BETA

Το FBI διαχειριζόταν ιστοσελίδα που διακινούσε παιδικό πορνό

Εικόνα Maria

Το τι εστί FBI, δεν νομίζω πως χρήζει περαιτέρω εξηγήσεων. Με μια αναζήτηση στο osarena και αλλού, θα δείτε πολλά που θα σας κάνουν να πείτε «WTF???!!!». Άλλωστε, όλες οι αντίστοιχες υπηρεσίες ασφαλείας κάνουν πάνω-κάτω τα ίδια.

Αυτήν την φορά πρόκειται για είδηση που έβγαλε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα USA Today (μια από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία αμερικανικές εφημερίδες, μαζί με την The Wall Street Journal και την The New York Times).

Το FBI (Federal Bureau of Investigation - Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών) χάκαρε μια ιστοσελίδα παιδικού πορνό για να «βάλει στο χέρι» τους χρήστες της.

Το ότι έχουν στοχοποιήσει την ανωνυμία, γεγονός. Δεν θα το αναλύσουμε περισσότερο, τα έχουμε ήδη πει πολλάκις, μα και στα άρθρα:
- Το DeepWeb το άντρο των εγκληματιών και... Loooool
- DarkWeb εγκληματίες και loool [μέρος 2ο]

Στο στόχαστρο μπήκε για άλλη μια φορά το Dark / Deep web.
Η ιστοσελίδα ήταν το Playpen (στα ελληνικά, η μετάφραση της λέξη είναι παιδικό πάρκο) και επρόκειτο για ιστοσελίδα του deep web που είχε 23.000 βίντεο και φωτογραφίες παιδικού πορνό. Άρα, ο μόνος τρόπος για να «τσιμπήσουν» αυτούς τους 215.000 χρήστες ήταν μέσω κάποιου trojan (κακόβουλο πρόγραμμα που ξεγελάει τον χρήστη και τον κάνει να πιστεύει ότι εκτελεί κάποια χρήσιμη λειτουργία ενώ, στα κρυφά, εγκαθιστά στον υπολογιστή του άλλα κακόβουλα προγράμματα), βάζοντας ουσιαστικά ιό σε κάποια πορνό βίντεο και, στην συνέχεια, τους παρακολουθούσαν έως ότου οι χρήστες αυτοί συνδέθηκαν σε κάποιον λογαριασμό τους· είτε στο facebook, είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό είτε σε οποιονδήποτε άλλον λογαριασμό που θα έδινε στο FBI αρκετά στοιχεία για να τους παρακολουθεί και να βγάλει ένταλμα έρευνας για έλεγχο του υπολογιστή τους.

[Γιαυτό και τονίζουμε συνέχεια πως, για να πάτε σε αυτόν τον χώρο, θα πρέπει να έχετε και το κατάλληλο μέσο: Για νέους πολίτες του Deep-Dark Web].

Μέσω του malware (του κακόβουλου λογισμικού), το FBI κατάφερε να βρει τα ηλεκτρονικά ίχνη των υπολογιστών (ούτως επείν, τις πραγματικές διευθύνσεις) 1.300 χρηστών και κατάφερε να στοιχειοθετήσει κατηγορίες για 137 εξ' αυτών, ασκώντας εις βάρος τους ποινική δίωξη.

Την εν λόγω ιστοσελίδα, που υπήρχε στο Dark Web από τον Απρίλιο του 2014, την χάκαρε το FBI· κατέσχεσε τον server (διακομιστή) της ιστοσελίδας που ήταν στο Lenoir στην Βόρεια Καρολίνα, τον Φεβρουάριο του 2015 και από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου του 2015 έτρεχε την ιστοσελίδα από τους δικούς του servers στα προάστια της Ουάσιγκτον. Και όχι απλά διαχειριζόταν την ιστοσελίδα, αλλά έβαλε και δικά του βίντεο και φωτογραφίες παιδιών – μιλάμε για φωτογραφίες και βίντεο ακόμα και παιδιών που δεν πήγαιναν καν νηπιαγωγείο.

Για να καταλάβετε τι έκανε, από τα 23.000 βίντεο και φωτογραφίες παιδιών που παρείχε η ιστοσελίδα, τα 9.000 αρχεία ήταν (φιλοξενούνταν) στους σέρβερ του FBI.

Η απίστευτη αυτή επιχείρηση του FBI βγήκε στην φόρα όταν ένας εκ τους συλληφθέντες παιδεραστές μήνυσε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών με την αιτιολογία ότι ο οργανισμός του επέτρεψε να αποκτήσει πρόσβαση στην εν λόγω ιστοσελίδα.

Εκεί, βέβαια, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναγκάστηκε να παραδεχτεί την λειτουργία του δικτυακού τόπου από το FBI, ως μέρος μιας μυστικής επιχείρησης στο βαθύ και σκοτεινό διαδίκτυο που έψαχνε εγκληματίες.

Το FBI δικαιολογήθηκε πως, το να παρέχουν παράνομο υλικό, ήταν μία από τις λίγες επιλογές που είχαν προκειμένου να οδηγήσουν τους εγκληματίες ενώπιον της δικαιοσύνης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπάλληλος του FBI, Ron Hosko που είχε πάρει μέρος σε προηγούμενη (κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και το 2012) επιχείρηση τέτοιου είδους:

We had a window of opportunity to get into one of the darkest places on Earth, and not a lot of other options except to not do it.
There was no other way we could identify as many players.

που σημαίνει:

Είχαμε μία ευκαιρία να διεισδύσουμε σε ένα από τα πιο σκοτεινά μέρη του κόσμου. Οι επιλογές μας δεν ήταν πολλές. Η άλλη εναλλακτική ήταν να μην το κάνουμε.
Δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να καταφέρουμε να πιάσουμε τόσους πολλούς.

Δεν είναι μόνον η παραβίαση των δικαιωμάτων των ατόμων που συνελήφθησαν για την πρόσβαση σε παράνομο υλικό· το FBI κατηγορείται και για το γεγονός πως διένεμε περισσότερο παράνομο υλικό (τα 9.000 αρχεία που λέγαμε πριν), και, ως εκ τούτου, έδινε την δυνατότητα σε περισσότερους ανθρώπους να δουν παράνομο υλικό.

Ο Colin Fieman, δικηγόρος ενός εκ των συλληφθέντων, ζήτησε από τον ομοσπονδιακό δικαστή να απορρίψει τις κατηγορίες της παιδικής πορνογραφίας κατά του πελάτη του.

Στην αγωγή που κατέθεσε στο δικαστήριο, ο δικηγόρος του Jay Michaud λέει πως:

What the government did in this case is comparable to flooding a neighborhood with heroin in the hope of snatching an assortment of low-level drug users.

δηλαδή:

Είναι δηλαδή σαν η κυβέρνηση να διοχετεύει ηρωίνη σε μια γειτονιά για να τσιμπήσει τους μικροχρήστες ναρκωτικών.

 

[Πηγή]

Σχόλιο οsarena:

Φυσικά, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και ακόμα περισσότερες οι αμφιβολίες. Και αυτό επειδή το κάθε FBI, δεν κόπτεται και πολύ για να σταματήσει τα κρούσματα βιασμού και κακοποίησης ανηλίκων με πράξεις, αλλά στοχεύει στην πορνογραφία. Και γιατί αυτό; Μα επειδή η πορνογραφία κάθε είδους είναι εμπόριο που αποφέρει τεράστια κέρδη, όπως επίσης τα ναρκωτικά και τα όπλα. Το ποιοι τα ελέγχουν και τα διακινούν αυτά, δεν είναι δύσκολο να το υποθέσει κάποιος.

Σαφώς και η παιδική πορνογραφία είναι ένα μεγάλο θέμα, όμως το ερώτημα είναι, ποιοι την δημιουργούν; Ο συνοικιακός ντίλερ ίσως ή κάποιοι υπεράνω των νόμων; Επειδή ασχέτως κάθε άλλου - που ό,τι και να ειπωθεί, σωστό θα είναι - η πράξη διαφέρει από αυτόν που χαζεύει φωτογραφίες και βίντεο. Στην πρώτη περίπτωση γίνεται έγκλημα και κακοποίηση, ενώ στην δεύτερη είναι καθαρά εικονικό. Μα όπως έχουμε επαναλάβει δεκάδες φορές, όλα αυτά δεν είναι καθόλου τυχαία για τον πόλεμο που έχει ξεκινήσει στο διαδίκτυο εναντίον της ιδιωτικότητας και της ελευθερίας χρήσης του.

Αναρωτιόμαστε συν τ' άλλα, όταν το FBI διακινούσε αυτήν την πορνογραφία (πού την βρήκε αλήθεια;), έκανε τεστ στους υπαλλήλους του οι οποίοι ασχολήθηκαν με αυτό, ούτως ώστε όσοι τυχόν ερεθίστηκαν με αυτές τις εικόνες, να τους αποπέμπει και να τους οδηγήσει σε δίκη;

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα Valid
  Valid (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 16, 2016 15:13 ΜΜ

  Τι θα πει "ενώ στην δεύτερη είναι καθαρά εικονικό"; Και αυτοί που τα βλέπουν (και το ευχαριστιούνται) φέρουν και την ανάλογη ευθύνη, καθώς συνευδοκούν αδιαμαρτύρητα αιτώντας περισσότερο ίσως και σκληρότερο περιεχόμενο. Αλλά αν ήταν το παιδί τους ή μάνα τους ή αδερφή τους ή ο πατέρας τους πρωταγωνιστές, δε θα ήταν και τόσο "εικονικό" έτσι δεν είναι;

 2. Εικόνα constantinos
  constantinosΦεβ 16, 2016 16:25 ΜΜ

  Θα πει πως είναι εικονικό, είναι σαφές. Δεν υπάρχει καμία φυσική επαφή. Σαφώς και είναι βια, σαφώς και εμπίπτει στην ίδια λογική.
  Που είδες να το δικαιολογούμε και μας εξαπολύεις επίθεση, σα να είμαστε ηλίθιοι ή αυτό που έμμεσα υπαινίσσεσαι;

 3. Εικόνα Ordo Templi Orientis Pisoglentis
  Ordo Templi Ori... (χωρίς επαλήθευση)Φεβ 16, 2016 17:08 ΜΜ

  Το εγκλημα γινεται παντα εξω στην πιατσα και οχι στο internet. Αν θελουν στ αληθεια να πολεμησουν την παιδικη κακοποιηση θα πρεπει να βρουν πρωτα τους κακοποιητες παιδιων και κατα δευτερον τους παιδοπορνογραφους. Αλλιως υποκρινονται.

 4. Εικόνα xaris2335
  xaris2335 (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 02, 2016 13:03 ΜΜ

  και να ήταν αυτό μόνο που κάνει το fbi.
  https://www.youtube.com/watch?v=78EFAK1CmVw

Scroll to Top