BETA

Λογισμικό για ερασιτεχνική Αστρονομία και το Διάστημα

Εικόνα constantinos

Μπορεί άραγε η επιστήμη να εξηγήσει πώς άρχισε το Σύμπαν; Κάθε άποψη γίνεται πεδίο διενέξεων από τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Αθεϊστές, θεολόγοι, κοσμολόγοι, φυσικοί μπλέκουν σε ζητήματα που δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί για την επιστήμη. Το κουβάρι όμως των αναπάντητων ερωτημάτων αρχίζει σιγά σιγά να ξετυλίγεται, υπέρ της επιστήμης.

Το άρθρο είναι χωρισμένο σε τρία κομμάτια. Στο πρώτο γίνεται μια απόπειρα καταγραφής στον ορισμό του Σύμπαντος και στις διάφορες θεωρίες για αυτό. Ακολουθεί ο ορισμός της Αστρονομίας και στο τρίτο και τελευταίο μέρος, δίνονται οι σχετικές εφαρμογές και το υπόλοιπο λογισμικό/υλικό, σχετικά με το θέμα μας. Το λογισμικό, βεβαία, είναι κατηγοριοποιημένο, ανάλογα το είδος. Τα παιχνίδια διαστημικών προσομοιώσεων και άλλα που αφορούν το Διάστημα, τα μεταφέραμε σε ξεχωριστό άρθρο, για πιο εύκολη ανάγνωση και εύρεση. Συμπληρωματικά, αξίζει να δείτε την σειρά ντοκιμαντέρ: "Έτσι βλέπω τον κόσμο" η οποία αποτελεί, τρόπον τινά, συνέχεια της επιτυχημένης σειράς των επιστημονικών εκπομπών της ΕΤ3 με τον τίτλο «Το Σύμπαν που αγάπησα» και τους ίδιους επιστημονικούς συντελεστές τον Μάνο Δανέζη (Επίκουρος καθηγητής αστροφυσικής Παν. Αθηνών) και τον Στράτο Θεοδοσίου (Αστροφυσικός, αναπληρωτής καθηγητής Παν. Αθηνών).

universe

Το Σύμπαν...

Η δημιουργία του Σύμπαντος, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, και ιδιαίτερα της ζωής επί της Γης, απασχόλησε ευθύς αμέσως τον άνθρωπο, αμέσως μόλις έφαγε από το δένδρο της γνώσης», δηλαδή συνειδητοποίησε την ύπαρξή του, και ανάλογα με την, κατά καιρούς, πνευματική του στάθμη, ή κατά κλάδους απασχολήσεις, ερμήνευσε το μυστήριο της Δημιουργίας κατά διαφορετικούς τρόπους. Στη διαφορά των τρόπων και των απόψεων, συνετέλεσε και το σημείο της Γης όπου κατοικούσε, γιατί αλλιώς φτάνουν σε κάθε σημείο οι ηλεκτρομαγνητικές ροπές, οι οποίες δημιούργησαν αρχικά τις σκέψεις και τις ιδέες. Γι' αυτό έχουμε διάφορες Θρησκείες και μύθους. Απέδωσε λοιπόν τη δημιουργία σε μια υπέρτατη δύναμη, ή αιτία, την οποία ονόμασε Θεό. Και είπε:

Εν αρχή ην ο λόγος και ο λόγος ην ο Θεός.

Λόγος όμως δεν είναι μόνο η ομιλία, αλλά το πηλίκο των διαιρέσεων μεταξύ των κοσμικών κύκλων του Σύμπαντος. Είναι το σύνολο των διασταυρώσεων και προεκτάσεων των ηλεκτρομαγνητικών ροπών και φωτοβολιών, που άρχισαν να δημιουργούν με την αμοιβαία έλξη τους τα ουράνια σώματα, μετά την πιθανολογούμενη τρομακτική έκρηξη που δημιούργησε το Σύμπαν, το Γαλαξία μας, το πλανητικό μας σύστημα, όπως το γνωρίζουμε σήμερα και από το οποίο ξεκινάμε.

Το πρόβλημα της απεραντοσύνης του Σύμπαντος είναι βασικά φιλοσοφικό, έστω και αν η επιστήμη προσπαθεί να το αντιμετωπίσει στηριζόμενη στη θεωρία της σχετικότητας και στη Φυσική των μικροσωματίων.

Ο Αναξίμανδρος ο Μιλήσιος είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «άπειρο», ταυτίζοντάς τον με την πρώτη αιτία των πραγμάτων, την αρχή και το πρώτο «στοιχείο» όλων των όντων. Αν και δεν είναι σίγουρο τι ακριβώς εννοούσε ο ίδιος ο φιλόσοφος με τη λέξη αυτή, οι επικρατέστερες σήμερα εκδοχές μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο αναξιμάνδρειος αυτός όρος αναφερόταν κατά κύριο λόγο σε μια ποιοτικά απροσδιόριστη, αμορφοποίητη και άφθαρτη πρώτη «ύλη», που ήταν συγχρόνως χωρικά και χρονικά απεριόριστη. Παρόμοιες απόψεις για ένα άπειρο κοσμικό γίγνεσθαι ή για την απειρία του κόσμου διατύπωσαν και άλλοι προσωκρατικοί φιλόσοφοι, όπως ο Ηράκλειτος, ο Μέλισσος και οι ατομικοί Λεύκιππος και Δημόκριτος.
Ο Αριστοτέλης, από την άλλη πλευρά, απέρριπτε την ύπαρξη του «ενεργεία απείρου», αποδεχόταν όμως το «δυνάμει άπειρον»· δεχόταν έτσι την απειρία της κίνησης και του χρόνου, απορρίπτοντας ωστόσο την ιδέα ενός χωρικά άπειρου Σύμπαντος. Αξίζει ίσως εδώ να σημειωθεί ότι τα ζητήματα αυτά απασχολούν και σήμερα, εντονότατα, τη σύγχρονη Φυσική και Κοσμολογία· αν μάλιστα συσχετισθεί όπως εύκολα μπορεί να γίνει με βάση τη σχετική βιβλιογραφία το άπειρο με το προφιλοσοφικό, ησιόδειο κοσμογονικό «Χάος» ή με τους «άπειρους κόσμους» του Θεόφραστου και των αρχαίων ατομικών, τότε η διαχρονικότητα αυτών των προβλημάτων γίνεται ακόμη πιο εμφανής όσο και αξιομνημόνευτη.
Πρώτος ο Αϊνστάιν προσπάθησε να δώσει μια σύγχρονη επιστημονική απάντηση στο ερώτημα του πεπερασμένου ή άπειρου χώρου με τη βοήθεια της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας και μιας «κοσμολογικής σταθεράς», που προσέθεσε εκ των υστέρων στις εξισώσεις, ώστε να προκύπτει ένα στατικό (στάσιμο) Σύμπαν, στην ύπαρξη του οποίου πίστευε ο μεγάλος φυσικός.
Στο μοντέλο αυτό, το Σύμπαν είναι πεπερασμένο αλλά δίχως όρια. Τις ιδέες του αυτές τις στήριζε ο Αϊνστάιν στη μεγαλοφυή θεωρία του γερμανού μαθηματικού G. Riemann, ο οποίος είχε συλλάβει από τα μέσα ήδη του 19ου αιώνα την έννοια του καμπυλωμένου χώρου και είχε προτείνει ένα σφαιρικό Σύμπαν (με θετική δηλαδή καμπυλότητα), που θα μπορούσε να είναι πεπερασμένο και συγχρόνως χωρίς κάποιο πέρας.

Υπάρχει όμως, και μια άλλη θεωρία (από τις αρκετές που υπάρχουν) η οποία είναι διαδεδομένη, αυτή με τις κοσμολογικές θεωρίες των Tryon και Vilenkin περί ανάδυσης του σύμπαντος από το Τίποτα. Η ιδέα πρωτοεμφανίστηκε στο περιοδικό Nature τον Δεκέμβριο του 1973, με τη μορφή μιας επιστημονικής εργασίας του Edward Tryon με τίτλο: «Is the Universe a Vacuum Fluctuation?». O Tryon πρότεινε αυτό που ο ίδιος ονόμαζε "το απλούστερο και ελκυστικότερο" μοντέλο της Μεγάλης Έκρηξης, ότι δηλαδή "το Σύμπαν μας είναι μια διακύμανση του κενού". Σαν αφορμή για την εισαγωγή αυτού του μοντέλου στην κοσμολογική διαμάχη, υπήρξε ένας υπολογισμός ο οποίος έδειχνε ότι κάθε κλειστό Σύμπαν πρέπει να έχει μηδενική καθαρή ενέργεια.
Πριν όμως τον Edward Tryon, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, οι ρώσοι φυσικοί Ya. Zel’dovitch και Α. Starobinski της ακαδημίας επιστημών της τότε ΕΣΣΔ πρότειναν ότι η ταχύτατη μεταβολή της γεωμετρίας του διαστήματος κατά τη διάρκεια της εποχής Planck, μπορεί στην πραγματικότητα να είχε δημιουργήσει όλη την ύλη, την αντι-ύλη και την ακτινοβολία που υπήρχε αμέσως μετά από τη δημιουργία του Κόσμου. Στην θεωρία που δημιούργησαν οι δύο Ρώσοι φυσικοί, η ταχύτατα μεταβαλλόμενη γεωμετρία του διαστήματος δημιούργησε σωματίδια και αντισωματίδια με μάζες 1019 GeV. Αυτή η παραγωγή της ύλης και αντι-ύλης αφαίρεσε ενέργεια από τις τεράστιες διακυμάνσεις που συνέβαιναν στη γεωμετρία του διαστήματος, και τελικά πέτυχε να τις μετριάσει συνολικά μέχρι το τέλος της εποχής Planck. Επίσης, οι ίδιοι διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός δημιουργίας σωματιδίων αυξήθηκε καθώς δημιουργήθηκαν όλο και περισσότερα σωματίδια.

-Ένας ορισμός που μπορεί να αποδοθεί, ώστε να ορίσουμε λεκτικά το σύμπαν είναι:

Ως σύμπαν εννοούμε το σύνολο των πραγμάτων που υπάρχουν, το σύνολο δηλαδή των όντων. Σύμφωνα με την επιστήμη το σύμπαν αφορά το χωροχρονικό συνεχές, στο οποίο περιλαμβάνεται το σύνολο της ύλης και της ενέργειας. Το σύμπαν, στις μεγάλες διαστάσεις του, είναι αντικείμενο μελέτης της επιστήμης της αστροφυσικής. Στις πολύ μικρές διαστάσεις το σύμπαν το εξερευνά η κβαντική μηχανική. Ενδιάμεσα προσπαθούν να κατανοήσουν τη λειτουργία του και την υπόστασή του όλες οι επιστήμες. Οι γνωστές μορφές της ενέργειας, όπως το φως, η θερμότητα, κτλ συνδέονται με την ύλη μέσα από σχέσεις ανταλλαγής. Σύμφωνα με την σύγχρονη Φυσική υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ ύλης και ενέργειας, οπότε και οι δύο συνολικά απαρτίζουν το σύμπαν.
Μέσα στο σύμπαν ενδεχομένως περιλαμβάνεται και η σκοτεινή ύλη, όχι όμως απαραίτητα και η σκοτεινή ενέργεια. Το σύμπαν αφορά την τωρινή κατάσταση της ύλης και της ενέργειάς του. Η εικόνα της παρατήρησης αστέρων, γαλαξιών κλπ είναι ψευδής σε ότι αφορά το παρόν και δεν αποτελεί κατ' ανάγκη τη μορφή που έχει το σύμπαν σήμερα, καθώς ένας αστέρας πχ μπορεί να έχει πάψει να υπάρχει και να μην το γνωρίζουμε ακόμα γιατί δεν έχει ταξιδέψει ως εμάς η πληροφορία αυτή μέσω του φωτός. Υποθέτοντας πως στο σύμπαν δεν εισρέει ύλη ή ενέργεια, και ούτε χάνονται από αυτό, η εικόνα του παρελθόντος, με βάση την ισοδυναμία ύλης και ενέργειας, μας βοηθά να εκτιμήσουμε ποσοτικά το σύνολό τους.

Τα άστρα και το διάστημα από αρχαιοτάτων χρόνων προκαλούσαν δέος στον άνθρωπο και έτσι δημιουργήθηκαν μύθοι, θρύλοι, ιστορίες, ως και θρησκευτικές ιδιότητες. Ο άνθρωπος έχει αρχίσει τα ταξίδια στο σύμπαν, ενώ οι δορυφόροι οι οποίοι κυκλοφορούν στο "περιβάλλον διάστημα| της γης, είναι αναρίθμητοι. Το διάστημα και το αχανές σύμπαν με τον χωρόχρονο ενέπνευσαν συγγράφεις και σεναριογράφους και μεγάλο μέρος της επιστημονικής φαντασίας βασίζεται στο διάστημα. Στον 21ο αιώνα, η αποίκηση του διαστήματος, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, μα κάτι αναπόφευκτα θα συμβεί στο πρόσεχες μέλλον.
Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που περιέχει περίπου 100 δισεκατομμύρια άστρα μόνο στον γαλαξία μας και κατά προσέγγιση 125 δισεκατομμύρια γαλαξίες (εκ των οποίων μόνο οι 3.000 είναι ορατοί). Σε έναν κόσμο που έχει διάμετρο περίπου 40 δισεκατομμύρια έτη φωτός, ενώ το παρατηρήσιμο Σύμπαν είναι μόνο... 13.7 δισεκατομμύρια έτη φωτός. -Το καταπληκτικό ταξίδι του National Geographic έως στην άκρη του σύμπαντος μας κάνει να συνειδητοποιούμε πόσο πραγματικά μικροί είμαστε αλλά ταυτόχρονα και πόσο μοναδικοί.

Το απόλυτο ταξίδι στο Σύμπαν (Ταξίδι στην άκρη του σύμπαντος):

Αστρονομία

Η επιστήμη που αναπτύχθηκε από τον άνθρωπο, για την παρακολούθηση των ουρανίων σωμάτων ονομάζεται αστρονομία. Η Αστρονομία είναι ένας απ' τους πλέον συναρπαστικούς και ταχύτατα εξελισσόμενους κλάδους της επιστήμης. Ανέκαθεν, όχι μόνον επιστήμονες και σπουδαστές, αλλά και γενικότερα άνθρωποι με ανήσυχο νου έδειχναν και εξακολουθούν να δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για τα επιτεύγματα και τις προόδους της επιστήμης αυτής. Τα συναρπαστικά θέματα, με τα οποία ασχολείται η Αστρονομία, αποτελούν πρόκληση για εκείνον που αρχίζει να τη γνωρίζει.
Το Σύμπαν, που είναι το αντικείμενο μελέτης της Αστρονομίας, είναι ένας τεράστιος χώρος γεμάτος από αντικείμενα και διαδικασίες που δεν έχουν αντίστοιχα στη Γη. Είναι από κάθε άποψη εξαιρετικά ενδιαφέρον αλλά και χρήσιμο για το σύγχρονο άνθρωπο να γνωρίσει το φυσικό κόσμο που τον περιβάλλει και να γίνει κοινωνός του θαυμαστού κόσμου του Σύμπαντος. Σαν όρος η αστρονομία, προέρχεται εκ των ελληνικών λέξεων του «άστρον» + «νέμω» και είναι η επιστήμη που ερευνά και εξετάζει όλα τα ουράνια σώματα (μεταξύ αυτών και τη Γη) καθώς και τις σχέσεις, κινήσεις και δυναμική αυτών.
Αναφέρεται στην παρατήρηση και την ερμηνεία των φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στον ουράνιο χώρο πέρα από την Γη και την ατμόσφαιρά της. Μελετά την προέλευση, την εξέλιξη, τις φυσικές και χημικές ιδιότητες των ουρανίων σωμάτων που μπορούν να παρατηρηθούν (και είναι εκτός των ορίων της ατμόσφαιρας), καθώς και των διεργασιών που περιλαμβάνουν αυτές.

Γενικά η Αστρονομία γεννήθηκε με την εμφάνιση του «διανοούμενου ανθρώπου» στον ημέτερο πλανήτη. Ειδικότερα όμως για τους Έλληνες, η «Αστρονομία» γεννήθηκε ακριβώς την ίδια ιερή εκείνη στιγμή που γεννήθηκε και η ελληνική μυθολογία και μάλιστα σε μια αμφίδρομη σχέση. Προστάτης της, η θεία Μούσα Ουρανία. Όμως και άλλοι πολιτισμοί όπως οι Μεσοποτάμιοι και οι αρχαίοι Ινδοί, παρατηρούσαν μεθοδικά τον ουρανό. Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, ο τομέας της επαγγελματικής αστρονομίας χωρίζεται στο παρατηρησιακό και θεωρητικό κλάδο.
Η παρατηρησιακή αστρονομία επικεντρώνεται στην απόκτηση δεδομένων από τις παρατηρήσεις των ουράνιων αντικειμένων, τα οποία στη συνέχεια αναλύονται με τις βασικές αρχές της φυσικής. Η θεωρητική αστρονομία είναι προσανατολισμένη προς την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών ή αναλυτικών μοντέλων για να περιγράψει αστρονομικά αντικείμενα και φαινόμενα. Οι δύο τομείς που συμπληρώνουν ο ένας τον άλλο, με τη θεωρητική αστρονομία να επιδιώκει να εξηγήσει τα παρατηρησιακά αποτελέσματα, και οι παρατηρήσεις χρησιμοποιούνται για την επιβεβαίωση των θεωρητικών μοντέλων.

-Η Αστρονομία ως επιστήμη με την πρόοδο των φυσικομαθηματικών επιστημών έλαβε δια μέσου των αιώνων τόση ευρύτητα ώστε να καταταχθεί στις φυσικές επιστήμες αλλά και να κατατμηθεί σε επιμέρους άλλους σημαντικούς κλάδους.
Σημαντικότεροι αυτών είναι:

 • Πρακτική Αστρονομία ή Παρατηρησιακή Αστρονομία (ή απλά Αστρονομία) η οποία και πραγματεύεται τα όργανα, τις μεθόδους που εκτελούνται οι αστρονομικές παρατηρήσεις καθώς και οι υπολογισμοί αυτών.
 • Σφαιρική Αστρονομία η οποία θεωρώντας τα ουράνια σώματα ως μαθηματικά σημεία στην κοίλη επιφάνεια της ουράνιας σφαίρας αποτελεί την εφαρμογή της σφαιρικής τριγωνομετρίας στην Αστρονομία. Σ΄ αυτόν τον κλάδο οφείλεται η δυνατότητα της χαρτογραφίας και της έκδοσης αστρονομικών πινάκων.
 • Ουράνια Μηχανική η οποία εξετάζοντας τα ουράνια σώματα από δυναμική άποψη μελετά τις διέπουσες αυτών δυνάμεις ως και τα αποτελέσματα με βάση φυσικούς νόμους (π.χ. παγκόσμιας έλξης κ.ά.). Ο κλάδος αυτός στηρίζεται στην ανώτερη μαθηματική Ανάλυση και Θεωρητική Μηχανική. Διαμορφωτής αυτού ήταν ο Γάλλος μαθηματικός Λαπλάς στο μνημειώδες σύγγραμμά του «Μεκανίκ σελέστ».
 • Φυσική Αστρονομία ή Αστροφυσική η οποία εξετάζει τα ουράνια σώματα από φυσικής πλευράς, δηλαδή χημικής σύστασης, θερμοκρασίας, χρώματος, λαμπρότητας κλπ. Από αυτόν το κλάδο γίνεται η κατάταξη των ουρανίων σωμάτων (π.χ. αστέρες, πλανήτες, δορυφόροι κλπ). Κύριοι ακόμη επιμέρους κλάδοι αυτής είναι η «Αστρική Φωτομετρία» και η «Αστρική Φασματοσκοπία».
 • Ναυτική Αστρονομία ή Αστρονομική Ναυτιλία η οποία αποτελεί συνδυασμό της Πρακτικής Αστρονομίας και της Σφαιρικής Αστρονομίας τόσο για τις ανάγκες της ναυσιπλοΐας όσο και της αεροπλοΐας.
 • Περιγραφική Αστρονομία ή Κοσμογραφία η οποία περιγράφει τα ουράνια σώματα καθώς και τα διάφορα ουράνια φαινόμενα. Ο κλάδος αυτός χαρακτηρίζεται ως «ο ξεναγός του διαστήματος». Περιλαμβάνει δηλαδή τις βασικές γνώσεις της Αστρονομίας, τις οποίες και εκθέτει χωρίς αποδείξεις και χωρίς τη χρήση πολύπλοκων μαθηματικών τύπων.
 • Κοσμογονία σκοπός της οποίας είναι, εκ του συνδυασμού των πορισμάτων των διαφόρων άλλων κλάδων της Αστρονομίας η αποκάλυψη των νόμων της δημιουργίας και της εξέλιξης.

Η Αστρονομία είναι μία από τις λίγες επιστήμες που έχουν απομείνει, όπου οι ερασιτέχνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, κυρίως με την παρατήρηση μεταβατικών φαινομένων όπως τα μεταβλητά αστέρια, οι κομήτες κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει συχνά σύγχυση μεταξύ της Αστρονομίας και της Αστρολογίας. Παρότι έχουν κοινή καταγωγή, η μεν Αστρονομία βασίζεται στην επιστημονική μεθοδολογία (επαναληψιμότητα των παρατηρήσεων, διατύπωση νόμων που ερμηνεύουν τις παρατηρήσεις), η δε Αστρολογία είναι μία ψευδοεπιστήμη που ανήκει στη σφαίρα της «προνοητικής δεισιδαιμονίας» και που διατυπώνει νόμους για την εξέλιξη της καθημερινής ανθρώπινης ζωής, βασιζόμενη κυρίως στις μεταξύ των ουρανίων και επίγειων σωμάτων μαγνητικές δυνάμεις, οι οποίοι όμως πολλάκις στερούνται συνέπειας φθάνοντας και στα όρια της απάτης. Εμείς θα ασχοληθούμε με την Πρακτική ή Παρατηρησιακή Αστρονομία, σε ερασιτεχνικό επίπεδο, εμπλουτίζοντας την γνώση μας εικονικά, μέσω των ηλεκτρονικών μας υπολογιστών.
Άλλωστε η εξερεύνηση του διαστήματος χωρίς τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ήταν πολύ δύσκολη. Καταρχάς δεν μπορούσαν να στείλουν πυραύλους με ευκολία γιατί δεν είχαν τα κατάλληλα εργαλεία. Επίσης δεν είχαν εικόνες για το πώς είναι οι πλανήτες.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελεί και ο τρόπος επικοινωνίας με τους αστροναύτες που χωρίς τους υπολογιστές δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με αποτέλεσμα και μερικές φορές να μην ξέρουν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι αστροναύτες. Τέλος, δεν υπήρχαν και οι εξομοιωτές πτήσεων ώστε να μπορέσουν να εκπαιδευτούν οι αστροναύτες.
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν βοηθήσει αρκετά τον άνθρωπο ώστε να μπορέσει να εξερευνήσει το διάστημα με μεγαλύτερη ευκολία χάρη στην τεχνολογία που συνεχώς αναπτύσσετε. Έτσι μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών ο άνθρωπος μπορεί να εξερεύνηση με διάφορα μέσα που του παρέχει ο υπολογιστής το διάστημα.
Και εμείς ως κοινοί θνητοί, γεμάτοι περιέργεια, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να κάνουμε virtual εξερευνήσεις στο αχανές σύμπαν, μέσω των υπολογιστών μας. Να σημειώσουμε εδώ πως η NASΑ, η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, συν τ' άλλα χρησιμοποιεί λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, για το έργο της.

astronomy3

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

-Πιο κάτω θα δούμε λογισμικό, μα και άλλα, τα οποία έχουν να κάνουν με την ερασιτεχνική αστρονομία, προσομοίωση διαστημικών πτήσεων, καθώς και άλλο αντίστοιχο υλικό για τους υπολογιστές μας. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι διαθεσιμη για Linux, Windows, OSX καθώς και άλλα Unix based λειτουργικά συστήματα και όλα είναι Ανοιχτού/Ελεύθερου Κώδικα και δωρεάν.
Η σειρά παρουσίασης, δεν είναι ενδεικτική ως προς την ποιότητα της κάθε εφαρμογής.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ορισμένες από τις εφαρμογές, έχουν κοινή παρουσίαση, δηλαδή βρίσκονται στο ίδιο άρθρο. Ακόμα, να λάβετε υπόψη ότι από την παρουσίαση τους μεχρι τώρα ενδέχεται να έχουν αλλάξει κάποια πράγματα, οπότε σε αυτή την περιπτωση επισκεφθείτε την σελίδα της εφαρμογής/παιχνιδιού, link της οποίας υπάρχει στα άρθρα.

OpenUniverse:

OpenUniverse

Το OpenUniverse, προσφέρει ένα ταξίδι στο διάστημα μέσω μιας περιστρεφόμενης” Γη (rotating Earth display) και σε κάθε καταγεγραμμένο άστρο η γαλαξία του γνωστού σύμπαντος, με ελεγχόμενες γωνίες παρακολούθησης, σχετικές πληροφορίες και πολλά ακόμα χαρακτηριστικά. Μια συνεχώς αναπτυσσόμενη εφαρμογή από το 1997, από τις πιο αξιόλογες στον τομέα της ερασιτεχνικής (ηλεκτρονικής) αστρονομίας.

 

Discover the Moon Atlas:

Το Virtual Moon Atlas, είναι ένα αξιόλογο λογισμικό που μας βοηθά να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τη Σελήνη, τα χαρακτηριστικά του εδάφους και τα σημεία ενδιαφέροντος. Εστιάζεται στην παρακολούθηση της Σελήνης σε πραγματικό χρόνο και με απόδοση τριών διαστάσεων (3D). Δίνει την πλήρη εμπειρία της παρατήρησης που θα είχατε με ένα τηλεσκόπιο και χρησιμοποιώντας τους διάφορους φακούς για αυτό, δίνοντας ως και ανάγλυφη παράσταση του εδάφους.
Πολύ καλή και η επιλογή εκτύπωσης που δίνει, για όποιο σημείο επιθυμείτε. Σίγουρα ένα από τα καλύτερα εργαλεία ανοικτού κώδικα για τον ερασιτέχνη αστρονόμο!

 

Stellarium:

Stellarium

Το Stelarium είναι άλλο ένα ψηφιακό πλανητάριο. Προσφέρει υψηλή ποιότητα απεικόνισης σε πραγματικό χρόνο, με τους πλανήτες να κινούνται κανονικά σαν να παρατηρεί κανείς με τηλεσκόπιο ή κυάλια από την προεπιλεγμένη τοποθεσία στη Γη. Το interface του Stelarium είναι πραγματικά πολύ όμορφο και η απλότητά στη χρήση του κερδίζει τον χρήστη.

 

Galaxium:

Galaxy

Το Galaxium, μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε τη κίνηση των άστρων υπό την επίδραση της βαρύτητας. Δημιουργείται ένα τυχαίο πεδίο με αστέρια και τα βλέπετε αυτά με αρκετά πειστικό τρόπο να έλκονται, να συγκρούονται και ν’ απωθούνται λόγω της βαρύτητας και στο τέλος να δημιουργούν ένα σπειροειδές νεφέλωμα/γαλαξία. Φυσικά και αυτό κατά κάποιο προσημειώνει αυτό που συμβαίνει σ’ εκατομμύρια χρόνια με τη βαρυτική έλξη των αστεριών, που γεννούν νέους Γαλαξίες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μάλλον έχει σταματήσει η ανάπτυξη και η ύπαρξη του.

 

Kstars:

KStars

Το Kstars είναι ένα ψηφιακό πλανητάριο για το KDE. Παρέχει ακριβή γραφική απεικόνιση του ουρανού. Μπορεί κανείς να ορίσει την τοποθεσία του πάνω στην Γη και να πάρει μια εικόνα του ουρανού που αντιστοιχεί σε αυτήν. Η database του Kstars φτάνει τα 100 εκατομμύρια άστρα, 13 χιλιάδες αντικείμενα, 8 πλανήτες, τον ήλιο, το φεγγάρι, μετεωρίτες και αστεροειδείς. Το καλύτερο απ’ όλα όμως είναι ότι το Kstars υποστηρίζει το προτόκολο επικοινωνίας INDI που σας δίνει την δυνατότητα να συνδέσετε το τηλεσκόπιό σας με το Kstars και να το στρέψετε σε όποιο σημείο του ουρανού θέλετε από τον υπολογιστή σας.

 

Celestia:

Το Celestia είναι ένας καταπληκτικός προσομοιωτής διαστήματος σε πανέμορφο full 3D.  Με το Celestia μπορείτε να ταξιδέψετε στο ηλιακό μας σύστημα αλλά και πέραν των ορίων αυτού ή ακόμη και του γαλαξία μας! 100000 άστρα για να εξερευνήσετε με τον μοναδικό τους φωτισμό και υφή. Με κάθε κλικ πάνω τους μπορείτε να πάρετε πληροφορίες όπως την μάζα ή την λαμπρότητα. Επίσης υπάρχει search για άμεση εύρεση σωμάτων και μεταφορά σε αυτά. Στο Celestia μπορεί κανείς να ρυθμίσει το πέρασμα του χρόνου, να κάνει όσο ζουμ θέλει, ή να ταξιδέψει γρήγορα από την μια άκρη στην άλλη. Αν και υπάρχουν πολλά διαστημόπλοια, πλανήτες, άστρα, γαλαξίες, κομήτες, αστεροειδείς και δορυφόροι υπάρχει η δυνατότητα εμπλουτισμού όλου αυτού του υλικού εγκαθιστώντας κάποιο από τα πολλά add-on που υπάρχουν.

 

Gnome Predict:

Όσοι έχετε βρεθεί σε μέρη με χαμηλή φωτορύπανση κατά την νύχτα δεν θα αργήσατε να δείτε μικρά λευκά σημάδια σαν άστρα που κινούνται σταθερά σε συγκεκριμένη τροχιά και χάνονται αργά μέσα στο σκοτάδι του ουρανού καθώς φτάνουν προς τα άκρα του δικού σας πεδίου. Αυτά είναι δορυφόροι. Με το Gnome Predict μπορείτε βάζοντας την τοποθεσία σας στην Γη να δείτε αν κάποιος δορυφόρος είναι από πάνω σας, τις τροχιές των υπόλοιπον δορυφόρων πάνω από τον πλανήτη μας και επιλέγοντας κάποιον από αυτούς να δείτε τι πότε ακριβώς θα ξαναπεράσει από πάνω σας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα Gnome Predict, Celestia, Kstars, βρίσκονται στο ίδιο άρθρο με τίτλο: Ένας λινουξάς μετράει τ’ άστρα.

 

SkyCharts:

Το SkyChart, είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για τον ερασιτέχνη αστρονόμο που δίνει ένα διάγραμμα του νυχτερινού ουρανού με χαρτογραφημένα τα νεφελώματα, τους αστερισμούς. Ο σκοπός αυτού του προγράμματος είναι να προετοιμάσει τους διαφορετικούς χάρτες του ουρανού για μια συγκεκριμένη παρατήρηση. Ένας μεγάλος αριθμός των παραμέτρων σας βοηθήσει να επιλέξετε ειδικά ή αυτόματα, αστερισμούς (σε μεγέθη που επιθυμείτε), νεφελώματα, αναπαράσταση των πλανητών, υπέρθεση των εικόνων, καθορίζοντας την ορατότητα, τα χρώματα και πολλά άλλα. Είναι πολύ απλό στην χρήση και πολύ ενδιαφέρον λογισμικό που αξίζει να το δείτε, αν το φανταστείτε σαν ένα μικρό εκπαιδευτικό πλανητάριο στις οθόνες σας.

 

Google Sky:

Το εδώ και σχεδον 7 χρόνια αναπτυσσόμενο από την Google prozect που ακούει στ’ όνομα Google Sky, είναι πιο ώριμο από ποτέ, δουλεύει με πολύ καλή απόκριση και θα σας βοηθήσει να ρίξετε μια μάτια σε άλλες γειτονιές του Σύμπαντος. Πάνω από 200 εκατομμύρια άστρα και 100 εκατομμύρια γαλαξίες, σας περιμένουν για να τους εξερευνήσετε. Αρκεί μόνο ένα tab στον browser, καθώς, όπως όλες οι υπηρεσίες της Google (με εξαίρεση ελάχιστες), είναι δικτυακές. Αρκεί δηλαδή, ένας οποιοσδήποτε σύγχρονος browser.

 

Gpredict:

Το Gpredict, είναι μια εφαρμογή η οποία με τον πιο απλό και εύκολο τρόπο, κάνει tracking, σε πραγματικό χρόνο, σε δορυφόρους, δίνοντας και εφαρμογές πρόβλεψης, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα ελέγχου και της δορυφορικής κεραίας. Αυτό συνεπάγεται πως θα δεν χάσεις η δεν θα γίνει κάποια στιγμή πιο ασθενές το σήμα, μα και πως χωρίς να μπλέκεις στις ρυθμίσεις του αποκωδικοποιητή (στην πλειοψηφία τους τρέχουν Linux και κάποια πιο σύγχρονα έχουν και κάτι σαν μικρο “desktop”), μα να τα κάνεις άμεσα από τον υπολογιστή σου , όπου φυσικά μπορείς σε αυτόν να συνδέσεις την δορυφορική κεραία.
Με το Gpredict, μπορείτε να παρακολουθήσετε έναν απεριόριστο αριθμό δορυφόρων, να εμφανίσει τη θέση τους και άλλα στοιχεία σε λίστες, πίνακες, χάρτες, και προβολή ραντάρ. Το Gpredict μπορεί να προβλέψει επίσης το χρόνο των μελλοντικών περασμάτων για ένα δορυφόρο, και να σας παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με κάθε πέρασμα.

 

Google Earth:

To Google Earth, ήταν από τις πρώτες εφαρμογές, οι οποίες έδιναν την δυνατότητα περιήγησης στο διάστημα και πλανήτες, με την ίδια (σχεδόν) οπτική, όπως και για την Γη. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω για το GoogleEarth, το γνωρίζουν άπαντες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Περισσότερα για το GoogleEarth, για άλλες διανομές, κλπ.

 

Marble:

marble

Η αλήθεια είναι πως το Google Earth, είναι μια καλοφτιαγμένη εφαρμογη, αν και χρειάστηκαν αρκετά παράπονα προκειμένου η Google να λύσει κάποια σημαντικά προβλήματα που υπήρχαν στο Linux. Από την άλλη είναι και μια ιδιαιτέρως βαριά εφαρμογη, ιδιαίτερα για φορητές συσκευές. Έτσι, αρκετοί δεν μπορούν να την αξιοποιήσουν πλήρως, προκειμένου να κάνουν την δουλειά τους. Υπάρχουν όμως κάποιες εναλλακτικές εφαρμογές, οι οποίες είναι ικανές να δώσουν τα περισσότερα από αυτά που προσφέρει το Google Earth, χωρίς ωστόσο να είναι τόσο απαιτητικές.
Μια που ξεχωρίζει,είναι το Marble, τ' οποίο πρόκειται πολύ καλή και εύχρηστη, καθώς η χρήση της είναι παρόμοια με αυτή του Google Earth, έχοντας την υδρόγειο που την γυρίζουμε σε όποιο σημείο επιθυμούμε, ένα με πολύ κοντινό ζουμ, έχει την μορφή ενός χάρτη, ενώ το OpenStreetMap σας μεταφέρει στο επίπεδο του δρόμου. Ακόμα μπορεί να αποκτήσει περαιτέρω δυνατότητες, χάρη στην χρήση διάφορων plugins που υπαρχουν γι’ αυτό, ενώ συγχρόνως υπάρχει και μια ακόμα μεγαλη λίστα με θέματα για τους χάρτες και την εμφάνιση τους.

 

Clear Dark Sky:

Το Clear Dark Sky , είναι ένα lens για το dash του Unity που ενδιαφέρει όσους ασχολούνται ερασιτεχνικά με την αστρονομία η για όσους τους αρέσει να παρατηρούν τον ουρανό και τ’ αστέρια. Με ένα κλικ ή το πάτημα ενός κουμπιού μπορείτε να δείτε τα στοιχεία της προβολής από την ιστοσελίδα του Clear Dark Sky, χωρίς να χρειαστεί ν’ ανοίξετε τον browser σας. Η δυνατότητα παρατήρησης του νυχτερινού ουρανού είναι ένα σημαντικό μέρος της ερασιτεχνικής αστρονομίας και αυτό κάνει το Clear Dark Sky, προσφέροντας ακριβείς προβλέψεις για αστρονομική παρατήρηση.

 

EYE-CANDY ME ΘΕΜΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Live wallpapers και άλλα σχετικά με το διάστημα, για το desktop. Να λάβετε υπόψη ότι από την παρουσίαση τους μεχρι τώρα ενδέχεται να έχουν αλλάξει κάποια πράγματα, οπότε σε αυτή την περιπτωση επισκεφθείτε την σελίδα της εφαρμογής/παιχνιδιού, link της οποίας υπάρχει στα άρθρα.

 

Galaxy Live Wallpaper:

Αυτό είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κι’ όμορφα κινούμενα wallpapers. Έχει πανέμορφα χρώματα και δείχνει ένα σπειροειδή Γαλαξία με τα διάσπαρτα αστέρια και τη λάμψη τους. Συγχρόνως έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε το μέγεθος του Γαλαξία, ώστε να φαίνεται όμορφα σε όλες τς οθόνες. Επίσης, μπορούμε να ορίσουμε τη ταχύτητα περιστροφής το βάθος, κλπ. Η εφαρμογή, είναι απίστευτα ελαφριά. λιτή και εύχρηστη.

ΣΥΗΜΕΙΩΣΗ: Ελαφριά παραλλαγή του παραπάνω, διαθέτουν και κάποιες εφαρμογές οι οποίες υποστηρίζουν κινούμενα wallpapers, όπως για παράδειγμα το Wallch η το Slidewall.

 

Quirkly Wallpaper:

quir

To Quirkly Wallpaper, πρόκειται για μια σειρά εναλλασσόμενα wallpapers, που δείχνουν σε πραγματικό χρόνο τη κίνηση της Γης. Μπορείτε να κάνετε ένα σωρό διαφορετικές επιλογές. Από το να σας δείχνει τη Γη κατά τη περιστροφή, φάσεις της Σελήνης, κλπ.

 

xplanetFX:

Το xplanetFX, είναι ένα μικρο πρόγραμμα, μ’ ένα απλό και εύχρηστο γραφικό περιβαλλον που μας επιτρέπει να το ρυθμίσουμε στα γούστα μας και μας δίνει φωτογραφικά στιγμιότυπα υψηλής ποιότητας της Γης (ημέρα, νύχτα, σύννεφα, κλπ). Στην ουσία δεν έχετε να κάνετε και πολλά μετά την εγκατάσταση. Μπορείτε να ορίσετε τα χρονικά διαστήματα που θέλετε να εναλλάσσονται οι εικόνες, το μέγεθος της Γης η πιο πλευρά της θέλετε να προβάλλουν οι διαστημικές φωτογραφίες. Εξ’ ορισμού ακολουθεί τη κίνηση του ήλιου (ανάλογα το ημισφαίριο που είμαστε).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τη στιγμή που συντασσόταν το παρόν άρθρο (23/3/13) η σελίδα του έδειχνε να έχει πρόβλημα.

 

SunLight Wallpapers:

SunLight Wallpapers

Αυτό είναι μια διορθωμένη έκδοση του παραπάνω, με πανέμορφα wallpapers, με φαντασμαγορικές φωτογραφίες της Γης, τραβηγμένες από το Διάστημα, μα και με τις φάσεις της Σελήνης που εναλλάσσονται κάθε 30 λεπτά, με συνεχόμενες φωτογραφίες από το Διαδίκτυο.

 

Earth Wallpapers: 10 wallpapers με θέμα την Γη:

Για λογούς ευαισθησίας και επειδή δυστυχώς χρειάζεται μια καταστροφή κάθε τόσο για να μας το θυμίζει, ένα σετ από 10μορφα (στατικά) wallpapers με κεντρικό θέμα την Γη μας. Για την ακρίβεια 12, αφού το ένα (το 4ο) έχει και μια παραλλαγή και στο τέλος δίνουμε και ένα πακέτο με το wallpaper σε πολλές διαστάσεις.

ch1

Σίγουρα, υπάρχουν πολλές ακόμα εφαρμογές, παιχνίδια και άλλο υλικό (που είτε δεν έχουμε παρουσιάσει, είτε μας ξέφυγαν στην αναζήτηση του σχετικού λογισμικού (από προηγούμενα άρθρα στο osarena). Πιστεύω όμως, πως με τα παραπάνω οι fan του Διαστήματος και των παρεμφερών, να βρουν αρκετό και ενδιαφέρον υλικό. Υπήρχε η σκέψη να μπουν και οι σχετικές εφαρμογές για Android,όμως το μήκος του άρθρου θα ήταν τεράστιο.Αν και έχουμε παρουσιάσει αρκετές εφαρμογές και παιχνίδια του ειδους και γι' αυτό, οι πιο χαρακτηριστικές είναι:

Σχεδόν 53 χρόνια, μετά την πρώτη επίσκεψη του ανθρώπου στο διάστημα (Σελήνη), το μυστηριώδες και απέραντο άγνωστο που βρίσκεται έξω από εμάς, συνεχίζει να μας γοητεύει να μας συναρπάζει και να εξάπτει την φαντασία μας. Άραγε είμαστε μόνοι εκεί έξω;

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα Γιώργος Μπούρας
  Γιώργος Μπούρας (χωρίς επαλήθευση)Mar 24, 2013 20:45 ΜΜ

  είστε σίγουροι ότι τα links του Galaxium παίζουν ;

 2. Εικόνα vriareos
  vriareos (χωρίς επαλήθευση)Mar 25, 2013 01:46 ΠΜ

  παρα πολυ καλο αρθρο ευγε κωσταντινε...μερικες παρατηρησεις....η λεξη '''λογος'''' εχει και αλλες εννοιες ,οπως λογικη,αρμονια αιτια κλπ...ειναι πολυσυζυτημενο το θεμα του τι εννοειται στ συγκεκριμενο εδαφιο της γενεσης...τεσπα...αυτο ειναι ενα ωραιο θεμα προς συζητηση σε ξεχωριστο ποστ-να μια καλη ιδεα φιλοσοφικου-θρησκευτικου περιεχομενου...

  Η ρηση του Ηρακλειτου-ο επονομαζομενος σκοτεινος φιλοσοφος- που αξιζει να αναφερθει και προσωπικα μου αρεσει πολυ . συνπυκνωνει πολλες ιδεες σε λιγα λογια και ειναι ''κόσμον τόνδε, τὸν αὐτὸν ἁπάντων, οὔτε τις θεῶν οὔτε  ανθρώπων ἐποίησεν,  αλλ᾽ ἦν εὶ καὶ ἔστιν καὶ ἔσται πῦρ αείζωον ἁπτόμενον μέτρα καὶ  αποσβεννύμενον μέτρα.''

  Απο τα προγραμματα που παρουσιασες μου αρεσει το kstars, stellarium-συνισταται για αρχαριους- και το skycharts...το τελευταιο το ειχα δουλεψει αρκετα και μου αρεσε..μπορεις να λειτουργησεις μεσα απ αυτο και τηλεσκοπιο συνδεδεμενο με τον υπολογιστη...εχει βιβλιοθηκες για συγκεκριμενους τυπους και μοντελα τηλεσκοπιων--ειμαι -αν κ τωρα τελευταια τα παρατησα καπως ενας ευτυχης κατοχος τηλεσκοπιου και γραφω απο προσωπικη εμπειρια...

  Για εναρξη της ενασχολησης με τον ουρανο-αστροπαρατηρηση- δεν χρειαζεται ιδιαιτερος εξοπλισμος, ενα ζευγαρι κυαλια και ενα βιβλιο μαζυ με ορεξη και διαθεση ειναι μια καλη αρχη.Κυαλια για αυτη τη δουλεια ειναι της ταξεως 8-10/50-70..ο πρωτος αριθμος ανα φερεται στη μεγενθυση ο δευτερος στη διαμετρο του φακου..μεγεθυνση πανω απο 10 χρειαζεται οπωσδηποτε τριποδο στηριξης γιατι τρεμει πολυ το οπτικο πεδιο και δε συνισταται για παρατηρηση με τα κιαλια στο χερι..τα 8αρια ειναι πιο ξεκουραστα γι αυτη τη δουλια απο τα 10αρια..οσο ποι μεγαλη η διαμετρος τοσο καλυτερα γιατι συλλεγεται περισοτερο φως-διπλασια διαμετρος σημαινει τετραπλασια φωτοσυλλεκτικη ικανοτητα,πr2...ως βιβλιο εκκινησης το καταπληκτικο για μενα The monthly sky guide στα 15ευρω

  και μια ιστοσελιδα φιλων-να τους γνωστοποιησουμε και λιγο -υπαρχουν πολλες στην ελλαδα-μη εμπορικες..http://www.astroforum.gr/forum/ ...στην συγκεκριμενη σελιδα ολες οι φωτογραφιες που δημοσιευονται ειναι βγαλμενες στην ελλαδα απο ελληνες ερασιτεχνες αστροτωτογραφους....οποιος ενδιαφερεται μπορει να διαβασει και το διηγημα επιστημονικης φαντασιας '''η κυρια των παγων''προιον συλλογικης συγγραφης των μελων του forum http://astroforum.gr/forum/viewtopic.php?t=2

Scroll to Top