BETA

EncryptPad: Επεξεργαστής Κειμένου με δυνατότητα Κρυπτογράφησης / Αποκρυπτογράφησης

Εικόνα constantinos

Κατά καιρούς έχουμε αποθηκεύσει κάποιες από τις προσωπικές ή ευαίσθητες πληροφορίες μας, με την μορφή απλού κειμένου σε υπολογιστές μας ή σε usb-στικάκια, προκειμένου να είναι εύκολα προσβάσιμες όποτε χρειάζεται. Ενώ αυτό προσφέρει μεγάλη ευκολία, ενέχει επίσης και μεγάλο κίνδυνο όσον αφορά την απώλειά τους σε περιπτώσεις που χάσουμε το laptop ή το usb-stick ή ακόμα και όταν κάποιος τρίτος (κακόβουλος) καταφέρει να έχει φυσική πρόσβαση στον υπολογιστή μας. Σε περιπτώσεις δε που ο υπολογιστής τρέχει Windows τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμα χειρότερα από κάποιο τρίτο λογισμικό, για να μην αναφέρουμε την δυνατότητα πρόσβασης που μπορούν να έχουν σε αρχεία σας τόσο τρίτες εφαρμογές, όσο και η Microsoft.
Η κρυπτογράφηση αποτελεί μια από τις πιο καλές λύσεις για το πιο πάνω πρόβλημα και πόσο μάλλον που πλέον, η κρυπτογράφηση αρχείων και ολοκλήρων φακέλων μπορεί να γίνει με ελάχιστα κλικ και με πολλές διαθέσιμες εφαρμογές.
Μα, νομίζω πως θα συμφωνούσαμε όλοι, ότι ένα ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου (text editor) με δυνατότητα κρυπτογράφησης, θα ήταν κάτι πολύ βολικό.
Και αυτήν ακριβώς την δουλειά κάνει το EncryptPad.

Τι είναι το EncryptPad

Πρόκειται για έναν ανοιχτού κώδικα επεξεργαστή κειμένου που διαθέτει δυνατότητες κρυπτογράφησης των αρχείων σας τα οποία μπορεί να περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες (κωδικοί, λογαριασμοί κλπ). Όπως είναι ευνόητο, εκτός από την κρυπτογράφηση, κάνει και αποκρυπτογράφηση, ενώ έχει την επιλογή για κρυπτογράφηση / αποκρυπτογράφηση και φακέλων, μα και οποιοδήποτε άλλου δυαδικού αρχείου.
Είναι διαθέσιμο για Linux, Windows, OSX.
Το περιβάλλον χρήσης του είναι απλό με όλες τις επιλογές συγκεντρωμένες στο κεντρικό του παράθυρο, ενώ για πιο έμπειρους διαθέτει και μια διεπαφή γραμμής εντολών (cli).

Ο επεξεργαστής χρησιμοποιεί την ευρύτατα επιλεγμένη μορφή αρχείου OpenPGP RFC 4880 και, σε αντίθεση με άλλα λογισμικά OpenPGP που κύριος σκοπός τους είναι η ασύμμετρη κρυπτογράφηση, ο πρωταρχικός στόχος του EncryptPad είναι η συμμετρική κρυπτογράφηση.

Εγκατάσταση του EncryptPad

Μπορείτε να το κατεβάσετε από την ιστοσελίδα του ανάλογα το λειτουργικό σας σύστημα:

DOWNLOAD EncryptPad

- Για Linux, αυτήν την στιγμή, δεν διαθέτει έτοιμα πακέτα (μόνο για Ubuntu, Mint και παράγωγες διανομές, υπάρχει αποθετήριο και έτοιμα εκτελέσιμα) και έτσι αφού κατεβάσετε το source πακέτο του και το αποσυμπιέσετε, θα το εγκαταστήσετε με το τρίπτυχο των εντολών:

./configure
make
make install

Αν και λογικά, θα μπορέσει να γίνει έτσι:

cd ~/encryptpad*
./configure.sh --all

Μια εξάρτηση που χρειάζεται (και κανονικά θα την βρείτε στον Διαχειριστή Λογισμικού της διανομής σας), είναι το: «build-essential qt5-default python».

- Σε Ubuntu, Mint και παράγωγες διανομές, μπορείτε να το εγκαταστήσετε, κατεβάζοντας το έτοιμο deb πακέτο του, με διπλό κλικ επάνω του:

DOWNLOAD EncryptPad -deb

Αν θέλετε όμως, διαθέτει και αποθετήριο (ppa) που μπορείτε να το εγκαταστήσετε στα γρήγορα, δίνοντας στο τερματικό / κονσόλα σας, μια-μια τις ακόλουθες εντολές και εισάγοντας τον κωδικό σας μόλις ζητηθεί:

sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt update
sudo apt install encryptpad encryptcli

Όπως και να έχει, μετά την εγκατάστασή του θα το βρείτε στο μενού σας.

Το κεντρικό του παράθυρο είναι έτσι (το χρώμα του εξαρτάται από το θέμα του desktop σας), λογικά θα σας ανοίξει σε πιο μικρό μέγεθος. Όλα συγκεντρωμένα και άμεσα προσβάσιμα στην εργαλειοθήκη επάνω:

Μπορείτε να γράψετε ή επικολλήσετε ή και να εισάγετε (File -> Open) κάτι που θέλετε, ένας συνήθης απλός text editor είναι. Αυτό το αρχείο τώρα, αν θέλετε να το προστατέψετε με κωδικό πρόσβασης.
Από το μενού του, θα πάτε: «File -> Save As» και θα σας ανοίξει το παράθυρο του File Manager σας ώστε να επιλέξετε ονομασία που θέλετε να του δώσετε και το σημείο αποθήκευσης στον σκληρό σας δίσκο ή σε κάποιο άλλο εξωτερικό μέσο. Σε αυτό εδώ το σημείο, από το κάτω μέρος του παραθύρου θα πρέπει να επιλέξετε η αποθήκευση να γίνει σε GnuPG format:

 

και αμέσως το αρχείο θα δημιουργηθεί στο σημείο που επιλέξατε να αποθηκευτεί.

Αυτό μπορεί να ανοιχτεί με οποιοδήποτε λογισμικό αποκρυπτογράφησης, μα και από το ίδιο το EncryptPad φυσικά. Μπορείτε με δεξί κλικ επάνω του να επιλέξετε με τι επιθυμείτε να το ανοίξετε, στην περίπτωσή μας επιλέξαμε το EncryptPad:

Σε κάθε περίπτωση, θα σας ζητήσει να εισάγετε τον κωδικό που είχατε ορίσει:

Αν θέλετε, μπορείτε να το αφήσετε να αποθηκεύεται στην default μορφή του, σαν αρχείο EncryptPad δηλαδή. ώστε να σας ανοίγει αυτόματα με αυτό:

Ακόμα και αν ανοίξει ο κειμενογράφος το αρχείο, χωρίς τον σωστό κωδικό θα είναι σε μια ακατάληπτη μορφή:

Μπορείτε φυσικά να επιλέξετε και κρυπτογράφηση φακέλων, ενώ οι πιο εξοικειωμένοι με την κρυπτογράφηση, θα μπορούν να βρουν και άλλες επιλογές για την δημιουργία κλειδιών κλπ:

 

Μπορείτε να εισάγετε ψηφιακά σας κλειδιά αν έχετε ή αν δημιουργήσετε, και θα βρείτε όσα θα περιμένατε από μια εφαρμογή κρυπτογράφησης.

>>> εδώ μπορείτε να δείτε ορισμένα tutorials που έχει για την χρήση του.

>>> η ιστοσελίδα του EncryptPad.

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα heavymetallicus
  heavymetallicus (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 22, 2016 21:58 ΜΜ

  Σε Arch και Manjaro μέσω AUR,επιλέξτε την -git version του.Με αυτήν είχα,επιτυχημένη εγκατάσταση.
  Ωραία εφαρμογή!! Ήθελα κάτι τέτοιο,καιρό τώρα.Μία λύση μου έδινε και η συμπίεση αρχείων,με κωδικό.Αλλά όχι τόσο βολική,όσο το EncryptPad.

 2. Εικόνα ok
  ok (χωρίς επαλήθευση)Αυγ 23, 2016 10:16 ΠΜ

  νοστιμο φαινεται, ευχαριστω

Scroll to Top