BETA

Editorial Ιανουαρίου 2016: Ζούμε σ' έναν Υπέροχο Καπιταλιστικό Κόσμο. Ευτυχείτε!

Εικόνα Maria

Ο Τύπος - και οι άνθρωποι γενικότερα - είθισται να προβάλλουν κάθε τι αρνητικό. Οι άσχημες ειδήσεις μας κατακλύζουν καθημερινά. Και όπως είναι φυσικό, οι αρνητικές εμπειρίες επηρεάζουν τους ανθρώπους περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι οι θετικές. H καπιταλιστική προπαγάνδα όμως έχει άλλη άποψη, καθώς λέει πως ο κόσμος μας είναι super-duper wow και όλα είναι τέλεια.
   Τι όχι;
Ποιον θα πιστέψετε; Την καθημερινότητα γύρω σας ή τα γραφήματα;

 

Οικονομική πρόοδος

1. Η ακραία φτώχεια έχει μειωθεί.

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό γράφημα της εν λόγω λίστας. Ο εντυπωσιακός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Ινδία και στην Κίνα - όπως και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες βέβαια, όπου εκεί μπορεί μεν να είναι πιο αργός, αλλά η σημαντική ανάπτυξη είναι πιο αισθητή και σημαντική - έχει οδηγήσει σε μια τεράστια μείωση του ποσοστού του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει με λιγότερο από 1,25 δολάριο την ημέρα. Έτσι, η ακραία φτώχεια (που ορίζεται ως διαβίωση με 1,25 δολάριο την ημέρα), από το 53 τοις εκατό το 1981, έπεσε στο 17% το 2011.

Υπάρχουν μάλιστα και κάποιοι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι για τον ορισμό της οικονομικής ανάπτυξης θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα παγκόσμιο όριο διαβίωσης με 10-15 δολάρια την ημέρα.
Ακόμα και αυτό όμως, και μόνο το γεγονός δηλαδή πως «πέφτει στο τραπέζι» μία τέτοια πρόταση, είναι ένα σημάδι της τεράστιας προόδου που έχει σημειωθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Σημείωση: Βέβαια, η περί ο λόγος ανάπτυξη δεν περιλαμβάνει και την Αφρική φαντάζομαι, την μήτρα της Γης, το πεδίο εκμετάλλευσης πλουσίων «θεών» που αποτελεί και τον σκουπιδότοπο της υπερκαταναλωτικής δυτικής κοινωνίας. Εκεί που οι πλούσιοι του πλανήτη παίζουν με τις ζωές των ανθρώπων, εκεί που οι άνθρωποι πεθαίνουν σε έσχατη ένδεια.

 

2. Λιγότεροι άνθρωποι πεινάνε

Σύμφωνα με τον χάρτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για τις Επισιτιστικές Πολιτικές (International Food Policy Research Institute), η παγκόσμια πείνα έχει μειωθεί από το 1990 έως το 2014. Βάσει του παγκόσμιου δείκτη για την πείνα, ο αριθμός των υποσιτισμένων έχει μειωθεί.

[Σημείωση: Προσωπικά, το θεωρώ ντροπή, εν έτει 2015 να μιλάμε για πείνα και υποσιτισμό.]

Οι χώρες που φαίνονται με κόκκινο και πορτοκαλί έχουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα πείνας και υποσιτισμού, ενώ αυτές που είναι με πράσινο έχουν χαμηλότερα ποσοστά.
Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις πως τα τελευταία 24 χρόνια όλο και λιγότερες χώρες είναι στο κόκκινο.

 

3. Η παιδική εργασία είναι σε ύφεση

Οποιοδήποτε ποσοστό παιδικής εργασίας, είναι ανεπίτρεπτο.

Και το χειρότερο είναι πως ο ρυθμός με τον οποίον η παιδική εργασία μειώνεται, δεν είναι αρκετά γρήγορος για να επιτευχθεί ο στόχος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της επικίνδυνης παιδικής εργασίας μέχρι το 2016.

Παρ' όλα αυτά, ο ρυθμός της πτώσης - μείωση κατά ένα τρίτο από το 2000 έως το 2012 - δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος και αξίζει να το γιορτάσουμε

[DISCLAIMER: τα διαγράμματα και οι χάρτες το λένε, και ουχί εγώ].

 

4. Οι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο

Οι ώρες εργασίας στις ΗΠΑ δεν έχουν μειωθεί πολύ τις τελευταίες δεκαετίες, όχι τουλάχιστον εν σχέσει με την Ευρώπη.

Σε σύγκριση όμως με τα τέλη του 19ου αιώνα, οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν πολύ πιο λογικά ωράρια εργασίας σήμερα.

 

5. Το μερίδιο του εισοδήματος που δαπανάται σε τρόφιμα έχει μειωθεί κατακόρυφα στις ΗΠΑ

Όταν γίνεται λόγος για την τεράστια οικονομική πρόοδο που έχει σημειωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες, αγνοείται ότι το βιοτικό επίπεδο για τον μέσο Αμερικανό έχει μείνει αρκετά στάσιμο.

Μια εξαίρεση σε αυτό το μοτίβο, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν φθηνότερα τρόφιμα στις ΗΠΑ και, ως εκ τούτοι, οι Αμερικάνοι μπορούν να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για άλλα έξοδα.
Το USDA, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη και την επίβλεψη της εκτροφής, Γεωργίας και τροφίμων εφοδιασμού για το σύνολο της χώρας, επισημαίνει ότι:

Between 1960 and 2007, the share of disposable personal income spent on total food by Americans fell from 17.5 to 9.7 percent, and the share of income spent on food at home fell from 14.1 to 5.6 percent.

δηλαδή:

Μεταξύ 1960 και 2007, το μερίδιο του διαθέσιμου προσωπικού εισοδήματος που δαπανάται από τους Αμερικανούς, επί του συνόλου των τροφίμων, μειώθηκε από το 17,5 τοις εκατό, στο 9,7%· ενώ το μερίδιο του εισοδήματος που δαπανάται σε τρόφιμα στο σπίτι μειώθηκε από το 14,1% στο 5,6%. Και, από τότε, έχει παραμένει σε αυτό το χαμηλό επίπεδο.

 

Υγειονομική Περίθαλψη

6. Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το προσδόκιμο ζωής τόσο των αντρών όσο και των γυναικών, αυξήθηκε κατά έξι έτη από το 1990 έως το 2012. Σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, ο μέσος όρος ζωής σημείωσε μεγαλύτερη αύξηση· περίπου εννέα έτη ζουν περισσότερο - και οι άντρες και οι γυναίκες.

Υπάρχουν βέβαια ακόμη σημαντικές ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών. Το προσδόκιμο ζωής για τους άντρες είναι κατά 15,6 χρόνια υψηλότερο στις χώρες με υψηλά εισοδήματα, σε σύγκριση με τις χώρες με χαμηλό εισόδημα· στις γυναίκες δε, το προσδόκιμο ζωής είναι 18,9 χρόνια υψηλότερο. Η ψαλίδα όμως κλείνει, έστω και με αργό ρυθμό.

 

7. Η παιδική θνησιμότητα έχει μειωθεί

Η παιδική θνησιμότητα έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ από το 1990. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, τα νούμερα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά.

Στην Ανατολική Ασία, στην Λατινική Αμερική, και στην Βόρεια Αφρική, ο θάνατος των παιδιών που δεν κατάφερναν να χαρούν τα 5α τους γενέθλια, μειώθηκε κατά δύο τρίτα και περισσότερα, μεταξύ των ετών 1990 και 2013. Στην υποσαχάρια Αφρική μάλιστα, μειώθηκε κατά 48 τοις εκατό.

 

8. Ο θάνατος στην γέννα σπανίζει περισσότερο

Η μητρική θνησιμότητα μειώθηκε κατά 45 τοις εκατό μεταξύ 1990 και 2013, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η μείωση υπήρξε ιδιαίτερα εντυπωσιακή στις χώρες της Αφρικής.

 

9. Οι άνθρωποι είναι πιο ψηλοί

Το γράφημα παρακολουθεί το ύψος των σκελετών των αντρών που βρέθηκαν στην Ευρώπη αυτά τα 2000 χρόνια, και συγκρίνει τα εν λόγω δεδομένα με τα τελευταία, πιο πλήρη, στοιχεία ύψους στις ΗΠΑ και στην Σουηδία. Για σχεδόν δύο χιλιετίες, το ύψος του αντρών ήταν σταθερό· με την έλευση όμως της Βιομηχανικής Επανάστασης, άρχισε να εκτινάσσεται στα ύψη.

Υπάρχουν, βέβαια, πολλοί παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται το ύψος του ανθρώπου. Οι πιο καθοριστικοί όμως είναι η διατροφή και το συνολικό βιοτικό επίπεδο.

 

10. Περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε κουνουπιέρες κατά της ελονοσίας

Η ελονοσία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι μία από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, ιδίως στις τροπικές περιοχές.
Είναι βέβαια θεραπεύσιμη· αλλά πολύ πιο αποτελεσματική, από την θεραπεία, είναι η πρόληψη μέσω κατεργασμένων με εντομοκτόνο κουνουπιέρων.
Το γράφημα από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δείχνει πως η πρόσβαση σε αυτές τις κουνουπιέρες έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

 

11. Η νόσος σκουλήκι της Γουϊνέας έχει σχεδόν εξαλειφθεί

Η σπάνια τροπική ασθένεια που είναι γνωστή ως «σκουλήκι της Γουϊνέας» είναι μία μη θανατηφόρα αλλά εξουθενωτική παρασιτική δερματική λοίμωξη· από το 1986, εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται κάθε χρόνο από την νόσο.
Δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία.

Το βασικό εμπόδιο στην μάχη κατά της ασθένειας είναι πως, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να μεταδοθεί σε εκατοντάδες ανθρώπους. Εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω μολυσμένου νερού και προκαλεί επίπονες φουσκάλες στο δέρμα, από τις οποίες εξέρχεται το αναπτυγμένο σκουλήκι έπειτα από 10 με 14 μήνες.
Ένα σκουλήκι μπορεί να φθάσει τα 90 εκατοστά!
Ο κύκλος της μόλυνσης επαναλαμβάνεται όταν ο ασθενής προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον έντονο πόνο, βουτώντας το σημείο της φουσκάλας σε πηγή νερού.
Θεραπείες ή εμβόλια δεν υπάρχουν για την αντιμετώπιση του σκουληκιού της Γουινέας, αλλά οι προσπάθειες έχουν αποδώσει, μέσω της πρόληψης, της εκπαίδευσης και της υιοθέτησης διαφορετικών συνηθειών.

>>> Δείτε και ένα βίντεο για να πάρετε μια ιδέα για την νόσο:

 

12. Οι γεννήσεις παιδιών από έφηβες μητέρες μειώθηκαν στις ΗΠΑ

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί ο ρυθμός γεννήσεων από έφηβες έχει πέσει τόσο γρήγορα - 38,4 τοις εκατό ετησίως μεταξύ του 2007 και του 2013 - αν και υπάρχουν κάποιοι προφανείς παράγοντες που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο όπως η αυξημένη πρόσβαση των εφήβων σε σπιράλ και η ενημέρωση / οι εκστρατείες που έχουν γίνει, όπως «Τι σημαίνει να είσαι 16 χρονών, και έγκυος».
Τα νούμερα πάντως είναι σίγουρα ενθαρρυντικά.

 

13. Μειώθηκαν οι καπνιστές

Σύμφωνα με την Gallup, δεν υπήρξε ποτέ κάποιο σημείο στην μεταπολεμική εποχή που η πλειοψηφία των Αμερικανών να ήταν τακτικοί καπνιστές.

Παρόλα αυτά, έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από το 1955, όταν το 45 τοις εκατό των Αμερικανών ανέφεραν ότι κάπνιζαν, μέχρι το 2014, που μόλις το 21 τοις εκατό (δηλώνει ότι) καπνίζει.

 

Ειρήνη και ασφάλεια

14. Οι πόλεμοι βρίσκονται σε ύφεση

Έναν περίπου αιώνα μετά τους Παγκοσμίους Πολέμους, μπορεί να είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να πιστέψουν ότι ο πόλεμος βρίσκεται σε παρακμή. Μακροπρόθεσμα όμως, οι θάνατοι από οργανωμένη πολιτική βία βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Όπως γράφει ο ψυχολόγος Στίβεν Πίνκερ (Steven Pinker) στην Wall Street Journal:

The rate of documented direct deaths from political violence (war, terrorism, genocide and warlord militias) in the past decade is an unprecedented few hundredths of a percentage point.

δηλαδή:

Το ποσοστό των καταγεγραμμένων θανάτων από την άμεση πολιτική βία (πόλεμο, τρομοκρατία, γενοκτονία και εχθροπραξίες παραστρατιωτικών οργανώσεων), κατά την τελευταία δεκαετία, είναι πρωτοφανές· λίγες εκατοντάδες του ποσοστού επί τοις εκατό.

 

Και δεν είναι μόνο η έρευνα του Pinker που δείχνει ότι η ανθρωπότητα σήμερα υποφέρει λιγότερο από ποτέ, από τους πολέμους και την βία. Αναλυτές όπως οι John Mueller, Joshua Goldstein, και John Horgan υποστηρίζουν ότι το τέλος των πολέμων διαγράφεται στον ορίζοντα. Συγκεκριμένα, ο Mueller γράφει:

War is merely an idea.
Unlike breathing, eating, or sex, war is not something that is somehow required by the human condition or by the forces of history. Accordingly, war can shrivel up and disappear, and it seems to be in the process of doing so.

που σημαίνει:

Ο πόλεμος δεν είναι παρά μια ιδέα.
Εν αντιθέσει με την αναπνοή, το φαγητό, ή το σεξ, ο πόλεμος δεν είναι κάτι που με κάποιον τρόπο να μπορεί να θεωρηθεί ως απαιτούμενο / αναγκαίο από την κατάσταση του ανθρώπου ή από τις δυνάμεις της ιστορίας.
Κατά συνέπεια, οι πόλεμοι μπορεί να περιοριστούν και να εκλείψουν. Φαίνεται μάλιστα πως η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει.

 

15. Το ποσοστό των ανθρωποκτονιών μειώνεται στην Ευρώπη...

Δεν είναι μόνο η διακρατική βία που είναι πτωτική. Όπως δείχνει η έρευνα του εγκληματολόγου Manuel Eisner, η ανθρωποκτονία στις ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται σε παρακμή εδώ και αιώνες. Ο Eisner εκτιμά ότι το 1200 και το 1300, η Ευρώπη είχε κατά μέσο όρο ποσοστό ανθρωποκτονιών περίπου 32 ανά 100.000. Μέχρι το 1900, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί σε περίπου 1,4 ανά 100.000.

 

16. ... Και στις ΗΠΑ

Η Αμερική ανέκαθεν παρέκκλινε και θα λέγαμε πως ήταν το ακραίο «σημείο» μεταξύ των πλούσιων χωρών, με ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό ανθρωποκτονιών. Εξακολουθεί να έχει πολύ υψηλότερο ποσοστό ανθρωποκτονιών από ό,τι οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης· κάτι, όμως, που έχει μειωθεί απότομα κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

 

17. Το βίαιο έγκλημα στις ΗΠΑ μειώνεται

Φυσικά, δεν είναι μόνον οι δολοφονίες. Τα βίαια εγκλήματα, εν γένει, είναι επίσης μείζονος σημασίας· και αυτά μειώνονται σταθερά στις ΗΠΑ από την δεκαετία του 1990, ως μέρος της συνολικής δραματικής μείωσης των ποσοστών εγκληματικότητας.

 

18. Έχει μειωθεί ραγδαία ο εφοδιασμός πυρηνικών όπλων

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Όπλων και της μη διάδοσής τους, τα παγκόσμια αποθέματα πυρηνικών όπλων κορυφώθηκαν το 1986. Από τότε και μετά, σημειώθηκε μια απότομη πτώση στον εφοδιασμό πυρηνικών όπλων στην Αμερική και στην Ρωσία· και, ως εκ τούτου, και παγκοσμίως.

 

Κυβέρνηση και κοινωνικές υπηρεσίες

19. Όλο και περισσότερες χώρες έχουν την Δημοκρατία ως μορφή διακυβέρνησης

Στην δεκαετία του 1970, τα απολυταρχικά καθεστώτα είχαν μεγάλο προβάδισμα έναντι των δημοκρατικών. Οι χώρες του πρώην Σοβιετικού μπλοκ (Συνασπισμού) υφίσταντο την δικτατορική διακυβέρνηση. Ούτε και οι ΗΠΑ έδωσαν καμία ιδιαίτερη προτεραιότητα στην προώθηση της δημοκρατίας στον Ψυχρό Πόλεμο, συμμαχώντας με μια σειρά από σκληρές δικτατορίες - από την Νότια Κορέα και την Χιλή μέχρι την Ελλάδα. Όμως μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, οι κομμουνιστικές δικτατορίες εξαφανίστηκαν σχεδόν όλες και τα περισσότερα δικτατορικά καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης αντικαταστάθηκαν από τα δημοκρατικά συστήματα.
Οι, υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ, στρατιωτικές κυβερνήσεις στην Λατινική Αμερική έχασαν την εξουσία, και πολλοί Αφρικανοί δικτάτορες έπεσαν από τον θρόνο τους.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι το 2013, ο μέσος όρος παγκοσμίως του Polity IV - ένα μέτρο που χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς επιστήμονες για να παρακολουθούν την διάδοση της δημοκρατίας - ήταν υψηλότερος από ποτέ.

 

20. Αυξανόμενη πρόσβαση στην Εκπαίδευση

Περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν στο σχολείο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Μένουν πολλά ακόμα να γίνουν για να βελτιώσουμε την πρόσβαση στην εκπαίδευση· αλλά ακόμη και σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, ο μέσος χρόνος σχολικής φοίτησης έχει αυξηθεί γρήγορα.

 

21. Η παιδεία «είναι στα πάνω της»

Και το ποσοστό αλφαβητισμού γνωρίζει ανοδική πορεία.

Η αυξημένη πρόσβαση στην εκπαίδευση, όπως ήταν αναμενόμενο, επέφερε και την αύξηση των γνώσεων.

Το 1870, το 79,9 τοις εκατό των Αφρο-Αμερικανών ηλικίας 14 ετών ήταν αναλφάβητοι. Μέχρι το 1950, ο αριθμός είχε πέσει κάπου στο 10,6 τοις εκατό και μέχρι το 1979, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών στοιχείων για την Εκπαίδευση, το ποσοστό αναλφαβητισμού είχε μειωθεί στο 1,6 τοις εκατό.

 

22. Λιγότεροι άστεγοι

Ο εκτεθειμένος άστεγος πληθυσμός των ΗΠΑ έχει μειωθεί σχεδόν κατά 32 τοις εκατό από το 2007.

Κανονικά, θα περίμενε κανείς να αυξάνεται ο άστεγος πληθυσμός κατά την διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης. Και η αλήθεια είναι πως το 2010 όντως αυξήθηκε.
Πέραν τούτου, όμως, το πρόβλημα των αστέγων έχει μειωθεί στις ΗΠΑ από την οικονομική κρίση και μετά.

 

Τεχνολογία

23. Ο Νόμος του Moore συνεχίζεται

Ο διάσημος νόμος του Μουρ (Moore's law) είναι μια πρόβλεψη / μέτρηση που αφορά την αύξηση των επιδόσεων των ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσα στον χρόνο, και πιο συγκεκριμένα, στους ρυθμούς βελτίωσης των μικροεπεξεργαστών. Ο Νόμος του Μουρ πήρε το όνομά του από τον Gordon Moore, που υπήρξε συνιδρυτής της κορυφαίας εταιρείας κατασκευής μικροεπεξεργαστών Intel (στις ΗΠΑ), και διατύπωσε τον περίφημο νόμο του το 1965.

Ο νόμος του Μουρ έχει επαληθευτεί από την πραγματικότητα, μεταμορφώνοντας το computing από μια εξεζητημένη και δαπανηρή δραστηριότητα, σε μια καθολική και προσιτή αναγκαιότητα. Όλη η μοντέρνα υπολογιστική τεχνολογία που γνωρίζουμε και απολαμβάνουμε σήμερα, ξεπήδησε από τα θεμέλια που έθεσε ο νόμος του Μουρ, πυροδοτώντας την εξαιρετική ανάπτυξη της υπολογιστικής ισχύος κατά τον τελευταίο μισό αιώνα.

Και ενώ κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η πρόοδος θα επιβραδυνθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία (ή ότι έχει ήδη αρχίσει αυτή η επιβράδυνση), οι δεκαετίες της εκθετικής προόδου είναι αξιοσημείωτες.

 

24. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο αυξάνεται

Ευρισκόμεθα στο σημείο που η χρήση του διαδικτύου είναι ουσιαστικά καθολική στις ανεπτυγμένες χώρες· και, αυτό, συνέβη πολύ- πολύ γρήγορα, όπως τονίζεται στο γράφημα.

Βέβαια, το διαδίκτυο είναι λιγότερο διαδεδομένο στις αναπτυσσόμενες χώρες και στον κόσμο γενικότερα.
Παρόλα αυτά, οι τάσεις είναι ανοδικές.

 

25. Η ηλιακή ενέργεια γίνεται ολοένα φθηνότερη

Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγάλη πρόκληση· μία πρόκληση στην οποία δεν φαίνεται να ανταποκρινόμαστε.
Και, λόγω της ευρύτητας των τομέων που επηρεάζονται από τις κλιματικές αλλαγές, τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα.

Ένα φωτεινό σημείο είναι η πτωτική πορεία της τιμής της ηλιακής ενέργειας, η οποία τροφοδοτεί ραγδαία αύξηση της υιοθέτησής της.

 

Ο κόσμος μας μέσα από ένα βίντεο

26. Ο Charles Kenny εξηγεί πώς όλα πάνε από το καλό στο καλύτερο

Είσαι πιο πολύ οπτικός τύπος;
Ε, τότε θα πεισθείς από την συνέντευξη που έδωσε ο οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Charles Kenny στο Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη (Center for Global Development) για το οποίο και εργάζεται. Το Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη, μέσω της αυστηρής έρευνας και της ενεργής εμπλοκής με την πολιτική κοινότητα, παλεύει για την μείωση της παγκόσμιας φτώχειας και της ανισότητας.

Στο βίντεο θα ακούσετε τον Charles Kenny να μιλά για ένα ευρύ φάσμα θετικών τάσεων· από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, μέχρι την μείωση των ανθρωποκτονιών και την αύξηση της κατανάλωσης μπύρας.

Για αγγλικούς υπότιτλους, πατήστε το κουμπάκι CC

 


 

Σημείωση: Το αν τα αυτά ισχύουν, θα το κρίνετε εσείς (το θέμα είναι πως υπάρχουν αυτοί που όχι μόνο τα πιστεύουν, μα παραθέτουν αντίστοιχα στοιχεία όπως τα πιο πάνω σαν γεγονότα).

  • Σχόλια

1 Comments:

  1. Εικόνα Χάρης
    Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 04, 2016 15:42 ΜΜ

    Στο γράφημα με τις ώρες εργασίας, παρατηρείς πως οι ώρες εργασίας ξεκινούν να μειώνονται μετά το 1917, οπόιτε έγινε η Οκτωβριανή Επανάσταση, εξακολουθεί η μείωση λόγω του Β' παγκοσμίου πολέμου, και πότε ξεκινούν να αυξάνονται πάλι; Λίγο πριν το 2000, άρα περί το 92' οπότε έχουμε την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης (λέω τώρα υποθέτω). Τι γίνεται όμως, εκεί μπορεί να βλέπεις και μια πτώση όπως στη Γαλλία, αυτή μπορεί να είναι λόγω της ανεργίας όπου δεν υπάρχει εργασία, άρα οι άνεργοι δεν σπαταλούν ώρες δουλειάς.

    Στο γράφημα με τα πυρηνικά όπλα, δεν ξέρω, να το πιστέψω η όχι, η διάδοση λέει. Η επίσημη διάδοση, και τι συμβαίνει αφού όσες χώρες κατασκευάζουν η προμηθεύονται θα το κάνουν στα μυστικά; Και τα αποθηκευμένα; Δηλαδή με τις συνθήκες Start I και II, λέω αυτές μετά την Θάτσερ και τον Γκορματσώφ. Τις υπέγραψαν αλλά τις τήρησαν, ή τα αποθήκευσαν και τα κρύβουν; Είναι σίγουρο πως οι πυρηνικές δοκιμές σταμάτησαν, μα γίνονται όμως προσομοιώσεις σε υπολογιστές. Γι' αυτό, θα έχω τις επιφυλάξεις μου.

    Το έγκλημα και οι ανθρωποκτονίες είναι καλό που μειώνονται, (μειώνονται όντως ή... ; ) αυτό όμως είναι από άλλες αιτίες ή αύξηση της αστυνόμευσης (διερωτώμαι τώρα). Για την αύξηση κατανάλωσης μπίρας, εννοούν πως οι βόρειοι Ευρωπαίοι κυκλοφορούν στουπί με τις μπίρες στο χέρι μετά την δουλειά (;) δηλαδή η κατανάλωση μπίρας αυξήθηκε επειδή ακρίβυνε το κρασί, η τα ποτά τύπου ουίσκι, επειδή τις πίνουν στα ποδόσφαιρα, η είναι το ποτό του φτωχού η μπύρα; Η το ρίξανε στις μπύρες για να ξεχνάνε τον πόνο τους; Πως ξαφνικά γίνανε οι πιο πολλοί μπυράδες;

Scroll to Top