BETA

Fedora 18 - 7 Γραφικά Περιβάλλοντα για όλα τα γούστα!

Εικόνα skaftanis

fedora_paint_by_ilnanny-d492hwy

Tο Fedora 18 είναι πλέον γεγονός και η στιγμή για να το φέρουμε στα μέτρα μας μόλις έφτασε!

Το νέο Fedora περιλαμβάνει όχι, ένα ούτε δύο, αλλά 7 γραφικά περιβάλλοντα ικανά να καλύψουν τις ανάγκες, τις συνήθειες και τα γούστα κάθε χρήστη!

Gnome 3.6.2

To Gnome 3.6 είναι το βασικό γραφικό περιβάλλον που βρίσκεται στην Default έκδοση του Fedora. Εντυπωσιακό, όμορφο και χρηστικό όπως το έχουμε συνηθίσει .

new lock screen gnome 3

KDE 4.9

Μεγάλο βάρος δόθηκε στο νέο KDE, το οποίο ενσωματώνεται αρμονικά για άλλη μια φορά στο Fedora.

f18-kde-620x

Cinnamon

Tο Cinnamon πρόκειται για ένα fork του Gnome 3, το οποίο συνδέει αρμονικά την συνήθεια του παρελθόντος με τις καινοτομίες του σήμερα. Πρόκειται για ένα πανέμορφο και μεγάλης δυνατότητας παραμετροποίησης γραφικό περιβάλλον, το οποίο αρχικά σχεδιάστηκε από την κοινότητα του Linux Mint, αλλά ήδη γνωρίζει δόξα και σε άλλες διανομές.

cinnamon-fedora-16 1

XFCE 4.10

Το ΧFCE πάντα κατέχει μια πολύ σημαντική θέση στο Fedora. Πρόκειται για ένα γραφικό περιβάλλον που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα και είναι ίσως ότι πιο ιδανικό για να κάνετε τον παλιό σας υπολογιστή να «πετάει»! Οι δυνατότητες παραμετροποίησής του είναι απεριόριστες!

Screenshot - 01082013 - 02:41:49 PM

LXDE

Το LXDE όπως πάντα βρίσκεται μαζί με το Fedora. Ελαφρύ και σταθερό, ικανό να αναγεννήσει το παλιό σας hardware.

LXDE_Fedora12

Mate Desktop

Η προσθήκη του Mate στο Fedora ήταν κάτι που δημιούργησε ενθουσιασμό στους φίλους του κλασικού Gnome 2. Tο Μate είναι ένα fork του Gnome 2, για όσους το νοστάλγησαν ή για όσους δεν βρήκαν κάποιο εξ' ίσου χρηστικό και φιλικό! Το Mate είναι όπως τον «παλιό καλό καιρό», πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε ένα desktop από τα παλιά, με όλα τα εντπυπωσιακά στοιχεία που το συνόδευαν (πχ Compiz).

MATE-Fusion

Sugar 0.98

Πριν λίγα χρόνια για το πολύ γνωστό project, one laptop per child δημιουργήθηκε ένα γραφικό περιβάλλον με το όνομα sugar! Το γραφικό περιβάλλον αυτό είναι διαθέσιμο στο Fedora και είναι ιδανικό αν ο υπολογιστής προορίζεται για χρήστη μικρής ηλικίας.

2118896307_38bdb16f3e

Όπως μπορείτε να καταλάβετε οι επιλογές για το πως θα είναι το Fedora σας είναι πάρα πολλές!!

Πώς θα τα αποκτήσω?

 • Κατά την διαδικασία εγκατάστασης ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το γραφικό περιβάλλον το οποίο θέλει να συμπεριλάβει στο Fedora του.

Screenshot from 2013-01-18 01:33:35

Screenshot from 2013-01-18 01:33:20

 • Μέσω των SPINS. Έτοιμες εκδόσεις του Fedora με το γραφικό περιβάλλον και τις εφαρμογές που σας ταιριάζουν.
 • Ή όλα μαζί!!

Φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα να έχετε όσα γραφικά περιβάλλοντα θέλετε σε μία εγκατάσταση και να επιλέγεται πιο θα χρησιμοποιήσετε σε κάθε login.

Για να εγκαταστήσουμε ένα νέο γραφικό περιβάλλον θα χρησιμοποιήσουμε τα groups. Αρκεί λοιπόν να δώσουμε σε ένα τερματικό:

su -c "yum grouinstall name"

Για παράδειγμα αν θέλουμε το Mate θα δώσουμε

su -c "yum groupinstall MATE"

images

 • Σχόλια

11 Comments:

 1. Εικόνα Viteloniusmonk
  Viteloniusmonk (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 18, 2013 13:24 ΜΜ

  Skaftanis τέλειο το fedora! Αλλα το θέμα με τις ATI/AMD δεν έχει λείξει ακόμα! Έκανα fedup για να βάλω πλωρη για 18 και ξέχασα ότι θα έπρεπε να σβίσω τους kmod catalyst drivers! Έλεος!!
  Έγινε η αναβάθμιση και τώρα απλά δεν ανοίγει - δεν φορτώνει δλδ γραφικό περιβάλλον! Ξέρεις-ετε κανένα τρόπο για αφαίρεση των drivers απο εκκίνηση - safe mode κτλπ?

 2. Εικόνα Spiros Kaftanis

  όταν μπουτάρει δοκίμασε να μπεις σε συνεδρία τερματικού (πατώντας ctrl + alt + F2) κάνε login από εκεί και σβήστα με yum remove!! Λογικά θα δουλέψει! Δεν χρειάζεσαι γραφικό περιβάλλον για να κάνεις αυτή την δουλειά!

 3. Εικόνα Viteloniusmonk
  Viteloniusmonk (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 18, 2013 15:05 ΜΜ

  Σε ευχαριστώ πολύ Σπύρο! Θα το δοκιμάσω και θα στείλω feedback! Σε περίπτωση που επανέλθει, εσύ το έχεις λυσει το θέμα drivers? Και αν ναι, ποιους χρησιμοποιείς? (όλα αυτα βέβαια με την προυπόθεση ότι έχεις ATI)!

 4. Εικόνα Spiros Kaftanis

  Όχι δεν έχω ATI! Οι Drivers της δικής μου κάρτας είναι ενσωματωμένοι στον Linux Kernel, οπότε δεν είχα ασχοληθεί ποτέ!! Μόνο σε ένα άλλο pc με nvidia έχω μια εμπειρία, αλλά η διαδικασία ήταν σχετικά εύκολα! Sorry για το διπλό post, αλλά για κάποιο λόγο είχε σβηστεί για λίγο και επανήλθε αργότερα :P.

 5. Εικόνα Viteloniusmonk
  Viteloniusmonk (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 18, 2013 15:53 ΜΜ

  Σιγά το πράγμα! Nvidia λοιπόν...θα αναγκαστώ να πάρω καμία των 50E για να μου παίζουν καλά τα fedora! Έλεος!!!!

  Άραγε στις APU της ATI τι να παίζει άραγε?

 6. Εικόνα Spiros Kaftanis

  Δες εδώ: http://www.fedorafaq.org/#radeon Λογικά δεν έχουν πρόβλημα. Αν δεν μπορείς να το σώσεις κάνε fresh install!! Με το Fedora 17 δεν δούλευε σωστά? Γιατί να πάρεις άλλη?

 7. Εικόνα Viteloniusmonk
  Viteloniusmonk (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 18, 2013 16:28 ΜΜ

  Ωραίος!!! Θα το τεστάρω και αυτό!
  Ξεκίνησα με τα fedora 14 που δεν είχαν -προφανώς- κανένα πρόβλημα! Απο 15 και 16 απλά δεν μπορούσες να βάλεις κανέναν driver!!!Κανέναν!! Άγρια κολήματα! Αναγκαστικά εκτελούσα "echo low > /sys/class/drm/card0/device/power_profile" για να κάνω την δουλειά μου! Απο τα 17 όμως με τον kmod ναι εφτιαξε! Οχι τελείως αλλα πήγαινε πολύ καλα! Έκανα αναβάθμιση και να πάλι τα ίδια! Ε....και υπομονή έχει τα όρια της!
  Και δεν είμαι ο μόνος! Καλή η δική σου η περίπτωση! Με onboard να φανταστώ είσαι!

 8. Εικόνα Spiros Kaftanis

  δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις την συνδρία γραμμής εντολών για να το κάνεις. Την στιγμή που δεν μπαίνει στο γραφικό περιβάλλον πάτα Ctlr + Alt + F2 κάνε login από 'κει και σβήσε ότι θέλεις με yum remove!! Λογικά θα δουλέψει!

 9. Εικόνα Viteloniusmonk
  Viteloniusmonk (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 18, 2013 16:47 ΜΜ

  Επίσης διάβασα κάπου ότι τα Fedora 18 θα έχουν και ενσωματωμένο Load Balancing!

  A!Ναι εδώ : http://www.techrepublic.com/blog/opensource/fedora-18-finally-to-be-released-with-game-changing-features/4105 στο Team Driver!

  Δεν το υπόστηριζαν όλα τα Linux?Το έχεις-ετε δοκιμάσει?

 10. Εικόνα Klearchos-Angelos Gkountras

  εγω θελω να εχει unity !!!!!

 11. Εικόνα Stathis
  StathisΙαν 19, 2013 00:36 ΠΜ

  Μπορείς να το δοκιμάσεις. Το αποθετήριο είναι το:
  http://download.opensuse.org/repositories/GNOME:/Ayatana:/unity6/Fedora_17/

Scroll to Top