BETA

Endless OS: To λειτουργικό σύστημα για τις κοινωνίες των αναδυόμενων αγορών

Εικόνα Helen

Μιλάμε για την επανάσταση των υπολογιστών και το πώς αυτή άλλαξε την ζωή μας, και αυτό ισχύει μεν αλλά μερικώς. Υπάρχει ένα 72% του παγκόσμιου πληθυσμού που δεν έχει πρόσβαση, εξακολουθεί να ζει έξω από την προσιτότητά τους, αγωνιζόμενο να εκπληρώσει τις πιο βασικές ανάγκες, όπως την υγεία, την εκπαίδευση και τα προς το ζην. Θα άλλαζε άραγε η ζωή τους προς το καλύτερο αν αποκτούσαν πρόσβαση στην πληροφορία και στις ευκαιρίες που το computing μπορεί να προσφέρει με τους υπολογιστές και το εύκολο λογισμικό; Εκπαίδευση, ευκαιρίες εργασίας, πληροφορίες για την υγεία, όλα προσβάσιμα σε όλους.

Αυτό το ερώτημα θέτει το λειτουργικό σύστημα Endless OS και βλέποντάς το μεμονωμένα, χωρίς δηλαδή να ψαχτούν τα αίτια, είναι έτσι ακριβώς. Αυτό φαίνεται να το αντιλαμβάνονται ορισμένοι άνθρωποι που ζουν σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες μα παράλληλα γνωρίζουν την αξία της πληροφορίας που μπορεί να έρθει μέσω των υπολογιστών και του διαδικτύου. Και το κάνουν οι ίδιοι πράξη, με τα δικά τους χέρια και δυνατότητες, αφού κάθε άλλη προσπάθεια, όπως το περίφημο one laptop per child, κατάφερε να την πνίξει η Microsoft και ο καπιταλισμός που αντιπροσωπεύει.

INFO: Το One Laptop Per Child ήταν ένα από τα πιο μεγάλα εγχειρήματα, με πραγματικά μεγάλο όραμα και ανθρωπιστικό χαρακτήρα, καθώς και με χιλιάδες εργατοώρες από εθελοντές του Ανοιχτού Λογισμικού. Αν αυτό το πρόγραμμα υλοποιούνταν όπως είχε ξεκινήσει και προγραμματιστεί, αυτήν την στιγμη κάποιες μη ανεπτυγμένες χώρες θα είχαν πρόσβαση στην πληροφορία και στην τεχνολογία και θα μιλάγαμε για κάποια εκατομμύρια μηχανήματα που θα έτρεχαν Linux. Και κάπου εκεί μπήκε στην μέση η Microsoft και τα πάντα λες και γκρεμίστηκαν....

H περίπτωση του Elton Munguya και των containers της ζούγκλας, είναι μια απόδειξη. Το κοινωνικό πείραμα σχετικά με την αντίληψη των παιδιών που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τεχνολογία και σύγχρονα μηχανήματα, δείχνει πως είναι εφικτό, ενώ ταυτόχρονα δείχνει και την αναγκαιότητα να πραγματοποιηθεί.
Ο καπιταλισμός έχει αντιληφθεί την νέα πηγή πλουτισμού και αποκόμισης χρημάτων και έχει ήδη ξεκινήσει το έργο του προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Silicon Savannah και όλη αυτή η επαγγελία χρημάτων που πρεσβεύει, θα φέρουν αναπόφευκτα και μια σειρά εξελίξεων. Είναι όμως, παραπάνω από ειρωνικό, αυτό να συμβαίνει όταν λίγο παραπέρα οι ίδιοι ακριβώς έχουν διαλύσει το περιβάλλον, τις μορφές ζωής και υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο το επίπεδο ζωής, δημιουργώντας τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Αυτές οι καταστάσεις της υποβάθμισης και της απαγορευτικής πρόσβασης στην πληροφορία συμβαίνουν και σε πολλά σημεία του πλανήτη εκτός της Αφρικής. Σε Ασία, Νότια και Κεντρική Αμερική ως ακόμα και σε σημεία της Αυστραλιανής ηπείρου.
Σε έναν τέτοιο κόσμο λοιπόν, το ερώτημα είναι αν μπορεί η τεχνολογία να δώσει ένα τέλος στην φτώχεια.
Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν το Endless OS, εμφανίζονται αισιόδοξοι και λένε πως ο κόσμος μπορεί να αλλάξει. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός του πρότζεκτ, να συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής με την διάδοση της πληροφορίας μέσω των υπολογιστών.

Τι είναι το Endless OS

Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο λειτουργικό σύστημα που φυσικά δεν είναι κάτι άλλο από μια Linux διανομή η οποία, όπως αναφέρουν, είναι αυτή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από μια οικογένεια, όσο και για εκπαιδευτικούς / μορφωτικούς σκοπούς, άσχετα με το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο.
Όπως συγκεκριμενοποιεί η αμάδα ανάπτυξης:

Αυτό το προϊόν έχει σχεδιαστεί για τις αναδυόμενες αγορές, με τους χρήστες μας. Κατά την διάρκεια μιας έρευνας, τριών χρόνων, συναντήσαμε χιλιάδες τρόπους με τους οποίους σήμερα η τεχνολογία δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών μας. Και κατά την διάρκεια αυτών των τριών χρόνων ανάπτυξης, έχουμε δημιουργήσει τις λύσεις που το κάνουν.

   

Είναι δωρεάν και ελεύθερο για download, περιλαμβάνει μια σειρά από περισσότερες των 100 εφαρμογών προεγκατεστημένων που λειτουργούν και χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, ενώ έχει έναν σχεδιασμό που το καθιστά εύκολο στην χρήση, ακόμη και αν υπάρχει λίγη ή καθόλου εμπειρία ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Όμως, εκτός των προσεκτικά επιλεγμένων και πολύ καλά κατηγοριοποιημένων εφαρμογών και παιχνιδιών που διαθέτει, έχει ενσωματωμένα και περισσότερα από 50.000 άρθρα της Wikipedia, βίντεο-μαθήματα και εφαρμογές για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και ενδιαφερόντων.

   

Νομίζω, το βίντεο που ακολουθεί, θα σας δώσει μια πολύ καλύτερη εικόνα:

Το πρότζεκτ πλαισιώνει και μια ομάδα από συμβούλους, ανάμεσά τους και ο Nicholas Negroponte του One-Laptop-per-Child, μα και άλλοι άνθρωποι που έχουν γνώση για την τεχνολογία και την κοινωνική πραγματικότητα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Για την ενίσχυση όλου αυτού, διαθέτουν και δυο υπολογιστές με πολύ μοντέρνα σχεδίαση, χαμηλού hardware και με προεγκατεστημένο φυσικά το Endless OS:

Όσον αφορά την διανομή, έρχεται έτοιμη με multimedia codecs, Wine / Play on Linux για εφαρμογές των Windows, λογισμικά καθημερινής χρήσης και ειδικευμένα, μέσα από μια πολύ καλή κατηγοριοποίηση και ένα προσεγμένο γραφικό περιβάλλον.
Διαθέτει δυο εκδόσεις, την Full και την Light.
Η διαφορά ανάμεσά τους είναι πως η Light version του Endless OS έχει μέγεθος 2GB και προσφέρει μόνο τις βασικές λειτουργίες, όπως τον Chromium web browser και την σουίτα γραφείου Libre Office. Αν ο υπολογιστής που θα εγκατασταθεί έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, μέσω του App Center μπορεί να γίνει περιήγηση σε πάνω από εκατό άλλες δωρεάν εφαρμογές και να επιλέξετε ό,τι άλλο να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε. Σε περίπτωση εγκατάστασής της, χρειάζεται 16GB χώρο στον δίσκο.

Η πλήρης έκδοση (Full) περιλαμβάνει πάνω από εκατό εφαρμογές που έχουν ήδη εγκατασταθεί στο λειτουργικό σύστημα. Αυτές οι εφαρμογές περιλαμβάνουν παιχνίδια, λογισμικό παραγωγικότητας, ειδικευμένα σημεία αναφοράς (πχ μαγείρεμα, γεωργία, υγεία, ταξίδια και εκπαιδευτικό υλικό όπως η Encyclopedia και το Virtual School). Αυτή η έκδοση είναι διαθέσιμη στα Αγγλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά Βραζιλίας αυτήν την στιγμή, και θα προστεθούν νέες γλώσσες σύντομα. Επειδή αυτή η έκδοση είναι γεμάτη περιεχόμενο από την αρχή, έχει μέγεθος 16GB, και απαιτεί τουλάχιστον 32GB χώρο στον δίσκο για να την δοκιμάσετε ή να την εγκαταστήσετε.
Συνεπώς, για δοκιμή, να προτιμήσετε την Light version καλύτερα.

 

Κατεβάστε το Endless OS

Η διανομή δεν διαθέτει το συνηθισμένο iso, αλλά είναι μορφής img. Για Windows, δίνει ένα εργαλείο με το οποίο μπορείτε να την γράψετε [DOWNLOAD].
Σε Linux, κανονικά θα πρέπει να μπορέσετε να το κάνετε με το unetbootin, είτε με εξαγωγή της (του αρχείου img) μόλις το κατεβάσετε (με δεξί κλικ επάνω του έχετε την επιλογή), επιλέγοντας Restore Disk Image από την εφαρμογή Δίσκων της διανομής σας (δείτε αναλυτικότερα τις οδηγίες που δίνει στην σελίδα του).
UPDATE: Δουλεύει και το link για τον installer του: [DOWNLOAD]

Εκτός και αν γνωρίζετε κάποια άλλη από τις διαθέσιμες αυτήν την στιγμή, γλώσσες της διανομής, θα κατεβάσετε την αγγλική version της:

[DOWNLOAD Endless OS]

>>> η ιστοσελίδα του Endless OS.

Αν και το πρότζεκτ έχει έντονα στοιχεία εμπορευματοποίησης και marketing, σαν σύνολο είναι πολύ ενδιαφέρον, διατίθεται δωρεάν και οι δυνατότητες που έχει είναι σπουδαίες, πόσο μάλλον για τον σκοπό που είναι προσανατολισμένο. Το να πετύχει ένα τέτοιο Linux-based πρότζεκτ σε αυτές τις αναδυόμενες αγορές και οι κοινωνίες τους να αναβαθμίσουν το βιωτικό τους επίπεδο θα είναι αναμφίβολα κάτι πολύ σπουδαίο. Το ερώτημα όμως είναι, κατά πόσον πολυεθνικές σαν την Microsoft θα αφήσουν να συμβεί κάτι τέτοιο.

 • Σχόλια

16 Comments:

 1. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουν 05, 2016 22:39 ΜΜ

  το download απο που ακριβως γινεται? στη σελιδα για download, το μονο που δινει ειναι ενα ακυρο javascript αρχειο. το κατεβαζεις, αλλα πως υποτιθεται οτι το χρησιμοποιεις? γιατι αρχειο img, iso, κλπ, δεν βλεπω να υπαρχει καπου. το ειχα δει αυτο το συστηματακι απο το φορουμ που το ειχε αναφερει καποιος, και το ψευτοεψαξα λιγο και τοτε να το βρω για κατεβασμα, αλλα δεν το βρηκα και το παρατησα.

 2. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουν 05, 2016 23:38 ΜΜ

  Dark, στο link που δίνει το άρθρο υπάρχουν .img.gz αρχεία. Έχει ένα English Full και παρακάτω ένα Installer.

 3. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουν 05, 2016 23:52 ΜΜ

  που ειναι τα αρχεια? γιατι εγω δεν βλεπω τιποτα τετοιο:...

  http://s33.postimg.org/cgeoh0nv3/Screenshot_2.png

 4. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουν 06, 2016 00:07 ΠΜ

  Ρε συ, βγάλε τα 666 addons ασφαλείας που έχεις.
  http://osarena.net/sites/default/files/screenshot_at_2016-06-06_000631.png

 5. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουν 06, 2016 00:13 ΠΜ

  Σου απάντησε ο Κωνσταντίνος. Αφού ξέρεις ότι με το NoScript και τα σχετικά, παίρνει η μπάλα και το μισό διαδίκτυο σε περιεχόμενο, δεν το ξέρεις; Παρεμπιπτόντως, το installer είναι 764 κάτι MB συμπιεσμένο και 3GB αποσυμπιεσμένο. Κανονικό .img δίνει (δεν το δοκίμασα, απλά το κατέβασα).

 6. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουν 06, 2016 00:34 ΠΜ

  μονο το NoScript εχω απο addons στον γκοτζιλλα. το απενεργοποιησα αρχικα, το αφαιρεσα και τελειως μετα, δοκιμασα και με δευτερο καινουριο προφιλ, δοκιμασα και με τον Links απο περιεργεια να δω. παντου το ιδιο κανει. δεν ξερω τι αλλο μπορει να φταιει. θα δοκιμασω και απο το debian.

 7. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουν 06, 2016 00:49 ΠΜ

  Θέλεις να σου δώκω τα links κατευθείαν για τα αρχεία;

 8. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουν 06, 2016 00:57 ΠΜ

  αν τα εχεις βρει, για δωκε τα μπας και βγαλω ακρη. θα τα βαλω στο wget να τα ριξω στον 3 σκληρο (θα κατεβασω και το full και το μικρο. απο χωρο αλλωστε εχω ενα σκασμο)

 9. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουν 06, 2016 01:34 ΠΜ

  English Full (είναι 16.2 GB λέει): https://d1anzknqnc1kmb.cloudfront.net/release/2.6.3/eos-i386-i386/en/eos... και το signature.asc εδώ: https://d1anzknqnc1kmb.cloudfront.net/release/2.6.3/eos-i386-i386/en/eos...

  Installer: https://d1anzknqnc1kmb.cloudfront.net/release/2.6.3/eosinstaller-i386-i3... και το signature.asc εδώ: https://d1anzknqnc1kmb.cloudfront.net/release/2.6.3/eosinstaller-i386-i3...

  EDIT: αν θυμάμαι καλά, έχεις μπόλικα πράγματα στο /etc/hosts, έτσι δεν είναι; Κάποιες λίστες αναφέρουν ότι «σπάνε» σελίδες.

 10. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουν 06, 2016 01:44 ΠΜ

  ωραια τα περναω στο wget να κατεβουν. το ξερω οτι το μεγαλο ειναι 16GB. εχω πολυ χωρο, δεν με νοιαζει. αυτα τα asc signatures δεν τα κατεβαζω, γιατι δεν ειδα να χρειαζονται καπου. να μην σκορπαω παντου εδωμεσα ασχετα αρχειακια. αρκετη ακαταστασια εχει ηδη το partitionακι με τα downloads :D :P

  status update:... 5μιση ωρες για να κατεβει το μεγαλο... συμπαθητικο :D :P

 11. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουν 06, 2016 02:35 ΠΜ

  μονο μπολικα εχω μεσα στο hosts? ολοκληρη τη λιστα απο hosts-file.net και μια δευτερη μικροτερη λιστουλα απο mvps hosts. αλλα δεν πιστευω οτι ειναι αυτο. δεν εχω δει να μπλοκαρει πουθενα το cloudfront.net. επειδη το εχω δει να υπαρχει και σε πολλες αλλες σελιδες που δεν εχω κανενα προβλημα απολυτως. δοκιμασα και με midori εντωμεταξυ, και με w3m, και με webian shell, αλλα και αυτοι το ιδιο κανουν. κατι με λεει οτι δεν εχει καλη συμβατοτητα η σελιδα, και οχι τα συστηματα μου. δεν μπορει σε 2 διαφορετικα λειτουργικα (και το debian ειναι και φρεσκο, οχι σαψαλο σαν το ουμπουντου μου), με ολα τα μηρυκαστικα να κανει το ιδιο, και να φταινε ΟΛΑ τα μηρυκαστικα.

 12. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουν 06, 2016 02:52 ΠΜ

  Κάποια ρύθμιση έχεις που μπλοκάρει τη JavaScript. Το δοκίμασα με lynx και elinks που δεν την υποστηρίζουν και μου έβγαλαν και οι δύο σχετικό μήνυμα. Την απενεργοποίησα και από το about:config στην αλεπού και μου έβγαλε τη σελίδα ακριβώς όπως και σε εσένα.

 13. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουν 06, 2016 03:05 ΠΜ

  το θεμα ειναι οτι δοκιμασα και με νεο προφιλ στον γκοτζιλλα, που την εχει ενεργη απο default τη javascript, και δεν εχει και κανενα addon (και στο υπαρχον προφιλ ενεργη ειναι η javascript απο το about:config. δεν την εχω απενεργοποιησει). δοκιμασα και με «μαμα» ρυθμισεις δηλαδη. αλλα και παλι το ιδιο εκανε.

  4ωρες και 10λεπτα ακομα :D :P θα το κοψω μαλλον και θα το βαλω να συνεχισει αυριο (εχω βαλει το continue, οποτε συνεχιζει να κατεβασει οπου σταματησε)

 14. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουν 06, 2016 03:18 ΠΜ

  Σε έχω ικανό να έχεις χώσει κάπου ένα ohgreatoldoneskilljavascript.sh και να το έχεις ξεχάσει. Άλλη εξήγηση δε μπορώ να βρω.
  Και γιατί δεν το αφήνεις να τελειώσει και να πεις του κομπιούτορα να κλείσει αργότερα;

 15. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουν 06, 2016 03:36 ΠΜ

  μαλλον κατι τετοιο θα παιζει, γιατι ουτε εγω μπορω να βρω αλλη εξηγηση. αλλα τι διατανο? σε ολα τα μηρυκαστικα? βουντου τα εκανα? :D :P

  δεν θελω να το αφησω, λογω σκατοκαλοκαιρου. τα βραδια το κλεινω για να μην ζεσταινεται και καιει και τζαμπα ρευμα, αφου ουτως'η'αλλως δεν το χρησιμοποιω.

 16. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουν 06, 2016 00:57 ΠΜ

  Ρε συ, να έχεις έναν browser σαν τον Xombrero, μην περιλαμβάνοντας τον στις όποιες ρυθμίσεις κάνεις στα /etc, /usr, /opt κλπ.
  Με αυτόν κανε αυτές τις δουλειές, κόβει τα πολύ χοντρά.
  http://osarena.net/xombrero-minima-geek-browser-gia-linux

Scroll to Top