BETA

Ένα διακριτικό Conky σαν μπάρα στο Desktop σας

Εικόνα constantinos

To Conky είναι ένα είναι ένα σύστημα παρακολούθησης ελαφρύ που μπορεί να προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό ( αντίστοιχο στα Windows, είναι το «Rainmeter».) Είναι όμορφο, χρηστικό και μηδενικό σε κατανάλωση πόρων. Έχουμε παρουσιάσει αρκετές τέτοιες δουλειές στο παρελθόν με εντυπωσιακά conkies, αρκετά από τα οποία όμως ακολουθώντας τα σημεια των καιρών προσπαθούν να γίνουν βαρύτερα και από διάφορες εφαρμογές (συνήθως αυτά με το lua).

Πιο κάτω θα δούμε ένα conky που κρατάει το κανονικό "πνεύμα", είναι ελαφρύ, διακριτικό και σας παρουσιάζει όλες τις σχετικές ενδείξεις με μια λεπτή μπάρα που μπορείτε να την έχετε στο πάνω η στο κάτω μέρος της οθόνης σας.

Στιγμιότυπο από 2013-01-22 18:00:10

Θα προσπαθήσω να διευκολύνω τα πράγματα όσο γίνεται για νέους χρήστες, ώστε να τα κάνουν όλα αυτόματα.
Κατ' αρχήν υποθέτουμε ότι έχετε εγκατεστημένο το conky και τα sensors στο σύστημα σας. Αν όχι θα τα βρείτε στους διαχειριστές πακέτων των διανομών σας (κέντρο λογισμικού, synaptic, software manager, κλπ), κάνοντας αναζήτηση για: conky-all, lm-sensors, hddtemp.
Εναλλακτικά μπορείτε και με τις παρακατω εντολές στο τερματικό/κονσόλα σας:

sudo apt-get install conky conky-all
sudo apt-get install lm-sensors hddtemp

Πιο κάτω δίνουμε έναν αυτοματισμό, ώστε να εκκινείτε πλέον τα conky σας αυτόματα. Ένα απλό σκριπτακι (ούτε καν τέτοιο) είναι.
Πρόκειται γι' αυτό:

#!/bin/sh
sleep 20
conky -d -c ~/.conkyrc
exit

Είτε αντιγράψτε το παραπάνω σε ένα απλό αρχείο κειμένου (txt), μετονομάστε το σε .start-conky (να έχει την τελεία μπροστά) και μεταφερτέ το στον προσωπικό σας φάκελο. Και φυσικά να το κάνετε εκτελέσιμο (δεξί κλικ επανω του > Ιδιότητες > Δικαιώματα και επιλεξτε να είναι Εκτελέσιμο).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η τελεία μπροστά από τα αρχεία τα κάνει κρυφά. Για να τα βλέπετε αρκεί να πατήσετε συγχρόνως τα πλήκτρα: ctrl και Η (Ctrl+H).
Εναλλακτικά μπορείτε να το κατεβάσετε (από το GDrive του osarena, απλά θα χρειαστεί να βάλετε την τελεία μπροστά).
Στη συνέχεια, προσθέστε το στις εφαρμογές έναρξης (στο όνομα βάλτε: conky-bar και στο πεδίο εντολή περιηγηθείτε και "δείξτε του" το αρχείο .start-conky στον προσωπικό σας φάκελο (/home).

Πάμε τώρα να βάλουμε και την Conky-bar (στο επανω μέρος):

155967-1
-H θα κατεβάσετε το αυθεντικό:
DOWNLOAD
η αυτό:
DOWNLOAD
Μόλις κατέβει το αποσυμπιέζετε και μετακινείτε τον αποσυμπιεσμένο φάκελο στο /home σας.
Από εκεί, ανοίξτε τον υποφάκελο που έχει και μετακινήστε έξω το αρχείο conkyrc, κάνοντας το κρυφό (βάζοντας του μπροστά μια τελεία).

-Η δώστε τις παρακατω εντολές, ώστε να γίνουν όλα αυτόματα (το έχω μετατρέψει σε zip, με κάποιες αισθητικές μικροαλλαγές και το έχω ανεβάσει στο GDrive του osarena):

wget -O conky-top-bbar.zip http://goo.gl/S8fzV
unzip conky-top-bbar.zip
sudo rm conky-top-bbar.zip

Αν το θέλετε κάτω (όπως στην πρώτη εικόνα του άρθρου), μπορείτε να κάνετε το εξής:
Ανοίξτε το αρχείο .conkyrc με τον κειμενογράφο σας:

1

Εντοπίστε (κάπου στην 13η γραμμή) το σημείο που λέει:

alignment top_left

και αλλάξτε το σε:

alignment bottom_left

μπορείτε ακόμα ν' αλλάξετε το left σε center η right).
Σε κάθε περίπτωση αποθηκεύστε τις αλλαγές και αμέσως το conky σας, θ' αλλάξει θέση, αν το είχατε επιλέξει να είναι προηγουμένως επανω η θα τρέξει απ' ευθείας κάτω, αν τι τρεξετε για πρώτη φορά.
H προς διευκόλυνση, δώστε μια-μια τις παρακατω εντολές:

wget -O conky-bottom-bbar.zip http://goo.gl/Z8opj
unzip conky-bottom-bbar.zip
sudo rm conky-bottom-bbar.zip
  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top