BETA

Dune: Τα παιχνίδια, οι ταινίες, τα βιβλία

Εικόνα Helen

Η σειρά βιβλίων επιστημονικής φαντασίας με το έπος του Dune, έχει καθηλώσει εκατομμύρια αναγνώστες από ολόκληρο τον κόσμο. Η προϊστορία που κουβαλάει πίσω του το Dune δεν διαφέρει σε πολλά από αυτή του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Εκτός από την ενδιαφέρουσα, γεμάτη απρόοπτα και ιδιαίτερη πλοκή του, αναλύει έναν ολόκληρο μελλοντικό κόσμο άμεσα από κοινωνικοπολιτικές και θρησκευτικές καταστάσεις οι οποίες οδηγούν τις εξελίξεις και την ζωή στο μελλοντικό σύμπαν.
Αξίζει να πούμε ότι τα γραπτά του Brian Hembert μα και των άλλων συγγραφέων που μετείχαν στα βιβλία του έπους του Dune, έχουν μελετηθεί από επιστήμονες και πλήθος κόσμου, καθώς στην ουσία περιγράφει έναν μελλοντικό κόσμο από κάθε πτυχή. Θεολογική, φιλοσοφική, πραγματιστική και συνθέτει ένα τοπίο και μια σειρά που συνεχίζεται πολλές γενιές με μια τεράστια αληθοφάνεια. Συνδυάζοντας την καταιγιστική δράση και το μυστικισμό, το οικολογικό όραμα και τις ίντριγκες της πολιτικής, το κλασικό έργο του Frank Herbert, Dune, κατέκτησε τα κορυφαία βραβεία του χώρου Hugo (1966) και Nebula και παραμένει πάντα επίκαιρο και δίκαια έχει χαρακτηριστεί το μεγαλύτερο έπος επιστημονικής φαντασίας.

O Αρράκις, ο πλανήτης των ερήμων, ένας κόσμος μυστηριώδης, άγονος και αφιλόξενος, είναι το μοναδικό μέρος σε ολόκληρο το γνωστό σύμπαν όπου υπάρχουν φυσικά αποθέματα του μπαχαρικού μελάνζ, της πολυτιμότερης ουσίας στην Αυτοκρατορία. Το μελάνζ παρατείνει τη ζωή, διευρύνει την ανθρώπινη συνείδηση κι επιτρέπει στους Πλοηγούς της Διαστημικής Συντεχνίας να αναδιπλώνουν το διάστημα, προσφέροντας έτσι στην ανθρωπότητα τη δυνατότητα να ταξιδεύει στα αστέρια.
Στον παράξενο αυτό κόσμο που είναι γνωστός και ως Ντιούν (Dune), ξετυλίγεται αριστοτεχνικά η εξιστόρηση της ζωής του νεαρού Πωλ Ατρείδη, που ως ΜουάντΝτιμπ θα σφραγίσει το μέλλον του πλανήτη και ολόκληρης της Αυτοκρατορίας. Θα πάρει την εκδίκησή του για την τρομερή συνομωσία κατά της οικογένειάς του που θα έχει σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του πατέρα του, Λίτο Ατρείδη, και θα δώσει σάρκα και οστά στο πανάρχαιο και πιο μεγαλεπήβολο όνειρο της Ανθρωπότητας.

INFO σχετικά με τον συγγραφέα:

Η συγγραφική σταδιοδρομία του Frank Herbert ξεκίνησε το 1963, όταν το περιοδικό Analog άρχισε να δημοσιεύει σε συνέχειες το DUNE, που γνώρισε ευρύτατη αποδοχή από το αναγνωστικό κοινό και απέσπασε τα μεγαλύτερα βραβεία του χώρου, Hugo και Nebula. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το DUNE απορρίφθηκε από είκοσι τρεις εκδότες πριν τελικά κυκλοφορήσει! Το κλασικό πλέον DUNE, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο πολύπλοκα και πολυεπίπεδα έργα που γράφτηκαν ποτέ, ακολουθήθηκε από πέντε συνέχειες. Το DUNE μεταφράστηκε σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες και πουλήθηκε σε περισσότερα από είκοσι εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ το 1984 έγινε ταινία σε σκηνοθεσία David Lynch. Το 2000 μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη σε μια εξάωρη μίνι σειρά, που τιμήθηκε με δύο βραβεία Emmy. Ο Frank Herbert πέθανε το 1986, αφήνοντας πίσω του εκτεταμένες σημειώσεις για τον κόσμο του DUNE. Βασισμένοι σε αυτές, το 1999 ο γιος του συγγραφέα Brian Herbert, και ο γνωστός συγγραφέας Kevin J. Anderson δημιούργησαν μια νέα τριλογία-προοίμιο του κλασικού DUNE, καθώς και μια τριλογία για τις απαρχές του μύθου του Dune, με το όνομα Legends of Dune. Το 2006 και 2007 κυκλοφόρησαν τα πολυαναμενόμενα “Hunters of Dune” και “Sandworms of Dune” αντίστοιχα, που αποτελούν την συνέχεια της "Αδελφότητας του Ντιουν".

Ένας τεράστιος κόσμος που βασίζεται σ' ένα πολύπλοκο φεουδαρχικό σύστημα, με στοιχεία από αραβικές παραδόσεις και ονόματα, στοιχεία της ελληνικής μυθολογίας, παιχνίδια εξουσίας και γεωπολιτικού ελέγχου, συνθέτουν όλη αυτήν την ιστορία που με ολόκληρη την σειρά βιβλίων, μπορεί χωρίς υπερβολή να χαρακτηριστεί ως έπος.

Όταν ο νόμος και το καθήκον γίνονται ένα στο όνομα της θρησκείας, δεν πρόκειται ποτέ να κατανοήσεις πλήρως τον εαυτό σου. Θα είσαι πάντοτε κάτι λιγότερο από ένας άνθρωπος ανεξάρτητος.

-Πριγκίπισσα Ίρουλαν,
"Μουάντ'Ντιμπ: Τα Ενενήντα Εννέα Θαύματα του Σύμπαντος"

Η αρχή 

Η Μεγάλη Επανάσταση, ο τρομερός πόλεμος των ανθρώπων ενάντια στις σκεπτόμενες μηχανές που είναι σήμερα γνωστός ως Μπατλεριανή Τζιχάντ, έθεσε τις βάσεις για το ιδεολογικό, πολιτικό και οικονομικό οικοδόμημα της Αυτοκρατορίας. Η Μπατλεριανή Τζιχάντ είναι η ιστορία του απεγνωσμένου αγώνα των τελευταίων ελεύθερων ανθρώπινων κόσμων εναντίον των σκεπτόμενων μηχανών του Όμνιους. Είναι η ιστορία της ίδρυσης της Αδελφότητας των Μπένε Τζέζεριτ, της Διαστημικής Συντεχνίας και της σχολής των Μέντατ. Είναι η ιστορία της εδραίωσης του Οίκου των Κορρίνο και της μεγάλης μετανάστευσης των Ζενσούνι που βρήκαν τελικά καταφύγιο στον έρημο πλανήτη Αρράκις, για να γίνουν οι πρόγονοι των θρυλικών Φρέμεν.

Πριν ξεκινήσει κανείς τη μελέτη της ζωής και της δράσης του Μουάντ'Ντίμπ και την ανάλυση των γεγονότων που οδήγησαν στην εκθρόνιση του Αυτοκράτορα Πατισάχ Σαντάμ IV, είναι απαραίτητο να διευρύνει τις γνώσεις του σχετικά με το ιστορικό πλαίσιο που οδήγησε στη διαμόρφωση της Αυτοκρατορίας.
Δέκα χιλιάδες χρόνια πριν τα γεγονότα που έγιναν γνωστά ως η Εξέγερση του Αρράκις, η ανθρωπότητα εισήλθε σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της. Στο έλεος ανίκανων ηγετών, αιχμάλωτοι της ίδιας της τεχνολογικής τους προόδου, οι άνθρωποι σταμάτησαν να ζουν και να ονειρεύονται και παραδόθηκαν στην τρυφή και την αποτελμάτωση.
Τότε έκανε την εμφάνισή του ένας άνθρωπος από το πλανητικό σύστημα του Θαλίμ, ένας οραματιστής με το όνομα Τλάλοκ, το όνομα ενός αρχαίου θεού της βροχής. Μίλησε στα αποχαυνωμένα πλήθη, πασχίζοντας να αναστήσει το ανθρώπινό τους πνεύμα, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που άκουσαν τα λόγια του Τλάλοκ. Αυτοί οι λίγοι σκεπτόμενοι άρχισαν να συναντώνται κρυφά και να συζητούν για το μέλλον της ανθρωπότητας. Απαρνήθηκαν τα πραγματικά ονόματά τους και πήραν επωνυμίες αρχαίων ηρώων και θεών. Ικανότερος ανάμεσα τους ήταν ο Στρατηγός Αγαμέμνων και δίπλα του η ερωμένη του Ήρα, μια πραγματική οργανωτική ιδιοφυΐα. Αυτοί οι δύο επιστράτευσαν τον ειδικό προγραμματιστή Μπαρμπαρόσα, ο οποίος βρήκε ένα τρόπο να μετατρέψει τις πολυάριθμες υπηρετικές μηχανές σε τρομερούς πολεμιστές, συνδυάζοντας τη μηχανική νοημοσύνη με ορισμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως η φιλοδοξία και η αγάπη για εξουσία.
Πολλοί ήταν εκείνοι που προσχώρησαν στις τάξεις των επαναστατών. Οι είκοσι αρχηγοί της επαναστατικής κίνησης κατόρθωσαν να ανατρέψουν την Παλαιά Αυτοκρατορία. Νικητές πια, ονόμασαν τους εαυτούς τους Τιτάνες. Οδηγούμενοι από τον οραματιστή Τλάλοκ, οι είκοσι αυτοί άνθρωποι μοίρασαν ανάμεσά τους την διακυβέρνηση των πλανητών της Αυτοκρατορίας, επιβάλλοντας την θέλησή τους μέσω των ανίκητων πολεμικών μηχανών του Μπαρμπαρόσα. Κατέκτησαν όλο σχεδόν το γνωστό σύμπαν και μόνο λίγοι κόσμοι, στις παρυφές του ανθρώπινου διαστήματος, κατόρθωσαν να τους αντισταθούν, ιδρύοντας την πολεμική συμμαχία που έμεινε γνωστή ως Σύμπραξη των Ευγενών. Πολέμησαν τους Τιτάνες, και μετά από πολλές αιματηρές μάχες κατάφεραν να ανακόψουν την προέλαση των Τιτάνων.

Μερικά χρόνια αργότερα, ο Τλάλοκ έχασε τη ζωή του σε ένα τραγικό δυστύχημα. Ο Αγαμέμνων ήταν εκείνος που διαδέχτηκε τον ηγέτη των Τιτάνων, ο θάνατος όμως του φίλου και μέντορά του τον γέμισε θλίψη. Θέλοντας να συνεχίσουν να κυβερνούν για αιώνες, ο Αγαμέμνων και η ερωμένη του Ήρα μεταμόσχευσαν τους εγκεφάλους τους σε ειδικά δοχεία συντήρησης, τα οποία μπορούσαν να τοποθετηθούν σε διάφορα είδη μηχανικών σωμάτων. Ο ένας μετά τον άλλο, οι εναπομείναντες Τιτάνες ήρθαν αντιμέτωποι με το φάσμα των γηρατειών και της θνητότητας. Στο τέλος, επέλεξαν και αυτοί την μεταμόσχευση των εγκεφάλων τους.
Οι Τιτάνες μετατράπηκαν όλοι σε Σάιμεκ, μηχανές με ανθρώπινο εγκέφαλο. Η εξουσία των Τιτάνων διατηρήθηκε για έναν ακόμα αιώνα. Οι Σάιμεκ κυβερνούσαν τους διάφορους πλανήτες, χρησιμοποιώντας ολοένα και πιο εξελιγμένες σκεπτόμενες μηχανές για να διατηρούν την τάξη. Μια μοιραία μέρα όμως, ο ηδονιστής Τιτάνας Ξέρξης, επιθυμώντας να κερδίσει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τις προσωπικές του απολαύσεις, παρέδωσε ένα μεγάλο μέρος της εξουσίας του στο κεντρικό σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης. Το ιδιαίτερα εξελιγμένο υπολογιστικό δίκτυο εδραίωσε την κυριαρχία του σ' έναν ολόκληρο πλανήτη και, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, κατόρθωσε να κατακτήσει όλους τους πλανήτες που κυβερνούσαν οι Τιτάνες. Ο μηχανικός αυτοκράτορας ονόμασε τον εαυτό του Όμνιους και έθεσε τις βάσεις ενός νέου συστήματος διακυβέρνησης, αιχμαλωτίζοντας τους ταπεινωμένους Τιτάνες. Έτσι, εκείνοι που υπήρξαν κυρίαρχοι της Αυτοκρατορίας για έναν αιώνα, υποχρεώθηκαν να γίνουν υπηρέτες ενός υπολογιστικού δικτύου.

Η εξουσία 

Στην αρχαία γη, ο θεσμός της βασιλείας πέθαινε, καθώς αυξανόταν η ταχύτητα των μεταφορών και ο χωροχρόνος της υδρογείου συρρικνωνόταν. Η εξερεύνηση του διαστήματος επιτάχυνε τη διαδικασία. Για ένα μοναχικό λαό, ο Αυτοκράτορας είναι ο φάρος που τον καθοδηγεί και το σύμβολο που τον ενώνει. Στρέφονται προς εκείνον και λένε:

Δείτε: Εκείνος μας κάνει ένα. Ανήκει σε όλους μας - και όλοι μας ανήκουμε σε Εκείνον.

Ο Θρόνος του Χρυσού Λέοντα αποτελεί το πρώτο από τα σκέλη του πολιτικού τρίποδα στον οποίο στηρίζεται η Μεγάλη Συνθήκη. Αρχική έδρα του θρόνου ήταν ο Σαλούζα Σεκούντους, η γενέτειρα των Κορρίνο, του ευγενούς Οίκου που διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο και την οικολογική καταστροφή του πλανήτη, η έδρα της Αυτοκρατορίας μεταφέρθηκε στον Καϊτάν.
Για περισσότερα από δέκα χιλιάδες χρόνια, ο Αυτοκράτορας Πατισάχ είναι ο επικυρίαρχος του ανθρώπινου σύμπαντος. Ελέγχει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εμπορικής Κοινοπραξίας και συγκεντρώνει φόρους από κάθε Οίκο της Λάντσρααντ. Ο Αυτοκράτορας είναι σε θέση ασκεί την εξουσία του και να επιβάλλει τον νόμο με τη βοήθεια του στρατιωτικού σώματος των Σάρντωκαρ, η προέλευση και ο τόπος εκπαίδευσης των οποίων υπήρξε ένα από μεγαλύτερα μυστήρια της Αυτοκρατορίας. Προς το τέλος της δυναστείας των Κορρίνο έγινε γνωστό πως το κέντρο εκπαίδευσης των Σάρντωκαρ ήταν ο Σαλούζα Σεκούντους, ο αυτοκρατορικός πλανήτης φυλακή. Την εποχή της διακυβέρνησης του Αυτοκράτορα Πατισάχ Σαντάμ IV, οι αριθμοί των Σάρντωκαρ αυξήθηκαν, η δύναμή τους όμως ουσιαστικά μειώθηκε, καθώς άρχισε να δίνεται ολοένα και λιγότερη σημασία στην εκπαίδευσή τους.

Ο πλανήτης Dune

ΑΡΡΑΚΙΣ: τρίτος πλανήτης του Κανώβου. Ο πλανήτης που είναι γνωστός και ως Ντιουν αποτελεί τον μοναδικό κόσμο σ' ολόκληρο το γνωστό σύμπαν όπου ευδοκιμεί το μπαχαρικό μελάνζ, η ουσία που διευρύνει την συνείδηση, επιμηκύνει την ανθρώπινη ζωή και επιτρέπει στην ανθρωπότητα να καλύπτει τις ασύλληπτες αποστάσεις μεταξύ των άστρων.  Το κλίμα του πλανήτη είναι εξαιρετικά ξηρό, ενώ την επιφάνειά του, που κατά το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από έρημους, σαρώνουν σφοδρές αμμοθύελλες (γνωστές ως καταιγίδες Κοριόλις). Ως συνέπεια των εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών που επικρατούν στον πλανήτη, οι περιοχές μεταξύ των 60° Βορείου Πλάτους και 60° Νοτίου Πλάτους δεν κατοικούνται. Τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του Αρράκις είναι η Κάρθαγκ και η Αρρακήν που, σε διαφορετικές περιόδους, φιλοξένησαν την έδρα της πλανητικής κυβέρνησης των Χαρκόννεν και των Ατρειδών αντίστοιχα.

 

Το Χρονολόγιο

Παρακάτω παρατίθεται το χρονολόγιο του σύμπαντος του Dune, σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια του Dune. Ορισμένα στοιχεία του χρονολόγιου ενδεχομένως είναι διαφορετικά από τα γεγονότα τα οποία περιγράφονται στα έργα των Brian Herbert και Kevin J. Anderson (ιδιαίτερα τα γεγονότα πριν και κατά την διάρκεια της Μπατλεριανής Τζιχάντ).

Προ Συντεχνίας:
με κλικ επάνω στην κάθε εικόνα > Άνοιγμα σε νέα καρτέλα, την βλέπετε σε μεγάλο μέγεθος:

 

Μετά Συντεχνίας:


 

Επίσης, πολλοί είναι οι άγνωστοι όροι που προκύπτουν από την μελέτη της Aυτοκρατορίας, του Aρράκις αλλά και του γενικότερου πολιτισμικού υπόβαθρου που δημιούργησε τον Mουάντ'Nτιμπ. H προσπάθεια για βαθύτερη κατανόηση των πραγμάτων θα συμβάλλει στην σωστότερη αντίληψη αυτού του κόσμου, με παρελθόν και μέλλον που χάνεται στις χιλιετηρίδες.

Τα βιβλία

Ο συνολικός αριθμός των βιβλίων ανέρχεται σε 15 και στο σύνολό τους είναι μεταφρασμένα και στα ελληνικά. Κυκλοφορούν τόσο με έντυπη μορφή, όσο και σαν e-books.

- Πιο κάτω ακολουθούν οι πρότυποι αγγλικοί τίτλοι:

DUNE

Αρράκις, ο πλανήτης των ερήμων. Ένας κόσμος μυστηριώδης, άγονος, αφιλόξενος. Ο Αρράκις, γνωστός και ως Ντιουν είναι το μοναδικό μέρος σε ολόκληρο το γνωστό σύμπαν όπου υπάρχουν φυσικά αποθέματα του μπαχαρικού μελάνζ, της πολυτιμότερης ουσίας στην Αυτοκρατορία. Το μελάνζ παρατείνει την ζωή, διευρύνει την ανθρώπινη συνείδηση κι επιτρέπει στους Πλοηγούς της Διαστημικής Συντεχνίας να αναδιπλώνουν το διάστημα, προσφέροντας έτσι στην ανθρωπότητα την δυνατότητα να ταξιδεύει στ' αστέρια. Στον παράξενο αυτό κόσμο που είναι γνωστός και ως Ντιουν, ξετυλίγεται αριστοτεχνικά η εξιστόρηση της ζωής του νεαρού Πωλ Ατρείδη, που ως ΜουάντΝτιμπ θα σφραγίσει το μέλλον του πλανήτη και ολόκληρης της Αυτοκρατορίας. Θα πάρει την εκδίκησή του για την τρομερή συνομωσία κατά της οικογένειάς του που θα έχει σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του πατέρα του, Λίτο Ατρείδη, και θα δώσει σάρκα και οστά στο πανάρχαιο και πιο μεγαλεπήβολο όνειρο της ανθρωπότητας...
Η αρχική ιστορία του Dune, όπου ερχόμαστε σε επαφή με την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο αυτόν.

 

DUNE MESSIAH

Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από τα γεγονότα που οδήγησαν τον Πωλ Ατρείδη στο θρόνο της Αυτοκρατορίας. Οι λεγεώνες των φανατικών του Μουάντ’Ντιμπ μεταφέρουν τον ιερό πόλεμο μέχρι τα πέρατα του σύμπαντος και αμέτρητοι προσκυνητές συρρέουν στον Αρράκις για να δεχτούν την ευλογία του προφήτη.
Καθώς μια συνομωσία εξυφαίνεται ενάντια στο θρόνο κι ο Πωλ Ατρείδης κατακλύζεται από βασανιστικά οράματα, το ερώτημα παραμένει μετέωρο: Τι ωφελεί να γνωρίζεις το μέλλον, όταν όλα τα μονοπάτια οδηγούν στο σκοτάδι;
Στο δεύτερο βιβλίο, συνεχίζεται η ιστορία του Μουάντ’Ντιμπ, κληρονόμου μιας αφάνταστης δύναμης και το αποκορύφωμα ενός σχεδίου αιώνων με στόχο την δημιουργία ενός ανώτερου όντος...

 

CHILDREN OF DUNE

Η οικολογική μεταμόρφωση του Αρράκις προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Η βλάστηση αρχίζει πια να καλύπτει τις άλλοτε άγονες εκτάσεις του πλανήτη, ενώ το πολύτιμο μελάνζ συνεχίζει να ρέει. Ο Οίκος των Ατρειδών διατηρεί τα σκήπτρα της εξουσίας, εδραιώνοντας την πολυπόθητη ειρήνη ως τα πέρατα της Αυτοκρατορίας.
Σε αυτόν τον κόσμο της απατηλής ευδαιμονίας, ο Λίτο και η Γκανίμα, τα εννιάχρονα βασιλικά δίδυμα, ακολουθούν τα βήματα του πατέρα τους κι ανατρέφονται ως Μεσσίες.
Αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Αυτοκρατορία δε χρειάζεται Μεσσίες...
Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο των χρονικών του "Dune", που αιχμαλώτισε την φαντασία εκατομμυρίων αναγνωστών σε ολόκληρο τον κόσμο, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αντίληψή τους για το μέλλον.

 

GOD EMPEROR OF DUNE

Τρεις χιλιάδες χρόνια έχουν περάσει και ο πλανήτης Αρράκις είναι τώρα καταπράσινος και σφύζει από ζωή. Ο Λίτο ΙΙ, γιος του Μεσσία του Ντιουν, είναι πλέον Αυτοκράτορας, αλλά έχει χάσει οριστικά την ανθρώπινή του υπόσταση. Εχοντας μεταλλαχθεί σχεδόν ολοκληρωτικά σε σκουλήκι, έχει επιβάλει την ειρήνη στην αχανή Αυτοκρατορία μέσα σε ένα κλίμα οργής και τρόμου, το οποίο φροντίζει να συντηρεί με τις αναρίθμητες γυναικείες λεγεώνες του. Παράλληλα, ο Θεϊκός Αυτοκράτορας περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να ξανακάνει τον Ντιουν έναν έρημο πλανήτη - και η μοίρα της ανθρωπότητας εξαρτάται από την φοβερή θυσία του...

    
HERETICS OF DUNE

Ο πλανήτης Αρράκις, που τώρα πια ονομάζεται Ράκις, μεταμορφώνεται ξανά σε έρημο. Οι Χαμένοι επιστρέφουν από τις εσχατιές του διαστήματος, ενώ τα μεγάλα σκουλήκια της άμμου οδηγούνται στον αφανισμό. Και τα παιδιά των παιδιών του Ντιουν, σαν να ξυπνούν από ένα όνειρο, αφήνουν πίσω τους την εποχή της Αυτοκρατορίας και γνωρίζουν την δύναμη μιας νέας αίρεσης που ονομάζεται Αγάπη…
Ο χρόνος και το σύμπαν αποκτούν νέα διάσταση σε αυτό το πέμπτο βιβλίο του πολυβραβευμένου κλασικού έπους DUNE.

    
CHAPTERHOUSE DUNE

Όταν το 1985 κυκλοφόρησε το έκτο βιβλίο του μυθιστορηματικού έπους Dune, άφησε τους θαυμαστές της σειράς να περιμένουν την συνέχεια - και την ολοκλήρωση - της ιστορίας με μερικά αγωνιώδη ερωτήματα.
Ποιος είναι ο μυστηριώδης Εξωτερικός Εχθρός; Πώς προέκυψαν οι Τιμημένες Μητέρες και γιατί επιδεικνύουν τέτοια καταστροφική συμπεριφορά; Ποιο είναι το ηλικιωμένο ζευγάρι που καταδιώκει το μη-σκάφος του Ντάνκαν Άινταχο και με ποιο σκοπό; Και κυρίως... πού καταλήγει το Χρυσό Μονοπάτι του Λίτο ΙΙ;
Με τον θάνατο του συγγραφέα, όμως, το 1986, φάνηκε ότι αυτά τα ερωτήματα θα έμεναν αναπάντητα...
Αλλά το έπος-ορόσημο της επιστημονικής φαντασίας απείχε από το τέλος! Το 1997 ο γιος του Frank Herbert, Brian, έμαθε έκπληκτος για δύο θυρίδες ασφάλειας που είχε ανοίξει ο πατέρας του λίγο πριν τον θάνατό του. Στις θυρίδες αυτές περιέχονταν μία μηχανογραφημένη εκτύπωση και δύο δισκέτες παλαιού τύπου με τους τίτλους «Σύνοψη του Dune 7» και «Σημειώσεις για το Dune 7» - σελίδες που περιέγραφαν ακριβώς την κατεύθυνση προς την οποία ήθελε να οδηγήσει την ιστορία του ο δημιουργός του Dune.
Ύστερα από εννέα χρόνια προετοιμασίας, ο Brian Herbert και ο Kevin J. Anderson καταδύονται ξανά στο σύμπαν του Dune, προσφέροντας επιτέλους τις απαντήσεις που οι θαυμαστές της σειράς περίμεναν για πάνω από δύο δεκαετίες.

    
HOUSE ATREIDES

Ένας γερασμένος τύραννος, ο Έλρουντ IX, κάθεται στον θρόνο του Χρυσού Λέοντα και κυβερνά το γνωστό σύμπαν, ενώ ο γιος του Σαντάμ ανυπομονεί να τον διαδεχτεί στην εξουσία. Η Αδελφότητα των Μπένε Τζέζεριτ βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση ενός μακραίωνου προγράμματος γενετικής διασταύρωσης το οποίο έχει ως τελικό στόχο την δημιουργία ενός υπερανθρώπου που θα φέρει το όνομα Κουίζατς Χάντεραχ. Ένα σκηνικό ίντριγκας και δολοπλοκίας έχει στηθεί, και στο επίκεντρό του βρίσκεται το μπαχαρικό μελάνζ και ο πλανήτης Αρράκις.
Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας των Brian Herbert και Kevin J. Anderson περιγράφει τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του Έλρουντ, την εποχή που ο νεαρός Λίτο Ατρείδης ανέρχεται στο αξίωμα του Δούκα και κυβερνήτη του Οίκου των Ατρειδών μετά τον θάνατο του πατέρα του, Πάουλους. Τον ίδιο περίπου καιρό, ο Πάρντοτ Κάινς, ο Αυτοκρατορικός Πλανητολόγος, ανακαλύπτει ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά του πλανήτη Αρράκις. Και ο Σαντάμ, θέλοντας - εκτός από τον θρόνο - και την απόλυτη εξουσία στο σύμπαν, υφαίνει μια συνομωσία η οποία θα φέρει την πτώση του Οίκου του Βέρνιους και την κατάκτηση του πλανήτη Ιξ από τους Τλεϊλάξου. Με τον "Οίκο των Ατρειδών" ξεκινά μια επική ιστορία η οποία καταγράφει τα γεγονότα που προηγήθηκαν της γέννησης του Πωλ Μουάντ'Ντιμπ Ατρείδη, και οριοθετεί τον χώρο δράσης του κλασικού πλέον μυθιστορήματος του Frank Herbert.        

  
    
HOUSE HARKONNEN

Ο Σαντάμ είναι επιτέλους Αυτοκράτορας, γρήγορα όμως ανακαλύπτει πως η θέση την οποία πλέον κατέχει εξαρτάται από την γέννηση ενός αρσενικού διαδόχου. Η εξουσία του απειλείται επίσης από τον Βαρόνο Βλάντιμιρ Χαρκόνεν, του οποίου η ακόρεστη δίψα για εξουσία τον οδηγεί σε μια συνομωσία ενάντια στις μεγαλύτερες δυνάμεις τις Αυτοκρατορίας. Οι πρωταρχικοί του στόχοι είναι ο Οίκος των Ατρειδών και η Αδελφότητα των Μπένε Τζέζεριτ. Την ίδια στιγμή οι Μπένε Τζέζεριτ θέτουν σε εφαρμογή το τελικό στάδιο του απόκρυφου προγράμματος ευγονικής, το οποίο θα τους φέρει επιτέλους τον Κουίζαζ Χάντεραχ, το Υπέρ-όν, ενώ οι Τλεϊλάξου συνεχίζουν τα μυστηριώδη πειράματά τους στον κατακτημένο πλανήτη Ιξ για την δημιουργία συνθετικού μελάνζ.
Ο έρημος πλανήτης του Ντιούν, ο μηχανικός κόσμος του Ιξ και εκατοντάδες άλλοι κατακτημένοι πλανήτες αρχίζουν να αντιδρούν στην σκλαβιά που τους επιβάλλουν οι άδικοι αφέντες τους, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τους πολύτιμους φυσικούς τους πόρους. Μικρές ομάδες όμως από επαναστάτες κάνουν την εμφάνισή τους, και νέοι, απροσδόκητοι ήρωες εμφανίζονται στο προσκήνιο: Ο Λίετ Κάινς, γιος του Αυτοκρατορικού Πλανητολόγου στον πλανήτη Αρράκις, ο Κτ'άιρ Πίλρου στον Ιξ και ο Γκέρνι Χάλεκ στον Γκίντι Πράιμ. Κοινό στοιχείο όλων τους είναι το μίσος για τους δυνάστες Χαρκόνεν.
Για τον Λίτο Ατρείδη, που μεγάλωσε ως διάδοχος ενός Μείζονος Οίκου, ήρθε η ώρα για την κρίσιμη απόφαση ανάμεσα στην φιλία και στο καθήκον, στην ασφάλεια ή στους κινδύνους που του επιφυλάσσει το μέλλον. Αλλά για τον κληρονόμο του Οίκου των Ατρειδών υπάρχει μόνο μια επιλογή: να μεγαλουργήσει ή να καταστραφεί.

       
    
HOUSE CORRINO

Φοβούμενος πως θα χάσει τον πολύτιμο θρόνο του Χρυσού Λέοντα, ο Αυτοκράτορας Πατισάχ Σαντάμ IV έχει καταστρώσει ένα παράτολμο σχέδιο που θα εδραιώσει την εξουσία του: την παρασκευή ενός συνθετικού υποκατάστατου του μπαχαρικού μελάνζ, της πολυτιμότερης ουσίας του σύμπαντος.
Ο Δούκας Λίτο Ατρείδης αποφασίζει να βοηθήσει τον εξόριστο Ρομπούρ Βέρνιους να ανακτήσει τον Ιξ με την βοήθεια των ντόπιων επαναστατών. Το σχέδιο είναι τολμηρό και επικίνδυνο, καθώς ο Οίκος των Ατρειδών διαθέτει περιορισμένους στρατιωτικούς πόρους και πολλούς αδίστακτους εχθρούς, ανάμεσά τους και τον Βαρόνο Χαρκόνεν.
Εν τω μεταξύ η παλλακίδα του Δούκα Λίτο, η Λαίδη Τζέσικα, υπακούοντας στις εντολές των ανωτέρων της Μπένε Τζέζεριτ, συλλαμβάνει το παιδί του Δούκα. Για την Αδελφότητα, το παιδί αυτό θα είναι ένα ακόμα βήμα για την ολοκλήρωση του σχεδίου ευγονικής που θα φέρει στον κόσμο τον Κούιζατς Χάντεραχ. Αυτό όμως που δεν γνωρίζει η Αδελφότητα είναι πως το παιδί που έχει στα σπλάχνα της η Τζέσικα δεν είναι κορίτσι, όπως περιμένουν, αλλά αγόρι. Αυτή η πράξη ανυπακοής της Τζέσικα, είναι μια πράξη αγάπης, η προσπάθειά της να χαρίσει στον Δούκα έναν αρσενικό διάδοχο για τον Οίκο των Ατρειδών.
Όπως και οι Μπένε Τζέζεριτ, ο Σαντάμ Κορρίνο ανησυχεί και αυτός για το μέλλον, και καταστρώνει σχέδια που θα εξασφαλίσουν την κληρονομιά του. Τυφλωμένος από την δίψα του για εξουσία, ο Αυτοκράτορας θα υφάνει μια συνομωσία ενάντια στον πλανήτη Ντιούν, την μοναδική φυσική πηγή παραγωγής του μελάνζ. Αν επιτύχει, η τρέλα του θα οδηγήσει σε μια κατακλυσμική τραγωδία που ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να προβλέψει: στο τέλος των διαστημικών ταξιδιών, της Αυτοκρατορίας, και του ίδιου του πολιτισμού. Με τον Δούκα Λίτο και τους άλλους επαναστάτες να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την απειλή, στήνεται το σκηνικό που θα φέρει αντιμέτωπες όλες τις μεγάλες δυνάμεις της Αυτοκρατορίας.

    
THE BUTLERIAN JIHAD

Το πρώτο βιβλίο μιας νέας τριλογίας που έχει τον γενικό τίτλο: "Θρύλοι του Dune".

Χιλιετίες πριν ο Μουάντ’Ντιμπ περπατήσει στις ερήμους του Ντιουν, μια χούφτα ιδιοφυείς άνθρωποι που αυτοαποκαλούνταν Τιτάνες υφάρπαξαν τον έλεγχο της Παλαιάς Αυτοκρατορίας με την βοήθεια πανίσχυρων υπολογιστών.
Επιθυμώντας να εδραιώσουν την εξουσία τους, οι Τιτάνες χάραξαν μια επικίνδυνη πορεία. Εμφύτευσαν τους εγκεφάλους τους σε μηχανικά σώματα κι έτσι μετατράπηκαν σε «σάιμεκ», αθάνατα υβρίδια ανθρώπου-μηχανής.
Ο Καιρός των Τιτάνων διήρκεσε έναν αιώνα. Οι σάιμεκ εξουσίαζαν το γνωστό σύμπαν χρησιμοποιώντας όλο και πιο εξελιγμένους υπολογιστές για την διατήρηση της τάξης... ώσπου ένας από τους Τιτάνες, σε μια στιγμή αδυναμίας, έκανε το σφάλμα να παραχωρήσει υπερβολική εξουσία στο δίκτυο τεχνητής νοημοσύνης, που έλεγχε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Το νοήμον υπολογιστικό δίκτυο αυτοονομάστηκε Όμνιους και σύντομα κατέκτησε όλους τους πλανήτες που έλεγχαν οι Τιτάνες. Έτσι ξεκίνησε η χιλιετία της απάνθρωπης κυριαρχίας των σκεπτόμενων μηχανών...
Τώρα το ανθρώπινο γένος υποφέρει κάτω από το ζυγό των σκεπτόμενων μηχανών. Κάποιοι, όπως η ιδεαλίστρια Σερίνα Μπάτλερ και ο στρατιωτικός Ξαβιέ Χαρκόννεν, ονειρεύονται την ανατροπή των μηχανών και την απελευθέρωση των ανθρώπων. Άλλοι, όπως ο Βόριαν Ατρείδης, γιος του σάιμεκ Αγαμέμνονα, είναι υπερήφανοι που υπηρετούν τις μηχανές.
Η επιβίωση της ανθρωπότητας κρέμεται από μια κλωστή. Εξοργισμένος από το απείθαρχο πνεύμα των ανθρώπων και τις συνωμοσίες των σάιμεκ, ο Ομνιους αποφασίζει ότι δεν τους χρειάζεται πια. Και τώρα, μόνο η καταστροφή των σκεπτόμενων μηχανών μπορεί να σώσει το ανθρώπινο είδος από την εξάλειψη.

 

THE MACHINE CRUSADE

Έχουν περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες από τα γεγονότα που περιγράφονται στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας. Η σταυροφορία ενάντια στις σκεπτόμενες μηχανές συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, οι δυνάμεις όμως που οδηγούνται από την Σερένα Μπάτλερ και τον Ίρμπις Γκίντζο δεν έχουν επιτύχει μέχρι τώρα παρά ελάχιστες νίκες. Κι ενώ οι αδίστακτοι Σάιμεκ ετοιμάζουν νέα σχέδια για να ανακτήσουν όλα όσα τους στέρησε ο Όμνιους, οι μαχητές του Γκινάζ συγκροτούν μια επίλεκτη τάξη πολεμιστών. Τον ίδιο περίπου καιρό, η ανθρωπότητα βρίσκεται στο κατώφλι της πιο σημαντικής ανακάλυψης της ιστορίας της.
Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στον πλανήτη Αρράκις, μια ξεχασμένη γωνιά του σύμπαντος, ο Σελίμ Γουόρμραϊντερ και η ομάδα των παρανόμων του κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε μια πορεία προς ένα ένδοξο πεπρωμένο.

 

THE BATTLE OF CORRIN

Έξι δεκαετίες μετά τα γεγονότα που περιγράφονται στην Σταυροφορία κατά των Μηχανών, η Τζιχάντ της Σερίνα Μπάτλερ έχει καταφέρει καίρια χτυπήματα εναντίον των σκεπτόμενων μηχανών. Όμως, με την πάροδο των χρόνων, οι άνθρωποι μοιάζουν να έχουν ξεχάσει ότι οι μηχανές δεν κοιμούνται ποτέ...
Αντιμέτωπη με την χειρότερη μάστιγα που έχει γνωρίσει ποτέ, η ανθρωπότητα απειλείται με ήττα και εξαφάνιση. Ο παγκόσμιος υπολογιστικός νους Όμνιους, περιορισμένος στο τελευταίο του προπύργιο, σχεδιάζει νέες τρομακτικές μεθόδους εναντίον των ανθρώπων, ενώ οι εναπομείναντες Τιτάνες δημιουργούν νέους υποτελείς, ονειρευόμενοι τον επόμενο Καιρό των Τιτάνων.
Αλλά κάποιοι δεν έχουν ξεχάσει – και έχουν μάθει από τις νίκες τους. Ο ευφυής διοικητής Βόριαν Ατρείδης, γιος του Τιτάνα Αγαμέμνονα, καταλαβαίνει τις σκεπτόμενες μηχανές καλύτερα από τον καθέναν. Και η Νόρμα Σένβα, η μαθηματική ιδιοφυΐα, ονειρεύεται νέες ανακαλύψεις που θα αλλάξουν το ρου της ιστορίας. Οι υπέρμαχοι της ανθρωπότητας πρόκειται να ανακαλύψουν ότι η τελική νίκη απαιτεί την υπέρτατη θυσία...

 

DREAMER OF DUNE

Ο Brian Herbert, μεγαλύτερος γιος του Frank Herbert, αναλαμβάνει να γράψει την βιογραφία του πατέρα του και αναφέρεται σε όλα εκείνα τα γεγονότα που οδήγησαν στην δημιουργία ενός από τα κορυφαία έργα επιστημονικής φαντασίας. Από τα φοιτητικά του χρόνια στην Ουάσινγκτον μέχρι την θητεία του στο ναυτικό, από τα πρώτα δύσκολα χρόνια μέχρι την διεθνή καταξίωση, ο δημιουργός του Dune εργάστηκε σκληρά για να πετύχει όλα αυτά για τα οποία είναι σήμερα γνωστός.
Ο Brian Herbert γράφει για αυτά τα χρόνια με αληθινή ευαισθησία, και αποκαλύπτει πολλές άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του πατέρα του.

 

DUNE ENCYCLOPEDIA

Η Εγκυκλοπαίδεια του Dune είναι έργο του Dr. Willis E. McNelly. Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί, και το αποτέλεσμα υπήρξε απόλυτα ικανοποιητικό, ακόμα και για τον ίδιο τον Frank Herbert. Το βιβλίο έχει την συνάφεια και την λογική διάταξη μιας ιστορικής εγκυκλοπαίδειας και αναλύει με ιδιαίτερη λεπτομέρεια θέματα, όπως η Μπατλεριανή Τζιχάντ και η μετανάστευση των Ζενσούνι, ενώ παραθέτει πολλά στοιχεία για τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν πρωτεύοντα ρόλο στην ιστορία του Dune.
Πολλοί πάντως από τους αναγνώστες της εγκυκλοπαίδειας θεωρούν πως υπάρχουν ορισμένες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στο εν λόγω βιβλίο (το οποίο εκδόθηκε το 1984) και στο Dune: Οίκος των Ατρειδών (το πρώτο prequel του Dune). Γι΄ αυτόν τον λόγο, οι Brian Herbert και Kevin Anderson θεώρησαν απαραίτητο να καταστήσουν σαφές πως η "Εγκυκλοπαίδεια του Dune" περιγράφει ένα εναλλακτικό σύμπαν, το οποίο δεν αντιπροσωπεύει απόλυτα το έργο του Frank Herbert. Στην άποψη αυτή συνηγορεί και το παρακάτω γεγονός. Παρόλο που ο ίδιος ο Frank Herbert θεωρούσε την Εγκυκλοπαίδεια του Dune ιδιαίτερα αξιόλογη, σε κανένα από τα σχετικά μυθιστορήματά του δεν υπάρχουν αναφορές στο έργο του Dr. McNelly. Κατά την συγγραφή της τριλογίας που αποτελεί προοίμιο του Dune, οι Brian Herbert και Kevin Anderson χρησιμοποίησαν αποκλειστικά τις σημειώσεις του Frank Herbert και όχι την Εγκυκλοπαίδεια του Dune.

 

PAUL OF DUNE

Το Dune, το πολυβραβευμένο κλασικό μυθιστόρημα του Frank Herbert, ξεκινούσε με τον έφηβο Πωλ Ατρείδη στον Κάλανταν και κατέληγε με τον Πωλ Μουάντ'Ντιμπ να αναλαμβάνει τον έλεγχο του Αρράκις. Το δεύτερο βιβλίο της σειράς συνεχίζει την ιστορία κάμποσα χρόνια αργότερα, όταν ο στρατός του Πωλ έχει κατακτήσει το Γαλαξία και ο ίδιος έχει αναδειχτεί σε θρησκευτική μορφή. Όμως ποια ήταν τα γεγονότα που οδήγησαν στο Dune και τι συνέβη ανάμεσα στο Dune και το Μεσσία του Ντιουν; Πώς ήταν τα παιδικά χρόνια του Πωλ Ατρείδη και ποιες οι επιρροές που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του; Πώς έγινε ο Πωλ ο προφήτης του Μεσσία του Ντιουν; Ακολουθώντας τα βήματα του Frank Herbert, οι διακεκριμένοι συγγραφείς Brian Herbert και Kevin J. Anderson απαντούν σε αυτά τα ερωτήματα.
Η Τζιχάντ του Μουάντ'Ντιμπ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι λεγεώνες του, με αρχηγό τον Στίλγκαρ, προελαύνουν. Όμως, παρά την νικηφόρα πορεία και την αφοσίωση των περήφανων Φρέμεν στην αποστολή τους, ο κίνδυνος καιροφυλακτεί. Ο Πωλ, όπως κάθε μεγάλος κατακτητής, έχει εχθρούς και ανθρώπους που θα τον προδώσουν για να υφαρπάξουν την τρομακτική δύναμη που κατέχει...
Οι αμφιβολίες αρχίζουν να τυλίγουν τον Πωλ. Μήπως η Τζιχάντ αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχό του; Μήπως έχει πέσει θύμα προδοσίας από εκείνους που αγαπά και εμπιστεύεται περισσότερο; Και, πάνω απ' όλα, νιώθει να τον πνίγει ένα μεγάλο ερώτημα: Μήπως τρελαίνομαι;
Ανακαλύψτε τις άγνωστες πτυχές της ζωής του Πωλ Μουάντ'Ντιμπ Ατρείδη πριν και μετά τα γεγονότα του θρυλικού Dune!

ΕΞΤΡΑ e-books

Hunting Harkonnens

Ο Brian Herbert και ο Kevin J. Anderson συνεργάστηκαν για τη συγγραφή ενός αυτοτελούς διηγήματος που τιτλοφορείται Hunting Harkonnens. Η ιστορία αυτή περιγράφει το θανάσιμη καταδίωξη του Πίερς Χαρκόννεν από τις σκεπτόμενες μηχανές, και λαμβάνει χώρα λίγο πριν από τα γεγονότα τα οποία περιγράφονται στο μυθιστόρημα The Butlerian Jihad [download pdf].

Whipping Mek [2003]

Το Whippping Mek είναι ένα ακόμα σύντομο διήγημα το οποίο εξελίσσεται στον κόσμο του Dune. Χρονικά τοποθετείται μεταξύ των έργων The Butlerian Jihad και The Machine Crusade [download pdf].

Τα παιχνίδια

Όπως γίνεται συνήθως, προκύπτουν και τα αντίστοιχα παιχνίδια και αυτό δεν άργησε να συμβεί και στην περίπτωση του Dune, με 4 διαφορετικά παιχνίδια που κανονικά, θα πρέπει να τα βρείτε και στην παιχνιδοπλατφόρμα GoG:

DUNE [1992]

Το Dune κυκλοφόρησε το 1992 από την Virgin Games. Πρόκειται για ένα κλασικό πλέον παιχνίδι, το οποίο αν και ακολουθούσε σε γενικές γραμμές την ιστορία του ομώνυμου μυθιστορήματος, παρουσίαζε ορισμένες διαφοροποιήσεις ως προς την πλοκή και την εξέλιξη. Διέθετε αρκετά καλά για την εποχή του γραφικά, και φυσικά έτρεχε σε λειτουργικό σύστημα DOS. Ο παίχτης - ο οποίος αναλάμβανε τον ρόλο του Πωλ Ατρείδη - είχε την ευκαιρία να περιπλανηθεί στις έρημους του Αρράκις, να οδηγήσει ένα ορνιθόπτερο, ακόμα και να ταξιδέψει στην ράχη κάποιου από τα μεγαλοπρεπή σκουλήκια της άμμου. Παράλληλα, έπρεπε να συλλέξει μελάνζ, να εκπαιδεύσει τα στρατεύματά του, να πολεμήσει τους Χαρκόνεν, και να ασχοληθεί με τα έργα άρδευσης και γεωδιαμόρφωσης που θα άλλαζαν την όψη του άγονου πλανήτη.

Tο παιχνίδι σαν εμπορικό, και ιδιαίτερα εκείνη την εποχή, κυκλοφόρησε μόνο για Windows.
Όμως, αν θέλετε μια γεύση του, καθώς πλέον έχει ανοίξει ο κώδικάς του, μπορείτε να δοκιμάστε το Dune Legacy που είναι το ίδιο ακριβώς, διαθέτοντας όμως πιο σύγχρονες βελτιώσεις.
>>> παρουσίαση και οδηγίες εγκατάστασης: [Dune Legacy: Ζήστε το έπος του Dune!].

DUNE 2 [1993]

Το Dune 2 αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Westwood Studios. Κατέκτησε τον τίτλο του καλύτερου παιχνιδιού στρατηγικής για το 1993, και ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία του, ώστε οδήγησε στην δημιουργία ξεχωριστής σχολής παιχνιδιών, αυτής των Real Time Strategy Games (παιχνίδια στρατηγικής πραγματικού χρόνου), στην οποία αργότερα διακρίθηκαν παιχνίδια όπως tο Warcraft (της Blizzard) και το Command & Conquer (επίσης της Westwood Studios). Στο Dune 2 ο παίχτης αναλαμβάνει τη διοίκηση ενός εκ των τριών διαθέσιμων Ευγενών Οίκων: των Ατρειδών, των Χαρκόνεν ή των Όρντος. Η αποστολή του παίχτη είναι να συλλέξει μελάνζ, και να απομακρύνει τους άλλους Οίκους από την περιοχή του χρησιμοποιώντας τα οπλικά συστήματα του Οίκου του. Φυσικά, θα πρέπει να προσέχει τόσο τους αντιπάλους του όσο και τα τεράστια σκουλήκια της άμμου, τα οποία παραμονεύουν στην βαθιά έρημο και δεν χάνουν ευκαιρία να επιτεθούν σε όσους εισβάλλουν στην επικράτεια τους.

Αυτό πλέον, μπορείτε να το παίξετε μέσα από τον browser σας.
>>> παρουσίαση:  [To κλασσικό παιχνίδι επιστημονικής φαντασίας Dune 2 στον browser σας].

Dune 2000 [1998]

Ύστερα από την απαίτηση πολυάριθμων φίλων των προηγούμενων τίτλων της σειράς (και ιδιαίτερα του Dune 2), η Westwood Studios αποφάσισε να "αναστήσει" το δημοφιλές παιχνίδι. Το Dune 2000 δεν αποτελεί συνέχεια του Dune 2, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο παιχνίδι φτιαγμένο από την αρχή, με σαφώς βελτιωμένα γραφικά, ήχο και μηχανή. Όπως και στο Dune 2, έτσι και στο Dune 2000 ο παίχτης θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στους Ατρείδες, στους Χαρκόνεν και στους Όρντος, και στην συνέχεια να συλλέξει μελάνζ, να προφυλαχτεί από το γιγαντιαία σκουλήκια και να κατατροπώσει τους αντιπάλους του.

Αυτό έγινε γνωστό και στο πρώτο Playstation, ενώ ήταν διαθέσιμο και για Windows. Κάπου είχα διαβάσει πως τρέχει και μέσω Wine σε Linux και OSX, όμως ίσως μπορείτε να το τρέξετε με την μηχανή παιχνιδιών OpenRA [δείτε σχετικές οδηγίες]. Το παιχνίδι θα το βρείτε στο: "Old games Download".

Emperor: Battle for Dune [2001]

Στο τελευταίο παιχνίδι της σειράς, ο αυτοκράτορας έχει πεθάνει, και ο δρόμος είναι ελεύθερος για την κατάκτηση του πλανήτη Αρράκις και του πολύτιμου μελάνζ. Όπως ακριβώς συνέβαινε και στο Dune 2000, ο παίχτης έχει την δυνατότητα να επιλέξει τον Οίκο του ανάμεσα στους Ατρείδες, στους Χαρκόνεν και στους Όρντος, μόνο που αυτήν την φορά θα έχει και την δυνατότητα να συμμαχήσει με έναν από τους διαθέσιμους ελάσσονες Οίκους. Στην τελευταία αυτή δημιουργία της με θέμα τον κόσμο του Dune, η Westwood Studios συνδυάζει την νέα μηχανή στρατηγικής πραγματικού χρόνου με τα γραφικά 3D, ενώ το παιχνίδι διαθέτει επίσης και multiplayer mode.

Και αυτό, ίσως μπορείτε να το τρέξετε με την μηχανή παιχνιδιών OpenRA [δείτε σχετικές οδηγίες]. Το παιχνίδι θα το βρείτε στο: "Old games Download".

Οι ταινίες

Η πρώτη, αν και γυρίστηκε το 1986, εξακολουθεί να έχει ενδιαφέρον δίνοντας μια μικρή απόδοση των όσων συνέβησαν στο πρώτο βιβλίο.
Οι άλλες δυο είναι πιο σύγχρονες τηλεοπτικές σειρές (σε 2 μέρη η πρώτη και σε 3 η δεύτερη) που δίνουν μια πληρέστερη εικόνα, όπως υπάρχει και στα βιβλία.
Σε κάθε περίπτωση η "μαγεία" και όλος ο κόσμος του Dune μπορεί να κατανοηθεί καλύτερα με την ανάγνωση των βιβλίων (ιδιαίτερα των πρώτων 6).
Όμως και οι μεταφορές στις οθόνες, δίνουν μια ικανοποιητική προσέγγιση:
 

Dune [1984]

Η μεγάλη επιτυχία των βιβλίων του Frank Herbert ήταν επόμενο να τραβήξει γρήγορα την προσοχή του Χόλιγουντ. Τον Αύγουστο του 1972 ο Arhur P. Jacobs, παραγωγός του Πλανήτη των Πιθήκων, απέκτησε τα κινηματογραφικά δικαιώματα του Dune, με μια συμφωνία που θα απέφερε στον Frank Herbert 10.000 δολάρια και ένα ποσοστό 5% από τα κέρδη της ταινίας. Μετά τον θάνατο του Jacobs, ένα περίπου χρόνο αργότερα, τα δικαιώματα του Dune απέκτησε ο Michel Seydoux που ανέθεσε το σενάριο και την σκηνοθεσία στον Alexandro Jodorowsky. Ο χιλιανός σκηνοθέτης αναζήτησε τους καλύτερους καλλιτέχνες στον κόσμο, και έφερε τελικά στην ομάδα του τον Dan O'Bannon (Alien) ως υπεύθυνο των ειδικών εφέ, ενώ ταυτόχρονα προσέγγισε τους Pink Floyd για την μουσική επένδυση της ταινίας. Για το εικαστικό μέρος της παραγωγής ο Jodorowsky συνεργάστηκε με τον πολύ γνωστό γάλλο εικονογράφο Moebius που φιλοτέχνησε περισσότερες από χίλιες σελίδες με σχέδια για τους πλανήτες και τα τοπία του Dune. Εξαιρετικά φιλόδοξα ήταν και τα σχέδια των παραγωγών για τους ηθοποιούς που θα ενσάρκωναν του κύριους χαρακτήρες του βιβλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Jodorowsky πρότεινε στον Salvador Dali να αναλάβει τον ρόλο του Αυτοκράτορα Σαντάμ Κορρίνο.
Η παραγωγή της ταινίας επρόκειτο να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 1975, όμως οι προετοιμασίες αποδείχτηκαν τελικά ιδιαίτερα χρονοβόρες και οι αρχικές δαπάνες ξεπέρασαν κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό, αναγκάζοντας τους Seydoux και Jodorowsky να εγκαταλείψουν τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους. Έτσι, τα δικαιώματα της ταινίας κατέληξαν στον Dino De Laurentis που εκείνη την εποχή είχε ήδη αναλάβει την παραγωγή του Flash Gordon και του Conan the Barbarian. Αφού προσέγγισε αρχικά τον δημιουργό του Alien, Ridley Scott, o De Laurentis ανέθεσε την σκηνοθεσία του Dune, στον νεαρό αλλά πολλά υποσχόμενο David Lynch.
Ο σκηνοθέτης είχε ήδη μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για τον "Ανθρωπο-Ελέφαντα", δείχνοντας ασυνήθιστα δείγματα κινηματογραφικής οπτικής. Για να αναλάβει την υπερπαραγωγή του De Laurentiis, ο Lynch απέρριψε την πρόταση του George Lucas να σκηνοθετήσει το "Star Wars: The return of the Jedi". Ο σκηνοθέτης, μαζί με τον παραγωγό και τον συγγραφέα του βιβλίου, σύντομα επέλεξαν τους ηθοποιούς που θα αναλάμβαναν τους ρόλους των βασικών χαρακτήρων. Ο άπειρος Kyle MacLachlan, θαυμαστής του έργου του Herbert, ανέλαβε την μεγάλη ευθύνη του ρόλου του Μuad'Dip, έναν χαρακτήρα που προσέγγισε με θέρμη και ενθουσιασμό. Στο πολυπληθές καστ προστέθηκαν ο Sting, ο Jόrgen Prochnow, ο Max von Sydow, ο Kenneth MacMillan, η Francesca Annis και ο Jose Ferrer, ενώ μικρότεροι ρόλοι διανεμήθηκαν στην Sean Young, στον Patrick Stewart και στην Linda Hunt. Την μουσική ανέλαβε το επιτυχημένο rock συγκρότημα της εποχής Toto και o Brian Eno. Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν έξι χρόνια και ήταν μία από τις ακριβότερες κινηματογραφικές παραγωγές της εποχής της. Για την ολοκλήρωσή της εργάστηκαν 1.700 άτομα, κατασκευάστηκαν 40 σκηνικά και χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 4.000 κοστούμια. Πρόκειται για μία ταινία-σταθμό για το σινεμά του φανταστικού και σημείο αναφοράς για κάθε σύγχρονο κινηματογραφιστή.

Ο σχολαστικός Lynch είχε από την αρχή δηλώσει τις προθέσεις του για την δημιουργία ενός τετράωρου επικού υπερθεάματος, όμως έπρεπε να συμμορφωθεί με τις επιταγές της εποχής. Ετσι, η μονταρισμένη πρωταρχική κόπια της ταινίας, που ξεπερνούσε τις πέντε ώρες, μειώθηκε σε 137 λεπτά τελικής διάρκειας. Παρά την συμπυκνωμένη δράση της ταινίας αλλά και την αυστηρά προσωπική μορφή κινηματογραφικής αφήγησης του σκηνοθέτη, που έρχεται πολλές φορές σε αντίθεση με το βιβλίο, ο συγγραφέας αποδέχτηκε την τελική έκδοση του "Dune" με ικανοποίηση. Η ταινία έγινε cult στην ιστορία του κινηματογράφου και, παρά τις μικρές αποκλίσεις της από το βιβλίο, ενθουσίασε τους φίλους του Frank Herbert. Τέσσερα χρόνια μετά την πρεμιέρα του "Dune", το αμερικανικό τηλεοπτικό καλωδιακό κανάλι MCA παρουσίασε μία νέα Extended Version της ταινίας, διάρκειας 190 λεπτών. Παρόλο που αυτή η έκδοση της ταινίας συμπλήρωσε πολλά από τα κενά των μη-μυημένων στο λογοτεχνικό έργο του Herbert, ο David Lynch απέσυρε το όνομά του από τους τίτλους, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την δυσαρέσκειά του.

Frank Herbert's Dune Mini-Series [2000]

Η εξάωρη τηλεοπτική παραγωγή "Frank Herbert's DUNE" του αμερικανικού Sci Fi Channel, σε σκηνοθεσία John Harrison, αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα τηλεοπτικά γεγονότα του 2000. Κατέκτησε δύο βραβεία Emmy στις κατηγορίες "Special Visual Effects" και "Outstanding Cinematography" και κέρδισε μια θέση μεταξύ των 10 καλύτερων σειρών της τελευταίας πενταετίας. Τον Αυτοκράτορα Σαντάμ υποδύθηκε ο Giancarlo Giannini, ενώ τον Δούκα Λίτο ενσάρκωσε ο William Hurt, με τους Alec Newman και Ian McNeice να ερμηνεύουν τους ρόλους του Πωλ Ατρείδη και του Βαρόνου Χαρκόννεν. Η σειρά κυκλοφορεί επίσης και σε DVD, ενώ έχει προβληθεί και από την ελληνική τηλεόραση (από συνδρομητικό κανάλι).

Frank Herbert's Children of Dune Mini-Series (2002)

Το Children of Dune αποτελεί την τηλεοπτική μεταφορά των μυθιστορημάτων του Frank Herbert "Dune Messiah" και "Children of Dune". Η νέα αυτή εξάωρη παραγωγή ανήκει και πάλι στο κανάλι Sci Fi, και σκηνοθέτης είναι αυτή τη φορά ο Greg Yaitanes. Στον ρόλο του Πωλ Μουαντ ΄Ντίμπ Ατρείδη βλέπουμε και πάλι τον Alec Newman, ενώ συμπρωταγωνιστεί επίσης και η Susan Sarandon στον ρόλο της πριγκίπισσας Γουενσίσια. Στον ρόλο της πριγκίπισσας Ίρουλαν βρίσκεται η Julie Cox. Ακολουθώντας το πνεύμα αλλά και την επιτυχία της πρώτης τηλεοπτικής παραγωγής με θέμα το DUNE, ή νέα σειρά έχει προταθεί για τέσσερα βραβεία Emmy.

Όλες οι ταινίες, υπάρχουν με ελληνικούς υποτίτλους:

>>>   Δείτε τις: Dune [Collection - 1984-2003]


Κλείνοντας να πούμε, πως ιδιαίτερη επιτυχία είχαν και τα soundracks των ταινιών.

Αν θέλετε περισσότερα:

dunenovels.com

Το επίσημο site των βιβλίων της σειράς Dune. Εδώ θα βρείτε πληροφορίες τόσο για τα πρωτότυπα βιβλία του Frank Herbert, όσο και για τα βιβλία τα οποία ετοιμάζουν ο Brian Herbert και ο Kevin J. Anderson. Το site φιλοξενεί επίσης νέα, βιογραφικά των συγγραφέων, ημερομηνίες κυκλοφορίας των βιβλίων που βρίσκονται υπό έκδοση, και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για τον κόσμο του Dune.

dune.gr

Μια ελληνόφωνη σελίδα δημιουργημένη από φίλους του έπους του Dune και από τον εκδοτικό οίκο που εκδίδει τα πιο πάνω βιβλία, απ' όπου αντλήσαμε και τις περισσότερες πληροφορίες.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top