BETA

Η Tux Αποκάλυψη προ των πυλών;

Εικόνα constantinos

Θα σταθούμε για τελευταία φορά σε αυτό το θέμα και με την παραμικρή διάθεση να είναι σοβαρό, εμπεριστατωμένο και άλλα τέτοια. Αντίθετα θα κινηθεί σε γλαφυρά πλαίσια, έτσι ώστε να ταιριάζει και στο επίπεδο των ανάλογων δημοσιεύσεων που θα καταπιαστούμε πιο κάτω.

Προφανώς η αρχική εικόνα του άρθρου βοηθάει ώστε να μπείτε γρήγορα στο νόημα, αποφεύγοντας κουραστικούς προλόγους. Αυτό που επίσης θα αποφύγουμε είναι παραπομπές σε άλλα άρθρα/sites κλπ. Νομίζω δεν υπάρχει κανείς λόγος, άλλωστε λίγο-πολύ όλοι όσοι διαβάζετε το παρόν, ξέρετε τι γίνεται. Θα μου επιτρέψετε όμως να επισημάνω κάτι που είναι πολύ σημαντικό και η αλήθεια είναι πως δεν έχουν γραφεί και πολλά γι' αυτό.

Γνωρίζετε καλά πως -από τις αρχές τις δεκαετίας του 1990- η τεχνολογία άρχισε να γίνεται πιο προσιτή στις μάζες, όπως και το διαδίκτυο με μια νέα αγορά να αναδύεται άμεσα συνδεδεμένη με την τεχνολογία και σε κάθε επίπεδο (hardware και software). Τα διάφορα στάνταρντ αποφασίστηκαν κεκλεισμένων των θυρών, καθιστώντας στην ουσία την βάση της τεχνολογίας υποχείριο και ελέγξιμη. Νομίζω είναι άσκοπο να αναφέρουμε τις τακτικές της Microsoft, την ιστορία της δημιουργίας των Windows, πώς αλήθεια έγιναν αυτά και πώς καθιερώθηκαν. Μέχρι τότε η επικράτηση του Unix ήταν καθολική και τα πρότυπά του ήταν αυτά που έδωσαν την έμπνευση και την ώθηση.
Αν προσπαθούσαμε να ορίσουμε το πνεύμα της εποχής εκείνης από μια ιδεολογική σκοπιά η οποία όμως ήταν και εφαρμόσιμη, συνέβαινε δηλαδή, ήταν η χρυσή εποχή των Hackers, μην το ξεχνάτε, θα ήταν πως οι αξίες της κοινότητας των hackers διέπονταν από μια "γενική κοινωνική πρόκληση" που στόχο της έχει το να πείσει τον καθέναν να συμμετέχει στο δίκτυο και να επωφεληθεί από αυτό, να αισθάνεται υπεύθυνος για μακροπρόθεσμες συνέπειες της κοινωνίας της δικτύου και να βοηθήσει άμεσα όσους έχουν μείνει στο περιθώριο της επιβίωσης.
Αυτό, μιλώντας -ας μου επιτραπεί ένας λίγο αδόκιμος όρος που όμως είναι κατανοητός- στην εφηρμοσμένη φιλοσοφία της τεχνολογικής πραγματικότητας, δεν ήταν κάτι που θα έπρεπε να εκπλήσσει. Άλλωστε λίγο πιο πίσω αν το δει κάποιος, θα ανακαλύψει ότι το το hacking βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα κάθε επιστήμης ή τέχνης.
Έχοντας πλέον φτάσει στο μέσον της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, βιώνουμε την τεράστια αλλαγή που επήλθε από εκείνη την εποχή και το χάσμα της τότε "φιλοσοφίας" για την ανάπτυξη του λογισμικού. Όμως ούτε γι' αυτό θα μιλήσουμε, άλλωστε το έχουμε ήδη κάνει σε παλιότερα άρθρα μας. Θα σταθούμε όμως σε μια από τις μεγάλες εξαπατήσεις, στο τομέα της τεχνολογίας.

Η μεγάλη εξαπάτηση της ασφάλειας

Όταν κάποιος αναπτύσσει ένα λειτουργικό σύστημα, έχοντας κατά νου να το καθιερώσει σε όλον τον πλανήτη, προφανώς γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν την φύση των δυνατοτήτων του λογισμικού και τις σχετικές παραμέτρους. Και πόσο μάλλον όταν αυτός που το αναπτύσσει κάνει το ίδιο διάστημα δηλώσεις περί τοπικού και απομακρυσμένου υπολογιστή, για το διαδίκτυο και όλα αυτά.
Και τώρα, μια σαφής ερώτηση:

Ποια είναι ακριβώς η προστασία που προσφέρει στον χρήστη το λειτουργικό σύστημα Windows;

 

Και ας μην απαντήσει κάποιος περί microsoft essential, ένα λογισμικό ανύπαρκτο την εποχή των Windows-XP που ήταν και το πιο ευρέως διαδομένο λειτουργικό σύστημα (ας μην επανερχόμαστε στο γιατί). Και συν τ' άλλα -το αναφέρει άλλωστε και το ίδιο- έχει περιορισμένη προστασία, για να μην αναφέρουμε και το γεγονός ότι αποποιείται κάθε ευθύνη. Ωραίο έτσι; Ένας κατασκευαστής αποποιείται κάθε ευθύνη από κινδύνους που είναι ευάλωτο το λειτουργικό του σύστημα.
Από την άλλη, με αφορμή αυτό, δημιουργήθηκε και άλλος ένας παντοδύναμος αγοραστικός τομέας στον χώρο του software, αυτός της ασφάλειας. Με το πέρασμα των χρόνων και κατόπιν εξαγορών, "συγχωνεύσεων", μηνύσεων. πατεντών, δημιουργήθηκε ένα πανίσχυρο ολιγοπώλιο από εταιρείες ειδικευμένες στην ασφάλεια λογισμικού (με κάποιες να προχωρούν και παραπέρα). Αν αυτή την στιγμή κάνετε μια αναζήτηση για ονόματα εταιρειών λογισμικού ασφάλειας που σας έρχονται στο μυαλό, θα ανακαλύψετε πως μιλάμε για κολοσσούς οικονομικά και με αφεντικά κροίσους.
Μέσα στα χρόνια αυτά, διαβάσαμε αναρίθμητες δημοσιεύσεις για στρατιές hackers (sic) που δημιουργούσαν κακόβουλα λογισμικά ικανά να καταστρέψουν εκατομμύρια υπολογιστές.
Στο πώς όμως έμπαινε αυτό το λογισμικό, σε αυτά τα εκατομμύρια (sic) υπολογιστές, δεν στεκόταν και κανείς ιδιαίτερα. Ναι μεν όλοι είχαν κατά νου την ευπάθεια των Windows, όμως στην προκείμενη ο εχθρός που τους είχε δοθεί ήταν άλλος. Ήταν όλοι αυτοί οι κακοί hackers που θέλαν να καταστρέψουν τον απλό μέσο χρήστη.
Μην φανταστείτε εδώ κάποια συνωμοσιολογία. Όχι. Τα πράγματα απλά εξελίχτηκαν έτσι.
Έναν από τους πρώτους στόχους στην προπαγάνδα της Microsoft αποτελούσαν οι hackers ή μάλλον η δυσφήμισή τους, καθώς η ιδεολογία τους δεν είχε την παραμικρά συνισταμένη με αυτή την MS που ήταν το ύψιστο κέρδος με κάθε τρόπο. Βέβαια μέσα σε αυτήν την -κατά την δική της άποψη- κατ' ονομασία των hackers, υπήρχαν άνθρωποι όπως ο Stallman, ο Linus και άλλοι που είχαν την νοοτροπία του ελεύθερου, του ανοιχτού, του προσβάσιμου από τους πάντες που δεν προσέβλεπε το κέρδος σαν χρήμα, αλλά σαν κέρδος για τον άνθρωπο.
Μην ξεχνάτε πως μιλάμε για μια εποχή που η Microsoft είχε εγκαθιδρύσει τα Windows σαν μονοπώλιο, μα έχοντας μένει πίσω στην "κατάκτηση του διαδικτύου" καθώς -από την πλευρά του Ατλαντικού- ένας hacker, ο Linux Toravlds, έδινε μαθήματα χρήσης του web, με συνεργατική δουλειά και προσφορά, με απόλυτη διαφάνεια και πρόσβαση. Και εμμέσως πλην σαφώς τον κατέκρινε ως κακόβουλο hacker, ένας άνθρωπος (ο Bill Gates) που ούτε καν ο ίδιος είχε δημιουργήσει την πρότυπη έκδοση αυτού που αργότερα ονομάστηκε Windows, μα που ήταν και αυτή η οποία άλλαξε την ιστορία και την πλεύση της τεχνολογίας (στον τομέα των υπολογιστών).

Εκεί που λοιπόν θέλω να καταλήξω είναι πως μπορεί η Microsoft με τα Windows 95 και τα ΧΡ να δημιούργησε ένα πραγματικά χρηστικό λειτουργικό σύστημα, όμως από κάθε πλευρά ήταν διάτρητο. Και για να προλάβω το σύνηθες άλμα λογικής που κατά κανόνα λέει κάτι τέτοιο:

Ναι, μα τα Windows ήταν και είναι το πιο διαδεδομένο λειτουργικό σύστημα στον πλανήτη, λογικό είναι να υπάρχουν τόσα κακόβουλα λογισμικά γι' αυτό.

 

Η αλήθεια είναι πως τα Windows έχουν από κατασκευής και από τρόπου ανάπτυξής τους κενά ασφαλείας. Αυτό. Τέρμα. Η ουσία και η βάση του προβλήματος ξεκινάει και τελειώνει εκεί. Αυτό άλλωστε ήταν κάτι που το διέγνωσε νωρίς η Apple, κάνοντας εκείνη την ιστορική μετάβαση στο bsd (unix-based).

Παρ' ολ' αυτά η Microsoft κράταγε στα χέρια της ένα από τα πιο ισχυρά ατού. Εκείνο που της έδινε το μονοπώλιο του ντε-φάκτο λειτουργικού συστήματος σε ολόκληρο τον πλανήτη. Άλλωστε στις ΗΠΑ δημιουργήθηκε και σχετική νομοθεσία, ενώ μέχρι σήμερα υπάρχει η φήμη (ή μύθος), πως στην περίφημη μαύρη βαλίτσα του πρόεδρου των ηπα -ανάμεσα στα άλλα- βρίσκεται και ένα αντίγραφο του κώδικα των windows. Στα πόδια της λοιπόν, από κατασκευαστές hardware, κυβερνήσεις, εταιρείες, κρατικές υπηρεσίες και οι πάντες. Σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Το τι επιπτώσεις είχε όλο αυτό, μπορείτε να το δείτε σήμερα, ενώ ακόμα πιο ενδιαφέρον αποτελούν δηλώσεις κατασκευαστικών κολοσσών hardware που μιλάνε για τον χαλκά που τους έχει φορέσει η Microsoft, άλλοι τομείς της αγοράς αναφέρουν το γνωστό ως "χαράτσι της Microsft" και με κυβερνήσεις να κάνουν κινήσεις για όσο το δυνατόν "απεξάρτηση από την Microsoft".
Λυπάμαι αν απογοητεύω κάποιους, όμως ο "Μεγάλος Κυβερνοπόλεμος" θα αργήσει για πολύ ακόμα, επειδή τον έχει κερδίσει η Microsoft πριν καν ξεκινήσει.

Βέβαια, τα πράγματα μέσα στην εικοσαετία άλλαξαν άρδην. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο αρκετοί παράγοντες και φυσικά ανάμεσά τους και ο απρόβλεπτος παράγοντας τύχη και συμπτώσεων. Σίγουρα όμως ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες υπήρξε το διαδίκτυο. Ανάμεσα στην όλη γνώση και πληροφόρηση που μπορούσε να βρει κάποιος, το Linux έμοιαζε να ξεπροβάλλει τόσο δυναμικά και έντονα που κατέκλυσε το web από άκρη σε άκρη του πλανήτη, σε κάθε γλώσσα, φυλή, μν κάνοντας κανέναν διαχωρισμό και μην έχοντας "αγοραστικά πρότυπα".
Και τι δεν είδαμε να ακολουθούν αυτό, όμως. Από κατασκευαστές που επιχειρούσαν να πλασάρουν υπολογιστές με προεγκατεστημένο Linux, εταιρείες κάθε βεληνεκούς να δημιουργούν εκδόσεις για Linux. Δήμους, κράτη, κυβερνήσεις, εταιρείες, να στρέφονται στο Linux. Μα σίγουρα η κορωνίδα όλων αυτών ήταν εκείνο το στημένο θέατρο παράλογου, που ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της MS, δήλωνε πως η εταιρεία του αγαπάει το Linux!
Φυσικά ο παραλογισμός δεν σταματούσε εκεί καθώς από πολύ νωρίς τα αρπακτικά των εταιρειών ασφαλειών μυρίστηκαν την επερχόμενη αλλαγή και έσπευσαν να μας ενημερώσουν πως χρειαζόμαστε antivirus και στο Linux. Βέβαια δεν είχαν να αποδείξουν τίποτα, ίσως ορισμένοι να θυμάστε εκείνη την πραγματικά αστεία περίπτωση (2006 ή 2007) με έναν "ανεξάρτητο ερευνητή" που κατονόμαζε έναν ιό για Linux, ο οποίος όμως ήταν ένας από αυτούς που είχαν δημιουργηθεί για εργαστηριακή και πειραματική χρήση και φυσικά βρίσκονταν σε "καραντίνα".
Ο παραλογισμός όμως δεν σταματάει εκεί, μα ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, υπάρχουν αυτοί που εξακολουθούν να μιλάνε για μηδενικό ποσοστό του Linux, τοποθετώντας το ανάμεσα στο 1% με 2% οι πιο κουβαρντάδες.

Το στημένο παιχνίδι

Την παρούσα χρονική στιγμή (2014) η Microsoft βρίσκεται σε κρίση της αξίας της. Το ειρωνικό είναι πως αποτελεί θύμα του σύγχρονου καπιταλισμού που η ίδια συνέβαλε τα μέγιστα στην εδραίωσή του. Βλέπετε, σε κάθε τομέα γύρω μας, ο καπιταλισμός μετασχηματίζεται. Αλλάζει την σάρκα του όπως τα ερπετά για να μετεξελιχθεί σε κάτι πιο φρικαλέο. Για σκεφτείτε για μια στιγμή, πώς θα νοιώθατε εσείς, αν είχατε για ένα διάστημα στα χέρια σας μια μεγίστη δύναμη και εξουσία, έλεγχο, επηρεάζοντας τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων (με το αζημίωτο) και ξαφνικά αντιλαμβανόσασταν πως αυτή η δύναμη χάνεται από εσάς;
Θα θέλατε να κάνατε και μια έρευνα για το πού έχει επενδύσεις η Microsoft; Επειδή προφανώς δεν έχει ποσοστό μόνο στην Apple όπως ίσως γνωρίζουν οι πιο πολλοί, μα έχει παίξει καταλυτικό ρόλο (το χρήμα τα πάντα καταλύει) στον τομέα των καρτών γραφικών, στον τομέα προστασίας/ασφαλείας, μα και σε αναρίθμητους ακόμα τομείς, είτε εξαγοράζοντας, είτε χρηματοδοτώντας, είτε μετέχοντας, είτε απλά αποκτώντας πατέντες.
Άλλωστε, το είπαμε και πριν, είχε ήδη κερδίσει το παιχνίδι -που ακόμα ελέγχει σε μεγάλο βαθμό- στο μονοπώλιο του λειτουργικό συστήματος.
Δεν είχε να χάσει κάτι, άλλωστε υπεύθυνοι για όλα ήταν, είναι και θα είναι, οι "κακοί hackers" και όχι οι κατασκευαστικές αδυναμίες και πάει λέγοντας. Γιατί λοιπόν να μην ανεβάσει και άλλο τα κέρδη της, επενδύοντας σε εταιρείες και αγορές που στο φινάλε δεν θα υπήρχαν αν δεν ήταν καθιερωμένα τα Windows; Εταιρείες, για παράδειγμα, σαν την Oracle δεν θα υπήρχαν σήμερα, αν δεν υπήρχε η Microsoft από πίσω. Άλλωστε γι' αυτό και η συγκεκριμένη εταιρεία (Oracle) συμπεριφέρεται πάντοτε σαν το σκυλί της MS (όπως και η RIM των Blackberry). Ακόμα και αυτός ο πόλεμος ανάμεσα σε Windows fan-boys και Apple fan-boys είναι τεχνητά συντηρούμενος και θυμάστε κάποια εποχή ήταν στα ντουζένια του.

Και ελάτε να κάνουμε έναν ακόμα συλλογισμό, παραβλέποντας όλα όσα έχουν γραφεί σχετικά στο διαδίκτυο:

Ποιοι -πρωτίστως- είναι αυτοί που είναι ικανοί να κατασκευάσουν έναν πραγματικά επικίνδυνο ιό και συγχρόνως να τον διαρρεύσουν μαζικά;

Α, γεια σου. Αυτοί που δημιουργούν και τα όπλα καταπολέμησής του. Πιο απλά, αυτοί που έχουν να κερδίσουν από αυτό.

Και ποιοι κερδίζουν από αυτό;

Ε; Ποιοι;

Η Tux Αποκάλυψη

Θα επαναλάβω κάτι που έχουμε γράψει αρκετές φορές σε διάφορα άρθρα μας: ΚΑΝΕΝΑ λογισμικό (τέτοια είναι και τα λειτουργικά συστήματα) δεν είναι 100% απόρθητο. Κανένα. Επειδή απλά δεν γίνεται. Δεν ξέρω αν κάποια στιγμή θα μπορέσει να γίνει, αυτή την στιγμή είναι αδύνατο. Παρ' ολ' αυτά, τα κενά ασφαλείας χρειάζονται και κάποιες συγκυρίες προκειμένου να καταρρεύσουν και πόσο μάλλον αν μιλάμε για κάτι μαζικής έκτασης.
Θέλω να πω με αυτό, πως και στο Linux θα μπορούσε να μολυνθείς με κακόβουλο λογισμικό, αν για παράδειγμα πήγαινες να κατεβάσεις ένα έτοιμο πακέτο από την ιστοσελίδα του Μπάμπη του Σουγιά, αντί των αποθετηρίων της διανομής σου ή της σελίδας του δημιουργού του. Στατιστικά αυτό δεν είναι αδύνατο μα είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί σε έκταση (θυμάμαι μόνο δυο μεμονωμένες περιπτώσεις η μια από Ρωσία και η άλλη από Ινδία) και τέλος πάντων κάνοντας κάποιος μια σχετική έρευνα στο web ανακαλύπτει πως αυτές οι περιπτώσεις σε Linux είναι μηδενικές (διευκρίνηση: μιλάμε για ιούς, malware, κλπ, όχι για παραβιάσεις servers που είναι άλλη ιστορία και υπεύθυνοι είναι οι admins).
Ένα άλλο που ανακαλύπτει κάποιος είναι πως ο Batman της προστασίας μας έχει όνομα και επώνυμο, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία για εντοπισμό ιών, ακόμα και στο ρολόι του μικρού Τοτού, προέρχεται από την Kaspersky (σε απλά μαθηματικά πολλαπλασιάστε: 15ευρώ/χρόνο Χ κάποια εκατομμύρια υπολογιστές + τα εταιρικά πακέτα + υποστήριξη = τόσο, με πολλά μηδενικά στο τέλος).

Αξίζει όμως να δούμε κάποια πράγματα και χρονολογικά. Βλέπετε μπορεί την προηγούμενη δεκαετία κάποιες εταιρείες λογισμικού ασφαλείας να προσπαθούνε να πείσουν τους νέους χρήστες σε Linux πως χρειάζονται antivirus (το δικό τους συγκεκριμένα), όμως η... επέλαση ήρθε πιο μετά. Και συγκεκριμένα σε δυο περιόδους:
Η πρώτη ήταν αμέσως μετά τς αποκαλύψεις του Snowden. Για να μην επιμηκυνθεί το άρθρο, περί αυτού θα σας παραπέμψω στο ένα από τα τρία και κατ' ανάγκη links του άρθρου: Οι εταιρείες ασφαλείας και το λογισμικό της αστυνομίας [μια ιστορία προ NSA]

Μα πριν έρθει η δεύτερη προηγήθηκε κάτι άλλο που αποτέλεσε και ένα μοναδικό φαινόμενο, καθώς εκείνη την εποχή παρατηρήθηκε μια τεράστια αύξηση πωλήσεων σε πάνες ακράτειας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό επειδή Linuxάδες απανταχού της Γης, χεστήκανε επάνω τους μόλις έμαθαν πως είναι έρμαια του The Mask, ενός εξελιγμένου κακόβουλου λογισμικού που τέλος πάντων σε μέγεθος καταστροφής ήταν αντίστοιχο με αυτό του Γκοντζίλα. Αν βαριέστε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο, διαβάστε την τελευταία πρόταση. Ή έστω την τελευταία λέξη: The Mask: εξελιγμένο κακόβουλο λογισμικό λέει, μα την λύση έχουν οι φύλακες Και μάλλον δεν θα χρειαστεί να σκεφτείτε πολύ για το ποιος ανακάλυψε ΚΑΙ αυτό...

Η δεύτερη που ήταν και το απαύγασμα των εταιρειών ασφαλείας, ξεκίνησε λίγο μετά την γνωστοποίηση του Heartbleed, ενός πραγματικά επικίνδυνου κενού ασφαλείας, στο οποίο θαυμάσαμε την αντίδραση που υπήρξε από τις ομάδες ανάπτυξης των διανομών και του Linux kernel.

Από εκεί και πέρα Σόδομα και Γόμορα, με το πιο πρόσφατα προ λίγων ημερών (κάπου μέσα στον Δεκέμβρη του 2014), με το "κακόβουλο λογισμικό" εν' ονόματι Turla (που είναι σε εκτελέσιμα αρχεία της C/C++) το οποίο το ανακάλυψε ποιος λέτε; Ααααακριβώς, η Kaspersky.

Δε νομιζω πως χρειάζεται περισσότερη επέκταση, ακόμα ψάχνουμε να βρούμε τα θύματα όλων αυτών των φοβερών ιών και κακόβουλων λογισμικών που μας είπε η Προστάτις Εταιρεία, μα δεν...
Τα μόνα θύματα που βρήκαμε, ήταν μόνο όσους αναδημοσίευσαν το δελτίο τύπου της εταιρείας. Φυσικά υπήρξαν και αυτοί που το δημοσίευσαν, απλά για να το διαψεύσουν ως προς την σοβαρότητά του, ενώ όπως λέγεται γελάνε μέχρι και οι motherboards κάποιων developers.

Βλέπετε, σε έναν κόσμο που η προπαγάνδα μας έχει πείσει πως προέχει η ασφάλεια σε βάρος των ελευθεριών και σε έναν τομέα όπως η τεχνολογία που έχει γκρίζες ζώνες για τους περισσότερους, είναι εύλογο πως θα ανθίσουν αυτοί που θέλουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των θυμάτων. Σε έναν διαφορετικό κόσμο, δεν θα χρειαζόμασταν προστασία και προστάτες πουθενά, ούτε καν στο διαδίκτυο.
Μα τέλος πάντων, ας μην ξεφεύγουμε, θα κλείσω με ένα απλό ερώτημα:

Έχετε διαβάσει 10, 20, 30, 100 φορές για κακόβουλα λογισμικά που διαλύουν Linux συστήματα, οικιακούς υπολογιστές, κλπ.
Σ' εσάς προσωπικά, σε όσο διάστημα χρησιμοποιείτε Linux, πόσες φορές έχει τύχει να σας χτυπήσει κάποιος ιός και να καταστρέψει το σύστημα ή να σας κάνει κάποιος άγνωστος εκβιασμό ώστε να σας επιστρέψει τα προσωπικά σας δεδομένα;

 

Καμία είπες;

Salute...

 • Σχόλια

9 Comments:

 1. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΔεκ 16, 2014 21:22 ΜΜ

  [...Έχετε διαβάσει 10, 20, 30, 100 φορές για κακόβουλα λογισμικά που διαλύουν Linux συστήματα, οικιακούς υπολογιστές, κλπ.
  Σ' εσάς προσωπικά, σε όσο διάστημα χρησιμοποιείτε Linux, πόσες φορές έχει τύχει να σας χτυπήσει κάποιος ιός και να καταστρέψει το σύστημα ή να σας κάνει κάποιος άγνωστος εκβιασμό ώστε να σας επιστρέψει τα προσωπικά σας δεδομένα;...]

  περιπου 10 χρονια ειμαι με λινουκς. τιποτα απολυτως. εχω προσπαθησει να παρω επιτηδες ιους και αηδιες στο 5 χρονων Τινυ λινουκς που τρεχω μεσα στον εξομοιωτη. παλι τιποτα. μαλλον κατι κανω λαθος, γιατι ακομα δεν εχω καταφερει να μολυνω το παραμικρο. πιο πολυ φοβαμαι μην ψοφησει ο 10 χρονων σκληρος που εχω το συστημα και να τα χασω ολα, παρα απο ιους. αληθεια, με το heartbleed τι εχει γινει τελικα? εχει διορθωθει?

 2. Εικόνα ironfist
  ironfistΔεκ 20, 2014 21:10 ΜΜ

  +1

 3. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΔεκ 16, 2014 21:47 ΜΜ

  Το Heartbleed δεν ήταν πρόβλημα του Linux αλλά του OpenSSL. Νομίζω κατά 99% έχει επιδιορθωθεί (εξαιρούνται περιπτώσεις όπως servers που δεν αναβαθμίζονται συχνά). Έγινε και fork, το LibreSSL.
  Παρεμπιπτόντως, τυχαίο είναι λέτε που το ντόρο για κακόβουλα λογισμικά και Linux τον προκαλούν οι εταιρείες των antivirus; Μήπως με εμάς χάνουν εν δυνάμει πελάτες; Λέω εγώ τώρα. Κάπου διάβασα πρόσφατα ότι, σε μία συγκεκριμένη περίοδο, τα νέα -ware για Linux ήταν περίπου 400. Για την ίδια ακριβώς περίοδο, τα αντίστοιχα για Windows ήταν πάνω από 10.000. Μας λέει κάτι αυτό;

 4. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΔεκ 17, 2014 02:26 ΠΜ

  περα απο το θεμα αρχιτεκτονικης, ανοιχτου κωδικα, κλπ, κλπ, θεωρω οτι ειναι και ο χρηστης ενα πολυ μεγαλο μεριδιο ασφαλειας. καποιος που εχει λινουκς, ειναι συνηθως πιο υποψιασμενος και πιο "control freak" σε οτι αφορα το συστημα. οποτε πολυ δυσκολα θα την πατησει. εγω για παραδειγμα οταν ειναι να κανω κατι, η, να εγκαταστησω κατι προσθετο, ΠΑΝΤΑ το δοκιμαζω απο πριν σε εξομοιωτη, για να δω τι ακριβως θα περιμενω. αν δω οτι ειναι ασφαλες, το κανω και στο κανονικο συστημα, αλλα και παλι εχω κρατησει τις παλιες ρυθμισεις και ολη τη διαδικασια βημα-βημα ακριβως τι εχω κανει, ωστε αν τυχει κατι, που δεν ετυχε στον εξομοιωτη, να ξερω πως θα το αναστρεψω. επισης παντα κανω εγκαταστασεις ΜΟΝΟ απο τις επισημες πηγες, η, απο τη σελιδα του προγραμματιστη.

  ποιος παντζουροφιλος θα κατσει να κανει τετοια? το 99% ενδιαφερονται μονο να πατησουν ενα οκ και το προγραμμα να αρχισει να λειτουργει. βολεμενοι, αδαεις ΧΡΗΣΤΕΣ. τους νοιαζει μονο αν θα κατεβασουν ενα "ουαου" θεμα εικονιδιων για το μπαζοskype, αλλα δεν κοιτανε αν αυτο εχει μεσα και "δωρακια". πανε σε softpedia και αηδιες, κατεβαζουν ενα τυχαρπαστο πακετο, πατανε το οκ για την εγκατασταση, και απλα μετα περιμενουν να ανοιξουν το μπαζοskype και να δουν τα καινουρια εικονιδιακια. η, κατεβαζουν ενα desktop theme σε leet haksor, η, matrix style, για να δειξουν ποσο "γαματοι" ειναι, και σμπαραλιαζουν το συστημα με τα "δωρακια" που εχουν ολα αυτα συνηθως ενσωματωμενα.

 5. Εικόνα matthew
  matthewΔεκ 17, 2014 10:16 ΠΜ

  Εδώ & μερικά χρόνια οι γνωστοί ιοί για windows έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο!
  http://www.cknow.com/cms/vtutor/number-of-viruses.html

 6. Εικόνα Diablo
  DiabloΔεκ 17, 2014 18:47 ΜΜ

  Ενταξει,τα εσπασε κανονικα το αρθρο!
  Μπραβο Κωνσταντινε!!
  Ποτε τιποτα προσωπικα σε μενα δεν εχει τυχει οταν ειμαι σε Λινουξ.
  Πρεπει ομως να αναγνωρισω και τη σπουδαιοτητα των windows..
  Χαρις σε αυτα,τους ιους και τις BSoD... εμαθα να κανω φορματ και ο,τι αλλο ξερω!!
  Λιγο το χεις αυτο!!

 7. Εικόνα Diablo
  DiabloΔεκ 17, 2014 18:50 ΜΜ

  ps..Τα παραπανω σχολια ηταν ειρωνικα καθαρα,οσον αφορα τα παραθυρα.
  Θυμαμαι εκεινη την εποχη σαν εφιαλτη.
  Ακομα πεταγομαι ιδρωμενος στον υπνο μου,τα βραδια..

 8. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΔεκ 17, 2014 21:06 ΜΜ

  και ελεγα οτι μονο εγω ενοιωθα ετσι οταν ειχα παντζουρια. πραγματικα τα ενιωθα σαν εφιαλτη. καθε φορα που ανοιγα το πισι, οταν πατουσα το κουμπι, σκεφτομουν, "θα ανοιξει φυσιολογικα αυτη τη φορα? τι αλλο ηλιθιο προβλημα θα βγαλει? λες να ξανακολλησει, ΠΑΛΙ? ποση ωρα θα φαω ΠΑΛΙ, για να το μαζευω? λες και εκανα καταναγκαστικα εργα σε γαλερες ενιωθα, χωρις υπερβολη.

 9. Εικόνα Αλέκος
  Αλέκος (χωρίς επαλήθευση)Νοε 06, 2015 18:28 ΜΜ

  "Σ' εσάς προσωπικά, σε όσο διάστημα χρησιμοποιείτε Linux, πόσες φορές έχει τύχει να σας χτυπήσει κάποιος ιός και να καταστρέψει το σύστημα ή να σας κάνει κάποιος άγνωστος εκβιασμό ώστε να σας επιστρέψει τα προσωπικά σας δεδομένα;"

  Μία και μοναδική φορά, την πάτησα σε ένα παλιό λάπτοπ με εγκατεστημένη διανομή Sabayon Linux Mate, βρέθηκε ένας ιός με το όνομα Ringo, μόλις άνοιγες την εφαρμογή και επέλεγες "Update All", έχανες το λειτουργικό σύστημα. Με KDE και XFCE, το επικίνδυνο αυτό λογισμικό, μάλλον ήταν εξουδετερωμένο μιας και μετά το "Update All", λειτουργούσε κανονικά.

Scroll to Top