθετα από τις κοινότητες θα πλουτίζουν την εμπειρία μας στη χρήση τους. Όσο περισσότερο πληθαίνει η λαϊκότητα του ελεύθερου λογισμικού τόσο θα μειώνεται η μονοπωλιακή εκμετάλλευση του λογισμικού των κομπιούτερ. Αν για μας είναι μόνο ένα κομμάτι της ζωής μας για τα παιδιά μας και τ'εγγόνια μας ίσως είναι το πιο μεγάλο μέρος της υλικής τους επαφής με την πραγματικότητα.

Scroll to Top