BETA

Ειδικοί επιστήμονες μας εξηγούν τι πραγματικά συνέβη με το Ubuntu

Εικόνα constantinos

Το Ubuntu πολλοί αγάπησαν, πολλοί το μίσησαν, ενώ λιγότεροι ούτε που ασχολήθηκαν μαζί του. Όπως και να έχει, το Ubuntu όχι μόνο απασχόλησε, μα δημιούργησε και κάτι σαν «σχολή». Να ξεκαθαρίσω πως δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα με την διανομή και επικροτώ το γεγονός πως η στρατηγική της Canonical να το κάνει famous μέσω των χρηστών, απέδωσε τα μέγιστα.
Επίσης, δημιούργησε σημαντικές υποδομές και άνοιξε την πόρτα του Linux σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους, κάτι που το βρίσκω θετικό. Και αυτό γιατί αν όλο και πιο πολλοί άνθρωποι κατανοούν τα όσα τους προσφέρει ο κόσμος του Linux, τόσο καλύτερο διαδίκτυο και πιο υποψιασμένους χρήστες/-ριες θα έχουμε.

Ακόμα, νομίζω πως το Ubuntu οδήγησε όλο το Linux οικοσύστημα σε κάτι πιο σύγχρονο και χρηστικό. Για παράδειγμα, θυμάμαι διανομές πριν χρόνια που είχαν επάνω τους την Άρτα και τα Γιάννενα από λογισμικά. 5 media-players, 8 εφαρμογές για εικόνες και πάει λέγοντας.
Δεν είναι ψέμα πως χάριν του Ubuntu βελτιώθηκε και εκσυγχρονίστηκε αρκετό λογισμικό, ενώ δημιουργήθηκε αναρίθμητο νέο. Όλα αυτά δεν τα λες ούτε λίγα ούτε ασήμαντα και η αρνητική κριτική πιστεύω πως είναι άτοπη σε πολλά σημεία. Και δεν αναφέρομαι στον αν είχε επιτυχία η Canonical σαν εταιρεία, μα στο Ubuntu, την διανομή που οι περισσότεροι/-ες κάποια στιγμή δοκιμάσαμε.

Όμως, το κάθε τι έχει μια διάρκεια. Κανένας δε μπορεί να παραμείνει εις αεί στην κορυφή και ιδιαίτερα σε έναν πιο ιδιόμορφο χώρο της τεχνολογίας που περιλαμβάνει το οικοσύστημα Linux. Το έχουμε δει να συμβαίνει αρκετές φορές στο παρελθόν. Πιο παλιά ήταν με το Suse ή με το Mandrakes για παράδειγμα.

Το ρεύμα των χρηστών όμως που δημιούργησε η Canonical με το Ubuntu, υπέπεσε σε έναν σημαντικό παράγοντα που κατά την άποψή μου, είναι υπεύθυνος σε μεγάλο βαθμό για τις εξελίξεις. Αυτός έχει να κάνει με το γενικότερο κλίμα των καπιταλιστικών κοινωνιών που, όπως ήταν επόμενο, συμπαρέσυρε την τεχνολογία στο trendy, στο ντιζαϊνάτο και στο εφήμερο. Κάτι που πλάσαρε πολύ καλά η Apple και προσπαθούν κατά πόδας να ακολουθήσουν και άλλοι.
Έτσι, πολύ γρήγορα, μέσα στον δεύτερο κιόλας χρόνο ύπαρξης του Ubuntu, δημιουργήθηκε ένα νέο είδος fanboyσμού το οποίο ήταν εντελώς διαφορετικό από τα όσα μέχρι τότε είχαν δημιουργηθεί στα συνήθη flames για διανομές και γραφικά περιβάλλοντα. Εδώ είχαμε - τουλάχιστον από αυτήν την νέα ομάδα fans - το «θέλω να γίνω σαν την Apple» και διαβάζαμε πριν πολλά χρόνια μάλιστα για τον «κολοσσό» Canonical (cute).

Όπως και να έχει, πλέον το αποτέλεσμα είναι πως το περιβάλλον του Unity και οι όσες καινοτομίες (ή μη) έκανε η Canonical, μπαίνουν στο ψυγείο. Αυτό για αρκετούς ήταν απρόβλεπτο, ενώ άλλοι το θεώρησαν ως αναμενόμενο παρακολουθώντας την μέχρι τώρα πορεία.
Εδώ, να ξεκαθαρίσουμε πως δεν «πέθανε το Ubuntu», ούτε πως το περιβάλλον του Unity με τα παρελκόμενά του πως κρίθηκε σαν αποτυχημένο. Η εταιρεία αποφάσισε πως το συμφέρον της είναι να κάνει εξοικονόμηση πόρων και πλέον να παρέχει υποστήριξη «φορώντας» στο ubuntu το περιβάλλον του Gnome, ενώ θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη για την τρέχουσα έκδοση του Unity για κάπου 5-6 χρόνια ακόμα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν νέα χαρακτηριστικά.

Αυτά πάνω-κάτω είναι τα γεγονότα και όλα εντάξει ως εδώ. Άλλωστε, οι μόνοι που ίσως έχουν πρόβλημα με αυτό θα είναι τα fan-boys που είχαν την αίσθηση πως, με το περιβάλλον του Unity στους υπολογιστές τους, ήταν wow, omg ξεχωριστοί/-ές. Κανείς άλλος. Ούτε καν οι εταιρικοί πελάτες της Canonical.

Όμως, από εδώ και έπειτα αρχίζει το χάος και η παράνοια που οδηγούνται σε άλλα levels. Και από πού αρχίζουν; Μα φυσικά από αυτά τα fan-boys που αναφέραμε και μιας γενιάς χρηστών που γαλουχήθηκε στο «eye-candy», στο «oh, this is so hardy» και γενικότερα σε μια άτοπη και ανόητη οπαδική νοοτροπία.
Θεωρίες συνωμοσίας, αρλουμπισμός, ξερολισμός, επιθετικότητα και κατηγορίες χωρίς καμία ουσιαστική διατύπωση, χωρίς κανένα αντεπιχείρημα. Τι θα μείνει από όλα αυτά στο τέλος; Μάλλον ένα άσχημο κλίμα και μια διαμάχη εν' είδος «βεντέτας» χωρίς να γνωρίζει κανένας στην πορεία, το γιατί και το πώς.
Σίγουρα, από μια πλευρά το όλο θέμα έχει γέλιο, από την άλλη όμως δεν παύει να είναι και κάπως τραγικό ή κατάντια αν θέλετε.

Ας δούμε μερικά, τα οποία τα συλλέξαμε από γνωστό blog εξύμνησης του Ubuntu και που είναι από τα άμεσα υπεύθυνα για όλο αυτό το αρρωστημένο κλίμα του fan-boyσμού.
Και για να σας βάλουμε γρήγορα-γρήγορα στο κλίμα, γνωρίζετε πως οι άνθρωποι στο FSF είναι «κομμουνιστές»; Και πως ακόμα - και αν έτσι - από πότε είναι προσβλητικό ή κακό του να είναι κάποιος κομμουνιστής; Και από πότε ο κομμουνισμός στην όποια του μορφή, κήρυξε πόλεμο στο Ubuntu;
Χα, εδώ σας θέλω...

Ένα άλλο πολύ σπουδαίο που μάθαμε από κάποιον άλλον Ubuntολόγο επιστήμονα, είναι πως: «copyleft= copytheft». «Theft» χαχα, το πιάσατε, ε;
Το Free Software που προϋπήρχε και μέσα από αυτό ξεπήδησε το open source είναι theft (κλοπή)!

Και για ποιον λόγο τα λένε αυτά; Ή με αφορμή τι;
Μα για το λογύδριο του Mark Shuttleworth, όταν ανακοίνωνε το τέλος του Unity όπου κατηγορούσε όλη την υπόλοιπη Linux κοινότητα και εταιρείες πως ήταν οι άμεσα υπεύθυνες για την αποτυχία της Canonical.
Αυτό λοιπόν, κάποιας άλλος ειδικός Ubunto-αναλυτής, μας το επεξηγεί καλυτερότερα:

«And pay attention, he is specifically talking about the "free software community" not the "open software community". These nice FSF/GNU/Gnome guys, that have sabotaged his every step.»
«His words clearly show he was fed up with all the resistance from the community and his words clearly point to the Gnome community and Red Hat. And that is not a surprise because: A: we have all been able to witness how they attacked and sabotaged Canonical[...]»

Δηλαδή:

«Και δώστε προσοχή, μιλά ειδικά για την «κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού (free software)», και όχι για την«κοινότητα λογισμικού (open software)». Αυτοί οι ωραίοι τύποι FSF / GNU / Gnome, που έχουν σαμποτάρει κάθε βήμα του».
Τα λόγια του δείχνουν σαφώς ότι είχε βαρεθεί με όλη αυτήν την αντίσταση από την κοινότητα και τα λεγόμενά του σαφώς δείχνουν την κοινότητα του Gnome και την Red Hat. Και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, διότι όλοι μπορούσαμε να δούμε πώς επιτέθηκαν και σαμπόταραν την Canonical».

Σε άλλη δημοσίευση, μα για το ίδιο θέμα πάντα, έχουμε άλλη μια εκλεκτή ανάλυση περί του κομμουνιστικού παρασκηνίου που κήρυξε τον πόλεμο στην κακομοίρα την Canonical. Μα, ουπς! Wait. Κομμουνισμός και μια υπερμεγέθης καπιταλιστική εταιρεία, τι κοινά μπορεί να έχουν και, κυρίως, πως θα μπορούσαν να κάνουν καρτέλ; Προσωπικά δεν γνωρίζω, μα ο ειδικός αναλυτής μας λέει τα εξής:

«It is this kind of FUD why the Ubuntu community should stay well clear of the Red Hat/FSF/GNU/Gnome cartel that basically destroyed Ubuntu and tries the same with any other competitor.»

«Rather tell me why you want Gnome to be standard choice on ALL important distros. Is Billion Dollar profit Red Hat Corporation's power not dominating enough? After having brought Canonical to its knees the Red Hat/FSF/GNU/Gnome cartel has a right for the spoils of war?»

Δηλαδή:

«Είναι αυτό το είδος FUD (φόβου, αβεβαιότητας, αμφιβολίας) γιατί η κοινότητα του Ubuntu πρέπει να παραμείνει καθαρή από την σύμπραξη των Red Hat / FSF / GNU / Gnome που ουσιαστικά κατέστρεψε το Ubuntu και προσπαθεί το ίδιο με οποιονδήποτε άλλον ανταγωνιστή».

«Μάλλον να μου πείτε γιατί θέλετε το Gnome να είναι στάνταρ επιλογή για ΟΛΕΣ τις σημαντικές διανομές. Είναι για την κερδοφορία με δισεκατομμύρια δολάρια της Red Hat Corporation; Αφού γονάτισε την Canonical, το καρτέλ Red Hat / FSF / GNU / Gnome έχει το δικαίωμα για τα λάφυρα του πολέμου;»

Στο ίδιο κλίμα, κάποιος άλλος συνεχίζει:

«You miss the level of politics that was played by Red Hat and Gnome to antagonize developers against Canonical and isolate them for very selfish reasons.»

Δηλαδή:

Παραλείπετε την πολιτική που έπαιξε η Red Hat και το Gnome για να ανταγωνιστεί τους προγραμματιστές ενάντια στην Canonical και να τους απομονώσει για πολύ εγωιστικούς λόγους».

Αυτά, θα τα βρείτε σε διάφορα σχόλια στο «omgubuntu», κάτω από διάφορα «άρθρα» όπως αυτά (δεν βάζουμε ενεργά links επειδή δεν υπάρχει λογος να επιβραβεύουμε την ηλιθιότητα και τον fan-boyσμό:

- omgubuntu.co.uk/2017/04/petition-kde-plasma-ubuntu-desktop
- omgubuntu.co.uk/2016/01/ubuntu-online-search-feature-disabled-16-04
- omgubuntu.co.uk/2017/04/whats-next-ubuntu-desktop-mark-shuttleworth

Ενώ αν έχετε την όρεξη να ψάξετε στο Disqus, σας υποσχόμαστε άφθονες στιγμές γέλιου και ατάκες που θα έσπαγαν ταμεία σε καλοκαιρινές επιθεωρήσεις!

Τι προκύπτει από όλα αυτά;

Βασικά, τίποτα περισσότερο από την ανθρώπινη ηλιθιότητα και την ανάγκη ορισμένων ανθρώπων να γίνονται οπαδοί.
Από την άλλη, από όποια πλευρά και αν το δεις, η Canonical αποφάσισε να τραβήξει τον δικό της δρόμο. Αν υπήρξε κάποια πολεμική, δεν το γνωρίζω· όμως, αν αυτή έγινε, θα ήταν σωστή ως προς το σημείο που ο Shuttleworth προσπαθούσε απροκάλυπτα να παρουσιάζεται σαν τον mr. Linux και τέλος πάντων κάτι σαν μεσσίας του χώρου, με το Ubuntu να αποτελεί την Μοναδική Αλήθεια.

Όπως και να έχει, το Ubuntu θα συνεχίσει να υπάρχει και το μόνο που θα συμβεί, το επόμενο διάστημα, θα είναι ένας κατακλυσμός από eye-candy και ανούσιες εφαρμογές (τουλάχιστον το 99%), ενώ εμμέσως πλην σαφώς θα προσπαθήσει να «δέσει» το όνομά του με το Gnome desktop.

Εν' κατακλείδι, ο οπαδισμός και ο fan-boyσμός μόνο κακό κάνουν. Για το αν αποτυγχάνουν οι εταιρείες, το θέμα αφορά τις ίδιες, τα αφεντικά τους και όλα της τα στελέχη που παρεμπιπτόντως από αυτά είχε πάμπολλα η Canonical. Περισσότερα και από τους προγραμματιστές...

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα Μαρία Παπαδοπούλου
  Μαρία Παπαδοπούλου (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 31, 2017 22:10 ΜΜ

  Κωνσταντίνε, αν και συμφωνώ με το άρθρο.
  Ας αφήσουμε και κάποιους να πανηγυρίζουν με τέτοιο "ανούσιο" τρόπο στο open source, όπως γίνεται με το ρεύμα της εποχής!
  Δημιουργείται "ντόρος" - διαφήμιση!!!!!!!!! --> με αποτέλεσμα να το αναζητήσουν και νέοι χρήστες.
  Χρήματα βγάζουν μόνο οι εταιρείες. Όχι ο καθένας που γίνεται φανατικός υποστηρικτής της κάθε εταιρείας (apple, google, canonical ...........).
  Κατά κύριο λόγο η επιλογή χρήσης διανομής linux ή γραφικού περιβάλλοντος είναι επιλογή του κάθε χρήστη. Σεβόμαστε την κάθε άποψη. Φυσικά ο καθένας επιλέγει με τα δικά του κριτήρια αυτό που επιθυμεί. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές επιλογές για όλους μας!

 2. Εικόνα Ducklord
  Ducklord (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 27, 2017 02:00 ΠΜ

  Βρε συ, αφού το ξέρεις γιατί έπεσε από την 1η θέση το Ubuntu, με τι κάθεσαι και ασχολείσαι;

  Θυμάσαι τι έλεγα πριν κάποια χρόνια και με έβριζαν όλοι οι φανάτικ λινουξάδες; Πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Linux είναι τα συνεχή και ολοκληρωτικά ανούσια "reboots" που έχουν να κάνουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τον εγωισμό κάποιων devs. Για αυτό δεν υπάρχει ούτε ΕΝΑΣ file manager στα επίπεδα του Directory Opus (ξέρεις, εννοώ "όπως είναι τώρα το DirOpus στα Windows", όχι "αυτό της Amiga, προ δυο δεκαετιών") αλλά ΔΕΚΑ κλώνοι του... Explorer. Λες και ο Explorer ήταν ποτέ "πρότυπο file manager" (ανάθεμα τον Dolphin σας ρε KDE-δες, είχατε τον Konqueror και τα κάνατε σκατά).

  Ε, αυτό.

  Σκέψου το.

  1. Η Canonical εμφανίζεται με το Ubuntu και γίνεται The Popis αφού έχει δώσει προτεραιότητα στον τομέα ευχρηστία.
  2. Η Canonical συνεχίζει κάνοντας ό,τι-ουρλιάζω-εδώ-και-χρόνια-πως-πρέπει-να-γίνει-στο-Linux: δημιουργεί μικρά εργαλεία που διευκολύνουν τη χρήση του, βάζοντας "GUI προσωπείο" σε διαδικασίες που παλαιότερα έπρεπε να κάνεις με text editing. Η επιτυχία συνεχίζεται.
  3. Η Canonical αρχίζει να ενοποιεί όλες τις αλλαγές και τα "εργαλειάκια" της σε ένα νέο, δικό της desktop. Η επιτυχία παγώνει.
  4. Η Canonical γκουντμπάη.

  Και αυτό διότι ενώ μέχρι το 3 η Canonical "έδινε στο Linux κάτι που ΔΕΝ είχε", στο βήμα 3 έκανε ό,τι και η πλειοψηφία της συνολικής, παγκόσμιας κοινότητας του Linux: την είδε ηγετημόνας και είπε "θα τους δείξω εγώ, θα φτιάξω καλυτερότερη λύση από τους άλλους στον τομέα Χ". Έκανε το λάθος να διαλέξει το desktop. ΟΛΟ το desktop. Και ως desktop στα πισιά, και ως "ιδέα" (βλέπε το πώς-το-έλεγαν extended desktop που το σμαρφώνι-με-ουμπούντου γινόταν κουμπούτερ. Θεωρητικά.)

  Και έτσι έχουμε 10 κλώνους του Notepad, 10 κλώνους του Paint και, θένκς του Κανόνικαλ εντ Κο, δέκα Window Managers με τον καθένα να υστερεί σε features του άλλου και όλοι μαζί να λένε "κάποτε θα γίνουμε καλύτεροι από το desktop των Windows" χωρίς να καταλαβαίνουν πως ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ "καλύτεροι από το desktop των Windows", αρκεί να διόρθωναν δυο-τρία προβλήματα ή κενά ο καθένας.

  Παράδειγμα: στα Windows δεν έχεις να σκοτιστείς με το "αν δουλεύει το clipboard". Στο Linux, ανάλογα με το desktop που δουλεύεις, και "για ποιό desktop φτιάχτηκε η Χ εφαρμογή που χρησιμοποιείς τώρα από παπάρα ερασιτέχνη προγραμματιστή διότι φρήντομ και όλοι έχουν δικαίωμα να κάνουν ρηλήζ την παπαρδέλα που έφτιαξαν σε ένα απόγευμα", το Clipboard μπορεί να δουλεύει. Μπορεί και όχι.

  Αν ένωναν τις δυνάμεις τους ΟΛΑ τα παραπλήσια projects στο Linux χωνεύοντας πως, ναι ρε παιδί μου, καλή η ελευθερία, αλλά να υπάρχουν και κάποια STANDARDS (όπως ακριβώς ο ίδιος ο Linus ουρλιάζει πως ο κώδικας που μπαίνει στον πυρήνα πρέπει να έχει μια κάποια ΠΟΙΟΤΗΤΑ και όχι ό,τι-να-ναι), σήμερα θα έτρεχε Linux ακόμα και ο Balmer :-D

  Ως απόδειξη για το πόσο μα πόσο σωστός (και κορυφαίος, και όμορφος, και απόλυτα προσγειωμένος και γεμάτος αυτογνωσία και μυτογνωσία) είμαι, για άλλη μια φορά: η πορεία της Canonical. Όσο "έκανε κάτι νέο και διαφορετικό" και "έλυνε προβλήματα", άνοδος. Με το που έγινε "me too", απότομη πτώση και ζήτω το Mint.

Scroll to Top