BETA

Editorial Νοεμβρίου 2016: Το νερό νεράκι [Ντοκιμαντέρ: Something in the Water]

Εικόνα Maria

Πριν από λίγες μέρες, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσίων Υπαλλήλων (PSI) έβγαλε το ντοκιμαντέρ «Something in the Water» - «Κάτι στο νερό». Η προβολή του ντοκιμαντέρ ανακοινώθηκε με Δελτίο Τύπου της PSI (Public Services International).

Στο ντοκιμαντέρ πρωτοστατούν το σωματείο εργαζομένων στην ΕΥΑΘ και η συλλογικότητα «SOSτε το Νερό» που συμμετέχουν στην Πανελλαδική Πρωτοβουλία «Όχι σε TTIP, CETA, TiSA – Όχι στα Μνημόνια».

Το ντοκιμαντέρ έγινε με στόχο να θυμίσει πως το νερό είναι ζωή. Και να καταδείξει πώς, ποιοι, και γιατί μας στερούν αυτήν την ζωή.

Τι συμφέροντα παίζονται;

 

Something in the Water - Κάτι στο Νερό

Ένα νέο ντοκιμαντέρ «Something in the Water» καταδεικνύει τις επιθετικές προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα.

Αποκαλύπτει το κουβάρι των ιδιωτικών συμφερόντων, των διπλωματικών δεσμεύσεων και της επιχειρηματικής επιρροής που κρύβεται πίσω από την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Η ταινία παρακολουθεί την υπόθεση της διανομής νερού στην Θεσσαλονίκη, όπου παρά το γεγονός ότι το 98,2% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τον κρατικό έλεγχο, η Τρόικα εξακολουθεί να προωθεί την ιδιωτικοποίηση και η γαλλική πολυεθνική Suez είναι έτοιμη να εξαγοράσει ένα μεγάλο μερίδιο.

Στο επίκεντρο της ταινίας βρίσκεται το ελληνικό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου. Η ίδρυσή του επιβλήθηκε από την Τρόικα, είναι πνιγμένο στα σκάνδαλα διαφθοράς, και σκοπό έχει να ξεπουλήσει την ελληνική δημόσια υπηρεσία ή περιουσία σε κάθε της μορφή.

Στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ συμμετέχει ο Φιλίπ Μπουάν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και διευθυντής της οικονομικής υπηρεσίας της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, του οποίου ο ρόλος είναι να αυξήσει τα κέρδη για τις μεγάλες πολυεθνικές της χώρας του, όπως η Suez και η Veolia, εταιρείες έτοιμες να κερδίσουν από την καταναγκαστική ιδιωτικοποίηση.

Η ταινία κυκλοφορεί λίγες μόλις εβδομάδες αφότου η ελληνική κυβέρνηση πέρασε πολυνομοσχέδιο με σκοπό την δημιουργία ενός νέου και μεγαλύτερου ΤΑΙΠΕΔ, που είναι γνωστό και ως «Υπερταμείο».

Ο πρόεδρος του Υπερταμείου θα είναι ο Ζακ Λε Παπ, πρώην υπάλληλος της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την θητεία της στο υπουργείο οικονομικών της Γαλλίας. Ως μέλος του γραφείου της Λαγκάρντ, ο Λε Παπ εργάστηκε με διευθυντή τον Στεφάν Ρισάρ, πρώην διευθυντή της Veolia.

Εκτός από την προεδρία του Υπερταμείου, οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δικαίωμα βέτο σε κάθε απόφασή του για τα επόμενα 99 χρόνια, παραδίδοντας ουσιαστικά τον έλεγχο της περιουσίας και των δημόσιων υπηρεσιών της Ελλάδας στα χέρια της Τρόικας και των ιδιωτικών συμφερόντων για έναν αιώνα.

Έλληνες ακτιβιστές και συνδικαλιστές αντιδρούν ήδη σ’ αυτές τις εξελίξεις, κλείνοντας την παροχή νερού στα γραφεία του Σύριζα (κυβέρνηση γαρ) και αχρηστεύοντας τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις Ελλήνων βουλευτών στέλνοντας περισσότερα από 3.3 εκατομμύρια μηνύματα διαμαρτυρίας. Περισσότερες δράσεις έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες εβδομάδες.

 

>>> Δείτε το ντοκιμαντέρ Something in the Water ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ:

Το ντοκιμαντέρ είναι διαθέσιμο και στα ελληνικά (εκτός από τα αγγλικά και την αυτόματη μετάφραση).
Για να εμφανιστούν οι ελληνικοί υπότιτλοι:
- κλικ στο «κουμπάκι» «CC», που βρίσκεται (κάτω δεξιά και) αριστερά από το Ρυθμίσεις και μετά:
- Ρυθμίσεις > Υπότιτλοι (Subtitles/CC) > Greek (Ελληνικά).


Απορία συντάκτριας:
Κύριε, κύριε, να αναπνέουμε μπορούμε; Ή μπααα...

 • Σχόλια

1 Comments:

 1. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Νοε 01, 2016 20:15 ΜΜ

  Είχα παρακολουθήσει ένα ντοκιμαντέρ με την Αργεντινή. Όσες λοιπόν ΔΕΚΟ είχαν ιδιωτικοποιηθεί εκεί, απέτυχαν ως ιδιωτικές. Οι ιδιώτες δεν έκαναν κάτι για να βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Απλώς αύξησαν την τιμή. Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, δεν είχαν κάνει αλλαγές στο δίκτυο, κάτι για την καλυτέρευση. Κοίταξαν μόνο να κερδοσκοπήσουν. Και εδώ τι θα κάνουν; Όπως λέτε, θα πούμε το νερό νεράκι, θα ακριβύνει, και ποιος ξέρει τι διαπλεκόμενα υπάρχουν με τα εμφιαλωμένα, σε κάποια στιγμή θα πουν πως "της βρύσης είναι εντελώς ακατάλληλο, να πίνετε εμφιαλωμένο".

  Θεωρώ τις ιδιωτικοποιήσεις κοροϊδία, που πιάνει μόνο σε ορισμένους εύπιστους. Πιστεύετε εσείς πως και με το ρεύμα θα είναι πιο φτηνά; Δικό τους δίκτυο δεν έχουν, παρέχουν ρεύμα στη ΔΕΗ, εμείς το παίρνουμε μέσω ΔΕΗ, και εκείνοι το παίζουν πάροχοι, όπως ανάλογα με την τηλεφωνία. Αναρωτιέμαι τι βλακείες θα κάνουν με το ρεύμα.

  ΑΑΑ, ναι, υπάρχει και παράδειγμα, όπως στην Αγγλία. Εκεί λέει, τους κάνουν προσφορά από πάροχο, με φτηνότερη τιμή, αλλά μόνο "αν δέχεστε να κόβεται τόσες ώρες" (τις ώρες αιχμής, μεσημέρι κυρίως).

  Να μου το θυμηθείτε, πως όλοι αυτοί οι ιδιωτικό λάγνοι, όταν γίνει η κατάρρευση, θα την κάνουν για τα νησιά Barbados, και θα δίνουν συνεντεύξεις τύπου "Εμείς δουλεύαμε εξαντλητικά, αν εσείς δεν θέλατε να σωθείτε, τι φταίμε εμείς; Μην είστε αχάριστοι, θα πρέπει να μας ευχαριστείτε που αυτό θυσιαστήκαμε για εσάς".

Scroll to Top