BETA

Editorial Οκτώβρη 2015: "Πρελούδιο" στην Ανθρώπινη Ηλιθιότητα

Εικόνα Evi

Σε μια χώρα που έχει πάρει την κάτω βόλτα το ποσοστό των ηλίθιων είναι σταθερό, ωστόσο παρατηρείται μεταξύ αυτών που κατέχουν την εξουσία μια δραματική εξάπλωση των ληστών με καλπάζουσα ηλιθιότητα... και μεταξύ όσων δεν μετέχουν στην εξουσία μια εξίσου ανησυχητική αύξηση των φουκαράδων.

Αυτή η ρήση ανήκει στον Ιταλό καθηγητή του Μπέρκλεϊ, Κάρλο Τσιπόλα (1922-2000) που αν και έκανε σπουδαίες έρευνες για την οικονομική ιστορία και δημοσίευσε σημαντικά βιβλία περί αυτής, έγινε περισσότερο γνωστός από το δοκίμιό του "Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας" που δημοσιεύτηκε το 1976.
Κατά τον Τσιπόλα υπάρχουν πέντε "βασικοί νόμοι" της ανθρώπινης ηλιθιότητας που είναι οι εξής:

Πρώτον, πάντοτε και αναπόφευκτα όλοι υποτιμούν τον αριθμό των ηλιθίων μέσα σε έναν πληθυσμό.

Δεύτερον, η πιθανότητα κάποιος να είναι ηλίθιος είναι ανεξάρτητη από την χαμηλή ή υψηλή επίδοσή του σε οποιονδήποτε τομέα. Επιπλέον, το ποσοστό των ηλίθιων είναι το ίδιο σε κάθε κοινωνική ομάδα.
  Όπως λέει ο Τσιπόλα, υπάρχουν ηλίθιοι τόσο μεταξύ στρατηγών, όσο και μεταξύ καθηγητών πανεπιστημίου.

Τρίτον, ηλίθιος είναι όποιος προκαλεί ζημιά σε άλλον άνθρωπο ή σε ομάδα ανθρώπων χωρίς να ωφεληθεί τίποτε ή παρ' ότι ζημιώνεται ο ίδιος.
  Ο Τσιπόλα κατασκευάζει μια τυπολογία με κριτήριο το ποιος προκαλεί ζημιά σε ποιον και ποιος ωφελείται από την ζημιά.
  Ο ηλίθιος είναι ο ένας από τους τέσσερις τύπους ανθρώπων. Υπάρχουν άλλοι τρεις, δηλαδή ο ευφυής, ο ανήμπορος (ακριβέστερη μετάφραση από τα ιταλικά: φουκαράς) και ο κακοποιός (ακριβέστερη μετάφραση: ληστής.
  Η κατά τα άλλα καλή ελληνική μετάφραση πάσχει σε αυτά τα σημεία).
  Ο ευφυής με τις ενέργειές του ωφελεί τους άλλους και επίσης ωφελείται ο ίδιος. Ο φουκαράς ωφελεί μεν τους άλλους, αλλά ζημιώνεται ο ίδιος γιατί οι άλλοι τον εκμεταλλεύονται. Και ο ληστής ζημιώνει τους άλλους για να ωφεληθεί ο ίδιος.

Τέταρτον, οι μη ηλίθιοι πάντοτε υποτιμούν τις ζημιογόνες δυνατότητες των ηλίθιων.
  Ξεχνούν ότι ο συγχρωτισμός με ηλίθιους αποδεικνύεται ένα ηλίθιο λάθος.

Πέμπτον, οι πιο επικίνδυνοι άνθρωποι στον κόσμο είναι οι ηλίθιοι.
   Μάλιστα, ο Τσιπόλα διατείνεται ότι οι ηλίθιοι είναι ομάδα πιο ισχυρή από την μαφία και το "στρατιωτικό - βιομηχανικό πλέγμα".

Παρά τους όποιους συνειρμούς και χαμόγελα που μπορεί να φέρουν τα πιο πάνω σε αρκετούς, θα μπορούσαμε να εκφέρουμε ορισμένες αντιρρήσεις, καθώς στην ουσία έχουμε δυο καθοριστικούς παράγοντες: Τον άνθρωπο και τις πράξεις.
Λαμβάνοντας ως στοιχείο μέτρησης τις πράξεις, εύκολα θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως:

υπάρχουν (μόνο) ηλίθιες πράξεις, αλλά όχι ηλίθιοι άνθρωποι.

Ο Τσιπόλα αυτό το απορρίπτει, καθώς κατατάσσει τους ανθρώπους σε έναν από τους τέσσερις τύπους με βάση τον σταθμισμένο μέσο όρο των πράξεών τους.
Παρ' όλ' αυτά όμως, όλοι έχουμε σκεφτεί και ενεργήσει ηλίθια και αυτό, αν μη τι άλλο, το έχουμε παραδεχτεί στον εαυτό μας κάποιες στιγμές. Άλλωστε, άλλος ένας παράγοντας για το τι είναι ηλιθιότητα εξαρτάται από τα πολιτισμικά συμφραζόμενά της, δηλαδή από το τι θεωρείται ηλίθιο και τι όχι κατά περιόδους σε κάθε κοινωνία. Αυτά τα στοιχεία δηλαδή καθορίζουν, ανάλογα την εποχή και την κοινωνία, την ηλιθιότητα και το μέγεθός της.

Είναι γεγονός πάλι, πως στεκούμενοι στο πιο πάνω που αναφέρει ο Τσιπόλα σχετικά με το αν ζημιώνει τόσο τους άλλους όσο και τον εαυτό του, θα μπορούσε κάποιος ν ' αντικρούσει πως δεν υπάρχουν κάποια εγγενή χαρακτηριστικά που έχουν οι ηλίθιοι και μόνον αυτοί και εξαιτίας αυτών (των χαρακτηριστικών) προκαλούν ζημιές στους γύρω τους, χωρίς προσωπικό όφελος. Και σε αυτό θα μπορούσε να ισχυριστεί πως η άποψη περί της ζημιάς είναι τελικά κάτι υποκειμενικό και που σίγουρα δεν έχει την ίδια σταθερά με την πάροδο του χρόνου. Αν για παράδειγμα, μικρή ζημιά στο σήμερα φέρει μεγάλο όφελος για την κοινωνία σε μεταγενέστερο χρόνο, τότε θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως ο ηλίθιος του σήμερα, αποδεικνύεται ο προνοητικός και διορατικός του αύριο;
Και εμπειρικά, στην καθημερινότητά μας ακόμα, γνωρίζουμε καλά πως η ζημιά ή το όφελος δεν είναι μονοδιάστατα στοιχεία της ζωής μας, καθώς δεν την διαμορφώνουμε μόνο με όρους ζημιάς - οφέλους. Εξ' άλλου οι άνθρωποι που δεν νοιάζονται για τα προσωπικά οφέλη αλλά για σκοπούς, όπως για παράδειγμα η επιτυχία της παγκόσμιας επανάστασης, είναι "φουκαράδες";
Για να θυμίσουμε αυτό που αναφέρει στην αρχή ο Τσιπόλα:

Σε μια χώρα που έχει πάρει την κάτω βόλτα το ποσοστό των ηλίθιων είναι σταθερό, ωστόσο παρατηρείται μεταξύ αυτών που κατέχουν την εξουσία μια δραματική εξάπλωση των ληστών με καλπάζουσα ηλιθιότητα... και μεταξύ όσων δεν μετέχουν στην εξουσία μια εξίσου ανησυχητική αύξηση των φουκαράδων.

Από την άλλη πάλι, όπως λέει ο Αλέξανδρος Δουμάς (υιός):

Προτιμώ τους κακοποιούς από τους ηλίθιους, γιατί οι κακοποιοί μερικές φορές ξεκουράζονται.

Και φυσικά, προσπαθώντας να κάνουμε και τον βασικό διαχωρισμό ανάμεσα σε κακοήθεια και ηλιθιότητα, για να μην μακρηγορούμε, νομίζουμε πως το καλύπτει θαυμάσια αυτό που είχε πει ο Χάνλον:

Ποτέ μην αποδίδεις στην κακοήθεια αυτό που εξηγείται επαρκώς με την ηλιθιότητα.

Αλλά νομίζω, πως χρειάζονται ορισμένες ακόμα διευκρινήσεις, καθώς πίσω από την ηλιθιότητα, υπάρχει η επικινδυνότητα και δυστυχώς στο διαδίκτυο υπάρχει η τάση με την προβολή ορισμένων - με λόγο, έργο σε διάρκεια χρόνου - ηλίθιων να τους ανάγει σε cult γραφικές φιγούρες, καλύπτοντας την επικινδυνότητα που έχουν. Ορισμένα παραδείγματα άκρως επικίνδυνων ηλίθιων:

Νομίζω, είναι σαφείς οι διευκρινίσεις και δεν θέλουν ανάλυση. Φυσικά η λίστα είναι ακόμα πιο μεγάλη, για παράδειγμα σαν επικίνδυνα ηλίθιους, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και αυτούς που κάνουν δηλώσεις του στυλ:

Με την ψήφο του ο λαός επικύρωσε την εφαρμογή του μνημονίου και την πολιτική της κυβέρνησης.

Ή αυτούς που επικαλούνται κατά το δοκούν συντάγματα και νόμους μιας εκ των πιο σκοτεινών σημείων της σύγχρονης ιστορίας, χωρίζοντας με δικά τους κριτήρια την κοινωνία σε 95% "καλών και θρήσκων" και 5% "κακών και άθεων / αντίθεων".
Φυσικά, σε αυτήν την κατηγορία των επικίνδυνα ηλίθιων που έχουν μια cult εικόνα, θα μπορούσες να βάλεις και τον πολιτικό εκπρόσωπο που κάθεται να συνομιλεί για θέματα παιδείας με τον πιο πάνω και που τελικά ασπάζεται τις απόψεις του.

Το μόνο βέβαιο, είναι πως η ηλιθιότητα σε όλες τις εκφάνσεις της, δεν θα φύγει πότε από την... μόδα.
Και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Όχι πως υπάρχει, πάντα θα υπάρχει είπαμε, αλλά η μαζική αποδοχή της.

 • Σχόλια

1 Comments:

 1. Εικόνα akounadis
  akounadisΟκτ 01, 2015 11:41 ΠΜ

  "Ωραίο" το άρθρο!
  Στοχεύει εκ παραδρομής το τι είναι ηλιθιότητα και όχι τι- την προκαλεί αφού πάντα αναφερόμαστε στην πράξη.

  Ο Τσιπόλλα κατέληξε σε τρεις βασικούς νόμους, ένα θεμελιώδη νόμο και τον χρυσό κανόνα.
  Πιστεύω πως για το μη ηλίθιο άτομο που "πρέπει" να ανησυχεί περισσότερο είναι ο τέταρτος βασικός νόμος.
  "Μη ηλίθια άτομα υποτιμούν πάντα την επιζήμια δύναμη του ηλίθιου ανθρώπου. Ειδικότερα, συνεχώς ξεχνάμε ότι σε κάθε τόπο και χρόνο, και σε κάθε περίσταση το να θεραπεύσει κανείς ή να αποσυνδεθεί ολότελα με ηλίθια άτομα αλάνθαστα αποδεικνύεται ότι είναι ένας μάταια κόπος".

  Εξάλλου, η θεωρία που προσδιόρισε ο Αϊνστάιν σχεδόν σαν φυσικό νόμο που ορίζει την ηλιθιότητα χωρίς όρια.

  Μάταιη ανησυχία αυτή του μη ηλίθιου ατόμου.
  Μια ισορροπία μεταξύ της ηλιθιότητας και της μετεξέλιξης, που η εξέλιξη ανυπόστατα πορεύεται μαζί της και η μετεξέλιξη πλέον παίρνει το δικό της δρόμο κάνοντας στην άκρη το ηλίθιο.

Scroll to Top