BETA

Τα καλύτερα Terminal Emulators στο Linux

Εικόνα constantinos

Το τερματικό/κονσόλα/bash, είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο και μέσω αυτού ο χρήστης έχει τρομερές δυνατότητες επέμβασης σε οποιοδήποτε σημείο στο σύστημα του.
Είναι αυτό που αποκαλούμε γραμμή εντολών και κάτι τέτοιο έχουν όλα τα λειτουργικά συστήματα, με την διαφορά πως τα Unix based, όπως για παράδειγμα τα Linux και OSX, δεν ντρέπονται να το έχουν φανερό και με αποτελεσματική χρήση.
Άλλωστε πλέον στις εποχές μας έχει απομυθοποιηθεί ο φόβος με αυτό που είχαν οι πιο νέοι χρήστες. Δεν χρειάζεται καποιος να ξέρει εντολές η να έχει γνώσεις ειδικευμένες. Τα πάντα πλέον δίνονται από έγκυρες σελίδες με copy-paste. Στην ουσία είναι το ίδιο με το κλικ > next, με την διαφορά πως η δουλειά μας γίνεται πιο γρήγορα και χωρίς την κατανάλωση πόρων που θα είχε αν γινόταν μέσω gui.
Άλλωστε το κάθε κλικ που κάνετε, σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα, αντιστοιχεί και σε κάποια εντολή που τρέχει στο παρασκήνιο, κάτω από το gui και εκτελεί τις ανάλογες διαδικασίες σε χρόνο dt, ώστε να δώσει το αποτέλεσμα από το κάθε κλικ που κάνετε.
Ε, με το τερματικό/κονσόλα, βλέπετε στην πράξη αυτές τις διεργασίας και μάλιστα αν κάτι πάει στραβά, μπορείτε να δώσετε τα αποτελέσματα αυτών σε κάποιους πιο έμπειρους ώστε να σας βοηθήσουν αποτελεσματικά, καθώς το προσβεβλημένα θα είναι φανερό και συγκεκριμενο και όχι υποθετικό.

[box]Έχουμε αναφερθεί πολύ αναλυτικά σε αυτό κατά το παρελθόν, έχοντας δώσει ένα σωρό tips μα και βοηθήματα που μπορούν να σας κάνουν την ζωή πιο εύκολη με αυτό (κάποια είναι και για OSX, εκτός από Linux):

Στο συγκεκριμενο άρθρο θα βρείτε:

-Μικρά Tips που με μια και μόνο εντολή θα μπορείτε να έχετε διάφορες, σημαντικές κάποιες φόρες, πληροφορίες για το σύστημα σας.
-Μικρά Tips που με μια και μόνο εντολή θα μπορέσετε να κάνετε πράγματα που ίσως θα θέλατε, μα δεν ξέρατε πως.
-Εφαρμογές, όπως music players, browsers, chat, παιχνιδάκια και άλλες που τρέχουν μέσω τερματικού/κονσόλας, χωρίς δαπάνη πόρων.
-Γραφικό εργαλείο που μας επιτρέπει με κάποια κλικ, να επιλέγουμε εντολές, χωρίς να χρειάζεται να θυμόμαστε τίποτα!
-Μικρά και με απλά ελληνικά εισαγωγικά μαθήματα στον κόσμο του bash η τερματικού/κονσόλας.
-Εντολές που ΔΕΝ πρέπει ποτέ να δέσετε στο σύστημα σας, αν τις βρείτε κάπου στο διαδίκτυο.
-Eye candy για το τερματικό/κονσόλα σας, ως και κομψά wallpapers με εντολές, ώστε να έχετε πάντα μπροστά σας, τις βασικότερες.
-Και αρκετά ακόμα...

[/box]

Άλλωστε η κάθε διανομή διανομή Linux, έχει ενσωματωμένο κάποιο τερματικό/κονσόλα και σχεδόν πάντα, έστω και μια φορά, καποιος χρήστης θα χρειαστεί να δώσει, έστω και copy-paste, κάποια εντολή στο τερματικό του.
Όχι πως είναι υποχρεωτικό. Τα πάντα μπορούν να γίνουν μέσω γραφικού περιβάλλοντος με κάποια κλικ η με μια σειρά από αυτά. Είναι σίγουρο όμως πως αν δοκιμάσετε κάποια πράγματα από τερματικό/κονσόλα σας, θα δείτε πως έχει μια... μαγεία.

Εκτός όμως από το προεπιλεγμένο τερματικό/κονσόλα που έχουν οι Linux διανομές και γενικότερα τα Unix συστήματα, υπάρχουν και άλλα τέτοια εργαλεία που ίσως προσθέτουν περισσότερη χρηστικότητα, μα και... eye-candy!
-Ελάτε να δούμε τα πιο δημοφιλή από αυτά, με εντελώς τυχαία σειρά παρουσίασης:

Tilda Terminal Emulator


Ένα αναδυόμενο τερματικό που εμφανίζεται/κρύβεται με το πάτημα ενός πλήκτρου, παρέχοντας και την δυνατότητα γα πολλά tabs, δηλαδή για περισσότερα του ενός συγχρόνως ανοιχτά.
Αυτό λογικά, υπάρχει στους διαχειριστές πακέτων (Κέντρο Λογισμικού, Synaptic, Yum, Yast, Software Manager, κλπ) όλων των διανομών και μπορείτε αναζητώντας το εκεί (tilda), να το εγκαταστήσετε μ' ένα- δυο κλικ.
Παρουσίαση

Guake Terminal Emulator


Το Guake είναι πολύ πιο έξυπνο από το κλασικό Τερματικό, επειδή μπορεί και κρατάει στη μνήμη του, ως ακόμα και τις συντομεύσεις πληκτρολογίου.
Το Guake έχει ακόμα το παράδοξο να είναι ιδανικό γι’ αυτούς που χρησιμοποιούν τερματικό/κονσόλα σπάνια, όπως και γι’ αυτούς που χρησιμοποιούν Τερματικό για τα πάντα!
Παρουσίαση

Terra Terminal Emulator


Ομοίως με τα παραπάνω, προσφέρει ένα αναδυόμενο τερματικό και με δυνατότητα διάσπασης οριζόντια η κάθετα η και με tabs για περισσότερα του ενός συγχρόνως ανοιχτά.
Παρουσίαση

Τerminator Terminal Emulator


Ουδεμία σχέση με το γνωστό έργο καθώς πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βοήθημα, που μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε από ένα μέχρι όσα τερματικά θέλουμε συγχρόνως, σ’ ένα και μόνο παράθυρο.
Αυτό είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο αν θέλουμε να κάνουμε κάμποσα πράγματα συγχρόνως μεσώ του Τερματικού.
Και δε μιλάμε μόνο για δουλειάς. Μπορούμε ν’ ακούμε μουσική, να βλέπουμε τα RSS μας, να μιλάμε στο IRC, να κάνουμε τ’ updates του συστήματος μας, να τρέχουμε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή, ακόμα και να σερφάρουμε στο web.
Παρουσίαση

Screenlet Terminal Emulator


Το Terminal Screenlet θα ενθουσιάσει όσες και όσους δουλεύετε συχνά με τερματικό, αφού θα το έχετε μόνιμα μπροστά όπως ακριβώς το desktop σας.
Πρόκειται για ένα screenlet που οποτε το καλούμε έχουμε ένα ολόκληρο terminal στο desktop μας!
Παρουσίαση

Terminology

To Terminology, πρόκειται για ένα από τα πιο νέα του είδους και θα κάνει πολλούς να αναθεωρήσουν την όποια άποψη έχουν για το τερματικό. Έχει δημιουργηθεί για τον διαχειριστή παραθύρων (“γραφικό περιβάλλον”) του Enlightenment (Ε-17) και σιγουρα όσοι τρέχετε την (Ubuntu based) διανομή Bodhi θα το έχετε απολαύσει (όπως και σε όποια άλλη διανομή με Ε-17). Μπορεί φυσικά, να χρησιμοποιηθεί και σε οποιοδήποτε άλλο γραφικό περιβάλλον, ενώ περιλαμβάνει όλες τις λειτουργίες του τερματικού/κονσόλας, είναι συγχρόνως και Terminal Multiplexer, μα συγκεντρωνει και κάποια χαρακτηριστικά, τα οποία δεν υπαρχουν αλλού, παρουσιάζοντας ως σύνολο μια eye-candy εμφάνιση, με πλήρη χρηστικότητα, λειτουργικότητα και παραμετροποίηση.

Φυσικά υπάρχουν αρκετά ακόμα και αν κάνετε αναζήτηση στους διαχειριστές πακέτων σας, θα βρείτε κάμποσα.
Τα παραπάνω όμως είναι και τα πιο ενδιαφέροντα.

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα alex
  alex (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 07, 2013 13:16 ΜΜ

  yakuake ...

 2. Εικόνα Stathis
  StathisΙαν 07, 2013 15:37 ΜΜ

  Terminology του Enlitenment

Scroll to Top