BETA

Εγκατάσταση του Arduino IDE στον υπολογιστή σας

Εικόνα apache

Το Arduino θα λέγαμε ότι είναι ένα εργαλείο για να κατασκευάσουμε ένα υπολογιστικό σύστημα με την έννοια ότι αυτό θα ελέγχει συσκευές του φυσικού κόσμου, σε αντίθεση με τον κοινό σας Ηλεκτρονικό Υπολογιστή. Είναι ανοιχτού υλικού και λογισμικού και βασίζεται σε μια αναπτυξιακή πλακέτα που ενσωματώνει επάνω έναν μικροελεγκτή και συνδέεται με τον Η/Υ για να τον προγραμματίσουμε μέσα από ένα απλό περιβάλλον ανάπτυξης. Ένας Arduino μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναπτύξουμε διαδραστικά αντικείμενα, να δεχτούμε εισόδους από πληθώρα αισθητηρίων οργάνων και διακόπτες, αλλά και να ελέγχουμε διάφορα φώτα, κινητήρες και άλλες συσκευές εξόδου του φυσικού κόσμου.
Το Arduino είναι η καλύτερη πλατφόρμα στα ηλεκτρονικά για χόμπι, για καλλιτέχνες και για σχεδιαστές. Ή καλύτερα, το Arduino είναι μια πλακέτα που μας επιτρέπει να κάνουμε ηλεκτρονικές κατασκευές, να ελέγχουμε ηλεκτρικές (π.χ πλυντήριο) ή ηλεκτρονικές συσκευές από τον υπολογιστή μας (δείτε το Fritzing). Ή ακόμα μαζί με άλλο λογισμικό, μπορεί να επιδράσει στην καθημερινότητά μας με τον υπολογιστή.
Έχει κάνει τρομερό ρεκόρ πωλήσεων και όχι άδικα καθώς τρέχει σε Linux, OSX και Windows, δουλεύει άψογα και στις τρεις πλατφόρμες. Είναι αναμφίβολα μια πλατφόρμα που θα παίξει σημαντικό ρόλο στο Internet of Things και όλη αυτήν την τεχνολογία των μικροελεγκτών. To καλό είναι πως με λίγο κόπο, θα μπορούσε να ασχοληθεί με το Arduino ο καθένας, έστω και για απλούς πειραματισμούς, καθώς η απόκτηση μιας πλακέτας είναι εύκολη και όχι ακριβή (δείτε ένα συγκριτικό).

Το Arduinο IDE είναι ένα λογισμικό που σας επιτρέπει να έχετε διαχείριση και δημιουργίες για το Arduino μέσω του υπολογιστή σας. Περιλαμβάνει έναν editor δημιουργίας και σύνταξης κώδικα, μια κονσόλα κειμένου, μια γραμμή εργαλείων με κουμπιά για κοινές λειτουργίες και μια σειρά από μενού.

Εγκατάσταση του Arduinο IDE

Είναι διαθέσιμο για Linux, Windows και OSX και αυτήν την στιγμή (Δεκέμβρης 15) βρίσκεται στην έκδοση 1.6.6, με μια μεγάλη σειρά αλλαγών και βελτιώσεων (δείτε την ανακοίνωση της έκδοσης).

Μπορείτε ανάλογα με το λειτουργικό σας σύστημα, να το κατεβάσετε από την download-page του, διαθέτει έτοιμα εκτελέσιμα για όλους:

DOWNLOAD Arduino IDE

Σε Linux, μόλις κατεβεί, θα το αποσυμπιέσετε και θα μετακινήσετε το αποσυμπιεσμένο αρχείο στον φάκελο /opt/ του συστήματός σας σαν root (διαχειριστής). Αυτά αν θέλετε, για συντομία, μπορείτε να τα κάνετε και με τις εξής εντολές, στο τερματικό / κονσόλα σας:

 1. tar -xvf arduino-1.6.6-*.tar.xz
 2. sudo mv arduino-1.6.6 /opt

Επειδή μάλλον δεν θα σας βγάλει συντόμευση στο μενού σας, δώστε μια-μια, τις ακόλουθες εντολές, ώστε να γίνει και αυτό:

 1. cd /opt/arduino-1.6.6/
 2. chmod +x install.sh
 3. ./install.sh

>>> η κεντρική σελίδα του Arduino iDE (genuino).
>>> περισσότερα: #arduino.

 • Σχόλια

3 Comments:

 1. Εικόνα Arp
  Arp (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 07, 2015 20:38 ΜΜ

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το άρθρο ήταν πολύ κατατοπιστικό. Ωστόσο έχω ένα προβληματάκι , δεν μπορώ να κάνω upload το πρόγραμμα , μου βγάζει το εξής:

  avrdude: ser_open(): can't open device "/dev/ttyUSB0": Permission denied
  ioctl("TIOCMGET"): Inappropriate ioctl for device

  Στο laptop μου τρέχω ubuntu 15.10. Ευχαριστώ και των προτέρων.

 2. Εικόνα constantinos
  constantinosΔεκ 07, 2015 21:37 ΜΜ

  Υποθέτω επειδή το port μπορεί να είναι: /dev/ttyUSB0/ αντί του /dev/ttyUSB0.
  Δώσε τις εντολές:
  (όπου: username, βάζεις το όνομα χρήστη που εχεις στην διανομή σου)

  1. sudo usermod -a -G dialout <username>
  2. sudo chmod a+rw /dev/ttyUSB0/

  Αλλά πιο πριν δοκίμασε με την πιο κάτω, μήπως και το σύστημά σου δεν μπορεί να δει το virtual serial porτ.
  Δώσε αυτό:

  1. ls /dev/ttyUSB*

  Δες και τι baud-rate σου δίνει (είναι ας πούμε: -b 19200;)

 3. Εικόνα Arp
  Arp (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 08, 2015 14:00 ΜΜ

  Τελίκα βρήκα λύση σε ένα blog. Έδωσα την εντολή:

  sudo adduser username dialout

  όπου username το όνομα που κάνω login σαν χρήστης στα ubuntu και λύθηκε το πρόβλημα. Τώρα κάνω κανονικά upload τα προγράμματα χωρίς error. Ευχαριστώ πολύ πάντως για την συμβουλή σου (την δοκίμασα αλλά δυτυχώς δεν πέτυχε) και τον χρόνο σου!

Scroll to Top