BETA

Download Links Linux Διανομών

Εικόνα Evi

 

Για ευκολία και γρήγορη εύρεσή τους, δίνουμε τα download-links των πιο δημοφιλών Linux διανομών, μαζί με ορισμένες ακόμα που πιστεύουμε πως αξίζουν για να τους ρίξετε μια ματιά και φυσικά ορισμένες ειδικευμένες που ωστόσο απευθύνονται σε πολλούς, προσπαθώντας να καλύψουμε τις περισσότερες περιπτώσεις. Για πιο γρήγορη ευρετηρίαση, τις κατηγοριοποιήσαμε. Τα links που δίνονται είναι από τις επίσημες ιστοσελίδες τους. Εκεί θα βρείτε και τα αρχεία torrents τους (όσες διαθέτουν), αν δεν επιθυμείτε το download με direct-links.

Οι περισσότερες έχουν εκδόσεις και για 32b συστήματα, ενώ όλες για 64b φυσικά. Αν δεν ξέρετε τι αρχιτεκτονική έχει ο υπολογιστής σας, συνήθως αυτοί της τελευταίας δωδεκαετίας είναι πάντα 64b. Ωστόσο, μπορείτε να το δείτε και στις πληροφορίες του συστήματός σας, μα και δίνοντας (σε Linux), την ακόλουθη εντολή στο τερματικό / κονσόλα σας:

uname -m

Προφανώς πρέπει να μπουν με κάποια σειρά, μα αυτό δεν σημαίνει πως αυτή υποδεικνύει κάτι. ΔΕΝ υπάρχει κανόνας για το ποια είναι η καλύτερη διανομή. Αυτή είναι όποια σου ταιριάζει και την βρίσκεις καλή για εσένα. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσεις περισσότερες της μιας, μα αυτό είναι καλό για πολλούς και ευνοήτους λόγους.
Άλλωστε, το καλό με τις διανομές Linux είναι πως μπορείτε να τις δοκιμάσετε live, δηλαδή από κάποιο δισκάκι, usb-stick, sd-card είτε από οποιοδήποτε άλλο εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, χωρίς να επηρεάσετε το εγκαταστημένο λειτουργικό σας σύστημα και μπορώντας φυσικά να πειραματιστείτε άφοβα.

Τις διανομές που θα κατεβάσετε, θα πρέπει να τις «κάψετε» σε κάποιο cd δισκάκι ή σε ένα usb-stick (ή sd-card κλπ).
Όμως, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται το πιο πάνω εργαλείο (Unetbootin) που παραπέμπουμε για το «κάψιμο», να μην δουλέψει καλά, μπορείτε να δοκιμάσετε και το Etcher. Αν επιθυμείτε να έχετε σε κάποιο (μεγάλου μεγέθους προφανώς) usb-stick / sd-card ή εξωτερικό δίσκο, περισσότερες της μιας διανομής και να επιλέγετε ποια θέλετε, δείτε πώς μπορείτε να κάνετε multiboot usb-sticks, ενώ αν θέλετε από Windows ή OSX ή με άλλο εργαλείο, δείτε: #live-usb.

Θα πρέπει να λάβετε επίσης υπόψιν σας πως η ταχύτητά τους θα είναι αρκετά πιο αργή από μια κανονική εγκατάσταση, ενώ ρόλο σε αυτό παίζει αν είναι γραμμένη σε usb, sd, ή δισκάκι. Αν έχετε usb3, σαφώς και είναι προτιμότερο. Ρόλο φυσικά παίζει και το hardware του υπολογιστή σας.

Mε κλικ επάνω στο όνομα της κάθε διανομής, σας ανοίγει νέα καρτέλα στον browser σας που οδηγεί στην download-page της.

- Τις κατηγοριοποιήσαμε και τις βάλαμε και ανά «οικογένεια».  #βάλε_linux λοιπόν:

DOWNLOAD LINKS ΔΙΑΝΟΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ:

UBUNTU  [Unity, το βασικό desktop].

LUBUNTU [Ubuntu με LXDE desktop].

XUBUNTU [Ubuntu με XFCE desktop].

ΚUBUNTU [Ubuntu με KDE desktop].

LINUX MINT [Mate | Cinnamon | Xfce | KDE. Ίσως, το πιο απλό και εύκολο λειτουργικό σύστημα του πλανήτη].

ChaletOS [Ubuntu-based με XFCE ειδικά προσαρμοσμένο ώστε να προσομοιώνει την εμφάνιση των Windows-7].

ZorinOS [βασίζεται στο Ubuntu. Έχει σαν στόχο να παρουσιάζει μια επιφάνεια εργασίας που μοιάζει με τα MS Windows. Αυτό βοηθά τους χρήστες Windows να κάνουν εύκολα την μετάβαση σε Linux. Μπορούμε να αλλάζουμε εύκολα την εμφάνιση με ένα κλικ, έτσι ώστε να προσομοιώνει το περιβάλλον Windows 7, Windows XP, ή GNOME].

Bodhi [Ububtu-based, με τον ελαφρύ και όμορφο διαχειριστή παραθύρων Enlightenment με ένα παραμετροποιημένο desktop που το ονομάζει «Moksha»].

Trisquel [βασίζεται στο Ubuntu. Το πρότζεκτ στοχεύει σε ένα σύστημα τελείως ελεύθερου λογισμικού, χωρίς να υπάρχει καθόλου μέσα ιδιοταγές λογισμικό ή firmware. Χρησιμοποιεί το Linux-libre, μια έκδοση του πυρήνα Linux όπου ο μη ελεύθερος κώδικας έχει αφαιρεθεί].


openSUSE [KDE].

Fedora [Gnome Shell].
>>>> Aν σας φαινεται κάπως... «σκληρό» το Fedora, δείτε 4 εναλλακτικές προτάσεις διανομών που βασίζονται σε αυτό και με πολύ φιλικό περιβάλλον].

Mageia [μια διανομή που δημιουργήθηκε και αναπτύσσεται από πρώην εργαζόμενους στην εταιρεία Mandriva η οποία λόγω κακοδιαχείρισης προχώρησε σε απολύσεις,περικοπές και διάλυση θυγατρικών εταιρειών. Βασικό desktop το KDE].

PCLinuxOS [διανομή που από την πρώτη στιγμή έδωσε έμφαση στην απλότητα, με ειδίκευση στο KDE, ενώ έχει δημιουργήσει και μια πολύ έκδοση με MATE].


Arch Linux [επιλέγετε το desktop που θέλετε κατά την διαδικασία της εγκατάστασης που όμως είναι δύσκολη για αρχάριους. Το Arch Linux Anywhere όμως, είναι μια καλή λύση].

Manjaro [XFCE (κύριο περιβάλλον), και το Openbox. Διάφορα άλλα υποστηριζόμενα από την κοινότητα περιλαμβάνουν τα E18, MATE, LXDE, Cinnamon Gnome, KDE/Razor-qt (ένα σχέδιο από την τουρκική ομάδα του Manjaro), και το Fluxbox, μα και μια ΝΕΤ έκδοση είναι διαθέσιμη σε όσους θέλουν να διαμορφώσουν το δικό τους γραφικό περιβάλλον].

Antergos [πατάει στο Arch και μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε: Gnome | Cinnamon | OpenBox | Razor-qt | Xfce].

ApricityOS [Arch-based, με φιλικό περιβάλλον Gnome | Cinnamon]


DEBIAN [GNOME | KDE | LXDE | Xfce | Cinnamon | MATE]

Devuan [πρόκειται για μια διανομή Debian-ish που ΔΕΝ χρησιμοποιεί systemd, βασιζόμενη στο αρχικό Debian].

Linux MX [μια συνεργασία του Antix- Mepis βασισμένη στο σταθερό Debian 8 jessie, με XFCE].

Debox [Debian-based με «περιβάλλον» ένα καλοφτιαγμένο Openbox].

GnewSense [ένα λειτουργικό σύστημα για υπολογιστές βασισμένο στο Debian και αναπτύχθηκε με το σπονσονάρισμα από το Free Software Foundation. Σκοπός του είναι η φιλικότητα προς τον χρήστη, αλλά όλο το ιδοταγές λογισμικό (όπως binary blobs), έχει αφαιρεθεί].


Slackware [η πρώτη πραγματική διανομή Linux που είχε κυκλοφορήσει. Είναι πιο δύσκολη στην εγκατάσταση και στήσιμο, θέλει «διάβασμα» και εμπειρία, μα αποζημιώνει αφού η διανομή «χτίζεται» επάνω στο hardware του υπολογιστή σας.

SalixOS [αν το Slack είναι αρκετά απαιτητικό για αρχάριους, το SalixOS έρχεται για να διευκολύνει τα πράγματα. Η αρχή του KISS εφαρμόζεται και εδώ, όπως εξάλλου και για το Slackware, και έτσι τα πράγματα κρατούνται όσο το δυνατόν απλούστερα και γρήγορα. Έχει αρκετά γραφικά περιβάλλοντα / διαχειριστές παράθυρων, όπως XFCE | MATE | Fluxbox | Openbox | Ratpoison].


Gentoo [δύσκολη διανομή και σε καμία περίπτωση για αρχάριους καθώς αντίθετα με μια binary διανομή λογισμικού, ο πηγαίος κώδικας μεταγλωττίζεται τοπικά, ακολουθώντας τις προτιμήσεις του χρήστη, και συνήθως εξειδικεύεται για έναν συγκεκριμένο υπολογιστή].

Sabayon [βασίζεται στο Gentoo, μα φέρνει ένα φιλικό και οικείο desktop για χρήση και από μη έμπειρους. Φυσικά πρόκειται για rolling-relese διανομή, με XFE | KDE | GNOME].


Stali [μια διανομή που επικεντρώνεται στους προχωρημένους και έμπειρους χρήστες υπολογιστών].

Levinux [έχει μέγεθος μόλις 25ΜΒ, μπορεί να τρέξει σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα. δεν χρειάζεται καν εγκατάσταση, αλλά αρκεί ένα διπλό κλικ στο εκτελέσιμό της αρχείο για να τρέξει. Ο σκοπός της είναι εκπαιδευτικός και απευθύνεται σε όσους/ες ασχολούνται ή επιθυμούν ν' ασχοληθούν με τον προγραμματισμό].


ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΜΕ ΠΙΟ «ΕΥΕ-CANDY» ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:

Deepin Linux [βασίζεται σε Ubuntu, έχει αρκετές δικές της εφαρμογές μα και ένα διαμορφωμένο eye-candy Gnome desktop].

KaOS [πατάει στο Arch και προσφέρει ένα πολύ όμορφα διαμορφωμένο KDE]

Solus [κάνει χρήση του νέου Budgie Desktop που τελικά δεν είναι και τόσο ελαφρύ όσο λέει, μα σίγουρα πανέμορφο].

VeltOS [βασίζεται στο Arch, κάνει χρήση του νέου Budgie Desktop μα με πιο διαμορφωμένη την τελική του εμφάνιση].

Budgie-remix [Ubuntu με BUDGIE desktop]

HandyLinux [μια πολύ φιλική διανομή, με ένα διαμορφωμένο XFCE που βασίζεται στο Debian].

Cub Linux [Ένα λειτουργικό σύστημα που συνδυάζει ChromeOS και Ubuntu].

ElementaryOS [μια διανομή Linux βασισμένη στο Ubuntu που χρησιμοποιεί ένα desktop με το δικό του shell, το Pantheon, και λέγεται σαν «το OSX των φτωχών»].

ChaletOS [Ubuntu-based με XFCE, μα αρκετά διασκευασμένο ώστε - εκτός από μια άψογη αισθητικά εμφάνιση - να είναι πολύ πιο γρήγορο και φιλικό, με μικρές απαιτήσεις υλικό].

Trenta OS [βασίζεται στο Ubuntu και χρησιμοποιεί Gnome σαν γραφικό περιβάλλον, Χρησιμοποιεί δικό του προσαρμοσμένο θέμα εμφάνισης και εικονίδια, ενώ η συνολική αισθητική του παραπέμπει στο πάλαι ποτέ PearOS].

Mangaka [μια διανομή «έργο τέχνης» εμπνευσμένη από Manga και Animes, βασίζεται στο Ubuntu, με ένα διαμορφωμένο περιβάλλον εμφάνισης που φυσικά είναι εμπνευσμένο από τα anime / manga, ή για να μην αδικούμε, περιλαμβάνει μια αρκετά πρωτοποριακή σειρά θεμάτων εμφάνισης. Το ενδιαφέρον όμως είναι πως προσφέρει περισσότερα του ενός γραφικού περιβάλλοντος και δεν θα ήταν υπερβολή σαν συνολική παρουσία αυτά τα desktops να τα χαρακτηρίζαμε σαν ένα μικρό manga έργο τέχνης].

SymphonyOS [έχει ως βάση ένα πολύ δυνατό παράγωγο του Debian, την διανομή Knoppix. Η επιφάνεια εργασίας του SymphonyOS είναι αρκετά μοναδική σε σύγκριση με άλλες συμβατικές διανομές Linux και πρόκειται για το Mezzo desktop].


ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΜΕ ANDROID DESKTOP:

RemixOS [μια διανομή που φέρνει κυριολεκτικά το Android desktop σε υπολογιστές 64b].

PhoenixOS [όμοια με το Remix, φέρνει το Android desktop σε 32b υπολογιστές και πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική διανομή].


MINIMAL ΔΙΑΝΟΜΕΣ:

Simplicity Linux [μια εξαιρετική διανομή, η οποία παρέχει ένα όμορφο, πλήρες φιλικό, απλό desktop. Είναι ιδανική αν έχετε κάποιο μηχάνημα χαμηλών προδιαγραφών και όχι μόνο, καθώς βασίζεται στο μικροσκοπικό Puppy, ενώ για λόγους φιλικότητας χρησιμοποιεί το επίσης ελαφρύ desktop του LXDE, πλήρως προσαρμοσμένο και με eye-candy διαθέσεις και έρχεται σε τρεις εκδόσεις: Netbook, Desktop και Media].

Linux Lite [Όπως φανερώνει και το όνομά της, είναι μια ελαφριά διανομή για εκείνους που θέλουν ένα ελαφρύ περιβάλλον εργασίας, με ολοκληρωμένες λειτουργίες[.

AUSTRUMI [Slackware-based. Όλο το λειτουργικό και όλες οι εφαρμογές εκτελούνται από την RAM, κάνοντας το Austrumi ένα πολύ γρήγορο σύστημα, και επιτρέποντας στο CD να αφαιρεθεί μετά την εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος].

Διανομές για υπολογιστές με χαμηλό hardware ή αρκετά παλιούς [και για να μην τραβήξουμε σε μήκος την λίστα, δείτε συγκεντρωτικά (παρουσιάσεις και download-links) δέκα (10) μινιμαλιστικές διανομές που απευθύνονται σε υπολογιστές με χαμηλό hardware, παλιούς ως ακόμα και «αρχαίους»].


ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΓΙΑ BROWSING ΣΕ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ:

 ☞ Porteus Kiosk [ένα ελαφρύ λειτουργικό σύστημα Linux το οποίο έχει περιοριστεί ώστε να επιτρέπει μόνο την χρήση του web browser. Επιπλέον, το πρόγραμμα περιήγησης έχει κλειδωθεί για να αποτρέψει τους χρήστες από την αλλοίωση των ρυθμίσεων ή την λήψη και εγκατάσταση λογισμικού].

Just Browsing [ένα εύχρηστο απλό και γρήγορο λειτουργικό σύστημα, τ' οποίο στηρίζεται επάνω σε δυο προρυθμισμένους browsers, τον Firefox ή τον Chrome και ορισμένες απλές μα πλήρως λειτουργικές βασικές web apps].

Browser-Linux [η διανομή είναι ΠΟΛΥ μικρή, μόλις 90 ΜΒ και σας…«προειδοποιεί» είναι μόνο για web χρήση και αναπαραγωγή μουσικών αρχείων].


DIY ΔΙΑΝΟΜΕΣ:

Porteus [βασιζόμενη στο Slackware, με μια μινιμαλιστική έκδοση 32b και 64b, προσπαθώντας να δώσει μια «on the go» λύση για φορητούς υπολογιστές πρωτίστως (notebooks, netbooks, laptops). Μπορείτε να την προσαρμόσετε με απλά βήματα στον υπολογιστή σας].

AnitaOS [σας δίνει μια έτοιμη βάση και επάνω της μπορείτε να χτίσετε το σύστημά σας, με αυτά που εσείς επιθυμείτε και μόνο].


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΝΟΜΕΣ:

Edubuntu [είναι μια επίσημη παράγωγος διανομή του Ubuntu σχεδιασμένη για σχολεία, τάξεις, αλλά και μαθητές στο σπίτι. Η διανομή έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, δασκάλους, και τεχνολόγους από πολλές χώρες. Είναι φυσικά βασισμένο σε Ubuntu, ενσωματώνει την LTSP thin client αρχιτεκτονική, και εφαρμογές προσανατολισμένες στην εκπαίδευση. Στοχεύει σε χρήστες ηλικίας 6-18 ετών].

PicarOS [βασίζεται στο Debian και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 με 12 ετών, σε εκπαιδευτικούς αλλά και για χρήση σε σχολικές αίθουσες. Πρόκειται για μια διανομή δοκιμασμένη σε αυτό το θέμα, καθώς χρησιμοποιείται εδώ και αρκετό καιρό από δασκάλους σε σχολεία της Ισπανίας απ' όπου και κατάγεται].

Ubermix [σχεδιασμένη αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς, μαθησιακούς σκοπούς. Δημιουργημένο από εκπαιδευτικούς και με στόχο μαθητές και καθηγητές, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι πολύ απλό στην χρήση].

Birds Linux [ εκπαιδευτική διανομή, για μαθητές και φοιτητές].

Endless OS [ένα πολύ ιδιαίτερο λειτουργικό σύστημα που φυσικά δεν είναι κάτι άλλο από μια Linux διανομή η οποία, όπως αναφέρουν, είναι αυτή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από μια οικογένεια, όσο και για εκπαιδευτικούς / μορφωτικούς σκοπούς, άσχετα με το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο].

 


ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΩΣ:
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΙΑΝΟΜΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ISO
;


ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ:

KODIBUNTU [διανομή Multimedia Center], βασιζόμενη σε Ubuntu με XFCE που έρχεται έτοιμη με multimedia codescs και το KODI Media Center].

Linux Διανομές ειδικευμένες στο Gaming

☞ Linux διανομές για μουσικούς

Διανομές επικεντρωμένες σε ασφάλεια και ιδιωτικότητα

Διανομές για παιδιά

☞ Διανομες για Digital Artists

Linux Διανομές για το Deep Web


 

Προφανώς είναι αδύνατο να καλύψουμε όλες τις διανομές. Ωστόσο, με τις πιο πάνω προτάσεις καλύψαμε τις περισσότερες απαιτήσεις. Αν θέλετε περισσότερα: #distros και για ειδικευμένες διανομές: #special-distros.

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα Μιχάλης
  Μιχάλης (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 20, 2016 10:20 ΠΜ

  Αυτό το άρθρο είναι ακριβώς ότι χρειάζεται ένας αρχάριος και θα πρέπει να προβάλλεται στην αρχική σελίδα του osarena. Ο λόγος ότι πολλές φορές ένας αρχάριος linuxας δεν γνωρίζει πως να ψάξει για τα σχετικά.

 2. Εικόνα Ένας
  Ένας (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 01, 2016 16:52 ΜΜ

  Πώς και δεν αναφέρατε το Distrowatch; Μπορεί και να μην είδα καλά.

  https://distrowatch.com/

 3. Εικόνα NoCanonical
  NoCanonical (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 23, 2017 13:27 ΜΜ

  Φτάνει πια με την τσαμπα διαφήμηση στην Canonical,
  Δεν είνια παρα μια εταιρία σαν όλες τις άλλες. Τόσες και τόσες
  διανομές υπάρχουν για αρχάριους και μη που προέρχονται απο communities
  και σέβονται τον χρήστη (πχ δεν λένε στην αμαζον τα searches που κανω
  τοπικά στα αρχεία μου). Ήδη τα Ubuntu είναι οτι πιο γνωστό και για πολούς
  Ubuntu == linux.

  Δεν χρειάζετε ηλήθιους χρήστες σαν αυτούς των mac το linux community
  ούτε "boy/gril genius" windows hackers. Χρειάζετε κόσμο που καταλαβαίνει
  και δεν θέλει να του στερούν την ιδιοτικώτητα για ψίλου πήδημα και
  να βγάζουν λευτά στην πλάτη του.

 4. Εικόνα Xrhstaras
  Xrhstaras (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 23, 2017 14:52 ΜΜ

  Το καλό είναι ότι μπορείς εύκολα να βρεις λογισμικό που χρειάζεσαι είτε με τα αποθετήρια είτε σε μορφή deb αρχείου.
  Επίσης υπάρχουν μεγάλες ιστοσελίδες που ενημερώνονται με νέες εφαρμογές.
  Κατά τα άλλα για έναν όχι αρχάριο δεν θα του προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση.
  Εγώ προτιμώ διανομες που βασίζονται στο debian , μου αρεσουν και αυτές που βασίζονται στο arch linux λόγω του αποθετηρίου aur αλλά το debian με ελκύει περισσότερο για κάποιο λόγο.
  Το ubuntu πάντως μπορεί να έχει από πίσω την εταιρεία αλλά είσαι ελεύθερος να του αλλαξεις τα φώτα και να το
  Διανομείς σαν δική σου διανομή οπότε μην γκρινιαζεις για την amazon, και οι προγραμματιστές
  Είναι άνθρωπο και πρέπει να φανε αν θες το linux να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς θα υπάρχουν και εταιρίες.

Scroll to Top