BETA

FS-UAE: Ένας Amiga Emulator

Εικόνα constantinos

H λέξη Amiga φέρνει πολλά στο μυαλό όσων ασχολούμασταν με τους υπολογιστές και την πληροφορική στα πιο πρώιμα χρόνια τους. Πάνε σχεδόν 30 χρόνια από τότε (Ιούλιο του 1985) που παρουσίασε τον Amiga 1000 (A1000), το πρώτο μοντέλο μιας σειράς υπολογιστών που έμεινε στην ιστορία για τις δυνατότητές του. Την κυκλοφορία του Amiga 1000, ακολούθησαν μερικά ακόμα δημοφιλή μοντέλα της σειράς, με αποκορύφωμα το Amiga 500, με έμφαση πάντα στο gaming κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την κυκλοφορία κλασσικών βιντεοπαιχνιδιών όπως Lemmings, Worms, Cannon Fodder και πολλά άλλα. Η πρώτη αυτή Amiga διαδέχθηκε τους ήδη επιτυχημένους Commodore 64 και 128, υπολογιστές που αποτέλεσαν από τις πρώτες επιλογές των gamers στις αρχές δεκαετίας του ’80. Από τα 64kb RAM του Commodore 64 το 1982, φτάσαμε στα 256kb RAM της Amiga 1000 η οποία διέθετε CPU Motorola 68000 στα 7.16 MHz.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει την αναζήτηση παιχνιδιών για την Amiga εκείνη την εποχή, τις εξορμήσεις στην Στουρνάρη για να τα βρούμε, τα δανεικά παιχνίδια με φίλους και όλες εκείνες τις διαφορετικές εποχές που οι υπολογιστές μα και το οικιακό gaming έμπαιναν για τα καλά στην ζωή μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που την δεκαετία του 90 είχε ανθίσει κυριολεκτικά το gaming (ποιος δεν θυμάται τα "μπιμλικάδικα" σε κάθε γειτονιά;), με μια ατελείωτη ποικιλία παιχνιδιών που έθεσαν βάσεις για τα μετέπειτα και με τίτλους που ακόμα και τώρα προκαλούν δέος!
Να θυμίσω ορισμένους τίτλους που όλοι παίξαμε εκείνη την εποχή;:

Lemmings (1991)
Shadow of the Beast (1989)
Moonstone: A Hard Days Knight (1991)
Super Cars ΙΙ (1991)
Kick Off 2 (1990)
Sensible World of Soccer (1994)
Moonstone: A Hard Days Knight (1991)
Superfrog (1993)
Cannon Fodder (1994)
Dune II: Battle for Arrakis (1990)
Robocop 3 (1993)
Turrican II: The Final Fight (1991)
The Secret of Monkey Island (1990)

και τόσους άλλους ακόμα που δεν ξέρεις από πού ν' αρχίσεις και να τελειώσεις.

Δεν ξέρω πόσοι έχουν κρατήσει εκείνες τις δισκέτες, αλλά πλέον το πιο εύκολο, είναι να εντοπίσει κάποιος στο διαδίκτυο δωρεάν αμέτρητες εικόνες των παιχνιδιών εκείνων, να τις κατεβάσει και να τα απολαύσει μ' έναν καλό εξομοιωτή, όπως ο FS-UAE.

Τι είναι ο FS-UAE

Πρόκειται για έναν από τους πιο ακριβείς εξομοιωτές για Amiga, εξομοιώνοντας τα μοντέλα: A500, A500 +, A600, A1200, A1000, A3000 και A4000, αλλά μπορείτε να αλλάξετε την διαμόρφωση του υλικού και να δημιουργήσετε προσαρμοσμένες Amiga. Είναι ανοιχτού κώδικα και διαθέσιμος για πολλά λειτουργικά συστήματα, όπως Linux, Windows, OSX, FreeBSD, ενώ διαθέτει έτοιμα πακέτα για πολλές Linux διανομές. Περιλαμβάνει ένα εύκολο στην χρήση γραφικό περιβάλλον και πρόγραμμα ρύθμισης παραμέτρων που σας επιτρέπει να απολαύσετε την εξομοίωση της Amiga, χωρίς να γράψετε αρχεία ρυθμίσεων. Υποστηρίζει έλεγχο με Joystick και Gamepad, ανάλογα το σύστημά σας, μπορεί να δώσει και ιδιαίτερα υψηλές αναλύσεις έως και 16,7 εκατομμύρια χρώματα.

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό είναι η υποστήριξη για online gaming ασχέτως του λειτουργικού συστήματος που τρέχετε, μπορώντας να παίξετε στο διαδίκτυο Amiga παιχνίδια με φίλους ή άλλους ανθρώπους. Αξίζει να σημειωθεί και το screenshot εργαλείο που διαθέτει που κάνει μια λεπτομερή σύλληψη ακόμα και των αποχρώσεων του παιχνιδιού.
Σαν σύνολο πρόκειται για έναν από τους καλύτερους εξομοιωτές που υπάρχουν.

Εγκατάσταση του FS-UAE

Μπορείτε ανάλογα το λειτουργικό σας σύστημα και την Linux διανομή σας, να το κατεβάσετε από την download-page του. Έτοιμο εκτελέσιμο διαθέτει για όλους:

[DOWNLOAD FS-UAE]

Να προσθέσουμε πως για Ubuntu, Mint και παράγωγες διανομές, εκτός του ετοίμου deb πακέτου, διαθέτει και αποθετήριο για όσους θέλουν, τ' οποίο για συντομία, μπορείτε να το εγκαταστήσετε, δίνοντας στο τερματικό / κονσόλα σας, μια-μια τις ακόλουθες εντολές:

sudo apt-add-repository ppa:fengestad/stable
sudo apt-get update
sudo apt-get install fs-uae fs-uae-launcher fs-uae-arcade

Στην σελίδα του θα βρείτε επίσης και μια μεγάλη βάση δεδομένων με Amiga παιχνίδια.

>>> η ιστοσελίδα του FS-UAE Amiga Emulator.

  • Σχόλια

0 Comments:

Scroll to Top