BETA

Γιατί Chrome έχεις τόσο μεγάλα αυτιά; [Για να σας ακούω καλύτερα χρήστες μου]

Εικόνα Maria

Το μέγα σκάνδαλο αυτήν την φορά έρχεται με μία τρύπα (γιατί, απλό, κενό δεν το λες) ασφαλείας: Χρησιμοποιείτε τον Chrome; Η Google μπορεί να ακούσει τα πάντα· χωρίς την συγκατάθεσή σας βεβαίως – βεβαίως.
Ο λόγος για τον κρυφό κώδικα στον Google Chrome (όπως και στον Chromium) που επιτρέπει στην Google να κρυφακούει (οκ, να αφουγκράζεται, για να το πούμε και πιο επίσημα) ό,τι συμβαίνει στο σπίτι σας. Και εννοείται, εν αγνοία σας.

- Η απάντηση της Google:

Μπορούμε, αλλά δεν θα κρυφακούμε!

 

Πριν από έναν μήνα (και συγκεκριμένα την Τρίτη 26 Μαΐου 2015), το σύστημα παρακολούθησης σφαλμάτων του Debian βρήκε ένα καινούριο bug που αναφέρει το εξής:

After upgrading chromium to 43, I noticed that when it is running and immediately after the machine is on-line it silently starts downloading ‘Chrome Hotword Shared Module’ extension, which contains a binary without source code. There seems no opt-out config.

ελληνιστί:

Μετά την αναβάθμιση του chromium στην έκδοση 43, παρατήρησα ότι όταν τρέχει (ο chromium) και το μηχάνημα (ο υπολογιστής) είναι on-line, αμέσως ξεκινά - κρυφά - να κατεβάζει την επέκταση Chrome Hotword Shared Module, η οποία περιέχει ένα δυαδικό χωρίς τον πηγαίο κώδικα. Δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα ώστε να μπορεί κάποιος να σταματήσει αυτό το αυτόματο κατέβασμα (config opt-out).

 

Σημειωτέον, πρόκειται για την open source (ανοιχτού κώδικα) έκδοση του Chrome.
Μιλάμε δηλαδή για την (υποτίθεται) πολύ πιο «διαφανή» έκδοση του browser (του προγράμματος περιήγησης), όπου τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του πηγαίου κώδικα είναι ορατό στον οιονδήποτε ενδιαφέρεται να τον δει.
Όσοι λοιπόν χρησιμοποιείτε ως browser τον Google Chrome/ium, της Google, θεωρήστε εαυτόν προειδοποιημένο· η επέκταση Chrome Hotword Shared Module υπάρχει πλέον ενσωματωμένη στο πρόγραμμα περιήγησης.

Όπως αποδείχθηκε, με την λήψη

αυτής της μοντούλας (του δομοστοιχείου λογισμικού), ο browser (το πρόγραμμα περιήγησης δηλαδή, που χρησιμοποιείτε για να βολτάρετε στο διαδίκτυο) αποκτά πρόσβαση στο μικρόφωνό σας (αν έχετε συνδεδεμένο) και την... «άδεια» (που εσείς ΔΕΝ δώσατε) να καταγράφει τον ήχο. Το θέλετε και πιο λιανά;

Η Google αποφάσισε να ενσωματώσει μία επέκταση με την οποία μπορεί να ακούει τα πάντα όλα.

 

- Η απάντηση της Google:

Η απάντηση της Google, επί του θέματος, έρχεται μέσα από 2 διαφορετικές... αντιδράσεις:

Εισήγαγε έναν νέο «διακόπτη» ώστε να είναι εφικτή η απενεργοποίηση αυτής της επέκτασης.

Έδωσε το ορθολογικό (???) σκεπτικό της προσπαθώντας να εξηγήσει τα ανεξήγητα για το τι έπαιξε με αυτήν την αμφιλεγόμενη κίνηση.
Οι «εξηγήσεις» της συνοψίζονται σε αυτές τις 3 δικαιολογίες:

1. Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε την προσυσκευασμένη (ενσωματωμένη) μοντούλα, μπορείτε να ελέγχετε ολόκληρο το πρόγραμμα περιήγησης αφού (μόνον) ο Chromium είναι open source (ανοιχτού κώδικα).

2. Αυτήν την «εξήγηση» θα την μεταφέρω και αυτούσια για να δείτε και να κρίνετε:

Google Chrome (as opposed to Chromium) is not open source. It contains various bits of proprietary binary code, and always has.

που σημαίνει ότι:

Ο Google Chrome (εν αντιθέσει με τον Chromium) δεν είναι ανοιχτού κώδικα. Περιέχει (ανέκαθεν δηλαδή περιείχε) διάφορα κομμάτια ιδιόκτητου δυαδικού κώδικα.

Τι θέλει να πει εδώ ο ποιητής (ουπς, η Google ήθελα να πω);

 

Από την στιγμή που χρησιμοποιείτε ένα μη ανοιχτό λογισμικό, ας προσέχατε· αναλάβετε και την ευθύνη ότι σας κρυφακούμε.

[ΑΥΤΟ δεν λέει ή λάθος το κατάλαβα;]

3. ΚΑΙ αυτή η «εξήγηση» χρήζει αυτούσιας μεταφοράς:

We call extensions that are built into or automatically downloaded by Chrome "component extensions" and we do not show them in the extension list by design. This is because as I as saying above, we consider component extensions to be part of the basic Chrome experience.

ελληνιστί:

Αυτού του είδους τις επεκτάσεις, τις αποκαλούμε “συστατικές επεκτάσεις” και, ως εκ τούτου, δεν τις δείχνουμε στην λίστα επεκτάσεων· θεωρούμε ότι πρόκειται για επεκτάσεις που είναι συστατικό μέρος της βασικής εμπειρίας του Chrome.

 

Ποια είναι δηλαδή η 3η δικαιολογία της Google;

Ναι μεν κάναμε συνειδητά την επέκταση κρυφή, αλλά και αυτό είναι μέρος της εμπειρίας του Chrome βρε χαζούλια· μην τρελαίνεστε.

 

Έτσι εξήγησε η Google το γεγονός ότι φύτευσε στον browser της ένα χαρακτηριστικό που υποκλέπτει τις συνομιλίες σας, χωρίς καν να σας ενημερώσει. Ναι, ναι, υποκλέπτει αφού με αυτήν την μοντούλα η Google όχι απλά (sic) σας ακούσει, αλλά σας καταγράφει κιόλας - δεδομένου ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται από τον browser δεν εκτελούνται από τον υπολογιστή σας, αλλά αποστέλλονται στους διακομιστές της Google για επεξεργασία και εκτέλεση/εφαρμογή.

 

Πώς θα ξέρω αν η έκδοση του Chrome που χρησιμοποιώ έχει αυτό το χαρακτηριστικό;

Για να δείτε εάν ο Chrome / Chromium έχει το εν λόγω χαρακτηριστικό που επιτρέπει στην Google να σας κρυφακούει, απλά ανοίξτε τον browser σας και πληκτρολογήστε το ακόλουθο μέσα στο πεδίο διεύθυνσης:

chrome://VoiceSearch

Αν δείτε ότι τα χαρακτηριστικά “NaCl Enabled, “Microphone και “Audio Capture Allowed είναι ενεργοποιημένα, αν δηλαδή στα δεξιά τους δείτε να αναγράφεται η λέξη «ΝΑΙ» (“Yes”), τότε ο browser σας σας κρυφακούει. Ακόμα και δεν έχετε συνδεδεμένο μικρόφωνο, θα γράφει «Ναι» (“Yes”) μόνον δίπλα στο “Audio Capture Allowed”.

 

Πώς μπορώ να το απενεργοποιήσω

Αν θέλετε να απαλλαχτείτε από τις υποκλοπές, όχι μόνον του Google Chrome αλλά και οιοδήποτε άλλου λογισμικού που έχει την ικανότητα να ακούει ότι γίνεται στο σπίτι σας, το ιδανικότερο θα ήταν να αποσυνδέστε το μικρόφωνο.

 

Αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να αποσυνδέσετε το μικρόφωνό σας, και χρησιμοποιείτε τον Chrome ή τον Chromium, κάντε ένα από τα ακόλουθα:

1ος τρόπος:

Ανοίξτε τον browser σας και, από τις ρυθμίσεις του, απενεργοποιήστε το χαρακτηριστικό το οποίο θέτει σε λειτουργία την ακρόαση. Για να το κάνετε αυτό:

- Κλικ στο εικονίδιο του μενού (είναι το εικονίδιο με τις τρεις οριζόντιες γραμμούλες, κάτω από το «x») στην πάνω δεξιά γωνία του προγράμματος περιήγησης και, στην συνέχεια, κάντε κλικ στο «Ρυθμίσεις».

- Στο «Search» («Αναζήτηση»), βρείτε την επιλογή που λέει «Enable “Ok Google” to start a voice search» («Ενεργοποίηση του “Ok Google” για να ξεκινήσει φωνητική αναζήτηση») και ξετικάρετε την επιλογή.

 

2ος τρόπος:

Αν είστε πιο έμπειρος χρήστης που ξέρετε πώς να χρησιμοποιείτε τα Chrome flags, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον καινούριο «διακόπτη» (που είπαμε παραπάνω ότι προσετέθη) της Google για να απενεργοποιήσετε αυτό το χαρακτηριστικό:

περάστε το

enable_hotwording=0

στο GYP_DEFINES σας, ή

enable_hotwording = false

στο GN config σας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΔΕΝ έχει κανείς μας chrome/ium ή παράγωγό του και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως οι πιο πάνω λύσεις ισχύουν σε όλες τις εκδόσεις.

 

Ηθικόν Δίδαγμα: Αν και δεν ξέρω κατά πόσον όλα αυτά σας είναι χρήσιμα αφού δεν πιστεύω να έχετε κάτι να κρύψετε από την Google, εεεεε;
Α πα πα πα πα πα πα πα πα, εσείς δεν κάνετε τέτοια πράγματα!

Πηγή

 • Σχόλια

34 Comments:

 1. Εικόνα μπουλης
  μπουλης (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 26, 2015 23:40 ΜΜ

  το αρθρο με βρηκε να παρακολουθω την εξης σειρα:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Person_of_Interest_%28TV_series%29
  το συγκεκριμενο module θα εκανε τη δουλεια του ηρωα απειρως ευκολοτερη - να ενημερωσουμε τον σεναριογραφο για την επομενη σεζον!

  LoL

 2. Εικόνα Maria
  MariaΙουν 26, 2015 23:55 ΜΜ

  μπούλης, την σειρά «Person of Interest» μπορείς να την δεις εδώ: http://thegeeksmedia.blogspot.gr/2015/02/person-of-interest-2011-2015.html

 3. Εικόνα Anarch
  Anarch (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 27, 2015 08:45 ΠΜ

  Mαρία κάνε ένα update. Στον Chromium το έχουν αφαιρέσει μετά από το κράξιμο που έπεσε για ιδιόκτητο κλειστό, λογισμικό και μάλιστα μη ανιχνεύσιμο σε ένα open source project.
  Επισυνάπτω το λινκ...
  http://www.zdnet.com/article/google-removes-always-listening-code-from-chromium/

  ***Γιατί δεν μου δίνει πρόσβαση με το όνομα που έχω κάνει εγγραφή; Αναγκάστηκα να δώσω αυτό επειδή όταν έδινα το όνομα χρήστη μου μου έβγαζε ότι χρησιμοποιείται ήδη από άλλον!

 4. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουν 27, 2015 12:49 ΜΜ

  @Anarch, θέλει login πιο πριν: http://osarena.net/user
  Κατά τ' άλλα λυπάμαι, αλλά πλέον αυτές τις μεγάλες αμερικάνικες και ευρωπαϊκές tech σελίδες, δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στα όσα γράφουν για την Google.
  Όπως και να έχει, το θέμα είναι πως αν το αφαίρεσαν προχθές, σημαίνει πως στις παλιές εγκαταστάσεις υπάρχει ακόμα.
  Θα το κάνουν όλοι το update; Θα διορθώνεται με αυτό ή θα θέλειfresh-install;
  Και με τον Chrome τι γίνεται;
  Λυπάμαι, αλλά δεν πιστεύω την Google και τα παράγωγά της.

 5. Εικόνα Ανώνυμος
  Ανώνυμος (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 27, 2015 11:08 ΠΜ

  Μήπως γνωρίζετε αν ισχεί και για τα παρακλάδια των chrome/chromium, όπως για πράδειγμα 360 browser και epic browser;
  Αλήθεια για τον epic browser ποιά είναι η άποψή σας;
  Τον εγκατέστησα τωρα τελευταία γιατί-όπως λένε οι δημοιουργοί του-δεν αφήνει τη μηχανή αναζήτησης
  της google να καταγράφει τις αναζητήσεις των χρηστών

 6. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουν 27, 2015 12:42 ΜΜ

  Τον κώδικα του Chromium χρησιμοποιούν αυτοί οι browsers. Και συν τ' άλλα είναι μόνο για Windows.
  Τώρα, επί της ουσίας και μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο, όλα αυτά τα κατασκευάσματα, όπως και ο Chrome/ium είναι τόσο ramοφάγα που δεν ασχολούμαι. Βασικά, όσους geeks ξέρω και έμπειρους χρήστες, δεν έχω δει κανέναν να χρησιμοποιεί Chrome/ium και υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ο καθένας δεν τον χρησιμοποιεί που φτιάχνουμε μια ολόκληρη λίστα.
  Απο την άλλη, όσο αφορά τον Epic Browser, μιλώντας προφανώς τεχνολογικά και όχι "ρατσιστικά", σε οτιδήποτε έρχεται από Ινδία (λογισμικό, διανομές, apps, blogs), είμαι απολύτως επιφυλακτικός.
  Τον Epic, από περιέργεια τον είχαμε δει μόλις ξεκίνησε πριν 5 χρόνια (http://osarena.net/latest-articles/epic-browser-%25ce%25b5%25ce%25bd%25c...).
  Επισκεπτόμενος ξανά την σελίδα του μετά από τόσα χρόνια, σε καμία περίπτωση δεν θα δημοσιεύαμε γι' αυτό το πράγμα στο osarena.

  Όλα αυτά βέβαια είναι προσωπική γνώμη, μα θεωρώ πως με τα υπάρχοντα δεδομένα, ο Firefox είναι μονόδρομος, με λίγα και συγκεκριμένα addons για πιο καλό browsing.

 7. Εικόνα Γιάννης
  Γιάννης (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 28, 2015 12:42 ΜΜ

  Κωνσταντίνε ευχαριστώ για την απάντηση στην παραπάνω ανάρτηση. (εγώ την απέστειλα)
  Μου δημιουργήθηκαν καινούριες απορείες.
  Όταν λες ότι είσε επιφυλακτικός σχετικα με ότι προέρχετε από Ινδία (με ενδιαφέρουν οι διανομές linux) τι στο περίπου συμβαινεί;
  Έχω εγκαταστήσει τη διανομή bodhi σε ένα παλιό λαπτοπ και είμαι πολύ ευχαριστημένος.
  Μήπως πρέπει να ανησηχώ για τυχών διαροές όσο αφορά τη ασφάλεια και προπαντός την ιδιωτηκότητα;
  Ρωτώ εσένα που οποσδείποτε είσε ψαγμένος σπουδαγμένος και φυσικά έμπειρος σε θέματα linux και των διανομών
  Ευχαριστώ, και ελπίζω να μην σε κουράζω

 8. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουν 28, 2015 16:52 ΜΜ

  Προφανώς δεν μιλάμε για το Bodhi (http://osarena.net/tags/bodhi) που είναι ένα εξαίρετο κοινοτικό δείγμα. Γενικότερα, μια μάτια στο παρελθόν, σε διανομές, ιστοσελίδες και apps προερχόμενες από εκεί, σε σύνολο 99% ήταν αυτό που λέμε "προσπάθεια για αρπαχτή". Χωρίς συνέχεια και συνέπεια.
  Ακόμα και ο epic ή ο άλλος ο iron, αρπαχτές είναι για τα ranks της σελίδας και διαφημίσεις. Κανε μια αναζήτηση να δεις, Ειδικά για τον Iron (chromium-based).

 9. Εικόνα anarch
  anarch (χωρίς επαλήθευση)Ιουν 28, 2015 17:20 ΜΜ

  Είναι το Bodhi Linux ινδική διανομή; Την ήξερα για αμερικάνικη. Μήπως απλά οι δημιουργοί της έχουν βουδιστικές φιλοσοφικές επιρροές;
  "Bodhi (Sanskrit: बोधि; and Pali) in Buddhism is the understanding possessed by a Buddha regarding the true nature of things. It is traditionally translated into English with the word enlightenment, though its literal meaning is closer to "awakened." The verbal root "budh" means to awaken".
  https://en.wikipedia.org/wiki/Bodhi

 10. Εικόνα George Pantelis
  George PantelisΙουν 28, 2015 17:27 ΜΜ

  Επιτέλους με άφησε να κάνω login!
  Είναι το Bodhi Linux ινδική διανομή; Για αμερικάνικη (USA) την ήξερα. Μήπως απλά ο /οι δημιουργοί της έχουν βουδιστικές επιρροές/αντιλήψεις;

  "Bodhi (Sanskrit: बोधि; and Pali) in Buddhism is the understanding possessed by a Buddha regarding the true nature of things. It is traditionally translated into English with the word enlightenment, though its literal meaning is closer to "awakened." The verbal root "budh" means to awaken".
  https://en.wikipedia.org/wiki/Bodhi

 11. Εικόνα constantinos
  constantinosΙουν 28, 2015 17:36 ΜΜ

  To όνομα είναι ινδικό, βουδιστικό έστω.
  Νομίζω, ο ένας από τους δυο πρώτους και βασικούς συντελεστές (ή και οι δυο, δεν θυμάμαι), είναι ινδικής καταγωγής.
  Κάτι τέτοιο θυμάμαι, έστω. Μάλλον γι' αυτό και λόγω του ονόματος, μια από τις χώρες που γνώρισε δημοφιλία ήταν η Ινδία.
  Κάτι που ακόμα ισχύει, αν και έχει πάει πιο κάτω η επισκεψιμότητα από εκεί: http://www.alexa.com/siteinfo/http%253A//www.bodhilinux.com

 12. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουν 28, 2015 17:37 ΜΜ

  To Bodhi είναι USA-based. Το όνομα είναι "εξωτικό". Ο βασικός του developers πάντως έχει τα μυαλά του μέσα στο κεφάλι και κάνει καλές επιλογές, οπότε αξίζει για όποιον ενδιαφέρεται.

 13. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουν 28, 2015 17:34 ΜΜ

  Απ' όσο ξέρω, το Bodhi είναι περισσότερο one-man show και λιγότερο κοινοτικό. Νομίζω αυτός ήταν και ο λόγος που ο project manager είχε απόχωρησει για λίγο (λόγω φόρτου εργασίας) αλλά επανήλθε.

  Υπάρχουν δύο ακόμα εκδοχές του Chromium (Iridium, Inox). Για το Iridium δεν ξέρω πολλά, το Inox όμως είναι σχετικά πρόσφατο (μόνο για Arch προς το παρόν). Είναι ψιλοερασιτεχνική δουλειά και ο δημιουργός του λέει ότι έχει απενεργοποιήσει πολλά Googl-οειδή στοιχεία. Το καλό, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι το κάνει με patches, οπότε είναι εύκολο να γνωρίζει κάποιος τι απενεργοποίησε. Βέβαια, κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν πρόβλημα το ότι λείπει η "ευκολία" που προσφέρουν οι Chrome/ium (π.χ. δε δουλεύει το Web Store και τα πρόσθετα χρειάζονται να μπουν με μια μικρή διαδικασία). Από την άλλη όμως, ασφάλεια, ιδιωτικότητα και ευκολία δεν πάνε μαζί. Εγώ πάντως την αλεπού δεν την αφήνω κι ας κάνει νάζια.

  Στην Ινδία, όπως και στην Κίνα, παρατηρείται ραγδαία αύξηση της ενασχόλησης με την τεχνολογία τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξεπηδάνε πολλά πράγματα που είναι είτε δοκιμή δυνάμεων από επίδοξους developers είτε προχειροδουλειές. Πού και πού, ξεφυτρώνει και κατι καλό αλλά γενικά δεν είναι ακόμα σε ικανοποιητικό επίπεδο εμπιστοσύνης θεωρώ.

 14. Εικόνα George Pantelis
  George PantelisΙουν 28, 2015 18:14 ΜΜ

  "Εγώ πάντως την αλεπού δεν την αφήνω κι ας κάνει νάζια."

  https://blog.mozilla.org/advancingcontent/2015/05/21/providing-a-valuable-platform-for-advertisers-content-publishers-and-users/

  Στην ουσία, στην "αγορά" των browsers, κυριαρχούν η αλεπού και το χρώμιο. Καλώς ή κακώς οι καταναλωτές ζητούν ευκολίες και η αλεπού ξέμεινε 2η. Δεν βλέπω άλλη επιλογή από το ότι για να παραμείνει ανταγωνιστική θα υιοθετεί όλα και περισσότερα στοιχεία από αυτά που επιβάλει η Google και τα αποζητούν οι καταναλωτές.

  @Κωνσταντίνε (μιλώντας καθαρά σαν τον μέσο end user και το τονίζω αυτό)
  Τον Chromium τον φορτώθηκα υποχρεωτικά όταν εγκατέστησα το Antergos σαν default browser τους. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να εγκαταστήσω τον ff. Mιας και τον είχα όμως, είπα να κάνω ένα monitoring για να δω την απόδοση του καθένα στο δικό μου το σύστημα και με την δική μου χρήση.
  Δεν βρήκα ουσιαστικές διαφορές. Αλλού είναι καλύτερος (ελάχιστα) ο ένας, αλλού ο άλλος.
  Γενικό συμπέρασμά μου πάντως (επαναλαμβάνω για το δικό μου σύστημα & για την δική μου χρήση), ο Chromium έχει καλύτερη απόδοση (οριακά). Ταχύτερος και με μικρότερη κατανάλωση πόρων συστήματος.
  Το θέμα μου είναι απλά το ότι αρχίζει από Chrom.....

 15. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουν 28, 2015 18:46 ΜΜ

  Νομίζω υπάρχει γενικευμένη παρεξήγηση. Ο FF δεν είχε ποτέ στόχο να γίνει "ανταγωνιστικός" και "εμπορικός", με την έννοια ότι δεν προορίζεται ακριβώς για να καλύψει τις mainstream ανάγκες του browsing. Αυτό που προσφέρει είναι ένας browser χτισμένος με "αρχές" (τουλάχιστον μέχρι τώρα). "Ιδεολογία" και παραπετροποίηση, αυτά είναι τα βασικά στοιχεία του FF. Ως εκ τούτου, δεν απευθύνεται σε όλους αλλά σε εκείνους που δεν τους απασχολεί επακριβώς σε πόσα nanoseconds φορτώνει η σελίδα αλλά το να μην αποστέλλονται στοιχεία στη μαμά Google π.χ. Όταν υπήρχαν οι πρόγονοι του FF, ο Chrome δεν ήταν καν σκέψη. Θεωρώ λοιπόν ότι αν ήθελαν να φτιάξουν τον "υπερ-browser", θα το είχαν κάνει. Έχουν όμως άλλο προσανατολισμό. Δες κι αυτό: https://webwewant.mozilla.org/en/.

  Φυσικά, για να παραμείνει στο προσκήνιο και να μην τον χρησιμοποιούμε μόνο 100 βαρεμένοι παγκόσμια, χρειάζεται να κινείται στα πλαίσια της εποχής. Αναπόφευκτα θα κάνει και κάποιους συμβιβασμούς. Το θέμα όμως είναι πόσα και ποια θα "θυσιάσει". Αν Googlοποιηθεί έντονα, θα χάσει το "ηθικό" πλεονέκτημα που προσφέρει και δε θα υπάρχει και λόγος να μη χρησιμοποιήσει κάποιος τον Chrome/ium, αφού θα είναι ίδιοι. Αυτό το λάθος το έκανε ο Opera και το πλήρωσε.

  Από την άλλη, η Google δεν έχει "ιδεολογικά" θέματα, γι' αυτό και σε σχετικά σύντομο διάστημα δημιούργησε έναν browser απ' το μηδέν και τον εξάπλωσε. Από 'κει και πέρα, είναι θέμα επιλογών. Ο Chrome είναι εύκολος στη χρήση για το μέσο χρήστη και ενσωματώνει γρήγορα "μοδάτα" χαρακτηριστικά. Επειδή όμως τίποτα δεν είναι δώρο, κάθε φορά που προσφέρει το τάδε σούπερ ουάου πρόσθετο, σου παίρνει κάτι άλλο. Για μένα, και μόνο το γεγονός ότι ενεργοποιεί κάμερα-μικρόφωνο αυτόματα και χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης, είναι στοιχείο παραβίασης.

  Ο Chrome στην ουσία είναι Chromium με πρόσθετη Googlοποίηση. Δες το σαν μια AOSP rom και το "κανονικό" Android αντίστοιχα. Αυτή είναι η βασική τους διαφορά.

 16. Εικόνα George Pantelis
  George PantelisΙουν 29, 2015 02:38 ΠΜ

  Soulrain, όπως είπα και παραπάνω, την σχέση Chrome/Chromium την έψαξα, καθώς την φορτώθηκα (Chromium) σαν default στο Antergos.
  Για μένα (εντάξει είναι απλοποιημένο) είναι κάτι αντίστοιχο της σχέσης μεταξύ Fedora και RHEL ή openSuse και SLE.
  Ολη η ανάπτυξη γίνεται στο Chromium από την κοινότητα (συμπεριλαμβανομένων και των developers της Google). H Google απλά πακετάρει τον Chromium με μερικά default flags, settings, και ενημερωμένο Flash plugin από την Adobe και το προϊόν της το ονομάζει... Google Chrome. -:)
  Στα υπόλοιπα που λες, μαζί σου!

  Εγώ αυτό περιμένω να δω!!!
  Mozilla's Servo Engine Is Crazy Fast
  https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTgzNDA

 17. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΙουν 29, 2015 03:15 ΠΜ

  Ο Chromium απλά προσφέρει (όχι εκ προθέσεως) μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας/ανωνυμίας κλπ. σε χρήστες που δεν ειναι ειδήμονες.

  Η αλήθεια είναι ότι η Gecko τα έχει τα χρονάκια της και χρειαζόταν κάποια εξέλιξη. Αναμένουμε στο μέλλον να δούμε την απόδοση της νέας μηχανής. Οι μετρήσεις γενικά δε μου λένε τίποτα προσωπικά, γιατί γίνονται πάντα σε συγκεκριμένα μηχανήματα και δε λαμβάνουν υπόψη τους την ποικιλία των διαφορετικών use cases. Σαν τις δημοσκοπήσεις ένα πράγμα. Αυτό που δε θα μπορέσω να καταλάβω ποτέ είναι γιατί επέλεξαν οι του Opera να βασιστούν στην Blink. Είχαν πολύ καλή δική τους μηχανή.

  Άσχετο: επειδή είχε γίνει ντόρος με τις διαφημίσεις στον FF, να πούμε ότι ήταν απλά ένας διαφορετικός τρόπος χρηματοδότησης. Ούτε ξεπουλήθηκαν, όπως έλεγαν πολλοί, ούτε τίποτα. Όταν αφαίρεσαν τη Γούγλη από default μηχανή αναζήτησης, έχασαν και το ρευστό. Κι επειδή δεν έχουν εταιρεία από πίσω (έχουν δηλαδή αλλά όχι ακριβώς) και πρέπει κάπως να ταΐσουμε και τους κακόμοιρους τους developers, επέλεξαν τις διαφημίσεις. Που μπορεί να τις "σβήσει" οποιοσδήποτε ή να τις αντικαταστήσει με όποιο start page θέλει. Τέλος πάντων, στο κοινωνικόν του θέματος η Mozilla έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει πράγματα που η Γούγλη δε θα τολμούσε ποτέ. Για εμένα, τον ταπεινό καταχρήστη, αυτό μετράει πολύ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Γι' αυτό δεν παραπονιέμαι κάθε φορά που η αλεπού αποφασίζει να "βήξει" επειδή έτσι της κάπνισε. Την αγαπάω κι ας είναι παράξενη (εκδηλώθηκα τώρα).

 18. Εικόνα georgezaf
  georgezafΙουλ 05, 2015 16:44 ΜΜ

  Δεν αυζηταμε καν για Chrome....Μονο για chromium αν θελετε.....
  Εγω θα θεσω ενα πιο "ωραιο" θεμα...
  Firefox γιατι μας βγαζεις την ψυχη και ασχολουμαστε με το chrome??

 19. Εικόνα Maria
  MariaΙουλ 05, 2015 18:50 ΜΜ

  georgezaf, μην με τσιγκλάς γιατί του τα έχω μαζεμένα του Firefox.
  Όπως είπα και στο Forum, με 2 καρτέλες, αρχίζει και τα παίζει ο Firefox. (Καλά, για τα κρασαρίσματά του ας μην μιλήσω καλύτερα, γιατί.... τα νεύρα μου, τα χάπια μου κι ένα ταξί να φύγω).
  Θα έλεγα, ότι ο Firefox εδώ και πάρα πολύ καιρό είναι (μάλλον στο Λίνουξ, γενικώς) -ΕΠΙΕΙΚΩΣ- απαράδεκτος!
  Σε οποιαδήποτε σελίδα, όχι απλά κολλάει και δεν σκλοράρει, αλλά έρχονται φορές που απλά και μόνο για να πάω το ποντίκι σε κάποιον από τους σελιδοδείκτες μου (προκειμένου να ανοίξω μία σελίδα), είναι ψυχοφθόρο. Άλλες πάλι που το ποντίκι... εξαφανίζεται :P

  Εν αντιθέσει με τα Windows, που πάει σφαίρα. (είναι ίσως το μόνο που ζηλέυω στα Windows).
  Και εξηγώ:
  Στο σχολείο σε Windows, όχι απλά ανοίγουμε πάνω από 15 σελίδες (ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ), και ανοίγουν σφαίρα,
  αλλά ο καθένας ανοίγει τον δικό του Firefox -για να μην κλείσει κατά λάθος κάποια καρτέλα του άλλου και χάσει την δουλειά του (το υλικό με το οποίο δουλεύει).
  Δηλαδή, στον υπολογιστή, θα δεις τουλάχιστον 5 Firefox ανοιχτούς, με καμιά 15αριά καρτέλες ο καθένας.
  Και οι συγκεκριμένοι σταθεροί υπολογιστές που έχουμε στο γραφείο είναι παμπάλαιοι, με δυνατότητες μηδαμινές, με Windows XP.
  Ένα μόνον θα σου πω: Η οθόνη του, είναι από εκείνες τις παλιές, γκουμούτσες (που, εδώ και κάτι χρόνια, δεν τις έχω δει πουθενά, ούτε καν σε σχολείο).

  ΥΓ: Βέβαια, (επειδή είμαι γενικά άνθρωπος που δίνω ευκαιρίες), ελπίζω να «βάλει μυαλό» - ε, ναι, ο Firefox, τι; εγώ;
  Είναι απαράδεκτο ένα ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα project, που (όπως διαφημίζονται οι ίδιοι στην σελίδα τους) ονομάστηκε ο «βασιλιάς της ταχύτητας» σε ανεξάρτητα τέστ επιδόσεων απέναντι σε άλλους περιηγητές, να μην συνεργάζεται σωστά με το Linux.

 20. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουλ 05, 2015 21:17 ΜΜ

  μαρια, απο περιεργεια, σε τι υπολογιστη την εχεις την καμμενη αλεπυ και σουρνεται ετσι? ειναι σχετικα βαρια (προφανως δεν ειναι dillo και midori), δεν λεω το αντιθετο, αλλα τοσο πολυ? στα ΧΡ που λες, λογικα ειναι καποια παλια εκδοση του στυλ 4beta, κλπ, γιατι ωντας παλια αυτα τα χαζοπουλια, ειναι ασυμβατα με τις νεες εκδοσεις (που ειναι και πιο βαριες). αν επισης ειναι στουμπωμενη με προσθετα, επισης γινεται ασηκωτη. εγω την εχω σε amd dualcore με 3GB μνημη, και εχω μονο Noscript (χωρις exceptions) και AdBlock επανω, για να εχω μια επαρκη ιδιωτικοτητα. και παει μια χαρα. το μονο "κακο σπυρι" ειναι το μπαζοφλας, που οντως ειναι ολο προβληματα και κολληματα. και αν δεις τι της κανω της καημενης της αλεπυς, θα τη λυπηθεις πραγματικα. πολλες φορες ανοιγω τοσα tabs που τα μισα δεν φαινονται (και πρεπει να κανεις scroll για να τα βρεις). και οχι μονο δεν κολλαει ποτε (και ειδικα να εξαφανιζεται το ποντικι, η να λαγκαρει σαν νεκρο σαλιγκαρι), αλλα ουτε καν να παρουσιαζει την παραμικρη καθυστερηση.

  Υ.Γ:... εγω εχω δει παλιες γκουμουτσες crt οθονες προσφατα, αν και αυτη τη στιγμη δεν θυμαμαι που ακριβως (αλτζαχαιμερ :D :P ). και η... γαργαλιστικη λεπτομερεια ειναι οτι ηταν και αφης κιολας :D :D οταν με το ειπαν, καλα-καλα δεν το πιστευα, μεχρι που το δοκιμασα. κι'ομως ηταν αφης (και εργοστασιακες κιολας, οχι με μοντιφες). πως στον ΚΘΟΥΛΟΥ το εκαναν ακομα αναρωτιεμαι :D :D

 21. Εικόνα Maria
  MariaΙουλ 05, 2015 21:26 ΜΜ

  DarkGoth, και σε σταθερό και σε λάπτοπ. Αξιοπρεπείς υπολογιστές και οι δύο.
  Στο ίδιο λάπτοπ, με τα μανίσια τα 7αρια (Windows 7), πήγαινε σφαίρα (ο Firefox).
  Δεν είναι μόνο στα ΧΡ, που πάει σφαίρα. Το ίδιο ισχύει και στα 7αρια, αλλά και στα 8αρια (Windows 8) - που βλέπω από άλλους.

 22. Εικόνα Maria
  MariaΙουλ 05, 2015 21:31 ΜΜ

  Καθυστερόγραφο (που λέει και ο Soulrain): Στα δε XP, είχαμε πάντα την τελευταία έκδοση του Firefox. ΟΧΙ καμιά παλιά (τον είχαμε πάντα ενημερωμένο με την τελευταία έκδοση).

 23. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουλ 05, 2015 23:00 ΜΜ

  αν εχετε και στο σχολειο τις νεες εκδοσεις, το μονο που σκεφτομαι πλεον, οτι εκει μπορει να εχουν εγκατεστημενα τιποτα addons τυπου parental control, η, privacy, (σχολειο ειναι, οποτε δεν νομιζω οτι θα αφηνανε προσβαση σε πορνο, η, εθνικογκαγκα σελιδουλινια) που να κοβουν το πολυ σκουπιδαριο, οποτε δεν ζοριζεται το μηρυκαστικο για να κλασει πομολα. γιατι τα σκουπιδαρια ειναι τα χειροτερα. δεν θυμαμαι και σε ποιο θεμα το ειχα βαλει, που λεγαμε για διαφημιστικα και adblock (κατι για ΜΠΛΩΚερς και το "κακο adblock" ηταν ο τιτλος) και ειχαμε βαλει και το σελιδουλινι με τις ζομπι διανομες (οχι το fapnews. το αλλο με τον εθνικογκαγκα copypastορα). που μπηκα σε δαυτο χωρις noscript και κολλησε οχι μονο το μηρυκαστικο, αλλα ολο το συστημα (με 2μιση GB μνημη!!!...). μολις ξαναμπηκα με noscript, το συστημα ουτε καν ενιωσε.

 24. Εικόνα Maria
  MariaΙουλ 05, 2015 23:46 ΜΜ

  DarkGoth, μιλάμε για τους υπολογιστές που έχουμε στο γραφείο των καθηγητών. Οπότε δεν παίζει τέτοιο ενδεχόμενο - να υπάρχει κάτι για parental control κλπ. Λόγω της φύσης του λειτουργήματός μας (γιατί απλή δουλειά δεν τη λες), πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε όλες τις σελίδες. Και εξηγώ:
  Πρόσφατα είχαμε, για παράδειγμα, ένα περιστατικό όπου είμασταν όλη την μέρα στο facebook και σε διάφορα άλλα chat γιατί μαθήτρια μας ζήτησε την βοήθειά μας για το bullying που της ασκούσαν στο διαδίκτυο.
  Και τονίζω το facebook γιατί γνωρίζουμε όλοι πόσο βαρύ είναι.
  Και ΞΑΝΑτονίζω ότι μιλάμε για 5 Firefox ανοιχτούς ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ (ΟΛΗ ΜΕΡΑ) με καμιά 15αριά σελίδες/καρτέλες ανοιχτές έκαστος.

 25. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουλ 06, 2015 00:45 ΠΜ

  α! νομιζα οτι ηταν σε καποια αιθουσα για τους μαθητες. γενικα οντως βλεπω οτι πολλοι λενε οτι ειναι βαρια η καμμενη αλεπυ και τους κολλαει. με παραξενευει γιατι εμενα δεν με εχει παρουσιασει ποτε το παραμικρο (και δεν εχω και κανα τουρμπο μηχανημα). εχει να κανει το λειτουργικο? εχει να κανει το μηχανημα? εχουν να κανουν οι ρυθμισεις της αλεπυς? εχουν να κανουν ολα μαζι? ισως.

  παντως αυτο το ρουφιανοβιβλιο ειναι οντως τελειως για τελειως. οχι μονο κακογραμμενος κωδικας και γεματο σκουπιδαριο και ασηκωτο, αλλα και απο συμπεριφορες, οτι θελεις συναντας εκειμεσα. γι'αυτο δεν το παω καθολου. οχι οτι δεν τα συναντας και αλλου, αλλα εκει γινεται ο κακος χαμος. και στο συγκεκριμενο θεμα, ειναι οτι δεν ξερεις και πως να αντιδρασεις. εκτος απο το να το αναφερεις σε καποιον (π.χ. οπως η μαθητρια σου στο σχολειο που σας το ανεφερε γενικα στους καθηγητες), το πως αντιδρας σαν ατομο. τον αγνοεις? κινδυνευει να περασει σαν "αδυναμια", και να συνεχιζει να αποθρασυνεται το θρασυδειλο τιποτενια ατομακι. τον αρχιζεις στην καφριλα, αλλα εννοειται χωρις εκνευρισμο? υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να "παθιαζεται" ακομα πιο πολυ, γιατι σε "καταφερε", και τωρα απλα μενει να σε "αποτελειωσει".

  Υ.Γ:... το θεμα λεει για τον ρουφιανοχρωμιο, και το φτασαμε στο ρουφιανοβιβλιο, και το bullying. νομιζω καλα παμε :D :P

  Υ.Γ2:... αααασχετο!... με το vps η σελιδα βλεπω παει πολυ καλυτερα (ποσο πιο ασχετα σχολια θα μπορουσε να εχει αυτο το αρθρο? :D :P )

 26. Εικόνα Maria
  MariaΙουλ 06, 2015 01:09 ΠΜ

  Ναι, όντως´ το διαδικτυακό bullying (διαδικτυακός εκφοβισμός), εις βάρος ανηλίκων κυρίως, θέλει χειρουργικούς χειρισμούς.

  ΥΓ: Άσχετα σχόλια; Πού τα είδες? :D
  Here is OSarena!

 27. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουλ 06, 2015 02:10 ΠΜ

  για τους ανηλικους οντως ειναι πιο κρισιμο το θεμα. ο ενηλικος μπορει να δρασει αρκετα αποτελεσματικα και μονος του. αλλα ακομα και εκει εξαρταται τον χαρακτηρα. αν καποιος ειναι συναισθηματικος, ακομα και ενηλικας, ειναι αρκετα πιο ευαλωτος απο τον αναισθητο (σιγουρα οχι οσο ενα παιδι βεβαια). εχω τυχει σε περιπτωση εδω και αρκετο καιρο, σε καποια σελιδα που μπαινω για χαβαλε. ενα τελειωμενο ατομακι "επιτεθηκε" εναντιων μου, γιατι κατι ειπα για κουμμουνισμο, με το οποιο δεν συμφωνουσε (χρυσαυγουλακι). με αποκαλεσε gay (που ακομα προσπαθω να καταλαβω γιατι μερικα "αντρακια" το εχουν σαν "βρισια"), νεκροφιλο (λογω γκοθ, που ποιος ξερει τι νομιζε οτι ειναι με το ανυπαρκτο "μυαλουδακι" του), αθεο (απο ποτε αυτο θεωρειται βρισια?) αναρχοκουμμουνι, που με το συναφι μου σφαζουμε αθωους με κονσερβοκουτια στη σιβηρια (WTF?...). αφου ειδε οτι δεν "ψαρωσα", και τον αρχισα τις καφριλες, βαζει στο προφιλ του μια φωτογραφια (δικια του? ψευτικη? κανεις δεν ηταν σιγουρος), ενως "σφιχτη" με μαυρη μπλουζα που εγραφε "Χ.Α. κατι" (καποια περιοχη πρεπει να ηταν υποθετω). απειλουσε ταυτοχρονα οτι "αν ημανε μπροστα του δεν θα τολμαγα να τα πω αυτα". οποτε γινομαι καφρος τελειως εγω, και αρχιζω να τον τρολλαρω εν'ψυχρω με πολυ χοντρα καφριλικια. οσο εβλεπε οτι τον δουλευα και δεν "ψαρωνα", τοσο συφιλιαζοταν και εβγαινε εκτος εαυτου απο τα νευρα του. τελικα δεν αντεξε τα καφριλικια και παραιτηθηκε το "αντρακι". εβαλε την ουρα στα σκελια, εβγαλε και τη φωτογραφια με τον "σφιχτη", γιατι καποιος αλλος τον ειπε ειρωνικα, "κοκορακι" που το εχει για πρωινο (αρκετα εγινε ρεζιλι των σκυλιωνε), και εκανε το δεντρο μετα το "αντρακι" :D :D :D

  ασχετα σχολια? ελα ντε! που τα ειδα? :D :D

 28. Εικόνα Maria
  MariaΙουλ 06, 2015 15:05 ΜΜ

  Αυτό πάλι, DarkGoth, που στο διαδίκτυο αρχίζουν - έτσι, άνευ λόγου και αιτίας, απλά επειδή τα πράγματα δεν γίνονται με τον δικό τους τρόπο- και στολίζουν ο ένας τον άλλον με διάφορα επίθετα, ποτέ μου δεν το κατάλαβα. Θέλουν να δείξουν πόσο αντράκια είναι; Θέλουν να δείξουν κάτι άλλο; (και αν, τι; :Ρ)

 29. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙουλ 07, 2015 14:55 ΜΜ

  τα κανουν ολα αυτα πολυ απλα, επειδη ειναι θρασυδειλοι, και προσπαθουν να καλυψουν τις δικες τους ελλειψεις/αποτυχιες/αδυναμιες/οτιδηποτε. ολοι αυτοι ειναι κομπλεξικα ατομακια, που δεν εχουν καταφερει απολυτως τιποτα στη ζωη τους. οποτε προκειμενου να νιωσουν λιγο καλυτερα με τον, ρηχο, ανυπαρκτο, και αναξιο εαυτο τους, προσπαθουν να μειωσουν τους αλλους (που δεν προκειται ποτε να τους φτασουν, λογω και αυτης της χαμερπους συμπεριφορας, εκτως των αλλων). και βεβαια εννοειται οτι το κανουν παντα εκ του ασφαλους (π.χ. ιντερνετς, η, "ξεσπωντας" σε ατομα που δεν μπορουν να αντιδρασουν), γιατι στα ισα δεν τους παιρνει και το ξερουν. αλλοι θελουν να δειξουν το ποσο "αντρακια" ειναι αλλα στην πραγματικοτητα χεζονται πανω τους απο ενα αρουρι, αλλοι θελουν να δειξουν οτι εχουν λεφτα και ποζεριαζουν το eyephone ενω αν ανοιξεις το πορτοφολι τους θα βρεις μονο σκωρους μεσα, αλλοι το παιζουν οτι ειναι (παρα)μορφωμενοι και οταν γραψουν κατι κανουν λαθος ακομα και το "α", αλλοι το παιζουν ομορφοι και αν τους δεις ειναι πιο ασχημοι και απο'μενα (ΛΟΛ!...). καποιοι μπορει να εχουν πολλα απο τα παραπανω ταυτοχρονα. το ζητημα δεν ειναι τι "θελουν να δειξουν". εγω δεν δινω καν σημασια τι θελουν να δειξουν, γιατι δεν ειναι εκει το πραγματικο προβλημα. το προβλημα ξεκιναει απο το οτι αυτοι εχουν μεσα τους τη θρασυδειλια και το κομπλεξ, οποτε απλα ολα τα παραπανω ειναι απλα η λεπτομερεια που θα βγαλει στην επιφανεια την μισανθρωπια τους, και τη θρασυδειλια τους.

  το καναμε ΚΑΙ αυτο το θεμα σαν γαμωτο με τα σχολια

 30. Εικόνα Kostas
  Kostas (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 12, 2015 13:39 ΜΜ

  Στο Debian, ο Chromium εγκαθίσταται από κάποια repos σε bin μορφή, σωστά; Τότε δεν μπορούν απλά να αλλάξουν αυτή με μια compiled έκδοση χωρίς το συγκεκριμένο "feature"; Από ότι κατάλαβα ωστόσο είναι voice search, οπότε θα μπορούσε να γίνει client-side και άρα να μην υπάρχει θέμα.

  Τώρα για τη συζήτηση στο Firefox, μια χαρά mainstream browser μπορούσε να γίνει αν είχε διορθωθεί το memory leaking που κυριαρχούσε σε κάποιες παλαιότερες εκδόσεις. Ωστόσο ο Chrome κατέφθασε και ο Firefox, αν και τώρα καλύτερος, έμεινε πίσω για άλλη μια φορά. Το αστείο είναι ότι το μερίδιο χρήσης είναι τώρα σχετικά κοντά με του IE.

  @Maria
  Εμένα συμβαίνει το αντίθετο. Σε Linux τρέχει καλύτερα από ότι σε Windows (στα 8, στα 7 μπορείς να πεις πως είναι εντάξει). Σε κάθε περίπτωση πάντως προτιμώ Firefox από Chromium/Chrome (αφού μόνο πλεονέκτημα είναι η σχετικά καλύτερα ταχύτητα σε Win8).

 31. Σελίδες

Scroll to Top