BETA

Έφηβοι προγραμματιστές μιλάνε για το Linux, την Google και τα Windows

Εικόνα Maria

Αν θέλουμε να καταλάβουμε το μέλλον της οιασδήποτε δεδομένης τεχνολογίας, δεν έχουμε παρά να ακούσουμε τους εφήβους. Αν τους αρέσει, το πιθανότερο είναι πως η συγκεκριμένη τεχνολογία θα έχει μέλλον.

Μιας και είδαμε λοιπόν τους 12 γκουρού προγραμματιστές που συνεχίζουν την δράση τους, μήπως είναι ώρα να δούμε και τους νέους προγραμματιστές, τα νεαρά παιδιά, που μπορεί να μην είναι μεν γνωστοί, είναι όμως το μέλλον μας, και της τεχνολογίας ειδικότερα;

Πώς σκέφτονται οι νέοι προγραμματιστές;
Γιατί αγαπούν το Linux;
Γιατί αγαπούν την Google;
Γιατί δεν απεχθάνονται τα Windows 10;

Ας ακούσουμε τι έχουν να μας πουν· και πού ξέρετε; Ίσως, όλοι, έχουμε πολλά να μάθουμε από τους εφήβους.

Δύο τέτοιοι έφηβοι τράβηξαν, με το έργο τους, και την προσοχή του Linux Foundation (Ιδρύματος Linux).

Sean Webber

Ο 16χρονος Sean Webber, από το Μίσιγκαν, είναι sysadmin (διαχειριστής συστήματος) της επιχείρησής του, ονόματι yAzZiE:Labs, που φιλοξενεί (hosts) διακομιστές παιχνιδιών και ιστοσελίδες. Ο Webber διοικεί την εταιρεία μαζί με τον φίλο του Andrew Gottschling και στόχος τους είναι να προσφέρουν ακόμα περισσότερες υπηρεσίες.
Ας ακούσουμε, λοιπόν, τι έχει να μας πει.

Είμαστε στο στάδιο σχεδιασμού μιας υπηρεσίας VPN που βασίζεται στο πρωτόκολλο OpenVPN. Ένα VPN (Virtual Private Network, εικονικό ιδιωτικό δίκτυο δηλαδή), επιτρέπει στους υπολογιστές να συνδεθούν με ασφάλεια και να στείλει δεδομένα ή εφαρμογές πρόσβασης μέσω του διαδικτύου -προστατεύοντας την ιδιωτικότητα της σύνδεσής μας στο διαδίκτυο (Δείτε εδώ τι είναι VPN και γιατί να το χρησιμοποιήσω;).

Πλέον ο Webber είναι sysadmin και επικεφαλής και μιας νεοσύστατης εταιρείας, της TechOats, ένα online περιοδικό το οποίο επικεντρώνεται στους admins (διαχειριστές), στους λάτρεις της τεχνολογίας, και στους τεχνικούς εν γένει.

Λέει ότι οι συνομήλικοί του του έχουν πει πως θεωρούν το χόμπι του για την τεχνολογία «βαρετό». Ο ίδιος όμως, ούτε πτοήθηκε αλλά ούτε και αισθάνθηκε προσβεβλημένος.

Η τεχνολογία δημιουργήθηκε για να λύσει τα προβλήματα, και η βιομηχανία ανεβάζει συνεχώς τον πήχη. Νιώθω υπερήφανος που, αν και νεαρό μέλος, ανήκω σε αυτήν την βιομηχανία η οποία κάνει το αδύνατο, δυνατό.

- Πού χρησιμοποιείς το Linux;

Άρχισα να το χρησιμοποιώ ως χόμπι· επειδή μου αρέσει να πειραματίζομαι. Πλέον, όμως, το χρησιμοποιώ σχεδόν παντού. Ό,τι χρειάζομαι, το κάνω με το Linux. Αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, κωδικοποίηση, VPNs, routing (δρομολόγηση δεδομένων κίνησης), περιήγηση στο διαδίκτυο, φιλοξενία ιστοσελίδων (web hosting)· σε όλα χρησιμοποιώ το Linux. Δεν έχετε παρά να μου αναφέρετε κάτι και το πιο πιθανόν είναι πως θα σας απαντήσω ότι το κάνω με το Linux.

- Πώς έμαθες το Linux;

Έμαθα το Ubuntu (μια διανομή Debian Linux) μέσω του φόρουμ AskUbuntu, του /r/Linux4Noobs του Reddit αλλά και από τις μικρότερες σελίδες που είχαν έμπειροι διαχειριστές του συστήματος. Αυτές τις σελίδες τις έβρισκα από την αναζήτηση της Google.

- Γιατί επέλεξες το Linux αντί για οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα;

Μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα, μου δίνει την ελευθερία να κάνω ουσιαστικά κάθε τι που χρειάζομαι, και προστατεύει καλύτερα τα δικαιώματα και την ασφάλειά μου. Θέλω να πιστεύω ότι το Linux είναι στον κόσμο του λογισμικού, ό,τι ήταν τα Lego στον κόσμο των παιχνιδιών. Όπως τα τουβλάκια Lego μπορούν να συναρμολογηθούν και να συνδεθούν με πολλούς τρόπους για την κατασκευή οχημάτων, κτηρίων, ακόμα και ρομπότ, έτσι και με το Linux μπορείς να δημιουργήσεις οτιδήποτε εφ' όσον έχεις το κατάλληλο hardware (υλικό).

- Έχεις συνεργαστεί με / ή αναπτύσσεις εφαρμογές για κάποιες άλλες πλατφόρμες;

Επί του παρόντος, δεν αναπτύσσω «αυτόχθονες» εφαρμογές (“native” applications) για καμία πλατφόρμα. Όλα τα πρότζεκτς μου είναι γραμμένα σε HTML5, CSS, και σε γλώσσες προγραμματισμού PHP που είναι συμβατές σε όλες τις πλατφόρμες.

- Τι γνώμη έχεις για τα Windows 10 της Microsoft;

Ελπίζω η Microsoft να διορθώσει τις αντιφάσεις που προέκυψαν με το Metro look των Windows 8. Τα Windows 7 είχαν αρκετές βελτιώσεις ως προς την συνοχή και την σταθερότητα, που χάθηκαν από τα Windows 8. Είμαι φανατικός οπαδός του χαρακτηριστικού που φέρνουν τα Windows 10 με τις ενημερώσεις “peer to peer”. Ανησυχώ όμως για τα βιομετρικά μέτρα ασφαλείας που έχουν τα Windows 10, όπως το σκανάρισμα της ίριδας του ματιού μέσω της κάμερας (webcam).

- Και η Google (οι εφαρμογές της, κ.λπ.);

Η Google είναι μια από τις αγαπημένες μου εταιρείες. Το Android, το Chrome, το Gmail, το Hangouts, το Google Photos, και το Play Music All Access τα χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση. Μου αρέσει η φιλοσοφία της εταιρείας της Google, οι συνεισφορές της στον ανοιχτό κώδικα στις ανοικτές πηγή, και η ικανότητα που έχει να ανεβάζει τον πήχη σε κάθε τι που ξεκινάει.

- Τι συμβουλές έχεις να δώσεις στους άλλους εφήβους που θέλουν να μάθουν το Linux; Πώς να ξεκινήσουν;

Θα τους έλεγα να έχουν ανοιχτό μυαλό και να μην τους φοβίζει το τερματικό. Πολλοί νεοφερμένοι στο Linux, φοβούνται και γρήγορα την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια. Μόνο και μόνο επειδή το Linux δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν τα Windows. Από την πρώτη κιόλας ώρα που θα περάσεις στο Τερματικό, αντί του Πίνακα Ελέγχου με τον οποίον είσαι συνηθισμένος/η, θα βρίσκεσαι ήδη καθ' οδόν για να γίνεις ειδικός στο Linux. Το τερματικό είναι φίλος σου!

 

Ryan Walmsley

Ο 18χρονος Ryan Walmsley από το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την δική του επιχείρηση, την RyanTeck, χρησιμοποιεί Linux, και πουλάει πλακέτες (boards) και ηλεκτρονικά για όσους ψάχνουν κάτι πιο «εξειδικευμένο».

- Πού χρησιμοποιείς το Linux;

Το Linux το χρησιμοποιώ κάθε μέρα· τόσο στην εργασία μου όσο και στο σπίτι.
Στην δουλειά μου, χρησιμοποιώ κυρίως το Chrome και τα Google Apps (τις εφαρμογές της Google), καθώς και τις δικτυακές εφαρμογές των καταστημάτων (web shop applications) για να επεξεργαστώ τις παραγγελίες. Χρησιμοποιώ επίσης το πρόγραμμα Glabels για να εκτυπώνω τις ετικέτες για την φόρτωση των παραγγελιών.

Για προσωπική χρήση, χρησιμοποιώ το Chrome για κοινωνική δικτύωση και το Steam για gaming (για παιχνίδια).

Έχω διαπιστώσει ότι ο υπολογιστής μου που τρέχει Linux είναι καλύτερος για προγραμματισμό. Χρησιμοποιώ κυρίως την γλώσσα προγραμματισμού Python για γρήγορες εφαρμογές και την PHP για ιστοσελίδες. Έχω εγκαταστήσει το Linux και σε (έναν εικονικό ιδιωτικό server, που είναι διακομιστής cloud) VPS στο σύννεφο (cloud) για κάποιες ιστοσελίδες που φιλοξενώ (host).

Χρησιμοποιώ κυρίως το Ubuntu Linux. Μου αρέσει πολύ το περιβάλλον εργασίας του Unity.

- Πώς έμαθες το Linux;

Δεν είναι και πολύ πιο δύσκολο από ό,τι τα Windows.
Χρησιμοποιώ το Linux από το 2007. Την μια το παρατούσα, και μετά το εγκαθιστούσα ξανά. Εδώ και ενάμιση χρόνο όμως χρησιμοποιώ πλέον το Linux ως κύριο λειτουργικό σύστημα. Είναι πιο εύκολο για μένα να γράφω κώδικα με το Linux από ό,τι με τα Windows. Τα Windows, μετά από ένα χρόνο, συνήθως αρχίζουν και γίνονται πολύ πιο αργά και απαιτείται εκ νέου η εγκατάστασή τους. Ένας άλλος σημαντικός λόγος που άλλαξα και έκανα στροφή προς το Linux είναι η μεγάλη ώθηση του Steam το οποίο έφερε τα παιχνίδια στο Linux.

- Έχεις συνεργαστεί με / ή αναπτύσσεις εφαρμογές για κάποιες άλλες πλατφόρμες;

Αυτήν την στιγμή, δεν αναπτύσσουνω εφαρμογές για καμία πλατφόρμα. Ασχολούμαι λίγο με προγραμματισμό Python για πρότζεκτς του Raspberry Pi και για την δουλειά μου, αλλά και για τον προγραμματισμό ιστοσελίδων. Έχω ακόμα πειραματιστεί λίγο με τον σχεδιασμό εφαρμογών για το Android αλλά δεν έχει δημοσιευθεί καμία μεγάλη εφαρμογή μου.

- Τι γνώμη έχεις για τα Windows 10 της Microsoft;

Εξακολουθώ να χρησιμοποιώ τα Windows 7 ως δεύτερο λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή μου και αυτό γιατί δεν βρήκα κανένα αξιοπρεπή λογισμικό επεξεργασίας βίντεο για το Linux. Ένας άλλος λόγος είναι ότι χρειάζομαι καναδυό υφιστάμενες εφαρμογές και παιχνίδια που απαιτούν την βάση των Windows. Αν υπήρχε τρόπος να τα αγοράσω αυτά, τότε θα απαλλασσόμουν οριστικά από τα Windows. Τα Windows 10 φαίνεται να διορθώνουν τα περισσότερα από αυτά που δεν μου άρεσαν στα Windows 8, αλλά δεν μου κάνουν και καμία ιδιαίτερη αίσθηση συγκριτικά με τα Windows 7.

- Ποια η γνώμη σου για την Google;

Λατρεύω τις εφαρμογές της Google. Τόσο το προσωπικό μου μέιλ όσο και της εταιρείας μου είναι το Gmail. Ακόμα χρησιμοποιώ υπηρεσίες της όπως τα Google Plus, Youtube, Gmail, Drive / Docs και ένα σωρό άλλες. Για τηλέφωνό μου δε επιλέγω πάντα Android.
Την Google την λατρεύω γιατί, πολύ απλά, λειτουργεί. Εγώ ο ίδιος είμαι ο host των ιστοσελίδων μου αλλά πάντα είχα προβλήματα με το e-mail. Οι εφαρμογές της Google όμως μου έλυσαν τα χέρια.
 

Πηγή

Αν και πιστεύω πως όταν μιλάνε τα νιάτα, εμείς πρέπει να παραμερίζουμε, θα ήθελα αυτοί οι 2 έφηβοι να (μπορούσαν να) διάβαζαν τα άρθρα:

>>> Για τα Windows 10, που δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητές τους:
Windows 10: Το πάθος για το Linux είναι δυνατότερο από όλα τα λογισμικά

>>> Για την «ασφάλεια» της Microsoft, που δικαίως ανησυχούν:
H Microsoft τα... bugs και η κατασκοπεία | OSarena

>>> Για την εφαρμογή Photos της Google:
Google Photos app: Δεν το θες; Στα μεζέα της η Google

>>> Για τον Chrome της Google:
Γιατί Chrome έχεις τόσο μεγάλα αυτιά; [Για να σας ακούω καλύτερα χρήστες μου]

>>> Aλλά και για να δουν τι εστί Google εν γένει:
- Η NSA έχει σπάσει τα κέντρα δεδομένων της Yahoo και της Google [Άντε καλέ]
- Διέρρευσαν τα μικρά Dirty Secrets για το Android της Google!
- Αίτηση απαλλαγής από την φυλακή της Google και της Apple [Electronic Frontier Foundation].

 • Σχόλια

8 Comments:

 1. Εικόνα akounadis
  akounadisΙουλ 18, 2015 16:13 ΜΜ

  Ενδιαφέρον Μαρία !
  Όπως η αγάπη του ενός και η λατρεία του άλλου για την Goooooogle!! :p

 2. Εικόνα Maria
  MariaΙουλ 18, 2015 17:15 ΜΜ

  Σ'ευχαριστώ akounadis.
  Πράγματι, οι απόψεις των νέων έχουν πάντα ενδιαφέρον και αυτό γιατί - συνήθως - δείχνουν τι μέλλει γενέσθαι.

  ΥΓ: Αγάπη και λατρεία για την Goooooogle, ε; Αχμ, γιαααα περίμενε :P
  (γιατί, μπορεί ο νέος να είναι ωραίος, ο... παλιός όμως είναι αλλιώς -ααααα, πολύ βιαστικό σε βρίσκω :D )

 3. Εικόνα Maria
  MariaΙουλ 18, 2015 18:28 ΜΜ

  Τι λέγαμε πως ο (νέος μπορεί να είναι ωραίος αλλά ο)... παλιός είναι αλλιώς; Enjoy: http://osarena.net/o-linus-gmail-kai-ta-skata-toy

 4. Εικόνα akounadis
  akounadisΙουλ 18, 2015 18:38 ΜΜ

  Καμιά φορά το ένα μάτι ανοιγοκλείνει και το άλλο μένει σταθερά ανοιχτό. :D
  Έτσι, όπως Linus, στο άρθρο σου. Αγάπες και λουλούδια με το google mail και λίγο καιρό μετά "σταυρούς και ακολασίες".
  Για ένα φίλτρο να πάει όλη η εργασία του στα σκουπίδια. Λες να έγινε μόνο γι αυτόν; :p

  Δεν είμαι βιαστικός, απλά η αγάπη τους είναι περίεργη και γενικότερα μπορεί να γίνει καταστροφική αν δεν είναι ανιδιοτελής. :D

 5. Εικόνα akounadis
  akounadisΙουλ 18, 2015 18:44 ΜΜ

  αχ με πρόλαβες...χαχαχαχα!!

  edit ξέρεις, χαζεύω κιόλα, μια ρουφηξιά καφέ... συντάσσεις και γρήγορα ανάθεμά με...χαχαχα :D

 6. Εικόνα Maria
  MariaΙουλ 19, 2015 00:06 ΠΜ

  «συντάσσεις και γρήγορα ανάθεμά με...χαχαχα :D»
  Αν δεν συνέτασσα και γρήγορα, την είχα βάψει akounadis :D

 7. Εικόνα samantas5855
  samantas5855 (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 18, 2015 23:38 ΜΜ

  Είμαι 13 και χρησιοποιώ GnuLinux based oerating systems εξ απαλών ονύχων. Άρχισα με suse proffesional αρχικά τα χρησιμοποιούσα μόνο για το internet μετά άρχισα να κατεβάζω και torrent και εξελισώμουν, έμαθα τερματικό (εντολές και σκριπτάκια),python,php,html. Το 2011 μπήκα στο Rile5 εκεί έμαθα να φτιάχνω κλώνους ενός flash παιχνιδιού του club penguin και να το κάνεις να δουλέψει με διάφορες γλώσσες προγραμάτισμου. Νοίκιασα server για τον κλόνο πήρα domain (.pw) συνδύασα web hosting με τον server,χρησιμοοιήσα το ip tables εναντίων του ddos, εμάθα επίσης και portforward. Η ενασχόλησή μου με τη δορυφορική και επίγεια λήψη με έβγαλε σε πολλά γνωστά ελληνικά φόρουμ αλλά ασχολήθικα περισσότερο με την κρυπτογράφιση των και έτσι βρήκα το cstalking σε αυτό το φόρουμ συνεργάστικα με το διαχειριστή της ελληνικής κοινότητας και φτιάξαμε τη μεγαλύτερη ελληνική iptv λίστα.

 8. Εικόνα Maria
  MariaΙουλ 19, 2015 00:00 ΠΜ

  Και όλα αυτά στα 13 σου, samantas5855.
  Αυτά είναι...

Scroll to Top