BETA

Γιατί δεν χρειαζόσαστε τις mobile apps των ιστοσελίδων

Εικόνα Helen

H δημιουργία μιας Android εφαρμογής δεν είναι δύσκολη, τουλάχιστον όσον αφορά αυτές που έχουν οι διάφορες ιστοσελίδες, είτε πρόκειται για το Facebook είτε κάποιο άλλο blog. Μάλιστα, πλέον βλέπουμε σχεδόν σε κάθε ιστοσελίδα ασχέτως βεληνεκούς, να μας προτείνει να εγκαταστήσουμε την Android εφαρμογή της, υποσχόμενη (στις περισσότερες περιπτώσεις) πως θα έχουμε καλύτερη εμπειρία χρήσης και άλλα «καλούδια». Και είναι γεγονός πως οι apps διάφορων ιστοσελίδων έχουν πάρα πολλές εγκαταστάσεις.

Είναι όμως αναγκαίο;
Χρειαζόμαστε πραγματικά τέτοιου είδους apps στα τηλεφωνά μας;

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος πως ναι, τις χρειαζόμαστε, όταν ασχολούμαστε πολύ με κάποια σελίδα (δυστυχώς σαν παράδειγμα θα φέρω το Facebook) και σε μια εποχή που η πρόσβαση από φορητές συσκευές είναι πιο αυξημένη από ποτέ. Κάτι που ήταν σωστό κάποια χρόνια πριν, όταν η διάταξη των ιστοσελίδων δεν ήταν υποχρεωτικά «φιλική» προς τις φορητές συσκευές.
Όμως πια, τα πράγματα έχουν αλλάξει και όχι μόνο στην mobile-friendly εμφάνιση των ιστοσελίδων, μα και στα βελτιωμένα χαρακτηριστικά των mobile-browsers.

Αυτό θα το δούμε στην συνέχεια, μα πιο πριν θα πρέπει να λογαριάσουμε και κάτι ακόμα που δεν είναι άλλο από την μπαταρία και την κατανάλωση της συσκευής μας. Υπάρχουν εφαρμογές ιστοσελίδων που κυριολεκτικά καταβροχθίζουν την μπαταρία και πόρους των συσκευών μας. Όχι καιρό πριν, η app του Facebook σε πολλές συσκευές, μέσα σε ελάχιστα λεπτά κατανάλωνε ως και το 1/4 της μπαταρίας, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και με την app του Twitter. Αυτό ισχύει και για άλλες apps αρκετών ιστοσελίδων ακόμα και τεχνολογικών, ενώ στην λίστα περιλαμβάνονται και apps από ελληνικές ειδησεο-γραφικές ιστοσελίδες. Και μην γελιέστε, η κατανάλωση δεν έχει να κάνει με το πόσο καλοφτιαγμένη είναι μια εφαρμογή.

Και αυτή είναι η μια πλευρά, η άμεσα ορατή, καθώς υπάρχει και άλλη. Και αυτή η άλλη είναι η πιο ανησυχητική μα και παραδόξως αναμενόμενη.

Και όπως ίσως μαντέψατε, έχει να κάνει με τα προσωπικά δεδομένα. Με διάφορες έρευνες έχει υπολογιστεί πως σχεδόν το 75% των εφαρμογών σε Android, και κάπου το 50% σε iOS, μοιράζονται τα δεδομένα τοποθεσίας της συσκευής με τρίτους. Ενώ οι εφαρμογές σε Android είναι πιο πιθανό να μοιράζονται με τρίτα μέρη προσωπικές πληροφορίες, όπως όνομα (50%) και διεύθυνση email (25%), σε σύγκριση με τις εφαρμογές σε iOS, όπου το 18% μοιράζεται ονόματα και το 16% διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Και σε αυτό, χωρίς να λογαριάσουμε τις υπόλοιπες καταγραφές που κάνουν σε μηνύματα, φωτογραφίες, βίντεο, τηλέφωνα των επαφών μας και όσων άλλων έχουμε στις συσκευές μας.

Δεν ξέρω αν μπορείτε να αναλογιστείτε τι σημαίνει αυτό. Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι το πως αν εσείς δεν έχετε δώσει ποτέ το κινητό σας στο Facebook, το πιο πιθανό είναι να το γνωρίζει ήδη που σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα, αν και όποτε χρειαστεί, μπορεί να δώσει ένα ανατριχιαστικά λεπτομερές προφίλ της ζωής σας. Και βέβαια δεν είναι μόνο το Facebook, άλλωστε όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα από την στιγμή που μεταβιβάζονται σε τρίτους με σκοπό την διαφήμιση, χάνεται ο κάθε έλεγχος.

Δηλαδή, για σκεφτείτε το πιο απλά: Μια εφαρμογή για ιστοσελίδα των 240-250 MB που η μεταφορά της στην sd θυμίζει ταινία του Αγγελόπουλου, πιστεύετε πως θα έχει καλό αποτέλεσμα για την συσκευή και τα δεδομένα σας;

Ναι, μα είναι βολικό αφού με ένα tap εχεις πρόσβαση.

θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος.
Και σαν τελικό αποτέλεσμα έτσι είναι, αφού μια app μπορεί να έχει συντόμευση στην κεντρική ή άλλη οθόνη, ανοίγοντάς την με μια κίνηση.

Αυτό όμως, μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, για οποιαδήποτε ιστοσελίδα θέλουμε. Να δημιουργήσουμε δηλαδή, συντόμευσή της στην οθόνη της συσκευής μας και να την ανοίγουμε με ένα χτύπημα. O τρόπος δεν διαφέρει από αυτόν που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε κάτι αντίστοιχο στο desktop μας.
Πρόκειται για μια επιλογή που έχουν πλέον όλοι οι σύγχρονοι browsers που μπορεί να γίνει πανεύκολα και ταχύτατα. Από προσωπική εμπειρία, στο Android αυτό το κάνει καλύτερα ο Firefox (καλύτερα έστω από τον default browser και τον Chrome).

Η διαδικασία είναι πολύ απλή:

- Μεταβείτε στην ιστοσελίδα που θέλετε και πατήστε το κουμπάκι με τις ρυθμίσεις του browser.
Εκεί, θα δείτε, ανάμεσα στα υπόλοιπα να υπάρχει και μια επιλογή για δημιουργία συντόμευσης στην οθόνη του κινητού σας. Άλλοι browsers το έχουν άμεσα εμφανές, άλλοι σαν υπό-επιλογή.
Στον Firefox για παράδειγμα, θα πρέπει να πατήσετε πρώτα την επιλογή «Page» και από εκεί στο: «Add to screen» (ή περίπου έτσι):

 

Αμέσως θα δημιουργηθεί και η σχετική συντόμευση της σελίδας στην οθόνη σας, μπορώντας να την σύρετε όπου θέλετε:

Μια ακόμα επιλογή που μπορεί να σας φανεί χρήσιμη, είναι αυτή της επιλογής εμφάνισης μιας ιστοσελίδας. Αυτό επειδή, βλέποντας μια σύγχρονη ιστοσελίδα στην πιο μικρή οθόνη του smart-phone ή tablet, μας δίνει μια κάπως διαφορετική εκδοχή της, προσαρμοσμένη για αυτές τις μικρές οθόνες αφής. Αρκετές σελίδες μάλιστα έχουν και ένα τροποποιημένο domain γι' αυτό. Συμβαίνει όμως, σε πολλές ιστοσελίδες αυτή η mobile εμφάνιση να μην είναι πιο καλή από την κανονική που έχει η σελίδα ή να είμαστε καλύτερα εξοικειωμένοι με την κανονική της εμφάνιση.
Και εδώ τα πράγματα είναι απλά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να ζητήσουμε από τον browser μας να μας «σερβίρει» την desktop της έκδοση. Μια επιλογή που επίσης υπάρχει στις ρυθμίσεις και σχεδόν σε όλους τους browsers είναι άμεσα ορατή (Request a desktop site ή κάπως έτσι):

Εν' κατακλείδι:

Όσο περισσότερες εφαρμογές βάζετε στην συσκευή σας, τόσο περισσότερο αυξάνεται η κατανάλωση, καθώς τι να κάνεις την super-duper app της τάδε ιστοσελίδας, αν δεν έχεις μπαταρία και στην ουσία δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις την συσκευή σου γι' αυτό ακριβώς που είναι, σαν τηλέφωνο.
Ενώ ακόμα χειρότερα, ΔΕΝ έχετε αυτό που νομίζετε σαν αυτονόητο, το απόρρητο των δεδομένων σας, όπως προσωπικές φωτογραφίες, με ποιους μιλάτε, πού βρισκόσαστε κλπ. Οι περισσότερες ιστοσελίδες γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο σας ζητούν να εγκαταστήσετε την desktop εφαρμογή τους. Για να έχουν πρόσβαση ακόμα και σε off-line πληροφορίες για εσάς.

 • Σχόλια

2 Comments:

 1. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΙαν 21, 2017 03:20 ΠΜ

  για τον γκοτζιλλα στο σαπιοandroid υπαρχει και το εξης κολπακι, αν θελετε μονιμα desktop view των σελιδων:...

  στη μπαρα διευθυνσης γραφετε "about:config" και μπαινετε σε αυτο.

  πατατε τη δημιουργια νεου "string" (αν θυμαμαι καλα ειναι ειναι ενα «+» πανω δεξια στο about:config)

  στην ονομασια του string βαζετε αυτο:... "general.useragent.overrride"

  στο value γραφετε απλα "desktop" (η, απλα πληκτρολογειτε ενα space. πιανει και αυτο)

  πατατε να το δημιουργησει, κλεινετε και ξανανοιγετε τον γκοτζιλλα, και απολαμβανετε

  update:... αυτο το παραπανω, γινεται και στον desktop γκοτζιλλα, αν θελετε να βαλετε μονιμο αλλον user agent, η, να βαλετε κενο useragent, ωστε να μην μπορουν οι διαφορες tracking ηλιθιοτητες μεσα σε διαφορες σελιδες, να καταλαβουν τι μηρυκαστικο χρησιμοποιειτε. αν και αυτο σπαει τη δομη καποιων σελιδων (πολυ σπανια βεβαια). αν γινει αυτο με καποια σελιδα που χρησμοποιειτε συχνα, απλα πατε παλι στο about:config, βρισκετε το "general.useragent.overrride" και το κανετε reset. στην επομενη εκκινηση του γκοτζιλλα θα εχει διαγραφει, και θα βγαινει ο default useragent (και default το mobile view σε σελιδες που βλεπετε μεσω φορητης συσκευης)

 2. Εικόνα anastasios
  anastasios (χωρίς επαλήθευση)Ιουλ 16, 2017 23:12 ΜΜ

  ευτυχως που εισται και σεις δεν κατεχω το αντικειμενο αλλα αυτο το εκανα με τη μια φορτωνουμε το τηλ με χαζομαρες ενω αυτο το κολπο ειναι καλυτερο ευχαριστω πολυ.

Scroll to Top