BETA

Δώσε Metro interface στο Linux desktop σου!

Εικόνα Helen

metro_interface_for_linux_by_1inux-d5nuv3x

Στην ερώτηση,του γιατί να θέλει κάποιος να δώσει ένα Metro look των Windows 8, στο desktop του, δεν μπορώ να την απαντήσω. Έτσι, για την πλάκα, για την διαφορετικότητα, επειδή μπορεί...
Αυτό μπορεί να γίνει, με το Metro Interface for Linux που δίνει μια τέτοια αίσθηση στο desktop σας. Είναι γραμμένο σε Python και αν και δουλεύει σωστά, υπαρχουν περιπτώσεις που θα χρειαστεί επέμβαση στα αρχεία του, προκειμένου να εναρμονιστεί με το μέγεθος της οθόνης σας. Έχει δυνατότητες παραμετροποίησης, προσθήκης δηλαδη με περισσότερα κουτάκια εφαρμογών.
Δεν είναι καθολου δύσκολο, να το δοκιμάσετε, απλά απαιτεί να έχετε στο σύστημα σας την Python 2.7.3 (και πάνω) και το Zenity, τα οποία έτσι κι' αλλιώς υπαρχουν ήδη προεγκατεστημένα στις τελευταίες εκδόσεις των σύγχρονων διανομών. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να βρείτε στους διαχειριστές πακέτων των διανομών σας (Κέντρο Λογισμικού, Synaprtic, Yum, Yast, Software Manager, κλπ).

Κατεβάστε πρώτα το Metro Interface for Linux:
DOWNLOAD
Μόλις κατέβει αποσυμπιέστε το (με δεξί κλικ επάνω του, έχετε την επιλογή) και μετακινήστε τον αποσυμπιεσμένο φάκελο στον Προσωπικό σας φάκελο (home).
Από προεπιλογή, έχει έτοιμα κάποια πάνελ, με έτοιμους συνδέσμους (δείτε την φωτογραφία στην αρχή).
Όπως θα δείτε, μέσα στον αποσυμπιεσμένο φάκελο, έχει τα αρχεία με αυτές τις επιλογές, καθώς και ένα φόντο που αν θέλετε μπορείτε να ορίσετε, για να καθίσουν επανω του τα κουτάκια (αν χρειαστεί).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Καλό θα ήταν να του αλλάξετε διαστάσεις, ώστε να πέσει ακριβώς στην οθόνη σας. Ίσως χρειαστεί να κάνετε το ίδιο και στις πιο μικρές εικόνες, με τις επιλογές.

Δεν έχει αυτή τη στιγμή, κάποιο αυτοματοποιημένο script, ώστε να το εγκαταστήσετε αυτόματα, όλο και έτσι θα χρειαστεί ν' ανοίγετε τον κάθε υποφάκελο ξεχωριστά και να κάνετε διπλό κλικ στο αντίστοιχο αρχείο, με την κατάληξη .py που έχει (arrow.py, start.py, usc.py, κλπ).
Όταν κάνετε διπλό κλικ επανω στο καθένα, θα σας ρωτήσει τι θέλετε να κάνει. Στην αρχή, ώστε να δείτε αν θα σας δουλέψει καλά και πως θα κάτσει στο desktop σας, επιλεξτε: Εκτέλεση σε Τερματικό.
Μπορείτε να δείτε πως δείχνει και αν όλα είναι καλά, κλείστε όλα και τρέξτε πάλι τα αρχεία .py, ένα-ένα, επιλέγοντας Εκτέλεση, αυτή την φορά.

ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ:
Aν κάνοντας κλικ σε κάποιο κουτάκι, δεν γίνει κάτι, μεταβείτε στον αντίστοιχο υποφάκελο του, μέσα στον φάκελο metro που έχετε στο home σας και θα δείτε κάποιο αρχείο με τ' όνομα: index.html. Κάνοντας δεξί κλικ επανω του, θα έχετε την επιλογή να το ανοίξετε με κάποιον κειμενογράφο.
Μόλις ανοίξει το αρχείο στον κειμενογράφο σας, πηγαίνετε προς τα κάτω και εντοπίστε το πεδίο: cmd, όπου θα δείτε κάτι τέτοιο (στο παράδειγμα μας, το YouTube, όπου συν τ' άλλα, του λέμε να το ανοίξει με τον Chrome browser. Εκεί μπορείτε να ελέγξετε αν είναι σωστό το link και συγχρόνως, ν' αλλάξετε τ' όνομα του browser (πχ: firefox). Κάντε τις αλλαγές και αποθηκεύστε το έγγραφο:

index

Για να προσθέσετε περισσότερα κουτάκια, θα πρέπει να κάνετε το εξής:

Αντιγράψτε σε ένα κενό έγγραφο, ένα αρχείο από τα index.html. Στο παραπάνω πεδίο cmd, βάλτε την επιλογή (link) που θέλετε.
Για παράδειγμα:

Βέβαια, θα χρειαστεί να έχετε και το σχετικό εικονίδιο.
Στη συνέχεια, βάλτε τα αυτά σε έναν φάκελο και ονομάστε τον, με τ' όνομα αυτού που έχετε επιλέξει (osarena, στο παράδειγμα μας).
Μετά, θα πρέπει ν' ανοίξετε και κάποιο από τα αρχεία με την κατάληξη .py και να δημιουργήσετε, ένα αντίστοιχο με τ' όνομα αυτού που έχετε επιλέξει και ήδη ονομάσει, τα προηγούμενα. Ανοίγοντας αυτό το αρχείο .py, με το σημειωματάριο σας, θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές, τόσο στην αρχή, όσο και προς το μέσον. Αν πρόκειται για κάποια εφαρμογη, απλά, ανοίξτε τον προσωπικό σας φάκελο (home), πατήστε συγχρόνως τα πλήκτρα Ctrl και Η (Ctrl+H), ώστε να εμφανιστούν τα κρυφά σας αρχεία και από τους εκεί φακέλους των εφαρμογών, υποδειξτε του την διαδρομή. Το ίδιο και για φακέλους:

12

Ίσως χρειαστεί επέμβαση και σε κάποιους άλλους παραμέτρους, διαστάσεων, κλπ, αν όταν το τρεξετε, δείτε πως δεν κάθεται καλά.

Σώστε και αυτό, βάλτε το στον φάκελο με τα προηγούμενα, μετακινήστε το στον φάκελο metro στο home σας και στη συνέχεια τρέξτε το .py αρχείο του (από τερματικό πρώτα, ώστε να το τεστάρετε).

Αν θέλετε διαφορετικά εικονίδια, μικρότερων η μεγαλύτερων διαστάσεων, θα βρείτε μέσα στα παρακάτω (είναι για Windows, αποσυμπιέστε τα και κάπου μέσα στους φακέλους, θα βρείτε εικονίδια. Μα και με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο επίσης θα βρείτε:
set 1
set 2

Για να εκκινεί αυτόματα, θα πρέπει ένα-ένα και πάλι, να ορίσετε τα αρχεία αυτά, στις εφαρμογές έναρξης (δείτε πως, αν δεν ξέρετε).

Όπως και να έχει, η δουλειά είναι πολύ καλή.

 • Σχόλια

10 Comments:

 1. Εικόνα Blackfox
  BlackfoxΦεβ 26, 2013 08:01 ΠΜ

  Χμ... Άθλια τα Windows 8 (λέμε τώρα) άλλα όλοι θέλουν το Interface...

 2. Εικόνα arktika
  arktika (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 26, 2013 13:29 ΜΜ

  οταν λες ολοι ποιους εννοεις? εγω δεν εχω δει ακομα desktop linux με αυτο το interface! και προσωπικα δεν θα το βαλω ποτε! δοξα τω θεο υπαρχουν πιο κορυφαια στο linux,! προσωπικη μου αποψη ειναι οτι θα το βαλουν οι νοσταλγοι του χιτλερ εεε συγνωμη της μικρομαλακης ηθελα να πω!

 3. Εικόνα Blackfox
  BlackfoxΦεβ 26, 2013 18:39 ΜΜ

  Δεν αναφέρομαι σε άτομα, αν δεν κατάλαβες. Αλλά, ακόμα και ως αστείο, δεν το λες πετυχημένο να "φέρεις το desktop των 8" στον πιγκουίνο...

 4. Εικόνα arktika
  arktika (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 26, 2013 21:35 ΜΜ

  φιλε δεν το ειπα για να αφησω καποια μομφη για σενα και αυτο που ειπες! θα συμφωνησω οτι ουτε για αστειο! αλλα βεβαια οσοι εχουν-εχουμε καποια εχθρα με τις εν λογω εταιρειες ειναι κατα βαση για το πως συμπεριφερονται και το τι κανουν και οχι για το οποιο interface φτιαχνουν! ποσοι απο εμας εχουμε βαλει εστω και για λιγο το wallpaper της σαπιομηλαριας?δεν παει να πει οτι συμφωνουμε και με τις πρακτικες της, το ενα δεν ανερει το αλλο! επισης οντως καποιοι μπορει να θελουν το κανουν! αυτη ειναι και η μαγεια στο linux μπορει να γινει οτι θελεις! σε αντιθεση με τις 'αντιπαλες' εταιρειες που θα εχεις οτι ακριβως κρινουν αυτοι καλυτερο για σενα! αυτη ισως ειναι και μια θεμελιωδης διαφορα ως προς αυτες! εξαλου το λεει και στην αρχη το αρθρο επειδη μπορει...!

 5. Εικόνα Blackfox
  BlackfoxΦεβ 27, 2013 08:12 ΠΜ

  Κοίτα, και στα Windows (με αντίστοιχα εργαλεία) μπορείς να προσαρμόσεις το interface και να το κάνεις πχ. Unity (γίνεται!). Η "μαγεία" του Linux σ' αυτόν τον τομέα είναι σχετική. Εγώ θα την έψαχνα στο γεγονός πως, τα DE που προσπαθούν να φέρουν την αλλαγή στο ΔΕΝ πατάνε στο αγαπημένο 15+ χρόνων μοτίβο της MS (κουμπί "Start/όπως-θες-πες-το" κάτω αριστερά κτλ.) όπως πχ. το Unity.

 6. Εικόνα Ανώνυμος
  Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση)Mar 04, 2013 04:04 ΠΜ

  Το συγκεκριμένο μοτίβο πάει ακόμα πιο πίσω και δεν ανήκει στη Microsoft αλλά στην Apple. Ακόμα θυμάμαι τις "κατηγορίες" περιοδικών της τότε εποχής ότι τα νέα Windows Chicago (ήταν η κωδική ονομασία των Windows 95 όταν ακόμα ήταν υπό ανάπτυξη - ίσως beta) αντιγράφουν το περιβάλλον εργασίας της Apple. Γενικά δύσκολα θα βρεις καινοτομία που να ανήκει πνευματικά στη Microsoft (εκτός ίσως από τεχνικές marketing όπως το λεγόμενο FUD)...

 7. Εικόνα Blackfox
  BlackfoxMar 08, 2013 16:41 ΜΜ

  ...Μπα, ούτε στην Apple. Xerox, Palo Alto :D

 8. Εικόνα digitalcrow
  digitalcrow (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 26, 2013 14:18 ΜΜ

  Ο χριστός και η μάνα του !

 9. Εικόνα Skylik8
  Skylik8 (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 26, 2013 20:56 ΜΜ

  Βρε παιδιά γιατί δεν το βλέπετε κάτι σαν conky? άντε και kinky :-)

 10. Εικόνα DaRk_dOg
  DaRk_dOg (χωρίς επαλήθευση)Mar 04, 2013 02:08 ΠΜ

  Σε κάποιους αρέσει το MetroUI, προσωπικά πιστεύω οτι είναι από τις χειρότερες υλοποιήσεις των flat-designed UI (που είναι της μόδας τελευταία)

Scroll to Top