BETA

Είναι αναρχικοί οι V ; [μέρος Β]

Εικόνα Haris

συνέχεια του πρώτου μέρους.

Απο που προήλθε το V

Το V είναι η ονομασία του χαρακτήρα στη σειρά βιβλίων “V for Vendetta”, που δημιουργήθηκαν από τους Alan Moore και David Lloyd. Ο χαρακτήρας περιγράφεται σαν μυστήριος, αναρχικός, και εθελοντής μαχητής της ελευθερίας. Αναγνωρίζεται εύκολα από τη μάσκα του Guy Fawkes, τα μακριά μαλλιά και τα μαύρα ρούχα. Σύμφωνα με τον Moore, ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε για να είναι ασαφής, έτσι ώστε οι αναγνώστες να αποφασίσουν αν θα είναι ένας ήρωας που μάχεται για κάποιες αιτίες η όχι.

Η μάσκα του Guy Fawkes

Η μάσκα του Guy Fawkes είναι μια στυλιζαρισμένη απεικόνιση του Guy Fawkes, του πιο γνωστού μέλους της οργάνωσης Gunpowder Plot (Συνωμοσία του Μπαρουτιού). Η οργάνωση ήταν μια προσπάθεια να ανατινάξουν το House of Lords στις 5 Νοεμβρίου του 1605, προκειμένου να επαναφέρουν μια καθολική ηγεσία στο κράτος.

Η χρήση της μάσκας έχει βαθιές ρίζες στις γιορτές τελετές “Guy Fawkes Nights”. Η ίδια η μάσκα, επανασχεδιασμένη απο τον David Lloyd, είναι ένα πρόσωπο με υπερτονισμένο το χαμόγελο, κόκκινα μάγουλα, και ένα μουστάκι στριμμένο και ανεβασμένο στα δύο άκρα, και προς τα κάτω έχει ένα μικρό ψιλό γενάκι. Αυτή η μάσκα λοιπόν ήρθε να αντιπροσωπεύσει διαδηλωτές, αφού πρώτα χρησιμοποιήθηκε σαν βασικό στοιχείο στο βιβλίο των Moore και Lloyd “V for Vendetta”, που εκδόθηκε το 1982, και αργότερα έγινε ταινία το 2006.

Αφού η μάσκα εμφανίστηκε σε fora στο διαδίκτυο, έγινε ένα πολύ γνωστό σύμβολο για το διαδικτυακό ακτιβιστικό γκρουπ των Anonymous, αλλά και για κινήματα καταλήψεων, αντικυβερνητικά, και αντι-εγκαθιδρυτικά άλλα κινήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Gunpowder Plot

Το “κίνημα της πυρίτιδας” του 1605, τιμήθηκε αρχικά στην Αγγλία, καίγοντας ομοιώματα μισητών προσώπων. Προς το τέλος του 18ου αιώνα, ορισμένες αναφορές αναφέρουν πως η μάσκα του Guy Fawkes χρησιμοποιήθηκε από παιδιά που ζητούσαν χρήματα στους δρόμους. Αργότερα η 5η Νοεμβρίου θεσπίστηκε σταδιακά η "νύχτα του Guy Fawkes" παρόλο που μερικοί προτιμούσαν την ονομασία "Bonfire Night". Στο 1864 σημειωνόταν σε ένα βιβλίο που λεγόταν Chambers Book of Days, πως η μάσκα έπαιρνε μέρος σε ένα τελετουργικό με φωτιές και συγκεντρώσεις.

Το 1958 η ένδυση με μάσκες Guy Fawkes κατα την διάρκεια της Bonfire Night είχε γίνει θέμα σε μια συζήτηση για ποινικά θέματα στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας. Το θέμα είχε ξεκινήσει για το αν ήταν νόμιμο να φορά κάποιος μια μάσκα τη νύχτα. Ο τότε υπουργός ασφάλειας J.J.Brandy είχε πει πως “ήταν μια παραδοσιακή γιορτή και έθιμο να φοράνε αυτές τις μάσκες για το “Guy Fawkes Night”, “λοιπόν αν κάποιος βρισκόταν να φοράει μια τέτοια μάσκα, θα ήταν δεόντως δικαιολογημένος από εμένα”. Στον εικοστό αιώνα στην Βρετανία, μεγάλος αριθμός από αυτές τις μάσκες πωλούνταν σε παιδιά κατά την διάρκεια του Φθινοπώρου, η δίνονταν μαζί με κόμικς.

Στη δεκαετία 1980 η δημοτικότητα τους άρχισε να σβήνει, καθώς η Νύχτα του Guy Fawkes αντικαθίσταται από το Halloween.

Το βιβλίο

Η σειρά βιβλίων “V for Vendetta” ξεκίνησε το 1982. Η ιστορία της σειράς είναι γύρω από έναν εθελοντή φρουρό και τις προσπάθειες του να καταστρέψει μια απολυταρχική κυβέρνηση. Η ιστορία διαδραματίζεται στο μέλλον, και το σενάριο παρουσιάζει το Ηνωμένο Βασίλειο το 1990, ενώ είχε προηγηθεί στην ιστορία ένας μετά αποκαλυπτικός πυρηνικός πόλεμος στη δεκαετία 1980. Ο πόλεμος αυτός αφήνει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου κατεστραμμένο.

Στη συνέχεια, η φασιστική ομάδα του Norsefire εξοντώνει τους αντιπάλους της σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και οδηγεί τη χώρα σε μια κατάσταση ολοκληρωτισμού. Η νουβέλα αρχικά εκδόθηκε από την Vertigo και αργότερα τ DC Comics με artwork του Tony Weare. Ο χαρακτήρας πρωταγωνιστής φοράει μια μάσκα Guy Fawakes είναι ντυμένος στα μαύρα, και ονομάζεται V. Στην διάρκεια της ιστορίας ακολουθεί μια επαναστατική πορεία, προσπαθεί να εξοντώσει αυτούς που τον φυλάκισαν και να ρίξει την φασιστική κυβέρνηση, προτρέποντας τους ανθρώπους να πάρουν τους εαυτούς και την κατάσταση στα χέρια τους.

Στο φιλμ του 2006, από την Warner, χιλιάδες διαδηλωτές φοράνε την ίδια μάσκα και κοστούμι καθώς παρελαύνουν προς το κοινοβούλιο. H ταινία είχε παρόμοιο τίτλο. Όταν ο David Lloyd έγραφε την ιστορία του βιβλίου, έκανε μια σημείωση όπου αναρωτιόταν “γιατί να μην δημιουργούσε τον χαρακτήρα σαν ένα αναστημένο Guy Fawkes με μια τέτοια μάσκα, και ένα κωνικό καπέλο. Θα έδειχνε καταπληκτικά, και θα έδινε στον Guy Fawkes την εικόνα που άξιζε όλα αυτά τα χρόνια”. “Κανονικά θα έπρεπε κάθε 5 Νοεμβρίου να γιορτάζαμε την προσπάθεια του να ανατινάξει το κοινοβούλιο”. Ο συγγραφέας Άλαν Μουρ σχολίασε πως “όλα τα κομμάτια από τις σκέψεις μου, ήρθαν τελικά στην θέση τους, ενωμένα πίσω από αυτή τη μάσκα του Guy Fawkes. Πόσο ενδιαφέρον θα ήταν, συνέχισε, να επαναφέρουμε αυτή την εικόνα, ακριβώς στο σημείο που είχε καταργηθεί από τα χρονικά της αγγλικής εικονογραφίας”.

Είναι τελικά ο V του βιβλίου αναρχικός χαρακτήρας;

Συμπερασματικά μπορεί κανείς να καταλήξει πως ο “V” του βιβλίου, δεν είναι ένας αναρχικός. Ενώ σίγουρα δίνει μια μάχη ενάντια στον ολοκληρωτισμό της Πολιτείας, που στην συγκεκριμένη ιστορία είναι μια ομάδα εγκληματικών φασιστικών στοιχείων, η συμπεριφορά του απέναντι στην Ήβη (χαρακτήρα του βιβλίου), αποδεικνύει πως καταπατά τουλάχιστον έναν κανόνα, το “αξίωμα της μη επιθετικότητας”. Αν αναλογιστούμε πως το αξίωμα αυτό, (nonagression axiom), που η παραβίαση του ξεκινά μια καταναγκαστική ιεραρχία, είναι ένα κεντρικό σημείο του αναρχισμού. Πέρα από την συγκεκριμένη πράξη του της επιθετικότητας, ο V θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μόνο σαν ένας bona fide αναρχικός. Και σίγουρα τα αποτελέσματα που επεδίωκε δεν δικαιολογούσαν πάντα τα μέσα που χρησιμοποιούσε.

Η υιοθεσία από τους διαδηλωτές

Μετά την έκδοση της ταινίας “V for Vendetta” το 2006, η χρήση των στυλιζαρισμένων μασκών Guy Fawkes με μουστάκι και γενάκι, διαδόθηκε πάρα πολύ διεθνώς ανάμεσα σε γκρουπ, και διαδηλωτές που ήταν εναντίον πολιτικών, τραπεζών, και οικονομικών ιδρυμάτων. Η μάσκα αποσκοπεί στο να κρύψει την ταυτότητα του διαδηλωτή, και να δείξει τον κοινό σκοπό όλων τους.

Ο χαρακτήρας επίσης χρησιμοποιήθηκε στο διαδίκτυο, σαν ένα meme, σε imageboards, και σε άλλους δικτυακούς τόπους όπως You Tube. Συμβόλιζε κάποιον αποτυχημένο, και έγινε γνωστός σας EFG (Epic Fail Guy), για λόγους που δεν έγιναν εντελώς γνωστοί, κάποιος που αποτύγχανε απεικονιζόταν με μια τέτοια μάσκα, ίσως επειδή ο Fawkes είχε αποτύχει στην ανατίναξη κατά τον 16ο αιώνα.

Στις 17 Απριλίου του 2006, ένα ζεύγος αντίπαλων ομάδων που φορούσαν τέτοιες μάσκες αντιμετώπισαν η μία την άλλη, έξω από τα γραφεία της Warner Bros DC Comics στη Νέα Υόρκη. Η μία ομάδα με καθοδηγητή τον Adam Weissmann διαδήλωσε εναντίον της διαστρέβλωσης του αναρχικού κινήματος στην ταινία “V for Vendetta”, και η άλλη που ηγείτο ο ελευθεριακός Todd Seavey αντί διαμαρτυρήθηκαν κατά των αναρχικών της πρώτης, αυτοί φορούσαν μάσκες που τους είχε δώσει ένας υπάλληλος της Time Warner.

Οι Anonymous

Η μάσκα συνδέθηκε αργότερα με τη χακτιβιστική ομάδα των Anonymous, όταν ξεκίνησε μια διαδήλωση ενάντια στην “Εκκλησία της Σαιεντολογίας” το 2008. Η ομάδα διαδήλωσε ενάντια στην Εκκλησία για μια απόφαση της να αφαιρέσει ένα βίντεο του Τομ Κρουζ, που συζητούσε για την Σαιεντολογία, θεωρώντας πως το βίντεο ήταν μόνο για εσωτερική χρήση στην Εκκλησία. Σαν αντίδραση οι Anonymous έκαναν αρκετές διαδηλώσεις μέσα σε περίοδο αρκετών μηνών.

Οι διαδηλωτές ενθαρρύνθηκαν να φοράνε αυτές τις μάσκες για να κρύψουν τα πρόσωπα τους, καθώς ήταν μια κοινή πρακτική των Σαιεντολόγων της Εκκλησίας να φωτογραφίζει τους αντι-σαιεντολόγους στις διαδηλώσεις. Στη συνέχεια η μέθοδος απόκρυψης των προσώπων με αυτές τις μάσκες έγινε κοινή πρακτική. Καθώς οι διαδηλώσεις συνέχιζαν, όλο και περισσότεροι διαδηλωτές χρησιμοποιούσαν τη μάσκα, και έτσι αυτή έγινε τελικά ένα σύμβολο μέσα στην ομάδα. Ο Σκοττ Στιούαρτ από το πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα στην Ομάχα, είπε πως πολλοί που συμμετείχαν φορούσαν τις μάσκες για να τραβήξουν την προσοχή τόσο στο ότι ανήκαν στους Anonymous, όσο και να τονίσουν το αντικανονικό της “Εκκλησίας της Σαιεντολογίας” να καταστείλει τις αντίθετες απόψεις.

Αργότερα η ομάδα Anonymous του διαδικτύου υιοθέτησε τον χαρακτήρα της μάσκας για τις γενικότερες διαδηλώσεις της ενάντια στις αρχές.

Anonymous Κύπρου κατά των τραπεζών

Συνεχίζονται (6 Μαίου 2016), οι κυβερνοεπιθέσεις των Anonymous Κύπρου, καθώς διαβάζει κάποιος στις ειδήσεις του iguru. Οι Anonymous στρέφονται κατά της οικονομικής ελίτ, ενώ κόσμος του καθημερινού μόχθου και της εργασίας σχολιάζει πως “τα παραπάνω είναι αναμενόμενα, σαν αποτελέσματα της φτωχοποίησης των εργαζομένων, της εξαθλίωσης του εργάτη και της λαϊκής οικογένειας”.

https://iguru.gr/2016/05/06/58407/anonymous-continues-opicarus-and-bring...

Η χρήση της μάσκας σε γενικευμένες διαδηλώσεις

Στις 23 Μαΐου του 2009, διαδηλωτές που φορούσαν την μάσκα, προχώρησαν σε μια fake έκρηξη ενός βαρελιού με μπαρούτι έξω από το κοινοβούλιο καθώς διαμαρτύρονταν για το θέμα των εξόδων της βρετανικής στρατιωτικής αστυνομίας. Το 2011, διαδηλωτές στο Ουισκόσιν και στη συνέχεια στο κίνημα κατάληψης της Wall Street, και στο επόμενο Occupy Movement, η μάσκα έγινε γνωστή διεθνώς, σαν σύμβολο της λαϊκής αντίστασης.

Τον Οκτώβριο του 2011 ο διαδηλωτής Julian Assange έλαβε μέρος στην διαδήλωση κατάληψης του London Stock Exchange φορώντας τη μάσκα, όμως την έβγαλε όταν του ζητήθηκε από την αστυνομία. Τον Ιανουάριο του 2012 οι μάσκες Guy Fawkes χρησιμοποιήθηκαν από Πολωνούς διαδηλωτές ενάντια στη συμφωνία ACTA. Στις 10 Ιουνίου 2012 στο Munbai της Ινδίας, μια ομάδα από εκατό Anonymous, μέλη του κινήματος και φοιτητές, συγκεντρώθηκαν στο Azad Maidan ντυμένοι στα μαύρα, και φορώντας τις μάσκες, για να διαδηλώσουν ενάντια στην απόφαση της ινδικής κυβέρνησης να λογοκρίνει το διαδίκτυο.

Η μάσκα χρησιμοποιήθηκε από διαδηλωτές στο Bahrani κατά την διάρκεια της αραβικής Άνοιξης, και ενέπνευσε έτσι την εξέγερση του Μπαχράνι. Απαγορεύθηκε όμως τον Φεβρουάριο του 2013, ενώ ανάλογη απόφαση έλαβαν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια άλλη χώρα του Περσικού Κόλπου. Ο υπουργός βιομηχανίας και εμπορίου του Μπαχράνι είπε πως η απαγόρευση εισαγωγής της μάσκας έγινε για λόγους δημόσιας ασφάλειας.

Η απόφαση σχολιάστηκε από την “Φωνή της Αμερικής” ως ασυνήθιστη, και σημειώθηκε σαν μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστείλει την διετή εξέγερση. Η “Φωνή της Μανάμα” σημείωσε πως η χρήση της μάσκας στους διαδηλωτές αυξήθηκε μετά από την απαγόρευση. Οι μάσκες χρησιμοποιήθηκαν από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη το 2012, και στην Τουρκία το 2013. Ακόμα χρησιμοποιήθηκαν από διαδηλωτές στην Βραζιλία και στην Αίγυπτο, στο ίδιο έτος πάλι. Στις 17 Νοεμβρίου του 2012 αξιωματούχοι της ασφάλειας στο Ντουμπάι, προειδοποίησαν στο “να μην φορά ο κόσμος μάσκες Guy Fawkes χρωματισμένες με τα χρώματα των Εμιράτων, κατά την διάρκεια των εθνικών τους γιορτών στις 2 Δεκεμβρίου”. Είπαν πως “αυτή η πράξη είναι παράνομη”, όλο αυτό έγινε αφού οι μάσκες διατίθονταν προς αγορά σε διαδικτυακά καταστήματα για πενήντα δηνάρια.

Τον Μάιο του 2013, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, απαγόρευσε με την σειρά της την εισαγωγή των μασκών, και είπε πως “θα τις κατάσχει σε οποιοδήποτε σημείο πώλησης τις βρει”. Το ισλαμικό υπουργείο ξένων υποθέσεων είπε πως η μάσκα είναι σύμβολο επανάστασης και εκδίκησης. Ενημέρωσε τους ιμάμηδες και τους γονείς πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη νεολαία για να σπείρει το χάος και να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια. Η ένδυση με την μάσκα κατά την διάρκεια των εξεγέρσεων της Unlawful Assembly απαγορεύτηκε στον Καναδά, ακολουθώντας την ψήφιση του Bill C-309, και τώρα υπάρχει ποινή φυλάκισης δέκα ετών. Οι διαδηλωτές στις διαδηλώσεις της Βενεζουέλας το 2014 φορούσαν μια ποικιλία από μάσκες, ήταν παραλλαγές της μάσκας Guy Fawkes με τα εθνικά χρώματα της Βενεζουέλας.

Οι γνώμες των Moore και Lloyd

Ο Alan Moore, αναρχικός και συγγραφέας του “V for Vendetta”, ενθάρρυνε την χρήση της μάσκας, και σε μια συνέντευξη στο Entertaintment Weekly το 2008 είπε πως “Και εγώ χάρηκα την επόμενη μέρα όταν βλέποντας τα νέα είδα τις συγκεντρώσεις έξω από τα κτίρια της Σαιεντολογίας. Τότε που έδειξαν ένα κλιπ με τους τύπους που φόραγαν τις “V for Vendetta” μάσκες Guy Fawkes. Αυτό με ευχαρίστησε, και μου έδωσε ένα ζεστό αίσθημα”. Παρόλο που ο Moore δεν δημιούργησε αυτό τον χαρακτήρα για το συγκεκριμένο σκοπό, εξήγησε στον Guardian, “ας υποθέσουμε πως όταν έγραφα το βιβλίο σκεφτόμουν μυστικά στα ενδόμυχα πως θα ήταν λαμπρό αν αυτές οι ιδέες είχαν μια ανταπόκριση. Λοιπόν, όταν βλέπεις πως αυτή η φαντασία εισβάλλει στον πραγματικό κόσμο, είναι ιδιόμορφο. Μοιάζει σαν ο χαρακτήρας που δημιούργησα πριν τριάντα χρόνια, να δραπέτευσε από το βασίλειο της φαντασίας”.

Η μάσκα Guy Fawkes, συνεχίζει, “έχει γίνει ένα καθιερωμένο πλακάτ, για χρήση σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην τυραννία, και είμαι χαρούμενος με τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν. Είναι μια μοναδική εικόνα του λαϊκού πολιτισμού που φαίνεται με αυτόν τον τρόπο. Η αίσθηση μου είναι πως η ομάδα Anonymous χρειάζεται μια εικόνα σύμβολο, για όλες τις χρήσεις για να κρύψουν την ταυτότητα τους, και επίσης συμβολίζει κάτι ενάντια στον ατομικισμό”. To “V for Vendetta” είναι μια ιστορία ενάντια στο σύστημα.

Στο βιβλίο ξέραμε πως ο V ήταν ένας ήρωας που ήταν έγκλειστος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και είχε υποβληθεί σε πειράματα sci fi, αλλά τότε είχα την ιδέα πως θα αποφάσιζε να υιοθετήσει την περσόνα και την αποστολή του Guy Fawkes, μια μεγάλη επαναστατική αποστολή.

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/V_for_Vendetta

https://en.wikipedia.org/wiki/Guy_Fawkes_mask

https://en.wikipedia.org/wiki/V_%28comics%29

http://alexpeak.com/twr/vfv/anarchism/

  • Σχόλια

1 Comments:

  1. Εικόνα Tasos
    Tasos (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 07, 2016 23:50 ΜΜ

    Ο V θυμιζει λιγο τον "Νταμη τον σκληρο".
    https://www.youtube.com/watch?v=KeKNxUxBOaA

Scroll to Top