BETA

Editorial Σεπτεμβρίου 2016: Καπιταλισμός εναντίον Κλίματος

Εικόνα Maria

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που ορθώνεται απέναντι στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, δεν είναι - ως είθισται να πιστεύουμε - ότι είναι ήδη πάρα πολύ αργά ή ότι δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος και επιπλέον έχουμε κατακλυσθεί με πράσινη τεχνολογία - θυμηθείτε τα οικολογικά κτίρια, τα λεγόμενα «πράσινα» σπίτια. Και όμως, ο λόγος που πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουν αυτήν την απειλή με τάσεις παραίτησης, είναι ότι οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα είναι εντελώς ανίκανοι να εκμεταλλευτούν όλα αυτά τα εργαλεία και να εφαρμόσουν τα σχετικά σχέδια πράσινης ανάπτυξης.

Αυτό όμως θα το δούμε λίγο πιο αναλυτικά παρακάτω, στο βιβλίο της Νaomi Klein «Αυτό Τα Αλλάζει Όλα: Καπιταλισμός εναντίον Κλίματος» («This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate»).

Ας πούμε όμως πρώτα λίγα λόγια για την κλιματική αλλαγή για να έχει μια συνέχεια η ανάγνωση.
 

Κλιματική Αλλαγή, ή πιο σωστά, Καταστροφή του Κλίματος

Τα στοιχεία του WWW πρότζεκτ (WorldWildlifeFund, ελληνιστί «Παγκόσμιο Ταμείο για την Άγρια ζωή») είναι απογοητευτικά.

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στο σύνολο της οικονομίας και στο φυσικό περιβάλλον είναι πλέον επιστημονικά ακλόνητες. Απειλούν, δε, όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής αλλά και την επιβίωση όλων των ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη, από τους κοραλλιογενείς υφάλους ως την Αρκτική. Μια από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα είναι η αύξηση των δασικών πυρκαγιών.

Οι κλιματικές συνθήκες στην Γη καθορίζονται από μια συνεχή ροή ενέργειας από τον ήλιο. Η θερμική ενέργεια του ήλιου, διαπερνά την ατμόσφαιρα της Γης και θερμαίνει την επιφάνειά της. Όσο αυξάνει η θερμοκρασία της επιφάνειας, η Γη στέλνει θερμική ενέργεια πίσω στην ατμόσφαιρα, υπό τη μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας. Ένα μέρος αυτής της ενέργειας απορροφάται από αέρια (τα λεγόμενα «αέρια του θερμοκηπίου»), όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο, το υποξείδιο του αζώτου και οι υδρατμοί, παγιδεύοντας έτσι την ενέργεια και διατηρώντας την μέση θερμοκρασία της Γης στους περίπου 15°C. Αυτά τα επίπεδα θερμοκρασίας είναι απαραίτητα για την διατήρηση της ζωής για ανθρώπους, φυτά και ζώα. Δίχως αυτά τα αέρια, η θερμοκρασία της Γης θα έφτανε στους -18°C, «παγώνοντας» τις περισσότερες μορφές ζωής.

Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι το πιο σημαντικό από τα αέρια που διατηρούν τα επιθυμητά επίπεδα θερμοκρασίας στην Γη. Οι διεργασίες εκπομπής και απορρόφησης CO2 που προκύπτουν στην φύση αποτελούν τον φυσικό κύκλο του αερίου και είναι υπεύθυνες για την διατήρηση της ισορροπημένης συγκέντρωσης του CO2 στην ατμόσφαιρα. Μέσω της αποσύνθεσης φυτών, ηφαιστειακών εκρήξεων, της αναπνοής ζωικών οργανισμών, ελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα το οποίο απορροφάται εκ νέου μέσω της φωτοσύνθεσης και της διάλυσής του στο νερό (π.χ. στους ωκεανούς).

Η φύση έχει προνοήσει για την σχεδόν τέλεια διατήρηση της ισορροπίας εκπεμπόμενου CO2 και της αντίστοιχης ποσότητας που απορροφάται. Ακόμα, όμως, και μικρές αλλαγές οφειλόμενες σε ανθρώπινες δραστηριότητες είναι δυνατό να επηρεάσουν αυτήν την εύθραυστη ισορροπία.
 

Τι προκαλεί την κλιματική αλλαγή;

Η αιτία της κλιματικής αλλαγής είναι η υπερβολική χρήση ορυκτών πόρων, όπως είναι ο άνθρακας και ο λιγνίτης, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η καύση των οποίων απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες CO2 στην ατμόσφαιρα. Με αυτό τον τρόπο, η «κουβέρτα» των αερίων του θερμοκηπίου - που καλύπτει την Γη - συγκρατεί ολοένα και περισσότερη ενέργεια η οποία, με την σειρά της, αυξάνει την μέση θερμοκρασία του πλανήτη.

Η ανθρώπινη παρέμβαση στον φυσικό κύκλο του CO2 τα τελευταία 150 χρόνια έχει υπάρξει καθοριστική. Η απερίσκεπτη καύση ορυκτών καυσίμων αλλά και οι κτηνοτροφικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην εκπομπή μεθανίου, σε συνδυασμό με την αποψίλωση των δασών τα οποία απορροφούν τα αέρια του θερμοκηπίου, έχουν διαταράξει ανεπανόρθωτα τις ισορροπίες στον κύκλο του CO2.

Η μεγάλη ποσότητα CO2 που πλέον συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα, έχει συμβάλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, ενώ η ταχύτητα με την οποία συντελείται αυτή η αύξηση είναι σημαντικά μεγαλύτερη από οποιαδήποτε φυσική διεργασία. Το αποτέλεσμα είναι η αδυναμία των φυσικών συστημάτων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Είναι σαφές πως η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας δεν σημαίνει απαραίτητα πιο ζεστό κλίμα για όλους, σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, μεταβάλλει το κλιματικό σύστημα, συμβάλλοντας στην αύξηση εμφάνισης ακραίων και απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων. Το αποτέλεσμα; Άλλες περιοχές θα είναι πιο ζεστές, άλλες πιο κρύες, ενώ ανάλογα θα επηρεαστούν και τα επίπεδα υγρασίας του πλανήτη - άλλοτε δημιουργώντας συνθήκες ξηρασίας, άλλοτε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες βροχόπτωσης.
 

Επιπτώσεις

Ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2°C, έχει αναγνωριστεί από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ήδη παρατηρούμε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και στους ανθρώπινους πληθυσμούς - όπως η τήξη των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική - ακόμα και με τηΝ σημερινή αύξηση της θερμοκρασίας στους 0,8 °C σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν θετικές ανατροφοδοτήσεις που θα επιφέρουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας και περαιτέρω δραματικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα του πλανήτη, ενώ η 4η Έκθεση Αξιολόγησης (AR4) της IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) προβλέπει επιπλέον:

- Μέσα στις επόμενες δεκαετίες, τα αποθέματα νερού που είναι αποθηκευμένα στους παγετώνες και στις χιονισμένες περιοχές θα μειωθούν προκαλώντας ελλείψεις νερού σε περισσότερο από 1 δις ανθρώπους.

- Το 20% με 30% όλων των ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη θα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εξαφάνισης, αν η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας ξεπεράσει τους 1,5-2,5°C.

- Σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, και κυρίως σε ξηρές και τροπικές περιοχές, ακόμα και μικρές αυξήσεις της θερμοκρασίας της τάξης των 1°C - 2°C, αναμένεται να αυξήσουν τον κίνδυνο λιμών

- Μετά το 2080, πολλά εκατομμύρια ανθρώπων αναμένεται να επηρεαστούν από πλημμύρες στα σπίτια και Στις επιχειρήσεις τους εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας κάθε χρόνο. Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται πυκνοκατοικημένες περιοχές, καθώς και περιοχές που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο με περιορισμένες ικανότητες προσαρμογής.
 

Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

Η Ελλάδα δεν έχει σχεδιάσει (τι πρωτότυπο, ε;) μέχρι στιγμής κάποια εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αν και γεωγραφικά ανήκει σε μια από τις πιο ευπαθείς περιοχές της Μεσογείου.

Η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή του περιβάλλοντος θεωρούνται από τα σημαντικότερα προβλήματα του σύγχρονου πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι έντονες βροχοπτώσεις, οι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι τυφώνες παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί οι άνθρωποι επιζητούν συνεχώς, με ένα αλόγιστο τρόπο, την ανάπτυξη και την ευημερία. Η ανάπτυξη, όμως, και η πρόοδος είναι συμβατές μόνο όταν διασφαλίζονται και ανανεώνονται τα φυσικά θεμέλια της ζωής, όταν το παρόν δεν υποθηκεύει το μέλλον.

Πάρτε για παράδειγμα τις μεγάλες βιομηχανικές πόλεις· ο αέρας είναι τόσο μολυσμένος, που διακρίνεται από την αλλαγή του χρώματος. Ο αέρας καλείται πλέον «νέφος» και είναι βλαβερός τόσο για τους ανθρώπους, που τον αναπνέουν όσο και για τα δέντρα, τα φυτά και τα ζώα.

Τα ραδιενεργά στοιχεία μεταφέρονται με τον άνεμο, την βροχή, τα ποτάμια, τα θαλάσσια ρεύματα, κλπ και εισχωρούν στους βιογεωχημικούς κύκλους και στο εσωτερικό των ζωντανών οργανισμών. Η μεταπήδησή τους στις τροφικές αλυσίδες και η συγκέντρωσή τους (και μάλιστα επιλεκτική) με τη διαδικασία της βιολογικής συσσώρευσης αποτελούν μεγάλη απειλή για κάθε είδους ζωή και, κυρίως, για τα ανώτερα ζώα και τον άνθρωπο. Οι συνέπειες της έκθεσης στην ραδιενέργεια, ακόμα και σε χαμηλές δόσεις, είναι πολύ επικίνδυνες (καρκίνοι, γενετικές μεταλλάξεις και πάει λέγοντας.).

Ειδικότερα, το πρόβλημα διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων παραμένει, ίσως, το σημαντικότερο «αγκάθι» της πυρηνικής βιομηχανίας με εύλογες προεκτάσεις στο περιβάλλον και την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής.
 

Καπιταλισμός, ο εχθρός του κλίματος - This Changes Everything [Το Βιβλίο]

Αυτό Τα Αλλάζει Όλα: Καπιταλισμός εναντίον Κλίματος - This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate [2014]

Στο σκληρόδετο βιβλίο των 576 σελίδων (PDFy mirror) της Καναδής δημοσιογράφου, συγγραφέας και ακτιβίστριας του αποκαλούμενου κινήματος εναντίον της παγκοσμιοποίησης, Νaomi Klein (Ναόμι Κλάιν), «Αυτό Τ’ Αλλάζει Όλα: Καπιταλισμός εναντίον κλίματος» («This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate»),

Το να αποκαλέσουμε το βιβλίο αυτό «περιβαλλοντικό», θα περιόριζε ανεπίτρεπτα την ευρύτατη στόχευση της Κλάιν. Υποστηρίζει ότι

Υπάρχει ακόμα χρόνος να αποφύγουμε την καταστροφική υπερθέρμανση, όχι όμως στο πλαίσιο των κανόνων του καπιταλισμού έτσι όπως έχουν πλέον συγκροτηθεί. Πράγμα βέβαια που αποτελεί το καλύτερο επιχείρημα που υπήρξε ποτέ για να αλλάξουμε αυτούς τους κανόνες.

Η Κλάιν επισημαίνει ότι δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την οικολογική καταστροφή την οποία αντιμετωπίζουμε χωρίς να ελευθερωθούμε από τα γκέμια αυτής της παρωχημένης ιδεολογίας που ακούει στο όνομα νεοφιλελευθερισμός και προωθεί ένα σύστημα υψηλής κατανάλωσης και αδηφαγίας καυσίμων.

Μας θυμίζει ότι ο νεοφιλελευθερισμός ήταν κάποτε μια αισιόδοξη αντεπανάσταση. Σε μια επικών διαστάσεων συγκυρία, η πολιτική των κυβερνήσεων Ρέιγκαν και Θάτσερ, η επικράτηση των απορυθμιστικών μέτρων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και η λατρεία της ιδιωτικοποίησης και της παγκοσμιοποίησης των πάντων, συνέπεσαν με το αυξανόμενο δημόσιο κύρος της επιστήμης του κλίματος.

Οι αντεπαναστάσεις ωστόσο είναι ανατρέψιμες. Η Κλάιν αφιερώνει μεγάλο μέρος του βιβλίου της στα σημάδια που δείχνουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί, και συμβαίνει. Το παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα εξαπλώνεται. Οι περιβαλλοντικές διαμαρτυρίες στην Κίνα ενισχύονται χρόνο με τον χρόνο. Εκεί όπου οι κεντρικές κυβερνήσεις αδιαφορούν, τοπικές αρχές και κοινότητες αντιστέκονται. Εκατοντάδες μεγάλες και μικρές γερμανικές πόλεις έχουν ψηφίσει για να εξαγοράσουν τα «δικαιώματα ρύπανσης» από τις εταιρείες.

Το να αλλάξουν οι οικονομικές νόρμες και οι ηθικές αντιλήψεις είναι κάτι ακόμα πιο δύσκολο από την τεχνολογική μάχη για την προσαρμογή στις αδυσώπητες κλιματικές αλλαγές που έρχονται.

Το «This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate», ένα μνημειώδες και περιεκτικό περιβαλλοντικό βιβλίο, συνυφαίνει την επιστήμη, την ψυχολογία, την γεωπολιτική, την οικονομολογία και τον ακτιβισμό που οικοδομούν την θεματική του κλίματος σε σύνδεση με την πολιτική.

Η συγγραφέας καταγγέλλει την καπιταλιστική αναπτυξιακή λογική, την απληστία των πολυεθνικών του πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου, καθώς και την υποταγή των κυβερνήσεων στα συμφέροντά τους.

Στην σελίδα 89, γράφει:

Είναι πιο εύκολο να δεχτούν να αλλάξουν το κλίμα της γης με χαοτικό και καταστροφικό τρόπο, παρά να δεχτούν την προοπτική αλλαγής της θεμελιώδους λογικής του καπιταλισμού, που βασίζεται στην ανάπτυξη και στο κυνήγι του κέρδους.

Για την Ναόμι Κλάιν, το πείσμα των σκεπτικιστών του κλίματος δεν πέφτει από τον ουρανό· οφείλεται στο ότι κατανοούν το γεγονός ότι ο σοβαρός αγώνας ενάντια στην υπερθέρμανση απαιτεί μια ριζική αλλαγή πολιτικής, με περισσότερη ρύθμιση, περισσότερα κοινά αγαθά. Με αξίες διαφορετικές από εκείνες του ανταγωνισμού, της συσσώρευσης και της φιλοσοφίας «ο καθείς για τον εαυτό του».
 

Η επαναστατική δύναμη της κλιματικής αλλαγής

Ο τίτλος είναι εύστοχος: «This Changes Everything», ελληνιστί «Αυτό τα Αλλάζει Όλα». Η Ναόμι Κλάιν καλεί την αριστερά, τους προοδευτικούς να αδράξουν την ευκαιρία που τους προσφέρεται μέσα σε αυτούς του δύσκολους καιρούς. Επειδή, όπως επισημαίνει, η αλήθεια για τη κλιματική αλλαγή δεν ενοχλεί παρά μόνον εκείνους που ικανοποιούνται με το status quo.

Η περιβαλλοντική κρίση προσθέτει τον υπαρξιακό επείγοντα χαρακτήρα της σε όλα τα προβλήματα. Κατά συνέπεια, όπως αναγράφεται στην σελίδα 154,

προσφέρει ένα συνολικό λόγο στον οποίο τα πάντα, από την πάλη για καλές θέσεις απασχόλησης μέχρι την δικαιοσύνη για τους μετανάστες, περνώντας από τις επανορθώσεις για τις ιστορικές αδικίες όπως η δουλεία και η αποικιοκρατία, μπορούν να ενσωματωθούν στο μεγάλο σχέδιο οικοδόμησης μιας μη τοξικής οικονομίας, που θα αντέχει στα χτυπήματα, πριν είναι πολύ αργά.

Η Κλάιν πιστεύει «στην επαναστατική δύναμη της κλιματικής αλλαγής», όπως λέει χαρακτηριστικά. Απαγγέλλει ένα αμείλικτο κατηγορητήριο ενάντια στις μεγάλες περιβαλλοντικές ενώσεις - μερικές από τις οποίες κατηγορούνται ότι ενσωματώθηκαν στο σύστημα. Για εναλλακτική λύση προτείνει την οικοδόμηση μαζικών κινημάτων. Η συγγραφέας (σελίδα 156) παραδέχεται ότι:

Παρόλα αυτά απουσιάζει το είδος της αντιεξουσίας που θα έχει πιθανότητα να αλλάξει την κοινωνία σε βαθμό που θα συγγενεύει με εκείνο που απαιτείται.

Ας ακούσουμε όμως την ίδια την συγγραφέα Ναόμι Κλάιν να μιλάει για το βιβλίο της «This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate» – η ομιλία της βέβαια είναι στα αγγλικά αλλά νομίζω πως όσοι έχετε κάποια γνώση της αγγλικής, αξίζει να το παρακολουθήσετε:

This Changes Everything - Αυτό Τα Αλλάζει Όλα [Το Ντοκιμαντέρ - 2015]

Ένα χρόνο μετά, το 2015, προβλήθηκε και το ντοκιμαντέρ «This Changes Everything» του Άβι Λιούις (Avi Lewis), εμπνευσμένο από το διεθνές μη - μυθοπλαστικό μπεστ σέλερ της Ναόμι Κλάιν «This Changes Everything: Capitalism vs. the Climate» (Αυτό τα Αλλάζει Όλα: Καπιταλισμός εναντίον Κλίματος). Η ταινία του Avi Lewis, που έκανε την επίσημη πρεμιέρα της τον Σεπτέμβριο του 2015, στο διεθνές φεστιβάλ του Τορόντο. παρουσιάζει επτά δυνατά πορτρέτα τοπικών κοινωνιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να προστατέψουν την περιοχή τους. Ανάμεσά τους και το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στην Βορειο-Ανατολική Χαλκιδική.

Χρειάστηκαν πάνω από τέσσερα χρόνια, 211 ημέρες γυρισμάτων σε εννέα χώρες και πέντε ηπείρους. Ο λόγος για το «This Changes Everything», σε σκηνοθεσία Avi Lewis. Μια πραγματικά επική προσπάθεια προκειμένου να σκεφτούμε εκ νέου, και να δούμε χωρίς παρωπίδες, την τεράστια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

Όλη η ταινία είναι εμπευσμένη από το βιβλίο της Κλάιν και βασίζεται στην επίμαχη και συναρπαστική ιδέα της: ότι μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την υπαρξιακή κρίση της κλιματικής αλλαγής για να μετατρέψουμε το οικονομικό μας σύστημα σε κάτι ριζικά καλύτερο.

>>> ΔΕΙΤΕ ΤΟ This Changes Everything εδώ.

Η Εποχή των Ηλιθίων - The Age Of Stupid:

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η ταινία Η Εποχή των Ηλιθίων που σε μια μεταποκαλυπτική εποχή, ο μοναδικός επιζών ψάχνει να βρει απάντηση μέσα στα πλάνα αρχείου που έχει στα χέρια του, στο ερώτημα: «Γιατί οι άνθρωποι δεν εμπόδισαν τις κλιματικές αλλαγές όταν είχαν την ευκαιρία;».

>>> ΔΕΙΤΕ ΤΟ The Age Of Stupid.

 • Σχόλια

6 Comments:

 1. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 05, 2016 18:53 ΜΜ

  καπως κολλαει αυτο εδω https://dasarxeio.com/2016/09/04/2237/

 2. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 12, 2016 20:35 ΜΜ

  Μπορεί όλα τα παραπάνω να φαίνονται κατ' αρχήν σωστά. Τι γίνεται όμως, η όλη ιστορία με την πράσινη ενέργεια είναι και εκείνη συμφέροντα, και μάλιστα τεράστια. Είχα δει μια εκπομπή του κινήματος “Δεν Πληρώνω” στο vmedia, σχετικά με τις ανεμογεννήτριες, και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τα συμπεράσματα του κινήματος ήταν πως και επιπτώσεις υπάρχουν, και η πράσινη ενέργεια είναι κατά πολύ ακριβότερη σαν υποδομές.

  Νομίζω πως πολλοί έχουν καταλάβει το παιχνίδι που παίχτηκε με τη Γερμανία, και τις ανεμογεννήτριες. Εντάξει, σίγουρα μειώνουν το CO2, δεν το αμφισβητώ, αλλά από την άλλη, ένα αιολικό η φωτοβολταϊκό πάρκο παράγει πολύ λιγότερα MW, και μόνο στην ηλιοφάνεια, η τον αέρα. Δεν υπάρχει τρόπος (παραγωγικός), να αποθηκεύεται καλά όλη η παραγόμενη ενέργεια σε συσσωρευτές, και να την χρησιμοποιείς σε μέρες με συννεφιά η άπνοια όταν θέλεις. Υπάρχουν απώλειες στις μπαταρίες και άλλα προβλήματα.

  Πολλές εκτάσεις για αιολικά η φωτοβολταικά, έχουν αποκοπεί από την γεωργία λόγω προσωπικών συμφερόντων (επιδοτήσεις). Η πράσινη ενέργεια είναι και εκείνη εταιρίες, και χρήμα που μεσολαβεί.

  Η υπάρχουσα υποδομή ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να βελτιωθεί, με φίλτρα και ηλεκτροστατικά στην καμινάδα που παγιδεύουν τον καπνό, και τον ρίχνουν μετά κάπου ως απόρριμμα. Τα θερμοηλεκτρικά παράγουν πολύ περισσότερα σε MW, ενώ και τα υδροηλεκτρικά είναι πολύ καλά.

  Θα συμφωνούσα με ορισμένα σημεία όπως παρακάτω:

  Ναι σε ορισμένη χρήση ανεμογεννητριών και φωτοβολταικών φτάνει να μην σπαταλάται γεωργική έκταση, και να μην ενοχλούνται πουλιά, η περιβάλλον. Ο εξοπλισμός να παράγεται στη χώρα την δική σου, και όχι να τον αγοράζεις με μίζες και τεράστια ποσά.

  Βελτίωση των υποδομών των θερμοηλεκτρικών με φίλτρα, και αναβάθμιση τους.

  Πολύ καλά πάμε στους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Θα μπορούσε το κράτος να παρέχει δωρεάν την συντήρηση τους.

  Να προωθηθεί η ιστορία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, του φυσικού αερίου και σε πολυκατοικίες και σε κίνηση, με φτηνές τιμές και προσφορές.

  Να προωθηθεί το ποδήλατο.

 3. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 12, 2016 22:46 ΜΜ

  δυστυχως δεν ετσι, σε καποιο βαθμο μπορει να ειναι αλλά γενικα οχι. Ξερω αρκετα καλα οτι οι μεγαλες εταιρειες που φτιαχνουν τα αιολικα παρκα κλπ το κανουν επειδη για να φτιαχτει ενα πυρηνικο εργοστασιο καπου πρεπει να φτιαχτει και ενα ποσοστο ανανεωσιμων πηγων ενεργειας καπου αλλου. Και ειναι πολλα τα λεφτα αρη για το πυρηνικο εργοστασιο

 4. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 13, 2016 01:35 ΠΜ

  Πρόκειται θα έλεγα για ένα θέμα ταμπού, όπου έχει επικρατήσει η άποψη πως η πράσινη ενέργεια έχει υπέρ, αλλά ελάχιστα έως καθόλου κατά. Ένα μεγάλο θέμα είναι οι αποδόσεις. Δηλαδή, η κατανάλωση από την συσκευή, σε σχέση με την τιμή της, την απόσβεση χρημάτων που θα σου προσφέρει, και άλλα, όπως αν η παλιότερη συσκευή ανακυκλούμενη η όχι, δεν προκαλεί επιβάρυνση, σε σχέση με την αρνητική επιβάρυνση που θα έχεις με τη νέα συσκευή.

  Θα σου πω για μια συζήτηση που είχα με έναν ηλεκτρονικό μηχανικό για τα inverter. Η όλη ιστορία όπως μου είπε είχε συμφέροντα, να πωληθούν οι νέες συσκευές και να στηριχθούν έτσι αλυσίδες πολυκαταστημάτων. Οι ίδιες οι συσκευές σαν αποδόσεις % δεν είναι εξαιρετικές, τόσο που να δικαιολογούν την αυξημένη τιμή τους. Πιο πολύ η εξοικονόμηση παίζει στο αναβόσβημα, παρά στη συνεχή λειτουργία.

  Παράλληλα, οι παλιές αποσυρόμενες συσκευές, δεν ξέρει κάποιος ακριβώς τι τύχη είχαν, που κατέληξαν και αν ανακυκλώθηκαν σωστά. Εικάζεται, πως μόνο το φρέον που απελευθερώθηκε από την απεγκατάσταση τους, έκανε αρκετά μεγάλη ζημιά. Ο άνθρωπος συνέχισε και μου επεξήγησε ακριβώς την απόδοση των λεγόμενων inverter σε σχέση με τα κλασσικά, δεν συγκράτησα όμως αναλυτικά τα όσα μου είπε.

  Ανάλογες περιπτώσεις παίζουν με τους CFL λαμπτήρες, και τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις τους (αλλεργίες, ψυχολογικό πρόβλημα, θραύση και απελευθέρωση υδραργύρου) και άλλα, αλλά και σε καταλυτικά αυτοκίνητα όπου ο καταλύτης χαλάει, το κόστος συντήρησης, και το που κατέληξε το παλιό αμάξι και πως.

  Μερικές συσκευές, όπως οι ηλιακοί, έχουν τα περισσότερα θετικά, ειδικά αν συντηρούνται σωστά.

  Κοίτα, μπορεί κάποιος να κάνει και ένα πείραμα, αν μπορεί οικονομικά, να βάλει ένα φωτοβολταϊκό σε μια βεράντα, και με αυτό ας δοκιμάσει να τροφοδοτεί ας πούμε ένα laptop σε μόνιμη βάση. Να δει γίνεται, τι κόστος έχει, σε σχέση αν δούλευε με το ρεύμα του δικτύου, τι πλήρωσε, αν δουλεύει, ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετώπισε. Μπορεί και να του κάνει δουλειά, δεν το αποκλείω.

 5. Εικόνα grekoudine
  grekoudine (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 13, 2016 08:21 ΠΜ

  Δεν εχω δυστυχώς ούτε το χωρο ούτε τη συγγραφική δεινοτητα για να αναπτύξω το ζήτημα μπορώ όμως να πω (και ας θεωρηθει απλά ως άποψη) ότι ΜΑΚΡΟκλιματικά (> δεκαδες χιλιάδες χρόνια) δείχνουν ότι το κλίμα καθορίζεται από αστρονομικές κυρίως μεταβλητες (ηλιακή δραστηριότητα και θεση στο ευρυτερο διαστημα αρα και εσωτερικο της Γης) Φαινεται επίσης, γιαα να το πουμε απλοϊκα ότι η ανθρωπινη δραστηριότητα είναι σαν να άνοιξες απερίσκεπτα το παράθυρο ενα ζεστό χειμωνιάτικο μεσημέρι και μπήκε η ζεστη-Το κρύο όμως έρχεται
  Σε καθε περίπτωση πάντως η λύση δεν ειναι ούτε να βαζεις φωτοβολταικα (αυτα ειναι ενας τροπος για να επιστρεφει το χρημα στις πλουσιες χώρες/εταιρειες) ουτε να μετρας τις κλανιές (κυριολεκτικά) από τις αγελάδες. Δεν μπορω να καταλάβω μια κοινωνία που προσπαθει να με πεισει ότι η προηγμένη καυση βιομάζας (η οποια ΔΕΣΜΕΥΣΕ διοξειδιο για να παραχθει) ειναι 'του Σατανα'γιατι δεν εξαρταται από το συστημα αλλά αντιθετα ειναι πολιτικά ορθό να μενω Αθηνα και ναι δουλευω Λαρισα εφόσον πηγαίνω με υβριδικο αυτοκίνητο

 6. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 13, 2016 17:17 ΜΜ

  Αυτή την θέση την έχω ακούσει αρκετές φορές σε ντοκιμαντέρ, πως πρέπει να ερευνηθεί η δραστηριότητα του Ήλιου, και άλλοι γεωλογικοί παράγοντες, γιατί ο 'Ήλιος δεν είναι σταθερός, άλλες φορές έχει μεγαλύτερη δραστηριότητα, άλλες μικρότερη στον 11ετή κύκλο. Επίσης η Γη σε σχέση με τον Ήλιο και την τροχιά, άλλες φορές είναι πιο κοντά στον Ήλιο (περιήλιο), και άλλες πιο μακριά (αφήλιο). Μπορεί να έχει κάποια σχέση αυτό.

  Στο παρελθόν έχουν γίνει αλλαγές στο κλίμα, εποχές ξηρασίας η παγετώνων όταν ο άνθρωπος δεν ήταν παρών. Σε σχετικά επιστημονικά videos που παρακολούθησα, τα αίτια ήταν πολλά, όπως αλλαγές θαλασσίων ρευμάτων λόγω της μετακίνησης των ηπείρων, και παρόμοια. Δηλαδή, άλλο ήταν το κλίμα όταν η Μεσόγειος ήταν στεριά.

  Δεν θέλω να είμαι κακόπιστος, πως δεν δέχομαι την πρόοδο, την εξέλιξη, αυτό που επικεντρώνομαι είναι μια παράλληλη έρευνα. Δηλαδή ναι, είμαστε μια χώρα με ηλιοφάνεια, με ανέμους, να το εκμεταλλευτούμε. Αλλά να δούμε ταυτόχρονα με την εφαρμογή, το τι τελικά συμφέρει.

  Για παράδειγμα ένα φωτοβολταϊκό, αυτό είναι ημιαγωγοί, πυρίτιο, δηλαδή με το πέρασμα του χρόνου, δεν χάνει σε απόδοση, όπως ακριβώς χάνουν και τα τρανζίστορς από την θερμότητα; Μην ξεχνάμε πως είναι συνεχώς στον Ήλιο. Κάθε πότε θέλει αντικατάσταση, πόσο στοιχίζει η όλη ιστορία; Συμφέρει;

  Ο ηλιακός θερμοσίφωνας κρατάει κοντά 17 χρόνια ίσως και 25 χρόνια. Εδώ σαφώς και συμφέρει. Άλλοι όμως λένε, πως όταν τον Χειμώνα τον ανάβεις, με δοχείο 80 λίτρων η 120 λίτρων, χαλάς πολύ ρεύμα, και έτσι η χειμερινή χασούρα αντισταθμίζει εν μέρει το καλοκαιρινό όφελος, σε σχέση αν τον Χειμώνα είχες ταχυθερμαντήρα.

  Όχι βέβαια πως δεν μπορείς να βάλεις και ταχυθερμαντήρα και να έχεις και τον ηλιακό για το Καλοκαίρι. Μπορείς να το κάνεις.

  Αν πάρεις τις βασικές συσκευές μεγάλης κατανάλωσης όπως το πλυντήριο, κουζίνα, θερμοσίφωνα, αυτές δεν θα λειτουργούσαν με υποστήριξη μόνο ΑΠΕ (Ανακυκλώσιμες Πηγές Ενέργειας). Οπότε τι να κάνεις, άντε να περάσεις την κουζίνα και τον θερμοσίφωνα σε φυσικό αέριο, και στο πλυντήριο να πλένεις στο κρύο νερό. Ε, ναι αυτά είναι τα γνωστά κόλπα εξοικονόμησης για το σπίτι, θα έπρεπε η Πολιτεία να ήταν αρωγός περισσότερο στην υπόθεση του φυσικού αερίου νομίζω, και να έπεφτε η τιμή.

  Στα αμάξια δεν ξέρω με τα καταλυτικά τι γίνεται, αυτό που ξέρω ήταν πως έσπρωξαν πολύ τον κόσμο στην αλλαγή οχήματος μέσω της πίεσης της φορολογίας. Αν έμειναν ευχαριστημένοι οι ιδιοκτήτες δεν το ξέρω. Δεν ξέρω επίσης πόσο είναι ικανοποιημένοι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με αέριο.

  Θα εξακολουθήσω να έχω υποψίες για τις κερδοσκοπίες των εταιριών, και τις πολιτικές, για παράδειγμα η ιστορία που διηγούνται αρκετοί Αμερικανοί με τον Αλ Γκορ (νομίζω αυτός ήταν) που είχε θέσει μεγάλο στόχο την πράσινη ενέργεια. Σχολιάζουν πως πίσω κρύβονταν κατασκευαστές.

Scroll to Top