BETA

Firefox E10S: η αλεπού κάνει ηλεκτρόλυση

Εικόνα Soulrain

Λίγες μέρες μετά την τελευταία έκδοση -υπ’ αριθμόν 47- του web browser που αγαπάμε να μισούμε, και με την επόμενη να βρίσκεται ήδη σε στάδιο beta, όλα δείχνουν έτοιμα για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία που ξεκίνησε κάμποσα χρόνια πριν και να αποκτήσει επιτέλους ο Firefox την περιβόητη «ηλεκτρόλυση» (Electrolysis, E10S). Τι είναι όμως αυτό και γιατί είναι σημαντικό;

Αποτελώντας μάλλον τη μεγαλύτερη και πιθανότατα τη δραστικότερη αλλαγή που (θα) έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια στην αλεπού - ναι, μεγαλύτερη ακόμα και από το Australis- το Electrolysis θα προσφέρει ένα χαρακτηριστικό απόλυτα απαραίτητο στους σύγχρονους browsers, το οποίο υπάρχει ήδη στο αντίπαλο δέος, τον Chrome της Google. Το χαρακτηριστικό αυτό δεν είναι άλλο από τον επιμερισμό των διεργασιών, γνωστό και ως multi-process. Έτσι λοιπόν, στις επερχόμενες εκδόσεις τα συστατικά του browser θα τρέχουν σε δικές τους, ανεξάρτητες μεταξύ τους, διεργασίες, κάτι που θα προσδώσει νέες δυνατότητες.

Αυτό σε πρώτη φάση σημαίνει ότι οι χρήστες θα απαλλαγούν επιτέλους από το φαινόμενο να «κολλάει» κάποια σελίδα ή script και να παρασέρνει ολόκληρο τον browser, έχοντας τη δυνατότητα να συνεχίσουν απρόσκοπτα την περιήγησή τους. Θα προσφέρει όμως και μερικά ακόμα σημαντικά πλεονεκτήματα, τα οποία -σύμφωνα με τη Mozilla- είναι:

 • Αποκριτικότητα. Πλέον, τυχόν «βαριές» διεργασίες σε μια καρτέλα δε θα καταναλώνουν πόρους σε βάρος του UI, που θα παραμένει αποκρίσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια χρήσης.

 • Σταθερότητα. Αν κάποια καρτέλα «κρασάρει», δε θα επηρεάσει ολόκληρο τον browser όπως συμβαίνει μέχρι τώρα αλλά αυτός θα εξακολουθήσει να λειτουργεί κανονικά.

 • Απόδοση. Εφόσον πια θα υπάρχουν πολλαπλές διεργασίες, αυτές θα χρησιμοποιούν καλύτερα τους πόρους του συστήματος. Αυτό βέβαια θα είναι πιο αποδοτικό σε σύγχρονα μηχανήματα με άφθονη μνήμη RAM και πολλούς πυρήνες, όπως και στα smartphones, και λιγότερο σε παλιότερα μηχανήματα.

 • Ασφάλεια. Θα υπάρχει η δυνατότητα sanboxing για τις διεργασίες και τις καρτέλες αλλά και για τα πρόσθετα, κάτι που θα αυξήσει κατά πολύ τη γενικότερη ασφάλεια του browser.

Sandboxing χοντρικά είναι η διαδικασία απομόνωσης μιας διεργασίας από το υπόλοιπο σύστημα, η οποία ορίζεται να τρέχει σε ένα νοητό «κλουβί» και δε μπορεί να επηρεάσει -και άρα να βλάψει ενδεχομένως- άλλες διεργασίες [ένα παράδειγμα].

Επειδή όμως η εξέλιξη ου γαρ έρχεται μόνη, θα υπάρξουν και κάποια μειονεκτήματα, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό. Το ένα συναντάται και στον Chrome και είναι η αυξημένη κατανάλωση μνήμης. Κάτι απόλυτα λογικό, αφού περνάμε από μία μοναδική διεργασία σε πολλαπλές, εντούτοις κανένας δε θέλει έναν browser-ρουφήχτρα. Μέχρι στιγμής πάντως η Mozilla ισχυρίζεται ότι η αύξηση στην κατανάλωση της μνήμης είναι μόλις 10-20% ενώ σε κάποιες δοκιμές ο Firefox με ενεργοποιημένο το E10S φαίνεται να καταναλώνει σχεδόν τη μισή ποσότητα μνήμης σε σχέση με τον Chrome, για το ίδιο περιεχόμενο. Παρ’ όλα αυτά, φροντίζουν να μας καθησυχάσουν, αναφέροντας ότι αρχικά το E10S θα ενεργοποιηθεί με μόνο μία επιπλέον διεργασία (συνολικά δηλαδή θα έχουμε δύο για τον Firefox, αντί της μιας που υπάρχει τώρα) και σταδιακά θα αυξάνεται ο αριθμός, ενώ ταυτόχρονα θα γίνονται προσπάθειες για τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης πόρων.

Το δεύτερο μειονέκτημα, το οποίο μάλλον θα δυσαρεστήσει αρκετούς χρήστες, είναι ότι η ενεργοποίηση του Electrolysis θα «σπάσει» πολλά πρόσθετα. Αυτό θα συμβεί εν μέρει και εκ προθέσεως, γιατί υπάρχει ήδη η απόφαση να σταματήσει σταδιακά η υποστήριξη στο παλιότερο σύστημα προσθέτων (XUL και XPCOM), και στη θέση του θα έρθει ένα νέο, το οποίο θα είναι παρόμοιο με το αντίστοιχο του Chrome όπως λέγεται και προφανώς θα υποστηρίζει νεότερες τεχνολογίες. Ως εκ τούτου, ορισμένα πρόσθετα ενδέχεται να πάψουν να λειτουργούν οριστικά, άλλα θα χρειαστεί να γραφτούν ξανά με τη νέα μέθοδο ενώ κάποια ίσως και να μην έχουν πρόβλημα. Αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς, τόσο οι χρήστες όσο και οι δημιουργοί προσθέτων μπορούν να επισκέπτονται αυτή τη σελίδα για να ενημερώνονται αλλά και να ενημερώνουν για τυχόν προβλήματα.

Όπως ανέφερε ο Asa Dotzler -εκ των προγραμματιστών- ο σχεδιασμός της ομάδας που αναπτύσσει το Electrolysis έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθούν οι απότομες μαζικές αλλαγές, με τη μετάβαση να γίνεται αρχικά στο 1% των χρηστών της έκδοσης 48 και να εξαπλώνεται σταδιακά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα αυξομείωσης της ταχύτητας ανάπτυξης ανάλογα με τις αντιδράσεις ή τις απαιτήσεις που θα προκύψουν. Η νέα έκδοση είναι προγραμματισμένη για τις 2 του ερχόμενου Αυγούστου.

Να σημειωθεί ότι τμήμα του Electrolysis υπάρχει ήδη στις πρόσφατες εκδόσεις του Firefox, απλά δεν είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή για ευνόητους λόγους (θα σας φάει το χάμστερ). Όσοι/ες αγαπάτε την περιπέτεια, μπορείτε να βουτήξετε στα άδυτα του about:config. Θα βοηθήσετε έτσι και στις δοκιμές.

Γενικότερα, αν και στο ηθικό κομμάτι ο Firefox αλλά και ολόκληρη η Mozilla δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, είναι κοινό μυστικό ότι στο πρακτικό/λειτουργικό έχουν μείνει πίσω στην κούρσα, με κάποιες από τις τελευταίες επιλογές τους να μη χαίρουν ιδιαίτερης αποδοχής από τους χρήστες και τους προγραμματιστές. Η αλήθεια είναι ότι ο browser που κάποτε άλλαξε τα δεδομένα, πλέον έχει φτάσει να κυνηγάει τις εξελίξεις, αντί να τις δημιουργεί. Έχει άραγε η Mozilla αυτό που χρειάζεται για να βρεθεί ξανά στο προσκήνιο; Θα το μάθουμε στο προσεχές μέλλον.

 

 • Σχόλια

6 Comments:

 1. Εικόνα CentosUsr7
  CentosUsr7 (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 14, 2016 11:15 ΠΜ

  "...αν και στο ηθικό κομμάτι ο Firefox αλλά και ολόκληρη η Mozilla δεν επιδέχονται αμφισβήτησης."
  http://osarena.net/news/bori-afto-to-web-na-sothi-i-mozilla-apodechete-ta-drm-ke-chanoume-oli.html

 2. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουν 14, 2016 18:35 ΜΜ

  @ CentosUsr7 Εφόσον οι χρήστες θέλουν να βλέπουν Netflix και τέτοια και δεν τους απασχολεί το τι συμβαίνει από πίσω, η (κάθε) Mozilla δε μπορεί παρά να αποδεχτεί την πραγματικότητα. Αν αποφάσιζε να μπλοκάρει το περιεχόμενο που υπόκειται σε περιορισμούς (σχεδόν όλο το διαδίκτυο δηλαδή), θα πετύχαινε δύο πράγματα: 1. θα στερούσε από τους χρήστες τόνους πληροφορίας. 2. θα κατέληγαν να χρησιμοποιούν τον Firefox μόνο τύποι σαν τον Stallman.

  Όμως, η Mozilla δε σε μετατρέπει σε προϊόν, δεν εμπορεύεται τα δεδομένα σου και ταυτόχρονα παλεύει για ένα πραγματικά Ανοιχτό και Ελεύθερο Διαδίκτυο, φροντίζοντας παράλληλα να ενημερώνει τους χρήστες: http://forum.osarena.net/threads/5274 , https://advocacy.mozilla.org/en-US. Και όλα αυτά χωρίς να είναι εταιρεία (δισ)εκατομμυρίων κι ενώ εν πολλοίς η συγκεκριμένη μάχη έχει ήδη χαθεί.

 3. Εικόνα O Tsaros
  O Tsaros (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 14, 2016 11:29 ΠΜ

  Ειδικά ο thunderbird έχει πάει άκλαφτος. Έχω να πάρω ενημερώσεις απο του αγίου....

 4. Εικόνα mike
  mike (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 17, 2016 21:19 ΜΜ

  Το Firefox έκανε το άχρηστο explorer της Microsoft να φτάσει στο πάτο.Έφερε πλήθος καινοτομιών για την εποχή εκείνη και περισσότερη λειτουργικότητα χωρίς να βαρύνει το windows.Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του η ασφάλεια και ο ανοιχτός κώδικας του.Δεν καταλαβαίνω αυτό που λες "λατρεύουμε να μισούμε",ο firefox ήταν ο browser που έκανε την περιήγηση μας στο διαδίκτυο καλύτερη από ποτέ.Το google chrome ήρθε αργότερα και πήρε πολλά χαρακτηριστικά από το firefox όπως τα πρόσθετα για παράδειγμα και είναι βασισμένο στο ανοιχτού κώδικα chromium.Εγώ προσωπικά εκτιμώ πολύ το το firefox έφερε ότι έφερε.Δεν είμαι φαν του firefox αλλά κοιτάζω τι είναι καλύτερο από πολλές απόψεις και πιστεύω ότι ο firefox υπερέχει σε όλα εκτός την ταχύτητα

 5. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουν 24, 2016 23:59 ΜΜ

  ελα, επιτελους, το βγαλανε!... δεηθωμεν ο ΚΘΟΥΛΟΥ!... ο γκοτζιλλας θα τρεχει τα tabs σε ξεχωριστα processes. αυτο μαλιστα. αυτο ειναι καλο νεο. οχι οι παντζουριες τα flatpak και snap. ηδη το ενεργοποιησα στο debian.

  Υ.Γ:... soulrain, αν σπασει το NoScript, θα σε χρεωσω μια θυσια στον ΚΘΟΥΛΟΥ, και μια επαναφορα προφιλ του γκοτζιλλα :D :D :D

 6. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουν 27, 2016 15:37 ΜΜ

  φτουουου!... δεν δουλευει γιατι η εκδοση που εχει το debian ειναι ελαχιστα παλιοτερη. οι επιλογες υπαρχουν ολες κανονικα, και τις εχω ενεργοποιησει, αλλα η ιδια η λειτουργια δεν εχει ενσωματωθει ακομα. θα αναβαθμισω στο sid να δω. αν σπασει, το πολυ-πολυ το ξανακατεβαζω στο stable. το εχω κανει 2 φορες, και η χειροτερη παρενεργεια που εχω πλεον, ειναι αυτο:...
  http://osarena.net/sites/default/files/screenshot-3.png
  κατι για sysv λεει, που δεν μπορεσε να δημιουργησει τον εαυτο του στο systemd, η, κατι τετοιο (μονο σε εμενα ακουγεται αστειο αυτο που εχει βγαλει? :D :P )

Scroll to Top