BETA

Μultimedia από το desktop στο smartphone/tablet σας: Οι καλύτερες εφαρμογές

Εικόνα Helen

streaming

Στην ουσία, η "βάση" των αρχείων μας, βρίσκεται στον υπολογιστή μας και πιο συγκεκριμένα στον/στους σκληρό/ους μας δίσκο/ους. Από την άλλη, με την επέκταση και τη χρήση των φορητών συσκευών, επόμενο είναι να θελήσουμε αρκετές φορές να έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία και κυρίως σε multimedia, προκειμένου να τα παρακολουθήσουμε απομακρυσμένα, είτε από τα τηλέφωνα/tablet μας, ή ακόμα και από την τηλεόρασή μας, αν υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Όλα τα smart-phones, tablets αλλά και οι νέες τηλεοράσεις διαθέτουν δυνατότητα σύνδεσης με το router μας.
Αφού λοιπόν συνδέονται στο router του σπιτιού μας αλλά και ο υπολογιστής συνδέεται, τότε γιατί να μην αναπαράγουμε το multimedia περιεχόμενο που έχουμε στον υπολογιστή μας σε αυτές; Μιλάμε για κάθε είδος multimedia, όπως ταινίες, μουσική, φωτογραφίες. Εδώ βέβαια, κάποιος μπορεί να πει πως:

είναι πλέον, το πιο εύκολο και σε αυτό συμβάλλει δραστικά το cloud.

Όντως υπάρχει το cloud, παρ’ ολ’ αυτά η λύση και πάλι μπορεί να μην είναι αρεστή ή και προσιτή πάντα, οπότε σε αυτή την περίπτωση η πιο καλή λύση είναι το streaming ανάμεσα στις συσκευές μας. Και εδώ έχουμε αρκετές λύσεις εύκολες και προσιτές στον καθένα, με ευκολία χρήσης, η κάθε μια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και περιβάλλον που μπορούν να συμβάλουν δραστικά σε αυτό, είτε μέσω ενός τοπικού δικτύου (με την ίδια wifi σύνδεση), είτε ακόμα και πολύ απομακρυσμένα, μέσω διαδικτύου (με την προϋπόθεση πως ο τοπικός υπολογιστής μας, είναι ανοιχτός και συνδεδεμένος στο διαδίκτυο). -Βρήκαμε τις πιο καλές λύσεις γι' αυτό και σας τις παρουσιάζουμε. Όλες δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα, ωστόσο η κάθε μια έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και λογική.
Όλες όμως είναι απολύτως φιλικές και μπορεί να τις χειριστεί ο καθένας, μα και να τρέξουν μια χαρά ακόμα και σε πιο χαμηλό hardware. Μη σας επηρεάσει η σειρά παρουσίασης, είναι απολύτως τυχαία. Όλα είναι διαθέσιμα για Linux, Windows, OSX, Android και αρκετά και για iOS, καθώς όπως είναι φυσικό προϋποθέτουν την εγκατάστασή τους τόσο στον υπολογιστή σας, όσο και στην συσκευή σας και στις περισσότερες περιπτωσεις (ιδιαίτερα για απομακρυσμένη σύνδεση), απαιτείται και η δημιουργία ενός λογαριασμού, με κάποιο ασφαλές password και μια έγκυρη διεύθυνση mail. Να προσθέσουμε πως στο τέλος, υπάρχει και ένας τρόπος χωρίς άμεση χρήση κάποιας εφαρμογής στον υπολογιστή σας, αναλαμβάνοντας αυτόν τον ρόλο ο VLC Media Player:

1. Veetle

To Veetle είναι ένα live video streaming viewing και broadcasting service που σας επιτρέπει να μεταδώσετε και να μοιραστείτε τα βίντεό σας, εύκολα και γρήγορα. Σε αντίθεση με άλλα live-streaming sites, μπορούν να μεταδίδονται σε έναν απεριόριστο αριθμό τηλεθεατών σε κάθε δεδομένη στιγμή και σε υψηλή ποιότητα.

>>> Πλήρης παρουσίαση και εγκατάσταση του Veetle.

2. Plex

Το Plex είναι μια πολύ δυνατή εφαρμογή και υπηρεσία η οποία γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ του υπολογιστή σας και του οικιακού home theater, είτε ενός Android Pocket-Size Media Center ή για παρακολούθηση και διαμοιρασμό multimedia ανά πάσα στιγμη και από οποιαδήποτε συσκευή. Tο Plex πρόκειται στην ουσία για έναν media server streeming, προσφέροντας παράλληλα ένα πολύ όμορφο και πλήρως παραμετροποίησιμο γραφικό περιβάλλον για την πλήρη διαχείριση των αρχείων μας.

>>> Πλήρης παρουσίαση και εγκατάσταση του Plex.

3. Subsonic

Το Subsonic, είναι ένα web-based media streamer που επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στα multimedia αρχεία σας από παντού και από οποιοδήποτε υπολογιστή. Υποστηρίζει σχεδόν όλα τα media formats καθώς και τη μετατροπή των αρχείων on the fly. Επίσης, περιλαμβάνει ένα δέκτη Podcast και διαθέτει ένα χαρακτηριστικό, το jukebox που σας επιτρέπει να ελέγχετε τι παίζει στον υπολογιστή σας από το κινητό σας τηλέφωνο.

>>> Πλήρης παρουσίαση και εγκατάσταση του Subsonic.

4. OnAir Player

Ο OnAir Player είναι ένας music player που σας δίνει απομακρυσμένη πρόσβαση ροής σε όλα τα μουσικά αρχεία στον υπολογιστή σας, tablet, τηλέφωνο, ακόμα και τηλεοράσεις που υποστηρίζουν αυτή τη δυνατότητα (DLNA).

>>> Πλήρης παρουσίαση και εγκατάσταση του OnAir Player.

5. ReadyMedia

Το ReadyMedia (παλαιότερα γνωστό ως MiniDLNA) είναι ένα απλό λογισμικό διακομιστή πολυμέσων, με στόχο να είναι πλήρως συμβατό με DLNA/UPnP-AV clients.

>>> Πλήρης παρουσίαση και εγκατάσταση του ReadyMedia.

6. AirStream

Το AirStream, είναι μια ευέλικτη εφαρμογή του είδους, με την οποία μπορούμε να έχουμε απομακρυσμένη πρόσβαση σε αρχεία καθώς και να stream-αρουμε multimedia περιεχόμενο που βρίσκεται στον υπολογιστή μας, από το τηλέφωνό μας.

>>> Πλήρης παρουσίαση και εγκατάσταση του AirStream.

7. Μέσω VLC Media Player

Και τέλος, μια λύση μέσω του VLC Media Player στο desktop μας και της αντίστοιχης εφαρμογής VLC Direct Pro στην Android συσκευή μας (smartphone/tablet). Η λύση είναι απλή, μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα, καθώς ο VLC είναι διαθέσιμος γι' αυτά.

>>> Δείτε τη σχετική διαδικασία.

 

Αυτές είναι ορισμενες από τις καλές λύσεις για steraming από τον υπολογιστή σας στις συσκευές σας, προσιτές και εύχρηστες η κάθε μια με τις ιδιαιτερότητες της. Διαλέξτε ανάλογα τις ανάγκες σας και του τι σας εξυπηρετεί από τα όσα προσφέρει η κάθε μια.

 • Σχόλια

7 Comments:

 1. Εικόνα Tsaros
  Tsaros (χωρίς επαλήθευση)Δεκ 31, 2013 12:50 ΜΜ

  To XBMC που είναι;

 2. Εικόνα constantinos
  constantinosΔεκ 31, 2013 14:53 ΜΜ

  Να κάνει τι ακριβώς το XBMC σε αυτές τις εφαρμογές; Δεν είναι media centers είναι εφαρμογές για sreaming από pc σε Android/iOS και μόνο γι' αυτό.

 3. Εικόνα debianass
  debianass (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 27, 2016 18:56 ΜΜ

  Εκτός του streaming μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ταινίες από smb shared αποθηκευτικό μέσο στην android συσκευή του. Απλά θα πρέπει να το προσαρτήσει με κάποια εφαρμογή όπως ο (android) Total Commander (free) ή Es File Explorer (η free version κάνει). Από κει και πέρα, μπορεί να παρακολουθεί αρχεία video απευθείας από τον προσαρτημένο δίσκο. Αν θέλει να βλέπει και υπότιτλους από αρχείο srt, χρησιμοποιεί τον BS player (η free version αρκεί επίσης).
  Εκεί που έχει περισσότερο νόημα το streaming είναι σε torrent/magnet shared αρχεία video τα οποία μπορούμε να κάνουμε stream από linux με το Peerflix.

 4. Εικόνα Maria
  MariaΜάιος 27, 2016 21:56 ΜΜ

  Και για όσες/όσους δεν τα πάνε καλά με τα αγγλικά, για το Peerflix, εδώ: http://osarena.net/hacks-guides/pos-na-anaparagagete-archia-vinteo-apeft...

  Και βέβαια, υπάρχει πάντα και η λύση του airplay για προβολή προς σμαρτφόνια, τάμπλετς:
  http://osarena.net/faqs/multimedia-apo-to-desktop-sto-smartphonetablet-s...

   

 5. Εικόνα Savvas
  Savvas (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 13, 2017 16:34 ΜΜ

  Helen δεν ξέρω αν το έχεις υπόψη σου και αν ανήκει στην κατηγορία που περιγράφεις, αλλά υπάρχει και το MiniDLNA.
  Ελάχιστη και εύκολη παραμετροποίηση στο pc και έτοιμο. Οι καινούριες TV έχουν dlna και για κινητά/τάμπλετ αρκεί
  ένας player με dlna

 6. Εικόνα Maria
  MariaΦεβ 13, 2017 16:50 ΜΜ

  Σάββα (Savvas), το λέμε στο άρθρο και το MiniDLNA:

  Το ReadyMedia (παλαιότερα γνωστό ως MiniDLNA) είναι ένα απλό λογισμικό διακομιστή πολυμέσων, με στόχο να είναι πλήρως συμβατό με DLNA/UPnP-AV clients.

  >>> Πλήρης παρουσίαση και εγκατάσταση του ReadyMedia.

 7. Εικόνα Savvas
  Savvas (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 13, 2017 17:43 ΜΜ

  Με συγχωρείτε, το διάβασα φευγαλέα και δε το πρόσεξα

Scroll to Top