BETA

Τι είναι και η βασική χρήση του IRC

Εικόνα Helen

Screenshot-4 Ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα στο διαδίκτυο, είναι και το IRC, τ’ οποίο γνώρισε άνθιση στις πρώιμες εποχές του web. Αν και αρκετοί το θεωρούν ξεπερασμένο, μόνο τέτοιο δεν είναι καθώς το IRC συγκεντρώνει τεράστια πληροφορία για κάθε τι που μπορεί να φανταστεί κάποιος, έχει ομάδες και κανάλια κάθε θεματολογίας και ενδιαφέροντος, ενώ στα πιο ενδότερα, θα βρει ακόμα περισσότερα. Είναι ένα από τα μέσα, τα οποία χρησιμοποιούνται για ακτιβιστικούς σκοπούς. Φυσικά, η κάθε ομάδα μπορεί να δημιουργήσει κάποιο δικό της κανάλι στο IRC και άπειρα τέτοια δημιουργούνται καθημερινά, είτε για μια μόνο χρήση, είτε για περισσότερες.

Τι είναι το IRC:

Το IRC (Internet Relay Chat) είναι ένας χώρος συναντήσεων και συζητήσεων οι οποίες πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά με την συμμετοχή χρηστών του Internet από ολόκληρο τον κόσμο. Το IRC είναι μια υπηρεσία που λειτουργεί με το πρότυπο client - server. Για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτήν ο χρήστης χρησιμοποιεί ένα client πρόγραμμα μέσω του οποίου συνδέεται με κάποιον από τους πολλούς IRC servers που υπάρχουν στο δίκτυο. Ο IRC server φιλοξενεί τις συζητήσεις (κανάλια), διαβιβάζει τα μηνύματα κάθε καναλιού στον client του χρήστη και εκτελεί άλλες διάφορες εργασίες που απαιτούνται για τη λειτουργία της υπηρεσίας IRC (π.χ. συνδέσεις, αποστολή μηνυμάτων κ.λπ.). Οι χρήστες του IRC "συναντιόνται" στα κανάλια (Channels) για να συζητήσουν είτε ιδιωτικά είτε σαν ομάδες. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση ή στον αριθμό των καναλιών που θα δημιουργηθούν. Φυσικά, όσο περισσότερος φόρτος ανατίθεται στο ίδιο μηχάνημα & γραμμή τόσο περιορίζονται οι επιδόσεις. To IRC, τόσο ως πρωτόκολλο, όσο και σε εφαρμογές server και client δημιουργήθηκε το 1988 από τον Φιλανδό Jarkko Oikarinen, εργαζόμενο -τότε- στο Πανεπιστήμιο του Oulu και σήμερα στην Google. Ο Oikarinen ήθελε να αντικαταστήσει το υπάρχον σύστημα συνομιλιών του Πανεπιστημίου του, MUT ή Multi-User Talk, και εμπνευσμένος από το πρωτόκολλο Relay -εχμ- σπατάλησε πέντε χρόνια της ζωής του, συχνά παρέα με τον Markku Savela ή τον Darren Reed, για να δημιουργήσει και να βελτιώσει το IRC. Το IRC πήρε διεθνή φήμη κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Περσικού το 1991, όπου ενημερώσεις απ'όλον τον κόσμο περνούσαν μέσα από το δίκτυο, και οι περισσότεροι χρήστες του irc που ήταν συνδεδεμένοι εκείνη την ώρα συγκεντρώνονταν σε ένα απλό κανάλι για να ακούσουν αυτές τις ανακοινώσεις. Το IRC είχε παρόμοιες χρήσεις κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος κατά του Boris Yeltsin τον Σεπτέμβριο του 1993, όπου οι χρήστες του IRC από την Μόσχα έδιναν ζωντανές πληροφορίες σχετικά με την εκεί ασταθή κατάσταση.Όπως βλέπετε, το IRC είναι ένας υπέροχος τρόπος για να μιλάτε με ανθρώπους απ'όλον τον κόσμο για τα πάντα.

Το IRC επιτρέπει σε ανθρώπους απ' όλον τον κόσμο να λάβουν μέρος σε συζητήσεις. Είναι το μέρος όπου το Internet ζωντανεύει!

Όπως στη ζωή -και στο IRC - δεν έχουν κάτι ενδιαφέρον να πουν όλοι οι χρήστες, αλλά ορισμένοι έχουν, και πολλοί έχουν αναπτύξει γερές φιλίες και σχέσεις μέσα από το IRC. Ακόμη και γάμοι έχουν προκύψει από αυτές τις σχέσεις. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι έχουν εθιστεί τόσο πολύ με το να συζητούν στο Internet ώστε υπάρχει και ένα Usenet newsgroup που ονομάζετε alt.irc.recovery. Η αξία του IRC εξαρτάται από το πώς το χρησιμοποιείτε. Μπορεί να σας κρατήσει συντροφιά όταν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, μπορεί να σας διασκεδάσει και να σας ψυχαγωγήσει. Μπορεί όμως ακόμη να σας εκθέσει και σε δυσάρεστες συμπεριφορές. Οι συζητήσεις μπορούν να γίνουν άγριες, και ο καθένας (άνδρας ή γυναίκα) που ρίχνετε σε μία κοπέλα είναι πιθανόν να χλευαστή. Πραγματικά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με συζητήσεις περί sex, διαφθοράς και βρωμιά στο IRC και πρέπει να επιστήσετε την προσοχή σας στο να μην επιτρέπετε στα παιδιά σας να μπαίνουν στο IRC χωρίς επιτήρηση. Αντίθετα με το World-Wide Web, όπου οι αρχάριοι χρήστες μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως, το IRC ίσως φανεί δύσκολο την πρώτη φορά που το χρησιμοποιείτε. Όταν μάθετε ορισμένες βασικές εντολές, το IRC γίνεται πολύ εύκολο στην χρήση. Client είναι κάποιος χρήστης που συνδέεται σ’ έναν server ή όπως αναφέρει το RFC 1459:

client είναι ο,τιδήποτε συνδέεται σ’ έναν server και δεν είναι server. Αυτό περιλαμβάνει τρεις χαρακτηριστικές κατηγορίες: τους χρήστες που συνδέονται για να συνομιλήσουν, τα bots και τα bouncers.

IRC nick-names:

Όπως ακριβώς χρειάζεστε έναν Web browser για να χρησιμοποιήσετε το διαδίκτυο, έτσι χρειάζεστε έναν IRC client για να συνδεθείτε σε έναν IRC server. Όταν έχετε κατεβάσει και εγκαταστήσει έναν IRC client μπορείτε να συνδεθείτε με κάποιον IRC server και να συζητήσετε. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να διαλέξετε ένα ψευδώνυμο (nickname); όλοι στο IRC χρησιμοποιούν ένα. Σύντομα οι χρήστες θα σας αναγνωρίζουνε από το ψευδώνυμό σας, ή ακόμα θα το ψάχνουνε στο IRC. Διαλέξτε το ψευδώνυμό σας με προσοχή, θα είναι το εικονικό -εσείς-. Κάθε χρήστης έχει ένα χαρακτηριστικό hostmask, της μορφής:

nickname![email protected]/FQDN

Πρόκειται περί μιας πλήρης διεύθυνσης επικοινωνίας εντός του IRC, που μοιάζει λίγο με τις διευθύνσεις email. Το nickname είναι το ψευδώνυμο που έχεις επιλέξει, και μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Το ident είναι ένα ακόμη πρωτόκολλο του internet, παμπάλαιο και άχρηστο σήμερα, που υποδηλώνει -ή μάλλον, υποδήλωνε- ποιος χρήστης είσαι στον υπολογιστή απ’ τον οποίο συνδέεσαι σε μια υπηρεσία — καλή ώρα στο IRC. Τα περισσότερα προγράμματα IRC σήμερα περιλαμβάνουν λειτουργίες για να ορίσεις μόνος σου το ident. Το hostname ή το FQDN είναι η ονομαστική μορφή της IP από την οποία συνδέεσαι.

Τα βασικά μέρη ενός καναλιού IRC:

Οι απλοί χρήστες, εγώ κι εσύ δηλαδή, συνδέονται σ’ έναν server, μπαίνουν σε κάποια κανάλια ή βρίσκουν άλλους χρήστες και… συνομιλούν. Όταν κουραστούν, αποχαιρετούν τους συνομιλούντες τους, αποσυνδέονται και αυτό ήταν. Τα bots, τώρα, είναι αυτοματοποιημένοι clients -σκέψου προγράμματα- που συνδέονται σε κάποιον server, πιθανότατα μπαίνουν σε κάποια κανάλια κι επιτελούν εργασίες. Αυτές είναι πολλές και ποικίλες: από το να διασκεδάζουν τους χρήστες με παιχνίδια, το να κρατάνε το πλήρες ιστορικό καναλιών, ή να ελέγχουν τη πρόσβαση σ’ αυτά — και οτιδήποτε στο ενδιάμεσο. Τα bots συνήθως “τρέχουν” από κάποιον υπολογιστή που ‘χει μόνιμη πρόσβαση στον server, για ευνόητους λόγους — δεν έχει και πολύ νόημα να κρατάς ιστορικό καναλιού μόνο όταν είσαι συνδεδεμένος, για παράδειγμα! Το πιο δημοφιλές IRC bot (και το πιο παλιό που ακόμη συντηρείται) είναι το Eggdrop. Τα bouncers ή bnc, τέλος, είναι επίσης ειδικά προγράμματα που συνδέονται σ’ έναν server και κατόπιν ένας ή περισσότεροι χρήστες συνδέονται σ’ αυτά για να ‘χουν πρόσβαση στο δίκτυο. Όπως και τα bots, χρησιμεύουν στο να υπάρχει μόνιμη πρόσβαση, για να κρατάνε ιστορικό κτλ. Υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα-bouncers (όπως το ZNC), αλλά και ενδιάμεσες λύσεις — (geek mode: ON) όπως το να τρέχεις ένα γενικό πρόγραμμα για IRC σε τερματικό εντός screen και να συνδέεσαι σ’ αυτό από άλλους υπολογιστές. Δημοφιλές πρόγραμμα για την τελευταία κατηγορία είναι το irssi. Όλα τα κανάλια έχουν διαχειριστές — ή operators. Οι operators συνήθως σημειώνονται με το σύμβολο @ πριν από το nickname τους, και μπορούν να κάνουν διάφορες εργασίες στο κανάλι: από το να διώξουν άτομα που δεν συμπεριφέρονται σωστά (διάβασε: παπαρίζονται) ή να τους απαγορεύσουν τη μελλοντική είσοδο, ως το να αλλάξουν το θέμα συζήτησης (topic) του καναλιού. Το τελευταίο δεν το παρατηρεί ποτέ κανείς, αλλά hey!, είναι καλό να γνωρίζεις ότι υπάρχει, σωστά;

Clients (εφαρμογές) για το IRC:

Για αρχή, προκειμένου να συνδεθείς σ’ οποιοδήποτε δίκτυο IRC, χρειάζεσαι έναν client.  Υπάρχει πλήθος λογισμικού για όλα τα λειτουργικά συστήματα για πρόσβαση στο IRC, ενώ αυτή μπορεί να γίνει και απ’ ευθείας μέσω κάποιου browser, μπαίνοντας σε κάποιο δίκτυο, όπως για παράδειγμα σε αυτό του Freenode. Αρκεί ν’ ανοίξει κάποιος τον διαχειριστή πακετων (Κέντρο Λογισμικού, yum, Yast, Synaptic, Software Manager, κλπ) της διανομής του και να κάνει μια αναζήτηση για irc και θα δει αρκετές εφαρμογές, ώστε να επιλέξει προς εγκατάσταση. Ίσως, οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές του είδους, να είναι τα Xchat και mIRC. Ωστόσο, η λογική, ο σχεδιασμός και η φιλοσοφία του IRC, είναι η απλότητα, λιτότητα, ασφάλεια των συζητήσεων και ταχύτητα και μέσω των εντολών του, επιταχύνει τις διαδικασίες, κάνοντας τα ζητούμενα. Όχι άδικα λοιπόν που εφαρμογές, όπως το IRSSI που τρέχει μέσω τερματικού/κονσόλας, κάνει θραύση και θεωρείται πολύ πιο εύχρηστο από αντίστοιχες εφαρμογές με πλήρες γραφικό περιβάλλον και τα πιο αξιόλογα, μπορείτε να τα βρείτε στην αρχή αυτού του άρθρου: Instant Messengers-εφαρμογές επικοινωνίας στο Linux [μέρος 2ο].

Τα IRC κανάλια:

Δεν είναι παράξενο για έναν IRC server να έχει δεκάδες, εκατοντάδες ή ακόμη χιλιάδες κανάλια ανοιχτά ταυτόχρονα. Υπάρχουν ορισμένα μόνιμα κανάλια, αλλά τα υπόλοιπα ανοίγουν και κλείνουν συνέχεια. Παρόλο που το όνομα ενός καναλιού συνήθως απεικονίζει τον γενικό χαρακτήρα της συζήτησης που λαμβάνει μέρος στο κανάλι, κάθε κανάλι μπορεί να έχει ένα συγκεκριμένο τίτλο. Τα ονόματα των καναλιών τείνουν να παραμένουν σταθερά, ενώ οι τίτλοι αλλάζουν συνέχεια. Για παράδειγμα, σε ένα κανάλι που ονομάζετε "PC Users" ο τίτλος μπορεί να είναι "Windows  Bug Fixes" τη μία μέρα και "How to Choose a High Speed Modem" την επόμενη. Θα παρατηρήσατε ότι όλα τα ονόματα των καναλιών ξεκινάνε με #. Μπαίνοντας σε κανάλι πληκτρολογήστε ορισμένους χαιρετισμούς και θα τους δείτε να εμφανίζονται στην οθόνη, μαζί με ο,τιδήποτε άλλο γράφουν οι υπόλοιποι χρήστες. Ίσως να νιώσετε χαμένος στην αρχή, αφού μπήκατε μέσα σε μία συζήτηση που είναι ήδη εν εξελίξει. Στη πραγματικότητα, αρκετές συζητήσεις ξεκινάνε κατ'ευθείαν. Θα ήταν ωραία να μπορούσατε να πάρετε μία λίστα με όλα αυτά τα κανάλια που περιέχουν μόνο ευχάριστες, με γέλιο συζητήσεις, αλλά δυστυχώς δεν μπορείτε. Αντίθετα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε την εντολή '/LIST', όπου εμφανίζει μία λίστα με όλα τα κανάλια που είναι ανοιχτά για το κοινό, τον αριθμό των χρηστών που βρίσκονται σε κάθε ένα από αυτά και ένα τίτλο για αυτά που τον παρέχουν. Οι τίτλοι των καναλιών ορίζονται από τον χρήστη που δημιουργεί ή διαχειρίζεται το κανάλι, και ονομάζετε channel operator (διαχειρισθείς καναλιού) ή 'op'. Στο IRC πολλοί άνθρωποι μπορούν να συμμετέχουν ταυτόχρονα σε συζητήσεις μέσα σε ένα ή πολλά κανάλια. Δεν υπάρχουν όρια όσο αναφορά το πλήθος των ανθρώπων που μπορούν να πάρουν μέρος σε μία συζήτηση και δεν υπάρχουν όρια στο πλήθος των καναλιών που μπορούν να δημιουργηθούν. Το μόνο που σας περιορίζει είναι η ταχύτητα που γράφετε.

Το IRC μπορεί να είναι διασκεδαστικό και γεμάτο πληροφορίες και γίνεται  με ταχείς ρυθμούς μία από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες στο Internet.

Οι συζητήσεις δεν περιορίζονται στο τι γίνεται μέσα στα κανάλια. Μπορείτε να έχετε προσωπικές συζητήσεις την ίδια στιγμή! Εάν, για παράδειγμα, θέλετε να μιλήσετε στον Τάδε ιδιαιτέρως, μπορείτε να του στείλετε ένα μήνυμα, όπως:

/MSG Τάδε Τι λες να μιλήσουμε ιδιαιτέρως για λίγο;

Η εντολή /MSG θα σας ανοίξει μία προσωπική συζήτηση με τον Speedy. Κανένας δεν θα μπορέσει να μπει στην συζήτησή σας! Οι ιδιωτικές συζητήσεις είναι ένα από τα πιο χρήσιμα πράγματα στο IRC. Εκτός του ότι γνωρίζετε καινούργιους ανθρώπους, το IRC είναι επίσης καλό στο να ελαττώσετε τους λογαριασμούς του τηλεφώνου σας, να κάνετε συσκέψεις ή να εξασκείτε μία ξένη γλώσσα. Βέβαια πλέον, μπορείτε ν' ανοίγετε συζητήσεις και με δυο κλικ του mouse σας, μέσα από την εφαρμογή που χρησιμοποιείτε, μα και πλήθος ακόμα εντολών του IRC, έχει γίνει γραφικό περιβάλλον.

Βασικές εντολές IRC

Ωστόσο, κάποιες από τις βασικές εντολές του, είναι οι εξής: Αυτές είναι όλες οι βασικές εντολές IRC. Θα σας φανούν χρήσιμες στα πρώτα σας βήματα: /Join #Κανάλι Μπαίνεις στο συγκεκριμένο κανάλι. /Part #Κανάλι Βγαίνεις από το συγκεκριμένο κανάλι. /Part #Κανάλι <αιτία> Βγαίνεις από το συγκεκριμένο κανάλι με μία αιτία. /List Σου εμφανίζεται η λίστα με όσα κανάλια έχουν έστω και έναν χρήστη μέσα εκείνη τη στιγμή. /List *<λέξη>* π.χ. /List *chat* Σου εμφανίζεται η λίστα με όσα κανάλια έχουν την λέξη chat μέσα σε αυτά και έχουν έστω και έναν χρήστη μέσα εκείνη τη στιγμή. /Links Εμφανίζει τη λίστα με τούς IRC servers στο δίκτυο που είστε συνδεδεμένος. /Me <μήνυμα> Λέει στο συγκεκριμένο κανάλι ή παράθυρο σχετικά με το τι κάνετε. /Ame <μήνυμα> Λέει σε όλα τα κανάλια ή παράθυρα σχετικά με το τι κάνετε. /Amsg <μήνυμα> Στέλνει ένα μήνυμα όλα τα κανάλια που είστε. /Whois <ψευδώνυμο> Δείχνει πληροφορίες σχετικά με τον συγκεκριμένο χρήστη αν αυτός είναι στο IRC εκείνη τη στιγμή. /Nick <ψευδώνυμο> Αλλάζει το ψευδώνυμό σας σε ένα καινούργιο. /Quit <αιτία> Αυτή η εντολή σας αποσυνδέει από το IRC προβάλλοντας ως αιτία της αποχώρησής σας το μήνυμα που θέσατε. /Away <μήνυμα> Αφήνει ένα μήνυμα που εξηγεί πως για κάποιον λόγο δεν προσέχετε στο IRC. Αν κάποιος σας στείλει ένα μήνυμα ή σας κάνει /Whois, βλέπει το μήνυμα που θέσατε ως αιτία, που εξηγεί τον λόγο για τον οποίο δεν προσέχετε στο IRC. /Away Θέτει το /Away <μήνυμα> εκτός λειτουργίας. /Invite <ψευδώνυμο> #Κανάλι Προσκαλεί τον χρήστη στο κανάλι. /msg <ψευδώνυμο> <μήνυμα> Στέλνει ένα μήνυμα στον συγκεκριμένο χρήστη χωρίς να ανοίξει παράθυρο. /Query <ψευδώνυμο> <μήνυμα> Στέλνει ένα μήνυμα στον συγκεκριμένο χρήστη ανοίγοντας ένα παράθυρο με αυτόν. /Topic #Κανάλι έο> Αλλάζει το topic με ένα καινούργιο στο συγκεκριμένο κανάλι. /Kick #Κανάλι <ψευδώνυμο> Βγάζει προσωρινά τον χρήστη απ’ το κανάλι. Εάν θέλετε μπορείτε νά προσθέσετε και μιά αιτία. /Mode #Κανάλι +o <ψευδώνυμο> Κάνει τον χρήστη διαχειριστή καναλιού (channel operator). /Mode #Κανάλι +v <ψευδώνυμο> Δίνει voice (+) σε έναν χρήστη. Οι παραπάνω εντολές /Mode… για να βγούν εκτός λειτουργίας ή να πάρεις το op (@) από κάποιον χρήστη, δεν έχουν παρά να γραφούν ακριβώς το ίδιο με την μόνη διαφορά αντί για + μπροστά από το είδος Mode που θέσατε να μπει ένα . Θα επαναλάβουμε όμως πως δεν είναι ανάγκη να σας τρομάζουν τα πιο πάνω, καθώς όπως είπαμε, όλα πλέον γίνονται και με κάποια κλικ, από την εφαρμογή που χρησιμοποιείτε.

Ίσως, οι πιο συνήθεις εντολές, να είναι οι εξής:

 • /nick Nickname: ορίζει το ψευδώνυμο ή nickname σου. Κάθε χρήστης πρέπει να έχει ένα. Όπου Nickname, το ψευδώνυμο που θέλεις να ‘χεις.
 • /list: λίστα όλων των καναλιών που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στον server ή στο δίκτυο.
 • /join #channel: εντολή για να συνδεθείς / να μπεις σ’ ένα κανάλι. Όπου #channel, το όνομα του καναλιού.
 • /privmsg (ανάλογα τον client και: /msg, /m, /query ή /q) #Channel ή Nickname: σου επιτρέπει να στείλεις ένα μήνυμα σ’ ένα κανάλι ή σ’ έναν χρήστη. Όπου #channel, το όνομα του καναλιού, ή, εναλλακτικά, όπου Nickname το όνομα του χρήστη.
 • /notice #Channel ή Nickname: αποστολή ειδοποίησης ή notice σ’ ένα κανάλι ή σ’ έναν χρήστη. Όπου #channel, το όνομα του καναλιού, ή, εναλλακτικά, όπου Nickname το όνομα του χρήστη.
 • /whois Nickname: η εντολή αυτή σου δίνει πληροφορίες για κάποιον χρήστη. Όπου Nickname, το ψευδώνυμό του.
 • /part #channel: έξοδος από το κανάλι. Όπου #channel, το όνομα του καναλιού.
 • /away “μήνυμα εδώ”: σημειώνει πως δεν βρίσκεσαι στο πληκτρολόγιο. Αν δεν χρησιμοποιήσεις μήνυμα, η εντολή /away μόνη της ακυρώνει την κατάσταση away.
 • /quit “μήνυμα εδώ”: αποσύνδεση από τον server. Αν θέλεις, μπορείς να σημειώσεις μ’ ένα μήνυμα γιατί αποσυνδέεσαι.

Screenshot-5

Εν κατακλείδι:

Το αν θα είσαι πλήρως ανώνυμος, επώνυμος, ειλικρινής, ψεύτης, σεξουλιάρης, ιντελεξουάλ, χιουμορίστας, σοβαρός ή ακόμη και δομικό υλικό σ’ ένα δίκτυο είναι καθαρά στο χέρι σου. Αν σέβεσαι τους γύρω σου, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Προσπάθησε να συμπεριφέρεσαι με σεβασμό στους συνομιλητές σου, ασχέτως του αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε σε κάποιο θέμα, και προσπάθησε να εκτιμάς ιδιαίτερα τον χρόνο που αφιερώνουν χρήστες για να σε βοηθήσουν ή διαχειριστές και operators για να “τρέχουν” την υπηρεσία που χρησιμοποιείς. Μην είσαι σπ@σ@ρχίδης, γκρινιάρης ή εριστικός, αργά ή γρήγορα (συνήθως γρήγορα) θα το πληρώσεις. Ανά πάσα στιγμή υπάρχουν operators, τόσο του δικτύου, όσο και στα περισσότερα μεγάλα κανάλια, που μπορούν να σε βοηθήσουν με κάθε σου πρόβλημα. Μην ντρέπεσαι ν’ απευθυνθείς σ’ αυτούς. Ο server στον οποίον συνδέεσαι πιθανότατα έχει ιστοσελίδα που περιγράφει τη σωστή του χρήση. Τα services συνήθως έχουν ενσωματωμένη εντολή βοήθειας, στη μορφή /msg ServiceName help. Δεν θα κουραστείς ιδιαίτερα, πίστεψέ με! Αν δεν ξέρετε κάποιους servers, μπορείτε ν' αρχίσετε από το GRNet ή από το Freenode (όπου είναι και το IRC κανάλι του osarena).

[βασικές πληροφορίες, από: ridge.gr και blog.irc.gr]

 • Σχόλια

7 Comments:

 1. Εικόνα psyxroskianapodos
  psyxroskianapodos (χωρίς επαλήθευση)Νοε 19, 2013 18:08 ΜΜ

  Πάντα είμαι εκεί, αφού ξέρεις δεν έχω ζωή.
  Στους fans δίνωμε και χεχε ΑΣ ΠΟΥΜΕ χεχε αυτόγραφα.

 2. Εικόνα isioskekautos
  isioskekautos (χωρίς επαλήθευση)Νοε 19, 2013 18:47 ΜΜ

  Ενδιαφέρον και χαίρομαι πολύ να έχω αυτόγραφο, χε-χε, από ένα ίνδαλμα που θαυμάζω. Ένα υπόδειγμα ευφυίας, χιούμορ και γνώσεων. Ένα γνήσιο ταλέντο από το μέλλον και κυρίως τόσο ταπεινό.
  Τιμή μου!

 3. Εικόνα psyxroskianapodos
  psyxroskianapodos (χωρίς επαλήθευση)Νοε 19, 2013 09:03 ΠΜ

  Τώρα που μάθατε τί είναι το irc, σας περιμένουμε για κουβεντούλα στο #osarena. Don't be shy

 4. Εικόνα Γιώργος Κ.
  Γιώργος Κ. (χωρίς επαλήθευση)Νοε 19, 2013 11:21 ΠΜ

  Δεν είναι τυχαίο ότι και για αυτό ευθύνεται Φινλανδός. Ένας λαός που επιθυμεί πισωγύρισμα σε κάποιου είδους κομπιουτερικό μεσαίωνα, σκοταδισμό και χούντα.
  Αν ήταν στο χέρι των Φινλανδών, σήμερα δεν θα είχαμε ποντίκια, κάρτες γραφικών, έγχρωμες οθόνες και θύρες USB.
  Η χώρα θέλει ανελέητο βομβαρδισμό (αφού πρώτα φυγαδευτούν στο εξωτερικό οι Nightwish).

 5. Εικόνα anapodoskai psyxros
  anapodoskai psyxros (χωρίς επαλήθευση)Νοε 19, 2013 14:42 ΜΜ

  Θα είσαι και συ εκεί, να μας τα εξηγήσεις καλύτερα, γνωστικό αγόρι;

 6. Εικόνα constantinos
  constantinosΜάιος 19, 2014 21:54 ΜΜ

  Είναι διαφορετική η φιλοσοφία του ενός από το άλλο. Το irc, αν δεν ξέρεις να το ρυθμίσεις ανάλογα, είναι όπως ένα ανοιχτό παράθυρο στο σπίτι σου, όλα φαίνονται. Για απλό chat μια χαρά είναι και CryptoCat με την κρυπτογράφηση που προσφέρει, θα βρεις όμως πιο πολλούς messengers για ιδιωτικότητα, κάνοντας κλικ στο σχετικό tag: #privacyChating.

 7. Εικόνα sabodog
  sabodog (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 20, 2014 16:48 ΜΜ

  Ναι το κατάλαβα ότι η φιλοσοφία τους είναι διαφορετική. Άρα αφού στο IRC όλα φαίνονται είναι καλύτερο για πιο κρυπτογραφημένες συνομιλίες το Cryptocat σε σχέση με IRC χωρίς τις ανάλογες ρυθμίσεις, σωστά ;

Scroll to Top