BETA

Ένα δίδυμο ασφαλούς και χρηστικής επικοινωνίας

Εικόνα Helen

Παλαιότερα η τεχνολογία είχε αρχίσει να αναπτύσσεται μέσα σε εξειδικευμένους τομείς και ήταν προνόμιο σχεδόν μόνο των επιστημόνων. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον, καθώς ο μέσος άνθρωπος - μιλώντας πάντα για τον «δυτικό κόσμο» - είναι εξοικειωμένος σε κάποιο βαθμό με την τεχνολογία, με αποκορύφωμα φυσικά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τις φορητές συσκευές. Η δεκαετία 2000-2010 μπορεί να χαρακτηριστεί σαν το Big Bang της τεχνολογίας. Η πρόσβαση στο διαδίκτυο έγινε εύκολη, προσιτή και ολοένα ταχύτερη με αποτέλεσμα να αυξάνουν οι χρήστες και ο όγκος των πληροφοριών.
Το πρόβλημα βέβαια - και με αυτήν την πιο σύγχρονη ηλεκτρονική τεχνολογία - είναι πως βασίστηκε και κτίστηκε επάνω στα πρότυπα του καταναλωτή / πελάτη, δημιουργώντας ανατροπές σε τομείς της κοινωνίας, οικονομίας και περιβάλλοντος που πλέον είναι ολοφάνερο πως μόνο θετικά αποτελέσματα δεν έχουν. Σε συνδυασμό με την αστικοποίηση, ο καθημερινός άνθρωπος έχει γίνει πιο νωθρός ακόμα και σε ιδέες, προσπαθώντας να καλύψει την ραθυμία και τα υπαρξιακά κενά του με την απόκτηση gadgets και άλλων αγοραστικών συμβόλων κοινωνικής επίδειξης.

Επίσης είναι πλέον ξεκάθαρο πως η τεχνολογία είναι μονόδρομος και οι τεχνολογίες που θα προκύπτουν θα είναι όλο και πιο εξελιγμένες, όλο και πιο ειδικευμένες. Η πραγματικότητα της τεχνολογίας έχει γίνει ένα ανοιχτό ερώτημα της γενιάς μας. Μετά από αιώνες όπου τα τεχνολογικά τεχνάσματα είχαν μικρό ενδιαφέρον έξω από τα όρια της δικής της ανάπτυξης και πρακτικής, η φύση των δημιουργημάτων του ίδιου του ανθρώπου αναδύθηκαν σαν μια πηγή πραγματικής αβεβαιότητας. Ο ίδιος ο τεχνολογικός κόσμος έχει γίνει εστία νέας έρευνας.
Υπάρχει όμως και ένας ακόμα βασικός παράγοντας, επάνω στον οποίο πατάνε όλες οι εταιρείες. Αυτός είναι η εμφάνιση και (όχι πάντα) κατά συνέπεια η ευχρηστία. Οι διάφορες ανέσεις και ευκολίες, οι οποίες θεωρούνται αυτονόητες στα πλαίσια του σύγχρονου πολιτισμού, οφείλονται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και είναι το αποτέλεσμα των σχετικών ανθρωπίνων δραστηριοτήτων.

Ακόμα, μεγάλο ρόλο σε ένα προϊόν παίζει και το brand-name που το πλασάρει, άλλο ένα αποτέλεσμα του υπάρχοντος οικονομικό-κοινωνικού συστήματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε διάφορες υπηρεσίες - που δεν αμφιβάλλουμε πως στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλοφτιαγμένες - όπως για παράδειγμα αυτές των Google, Microsoft, Yahoo, Apple, Facebook...
Είναι γεγονός πως πίσω από τα λαμπερά και κολοσσιαίο αυτά ονόματα κρύβεται άπειρη βρωμιά και δυσωδία. Από ανθρώπινη εκμετάλλευση, καταστροφή του περιβάλλοντος, οικονομικά παιχνίδια που όλα οφείλονται στην απληστία. Όλοι τους «θέλουν ν' αλλάξουν τον κόσμο κάνοντάς τον ένα καλύτερο μέρος» με τα προϊόντα τους, καταφέρνοντας βέβαια να αλλάξουν το μέγεθος των τραπεζικών τους καταθέσεων, νόμους και κυβερνήσεις.
Όμως, η οικονομική απληστία, προκειμένου να είναι απόλυτα πετυχημένη, θα πρέπει να καταφέρει και τον έλεγχο των μαζών. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η ποπ κουλτούρα και οι διαφημίσεις διαδραμάτισαν έναν σοβαρό ρόλο σε αυτό επί δεκαετίες, διαμορφώνοντας αντιλήψεις και την συνείδηση του καταναλωτή αστού.
Και συν τα άλλα, υπάρχουν πλέον τόσα πολλά κρούσματα που δεν θα χαρακτήριζες ως ασφαλή και απαραβίαστα τα προϊόντα όλων αυτών των τεχνολογικών κολοσσών.

Όπως και να έχει, όλη αυτή η τεχνολογία και οι προσφερόμενες «δωρεάν» φιλικές υπηρεσίες, δημιουργούν μία άνευ προηγουμένου αλλαγή στις ζωές μας και πρέπει να καταλάβουμε αν είναι για καλό ή για κακό. Αν και ακόμα δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από όλους, οι αλλαγές που θα επιφέρουν σε ένα πολύ κοντινό μέλλον θα είναι τόσο σημαντικές, όσο και η κλιματική αλλαγή. Αν και, φυσικά, δεν επηρεάζει την ίδια την ύπαρξή μας όπως αυτή, τελικά αυτό που απειλείται είναι η ποιότητα της ζωής μας και η μορφή της ανθρωπότητας στο μέλλον. Πρέπει να προσέξουμε ποιο είναι το τίμημα, μήπως αυτά που χάνουμε είναι περισσότερα από αυτά που κερδίζουμε.

Ένας από τους βασικότερους λόγους χρήσης του διαδικτύου είναι η επικοινωνία. Πλέον, η επίτευξη βιντεοκλήσεων και διαδραστικής συνεργασίας θεωρείται κάτι δεδομένο και αντίθετα σε κάθε πρόβλεψη, η αρχαιότερη μορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας, το e-mail, εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση. Αυτά τα δυο δηλαδή, μαζί με την επικοινωνία κειμένου (chat), χρησιμοποιούνται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους, για ένα σωρό διαφορετικούς λόγους.

Αν και πια υπάρχουν αμέτρητες εφαρμογής επικοινωνίας, με άμορφο, απλό, φιλικό και χρηστικό περιβάλλον, δυστυχώς και εδώ υπάρχει μαι ισχυρή συγκεντρωτικότητα γύρω από συγκεκριμενα λογισμικά τα οποία ελέγχονται από brand-names. Για παράδειγμα, το Skype, Hangouts, τα Gmail, YahooMail, Outlook κλπ, χρησιμοποιούνται καθημερινά ή περιστασιακά από την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που μπαίνουν στο διαδίκτυο.

Οι λόγοι που υπάρχει αυτή η συγκεντρωτικότητα είναι πολλοί, όπως για παράδειγμα το πότε κυκλοφόρησε κάποια εφαρμογή, στην συνήθεια, τον φόβο για την αλλαγή και πιθανή «απομόνωση» από τις επαφές μας, σε εξαγορές, στην συνεχή προβολή τους, σε, άγνοια και αρκετοί άλλοι.

Όλα αυτά όμως είναι άτοπα και δεν ισχύουν. Ίσως ένα πιο υπαρκτό πρόβλημα είναι το πως αν και υπάρχει η διάθεση, δεν ξέρουν τι να προτιμήσουν.
Για τον λόγο αυτόν λοιπόν, προτείνουμε δυο λογισμικά / υπηρεσίες που μπουν να αντικαταστήσουν επάξια κάθε brand, καθώς όχι μόνο είναι εξίσου (αν όχι περισσότερο) εύκολες και χρηστικές, μα θεωρούνται αξιόπιστες και επιπλέον δεν ασχολούνται με την καταγραφή των δεδομένων και την επιτήρησή σας.
Πρόκειται για μια υπηρεσία e-mail και μια βιντεοκλήσεων. Στην πρώτη, το μόνο που χρειάζεται είναι να μεταφέρετε τις επαφές σας, μια επιλογή που δίνουν οι περισσότεροι μεγάλοι πάροχοι. Στην δεύτερη, θα πρέπει να μιλήσετε με τις επαφές σας που σας ενδιαφέρει να έχετε μια ιδιωτική και ποιοτική επικοινωνία. Όπως είναι ευνόητο ΔΕΝ υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας με ανθρώπους που χρησιμοποιούν κάποια άλλη εφαρμογή (πχ το Skype).
Όπως είπαμε και οι δυο είναι καλοφτιαγμένες, τόσο απλές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα από οποιονδήποτε, έχουν σεβασμό στην ιδιωτικότητα, ενώ δεν έχουν ξεφυτρώσει στα ξαφνικά από τυχάρπαστους.
Και οι δυο είναι διαθέσιμες σαν εφαρμογές για Linux, Windows, OSX, Android, iOS, ενώ επιπλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τις web-apps τους μέσα από έναν οποιοδήποτε σύγχρονο browser, ακόμα και να δημιουργήσετε συντομεύσεις αυτών των web-apps στο desktop σας [δείτε πώς] ή στην αρχική οθόνη της συσκευής σας (σε Android, o Firefox δημιουργεί τέτοιες συντομεύσεις πολύ καλύτερα από τον Chrome και άλλους browsers):

- Proton Mail:

Το Protonmail δημιουργήθηκε από ομάδα επιστημόνων που εργάζονται στο CERN και στο MIT μετά τις αποκαλύψεις του Edward Snowden (που μετείχε στην ομάδα ανάπτυξης). Προσφέρει end to end encryption από protonmail σε protonmail (διατηρούν στους servers τους το public κλειδί και μόνο το κρυπτογραφημένο private key του χρήστη) ενώ προσφέρει και μια αντίστοιχη λειτουργία για τις άλλες εταιρείες (yahoo, gmail κλπ), δηλαδή αποστολή link αντί για το σώμα του mail και μετά από απαίτηση κωδικού γίνεται αποκρυπτογράφηση του mail. Στα συν του και η δυνατότητα που δίνει να αυτοκαταστρέφονται τα mail μετά από ορισμένο χρόνο τον οποίο ορίζει ο αποστολέας (εφόσον όμως είναι από protonmail σε protonmail).
Από τον αποστολέα, τίτλο, παραλήπτη, κείμενο, τα πάντα κρυπτογραφούνται, η εταιρεία δεν μπορεί να δει τίποτα σε απλό κείμενο, ενώ ακόμα δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τον κωδικό πρόσβασής σας ή να επαναφέρουν λογαριασμούς, κάτι που σημαίνει πως αν κάποιος ξεχάσει τον κωδικό του χάνει την πρόσβαση στα μηνύματά του. Έτσι, ακόμα και αν οι αρχές ζητήσουν από την Protonmail, με δικαστική εντολή, να παραδώσει το inbox email περιεχόμενο κάποιου/ων, η εταιρεία θα συμμορφωθεί βεβαίως με το ένταλμα, αλλά όλα αυτά που θα είναι σε θέση να παραδώσει θα είναι κρυπτογραφημένα αρχεία χωρίς κλειδί αποκρυπτογράφησης.
Υπάρχει η δυνατότητα όταν γίνεται αποστολή ενός ασφαλούς μηνύματος σε κάποιον που δεν είναι στο Protonmail, αντί να λαμβάνει το πλήρες κείμενο, θα λάβει ένα μήνυμα με έναν σύνδεσμο καλώντας το εν λόγω πρόσωπο να επισκεφθεί τους servers του Protonmail για να διαβάσει το κρυπτογραφημένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που θα είναι αναγνώσιμο μόνο με τον σωστό κωδικό πρόσβασης και την αποκρυπτογράφηση να γίνεται τοπικά στο πρόγραμμα περιήγησης.

>>>> δείτε αναλυτικότερη παρουσίασή του, οδηγίες χρήσης και από πού μπορείτε να το κατεβάσετε ή να το χρησιμοποιήσετε ανάλογα το λειτουργικό σας σύστημα: ProtonMail: Απαλλαγείτε από Google, Yahoo και Microsoft στην αλληλογραφία σας.

- Wire:

Το Wire δημιουργήθηκε το 2014 από μια ομάδα ανθρώπων που είχαν αποχωρήσει από το Skype μετά την εξαγορά του από την Microsoft. Προσφέρει end to end κρυπτογράφηση σε κείμενο και φωνητικές κλήσεις, γραφικά, εικόνες και ουσιαστικά σε κάθε περιεχόμενο που μοιράζεστε. Και προφανώς υπάρχει διαφορά εδώ, καθώς και το δημοφιλές WhatsApp προσφέρει επίσης «end to end κρυπτογράφηση», αλλά θεωρώντας ότι είναι ιδιοκτησία του Facebook με την κοινοχρησία δεδομένων του WhatsApp, επιδιώκει τις στοχευμένες διαφημίσεις και συνεπώς πρέπει να υπαρχουν αμφιβολίες ή έστω μικρότερη εμπιστοσύνη όσον αφορά την κρυπτογράφησή του. Έχει ήδη δημιουργήσει εφαρμογές για smart-phones / tablets, καθώς και για desktop σε Windows, OSX και Lιnux.
Σημαντικό επίσης πως η εφαρμογή είναι ανοιχτού κώδικα, ενώ ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται να γίνει για το περιβάλλον του (gui), καθώς είναι πανέμορφο, απολύτως χρηστικό και οικείο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η εικόνα φόντου που μπορεί να προστεθεί στο παράθυρό του, το πεντακάθαρο περιβάλλον του με τις αναγκαίες επιλογές και ρυθμίσεις. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το Skype (μάλλον το αντίθετο ισχύει), με έμφαση σε ασφάλεια και ιδιωτικότητα.

>>>> δείτε αναλυτικότερη παρουσίασή του, οδηγίες χρήσης και από πού μπορείτε να το κατεβάσετε ή να το χρησιμοποιήσετε ανάλογα το λειτουργικό σας σύστημα: Wire: Ακόμα καλύτερο από το Skype.


Εδώ να διευκρινίσουμε πως δεν παρουσιάζουμε αυτές τις εφαρμογές / υπηρεσίες, με το κριτήριο πως «είναι καλύτερες από άλλες». Το σκεπτικό μας είναι, πως μετά την αλληλεπίδρασή μας καθημερινά και επί χρόνια με ανθρώπους που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τις υπηρεσίες του, τα δυο παραπάνω είναι τα πιο προσιτά, χρειάζονται ελάχιστη μα πολύ εύκολη καμπύλη εκμάθησης και κυριολεκτικά, μέσα σε πέντε λεπτά από την εγκατάστασή τους ακόμα και ο πιο αδαής θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.

INFO: Αν θέλετε να τα έχετε και τα δυο μαζί συγχρόνως, σε μια εφαρμογή, τότε το Rambox είναι μια πολύ καλή λύση.

Παρόλα αυτά, θα ήταν λάθος να μην δώσουμε και κάποιες εναλλακτικές των δυο πιο πάνω προτεινόμενων υπηρεσιών:

Εναλλακτικές του ProtonMail:

- Πρώτο και καλύτερο το Tutanota που οι διαφορές του με το ProtonMail είναι απειροελάχιστες και μόνο εμφανισιακές.

- Το GhostMail είναι μια πολύ καλή επιλογή, πανεύκολο και με οικείο περιβάλλον, παρέχοντας υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και chating, χωρίς την παραμικρή καταγραφή δεδομένων και κάτω από το πρίσμα της ανωνυμίας.

Εναλλακτικές του Wire:

- Εδώ όλες οι εναλλακτικές είναι εξίσου δυνατές - αν και νομίζουμε πως το περιβάλλον του Wire είναι πιο φιλικό για αρχάριους - και μπορείτε να επικεντρωθείτε στα: TOX, Zoiper, Jitsi, Ring.


Όπως και να έχει, η ανάγκη από αποκέντρωση από τα λογισμικά των brands καθίσταται αναγκαία. Όλη αυτή η εξάρτηση έχει δημιουργήσει επιπτώσεις που ήδη είναι εμφανείς και στο άμεσο μέλλον θα είναι δυνητικά πιο κραυγαλέες οι επιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε, πως ασχέτως του τι λένε, το διαδίκτυο ΔΕΝ είναι τα brands, αλλά ΕΜΕΙΣ. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου και επαναστατικό τσιτάτο αλλά γεγονός που ακούει μόλις σε τρία (3) γράμματα: P2P.

 • Σχόλια

19 Comments:

 1. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 15, 2017 22:29 ΜΜ

  αυτο που με παραξενευει με το wire ειναι οτι λεει πως δε ζηταει νουμερο τηλεφωνου αλλά ζηταει. Βεβαια δινει την επιλογη πανω δεξια (που δε το προσεχει καποιος εκ πρωτης οψεως) να μη το βαλεις αλλά ομως γιατι το ζηταει;

  για τα openamailbox και linphone αντιστοιχα τι γνωμη υπαρχει;

  και με την ευκαιρια, ποια η γνωμη σας για τις μηχανες αναζητησης searx και qwant ;

 2. Εικόνα Maria
  MariaΙαν 15, 2017 23:17 ΜΜ

  ok,
  Σου ζήτησε τηλέφωνο το Wire; Εμένα (που το εγκατέστησα από το εκτελέσιμό του αρχείο, κατεβάζοντας το deb πακέτο, καθότι έχω Mint) δεν μου ζητήθηκε τίποτα. (Παρά μόνο μέιλ και κωδικός για την δημιουργία λογαριασμού - και, πρώτα-πρώτα, φυσικά το όνομα με το οποίο θέλω να φαίνομαι.)

 3. Εικόνα Helen
  HelenΙαν 15, 2017 23:36 ΜΜ

  Όταν το εγκαθιστάς σε φορητή συσκευή σου ζητάει ΑΝ θες να βάλεις και τον αριθμό της συσκευής σου για επαλήθευση και ασφάλεια. ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό, επάνω δεξιά βγάζει την επιλογη να το προσπεράσεις αυτό, μα είναι αλήθεια πως σε μικρές οθόνες δεν διακρίνεται εύκολα.

 4. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 16, 2017 00:16 ΠΜ

  ναι το ειπα για την επιλογη πανω δεξια. ωστε για επαληθευση και ασφαλεια, thanks...

  αν εχετε ορεξη πειτε τη γνωμη σας και για τα άλλα...

 5. Εικόνα matthew
  matthewΙαν 16, 2017 00:50 ΠΜ

  Το GhostMail το τελευταίο διάστημα (δεν ξέρω πόσο καιρό έχει) δεν δουλεύει. Δεν ξέρω τι συνέβη αλλά στη σελίδα του λένε στους χρήστες να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία για να τους αποζημιώσουν προφανώς για premium accounts που είχαν πληρώσει, όσοι είχανε τέτοιους λογαριασμούς φυσικά. Ίσως να είναι για πούλημα η υπηρεσία και να τη βγάζουν στο κλαρί.
  Πάντως τα protonmail και tutanota δουλεύουν κανονικά.

 6. Εικόνα Cyrus Monk
  Cyrus Monk (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 16, 2017 10:21 ΠΜ

  Ὑπάρχει ἐφαρμογὴ ἐναλλακτικὴ τοῦ Skype στὸν τομέα τῶν τηλεδιασκέψεων; Τὸ θέμα μὲ ἐνδιαφέρει ἄμεσα, καθὼς συμμετέχω σὲ ἕνα ἐργαστήρι δημιουργικῆς ἀνάγνωσης καὶ γραφῆς ποὺ ἑδράζεται στὴ Ρόδο, ἀλλὰ ἔχει μέλη καὶ ἀπὸ ἄλλες περιοχές, ἀπὸ Πρέβεζα καὶ Πάτρα μέχρι Κολωνία. Συνήθως ἔχουμε μία μὲ δύο συνδέσεις ἀνὰ συνεδρία, σπανιότερα παραπάνω. Μὲ τὴ μία σύνδεση τὸ πράγμα βολεύεται, μᾶς κάνει τὸ Skype for Linux (ἡ σύνδεση γίνεται κατὰ κανόνα μὲ τὸ laptop μου, ποὺ φοράει ἀποκλειστικὰ Linux καὶ ὁ κάτοχὸς του - ἐγὼ δηλαδή - ἀρνεῖται πεισματικὰ νὰ βάλει Windows. Μὲ δύο συνδέσεις εἶναι σχεδὸν μονόδρομος τὸ Google Hangouts, ποὺ ἔχει δυνατότητα σύνδεσης σὲ τηλεδιάσκεψη ἕως καὶ 10 συνδεδεμένων μελῶν, ἀλλὰ μὲ ποιότητα εἰκόνας καὶ ἤχου ἐπιεικῶς ἀπαράδεκτη γιὰ τὶς ταχύτητες ποὺ ἔχει τὸ ἴντερνετ στὴ χώρα μας (ἢ ἔστω στὴ Ρόδο), ὅταν πρόκειται γιὰ πολλὲς συνδέσεις.
  Εἰλικρινά, μοῦ γυρνάει τὸ στομάχι ἀνάποδα ποὺ εἶμαι ὑποχρεωμένος ἢ νὰ βάλω Windows - μὲ τίποτα, λέμε! - ἢ νὰ ὑποχρεωθῶ νὰ τρέχω τὸ παντελῶς τρύπιο προϊὸν τῆς Google, χωρὶς μάλιστα νὰ ἔχω τουλάχιστον ποιοτικὰ ἀποδεκτὸ ἀποτέλεσμα.

 7. Εικόνα Helen
  HelenΙαν 16, 2017 11:00 ΠΜ

  Cyrus Monk, το Wire είναι αυτό ακριβώς: αντικαταστάτης του Skype. To ίδιο ακριβώς κάνουν και τα TOX, Zoiper, Jitsi, Ring. Στην περίπτωση που λες ας μην ασχοληθείτε με το ΤΟΧ, μα οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα θα σας καλύψει πλήρως.
  http://osarena.net/yparhoyn-sovara-enallaktika-toy-skype-poy-na-prosfero...

 8. Εικόνα Stratos
  Stratos (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 16, 2017 16:28 ΜΜ

  Ενδιαφέρουσα κρυπτογραφημένη και ανοιχτού κώδικα υπηρεσία email φαίνεται και το Posteo . Μειονεκτήματά του είναι ότι θέλει πληρωμή 12 ευρώ/έτος (δεν είναι και πολλά, νομίζω) και ότι εδρεύει στη Γερμανία. Μήπως την γνωρίζει κανείς;

 9. Εικόνα Cyrus Monk
  Cyrus Monk (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 17, 2017 09:07 ΠΜ

  @Helen
  Εὐχαριστῶ γιὰ τὴν ἄμεση ἀνταπόκριση καὶ ζητῶ συγγνώμη ποὺ ἄργησα νὰ ἀπαντήσω. Ὁ προβληματισμός μου ἔγκειται στὸ ὅτι οἱ τηλε-συνδεόμενοι ἔχουν ὅλοι Windows, ἔχουν βολευτεῖ μὲ αὐτά (ἀδυνατῶ νὰ καταλάβω τὸ πῶς!) καὶ θέλουν Skype ντὲ καὶ καλά. Μὲ τὰ χίλια ζόρια τοὺς ἔπεισα νὰ δοκιμάσουμε τὸ ἐναλλακτικὸ ποὺ προσφέρει ἡ Google, εἴδαμε τὰ χάλια τῆς ἐπικοινωνίας καὶ μοῦ ἔχουν πιπιλίσει τὸ μυαλὸ νὰ βάλω κι ἐγὼ Windows καὶ μπλὰ μπλὰ μπλά... Τώρα θέλω νὰ δοκιμάσω κάποιο ἀπὸ αὐτὰ ποὺ μοῦ προτείνεις, ἀλλὰ πρέπει νὰ βρῶ πρόθυμο συνομιλητή γιὰ τὶς δοκιμές.
  Νομίζω ὅτι τὸ opentok - ἀπὸ ὅ,τι πρόλαβα νὰ διαβάσω - εἶναι καλὴ ἐπιλογή, ὅπως καὶ τὸ ooVoo, ἀλλά... ἡ δοκιμὴ θὰ δείξει.
  Καὶ πάλι εὐχαριστῶ.

 10. Εικόνα jim
  jim (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 17, 2017 20:46 ΜΜ

  skype σε lumpuntu συνδεεται με windows ανετα

 11. Εικόνα K-fIreCE
  K-fIreCE (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 24, 2017 21:49 ΜΜ

  Σχετικά με το λογισμικό ooVoo, το 2013 είδα την αδερφή μου να το χρησιμοποιεί για ομαδικές τηλεδιασκέψεις με τις φίλες της και η ποιότητα του βίντεο ήταν χειρότερη από ότι το skype. Επειδή και εγώ είχα πρόβλημα με το skype και δεν μπορούσα να επικοινωνήσω εύκολα με έναν φίλο μου, βρήκα το πρόγραμμα vsee (https://vsee.com/) και συμφωνήσαμε και οι δύο να το χρησιμοποιήσουμε. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερη ποιότητα βίντεο από ότι το skype και έστελνε σίγουρα ότι αρχεία έβαζες χωρίς να περιμένεις έναν αιώνα όπως το skype. Αναλογικά ήταν η καλύτερη επιλογή τότε. Τώρα μένει να δούμε τη ψάρια θα πιάσει το wire έναντι του google hangout τώρα.

  Στα πλεονεκτήματα του για όποιον όμως τον ενδιαφέρει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πρόγραμμα για τηλε-ιατρική.

 12. Εικόνα K-fIreCE
  K-fIreCE (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 26, 2017 22:41 ΜΜ

  Παλαιότερα, το osarena είχε παρουσιάσει ένα πρόγραμμα για voip όπου δούλευε με τη χρήση του browser και όχι ως εφαρμογή. Το πως λέγεται δεν θυμάμαι αλλά σίγουρα κάποιος άλλος θα θυμάται για να σε βοηθήσει. Επίσης, κοίταξε και το πρόγραμμα wire (https://wire.com/), επειδή εκτός από τη χρήση με εφαρμογή έχει χρήση και μέσω browser και αυτό μπορεί να σου λύσει τα χέρια.

 13. Εικόνα matthew
  matthewΙαν 27, 2017 15:33 ΜΜ

  Για κάποιο από αυτά εδώ πρέπει να λες. http://osarena.net/oi-ishyroteres-web-apps-kryptografimenis-epikoinonias

 14. Εικόνα K-fIreCE
  K-fIreCE (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 27, 2017 16:54 ΜΜ

  Ακριβώς. Είχα στο μυαλό μου το Subrosa αλλά όλες κάνουνε την ίδια δουλειά μέσω browser. Στον κατάλογο πρέπει να προστεθεί και το wire επειδή έχει και χρήση web-based.

 15. Εικόνα K-fIreCE
  K-fIreCE (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 24, 2017 21:24 ΜΜ

  Ποια είναι η διαφορά μεταξύ sip λογισμικό π.χ. linphone και non-sip λογισμικό π.χ. wire? Προσπαθώ να καταλάβω τη διαφορά και τη χρησιμότητα τους. Για να φτιάξω λογαριασμό στο linphone έπρεπε να κάνω ένα σωρό βήματα ενώ στο wire το μόνο μπελαλίδικο ήταν να μπω στο ημαίηλ μου για να επιβεβαιώσω την δημιουργία λογαριασμού. Με αυτό το σκεπτικό, γιατί κάποιος να επιλέξει linphone που θέλει πολλά βήματα εγκατάστασης ενώ παίρνει την ίδια ποιότητα με το wire που χρειάζεται λιγότερα βήματα? Να ξαναπώ ότι το ένα είναι sip ενώ το άλλο είναι non-sip λογισμικό.

 16. Εικόνα constantinos
  constantinosΙαν 27, 2017 21:57 ΜΜ

  Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο του sip και πως σαν σύνολο είναι καλύτερο σε απόδοση (πχ στον ήχο). Ή για επαγγελματικά περιβάλλοντα.

 17. Εικόνα K-fIreCE
  K-fIreCE (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 28, 2017 17:53 ΜΜ

  Μεταξύ linphone και wire τη θα προτιμούσες για κλήσεις ήχου? Επίσης, ως προς το θέμα της ασφάλειας έχει κάποιο πλεονέκτημα έναντι του άλλου ή όχι?

 18. Εικόνα K-fIreCE
  K-fIreCE (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 27, 2017 16:56 ΜΜ

  Βρήκα αυτό το άρθρο (http://osarena.net/faqs/prism-break-logismiko-enantia-se-nsa-ke-kathe-kivernitiki-kataskopia.html) και νομίζω ότι χρειάζεται μία ανανέωση γιατί είναι από το 2013. Ή τουλάχιστον το osarena να φτιάξει ένα άρθρο/οδηγό για το τι θεωρεί ως καλύτερη επιλογή και γιατί. Πολλοί σίγουρα θα θέλανε να το δουν αυτό.

 19. Εικόνα Cyrus Monk
  Cyrus Monk (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 16, 2017 15:39 ΜΜ

  Ἐπανέρχομαι στὸ θέμα ποὺ ἄνοιξα μὲ προηγούμενη ἐρώτησή μου, γιατὶ μᾶλλον ἔχω πελαγώσει. Δεδομένου ὅτι ἐνδιαφέρομαι γιὰ ἐφαρμογὴ videoconference ἢ webinar, ἀπὸ τὰ ὅσα διάβασα στὸ ἰντερνέτι δὲν μοῦ κάνουν οὔτε τὸ wire οὔτε τὸ TOX καὶ τὰ συναφῆ - βιντεοκλήσεις κάνουν, ἀσφαλῶς, καὶ μάλιστα μὲ κρυπτογράφηση, ὁπότε ἀπὸ θέματα ἀσφάλειας εἶναι σαφῶς πολὺ καλύτερα ἀπὸ Skype καὶ λοιπὲς [email protected]@ριές, ἀλλὰ ὡς πρὸς τὸ βίντεο περιορίζονται σὲ ἐπικοινωνία 1-1 (ἐκτὸς ἂν δὲν διάβασα σωστά :) !).
  Τὸ ooVoo πάλι δὲν προσφέρει πολλαπλὴ ἐπικοινωνία βίντεο σὲ Linux, ἐνῶ τὸ OpenTok δὲν κατάλαβα πῶς νὰ τὸ χρησιμοποιήσω, ἀλλὰ ἀπὸ τὰ λίγα ποὺ κατάλαβα ἔχει τοὺς ἴδιους περιορισμούς.
  Ἐνδιαφέρουσες λύσεις (καὶ ὄχι proprietary) φαίνεται νὰ προσφέρουν τὸ OpenMeetings ἀπὸ τὴν Apache καὶ τὸ BigBlueButton, ἀλλὰ πρὶν τὰ ἐγκαταστήσω θὰ ἤθελα γνῶμες ἀπὸ ἀνθρώπους ποὺ τὰ ἔχουν χρησιμοποιήσει.
  Εὐχαριστῶ ἐκ τῶν προτέρων.

  Αὐγουστῖνος

Scroll to Top