BETA

Ένας «κοινότυπος» 12λογος για αρχάριους στο Linux

Εικόνα Maria

Με την κυριαρχία του Linux, όντας η κύρια πλατφόρμα που εμπιστεύονται οι χρήστες και εν γένει οι χρηματοπιστωτικές υπερδυνάμεις, αφού είναι το λειτουργικό σύστημα το οποίο μπορούν να εμπιστεύονται για κρίσιμης σημασίας υποδομές, θα έχεις σίγουρα ακούσει για το πόσο υπέροχο είναι.

Τι γίνεται όμως όταν προσπαθήσεις εσύ, ο απλός χρήστης να το χρησιμοποιήσεις;

Μήπως - νομίζεις πως - θα νιώσεις έξω από τα νερά σου;
Έχεις την εντύπωση ότι το Linux είναι για προγραμματιστές ή εν, πάση περιπτώσει, για τους γκουρού της τεχνολογίας;

Νομίζεις.

Έχουν περάσει προ πολλού οι ημέρες που το Λίνουξ ήταν για τους κομπιουτεράκηδες και για όσους είχαν τρέλα με το τερματικό / κονσόλα του Linux.
Πλέον, το Linux είναι τόσο φιλικό προς τον χρήστη και διαισθητικό, όπως οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα.

Έχοντας συνηθίσει στην δικτατορία των Windows, που (από την αγορά, μέχρι και το σχολείο) τα πλασάρουν έτσι ώστε να φαντάζουν μονόδρομος, για τον απλό χρήστη η μετάβαση σε Linux μπορεί να φαίνεται βουνό.

Είναι όμως; Προσωπικά, αφ' ης στιγμής γνώρισα το Linux, θεωρώ τον εαυτό μου ηλίθιο που τόσα χρόνια έμενα στα Windows. [Και υπ' όψιν, ε; Μαρία – Τεχνολογία: 0 – 1 (τουλάχιστον).]

Ως ένα βαθμό, το πόσο εύκολο θα σου φανεί το Λίνουξ, εξαρτάται από το αν είσαι αρχάρια/ος γενικότερα στην πληροφορική ή μόνον στο Linux. Και εξηγώ: Εάν είναι η πρώτη σου φορά που θα καθίσεις μπροστά σε υπολογιστή, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα συναντήσεις καμία δυσκολία, και θα μάθεις το Λίνουξ πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι θα μάθαινες τα Windows για παράδειγμα.

Επειδή όμως το πιθανότερον είναι πως είσαι ή υπήρξες κάποτε χρήστες Windows, είναι φυσικό να σου φανεί μεγαλύτερη η καμπύλη μάθησης.

Και όμως, το ταξίδι σου στο Linux, θα είναι τόσο μαγευτικό και απολαυστικό, που κάθε στιγμή θα αισθάνεσαι σαν παιδάκι που κάτι νέο - ΠΑΛΙ - ανακάλυψες.
Σαν την παιδική χαρά που πηγαίναμε μικρά.
Ποιον από μας σταμάτησε το πέσιμο από την κούνια ή από την τραμπάλα;
Ποιος δεν σηκώθηκε από χάμω, γεμάτος λαχτάρα, για να πάει στην τσουλήθρα; Και σε άλλο παιχνίδι, και σε άλλο, θέλοντας να περάσουμε από όλα, να τα «γευτούμε» όλα.
Πόσο κουρασμένοι, μα συνάμα, και ικανοποιημένοι δεν γυρίζαμε σπίτι;

Κάτι αντίστοιχο δεν είναι και με το Linux; Θυμάσαι πώς αισθάνθηκες όταν εγκατέστησες την πρώτη σου διανομή; Όταν πάτησες το κουμπάκι για να bootάρεις (εκκινήσεις) με Λίνουξ, που νόμιζες πως θα εκραγεί το μηχάνημα;
Πώς ένιωσες όταν σου άνοιξε η διανομή, με τα εικονίδιά της, τα έτσι της και τα αλλιώς της;

Ή, αν σου έβαλε άλλος το Linux, πόση ικανοποίηση αισθάνθηκες όταν (θέλησες, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσεις κάτι που δεν σου είχε χρειαστεί τις πρώτες μέρες και) βρήκες αυτό που έψαχνες; Δεν αισθάνθηκες ως ένας άλλος Χριστόφορος Κολόμβος; Ούτε την Αμερική να ανακάλυπτες.

Όταν εγκατέστησες κάτι; Δεν ήταν λες και την είχες φτιάξει εσύ την εφαρμογή που εγκατέστησες; Για τέτοια υπερηφάνεια μιλάμε.

Όταν έδωσες την πρώτη σου εντολή και έπαιξες με το τερματικό σου; Θεούλης εσύ, δίνεις εντολές και το κομπιούτερ σου απλά σε υπακούει.

Το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως, έτσι και ξεκινήσεις το μαγικό σου ταξίδι στο Linux, δεν γυρίζεις πλέον σε κανένα άλλο λειτουργικό. Και θέλεις να πάρεις κι άλλους μαζί σου σ' αυτό το απολαυστικό ταξίδι. Είναι κάτι σαν τις διακοπές, που και στο καλύτερο μέρος να πας, άπαξ μόνη/ος, η μαγεία χάνεται.
Πώς θα βοηθήσεις όμως έναν αρχάριο στο Λίνουξ;

Αλλά κυρίως, τι θα πρέπει να ξέρεις εσύ ως (αρχάριος, και όχι μόνο) χρήστης;

1. Όχι στην χούντα των Windows

Από τα καταστήματα που πουλάνε υπολογιστές, μέχρι και το σχολείο από όπου τα παιδιά παίρνουν τα βασικά εφόδια, κίνητρα, και παραδείγματα, προσπαθούν να μας δείξουν τον μονόδρομο των Windows.

Είσαι διατεθειμένη/ος να δεχτείς απριόρι αυτό που σου λένε οι άλλοι;

Δεν θέλεις να ξέρεις τις επιλογές σου;

Αν όχι, τότε οκ, μείνε στα Windows. Είσαι άξια/ος της μοίρας σου.

Αν όμως θέλεις να γνωρίζεις και έχεις όρεξη, ψάξου. Μην δέχεσαι αμάσητα (γενικώς) αυτό που οι άλλοι σου πλασάρουν.

Άκου, μάθε, ενημερώσου. Και αποφάσισε μόνη/ος σου. Και αν θέλεις να μείνεις στα Windows, δικαίωμά σου. Η απόφαση όμως να αποκλειστικά δική σου, και όχι να δέχεσαι αυτό που οι άλλοι θέλουν να σου επιβάλλουν.

Αν όμως συνειδητοποιήσεις τι εστί Windows, ε τότε, βάλε_linux. Γιατί έτσι· επειδή, πολύ απλά, με το Linux μπορείς.

2. Δοκίμασέ το πρώτα

Υπάρχει κάποιος που δεν θα του «την έδινε» αν έχανε ώρες για να εγκαταστήσει κάποιο λειτουργικό, και στο τέλος διαπίστωνε πως δεν του άρεσε;

Με το Linux, δεν χρειάζεται να μπεις σε τέτοια διαδικασία. Και αυτό είναι ένα ακόμα δυνατό στοιχείο του Λίνουξ που, σε αντίθεση με τα δικτατορικά Windows, σου επιτρέπει πιο πριν να το τρέξεις «ζωντανά» στον υπολογιστή σου, ώστε να σχηματίσεις μια πλήρη άποψη για το τι είναι, πώς είναι και πώς τα πάει στον υπολογιστή σου. Τι σημαίνει αυτό;
Πως μπορείς να κατεβάσεις την διανομή που θέλεις (είναι ένα αρχείο τύπου ISO), να την «κάψεις» σε κάποιο δισκάκι (dvd) ή σε usb-stick (προτεινόμενο) ή ακόμα και σε μια sd-card. [Όμως, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται το πιο πάνω εργαλείο (Unetbootin) που παραπέμπουμε για το «κάψιμο», να μην δουλέψει καλά, μπορείς να δοκιμάσεις και το Etcher.]

Εκκινώντας μετά τον υπολογιστή σου από αυτό, θα σου φορτώσει «live» το Linux. Και όταν λέμε «live», εννοούμε πως θα τρέχει μεν στον υπολογιστή σου, αλλά δεν θα έχει την παραμικρή επαφή με τα εγκατεστημένα Windows. Μπορείς άφοβα να κάνεις ό,τι θέλεις και να πειραματιστείς ελεύθερα. Δεν πρόκειται να χαλάσει τίποτα, ούτε από τα Windows, ούτε από το «live» Linux.
>>>  Αναλυτικότερα, μπορείς να δεις:

Η Δύναμη του Live Booting

3. Το λογισμικό να διατίθεται στην μητρική σου γλώσσα

Εάν οι γνώσεις σου στην αγγλική γλώσσα είναι σε καλό επίπεδο, δεν θα υπάρχει καν θέμα.
Ούτως ή άλλως, όμως, μιας και πολλές διανομές Linux έρχονται σε πολλαπλές γλώσσες, και πολλές δημοφιλείς εφαρμογές έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, τι πιο απλό από το να επιλέξεις το λογισμικό που θα κατανοείς καλύτερα.

4. Επέλεξε την σωστή διανομή

Ίσως η πιο σημαντική απόφαση που πρέπει να πάρεις είναι ποια διανομή Linux θα χρησιμοποιήσεις.
Σε αντίθεση με τα Mac και τα Windows, υπάρχουν δεκάδες διανομές που είναι φιλικές, στους αρχάριους χρήστες, για να επιλέξεις.

Προσωπικά, θεωρώ το Linux Mint Mate, ίσως, το πιο απλό και εύκολο λειτουργικό σύστημα του πλανήτη (Ubuntu-based), την GNU-Linux διανομή που είναι η ιδανική για την αρχική μετάβαση από Windows σε Linux. Ο λόγος είναι επειδή αποτελεί ό,τι πιο εύκολο, απλό, φιλικό και παραμετροποιήσιμο υπάρχει αυτήν την στιγμή στα λειτουργικά συστήματα.

Αλλά και το ίδιο το UBUNTU, είναι μια πολύ καλή επιλογή, όντας φιλική διανομή που ήταν άλλωστε και αυτή η οποία, με την απλότητά της, έκανε το Linux προσιτό και ευρέως γνωστό.

Αν πάλι έρχεσαι από τον κόσμο των Windows, και θέλεις κάποια διανομή που να θυμίζει MS Windows, μπορείς να επιλέξεις το ChaletOS, Ubuntu-based με περιβάλλον XFCE ειδικά προσαρμοσμένο ώστε να προσομοιώνει την εμφάνιση των Windows-7.
Αλλά και το ZorinOS (και αυτό, βασίζεται στο Ubuntu) που έχει σαν στόχο να παρουσιάζει μια επιφάνεια εργασίας η οποία μοιάζει με τα MS Windows. Αυτό βοηθά τους χρήστες Windows να κάνουν εύκολα την μετάβαση σε Linux. Μπορείς να αλλάζεις εύκολα την εμφάνιση με ένα κλικ, έτσι ώστε να προσομοιώνει το περιβάλλον Windows 7, Windows XP, ή GNOME (αν και για να πούμε την αλήθεια είναι μάλλον χαζή αυτή η νοοτροπία της «ομοιότητας» με τα Windows).

Υπάρχουν διανομές για κάθε γούστο και ανάγκη, από ειδικευμένες Linux διανομές που απευθύνονται σε ανθρώπους με διαφορετικά ενδιαφέροντα, επαγγελματίες μα και δημιουργημένες για εκπαιδευτικούς σκοπούς, μέχρι και διανομές για παιδιά.

>>> Για περισσότερα, όσον αφορά τις διανομές και από πού θα τις κατεβάσεις:
- Download Links Linux Διανομών
- GNU-LINUX: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για να κάνετε την μετάβαση σε αυτό

5. Κατέβασε τις εφαρμογές που χρειάζεσαι

Κάθε διανομή Linux έρχεται «πακέτο» με τις περισσότερες εφαρμογές λογισμικού που χρειάζεσαι. Έρχεται, για παράδειγμα, με έναν browser (πρόγραμμα περιήγησης στο ιντερνέτ), με εφαρμογή για αναπαραγωγή μουσικής / βίντεο και, κατ' ουσίαν, με ό,τι πιθανότατα να χρειαστείς.

Βέβαια, μπορεί να θέλεις και άλλες εφαρμογές οι οποίες δεν έρχονται με την διανομή. No problem. Μπορείς να τις εγκαταστήσεις αργότερα.

Μόνο που το Linux ΔΕΝ είναι Windows. Δεν χρειάζεται να τρελαίνεσαι και να ψάχνεις να εγκαταστήσεις σπασμένες εφαρμογές, κινδυνεύοντας να «σκοτώσεις» τον υπολογιστή σου.

Πριν ξεκινήσεις να εγκαθιστάς αβέρτα εφαρμογές, αποφάσισε ποια πακέτα λογισμικού χρειάζεσαι. Οι περισσότερες από τις εφαρμογές των Windows είναι διαθέσιμες και για Linux ή υπάρχουν αντίστοιχες για Linux (ακόμη και Επαγγελματικές εφαρμογές) – για παράδειγμα, αντί του MS Office (που το χρυσοπληρώνεις) υπάρχει το δωρεάν Libre Office, αντί του Photoshop της Adobe υπάρχει το Gimp, και πάει λέγοντας.

Αν δεν ξέρεις τα ονόματα όλων των εφαρμογών που χρειάζεσαι, δεν έχεις παρά να ανοίξεις τα αποθετήρια της διανομής σου (Διαχειριστής Λογισμικού / Software Μanager, Κέντρο Λογισμικού, Διαχειριστής Πακέτων, Yum, Yast, Synaptic κλπ), και να δεις τι υπάρχει (για να το εγκαταστήσεις).

6. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις την γραμμή εντολών

Νομίζω ότι ένα από τα πιο «τρομαχτικά» πράγματα που ένας αρχάριος αντιμετωπίζει στο Linux, είναι η είναι η χρήση της γραμμής εντολών.

Και όμως, όπως είδες και στην εισαγωγή, το πιο «μαγικό» κομμάτι του Linux είναι η γραμμή εντολών και η αλληλεπίδραση του χρήστη με τις εντολές στο τερματικό/κονσόλα. Εκεί αισθάνεσαι σαν ένας μικρός θεούλης˙ εσύ δίνεις την εντολή και το σύστημα υπακούει.
Μπορείς να καινοτομείς, να διασκεδάζεις και να δημιουργείς. Με το τερματικό σου μπορείς να κάνεις τα πάντα - από πλήρη διαχείριση του συστήματός σου, μέχρι ένα σωρό ακόμα χρήσιμα μα και άχρηστα πράγματα, όπως επίσης και να παίξεις παιχνιδάκια, με κάποια εξ' αυτών να είναι ιδιαιτέρως εθιστικά.

Και το κυριότερο, ΔΕΝ χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις καν το τερματικό σου. Τα πάντα γίνονται και με το κλασικό κλικ-κλικ. Απλά, για συντομία είναι που οι πιο έμπειροι χρήστες δουλεύουν το τερματικό.
Όταν το δοκιμάσεις, κι εσύ, δεν θα ξεκολλάς απ' αυτό.

7. Πειραματίσου

Μην διστάζεις να δοκιμάσεις κάτι, υπό τον φόβο ότι θα χαλάσεις κάτι άλλο.
Αν δεν δοκιμάσεις, δεν θα μάθεις ποτέ.

8. Μην φοβάσαι· εσύ έχεις το πάνω χέρι

Σκέψου μόνον το εξής απλό. Ο υπολογιστής σου είναι απλά μια συσκευή που φτιάχτηκε από ανθρώπινο χέρι. Το λειτουργικό που τρέχει είναι πάλι φτιαγμένο από ανθρώπινο χέρι. Σωστά;

Άρα; Ποιος είναι ο έξυπνος της παρέας; Εσύ ή το κομπιούτερ σου;

Ο υπολογιστής σου και το λειτουργικό σου, κάνουν απλά αυτά που ΕΣΥ τους λες. Τις δικές σου εντολές υπακούνε.

9. Κάνε λάθη

Αλάθητος δεν υπάρχει. Άλλωστε, αν δεν κάνεις λάθη, πώς θα μάθεις;

10. Noobάς; Ε και;

Εσύ, που πρωτογνωρίζεις το Λίνουξ, σε λίγο καιρό μπορείς να το παίζεις στα δάχτυλα.

Δεν γεννιέται κανείς μας παντογνώστης (υπάρχει τέτοιος; πού και ποιος; και γιατί κανείς μας δεν τον έχει απαντήσει;).
Και όποιος το παίζει γκουρού της γνώσης, είναι αυτός που θα μείνει πάντα στην ημιμάθεια.

11. Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω

Είναι αυτό που λέω και στους μαθητές μου. Δεν υπάρχει δεν μπορώ να λύσω μια άσκηση. Δεν θέλω να την λύσω, δεν προσπαθώ καν· αυτό, ναι. Γιατί την άσκηση κάποιος άνθρωπος την έφτιαξε. Δεν είναι πιο έξυπνη η άσκηση από τον ανθρώπινο νου. Αρκεί να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει.

Το ίδιο ισχύει και στο λειτουργικό. Δεν υπάρχει δεν τα καταφέρνω με το Linux. Οι άνθρωποι φτιάχνουν τις διανομές Linux.

12. Μην φοβάσαι να κάνεις ερωτήσεις

Τελευταίο άφησα το σημαντικότερο, κατά την γνώμη μου τουλάχιστον.
Όταν είσαι αρχάριος, είναι φυσικό να έχεις πολλές απορίες. Και πώς θα τις λύσεις αν δεν ρωτήσεις;

Αν έχεις κάποιον φίλο να σου λύσει τις απορίες σου, είσαι τυχερός.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, θα πρέπει να βρεις απαντήσεις ψάχνοντας.
Dont' worry, υπάρχουν τα επίσημα Φόρουμ των διανομών. Και φυσικά, για όποια απορία, μπορείς να ρωτάς και στο forum του osarena.

Και το κυριότερο: Μην συμβιβάζεσαι. Δεν «σου κάνει» η απάντηση που πήρες; Δεν κατάλαβες τι πρέπει ή/και γιατί θα πρέπει να το κάνεις αυτό; ΞΑΝΑρώτα. Ξανά, και ξανά, και ξανά. Μέχρι να καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις και γιατί.
Μπορεί ο απαντών να μην ξέρει πώς να σε καθοδηγήσει βήμα-βήμα. Ξέρεις, αυτοί οι «παλιοί» στο Λίνουξ, θεωρούν κάποια πράγματα δεδομένα. Δεν έχουμε άλλωστε όλοι την ίδια μεταδοτικότητα. Φαντάσου να σου πει δώσει κάποιος την λύση, λέγοντάς σου ξερά:

sudo add-apt-repository ppa:u2t/bleedingedge

Ή στην καλύτερη,

δώσε

sudo add-apt-repository ppa:u2t/bleedingedge

Από πού να το πάρεις και πού δηλαδή να το δώσεις.
Και, για να 'χουμε... καλό ρώτημα, τι είναι αυτό που θα δώσεις.
Και γιατί δηλαδή να το δώσεις, πώς, πού και σε ποιον;

Δεν θα διστάζεις λοιπόν, στιγμή. Θα ρωτάς, μέχρι να καταλάβεις πώς και τι είναι αυτό που χρειάζεται να κάνεις. Μόνον έτσι θα μάθεις (κάτι που ισχύει δηλαδή γενικώς στην ζωή μας, και όχι μόνον στο Linux).

Από την άλλη, υπάρχουν και αυτοί που το παίζουν ξύπνιοι και ψάχνονται να ειρωνευτούν.
Ε, λοιπόν, θυμάσαι αυτό που απαντούσαμε σαν παιδιά όταν μας κορόιδευαν;

Όποιος κοροϊδεύει, κοροϊδεύει τον εαυτό του.

Βάλτο καλά στο νου σου λοιπόν, δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις. Υπάρχουν μόνον ηλίθιες απαντήσεις - από κάποιον που το παίζει παντογνώστης ή που ειρωνεύεται τον ερωτώντα.

Και συνέχισε από εδώ:

- Τι είναι το GNU/Linux;
- 10 θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα σε Linux και Windows
- GNU Linux FAQs [για νεοφερμένους]
- Τι είναι διανομές, ποιές οι διαφορές τους και τι είναι κοινότητες
- Τι είναι το Linux και γιατί να ασχοληθώ με αυτό
- GNU-LINUX: Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για να κάνετε την μετάβαση σε αυτό

Happy Linux days

 • Σχόλια

3 Comments:

 1. Εικόνα Μιχάλης
  Μιχάλης (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 22, 2016 10:18 ΠΜ

  Να σου πω την αλήθεια Μαρία δεν έχω βαρεθεί καθόλου το Linux διότι συνεχώς σου διδάσκει κάτι καινούργιο. Αρκεί βέβαια να έχει όρεξη να μάθει κάποιος και όχι για απλή τυπική χρήση.Η μαγεία του Linux ξεκινά όταν αρχίσεις να εξερευνάς τον απέραντο μαγευτικό κόσμο του

 2. Εικόνα Maria
  MariaΟκτ 22, 2016 15:57 ΜΜ

  Μία από τα ίδια Μιχάλη. Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος που θα βαριόταν ποτέ το Linux. Ακόμα και για απλή τυπική χρήση δηλαδή (αν για παράδειγμα είναι εύκολος άνθρωπος, όπως εγώ ), και πάλι είναι κάτι σαν παιχνιδάκι· δεν μπορείς να αντισταθείς στον πειρασμό να παίξεις μαζί του .

 3. Εικόνα Χάρης
  Χάρης (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 22, 2016 13:27 ΜΜ

  Από τα Μ/Σ, πέραν των Windows, με έχει νευριάσει αφάνταστα το Οφις 2007, το οποίο δυστυχώς μας το έχουν στη δουλειά με το ζόρι. Τέτοιο άθλιο και αλαμπουρνέζικο interface δεν έχουν ξαναφτιάξει. Ειδικά οι χρήστες Οφις XP, 2002, 2003 βγάζουνε κραυγή και βαράνε το τραπέζι. Προσπαθείς να βρείς τις λειτουργίες, και τις έχουν βάλει αλλού γι' αλλού.

Scroll to Top