BETA

Editorial Μαΐου: Pay it forward [ή απλά μικρές πράξεις ανθρωπιάς]

Εικόνα Soulrain

Pay it Forward Pay it Forward ή απλά, μικρές πράξεις ανθρωπιάς

Η ιδέα είναι παλιά, τόσο παλιά όσο κι ο κόσμος. Εξαπλώθηκε όπου υπήρξαν άνθρωποι κι εξελίχθηκε μαζί τους. Απασχόλησε τους Κινέζους, τους Αιγύπτιους και τους Ινδούς. Κρύβεται στο έργο του Μένανδρου “Μισάνθρωπος”. Αποτυπώνεται σε διάφορα φιλοσοφικά ρεύματα αλλά και συστήματα πίστης ανά τους αιώνες, άλλοτε αφαιρετικά κι άλλοτε σαφώς διατυπωμένα, όπως στον Κανόνα της Τριπλής Επιστροφής: ό,τι κάνεις -καλό ή κακό- θα σου επιστραφεί τριπλά.

Στη σύγχρονη εποχή εκφράζεται ως Χρυσός Κανόνας ή Ηθική της Αμοιβαιότητας. Ίσως τη γνωρίζετε με την άλλη της μορφή, ως “κάρμα” (οι Ινδοί που λέγαμε). Στη νεοελληνική αξιακή παράδοση εμφανίζεται παραλλαγμένη, με τη φράση “κάνε το καλό και ριξ' το στο γιαλό”. Όποιες κι αν είναι οι λέξεις, ο πυρήνας είναι πάντα ο ίδιος. Η συνειδητοποίηση ότι δε βρισκόμαστε μόνοι στον κόσμο. Δεν υπάρχουμε μόνο για εμάς. Οτιδήποτε κάνουμε, έχει αντίκτυπο γύρω μας. Ακόμα και η καλή μας τύχη είναι δανεική από το κοινό ταμείο της ζωής. Γι’ αυτό ας είμαστε ευγνώμονες κι ας φροντίσουμε να ανταποδώσουμε το καλό.

Ειπώθηκε, γράφτηκε, έγινε ταινία (δείτε την ταινία εδώ και πληροφορίες εδώ: http://www.imdb.com/title/tt0223897/). Και ξεχάστηκε, όπως συμβαίνει με τόσα άλλα που έχουν σημασία.

Μέρα με τη μέρα απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από αυτά που μας κάνουν ανθρώπους. Γεμίσαμε τις ζωές μας με φιλαυτία κι εγωισμό. Κάποιες φορές τα μασκαρεύουμε ως “ανάγκη”. Δε δικαιολογεί φίλοι μου η ανάγκη την έλλειψη ανθρωπιάς. Αντίθετα, όποιος έχει βρεθεί σε ανάγκη θα έπρεπε να εκτιμά την αξία της βοήθειας. Άλλες πάλι τα φωνάζουμε με θράσος. Έχουμε δικαιώματα εμείς. Τι γίνεται όμως με τα δικαιώματα των υπόλοιπων; Μόνο μας μέλημα είναι η ικανοποίηση του ατομικισμού μας. Πώς θα ανέλθουμε από τη θέση μας, ακόμα και σε βάρος άλλων. Πώς να βρεθούμε σε καλύτερη κατάσταση. Και φυσικά, να μη βγούμε απ' τη βολή μας. Να μη διαταραχθεί η κανονισμένη μας ζωή. Τίποτα δε μας είναι αρκετό. Ουδέν ανώτερο του εαυτούλη. Και μας χρωστάνε, ω ναι, μας χρωστάνε. Όλοι τους. Ο πλανήτης, το “κράτος”, οι περαστικοί στο δρόμο. Η ζωή η ίδια μας χρωστάει. Και θα τα πάρουμε τα χρωστούμενα. Μόνο που δε θα είναι αυτά που περιμένουμε.

Συνηθίσαμε την εικόνα του τέρατος στο μυαλό μας και πλέον δεν αντιλαμβανόμαστε ότι δεν κοιτάζουμε αυτό αλλά το πρόσωπό μας στον καθρέφτη. Γύρω μας ψυχές εξαθλιώνονται καθημερινά. Πεθαίνουν κυριολεκτικά στην πόρτα μας. Τι σημασία έχει; Εμείς να είμαστε καλά. Αναπτύξαμε ανοσία στον πόνο των άλλων και δεν καταλαβαίνουμε ότι αυτό θα μας σκοτώσει κάποτε. Η δυσωδία της ηθικής γάγγραινας έχει ποτίσει τα σπίτια μας, τα ρουθούνια μας όμως έχουν πια μπουκώσει. Ούτε που το διανοούμαστε ότι εμείς είμαστε το πόδι που σάπισε και πρέπει να κοπεί. Γίναμε κριτές και δικαστές των πάντων. Γνωρίζουμε τα πάντα. Έχουμε ταλέντο στο να ανακαλύπτουμε την αδικία. Των άλλων όμως. Ποτέ τη δική μας. Άλλωστε, εμείς δε φταίμε. Εμείς είμαστε καλοί άνθρωποι. Τα δεινά τα προκαλούν πάντοτε άλλοι. Κι ας είναι δικό μας το μαχαίρι που στάζει αίμα.

Σ' εσένα που διαβάζεις και νομίζεις ότι δεν έχεις κάνει τίποτα κακό, έχω να πω αυτό: ο ταλαίπωρος που κοιμάται στο κρύο, δεν είναι “πρεζόνι” και “βρωμιάρης”. Το έχεις σκεφτεί, έτσι δεν είναι; Ο μετανάστης που “θέλει να σε κλέψει”, δεν είναι “εγκληματίας”. Ο παππούλης που αυτοκτονεί για να μην επιβαρύνει τα παιδιά του, δεν είναι “δειλός”. Είναι άνθρωποι. Είμαι εγώ. Είσαι εσύ. Αν όχι σήμερα, αύριο. Όλοι αυτοί έχουν τις ίδιες ακριβώς ανάγκες με εσένα. Πεινούν. Κρυώνουν. Κάνουν όνειρα. Απελπίζονται. Πληγώνονται. Πονούν. Κάθε φορά που παραπονιέσαι για το λιγοστό φαγητό σου, σκέψου αυτόν που προσπερνάς βιαστικά στο δρόμο˙ είναι τρεις μέρες νηστικός. Όταν πιπιλάς την καραμέλα της αξιοπρέπειας, αναλογίσου ότι αυτό ακριβώς είναι που στερείς από τον “ξένο”. Αν σοκάρεσαι που ο γείτονας ξυλοκόπησε τη γυναίκα του μέχρι θανάτου, θυμήσου ότι εσύ σφάλισες την πόρτα σου γιατί “δεν ήταν δική σου δουλειά”. Ατυχείς συμπτώσεις ήταν όλα αυτά. Μάλλον θα είχες ξεχάσει την ανθρωπιά σου στο άλλο παντελόνι.

Πότε γίναμε τόσο αδιάφοροι; Είναι δυνατόν να μη βλέπουμε την ίδια μας την υποκρισία ή απλά δε μας νοιάζει; Πώς θα γιατρέψουμε τον κόσμο μας όταν τον δηλητηριάζουμε συνεχώς με την παρουσία μας;

Άραγε, πόσο δύσκολο θα ήταν να τολμήσουμε να ενδιαφερθούμε για κάποιον άλλο, πέρα από τον εαυτό μας; Δε χρειάζονται πολλά, μικρές πράξεις μόνο. Μοιραστείτε μια τυρόπιτα μ' έναν άστεγο. Τίποτα δεν κοστίζει. Κι αν δεν έχετε λεφτά, αφιερώστε του λίγα λεπτά από το χρόνο σας. Είναι σημαντικό για εκείνον να νιώσει ότι δεν είναι αόρατος. Υπερασπιστείτε τον κακόμοιρο που τον ενοχλούν στο λεωφορείο επειδή απλά έτυχε να γεννηθεί σε άλλη χώρα. Αντί να πετάξετε τα παλιά σας ρούχα, χαρίστε τα σε κάποιον που τα έχει ανάγκη. Χιλιοειπωμένα όλα αυτά αλλά τα ξεχνάμε. Τα ξεχνάτε. Παντού γύρω σας μπορείτε να κάνετε τη διαφορά, φτάνει να προσπαθήσετε. Δοκιμάστε για μια φορά να δώσετε χωρίς να περιμένετε αντάλλαγμα. Πιστέψτε με, η ανταμοιβή σας θα είναι καλύτερη απ' όσο φαντάζεστε. Κάντε τον κόπο να βοηθήσετε το χαμάλι που βλέπετε στο δρόμο να μάθει να διαβάζει. Πού ξέρετε, ίσως κάποτε να γίνει ο γιατρός που θα σας σώσει τη ζωή.

 

Η ανθρωπότητα ψυχορραγεί και μας έχει ανάγκη. Τώρα περισσότερο από ποτέ. Ένα σώμα είμαστε όλοι μας και πονάμε μαζί. Αν δε θεραπεύσουμε το μέλος που αρρώστησε, σύντομα η αρρώστια θα προσβάλει κι εμάς. Για πόσο ακόμα θα φροντίζουμε την πάρτη μας, όταν όλα γύρω καταρρέουν; Τι αξία θα έχει να είμαστε το μοναδικό λουλούδι σ' ένα νεκρό λιβάδι; Το χαμόγελο του παιδιού θα έπρεπε να αντηχεί στον αέρα κι όχι να είναι οργανισμός. Δε θα χρειάζονταν Γιατροί Χωρίς Σύνορα αν υπήρχαν άνθρωποι χωρίς εγωκεντρισμό.

 

Σκεφτείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν όλα αν, αντί να γινόμαστε βορά στα θηρία της καθημερινότητας που εμείς δημιουργούμε, προσπαθούσαμε απλά να κάνουμε το μικρό μας καλό. Δεν έχει σημασία η σπουδαιότητα αυτού που θα κάνετε. Το μόνο που μετράει είναι να το κάνετε. Εσείς για το διπλανό σας, εκείνος ίσως για εμένα. Κι εγώ θα το επιστρέψω κάποια μέρα σε εσάς. Σας το υπόσχομαι. Ο κόσμος μας ομορφαίνει όταν τον στολίζουμε με την αλληλεγγύη μας. Τον εθελοντισμό. Την ανέξοδη καλοσύνη προς το συνάνθρωπο. Είναι καιρός να εκτιμήσουμε τα λίγα που έχουμε και να τα μοιραστούμε. Τι λέτε, μπορούμε;

 


 

Απόσπασμα από την κακοποιητική συλλογή “Θα σας πάρει ο διάολος”

 

Εσείς που επιλέξατε

το μέλλον μου να μπλέξετε

στους βρώμικους σκοπούς σας

και να το καταστρέψετε

 

Που μου το περιφέρετε

σαν πόρνη στα παζάρια

και το τζογάρετε άκριτα

σ' ένα παιχνίδι ζάρια

 

Ελπίδα εμπορεύεστε

μα ένα θα σας θυμίσω

στις πλάτες μου στηρίζεστε

κι εγώ θα σας γκρεμίσω

 

Εσείς που δε χορταίνετε

τα πλούτη όλου του κόσμου

και για την απληστία σας

μου παίρνετε το βιος μου

 

Που των ανθρώπων τη ζωή

με νούμερα ορίζετε

σε τράπεζες και αγορές

που εσείς τις καθορίζετε

 

Αυτό μονάχα θα σας πω

και θα σας το φωνάξω

στο χρήμα που λατρεύετε

'κει μέσα θα σας θάψω

 

Εσείς που διαχειρίζεστε

δικαστική εξουσία

κι αποφασίζετε άδικα

τι εστί παρανομία

 

Που φυλακές γεμίζετε

με γνώμονα τις τσέπες σας

μα σύμφωνα και καταπώς

βολεύει τους ηγέτες σας

 

Μόνο ένα μήνυμα απλό

θα σας μεταβιβάσω

για όλα σας τα εγκλήματα

εγώ θα σας δικάσω

 

Εσείς που ξεφωνίζετε

σαν όψιμοι δυνάστες

και σας χαλάνε τη γιορτή

ξένοι και μετανάστες

 

Που ανώτερο το έθνος σας

θέλετε να νομίζετε

διάκριση κι εγέρθουτου

και φθόνο πιθηκίζετε

 

Θαρρώ πως το ξεχάσατε

η χώρα μας η Ελλάδα

φασίστες είχε πάντοτε

μα έχει και μια Πηγάδα

 

Εσείς που διαμορφώνετε

σκέψεις και συνειδήσεις

και τη γραμμή του κόμματος

πουλάτε στις ειδήσεις

 

Που ψεύδη μεταδίδετε

την ώρα των δελτίων

εταίρες των πολιτικών

κι ιδιοκτητών πλουσίων

 

Έντεχνα διαστρεβλώνετε

μα όσο κι αν προσπαθήσετε

κοντοζυγώνει ο καιρός

που θα λογοδοτήσετε

 

Εσείς που εκπαιδεύετε

δίχως να επιμορφώσετε

κι επιχειρείτε τα μυαλά

των νέων να ναρκώσετε

 

Που αμαθείς παράγετε

στα σχολικά σας κτίρια

ώστε να είναι ιδανικά

μελλοντικά υποχείρια

 

Μη λησμονείτε πως αλλού

τη βρίσκουμε τη γνώση

μάθαμε να σκεφτόμαστε

κανείς δε θα σας σώσει

 

Εσείς που χαριεντίζεστε

στα πλουμιστά σας άμφια

και σωτηρία τάζετε

μ' αντίτιμο χρυσάφια

 

Που εκ του άμβωνος κηρύττετε

αντίληψη μεσαιωνική

μολύνετε με λόγους σας

αγάπη, αλήθεια και ηθική

 

Ήγγικεν λέγω η ώρα σας

τι κι αν μετανοείτε

τα παραμύθια τέλειωσαν

και πρώτοι θα κριθείτε

 

Εσείς τώρα οι υπόλοιποι

που θεωρείστε αμέτοχοι

μα είστε τα γρανάζια τους

ισότιμοι συμμέτοχοι

 

Που με τα περιττώματα

των αποπάνω τρέφεστε

του κόσμου όντα χαμερπή

δίχως στιγμή να ντρέπεστε

 

Μη λέτε πως σας ξέχασα

ούτε στα όνειρά σας

όταν θα σβήσω όλους αυτούς

έρχεται κι η σειρά σας

 

Έχω να γράψω άλλα πολλά

μα κάπου εδώ θα κλείσω

δεν έχω πρόθεση καμιά

να σας ταλαιπωρήσω

 

Την τελευταία κουβέντα μου

ελπίζω να θυμάστε

όλοι εσείς βρωμιάρηδες

πρέπει να με φοβάστε

 

Εκδόσεις Το Παρδαλό Τζατζίκι

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα akounadis
  akounadisΜάιος 04, 2015 14:38 ΜΜ

  Αν και ο Μάης "διαθέτει" άνοιξη αυτό δεν είναι editorial Μαΐου αλλά ζωής !

  Σωστή και ωραία η θύμηση αλλά όλα αυτά δεν "πρέπει" να γίνουν ανάμνηση.
  Όταν γίνουν θα είναι αργά, μέχρι και οι Ερινύες θα έχουν "πεθάνει" και μαύρο σκοτάδι που έφαγε...

 2. Εικόνα Αυτεξούσιος
  ΑυτεξούσιοςΜάιος 04, 2015 18:13 ΜΜ

  Λογικό όποιος διαβάζει τα σχόλια του Soulrain στο osarena δεν είναι δυνατόν
  να μην διακρίνει την ευγένεια και ευαισθησία αυτής της ψυχής.

Scroll to Top