BETA

Enpass Password Manager: Νέα σταθερή έκδοση με υποστήριξη browsers

Εικόνα constantinos

O Enpass Password Manager, είναι γνωστός, στον κόσμο των Windows, διαχειριστής κωδικών και αφού στην συνέχεια κυκλοφόρησε έκδοση για το OSX και για φορητές συσκευές (iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry), λίγο αργότερα παρουσίασε και μια έκδοση διαθέσιμη για Linux. Πρόκειται για έναν password-manager με πολύ περισσότερες δυνατότητες από τους συνηθισμένους καθώς εκτός της σημαντικής πολυπλατφορμικής υποστήριξης, διαθέτει ενσωματωμένο ενσωματωμένο backup και συγχρονισμό για Dropbox, Google Drive, OneDrive και Box, μπορώντας να χρησιμοποιηθεί ώστε να έχετε προστατευμένα αρχεία και στο cloud.
Ενώ ο Enpass δεν είναι λογισμικό ανοικτού κώδικα, χρησιμοποιεί το SQLCipher, ένα ανοικτού κώδικα extension σε SQLite που παρέχει διαφανή 256-bit AES κρυπτογράφηση των αρχείων της βάσης δεδομένων.
Διαθέτει ενσωματωμένη γεννήτρια τυχαίων κωδικών καθώς φυσικά και την επιλογή για δημιουργία επιλεγμένου από τον χρήστη κωδικό, ενώ μπορεί να εισάγει τους κωδικούς πρόσβασης από άλλους διαχειριστές κωδικών πρόσβασης (υποστηρίζει TXT, CSV και XML formats).
Εκτός από τους κωδικούς πρόσβασης, η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση διάφορων άλλων ευαίσθητων πληροφοριών, όπως τραπεζικοί λογαριασμοί, στοιχεία της credit κάρτας, ασφαλείς σημειώσεις, κλπ.
Ένα άλλο καλό που έχει είναι πως αν βρεθεί σε αδράνεια, κλείνει πολύ γρήγορα (ζητώντας την εισαγωγή του κωδικού σας για ν' ανοίξει και πάλι), αποτρέποντας έτσι την χρήση του από τρίτους που μπορεί να έχουν φυσική πρόσβαση στον υπολογιστή σας.
Επιπλέον έχει ενσωματωμένη αναζήτηση, οργανώσιμες κατηγορίες με υποστήριξη για προσαρμοσμένους φακέλους, προσαρμόσιμα πεδία για κάθε κατηγορία και αρκετά ακόμα.

Μόλις πέρασε στην έκδοση 5.0 (RC), με διορθώσεις και ανανεώσεις, μα το πιο σημαντικό είναι πως εισήγαγε την δυνατότητα για συμβατότητα με browsers (Firefox, Chrome/iuim, Safari), η οποία επιτρέπει την αυτόματη πλήρωση του ονόματος χρήστη / κωδικού και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες (πχ: στοιχεία πιστωτικών καρτών κλπ) απευθείας από τον browser που χρησιμοποιείτε.
Ορισμένα ακόμα καλά χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης είναι τα εξής:

Ελαφριά ανανέωση της εμφάνισης με προσθήκη νέων εικονιδίων.
Ιστορικό της δημιουργίας κωδικών με το password generator.
Ένα νέο Password Audit (ελεγκτή κωδικών) που βοηθά αλλαγή των παλιών και αδύναμων κωδικών πρόσβασης.
Δουλεύει χωρίς προβλήματα πλέον σε WebDAV / ownCloud.
Στο Linux, προστέθηκε μια επιλογή για ελαχιστοποίηση της εφαρμογής αντί να κλείνει [Εργαλεία> Ρυθμίσεις, στην καρτέλα Γενικά], μα σε Mate desktop που το δοκίμασα δεν δούλεψε.

Εγκατάσταση του Enpass

Μπορείτε, ανάλογα το λειτουργικό σας σύστημα, να το κατεβάσετε από την ιστοσελίδα του: [DOWNLOAD]
Σημειώστε ότι το download link σας το στέλνει μέσω mail που ζητάει να εισάγετε.
Είναι deb πακέτο, για Ubuntu, Mint και παράγωγες διανομές.
Θα το αποσυμπιέσετε μόλις κατέβει, θ' ανοίξετε τον αποσυμπιεσμένο φάκελο και στον υποφάκελο: "Enpass_Package_File" και μέσα θα βρείτε το deb πακέτο του που το εγκαθιστάτε με διπλό κλικ επάνω του.
Στον υποφάκελο: "Firefox", θα βρείτε ένα xpi αρχείο. Απλά κάντε το drag & drop στον Firefox browser σας για να το εγκαταστήσετε όπως ένα συνηθισμένο firefox addon.
Για  Chrome / Chromium, θα το βρείτε στο Chromestore: [INSTALL].

Μετά την εγκατάσταση του addon και προκειμένου να το συγχρονίσετε με τους browser σας, θα ανοίξετε την εφαρμογή από το desktop σας και θα πάτε: "Εργαλεία> Ρυθμίσεις> Πρόγραμμα Περιήγησης", ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

Στο Mac App Store για συγχρονισμό με το iCloud, δεν είναι διαθέσιμο σε αυτήν την έκδοση.

 

Πρώτη εκκίνηση:

Την πρώτη φορά που θα τον τρέξετε, θα έχει δυο επιλογές, για το αν το χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά ή αν το έχετε από παλιότερη εκδοσή του:

Αμέσως μετά, θα σας ζητήσει να εισάγετε έναν κεντρικό κωδικό πρόσβασης, ο οποίος θα πρέπει να φροντίσετε να είναι ισχυρός και μοναδικός:

Αμέσως μετά την εισαγωγή του κωδικού σας, θα ανοίξει το κεντρικό του παράθυρο, με όλες τις επιλογές εμφανείς στο επάνω μέρος:

Από τις ρυθμίσεις του, μπορείτε να επέμβετε για την ενεργοποίηση του browser addon και άλλες μικρές αλλά απλές επιλογές, όπως συγχρονισμό με τις cloud υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε, διάρκεια που θα παραμένει ανοιχτός, το πώς θα εκκινεί κλπ:

 

Εισάγοντας τους διάφορους κωδικούς σας, το τελικό αποτέλεσμα, θα είναι κάπως έτσι:

Update από προηγούμενη έκδοση

Aν έχετε κάποια προηγούμενη έκδοση, καλό είναι να κάνετε ένα backup των δεδομένων σας πιο πριν (δυο κλικ είναι από το μενού του) και μετά, αφού τρέξετε την εφαρμογή, θα σας βγάλει το σχετικό wizard για την αναβάθμιση:

Ενδέχεται όμως να μην δουλέψει καλά και να σας διαγράψει τον παλιό φάκελο, επομένως η λύση είναι να περάσετε στην εγκατάσταση της νέας έκδοσης, είτε να παραμείνετε στην προηγούμενη αφού έτσι κι' αλλιώς η 5.0 είναι RC.

>>> η ιστοσελίδα του Enpass.

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα Tsaros
  Tsaros (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 12, 2015 00:15 ΠΜ

  Συμφωνώ με τον obamia.
  Νομίζω πως θα έπρεπε να δοθεί περισσότερο έμφαση στο οτι δεν είναι πλήρως open source.
  Εννοείται Keepass2.

 2. Εικόνα Gastone
  GastoneΣεπ 12, 2015 19:18 ΜΜ

  Η άφιξη όμως μιας σημαντικής εφαρμογής και στο Linux θα πρέπει να αναφερθεί, δεν συμφωνείται;
  Το SQLCipher είναι το 90% της εφαρμογής και το πιο σημαντικό μα και πάλι θέμα του καθενός είναι αν και τι θα χρησιμοποιήσει αφού στην εποχή των διπλό και τριπλό boot οι περισσότεροι αναζητούν κάτι που να είναι συμβατό με όλα τα OSs που έχουν.
  Keepass2 κ εγώ αλλά η ενημέρωση για όσα έρχονται και στο Linux κλειστά και ανοιχτά θα πρέπει να υπάρχει.

Scroll to Top