BETA

Editorial Φλεβάρη 2016: Άντε γ@μήσου αστική τάξη

Εικόνα Helen

Τα χρόνια περάσαν γρήγορα. Σαν σήμερα, πάνε 7 χρόνια από τότε που βγήκε για πρώτη φορά το osarena στο διαδίκτυο. Δεν έχουμε κανέναν πανηγυρικό να εκφωνήσουμε, δεν έχουμε κανέναν σκοπό να κάνουμε αναδρομές, ούτε να πούμε πόσο γαμιστερές/-οί είμαστε. Αυτό όμως που είδαμε να συμβαίνει αυτά τα 7 χρόνια και χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, είναι η άνοδος του Linux desktop. Μια πορεία που αρκετοί άνθρωποι δημιουργήσανε πριν 15 και βάλε χρόνια, την οποία όλοι εμείς ακολουθούμε, συμβάλλοντας ο καθένας και η καθεμία με τον τρόπο του/της.

Έχουμε περάσει το κατώφλι της εποχής που αναγράφουν συγγραφείς βιβλίων επιστημονικής φαντασίας. Πολύ σύντομα, τις αμέσως επόμενες δεκαετίες, έννοιες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι «έξυπνες πόλεις» και η ρομποτική θα αποτελούν οικείο μέρος της καθημερινότητας. Αν και όλα αυτά παρουσιάζονται - από τις πολυεθνικές - εξαίσια και πως σηματοδοτούν την νέα αυγή της ανθρωπότητας, η πραγματικότητα θα είναι αμείλικτη για τις επόμενες γενιές. Η βιοτεχνολογία, τα νανορομπότ, τα νέα ιατρικά μηχανήματα, τα έξυπνα αυτοκίνητα και όλα όσα παρουσιάζονται, θα είναι και η φυλακή της ανθρωπότητας.

Ο πλανήτης καταρρέει, το κλίμα εδώ και δεκαετίες μας στέλνει προειδοποιήσεις, η εξαφάνιση της βιοποικιλότητας το ίδιο και αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όλη αυτήν την ακμή της τεχνολογίας. Κάθε στιγμή που ένα παιδί από τον δυτικό κόσμο ανοίγει το νέο του iphone, ένα συνομήλικό του, στην Αφρική και στην Ασία, πεθαίνει από την πείνα, από την έλλειψη υγιεινής και ιατρικής και από την καταστροφή του περιβάλλοντος χώρου τους.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μετατρέπονται σε φρούρια, με τοίχους συρματοπλέγματα, πολυβόλα, drones και κάμερες για να εμποδίσουν τον οποιονδήποτε από άλλες γωνίες του κόσμου - που καταστρέψανε - να περάσει μέσα. Συγχρόνως, φυλακίζουν και όσους βρίσκονται μέσα. Όχι όλοι βέβαια, καθώς η φυλακή διαχρονικά αποτελεί την μέγιστη απόδειξη της ταξικότητας. Σύνορα θα υπάρχουν και στις πόλεις αυτών των φρουρίων. Οι φαβέλες του Ρίο θα αποτελέσουν παγκόσμιο φαινόμενο. Η πρόοδος, η τεχνολογία, το ίδιο το δικαίωμα στην ζωή θα είναι υπό ταξικές διακρίσεις. Τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι μια τόσο εκφυλισμένη και εύπλαστη έννοια, που εδώ που τα λέμε δεν θα απέχει από τις σημερινές θέσεις.

Ήδη ζούμε σε κόσμο φυλακή. Καταγεγραμμένες ηλεκτρονικά μετακινήσεις, αναλήψεις και πληρωμές, έχουν περάσει εντελώς αθώα και έχουν γίνει αποδεκτά, μα δίχως πραγματικά να υπάρχει πλήρης συνείδηση των επιπτώσεών τους. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες συνεφαπτόμενοι αυτών, που δεν τους αντιλαμβάνονται όλοι. Αναφορικά θα φέρω σαν παράδειγμα την εφαρμογή του μέτρου των κατασχέσεων. Πιστεύετε πως αυτό δεν έχει σχέση με τα πιο πάνω; Με τις ηλεκτρονικές πληρωμές για παράδειγμα; Προσπαθήστε να σκεφτείτε πόσα ακόμα.

Οι αμεσομελλοντικές κοινωνίες, θα είναι ο απόλυτος εφιάλτης της αστικής τάξης, η οποία είναι άμεσα υπεύθυνη για την παρούσα κατάσταση. Όταν η «hi-tech» τεχνολογία και τα gadgets που πασχίζει να αποκτήσει, δεν έχουν καταφέρει να εξαλείψουν τα όσα σκλαβώνουν την σύγχρονη ανθρωπότητα, όταν κάνει την αδικία νόμο, το χρήμα κυρίαρχο, την ποιότητα ζωής επιφανειακή και βασιζόμενη σε καταναλωτικά σύμβολα κοινωνικής «καταξίωσης», το πρόβλημα ανάγεται στον τρόπο σκέψης και τελικά στην ύπαρξή της.

Όταν στον 21ο αιώνα, όλη αυτή η τεχνολογία και το διαδίκτυο, έχουν αποτύχει στο να εξαλείψουν τις επιβεβλημένες θρησκείες, τους μάγους και τσαρλατάνους, όταν αναζητούνται «σωτήρες» σε πρόσωπα και αναδεικνύονται κάθε λογής εξουσίες, όταν υπάρχουν φυλετικές και άλλες ρατσιστικές αντιλήψεις, όταν υπάρχουν φτωχοί και πλούσιοι, οι μόνοι υπεύθυνοι είναι αυτοί που τα συντηρούν και τα ανέχονται.

- Έτσι λοιπόν:

Άντε γ@μήσου αστική τάξη και τα όσα εκπροσωπείς.
Φωτιά στα σύνορα και στις πατρίδες.
Ψόφο σε κάθε εξουσία και κάθε νόμο.

Και αν υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν πως χωρίς Google, Microsoft, Apple, Samsung κλπ, δεν θα είχαμε κινητά τηλέφωνα ή πως χωρίς WV, Toyota, Seat κλπ, δεν θα υπήρχαν αυτοκίνητα και αντίστοιχα πως χωρίς τις τάδε πολυεθνικές, δεν θα υπήρχε επιστήμη και τεχνολογία, ποιότητα ζωής και ευημερία, δεν είναι τίποτε περισσότερο από το απαύγασμα της σαπίλας της υπάρχουσας αστικής τάξης.

 • Σχόλια

13 Comments:

 1. Εικόνα μιχάλης
  μιχάλης (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 04, 2017 16:24 ΜΜ

  Με λίγα λόγια υποστηρίζεις την αναρχία.Μου θυμίζεις κάτι μαλακισμένα στους δρόμους που δεν έχουν πατρίδα και ιδανικά και έχουν μάθει μόνο να αρέσκονται στις έριδες και το χάος (τίποτα παραγωγικό δηλαδή).Εκεί θα πατήσω για να βγάλω το συμπέρασμα ότι αυτή η συμπεριφορά και αντίληψη για τον κόσμο γύρω μας από ορισμένους, σημαίνει ότι η ελληνική Παιδεία δεν πετυχαίνει τον σκοπό της κι έχει αποτύχει πλήρως, καθώς η αποστήθιση αποβλακώνει τον άνθρωπο,δεν τον κάνει έξυπνο ή τον εξελίσσει.Αν δεν θες πατρίδα,σύνορα,,εξουσία και πατρίδες πήγαινε να ζήσεις σε μια ζούγκλα με τον Ταρζάν.Όλα αυτά χρειάζονται για να ευημερήσει σωστά μια κοινωνία.Η κατάχρηση αυτών οδηγεί τον άνθρωπο στην σκλαβιά.Θα χρησιμοποιήσω μία πρόταση που μου άρεσε κάποτε «Οι νόμοι υπάρχουν για να υπηρετούν τον άνθρωπο,όχι οι άνθρωποι τους νόμους».

 2. Εικόνα Helen
  HelenΦεβ 04, 2017 18:01 ΜΜ

  Ευχαριστώ που με προσφωνείς αναρχική, επειδή το θεωρώ «τιμητικό» και δεν πιστεύω πως το αξίζω. Δεν ξέρω τι λένε τα «μαλακισμένα στους δρόμους», όπως χαρακτηρίζεις, μα η αναρχία έχει «νόμους και κανόνες». Αυτούς της ισότητας και της δικαιοσύνης ΜΑΖΙ. Και από εκεί πηγάζουν όλα τα υπόλοιπα.
  Η δε «ελληνική παιδεία» που αναφέρεις και με κεφαλαίο το Π, έχει αποτύχει όπως και κάθε άλλη επειδή αντιμετωπίζεται έτσι, σαν παιδεία και όχι σαν Μάθηση: http://osarena.net/opinions/to-sxolio-einai-fylaki.html
  Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δημιουργούνται οι καταναλωτές που αύριο θα στελεχώσουν αυτή την σάπια τάξη των αστών.

  Όσο για το τελευταίο που λες περί των νόμων, είναι ενθαρρυντικό πως κρύβεις έναν μικρο αναρχικό μέσα σου (δες τι λέω στην αρχή, περί ισότητας και δικαιοσύνης ΜΑΖΙ).

 3. Εικόνα ernesto
  ernesto (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 04, 2017 21:13 ΜΜ

  πατριδα εχουμε τα παιδικα μας χρονια. αυτο που ονομαζεις πατριδα ειναι το ταξικο κρατος , το οποιο το φτυνουμε. και ιδανικα εχουμε , μονο που ειναι αληθινα και οχι ψευδεπιγραφα σαν τα δικα σας... οχι δεν θελουμε εξουσια, συνορα, πατριδες γιατι αυτα χωριζουν τους ανθρωπους. ιστορικα, καποιοι εξελιγμενοι ανθρωποι και ομαδες -που δεν αποστηθιζαν οπως λες αλλα αμφισβητησαν στην πραξη αυτα που αναγκαζετε εσεις να αποστηθιζουν τα οι ανθρωποι απο την κουνια και το σχολειο μεχρι τον ταφο- κατορθωσαν να ζησουν μια χαρα χωρις ολα αυτα τα νοητικα κατασκευασματα των προνομιουχων ταξεων. ολα που θεωρεις απαραιτητα για να ευμημερησει μια κοινωνια εχει αποδειχθει ιστορικα οτι οδηγησαν στη χειροτερη δυστυχια και τυραννια.και δεν ειναι η ''κακη'' εφαρμογη τους που κατεληξε εκει.ειναι απλα η εφαρμογη τους γιατι ποτε στην παγκοσμια ιστορια ολα αυτα δεν ειχαν ''καλη'' εφαρμογη.και δεν ειχαν καλη εφαρμογη γιατι εξ αρχης και εξ ορισμου δε δημιουργηθηκαν για να κανουν τις πλειοψηφιες ευτυχισμενες, αλλα για να διατηρησουν και να εδραιωσουν την κυριαρχια των ολιγων. δεν θυμαμαι καποια ιστορικη περιοδο , πουθενα που δεν υπηρχαν πλουσιοι και φτωχοι, τυραννοι και τυραννουμενοι, εξουσιαστες και εξουσιαζομενοι, εκμεταλλευτες και εκμεταλλευομενοι...ποσες χιλιαδες χρονια θελετε για να ''πετυχετε'' την ''καλη'' εφαρμογη;;;

 4. Εικόνα μιχαλης
  μιχαλης (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 04, 2017 23:07 ΜΜ

  Γιατί με βαζεις στο ίδιο τσουβάλι με αυτούς που εσύ εναντιώνεσαι; εγώ διαμόρφωσα τον κόσμο έτσι όπως κατάντησε σήμερα; και ναι είναι απαραίτητα όλα αυτά που σου λέω και ξέρω τι λέω.Δεν είναι λύση να λες να αφαιρεθούν τα πάντα και να μη μείνει τίποτα αλλά να αλλάξουν προς κοινό όφελος όλων μας.Αυτό λέω

 5. Εικόνα μιχαλης
  μιχαλης (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 04, 2017 18:40 ΜΜ

  Έχουμε την λογική του χωριάτη "διάβασε παιδί μου να μαθεις γράμματα", όχι διάβασε ότι θέλεις,εκφράσου όπως θέλεις και να μη τρέχουνε οι καθηγητές να προλάβουν να βγάλουν την ύλη και κατάργηση πανελλήνιων εξετάσεων (που είναι για τα σκουπίδια).Όλα αυτά είναι λογικό να κανουν κάποιον να μισήσει αυτό που θεωρητικά θα έπρεπε να αγαπά και να σέβεται.Η Φιλανδία, μία χώρα με το καλλίτερο εκπαιδευτικό σύστημα στο κόσμο που αναπροσαρμόζεται συνεχώς, δεν βάζουν στα παιδιά να κανουν εργασίες για το σπίτι, μόνο στο σχολείο και αν δουν οι γονείς ότι διαβάζουν τα μαλώνουν κι έτσι τα παιδιά έχουν όλη την μέρα ελεύθερη για να παίξουν.Επίπροσθέτως, σχολείο τους παρέχει ότι χρειάζεται και το Φιλανδικό κράτος επενδύει πολλά χρήματα σε αυτό όΕμείς εδώ στην Ελλάδα κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, κι ότι πληρώνουν οι γονείς φροντιστήρια σημαίνει ότι αυτά λειτούργουν συμπληρωματικά σε μία ελλιπής εκπαίδευση στα ελληνικά σχολεία.

 6. Εικόνα Helen
  HelenΦεβ 04, 2017 19:02 ΜΜ

  Μια διόρθωση: ΔΕΝ κάνουμε. Γίνονται αυτά που θέλει, ανέχεται, παραμυθιάζεται κλπ-κλπ, η αστική τάξη, το μεγαλύτερο μέρος της έστω, η... πλειοψηφία.
  Μα όπως και να έχει είναι προφανές πως γι' αυτά, δεν ευθύνεται η αναρχία. Ούτε και τα «μαλακισμενα στον δρόμο». Μάντεψε από που πηγάζει όλη αυτή και η με όποιον τρόπο, αντίδραση.

 7. Εικόνα μιχάλης
  μιχάλης (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 04, 2017 19:08 ΜΜ

  Τα έγραψα λίγο πρόχειρα διότι από κινητό δεν με βολεύει καθόλου.

 8. Εικόνα tom
  tom (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 04, 2017 20:21 ΜΜ

  Μια κουβέντα μόνο θα πω καθως μεγαλωσα και νοιώθω ηδη παράταιρος να γράφω εδω μέσα, μιας και ολοι φαντάζομαι ειστε κατω των 25, Μην κάνετε το λάθος που εκανα εγώ παλιά, και που κάνουν συστημικά όλοι οι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο, που ειναι το εξης, μην συγκρινεται τις αρχές διακυρηξης ενός συστήματος με τα αποτελέσματα του άλλου, Αν κατορθωσετε και το κανετε θα δειτε πως ολα τα συστηματα τελικα αναρχιες, καπιταλισμοι, κομμουνισμοι, σοσιαλισμοι, δικτατοριες, χουτνες, φασισμοι, κλπ κλπ καταντουν στο τελος (μερικα απο αυτα ειναι απο την αρχη τους) να πνιγουν τους ανθρωπους να τους ποδηγετουν σε οφελος μερικων μερικων στην κορυφη της εξουσιας.

 9. Εικόνα μιχαλης
  μιχαλης (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 04, 2017 21:01 ΜΜ

  Γιαυτό είπα για μαλακισμένα του δρόμου, επειδή αναρχία σημαίνει μία χώρα που δεν κυβερνάται, χωρίς αρχές δηλαδή για μείνουμε στο νόημα της λέξης

 10. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 04, 2017 21:29 ΜΜ

  ναι μεγαλωσες και καλα τα λες αλλά ακομα κανεις το λαθος να τσουβαλιαζεις, πχ ολοι κατω των 25; εγω θυμαμαι το ραλλη να λεει μη λετε ου , εσυ το θυμασαι;

 11. Εικόνα sakattack
  sakattack (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 10, 2017 14:46 ΜΜ

  και πως θα γίνει αναρχία χωρίς νομούς χωρίς στρατο χωρις φυλακες ? Ετσι ξαφνικά ολοι θα γινουν αναρχικοι ? Δεν θα γίνει ζούγκλα δεν θα μας επιτεθούν οι αστικές τάξεις απο άλλες χώρες?

 12. Εικόνα Helen
  HelenΦεβ 10, 2017 18:03 ΜΜ

  Είναι αδύνατο και κουραστικά επαναλαμβανόμενο, να προσπαθώ να εξηγώ σε δυο αράδες τι είναι η αναρχία.
  Νόμοι υπάρχουν και είναι οι στοιχειώδεις ανθρώπινοι της ιστοτομίας, δικαιοσύνης, ελευθερίας, σεβασμού στο περιβάλλον.
  Και τέλος επειδή νομίζω πως ο κάθε αδαής αστός που πιστεύει πως οι τεχνητά δημιουργημένου νόμοι των αστικών δημοκρατιών είναι υπέρ του, είναι αδύνατο να καταλάβει τα στοιχειώδη, του προτείνω να διαβάσει αυτό: http://forum.osarena.net/threads/5294

 13. Εικόνα akounadis
  akounadisΦεβ 10, 2017 20:38 ΜΜ

  "Κάποιος έγραψε πως το μόνο σοβαρό ερώτημα είναι αν πρέπει ν' αυτοκτονείς ή όχι.
  Κάποιος άλλος έγραψε πως το μόνο σοβαρό ερώτημα είναι αν ο χρόνος έχει αρχή και τέλος.
  Σίγουρα όταν το ´γράψε ο πρώτος θα ´χε στραβοκοιμηθεί και ο δεύτερος θα ´χε ξεχάσει να βάλει το ξυπνητήρι.
  Ένα είναι το σοβαρό ερώτημα.
  Ποιος ξέρει να κάνει την αγάπη παντοτινή;
  Απάντησέ μου σε αυτό και θα σου πω αν πρέπει να αυτοκτονείς ή όχι.
  Απάντησέ μου σ' αυτό και θα σε καθησυχάσω για την αρχή και το τέλος του χρόνου.
  Απάντησέ μου σ' αυτό και θα σου αποκαλύψω αν έχει λόγο να υπάρχει το φεγγάρι."

  Ανθρώπινη κατάσταση
  Αρνούμαι ομολογία πίστεως σε θεό, ιστορία και λογική
  Με πολλά πάθη αλλά χωρίς μίσος στέκομαι πλέον απέναντι στον Χριστιανισμό τον Μαρξισμό και τον Υπαρξισμό και ας είμαι καταδικασμένος να είμαι ελεύθερος.

  Το γέννημα καπιταλισμός...
  Προτιμώ την παρέα της Μαγδαληνής με το Χριστό. Ταιριαστό ζευγάρι.
  Η μία που μετάνοιωσε και ο άλλος που συγχώρεσε!

  "Έρωτας τρελός, ίδιος με τον ασπασμό των αγγέλων προς τα άστρα"

Scroll to Top