BETA

Linux-Γραφικά περιβάλλοντα/Διαχειριστές παραθύρων

Εικόνα constantinos

Γραφικό περιβάλλον χρήστη ή γραφική διασύνδεση χρήστη (αγγλικά: Graphical User Interface - GUI) καλείται στην πληροφορική ένα σύνολο γραφικών στοιχείων, τα οποία εμφανίζονται στην οθόνη κάποιας ψηφιακής συσκευής (π.χ. Η/Υ) και χρησιμοποιούνται για την αλληλεπίδραση του χρήστη με τη συσκευή αυτή. Παρέχουν στον τελευταίο, μέσω γραφικών, ενδείξεις και εργαλεία προκειμένου αυτός να φέρει εις πέρας κάποιες επιθυμητές λειτουργίες. Για τον λόγο αυτό δέχονται και είσοδο από τον χρήστη και αντιδρούν ανάλογα στα συμβάντα που αυτός προκαλεί με τη βοήθεια κάποιας συσκευής εισόδου (π.χ. πληκτρολόγιο, ποντίκι).

Τα περισσότερα σύγχρονα προγράμματα και λειτουργικά συστήματα υπολογιστών, προσφέρουν στους χρήστες τους κάποιο GUI γιατί αυτός ο τρόπος αλληλεπίδρασης με τον υπολογιστή ταιριάζει αρκετά στην ανθρώπινη εμπειρία και φύση. Σωστά σχεδιασμένα γραφικά προσφέρουν ένα όμορφο, εύχρηστο και λειτουργικό περιβάλλον εργασίας. Πριν από την έλευση και καθιέρωση των GUI ο κανόνας στους μικροϋπολογιστές ήταν η αλληλεπίδραση με τον χρήστη μέσω κάποιου κελύφους γραμμής εντολών.

Στον κόσμο του Linux υπάρχουν πολλά περιβάλλοντα εργασίας.

Άλλα είναι απλά, χωρίς εφέ για τους παλιούς υπολογιστές (π.χ. LXDE, XFCE), άλλα πιο μοντέρνα (π.χ. Unity, GNOME 3, KDE), υπάρχουν άλλα που είναι φτιαγμένα για την εύκολη μετάβαση χρηστών Windows στο Linux (π.χ. Cinnamon) και υπάρχουν και άλλα τα οποία είναι αντίγραφα παλιότερων εκδόσεων τον τρέχουσων (π.χ. MATE)

Ας τα δούμε λοιπόν μερικά από αυτά:

Cinnamon:

Το Cinnamon είναι το ένα από τα περιβάλλον εργασίας του Linux Mint. Είναι ιδανικό για νέους χρήστες του Linux. Βασισμένο στο GnomeShell μα πιο ελαφρύ και φιλικό.

XFCE:

Το ΧFCE είναι ένα περιβάλλον εργασίας, ιδανικό για παλιούς υπολογιστές λόγω τον μειωμένων απετήσεων του σε πόρους. Λιτό, απλό και στην ουσία είναι ένα πιο ελαφρύ κλασσικό Gnome.

Unity:

Το Unity είναι ένα από τα νεότερα περιβάλλοντα εργασίας. Είναι προεπιλεγμένο στο Ubuntu από την έκδοση 11.04 και μετά. Οι απαιτήσεις σε πόρους είναι αρκετά ανεβασμένες και δεν προτείνεται η εκτέλεση του σε παλιότερους υπολογιστές.

GNOME 3:

Το GNOME είναι ένα από τα γνωστότερα περιβάλλοντα εργασίας. Η έκδοση 3 του όμως ίσως μπερδέψει τους χρήστες άλλων περιβάλλοντων εργασίας.

ΚDE:

Το ΚDE είναι από τα παλιότερα περιβάλλοντα εργασίας. Σε λίγο καιρό θα βγει και η έκδοση 5 του. Έχει αρκετά ανεβασμένες ανάγκες σε πόρους, για αυτό δεν προτείνεται η εκτέλεση του σε αδύναμους υπολογιστές. Το πληρέστερο, σταθερότερο και απολύτως γραφικό περιβάλλον. Μάλιστα έχει μεταφερθεί και για Windows.

LXDE:

Το LXDE είναι ένα περιβάλλον εργασίας για σχετικά αδύναμους υπολογιστές. Θεωρείται επίσης ένα από τα ευκολότερα για τους χρήστες που κάνουν την μετάβαση από Windows σε Linux, κάτι που δεν συμφωνώ.

MATE:

Το ΜΑΤΕ είναι το δεύτερο desktop του Mint, η συνέχεια του GNOME 2, της προηγούμενης έκδοσης του GNOME και του πιο δημοφιλούς περιβάλλοντος. Δημιουργήθηκε επειδή οι χρήστες του GNOME 2 ήθελαν πολύ να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν και στις νεότερες διανομές. Ωστόσο ενδέχεται να μην δουλέψει επαρκώς και σωστά με το Unity η κάποιο άλλο Gnome 3x based desktop στο ίδιο σύστημα. Αναβιώνει το παλιό κλασσικό Gnome 2x.

Razor-QT:

To Razor-QT είναι ένα περιβάλλον εργασίας όχι και τόσο γνωστό. Μπορεί να τρέξει σε υπολογιστές με χαμηλές δυνατότητες σε πόρους. Είναι ένα ακόμα πιο ελαφρύ KDE (υπό ανάπτυξη).

Enlightenment:

To Enlightenment είναι ένα ακομή περιβάλλον εργασίας. Μπορεί να τρέξει σε υπολογιστές με χαμηλούς πόρους. Από τα πιο ελαφριά και πολύ κομψό με πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης. Εύχρηστο μα και αυτό λίγο διαφορετικό.

Openbox:

Το OpenBox, είναι ένα από τα πιο αξιόλογα και ελαφριά (σε κατηγορία φτερού) γραφικά περιβάλλοντα (de) που υπάρχει. Θέλει ωστόσο λίγο χρόνο, ώστε να το συνηθίσετε.

Flux Box:

Το Flux Box είναι πολύ ελαφρύ και αυτό, σχεδον παρόμοιας λογικής με το OpenBox, μα ακόμα πιο ελαφρύ και επίσης θέλει λίγο χρόνο προσαρμογής (υπάρχει και σχετικό αφιέρωμα σε τεύχος του PCLOS magazine).

ΕDE:

Το EDE (Equinox Desktop Environment), είναι ένα απλό και γρήγορο περιβάλλον εργασίας με οικεία εμφάνιση και αίσθηση. Ακολουθεί την κλασσική φιλοσοφία των αρχών του Unix σε σχεδιασμό και έτσι είναι διαθέσιμο για τα περισσότερα Unix based λειτουργικά συστήματα, όπως Linux, Minix, FreeBSD.

Ratpoisson:

Το Ratpoison είναι ένας απλός διαχειριστής παραθύρων. Τα παράθυρα είναι πάντα μεγιστοποιημένα και όλοι η επαφή με το περιβάλλον εργασίας γίνεται με την χρήση συνδυασμών του πληκτρολογίων. Προφανώς για πιο προχωρημένους.

Pantheon:

Βασισμένο στο GnomeShell, είναι το γραφικό περιβάλλον της διανομής Elementary η αλλιώς του OSX των φτωχών, όπως αναφέρεται χαριτολογώντας (βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη).

LXQt:

Το LXQt ή LXDE-Qt, είναι ένα νέο ελαφρύ desktop environment, ένα γραφικό περιβάλλον δηλαδή για το Linux και πρόκειται για τη συγχώνευση των LXDE και Razor-Qt. Χρησιμοποιεί το Openbox ως διαχειριστή παραθύρων, ως File Manager τον PCManFM-Qt (πρόκειται για ένα port του PCManFM), το razor-panel desktop panel, καθώς και άλλα QT συστατικά.

ZappWM:

Χρησιμοποιεί ως βάση τον διαχειριστή παραθύρων Fluxbox και στο ROX pinboard desktop environment, με ιδιαίτερη έμφαση στα κοινωνικά δίκτυα και σε cloud χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών έχοντας ως στόχο να προσφέρει ένα απλό και ελαφρύ desktop λειτουργικό και παραμετροποίησιμο. Στη παρούσα φάση, το ZappWM, διαθέτει έτοιμο DEB πακέτο για Debian, Mint, Ubuntu και παράγωγες διανομές (διπλό κλικ επάνω του μόλις κατέβει ώστε να ξεκινήσει η εγκατάστασή του), μα όποιος θέλει μπορεί να κατεβάσει τον κωδικά του και να το “χτίσει” στη διανομή του (αργεί κάμποσο αυτό).


UPDATE: Δείτε επίσης:

Νέα Γραφικά Περιβάλλοντα στο Linux: Ποια είναι, πόσα και γιατί.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top