BETA

Editorial Ιουνίου: Το LSD στην κοινωνία των ευγενών και οι κρανιοανατρήσεις

Εικόνα Maria

Έχω τελειοποιήσει το LSD για ιατρική χρήση, όχι ως όπλο. Αυτή η ουσία μπορεί να σας τρελάνει ή ακόμη και να σας σκοτώσει, αν δεν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα κάτω από ιατρική επίβλεψη.
Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί από ιατρικό προσωπικό, και όχι από στρατιωτικούς ή μυστικές υπηρεσίες.

τόνιζε το 1977 ο ίδιος ο δόκτωρ Άλμπερτ Χόφμαν (ο οποίος απεβίωσε την Τρίτη Απριλίου 2008).

Ο λόγος για το LSD, το περιώνυμο ψυχοτρόπο, γνωστό και ως η «ατομική βόμβα της σκέψης». Αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος των χημικών ψυχεδελικών ουσιών και συνεισέφερε σημαντικά στην δημιουργία μιας ολόκληρης «ψυχεδελικής υποκουλτούρας», που μεταμόρφωσε τον Δυτικό πολιτισμό. Ένα αναμφισβήτητα επικίνδυνο όπλο, που χρησιμοποιήθηκε εξ' αρχής για τον έλεγχο και όχι για την απελευθέρωση του ανθρώπινου νου.

Ο δόκτωρ Albert Hofmann, που πέθανε το 2008 σε ηλικία 102 ετών, ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε την πιο ισχυρή ψυχεδελική ουσία όλων των εποχών, την ουσία που εξ' αρχής υπήρξε το «αγαπημένο παιδί» της CIA, που χρησιμοποιήθηκε όπως καμία άλλη σε πειράματα τροποποίησης της ανθρώπινης συμπεριφοράς, «πλύσης εγκεφάλου» (Brainwashing) και ελέγχου του νου (Mind Control). Το απόγευμα της 16ης Απριλίου 1943, σ’ ένα προάστιο της ελβετικής πόλης Βασιλεία, όπου βρισκόταν η καρδιά και τα εργαστήρια της φαρμακευτικής εταιρείας Sandoz, ο 37χρονος Ελβετός χημικός δόκτωρ Άλμπερτ Χόφμαν έκανε τυχαία μια εκπληκτική ανακάλυψη που έμελλε να ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ιστορία των ψυχεδελικών ουσιών. Ο δόκτωρ Χόφμαν, ενώ εργαζόταν σκληρά στο εργαστήριό του πειραματιζόμενος πάνω στην παρασκευή μιας νέας φαρμακευτικής ουσίας βασισμένης στο λυσεργικό οξύ, απορρόφησε κατά λάθος μια μικρή ποσότητα αυτής της ουσίας. Αμέσως αισθάνθηκε ίλιγγο και τον πλημμύρισε μια παράξενη αίσθηση, που όμως δεν ήταν καθόλου δυσάρεστη. Ένιωσε ένα παράξενο είδος μέθης, κυριεύτηκε από φαντασιώσεις και αλλόκοτες εικόνες και, χάνοντας το ενδιαφέρον για το πείραμα, εγκατέλειψε τρέχοντας το εργαστήριό του. Πήγε σπίτι με το ποδήλατό του. Εκεί, ξάπλωσε σε μια πολυθρόνα κι έκλεισε τα μάτια του επειδή το φως της ημέρας του φαινόταν δυσάρεστα λαμπερό. Αμέσως το μυαλό του άρχισε να στροβιλίζεται μ’ έναν παράξενο ίλιγγο. Όπως περιέγραψε αργότερα στο βιβλίο του “LSD My Problem Child” («LSD: Το Προβληματικό μου Παιδί»):

Με πλημμύρισε ένα ακατάπαυστο κύμα από φανταστικές εικόνες εξαιρετικής πλαστικότητας και λαμπρότητας, συνοδευόμενες από ένα έντονο καλειδοσκοπικό παιχνίδι χρωμάτων.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ώρες για να καταλαγιάσουν τα ψυχεδελικά οράματά του. Τότε, ο δόκτωρ Χόφμαν κατάλαβε πως είχε ανακαλύψει κατά λάθος μια πολύ ισχυρή παραισθησιογόνα ουσία, την οποία ονόμασε LSD (Lysergic Acid Diethylamide). Το LSD ή διαιθυλαμίδη του λυσεργικού οξέος είναι μια ημισυνθετική ουσία, η οποία παράγεται από το λυσεργικό οξύ, που είναι φυσικό προϊόν και απαντάται στον μύκητα ερυσιβώδη όλυρα (Claviceps purpurea) -έναν σκληρώτιο μύκητα που παρασιτεί στην σίκαλη αλλά και σε άλλα δημητριακά- καθώς και από την ομάδα των διαιθυλαμιδών, που παράγεται εργαστηριακά.

Για να επιβεβαιώσει την ανακάλυψή του ο δόκτωρ Χόφμαν δοκίμασε για άλλη μια φορά LSD, και μάλιστα την ποσότητα των 250 μικρογραμμαρίων, πραγματοποιώντας έτσι το πρώτο χημικό «ψυχεδελικό ταξίδι» στην σύγχρονη ιστορία. Ο ίδιος θα ανακαλούσε αργότερα στην μνήμη του αυτή του την «εξωσωματική» εμπειρία:

Τρομακτικό… Είχα φοβηθεί. Φοβόμουν πως θα τρελαινόμουν. Είχα την εντύπωση ότι βρισκόμουν έξω από το σώμα μου. Νόμιζα πως είχα πεθάνει. Δεν ήξερα πώς θα τέλειωνε όλο αυτό. Αν ήξερα ότι θα επέστρεφα από αυτόν τον πολύ παράξενο κόσμο, τότε μόνον θα τον απολάμβανα.

Ο ίδιος έγραψε αργότερα στις σημειώσεις του σχετικά με την πρώτη συνειδητή ψυχεδελική του εμπειρία:

Με κατέλαβε ένας τρομερός φόβος ότι θα χάσω τα λογικά μου. Οδηγήθηκα σ’ έναν άλλο κόσμο, σ’ έναν άλλον τόπο, σε μιαν άλλη χρονική στιγμή. Το σώμα μου δεν ένιωθε τίποτε, ήταν χωρίς ζωή, παράξενο. Μήπως θα πέθαινα;

Το παράδοξο είναι πως ο δόκτωρ Χόφμαν έπεσε τυχαία πάνω στην ανακάλυψη του LSD, καθώς έκανε έρευνες για να ανακαλύψει μια ουσία διεγερτική του κυκλοφορικού συστήματος, που θα χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο. Όπως ήταν φυσικό, το LSD δεν ήταν αυτό που έψαχνε· γι’ αυτό και το παράτησε για να ασχοληθεί ξανά μαζί του πέντε χρόνια αργότερα, το 1948.

Τότε συνειδητοποίησε πως το LSD, που ανακάλυψε τυχαία το 1943, ήταν πάρα πολύ ισχυρό και δραστικό. Ήταν πέντε ως δέκα φορές ισχυρότερο από την πανίσχυρη μεσκαλίνη (mescaline, ένα ναρκωτικό που δημιουργεί στον εγκέφαλο παρόμοιες καταστάσεις με το LSD), την μοναδική χημική ουσία που είχε παρόμοιες ιδιότητες και η οποία ήδη είχε χρησιμοποιηθεί σε πειράματα που έκαναν Ναζί επιστήμονες το 1943 -στην Sandoz Pharmaceuticals- μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα βορείως του εργαστηρίου του δόκτωρ Χόφμαν. Οι Γερμανοί γιατροί είχαν την φαεινή ιδέα να χρησιμοποιήσουν ναρκωτικές ουσίες, όπως η μεσκαλίνη, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο ανθρώπους απρόθυμους να ενταχθούν στην Νέα Τάξη Πραγμάτων του Χίτλερ. Σύμφωνα με τον Γουόλτερ Νέφ (Walter Neff), μέλος της ερευνητικής ομάδας του Νταχάου:

Ο σκοπός των πειραμάτων ήταν να εξαφανίσουν την θέληση των ανθρώπινων-πειραματόζωων.

Αλλά δεν είχαν ακόμη ιδέα για την ύπαρξη και την δύναμη του LSD.

Όσο καιρό οι Ναζί γιατροί πραγματοποιούσαν τα αποτρόπαια ψυχεδελικά τους πειράματα στο Νταχάου, στις ΗΠΑ, το Γραφείο των Στρατηγικών Υπηρεσιών (Office of Strategic Services ή OSS) -που ήταν η υπηρεσία πληροφοριών της εμπόλεμης Αμερικής- αναζητούσε το «ναρκωτικό της αλήθειας», το οποίο θα «έλυνε το στόμα» των ανακρινόμενων, αποσπώντας από αυτούς κάθε χρήσιμη πληροφορία. Για τον σκοπό αυτό συγκροτήθηκε μια ειδική επιτροπή υπό τον δόκτωρ Γουίνφρεντ Όβερολσερ (Dr. Winfred Overholser), που δοκίμασε πολλές ουσίες αλλά απέρριψε την μεσκαλίνη, την σκοπολαμίνη καθώς και αρκετά βαρβιτουρικά. Τότε, την άνοιξη του 1943, η επιτροπή αποφάσισε πως η μαριχουάνα (cannabis indica), έδινε τις μεγαλύτερες υποσχέσεις, και ξεκίνησε έτσι ένα πρόγραμμα δοκιμών, σε συνεργασία με το Σχέδιο Μανχάταν, το άκρως απόρρητο σχέδιο για την κατασκευή της πρώτης αμερικανικής ατομικής βόμβας.

Με την νομική κάλυψη που της προσέφερε το National Security Act του 1947, η CIA αναμείχθηκε σε πάρα πολλά επιστημονικά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν πάνω σε ανθρώπους, με γνώμονα -και καλά- το «εθνικό συμφέρον». Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η CIA ήταν πλέον αρκετά ανεξάρτητη και ισχυρή ώστε να μην φοβάται τίποτε. Οι κρουνοί των κρατικών χρηματοδοτήσεων άρχισαν να ρέουν άφθονοι και η CIA ξεκίνησε να επιχορηγεί διάφορα ερευνητικά ινστιτούτα για την πραγματοποίηση μυστικών πειραμάτων ελέγχου της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Το LSD, που εγκαινίασε την εποχή των χημικών ψυχεδελικών, προσέφερε στις μυστικές υπηρεσίες ένα πανίσχυρο όπλο το οποίο θα έφερνε πραγματική επανάσταση στις τεχνικές του Mind Control.

Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια ερευνών για να ανακαλυφθεί πως το LSD δεν παρήγαγε ένα είδος «ψύχωσης», αλλά ήταν μια ψυχοτρόπος ουσία που ενεργοποιούσε διαφορετικές ή ολοτροπικές καταστάσεις της συνείδησης.
Τα πειράματα με LSD, που έγιναν σε ανυποψίαστα θύματα και σε ανθρώπους πειραματόζωα, δεν αρκούσαν για να πείσουν τους αξιωματούχους της CIA για την χρηστικότητα αυτής της ουσίας. Μόνον όταν δοκίμασαν LSD και οι ίδιοι -απλοί πράκτορες, αξιωματούχοι, ακόμη και επιστήμονες- πείστηκαν ότι αυτή η ουσία άξιζε όντως μια περίοπτη θέση στο μυστικό τους οπλοστάσιο. Όμως τα πειράματα με LSD σε στελέχη της CIA δεν ήταν χωρίς απρόοπτα και παρενέργειες. Αν και ορισμένοι από αυτούς καταλάβαιναν πως βρίσκονταν υπό την επήρεια της ουσίας και προσπάθησαν να συνέλθουν, κάποιοι άλλοι έφτασαν στα πρόθυρα της τρέλας.
Οι δοκιμές αυτές κράτησαν ως το 1965-1966 και στο τέλος οι ειδικοί της CIA κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το LSD δεν ήταν αποτελεσματικό «φάρμακο της αλήθειας» και -άρα- δεν ενδείκνυτο για τις λεγόμενες «ειδικές ανακριτικές μεθόδους» της. Αντίθετα, συμπέραναν πως το LSD ήταν ένα «απρόβλεπτο φάρμακο» που κάποιες φορές προκαλούσε απόλαυση και άλλες πάλι, πανικό. Το χειρότερο πάντως είναι ότι, όσοι το χρησιμοποιούσαν, θυμόντουσαν πάντοτε την εμπειρία που έζησαν· και αυτό, κάθε άλλο παρά βόλευε την CIA. Τελικά η CIA αποφάσισε πως το LSD αντί για φάρμακο της αλήθειας, ήταν ένα φάρμακο κατά της αλήθειας εφόσον όσοι το έπαιρναν έλεγαν ακατάληπτα, ασυνάρτητα και εντελώς παραπλανητικά πράγματα.

Το LSD κατάφερε να πετύχει ως η κατεξοχήν ουσία που θα προκαλούσε την έκρηξη της νέας ψυχεδελικής εποχής. Αρκετοί προωθημένοι επιστήμονες, διανοούμενοι και καλλιτέχνες μπήκαν τότε στον πειρασμό να δοκιμάσουν αυτό το «μαγικό χάπι» και να εντρυφήσουν έτσι στην ανερχόμενη κουλτούρα της ψυχεδέλειας.

Όπως είχε πει και ο ίδιος ο δόκτωρ Χόφμαν:

Outside is pure energy and colorless substance. All of the rest happens through the mechanism of our senses. Our eyes see just a small fraction of the light in the world. It is a trick to make a colored world, which does not exist outside of human beings.

δηλαδή:

Απ' έξω είναι καθαρή ενέργεια και άχρωμη ουσία. Όλα τα υπόλοιπα συμβαίνουν μέσω του μηχανισμού των αισθήσεών μας. Τα μάτια μας βλέπουν μόνο ένα μικρό κλάσμα του φωτός στον κόσμο. Πρόκειται για μια παραπλάνηση που δημιουργεί έναν χρωματιστό κόσμο, ο οποίος όμως δεν υφίσταται· υπάρχει μόνον στο μυαλό μας.

 

Κρανιοανάτρηση

Ο λόγος για μία από τις επαναστατικές καινοτομίες κι επεμβάσεις που φαίνονται να επιβιώνουν από τα βάθη του απώτερου παρελθόντος. Επέμβαση διαδεδομένη σε όλη την αρχαιότητα, με ρίζες που χάνονται στους προϊστορικούς χρόνους. Η τεχνική της ανάτρησης αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα, με ταυτόχρονη τελειοποίηση των εργαλείων που χρειάζονταν για την εκτέλεσή της. Αν διαβάσει κανείς το έργο του Ιπποκράτη «Περί των εν τη Κεφαλή Τραυμάτων», όπου ο Ιπποκράτης περιγράφει μία εγχείρηση στην οποία αφαιρείται ένα μέρος από το κόκκαλο του κρανίου, θα εκπλαγεί βλέποντας ότι η τεχνική και ο εξοπλισμός σε εργαλεία έμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα μέχρι τον 19ο αιώνα. Γεμάτος εμπιστοσύνη στην τελειότητα των μέσων που διέθετε, ο ιπποκρατικός ιατρός δεν δίσταζε να εκτελεί την ανάτρηση του κρανίου σε κάθε ευκαιρία.

Στο βιβλίο του Μπερενγκάριο «Πραγματεία επί του κατάγματος του κρανίου» που δημοσιεύτηκε το 1518, περίπου 20 αιώνες μετά το ανάλογο έργο του Ιπποκράτη, βρίσκουμε την πρώτη άρτια περιγραφή και την πρώτη συστηματική εικονογράφηση των εργαλείων που χρησιμοποιούνταν στις κρανιοτομές. Όπως βλέπει κανείς, πολλοί από τους ιατρούς της Αναγέννησης υπήρξαν όχι μόνον ανατόμοι, αλλά και πρακτικοί ιατροί και θαυμάσιοι χειρουργοί· τα δε εργαλεία του Μπερενγκάριο είναι ό,τι τελειότερο υπάρχει στην εποχή του. Η εικόνα που μας δίνει το έργο του με τις περιγραφές για την εικονογράφησή του, τόσο για την τεχνική της κρανιοτομίας όσο και για τον εξοπλισμό σε χειρουργικά εργαλεία που χρειαζόταν για την εκτέλεσή της, συμπληρώνεται με δυο άλλα βιβλία: την «Χειρουργική» του Τζιοβάνι Αντρέα ντέλλα Κρότσε (Βενετία, 1573) και «Τα έργα της χειρουργικής» του Αμβρόσιου Παρέ (Λυών, 1641).

Τώρα, θα μου πείτε,

μα πού κολλάει το LSD με την κρανιοανάτρηση; Αμ κολλάει..., -γιααα.... δείτε (πολύ βιαστικούς όμως σας βρίσκω).

Το 1970, η Αμάντα Φίλντινγκ είχε μια επαναστατική ιδέα. Αποφάσισε να κάνει μια τρύπα στο κεφάλι της με την χειρουργική τεχνική του τρυπανισμού και να μαγνητοσκοπήσει την διαδικασία γυρίζοντας μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Heartbeat in the Brain», για χάρη του ντοκιμαντέρ «A Hole In The Head» 

>>> Δείτε εδώ το ντοκυμαντέρ «Heartbeat in the Brain».

Η Amanda Fielding πατάει το κουμπί της εγγραφής στην βιντεοκάμερά της και χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό τρυπάνι, ένα νυστέρι και μια υποδόρια σύριγγα -για να χορηγήσει ένα τοπικό αναισθητικό- αρχίζει να ανοίγει μια τρύπα στο κεφάλι της. Η Fielding είναι η χειρουργός και η ασθενής ταυτόχρονα. Η 27χρονη τότε Amanda, παραγωγός και σκηνοθέτης. Η γυναίκα που άνοιξε μια τρύπα στο κεφάλι της για να βγάλει τις παρωπίδες και να διευρύνει τους ορίζοντές της. Βλέπετε, συμπεριλαμβάνεται στους ενθουσιώδεις υποστηρικτές μιας από τις παλιότερες χειρουργικές πρακτικές, αυτής του τρυπήματος του εγκεφάλου.

>>>  Δείτε την χαμένη ταινία «Heartbeat in the Brain» με την Αμάντα να βιντεοσκοπεί, για χάρη του ντοκιμαντέρ, την εγχείρηση που έκανε η ίδια στον εαυτό της.
Περιγράφει τους φόβους της και την διαδικασία, βήμα-βήμα:

 

Η γνωστή ως κρανιοανάτρηση (για την οποία μιλήσαμε παραπάνω) είναι η διαδικασία διάνοιξης τρύπας στο κρανίο για να ανακουφιστεί ο εγκέφαλος από την πίεση που δημιουργεί μια διαπιστωμένη ασθένεια ή ένα τραύμα.
Η Amanda Feilding ισχυρίζεται ότι ο τρυπανισμός θα μπορούσε να μας κάνει πιο ευτυχισμένους, υγιέστερους, και ίσως να βοηθήσει τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να προσβληθούν με την νόσο Αλτσχάιμερ. Και δεν έμεινε στην θεωρία, άνοιξε η ίδια τρύπα στο κεφάλι της για να... βιώσει την εμπειρία. Η ίδια βέβαια, που ζει στην Οξφόρδη της Αγγλίας, συνηθίζει να λέει πως θεωρούνταν πάντα «παρείσακτη».

Σημειωτέον ότι εδώ και 40 χρόνια, η Amanda Feilding, κόμισσα των Wemyss και March, θεωρεί τις ψυχεδελικές ουσίες ως αποτελεσματική θεραπεία για την κατάθλιψη και το άγχος. Πλέον, όλο και περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν μαζί της.

Φανταστείτε μια οικογένεια (κατηγορία) φαρμακευτικών ουσιών που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν τον εθισμό, την κατάθλιψη και το μετα-τραυματικό στρες: τις ασθένειες της ψυχής, δηλαδή, με τις οποίες ασχολείται η σύγχρονη ιατρική. Οι ουσίες αυτές, θα ενθάρρυναν την δημιουργικότητα και θα μπορούσαν να παράσχουν (σε όσους τις έπαιρναν) μια εμπειρία ανάλογη με αυτήν που θα είχαμε βλέποντας τον Θεό ή αν ήμασταν μάρτυρες της γέννησης ενός παιδιού.

Ας πούμε ότι:

αυτά τα χημικά θαύματα υπήρχαν· γιατί η κοινωνία θα τα καθιστούσε παράνομα;

Το ίδιο ερώτημα τριβέλιζε το μυαλό της Amanda Feilding από το 1960 όταν κατά την διάρκεια της εφηβείας της και, κάπου εκεί στα 22 της, δοκίμασε τα πρώτα ψυχεδελικά. Μέσα από την κάνναβη, το LSD και τα μαγικά μανιτάρια (ψυλοκυβίνης, γνωστά και ως ψυχεδελικά μανιτάρια), πίστεψε πως της άνοιξαν διάπλατα οι πόρτες της αντίληψης και συνείδησης. Ακολούθησε μία περίοδος (10 περίπου ετών) πειραματισμού κατά την οποία η Amanda έπλεε σε πελάγη ευτυχίας, μέχρις ότου είδε τις πόρτες του «παραδείσου» να κλείνουν ξαφνικά, όταν οι ουσίες θεωρήθηκαν παράνομες, λόγω του πανικού για τους κινδύνους που ελλόχευαν.

Η Amanda Feilding λέει πως:

Η απαγόρευση των ναρκωτικών ήταν σκέτη τραγωδία

Αναφέρεται στα τέλη της δεκαετίας του 1960, που το LSD απαγορεύτηκε. Για να δώσει μάλιστα έμφαση στις... ολέθριες συνέπειες της απαγόρευσής του, αναφέρει αυτό που της είπε η πολύ καλή της φίλη, Ann Shulgin:

Την ημέρα που μάθαμε ότι δεν μπορούμε πλέον να χρησιμοποιούμε το LSD ή το MDMA για τις έρευνές μας, κλάψαμε για τo πλήγμα που θα υφίσταντο οι ασθενείς. Γνωρίζουμε πολύ καλά την πραγματική αξία αυτών των ουσιών και πόσο βοηθούν σε ανίατες περιπτώσεις.

Η Ann Shulgin συγγραφέας και πρωτοπόρος των ψυχεδελικών ουσιών, είναι η χήρα του χημικού και πρωτοποριακού επιστήμονα Alexander Shulgin που έγινε ήρωας της αντικουλτούρας λόγω των εκατοντάδων νέων ψυχεδελικών φαρμάκων που εφηύρε και τα οποία τα δοκίμαζε στον ίδιο του τον εαυτό, στην σύζυγό του Άννα, και στους φίλους τους -προκειμένου να τεκμηριώσει την σύνθεσή τους, την δοσολογία αλλά και τα αποτελέσματά τους.
Η Feilding αφιέρωσε την ζωή της στην ανατροπή αυτής της προγραφής (της απαγόρευσης των ουσιών), αρχικά ως καλλιτέχνης και τελευταία ως ακούραστη υποστηρίκτρια της επιστημονικής έρευνας, ως Διευθύντρια του Beckley Foundation (Ιδρύματος Μπέκλεϊ). Πρόκειται για ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα -το οποίο ίδρυσε το 1998- και προάγει την κατάρτιση μιας πολιτικής για τα ναρκωτικά που θα είναι προσανατολισμένη στην υγεία, θα είναι οικονομικά αποδοτική, και θα περιορίζει τους κινδύνους.
Η συνεισφορά της Amanda Feilding, στην ψυχεδελική επιστήμη και στην μεταρρύθμιση της πολιτικής για τα ναρκωτικά, υπήρξε καθοριστική και αναγνωρίζεται από πολλούς ειδικούς. Την αποκαλούν «Βασίλισσα της Συνείδησης», το κρυφό χέρι πίσω από την αναγέννηση της ψυχεδελικής επιστήμης και της συνολικής μεταρρύθμισης της πολιτική για τις ναρκωτικές ουσίες.
Οι κίνδυνοι από την κατάχρηση των ναρκωτικών για ψυχαγωγικούς σκοπούς έχει τεκμηριωθεί εμπεριστατωμένα από την δεκαετία του 1960, και είναι πολλοί οι επιστήμονες αλλά και οι φορείς -οι αρμόδιοι για την χάραξη πολιτικής- που τα θεωρούν πιο επικίνδυνα από ποτέ.
Η Feilding όμως ελπίζει πως θα καταφέρει να δείξει σε όλους αυτούς ότι οι κίνδυνοι έχουν... υπερεκτιμηθεί και ότι πρέπει να καταστούν ελαστικότεροι οι νόμοι που αφορούν την χρήση τους. Παλεύει για αυτό εδώ και δεκαετίες και, τώρα πλέον, φαίνεται πως το έργο της αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Οι ελάχιστες μελέτες που συνηγορούσαν στην χρήση του LSD και της ψιλοκυβίνης (της ψυχεδελικής ουσίας που εμπεριέχεται στα ψυχεδελικά μανιτάρια), έχουν αυξηθεί και μετατραπεί σε σταθερή ροή.
Η Feilding βέβαια, πρώτη και καλύτερη, παραδέχεται ότι το υπόβαθρό της δεν είναι αυτό του νευροεπιστήμονα. Κατάγεται από την Βουλή των Αψβούργων (1278-1780) και η αναγωγή της καταγωγής της φτάνει στον Κάρολο Β'. Όπως λέει και η ίδια:

Το υπόβαθρό μου είναι κέρδος και εμπόδιο ταυτόχρονα.
Ο καθένας μας είναι γνωστός για την έξωθεν εικόνα του. Ζούσαμε σε αυτό το απίστευτα όμορφο σπίτι· ποτέ όμως δεν είχαμε χρήματα, ούτε καν θέρμανση. Ήμουν αρκετά απομονωμένη και είχα πάντα την ταμπέλα του αουτσάιντερ.

 

Η Αμάντα εφαρμόζει την κρανιοανάτρηση

Το 1970, γυρίζει το ντοκιμαντέρ «Heartbeat in the Brain», ανοίγοντας -ναι, η ίδια- τρύπα στο κεφάλι της με την κάμερα να καταγράφει την κάθε της κίνηση. Παραγωγός και σκηνοθέτης, χειρούργος και ασθενής.

Αδιόρατα αλλά σαφή τα οφέλη της

θα πει αργότερα.

Το 1966, όταν ήταν 22 ετών, γνώρισε και ερωτεύτηκε τον Bart Huges, έναν Ολλανδό χημικό. Κοντά του η Feilding γνώρισε τις ψυχεδελικές ουσίες και την επιστήμη της συνείδησης, μα πιο πολύ τις θεωρίες του σχετικά με το πώς το αίμα κυκλοφορεί στον εγκέφαλο. Ο Huges είναι ο πατέρας της μοντέρνας κρανιοανάτρησης. Από οικογένεια γιατρών (και ο παππούς και ο πατέρας του ασκούσαν την ιατρική), ο ίδιος δεν τελείωσε ποτέ τις σπουδές του στην Ιατρική. Ενώ πέρασε την ψυχιατρική, την νευρολογία και την φαρμακολογία, κόπηκε δις στην μαιευτική και τα παράτησε. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε από το να αποκαλείται δόκτωρ. Μάλιστα, το 1962 λανσάρισε την θεωρία του για την σημασία της περιεκτικότητας του εγκεφάλου σε αίμα (Blood Brain Volume -BBV) σύμφωνα με την οποία όσο μεγαλύτερος ο όγκος του αίματος, τόσο καλύτερη η λειτουργία του εγκεφάλου. Αργότερα, υπό την επίδραση του ναρκωτικού μεσκαλίνη, ξανασκέφτηκε την σημασία του όγκου του αίματος στον εγκέφαλο και επινόησε την κρανιοανάτρηση σαν την σωτήρια επέμβαση. Μάλιστα, την 6η Ιανουαρίου 1965, έκανε κρανιοανάτρηση στον εαυτό του αφού προηγουμένως -επί ματαίω- προσπάθησε να πείσει κάποιον γιατρό να του την κάνει (και δεν...).
Το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό. [Γνώμη του (περί ορέξεως...).] Ένιωσε ότι αυξήθηκε η διαύγειά του. Και όχι μόνο. Όπως είπε, γενικώς, ένιωθε καλύτερα.

Ο νευροχειρουργός και αναπληρωτής καθηγητής Χάρης Κουρτόπουλος λέει ότι την πιο παλιά περιγραφή κρανιοανάτρησης την βρίσκουμε στις γραφές του Ιπποκράτη γύρω στα 400 π.Χ., όπου αναφέρει τι είδους εργαλεία χρειάζονται αλλά και τι ενδείξεις -όπως για παράδειγμα σε περιπτώσεις κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων.
Κρανιοανατρήσεις αναφέρονται -ανεκδοτικά όμως- χιλιάδες χρόνια πριν, απ' άκρη σ' άκρη της γης και σε αυτό συμφωνούν και τα χιλιάδες ευρήματα (όπως στην Μεσοποτομία, Σκανδιναβία και Νότιο Αμερική) κρανίων με τρύπες ήδη κατά την παλαιολιθική εποχή.
Στις πρωτόγονες κοινωνίες, όμως, υπήρχαν ενδείξεις ότι (οι κρανιοανατρήσεις) χρησιμοποιήθηκαν σε ιεροτελεστίες και εξορκισμό των κακών πνευμάτων.

Μια αντίληψη που κυκλοφορεί σήμερα (!) είναι ότι με το να ανοίξεις μια τρύπα στο κρανίο, ανακουφίζεις τον εγκέφαλο, επηρεάζεις θετικά την κυκλοφορία του εγκεφαλωνοτιαίου υγρού και -σε επέκταση- την αιματική ροή με αποτέλεσμα την αύξηση του επιπέδου συνείδησης και γενικά της λειτουργίας του εγκεφάλου.
Σήμερα, λοιπόν, υπάρχουν υποστηρικτές της θεωρίας του Huges και από τις δυο μεριές του Ατλαντικού, με πρώτη και καλύτερη την Amanda Feilding που προΐσταται του The Trapanation Trust, ενός ομίλου ανθρώπων ανά τον κόσμο που έχουν υποστεί κρανιοανάτρηση. Η Amanda μάλιστα κατάφερε να πείσει και άλλους (να κάνουν... είπαμε τι...!), όπως τον άντρα της James Donald Charteris (Jamie για τους πιο κοντινούς του ανθρώπους, γνωστός και ως Lord Neidpath).
Εννοείται, βέβαια, ότι δεν υπάρχει κανένας γιατρός στον κόσμο που αναλαμβάνει κρανιοανάτρηση. Κανένας, τρόπος του λέγειν δηλαδή. Γιατί υπάρχουν και οι λιγότερο σοβαροί, όπως αυτός (στο Κάϊρο) που έκανε την διαδικασία στον Lord Neidpath για 2000 (WTF?!) δολάρια.

 

Η κάνναβη και τα ψυχεδελικά πιο αποτελεσματικά από την κρανιοανάτρηση

Η κάνναβη (δείτε και το άρθρο Κάνναβις: Το παρεξηγημένο φυτό) και τα ψυχεδελικά -όπως το LSD- κάνουν το ίδιο πράγμα με την κρανιοανάτρηση, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό.

λέει η Amanda Feilding.

Στο βίντεο που μαγνητοσκόπησε η ίδια η Feilding, μετά την διαδικασία, εμφανίζεται χαμογελαστή να σκουπίζει το αίμα από το πρόσωπό της, με έναν επίδεσμο στο κεφάλι της, και την άσπρη ποδιά που φοράει να έχει βαφτεί στα κόκκινα.

Η εντύπωση που σχηματίζει το κοινό, από το βίντεο, είναι στρεβλή και απογοητεύει.

Και συνεχίζει:

Ο τρυπανισμός με ωφέλησε· τόσο εμένα αλλά και τους άλλους που γνωρίζω. Ο Jamie, πριν την κρανιοανάτρηση, είχε χρόνιους πονοκεφάλους. Μετά, δεν ήξερε τι θα πει πονοκέφαλος.
Πιστεύω πως έχει πολλά δυνητικά πλεονεκτήματα. Η θεωρία μου είναι ότι ο τρυπανισμός βελτιώνει το επίπεδο της κυκλοφορίας του αίματος γύρω στον εγκέφαλο.
Θα πρότεινα και την κάνναβη και τα ψυχεδελικά που κάνουν το ίδιο πράγμα, αλλά σε υψηλότερο επίπεδο.
Βέβαια, υπάρχουν και άλλες τεχνικές με τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί αυτό, όπως οι σωστές αναπνοές που μαθαίνει κανείς στην yoga (γιόγκα) ή η κρανιακή οστεοπαθητική, αλλά ο τρυπανισμός είναι μόνιμος.

Ο σύζυγός της, ο Λόρδος Neidpath, έχει δηλώσει:

Μετά την πρώτη φορά που δοκίμασα την ουσία, η οποία έγινε αργότερα γνωστή ως LSD, προσπάθησα να βρω μια εξήγηση. Κάθε άνθρωπος που δοκιμάζει το LSD, μπαίνει σε μια άλλη πραγματικότητα. Μπαίνει σε έναν άλλο κόσμο, που φαίνεται πιο πραγματικός. Μέχρι εκείνη την ημέρα, νόμιζα ότι υπήρχε μόνο μία πραγματικότητα· αλλά ξαφνικά ζούσα σε μία άλλη. Προσπάθησα να το εξηγήσω με επιστημονικό τρόπο. Τότε είπα στον εαυτό μου ότι για να υπάρχει η πραγματικότητα, χρειάζεσαι κάποιον να ζει σε αυτήν την πραγματικότητα, αλλιώς δεν υπάρχει. Χρειαζόμαστε ένα υποκείμενο, που αντιλαμβάνεται, κι ένα αντικείμενο, που γίνεται αντιληπτό.

Στην καμπάνια που κάνει υπέρ του τρυπανισμού και των ναρκωτικών η Feilding τονίζει ότι, επί 20 χρόνια, τα ψυχεδελικά χαιρετίστηκαν ως θαυματουργό φάρμακο.

We have always been in favour of serious, controlled use of psychedelics. For 20 years they were hailed as a wonder drug. There was a whole range of potential areas for their use.
There was a backlash, and the reputation of these drugs was much worse than it should have been. The harm was thoroughly exaggerated. But it left a long trail of anti-LSD feeling.

ελληνιστί:

Ανέκαθεν ήμασταν υπέρ της σοβαρής, ελεγχόμενης χρήσης των ψυχεδελικών. Για 20 ολόκληρα χρόνια, τα ψυχεδελικά χαιρετίστηκαν ως θαυματουργό φάρμακο.
Η απαγόρευσή τους ήταν μια σπασμωδική κίνηση, και η φήμη αυτών των φαρμάκων ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι θα έπρεπε.
Οι κίνδυνοι, επιμελώς μεγαλοποιήθηκαν. Όλες αυτές οι υπερβολές άφησαν μία αρνητική γεύση, προάγοντας έτσι ένα κοινό αίσθημα κατά του LSD.

Το 1998, η Feilding ενθαρρύνεται από την έλευση της μαγνητικής τομογραφίας (Magnetic resonance imaging -MRI, που επισήμως, σημαίνει: Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού) και ιδρύει το Ίδρυμα Μπέκλεϊ (που αναφέραμε και πιο πάνω).

Αυτές τις ιδέες, τις εξερευνούσα στην τέχνη. Κανείς δεν δίνει την δέουσα σημασία στην τέχνη· έτσι, μπορεί ο καθένας να πει ό,τι θέλει.
Οι νέες τεχνικές όμως σήμαιναν ότι τελικά θα καθίσταντο δυνατό να υπολογιστεί, παρότι αχνά, τι πραγματικά συνέβαινε στον εγκέφαλο.
Συνειδητοποίησα ότι θα μπορούσα να έχω μεγαλύτερο αντίκτυπο με την επιστήμη.

Τονίζει μάλιστα ότι:

The foundation works to understand drugs better, Feilding says, reducing the harm they cause and demonstrating their therapeutic potential. Often this has been a thankless role. Newspapers still feature regular horror stories about the consequences of recreational drug use, particularly among young people. These substances are controlled “more tightly than nuclear weapons”, Feilding says, even for research purposes. Scientists have been wary of being affiliated with such a murky field, and no government wants to touch it. There are few votes in encouraging people to take acid. Funding is scarce, the research expensive. Even for a small study, the MRI costs can run into the tens of thousands of pounds.

που με λίγα λόγια σημαίνει:

Το ίδρυμα προσπαθεί να μας κάνει να κατανοήσουμε καλύτερα τα ναρκωτικά, μειώνοντας την βλάβη που προκαλούν και επιδεικνύοντας το θεραπευτικό δυναμικό τους. Γνωρίζουμε ότι είναι ένας άχαρος ρόλος. Εφημερίδες συνεχίζουν ακάθεκτες την τακτική της τρομοκράτησης, αναπαράγοντας ιστορίες για τις συνέπειες της ψυχαγωγικής χρήσης ναρκωτικών, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.
Αυτές οι ουσίες, ακόμα και για ερευνητικούς σκοπούς, ελέγχονται πιο πολύ και από τα πυρηνικά όπλα. Έτσι, οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί στο να συνεργαστούν με ένα τέτοιο σκοτεινό πεδίο, και καμία κυβέρνηση δεν θέλει να το αγγίξει. Λίγοι είναι αυτοί που ενθαρρύνουν τους πολίτες να πάρουν LSD. Η χρηματοδότηση είναι λιγοστή, η έρευνα ακριβή. Ακόμη και για μια μικρή μελέτη, το κόστος της μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να είναι δεκάδες χιλιάδες λίρες.

Η Feilding όμως και η μικρή ομάδα των υποστηρικτών της, είναι απτόητοι και τώρα πλέον ελπίζουν ότι ο τροχός αρχίζει να γυρίζει. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ίδρυμα Μπέκλεϊ συνεργάστηκε στενά με τον καθηγητή David Nutt, τον πρώην επικεφαλή σύμβουλο της κυβέρνησης ο οποίος απολύθηκε γιατί δήλωσε ότι:

η λήψη έκστασης είναι λιγότερο επικίνδυνη από την οδήγηση ενός αλόγου.

Το Ίδρυμα συνεργάστηκε και με τον ψυχοφαρμακολόγο Robin Carhart-Harris, του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου. Ο Δόκτωρ Carhart-Harris και η ομάδα του μόλις έχουν ολοκληρώσει την πρώτη σύγχρονη απεικονιστική μελέτη για τις επιπτώσεις του LSD στον εγκέφαλο. Τα αποτελέσματα θα δοθούν στην δημοσιότητα εντός του τρέχοντος έτους (τρέχουσα ημερομηνία 31/05/2015). Είναι το τελευταίο μιας σειρά πειραμάτων για τις επιπτώσεις των ναρκωτικών -συμπεριλαμβανομένης της ψιλοκυβίνης, του MDMA (γνωστό και ως Έσταση) και του LSD- στον εγκέφαλο και στην συνείδηση.

Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα από αυτά χωρίς την Amanda και το Ίδρυμα Μπέκλεϊ.

λέει ο Ρόμπιν Κάρχαρτ-Χάρις.

Ο Δρ. Carhart-Harris που μελετά την δράση της ψιλοσυμβίνης στην κατάθλιψη, πιστεύει ότι η συγκεκριμένη ουσία -όπως και τα άλλα ψυχεδελικά- δρα τόσο σε βιολογικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, με τρόπο που τελικά αναστατώνει τις «κατεστημένες» νευρωνικές συνδέσεις του εγκεφάλου, πράγμα που διευκολύνει την απεξάρτηση ενός ανθρώπου από τον εθισμό ή από μια ψυχική διαταραχή.

We are about to start a clinical trail using psilocybin to treat depression, which feels historic. The World Health Organisation has estimated that depression is set to become the leading contributor to the global burden of disease. Given the magnitude of the problem, there’s huge potential that psilocybin, and maybe other psychedelics, will be a big help. Other researchers are looking at psilocybin to treat alcohol dependency or smoking addiction.

ούτως ειπείν:

Ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε μια κλινική διαδρομή, χρησιμοποιώντας την ψιλοκυβίνη (τα μαγικά μανιτάρια) για την θεραπεία της κατάθλιψης. Το όλο εγχείρημα θα είναι ιστορικό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η κατάθλιψη θα έχει τα πρωτεία στην παγκόσμια επιβάρυνση νόσων. Λαμβάνοντας ως δεδομένο το μέγεθος του προβλήματος, η ψιλοκυβίνη -πιθανότατα και άλλα ψυχεδελικά- θα βοηθήσει πολύ. Άλλοι ερευνητές μελετούν την ψιλοκυβίνη για την θεραπεία της εξάρτησης από το αλκοόλ ή της εξάρτησης από το κάπνισμα.

Αυτό είναι το ντοκιμαντέρ χάριν του οποίου, η Αμάντα έκανε μια τρύπα στον εγκέφαλό της:

 

Όπως και να έχει, το γεγονός παραμένει· σήμερα, μια νέα γενιά επιστημόνων έχει αρχίσει -πάλι- να μελετά τις θεραπευτικές δυνατότητες ναρκωτικών ουσιών, όπως το LSD, η ψιλοκυμβίνη (μαγικά μανιτάρια) και το ΜDMA (έκσταση).

 • Σχόλια

6 Comments:

 1. Εικόνα akounadis
  akounadisΙουν 01, 2015 14:58 ΜΜ

  Μαρία... "δίνεις ρέστα" !! Μπράβο !!
  Προτείνω, για όποιον-α διαβάσει το άρθρο να σβήσει πρώτα τα φώτα !! :p
  (Κάτω αριστερά)

 2. Εικόνα Maria
  MariaΙουν 02, 2015 01:45 ΠΜ

  Σ' ευχαριστώ πάααααρα :D πολύ, akounadis.

  ΥΓ: Ε ναι, άλλο suspense (σασπένς, προσμονή) με σβηστά τα φώτα... :P

 3. Εικόνα Anima Mundi
  Anima Mundi (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 04, 2015 13:10 ΜΜ

  Πολυ ωραιο και ενημερωτικο το αρθρο. Αυτο με την κρανιοανατρηση δεν το χα ξανακουσει.

  Ο ανθρωπος θεοποιησε τις αισθησεις του (και κατα συνεπεια την υλη), μπηκε σε ασχημο τριπ και αρρωστησε το μυαλο (αγχος) και η ψυχη του (καταθλιψη). Και να σου τα φαρμακα βροχη. Μερικα απο αυτα τα φαρμακα ειδαν οτι επεκτεινουν την αντιληψη (δεν βολευε αυτο στον καπιτα-υλισμό) και τα ειπαν ναρκωτικα. Δαιμονιποιησαν τη φυση και τα εν αφθονια παραγωγα της (βοτανα, μανιταρια κτλ) και προωθησαν τα τεχνητα (ελεγχομενη παραγωγη, πωληση σε νομιμο η παρανομο επιπεδο με στοχο τη μεγιστοποιηση των κερδων σε βαρος του ασθενη). Τα μεν μερος του κυκλου της ζωης, τα δε μερος του κυκλου του χρηματος.

  Ενα πολυ ενδιαφερων ντοκυμαντερ επι του θεματος Your text to link...
  More on DMT Your text to link...

  gg για την ποικιλια στα θεματα

  Don't forget we have access on the internet of living things (or things that be). We just have to do the port forwarding to connect there, and become relays.

 4. Εικόνα Maria
  MariaΙουν 04, 2015 18:18 ΜΜ

  Σ' ευχαριστούμε Anima Mundi.
  Όσον αφορά τον καπιτα-υλισμό & τα φάρμακα, ίσως να σε ενδιέφερε και αυτό το άρθρο: http://osarena.net/osarena-2/editorials/editorial-apriliou-2013.html
  Όπως θα δεις, κάποιοι σκίζονται για τα φάρμακα και επιμένουν ότι τα τεχνητά φάρμακα είναι η μόνη λύση. Για τα δε βότανα κλπ, α πα πα πα πα πα πα...· ούτε λόγος σου λέω.

 5. Εικόνα bobos
  bobos (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 04, 2015 22:18 ΜΜ

  Food Matters 2008 DVDRip XviD DiSSENT TPB

  magnet:?xt=urn:btih:490cefe7ee5a05aa5fd32ad917a68d453182155f&dn=Food+Matters+2008+DVDRip+XviD+DiSSENT+TPB&xl=733047401&dl=733047401&tr=http://denis.stalker.h3q.com:6969/announce&tr=http://tracker.thepiratebay.org:80/announce&tr=http://inferno.demonoid.com:3408/announce

 6. Εικόνα Maria
  MariaΙουν 05, 2015 17:43 ΜΜ

  bobos, την ταινία "Food Matters [Ντοκιμαντέρ -2008]" μπορείς να την δεις εδώ: http://thegeeksmedia.blogspot.gr/2015/06/food-matters-2008.html

Scroll to Top