BETA

Freepto: Μια υψηλών προδιαγραφών διανομή για Ιδιωτικότητα

Εικόνα constantinos

To Freepto είναι μια πλήρης διανομή Linux η οποία έχει δημιουργηθεί με στόχο να προσφέρει μια υψηλή ανωνυμία και ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο, αποτελώντας μια καλή εναλλακτική της διανομής Tails που είναι και ο πρώτος διδάξας σε αυτόν τον τομέα. Η διανομή/λειτουργικό σύστημα περιέχει όλα εκείνα τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για χακτιβιστικες ενέργειες, καλυπτόμενοι πίσω από το δίκτυο Tor, με όλες δηλαδή τις συνδέσεις εξόδου (outgoing connections) να πραγματοποιούνται μέσω αυτού, ενώ οι απευθείας συνδέσεις (direct non-anonymous connections) να μπλοκάρονται. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο να τρέχει από Live DVD ή USB stick, και δεν αφήνει ψηφιακά ίχνη στο μηχάνημα, ενώ όλα τα δεδομένα κρυπτογραφούνται. Είναι βασισμένο στο Debian (live build), έχοντας την δυνατότητα για εύκολη παραμετροποίηση και προσθήκη επιπλέον λογισμικού.

Σαν στάνταρ λογισμικό, έχει μια βάση από υψηλής ποιότητας, αποτελεσματικά και εύχρηστα εργαλεία για την δουλειά που έχει σχεδιαστεί, όπως τα εξής:

Bleachbit για βαθύ καθαρισμό αρχείων και των υπολοίπων τους
Florence virtual keyboard σαν ένα countermeasure ενάντια σε hardware keyloggers
ΜΑΤ για εκκαθάριση των metadata και αποφυγή δημιουργίας ψηφιακών αποτυπωμάτων
TrueCrypt για κρυπτογράφηση (την καλή του έκδοση)
Ρυθμίσεις για τον TorBrowser
Filezilla, την TOR έκδοσή του σαν FTP Manager
καθώς και μια σειρά ειδικά δημιουργημένων, για την διανομή, εργαλεία, όπως:
Crypt or Die για πανίσχυρη κρυπτογράφηση σε κάθε επίπεδο
Freepto Passwords Changer: Για έλεγχο και δημιουργία πανίσχυρων κωδικών πρόσβασης.
TORtp enhancement με stem integration, ώστε να μπορεί να τρέχει πίσω απο το Tor κάθε εφαρμογή
Freepto Docks για σύνταξη κρυπτογραφημένων και χωρίς metadata κειμένων
και ορισμένα ακόμα (όπως GPG για κρυπτογραφημένα mails), τα οποία περιλαμβάνονται σε ένα υπομενού με την ονομασία "Paranoia":

Επιπλέον διαθέτει όλα εκείνα τα λογισμικά που θα ήθελε κάποιος για καθημερινή χρήση, από multimedia, βοηθήματα, γραφικά, σουίτα γραφείου, τον Firefox με μια σειρά από add-ons που κρυπτογραφούν την σύνδεση στο διαδίκτυο κλπ.

Σαν σύνολο πρόκειται για μια πολύ αξιοπρόσεκτη δουλειά με υψηλά στάνταρ, παρέχοντας το απαγορευμένο πλέον δικαίωμα στην ανωνυμία και στην ασφάλεια, μπορείτε να το έχετε μόνιμα μαζί σας σε ένα usb-stick, κάνοντας bοot από αυτό σε οποιονδήποτε υπολογιστή, χωρίς να έρθετε σε επαφή με το εγκατεστημένο σε αυτό λειτουργικό/α και -κυρίως- χωρίς να αφήσετε το παραμικρό ίχνος εντοπισμού. H βάση του στο Debian δίνει πρόσβαση σε μια ατελείωτη ακόμα λίστα εφαρμογών που μπορούν να εγκατασταθούν με ελάχιστα κλικ μέσω του Διαχειριστή Λογισμικού και, σαν σύνολο, η ταξινόμησή του είναι πολύ καλή και απολύτως λειτουργική.

Κατεβάστε το Freepto:

Θα το κατεβάσετε από την ιστοσελίδα του και μόνο (όχι από κάτι άλλα sites του στυλ Softpedia κλπ), προφανώς θα κατεβάσετε την αγγλική version, στην οποία αν θέλετε μπορείτε -στην συνέχεια- να ενεργοποιήσετε και τα ελληνικά και αφού κατεβεί, θα το “κάψετε”, είτε σε ένα DVD είτε σε ένα USB flash drive, εκκινώντας τον υπολογιστή σας από αυτό.

[DOWNLOAD FREEPTO]

>>> η ιστοσελιδα του Freepto.

 • Σχόλια

5 Comments:

 1. Εικόνα akounadis
  akounadisMar 23, 2015 12:44 ΜΜ

  Παρά πολύ καλό εργαλείο!
  Πιστεύω πως απευθύνεται σε κάθε χρήστη που επιθυμεί να διασφαλίσει την ανωνυμία και την ιδιωτικοτητα του στο διαδίκτυο.
  Γιατί όχι και η πρώτη γνωριμία με το GNU/Linux από το Freepto.

 2. Εικόνα matthew
  matthewMar 26, 2015 00:15 ΠΜ

  Για κάποιο λόγο δεν είναι διαθέσιμο για κατέβασμα προς το παρόν από το link στο άρθρο. Αλλά από τη σελίδα του στο GitHub https://github.com/AvANa-BBS/freepto-lb μπορείτε να το βρείτε & να το κατεβάσετε εδώ https://download.freepto.mx

 3. Εικόνα administratoras
  administratorasMar 26, 2015 00:21 ΠΜ

  Ποιος ξέρει γιατί, ίσως κάτι στον server του. Ευχαριστώ για την πληροφορία ενημέρωσα το άρθρο, αλλιώς θα την έκανα upload, επειδή αξίζει πολύ.

 4. Εικόνα matthew
  matthewMar 26, 2015 00:37 ΠΜ

  Μάλλον κάτι με το server όπως είπες. Μέχρι προχθές υπήρχε κανονικά στο server & το είχα κατεβάσει & το αποθήκευσα σε φλασάκι με σκοπό να το περάσω σε άλλο φλασάκι αργότερα. Αλλά έδωσα το φλασάκι σε ένα φίλο & αυτός ο βλάκας το έκανε φορμάτ! lol Έτσι έψαξα & το βρήκα στο github, οπότε λίγο το κακό.

 5. Εικόνα matthew
  matthewMar 30, 2015 02:16 ΠΜ

  Τελικά το δοκίμασα σε ένα φλασάκι kingston 8 GB αλλά δεν κατάφερε να εκκινήσει το σύστημα. Το πέρασα στο φλασάκι πρώτα με την dd όπως προτείνουν στο documentation στο site εδώ https://we.riseup.net/freepto-wiki/freepto-docs-en αλλά δεν εκκινούσε. Μαύρη οθόνη με τον κέρσορα να αναβοσβήνει μόνο. Δοκίμασα μετά με το unetbootin, εκκινούσε η αρχική οθόνη αλλά όταν πήγαινε να φορτώσει το σύστημα έβγαζε σφάλμα ότι δεν έβρισκε ένα swap module, κάτι τέτοιο & δεν άνοιγε η επιφάνεια εργασίας & έβγαινε σε κονσόλα οθόνης. Μετά διάβασα εδώ https://www.bestvpn.com/blog/10314/linux-distributions-built-for-security-and-anonymity ότι & αυτοί που έγραψαν το άρθρο δεν κατάφεραν να βρουν μια έκδοση του αρχείου (.img) που να μην είναι προβληματική (φθαρμένη):

  "We were unable to download an uncorrupted copy of the .img file, however..."

  Πάντως απ' ότι αναφέρει κάποιος boyska οι εξερχόμενες συνδέσεις δεν πραγματοποιούνται όλες μέσω του tor.

  "freepto will NOT route everything through tor. It is NOT an anonymity-oriented live distribution, even if it provides some anonimization tools.
  Its goal is to provide a simple, usable, encrypted linux system, providing a simple way to switch from the typical unsecure, proprietary, bloated with thousands useless applications operating system to a secure one without even installing it."

  Ίσως σε επόμενες εκδόσεις να διορθωθεί το πρόβλημα. Anyway, δεν ασχολήθηκα παραπέρα & απ' ότι φαίνεται το Tails παραμένει στην κορυφή των διανομών αυτού του τύπου μιας & δουλεύει κανονικά χωρίς προβλήματα. Αυτά.

Scroll to Top