BETA

Conky Wizard: Διαμορφώστε εύκολα ένα εντυπωσιακό conky στα γούστα σας

Εικόνα Helen

To Conky είναι ένα είναι ένα σύστημα παρακολούθησης ελαφρύ που μπορεί να προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό (αντίστοιχο στα Windows, είναι το «Rainmeter».) Είναι όμορφο, χρηστικό και μηδενικό σε κατανάλωση πόρων. Έχουμε παρουσιάσει αρκετές τέτοιες δουλειές στο παρελθόν.

Πιο κάτω, ακολουθεί κάτι ωραίο που ισχύει κυρίως για Ubuntu (12.04/12.10/13.04) και παράγωγες διανομές: Το Conky Wizard είναι ένα πολύ καλό βοήθημα, τ' οποίο δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε εύκολα και απλά, μέσα από κάποια κλικ, ένα εντυπωσιακό conky, στα γούστα και τις επιθυμίες μας, περιλαμβάνοντας τις πληροφορίες που εμείς θέλουμε, μα και τη δυνατότητα να του προσθέσουμε αρκετά ακόμα. Για να μπορεί να δουλεύει σωστά και να εμφανίζει τα πάντα, πρέπει να εγκαταστήσουμε πριν κάποια ελάχιστα στο σύστημα μας, τα οποία είναι πολύ μικρά και δεν μας επιβαρύνουν.

Τα πάντα μπορείτε να τα βρείτε στο Κέντρο Λογισμικού η όποιον διαχειριστή πακέτων έχει η διανομή σας (Synaptic, Sofware Center, κλπ). Εμείς για συντομία, τα δίνουμε και μέσω εντολών τερματικού (το καλείτε, πατώντας συγχρόνως τα πλήκτρα: Ctrl+Alt+H) και δίνοντας τον κωδικό σας, μόλις ζητηθεί (δεν θα φαίνεται τίποτα, όταν το δίνετε, οπότε πατήστε Enter, μόλις τον δώσετε).

sudo apt-get install conky
sudo apt-get install lm-sensors
sudo sensors-detect

Στη τελευταία εντολή,κάπου 7-8 φορές θα σας ζητάει άδεια να εγκαταστήσει, Σε όλα πατάτε το πλήκτρο: y (YES, δηλαδή) και ENTER. Καλού-κακού, μόλις τελειωσετε με τα πιο πάνω, δώστε και την ακόλουθη εντολή:

sudo /etc/init.d/module-init-tools start

Δε μπορώ να πω με βεβαιότητα, αν θα πιάσει αμέσως η θα χρειαστεί αποσύνδεση η και επανεκκίνηση, ώστε να ενεργοποιηθούν τα πάντα. Αφού κάνετε τα πιο πάνω, μπορείτε να εγκαταστήσετε και το Conky Wizard, στο σύστημα σας. Αυτό μπορείτε να το κάνετε, με δυο τρόπους:

1. Το κατεβάζετε από την σελίδα του, ανάλογα την αρχιτεκτονική του συστήματος σας (32b η 64b) [Αν δεν ξέρετε μπορείτε να το δείτε έτσι η από τις Ρυθμίσεις Συστήματος > Γενικάπληροφορίες)]:

DOWNLOAD

Μόλις κατέβει το αποσυμπιέζετε (με δεξί κλικ επάνω του έχετε την επιλογή) και μεταφέρετε το αποσυμπιεσμένο αρχείο στον προσωπικό σας φάκελο (/home). Με διπλό κλικ επάνω του, μπορείτε να το τρέξετε.

2. Ο άλλος τρόπος είναι μέσω του αποθετηρίου GetDeb (αν δεν ξέρετε, δείτε σχετικά).
Αυτό θα σας είναι χρήσιμο (το αποθετήριο GetDeb), αν πρόκειται να θελήσετε και άλλο λογισμικό που είτε δεν βρίσκετε στα αποθετήρια ρου Ubuntu και άλλων διανομών, είτε έχει δύσκολη εγκατάσταση. Συνοπτικά η διαδικασία για να έχετε το Conky Wizard, με τη προσθήκη του GetDeb, είναι η πιο κάτω: -Κατεβάζετε το έτοιμο πακέτο του GetDeb και διπλό κλικ επάνω του ώστε να εγκατασταθεί:

DOWNLOAD

Στη συνέχεια, μπορείτε να το βρείτε (conkywizard) στο Κέντρο Λογισμικού η τον διαχειριστή πακέτων της διανομής σας, αν και πριν θα πρέπει ν' ανανεώσετε τις πηγές λογισμικού σας, ώστε να ενημερωθούν. Για συντομία, μπορείτε από το τερματικό σας, με τις εντολές:

sudo apt-get update
sudo apt-get install conkywizard

Η απλά, να το εγκαταστήσετε από τη σχετική σελίδα του GetDeb, πατώντας το κουμπάκι: Install Now:

INSTALL

Σε κάθε περίπτωση, στη συνέχεια θα το βρίσκετε στο μενού σας η μέσω dash σε Ubuntu.

-Μόλις τρέξετε το wizard, η διαδικασία είναι εύκολη, ώστε να ρυθμίσετε το conky σας, όπως θέλετε (μπορείτε να μην πειράξετε τίποτα και να το αφήσετε στις default ρυθμίσεις): Η εισαγωγική του οθόνη, όπου απλά πατήστε Next:

conkywizard1

Οι πρώτες επιλογές, στην επόμενη οθόνη του, είναι να ορίσετε το σημείο που θέλετε να υπάρχει το conky στην οθόνη σας, αποχρώσεις, διαφάνεια και γραμματοσειρά (όπως και μέγεθος των fonts).
Όλα γίνονται με κάποια κλικ:

conkywizard2

Με Next, προχωράτε στις επόμενες επιλογές, όπου έχετε τη δυνατότητα, να ορίσετε τη απόσταση του conky από τις άκρες της οθόνης σας (ύψος και μήκος), καθώς και το μέγεθος των colums (των συμπεριλαμβανομένων στοιχείων του conky, όπως, πχ: ώρα, ημερομηνία, ενδείξεις cpu, κλπ), καθώς και την απόσταση αυτών:

conkywizard3

Αμέσως στο επόμενο παράθυρο, όπου θα μεταβείτε πατώντας το κουμπάκι Next, έχετε την στήλη με όλες τις διαθέσιμες ενδείξεις που θα υπάρχουν στο conky σας.
Μπορείτε απλά να απο-επιλέξετε όποια/ες δεν θέλετε. Στο δεξί μέρος, έχει κάποιες επιλογές για προσθήκες έξτρα scripts η επέμβαση/διαγραφή στα υπάρχοντα, τα οποία είναι για πιο έμπειρους και καλό θα ήταν να μην τα πειράξετε, αν δεν ξέρετε τι κάνετε:

conkywizard4

Στη τελευταία οθόνη, μπορείτε να επιλέξετε τη χρονοκαθυστέρηση του conky, όσο αφορά τον χρόνο έναρξής (κάπου ανάμεσα σε 5 με 10 είναι συνήθως καλά) και μη ξεχάσετε να τικάρετε την σχετική επιλογή στο κάτω μέρος, ώστε να ξεκινήσει το conky σας, μόλις κλείσετε το wizard:

conkywizard5

Αν δεν είσαστε ικανοποιημένοι με τις ρυθμίσεις, μπορείτε να τρέξετε πάλι το wizard και στη σχετική ερώτηση επιλέγετε, να μην κρατήσει τις προηγούμενες ρυθμίσεις και κάνετε πάλι την παραπάνω διαδικασία, διαμορφώνοντας το, όπως θέλετε:

1

Το αποτέλεσμα, θα είναι περίπου έτσι:

conky

Προφανώς, για να του αλλάξετε εικόνα (logo), φόντο, θα πρέπει να μεταβείτε στον κρυφό του φάκελο (.ConkyWizardTheme), στον προσωπικό σας φάκελο [/home] (τους βλέπετε πατώντας συγχρόνως τα πλήκτρα Ctrl+H) και να ορίσετε εκεί όποιες θέλετε, φροντίζοντας φυσικά, να έχουν τις ίδιες διαστάσεις.

Πιο πολλές ρυθμίσεις, μπορείτε να κάνετε στο αρχείο του ConkyWizardTheme που υπάρχει μέσα σε αυτόν τον φάκελο, ανοίγοντας το με τον κειμενογράφο σας (με δεξί κλικ επάνω του έχετε την επιλογή) και αποθηκεύοντας την αλλαγή. Καλό όμως θα ήταν να κρατήσετε αντίγραφα των πρότυπων, ώστε αν κάτι πάει στραβά, να το επαναφέρετε:

3

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top