BETA

Δώστε στυλ Unity σε Ubuntu, Mint με Mate και σε κάθε διανομή με αυτό το desktop

Εικόνα constantinos

Ανεβάσαμε χθες στα social-media, σε στιγμή ευφορίας, το πιο πάνω screenshot (Mint με Mate desktop) και είχαμε κάποιες ερωτήσεις, για το τι είναι και πώς. Έχοντας κάποιον χρόνο και αρκετό καιρό να κάνω ένα "χαζοχαρούμενο" άρθρο, για το πώς μπορείτε να δώσετε, σε μια οποιαδήποτε διανομή με Mate, ένα στυλ και ελαφρά χαρακτηριστικά του Unity. Βλέπετε, τόσα χρόνια μετά, το Mate-desktop, όχι μόνο δεν εξαφανίστηκε, όπως προέβλεπαν διάφορες κασσάνδρες, μα έχει μια εκπληκτική ανάπτυξη και έχει πλέον καθιερωθεί ως μια εναλλακτική version σε πολλές από τις μεγάλες διανομές Linux [δείτε σχετικά: Mate Desktop: Το προλεταριάτο αντεπιτίθεται].

Ήδη, το remix του Ubuntu με το Mate-desktop, όχι μόνο είναι ισχυρά δημοφιλές, μα επίσημα - ανεπίσημα, ασχολούνται και developers της Canonical.
Aς δούμε λοιπόν, πώς μπορείτε να δώσετε μια γεύση από το περιβάλλον του Unity σε οποιαδήποτε διανομή έχει το Mate-desktop.
H διαδικασία, είναι απλή και εύκολη, το αποτέλεσμα αξίζει και θα είναι κάπως έτσι:

 

Ας αρχίσουμε:

Κατ' αρχάς, θα πρέπει να δημιουργήσετε - αν δεν έχετε ήδη - ένα πάνελ στο επάνω μέρος της οθόνης σας.
Μερικές διανομές με Mate, έρχονται με δυο πάνελ, ένα επάνω και ένα κάτω.
Μεταφέρετε με drag & drop, όποια στοιχεία θέλετε από το κάτω πάνελ, στο επάνω και τακτοποιήστε τα.
Αφού πλέον, είναι άδειο το κάτω πάνελ, συνεχίστε από το δεύτερο βήμα της πιο κάτω ενότητας για την δημιουργία launcher.
Αν η διανομη σας έχει μόνο ένα, μεταφέρετέ το επάνω.
Δείτε αναλυτικότερα:

1. Δημιουργία Launcher:

Δεξί κλικ στο πάνελ σας (είτε στο επάνω μέρος το έχετε, είτε κάτω) και επιλέξτε: "Νέος Πινάκας εφαρμογών":

Αμέσως ένα νέο πάνελ θα δημιουργηθεί στο επάνω ή στο κάτω μέρος. Δεξί κλικ επάνω του και επιλέξτε: "Ιδιότητες":

Από το παράθυρο που θ' ανοίξει, στο πεδίο που λέει "Προσανατολισμός", επιλέξτε: "Αριστερά".
Από το ίδιο παράθυρο, μπορείτε να επιλέξετε το μέγεθός του, ανάλογα την οθόνη και τα εικονίδια που χρησιμοποιείτε. Χοντρικά μιλώντας 40 με 50 εικονοστοιχεία (όπως τα λέει), είναι καλά.
Μπορείτε ακόμα, αν θέλετε, να επιλέξετε αν θα έχει αυτόματη απόκρυψη ή όχι. Αν δηλαδή, θα είναι μόνιμα ορατό ή θα είναι κρυμμένο και θα εμφανίζεται μόνο πηγαίνοντας τον κέρσορά σας προς τα αριστερά:

 

Τώρα, μπορείτε να κάνετε drag & drop από το μενού σας, όποιες εφαρμογές θέλετε σε αυτόν τον launcher. Mε πατημένο το μεσαίο πλήκτρο (την ροδέλα) του mouse σας, μπορείτε να σύρετε τα εικονίδια των εφαρμογών με όποια σειρά θέλετε.
Καλό θα ήταν μετά, να κάνετε δεξί κλικ επάνω στο καθένα και να επιλέξετε: "Κλείδωμα στον πινάκα εφαρμογών", ώστε να μην μετακινηθούν:

Αν επίσης επιθυμείτε, μπορείτε στο επάνω μέρος αυτού του launcher να προσθέσετε και το κεντρικό μενού σας.
Κάνοντας δεξί κλικ επάνω του και επιλέγοντας: "Προσθήκη στον Πίνακα Εφαρμογών", μπορείτε - αν θέλετε - να προσθέσετε τον Κάδο Απορριμμάτων, μεταφέροντάς τον στο κάτω μέρος ή ό,τι άλλο θέλετε από αυτά που διαθέτει (πχ: "Προσάρτηση δίσκων" για τις USB συσκευές σας, το εικονίδιο για απόκρυψη όλων των παραθύρων και εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας κλπ):

Με δεξί κλικ επάνω του > Ιδιότητες, από το αρχικό παραθυράκι, αν πάτε στην δεύτερη καρτέλα του (tab) "Παρασκήνιο", μπορείτε να επιλέξετε - αν θέλετε - να έχει διαφορετική απόχρωση ή να είναι διάφανο.
Την τελευταία επιλογή, για εικόνα, μην την δοκιμάσετε, σχεδόν πάντα το αποτέλεσμα είναι φρικτό:

Τελειώνοντας, ο launcher σας, θα πρέπει να είναι κάπως έτσι:

 

ΕΞΤΡΑ: Αν θέλετε και σας βολεύει, μπορείτε να αυξήσετε την χρηστικότητά του, με το Dock Applet, ένα βοήθημα για το Mate desktop που σαν σκοπό έχει την εμφάνιση των εικονιδίων των εφαρμογών που τρέχουν στο πάνελ, αντί της υπάρχουσας επιλογής παραθύρων που εμφανίζει ολόκληρο το όνομα, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν και περισσότερο χώρο στο πάνελ.
Θα μπορείτε δηλαδή, να αφαιρέσετε από το επάνω πάνελ σας, την Λίστα Παραθύρων (δεξί κλικ, στην αριστερή άκρη της > Αφαίρεση από τον Πίνακα Εφαρμογών), έχοντας πλέον την ένδειξη στον launcher σας με εικονίδια, όπως και στο Unity, συν το πως έχει και κάποιες επιλογές στο δεξί κλικ.
Αυτό, θα σας ήταν πρακτικό να το κάνετε, ιδιαίτερα, αν εφαρμόσετε, το τελευταίο μέρος της παραμετροποίησης, εκμεταλλευόμενοι/ες το επάνω πάνελ σας, για την εργαλειοθήκη των παραθύρων, όπως το Unity.

>>> Δείτε αναλυτικότερη παρουσίασή του και οδηγίες εγκατάστασης.
 

2. Μενού [και καλά σαν dash]:

Για να δώσετε μια ακόμα πιο κοντινή (λέμε τώρα), αίσθηση στο Unity και συγκεκριμένα στο dash, θα χρειαστείτε το Mint-Menu και κάποια διαμόρφωσή του.
Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα και να το διαμορφώσετε σε πολύ μεγάλο βαθμό, έτσι όπως πιστεύετε πως σας ταιριάζει.

>>> Δείτε αναλυτικά τις σχετικές οδηγίες.

3. Global Menu:

Εδώ, είναι κάτι που προσωπικά το βρίσκω χρηστικό. Πρόκειται για το γνωστό global-menu που έχουν τα OSX και Ubuntu-Unity, με το οποίο, μπορείτε να επωφεληθείτε πλήρως το πάνελ του συστήματός σας, έχοντας μια από τις πιο καλές καινοτομίες που εισήγαγε το Ubuntu, ακολουθώντας τα πρότυπα του OSX.
Το μενού δηλαδή, των παραθύρων, θα εμφανίζεται στον κενό χώρο του panel σας.

>>> Δείτε αναλυτικότερη παρουσίασή του και οδηγίες εγκατάστασης.


 

Επιπλέον:

- Για περισσότερη προσέγγιση στο Unity, μπορείτε - αν θέλετε - να χρησιμοποιήσετε και το default θέμα εμφάνισης του Ubuntu-Unity, το Ambiance.
Μπορείτε να κατεβάσετε το πακέτο Ambiance & Radiance Colors που διαθέτει με διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις το default theme του Unity (δηλαδή αντί του πορτοκαλί):

[DOWNLOAD Ambiance & Radiance Colors]

- Aν επιθυμείτε, ένα πιο καλαίσθητο εικονίδιο στο μενού, εδώ είναι συμπιεσμένο αρχείο με ορισμένα τέτοια εικονίδια (είναι ανεβασμένο σε δικό μας cloud):

[DOWNLOAD menu-icons]

- Αν θέλετε, να καλλωπιστεί ακόμα περισσότερο, μπορείτε να επιλέξετε δυο αξιόλογα σετ εικονιδίων (αυτά που εμφανίζονται και στα screenshots πιο πάνω, τα Numic Circle [DOWNLOAD] και Numix uTouch [DOWNLOAD].
Βέβαια, αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεμονωμένα εικονίδια από αυτά ή όποιο άλλο σετ, σε αυτά του "launcher" και του "dash" σας.


Αυτό ήταν, έχετε κάτι που εμφανισιακά, μα και σε ορισμένα χρηστικά σημεία, μοιάζει στο Unity, χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσετε κάποιο dock [πχ, το Docky (κάτι τέτοιο, ας πούμε)] ή οποιοδήποτε άλλο, που στο φινάλε, πόρους του συστήματός σας καταναλώνουν.
Φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε μεμονωμένα σημεία από τα πιο πάνω, μα γενικότερα, να έχετε υπόψιν πως με τις σύγχρονες οθόνες, η καλύτερη θέση του launcher, είναι αριστερά.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top