BETA

Εγκατάσταση Android apps, μέσω των αρχείων τους, παρακάμπτοντας τα πάντα

Εικόνα Evi

APK είναι τα αρχεία τα οποία χρησιμοποιούνται από συσκευές Android. Η πλήρης ονομασία τoυς είναι «Android Application Packages». Είναι δηλαδή κάτι αντίστοιχο των exe αρχείων για Windows, των deb, rpm του Linux, dmg του OSX. Δηλαδη, ένα αρχείο APK είναι η μορφή αρχείου που χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση του λογισμικού (παιχνίδια ή εφαρμογές) για το λειτουργικό σύστημα Android. Πρακτικά, πρόκειται για ένα συμπιεσμένο αρχείο που περιέχει μέσα του όλα τα απαραίτητα αρχεία και πληροφορίες, για να εγκατασταθεί μία εφαρμογή σε μια android συσκευή. Όταν η εφαρμογή κατεβεί στην συσκευή με την μορφή apk, κατά την εγκατάστασή της, αποσυμπιέζονται τα αρχεία που περιέχονται μέσα στο apk (περιλαμβάνουν τα πάντα για την εφαρμογή) κι έτσι εγκαθίσταται. Βέβαια, οι περισσότεροι δεν τα βλέπουν ποτέ αφού η διαδικασία εγκατάστασης λογισμικού σε συσκευές Android γίνεται αυτοματοποιημένα από το GooglePlay.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν θα μπορούμε ή δεν θα θέλουμε, να εγκαταστήσουμε εφαρμογές από το store της Google. Για παράδειγμα:

- αν η συσκευή μας δεν το υποστηρίζει (συνήθως κάποιες κινέζικες, μα εδώ υπάρχει η λύση του needrom).
- αν μια εφαρμογή δεν μπορεί να ανέβει στο GooglePlay, λόγω πνευματικών δικαιωμάτων ή άλλων νομικών προβλημάτων (πχ το PopcornTime).
- για μια εφαρμογή σε άλλες συσκευές (πχ στο Kindle) όπου αρκετές φορές υπάρχουν διάφοροι περιοριστικοί νομικίστικοι λόγοι.
- για κάποια εφαρμογή που έχει απαγορευτεί (προφανώς είναι κάτι που θέλει προσοχή).
- αν δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιείτε υπηρεσίες της Google.
- για εγκατάσταση εφαρμογών που έχουν διαρρεύσει πριν την επίσημη κυκλοφορία τους.
- για εγκατάσταση εφαρμογών μη συμβατών με την συσκευή σας (όχι πάντα καλή ιδέα, αν και υπάρχει τρόπος να το κάνετε και «πλαγίως» και μέσω Gplay αυτό).
- επειδή αρκετές φορές οι «over-the-air» ενημερώσεις της Google, έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση.
- επειδή είναι εμπορική (επί πληρωμή).

Ή τέλος πάντων, για οποιονδήποτε άλλον λόγο.

 

Πως εγκαθιστούμε APK αρχεία;

Όπως είναι ευνόητο θα πρέπει πρώτα να εντοπίσουμε τα apk αρχεία των εφαρμογών που θέλουμε. Αυτά (τα apk αρχεία), δεν υπάρχουν φυσικά διαθέσιμα για download στο Gplay. Η αναζήτηση στο διαδίκτυο συνήθως θα δώσει αποτελέσματα, όμως εγκυμονούν πάρα πολλοί κίνδυνοι αφού κανείς δεν ξέρει τι είναι και τι περιέχει εντός του αυτό που θα κατεβάσετε. Σε γενικές γραμμές, αρχεία APK θα βρείτε σε ιστοσελίδες σαν το XDA, ένα σημείο που σαφώς είναι πιο ασφαλές από άλλα, μα καλό θα ήταν να διαβάσετε τις κριτικές καθώς και τα σχόλια των χρηστών πριν από την λήψη ή την εγκατάσταση ενός APK.
Κυκλοφορούν διάφορες εφαρμογές για υπολογιστές που ισχυρίζονται πως μπορούν να το κάνουν αυτό, μα είτε δεν το κάνουν καλά, είτε είναι καταχρηστικές στα στοιχεία που ζητάνε και τέλος, ακόμα χειρότερα, μπορεί να αποβούν επικίνδυνες και μολυσματικές (μιλάμε πρωτίστως για Windows). Με αυτές που είναι για Android, συνιστούμε να μην ασχοληθείτε καν.
Βέβαια, έχουν κυκλοφορήσει και ορισμένες τέτοιες εφαρμογές, ανοιχτού κώδικα, που αποδείχτηκαν και καλές και αξιόπιστες. Μια από τις πρώτες και τις πιο καλές ήταν το ChromeAPK-Packager που δυστυχώς, κάποιο διάστημα πιο μετά, εξαφανίστηκε (αναμενόμενο). Την ίδια τύχη είχε και το GooglePlayDownloader το οποίο εμφανίστηκε λίγο πιο μετά, ενώ κάποιες ακόμα πιο καλές εφαρμογές που ακολουθήσανε σαν τα Real APK Leecher και APK Downloader, αν και δουλεύουν, δυστυχώς έχουν να ενημερωθούν κάπου 3 με 4 χρόνια.

Επομένως, αυτήν την στιγμή (Αύγουστος 16), από αξιόπιστες λύσεις, υπάρχουν οι εξής:

1. F-droid: Ένα αποθετήριο που περιλαμβάνει μια μεγάλη λίστα από εφαρμογές και εργαλεία κάθε είδους τα οποία υπόκεινται σε άδειες Ανοιχτού Κώδικα. Διαθέτει και μια client εφαρμογή η οποία βοηθάει στην εύκολη εγκατάστασή του (σχεδον αντίστοιχα με του GooglePlay). Στην προκειμένη, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε την εφαρμογή του στην συσκευή σας, μα αρκεί να μεταβείτε στην σελίδα του, να αναζητήσετε την εφαρμογή που θέλετε και να την κατεβάστε είτε στην συσκευή σας, είτε στον υπολογιστή σας:

Βέβαια εδώ υπάρχει ένας σημαντικός περιορισμός, αφού οι εφαρμογές αυτές, θα πρέπει να είναι Ανοιχτού Κώδικα καθώς μόνο τέτοιες φιλοξενεί το F-droid.

2. APK Downloader-Web: Πρόκειται για μια web έκδοση του APK Downloader που όπως είπαμε, έχει καιρό να βγάλει νέα έκδοση.
Αυτό είναι προσβάσιμη μέσω οποιουδήποτε browser και η διαδικασία είναι αστεία: Κατ' αρχάς, θα πάτε στην σελίδα του GooglePlay και θα επιλέξετε την εφαρμογή/ες που θέλετε. Θα αντιγράψετε το url της κάθε app, από την γραμμή διευθύνσεων του browser σας και θα το επικολλήσετε στο σχετικό πεδίο της σελίδας του APK Downloader, πατώντας μετά το κουμπάκι από κάτω που λέει:

Generate Download link

Screenshot-1

Θα σας δείξει τα στοιχεία της app που κατεβάζετε και αρκεί να πατήσετε το πράσινο κουμπάκι:

CLick here to download...

Screenshot-1

Αμέσως η εφαρμογή, το apk αρχείο δηλαδή, θα κατέβει στον υπολογιστή ή στην συσκευή σας. Τόσο απλό.

>>> η ιστοσελίδα του APK Downloader-Web.

3. Racoon: Αυτό είναι μια desktop εφαρμογή, γραμμένη σε Java που δίνει την δυνατότητα λήψης apk αρχείων στον υπολογιστή σας.
Αρνητικό πως ζητάει να συνδεθείτε με τον Google λογαριασμό σας για να δουλέψει.

>>> δείτε παρουσίασή του και download links.

4. Blackmart: Εναλλακτικά Android markets υπάρχουν αρκετά. Άλλα καθαρά, άλλα κάπως πιο «ύποπτα» και ορισμένα εξ' αυτών δίνουν και την δυνατότητα για download του apk αρχείου. Όμως, όταν μιλάμε για download apk απευθείας στις συσκευές Android, το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι το Blackmart.
Πρόκειται για μια Android εφαρμογή που φυσικά δεν υπάρχει στο Gplay και δίνει την δυνατότητα για download των apk αρχείων Είναι αυτό ακριβώς που λέει τ' όνομά του: ένα «black market» που μπορείτε να κατεβάσετε τα apk από όποια Android εφαρμογή του Gplay θέλετε, χωρίς κανέναν περιορισμό και χωρίς να πληρώσετε τίποτα.
Έχει αρκετά χαρακτηριστικά, ενώ όπως θα διαπιστώσετε, η χρήση του είναι παιχνιδάκι:

[DOWNLOAD Blackmart]

Εγκατάσταση των APK αρχείων:

Αυτά θα τα κατεβάσετε, είτε στον υπολογιστή σας, είτε στην συσκευή σας (τηλέφωνο ή tablet). Επομένως, ας δούμε μια-μια τις περιπτώσεις:

1. Εγκατάσταση APK αρχείων από τον υπολογιστή σας:

Αφού κατεβάσετε το apk αρχείο στον υπολογιστή σας, η διαδικασία είναι απλή:

Συνδέστε την συσκευή σας με το usb καλώδιο της στον υπολογιστή σας. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να σας ζητηθεί αν θέλετε απλά να φορτίσετε το τηλέφωνό σας ή να το συνδέσετε σαν «συσκευή πολυμέσων» Επιλέξτε το δεύτερο και ανοίξτε τον φάκελο του τηλεφώνου σας στον υπολογιστή σας και μεταφέρετε το αρχείο APK σε έναν φάκελο της επιλογής σας στην συσκευή σας.
Κατόπιν, ανοίξτε αυτόν τον φάκελο στην συσκευή σας και διπλό tap στο APK αρχείο, επιλέγοντας «Εγκατάσταση». Μετά θα βρείτε κανονικά την εφαρμογή εγκατεστημένη στην συσκευή σας.

Aν έχετε το AirDroid, μπορείτε να το κάνετε και μέσω αυτού.
 

2. Εγκατάσταση APK αρχείων από την συσκευή σας:

Και όταν λέμε «συσκευή», εννοούμε φυσικά και smart-phone και tablet.

Απλά, ανοίξτε τον browser σας βρείτε το APK αρχείο που θέλετε και κατεβάστε το. Μόλις ολοκληρωθεί η λήψη, ανοίξτε τον φάκελο λήψης (ή άμεσα από την ειδοποίηση της λήψης), πατήστε στο .apk αρχείο, και πατήστε «Ναι» (για εγκατάσταση δηλαδή) όταν σας ζητηθεί και αμέσως θα ξεκινήσει η εγκατάσταση της εφαρμογής στην συσκευή σας.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

Οι ρυθμίσεις στην πλειοψηφία των συσκευών, για λόγους ασφαλείας, έχουν απενεργοποιημένη την δυνατότητα εγκατάστασης λογισμικού από τρίτες πηγές και, έτσι, θα χρειαστεί να το ενεργοποιήσετε πηγαίνοντας:

Ρυθμίσεις> Ασφάλεια> και τσεκάρετε το «Άγνωστες Πηγές».


 

Κανένα δεν δουλεύει με 100% επιτυχία, μα όλα τους κάνουν δουλειά. Είναι σαφές ακόμα, ότι ο καθένας τα χρησιμοποιεί με δική του ευθύνη και κανείς δεν παρέχει την παραμικρή εγγύηση. Σημαντικό είναι επίσης - σε κάθε περίπτωση - να βλέπετε πού σας ζητάει δικαίωμα η οποιαδήποτε Android εφαρμογή. Για αυτό είναι υπεύθυνος ο καθένας που τις εγκαθιστά στο τηλέφωνό του, και μόνο αυτός. Ακόμα, συμβουλεύουμε να ελέγχετε και τι αλλαγές γίνονται με τα updates της κάθε εφαρμογής και αν αυτή άλλαξε ιδιοκτησία.

Όπως και να έχει, τα πιο πάνω αποτελούν τους πιο καλούς, απλούς και με τα λιγότερα ρίσκα τρόπους για να κατεβάζετε apk αρχεία χωρίς περιορισμούς για όποιον λόγο επιθυμείτε.

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 27, 2016 15:57 ΜΜ

  μια ερωτηση:
  μπορεις να κατεβασεις το apk σε εξωτερικη καρτα sd και να τρεχει απο εκει;

 2. Εικόνα Helen
  HelenΑυγ 27, 2016 16:15 ΜΜ

  Ναι, στις περισσότερες apps μπορεί να γίνει.

 3. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 27, 2016 18:34 ΜΜ

  πραγματι... το δοκιμασα με το toponavigator

  ευχαριστω

 4. Εικόνα tommy
  tommy (χωρίς επαλήθευση)Νοε 18, 2017 12:26 ΜΜ

  Καλημέρα
  Έχω ένα κινητό με Android 7 , έχω ενεργοποιήσει τις Άγνωστες πηγές , μου κατεβάζει τις εφαρμογές (εκτός Play store) αλλά μόλις πάω να τις εγκαταστήσω και μου βγάζει την εντολή εγκατάστασης αυτό δεν γίνετε ...
  Ξέρετε γιατί γίνετε αυτό ?

Scroll to Top