BETA

Γιατί το Linux είναι δωρεάν: Πώς οι άνθρωποι του Open Source βγάζουν χρήματα

Εικόνα Maria

Στα Windows, στο Mac και στις φορητές συσκευές, μπορείτε να κερδίσετε αξιοπρεπώς τα προς το ζην πουλώντας λογισμικό απευθείας στους χρήστες. Σε αυτές τις πλατφόρμες, οι άνθρωποι είθισται να πληρώνουν για τις εφαρμογές - παρόλο που υπάρχουν και «δωρεάν» (;) εφαρμογές βέβαια.

Όταν όμως το θέμα έρχεται στον Ανοιχτό Κώδικα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εννοείται βέβαια πως είστε ελεύθεροι να παρέχετε το λογισμικό έναντι αντιτίμου, αλλά...
Το μεγάλο «αλλά» έγκειται στο εξής: τι θα εμποδίσει κάποιον να πάρει τον πηγαίο κώδικα (ανοιχτό γαρ το λογισμικό) και να απελευθερώσει μια εναλλακτική λύση;

Η πώληση εφαρμογών, φυσικά προϊόντων και online (δικτυακών) υπηρεσιών είναι και ο τρόπος με τον οποίον θησαυρίζουν όλοι αυτοί οι τύποι από τα μεγάλα brands που διαμορφώνουν την αγορά.
Η Apple και η Microsoft θέλoυν να χρησιμοποιείτε τα δικά τους προγράμματα στα μηχανήματά τους.
Αν λοιπόν είστε εργαζόμενος που αναπτύσσει κώδικα ο οποίος θα τρέχει σε ένα εμπορικό λειτουργικό σύστημα, ο εργοδότης σας πιθανότατα είναι στην αγορά των επιχειρήσεων που πωλούν λογισμικό.

Η Google διαφέρει σε αυτό, υπό την έννοια ότι τα μεγαλύτερα κέρδη τα βγάζει από τις διαφημίσεις - κάτι που επιχείρησε να κάνει και η Canonical με την απόφασή της, μετά την συμφωνία της με την Amazon (την εταιρεία που συνεργάζεται με FBI/NSA και συν τα όσα λέγονται για τις χιτλερικές μεθόδους κατά των εργαζομένων, στα στρατόπεδα - δεν είναι λάθος η λέξη - εργασίας της), για την προσθήκη στο Ubuntu ενός lens (που ο Stallaman και άλλοι ξεκάθαρα το χαρακτήρισαν spyware και όχι άδικα αφού λόγω αυτού το Ubuntu πήρε μέχρι και το βραβείο Big Brother), με τ' οποίο όποιος κάνει αναζητήσεις μέσω αυτού, του επιστρέφονται δεδομένα και από την Amazon, μα συγχρόνως καταγράφονται στους servers της, τα δεδομένα του.

Με λίγα λόγια, θα πρέπει να υιοθετήσετε μια μια διαφορετική προσέγγιση για να κερδίσετε χρήματα στον κόσμο του ανοιχτού κώδικα. Έχοντας μάλιστα δει την υψηλή ζήτηση ταλέντων Linux στην αγορά Εργασίας λόγω της ανάπτυξης του Linux.

 

Και πώς παρακαλώ μπορεί κάποιος, που παράγει κώδικα Linux και τον παρέχει δωρεάν, να βγάλει χρήματα;

1. Ζητώντας δωρεές

Όταν πηγαίνετε στην ιστοσελίδα μιας εφαρμογής, βλέπετε ένα κουμπάκι που κάνει λόγο για δωρεά (donate).
Πόσες φορές άραγε έχετε κάνει κλικ σε αυτό;
Έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε κάποια δωρεά; Και τελικά, τι; Έχετε κάνει έστω και μια μικρή για εσάς, σημαντική όμως για τον δημιουργό δωρεά;
Ίσως ναι. Ίσως όμως και όχι.

Αυτό είναι και το πρόβλημα του να στηρίζεσαι σε δωρεές ως πηγή εισοδήματος. Κάποιες φορές τα χρήματα έρχονται. Συχνά, όμως... δεν.

Το Patreon είναι μια πλατφόρμα crowdfunding (ελληνιστί, χρηµατοδότηση από το πλήθος) η οποία χρησιμοποιεί ένα εναλλακτικό μοντέλο χρηματοδότησης όπου ο οποιοσδήποτε έχει μια ιδέα και ενδιαφέρεται για χρηματοδότηση από το πλήθος, την ανεβάζει στο site και αφού πληρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις του site, δημοσιεύεται προς χρηματοδότηση.

Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε δημιουργούς να έχουν κάποια «μόνιμη» χρηματοδότηση από τον κόσμο που θέλει να κάνει τακτικές δωρεές στους για τα projects (έργα) τους.

Το crowdfunding είναι μια νέα μορφή χρηματοδότησης, που λειτουργεί από το 2009 στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρώπης, η οποία έχει εν μέρη αλλάξει τους όρους του οικονομικού παιχνιδιού σε ολόκληρο τον πλανήτη αφού με αυτήν οι δημιουργοί καταφέρνουν να κάνουν την ιδέα τους πράξη χάρη στις μικρές επενδύσεις χιλιάδων χρηστών του Διαδικτύου. Ο δημιουργός του έργου λαμβάνει τα χρήματα των δωρεών μετά το πέρας της ημερομηνίας που έχει ορίσει, συνήθως 30 ημέρες.

Το Patreon έχει βοηθήσει κάποια μέλη της κοινότητας ανοιχτού κώδικα, όπως τον πρωτοπόρο του κινήματος ανοιχτού κώδικα Eric S. Raymond, ώστε να μπορούν να ζουν το πάθος τους επιβιώνοντας ταυτόχρονα αξιοπρεπώς χωρίς να χρειάζεται να κάνουν αυτό που οι άλλοι απαιτούν από αυτούς, μα ό,τι οι ίδιοι αγαπούν.

Info: Ο Eric S. Raymond είναι πρόεδρος του OSI -Open Source Initiative, πρώην ιδρυτικό μέλος του GNU, γνωστός υπερασπιστής της κουλτούρας των hackers και συγγραφέας του θρυλικού πια μανιφέστου για την ανάπτυξη των open source προγραμμάτων «The Cathedral and The Bazaar» -«Ο Καθεδρικός και το Παζάρι»). Στον Raymond ανήκει μάλιστα και η περίφημη φράση:

    Ο αρχικός κώδικας του Linux γράφτηκε για να «ξύσει την φαγούρα» του Linus Torvalds.

Υπάρχουν όμως τόσοι πολλοί προγραμματιστές οι οποίοι δεν είναι αρκετά δημοφιλείς για να προσελκύσουν κόσμο που να τους βοηθάει, με κάποιο ποσόν κάθε μήνα, να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους.

Διανομές όπως το Elementary και το Ubuntu MATE, χρησιμοποιώντας αυτό το μοντέλο, καταφέρνουν να προσπορίζουν κάποια έσοδα αλλά η πλατφόρμα είναι καταλληλότερη για τους δημιουργούς περιεχομένου παρά για τους προγραμματιστές λογισμικού.

Μερικές υπηρεσίες υιοθετούν την αντίθετη προσέγγιση. Αντί να ζητούν από τους χρήστες χρήματα, οι υπηρεσίες / πλατφόρμες αυτές παρέχουν έναν τρόπο σε όσους θέλουν να ανταμείψουν κάποια δημοσίευση που τους άρεσε. Το ποσόν μπορεί να είναι από 2 σέντς μέχρι 100 δολάρια και δίνεται εξ' ολοκλήρου σε όποιον εσείς αποφασίσετε να ανταμείψετε με το... φιλοδώρημά σας. Δύο εκ των υπηρεσιών αυτών είναι το Tip the Web και το Gratipay.

Οι οργανισμοί, από την άλλη, είναι πιο εύκολο να προσελκύουν δωρεές από ό,τι οι μεμονωμένοι προγραμματιστές.

Ομάδες και συλλογικότητες όπως το Ίδρυμα GNOME (GNOME Foundation), το KDE e.V., το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (Free Software Foundation), και το Software Freedom Conservancy (το Ίδρυμα Προστασίας της Ελευθερίας του Λογισμικού) αποφέρουν αρκετές δωρεές.
Οι λάτρεις του ανοιχτού κώδικα κάνουν δωρεές μιας και, ούτως ή άλλως, θα ωφεληθούν από τον εκάστοτε στόχο. Αλλά και οι εταιρείες ενίοτε συμβάλλουν με γενναία ποσά για να υποστηρίξουν τις τεχνολογίες από τις οποίες επωφελούνται αφ' ης στιγμής χρησιμοποιούν τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που όλες αυτές οι τεχνολογίες τους παρέχουν. Κάποιες μάλιστα θέλουν να γίνουν και εταιρικοί χορηγοί.

 

2. Δουλεύοντας για κάποια εταιρεία

Πολλοί προγραμματιστές βγάζουν το μηνιαίο εισόδημά τους δημιουργώντας κώδικα Linux. Εργάζονται για τις εταιρείες που, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υποστήριξη του οικοσυστήματος Linux ωφελεί τις επιχειρήσεις.

Κάποιες εξ αυτών είναι «ανοιχτού κώδικα» εταιρείες. Η δημιουργία Ελεύθερου Λογισμικού συνιστά θεμελιώδες συστατικό αυτού που κάνουν.
Η Red Hat είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα αυτού.
Η Canonical, που φτιάχνει το Ubuntu, είναι ένα ακόμα περίφημο παράδειγμα.
Και οι δύο βγάζουν χρήματα από την σύσταση συμβάσεων ενίσχυσης με εταιρείες που χρησιμοποιούν τα προϊόντα τους.

Άλλοι χρησιμοποιούν το Linux για να επιτύχουν τους δικούς τους συγκεκριμένους στόχους.

Πριν το Android και το Chrome OS, η Google δεν εμπορευόταν τις δικές της διανομές του, παρά προσελάμβανε προγραμματιστές οι οποίοι θα έπρεπε να δουλέψουν σε Linux.
Και, με τα χρόνια, έχει δημιουργήσει μια σειρά από εφαρμογές που είναι συμβατές με το Linux.

Οι περισσότερες εταιρείες με τους προγραμματιστές του Linux δεν συνεισφέρουν επιστρέφοντας κώδικα στην ευρύτερη κοινότητα. Πολλές εξ' αυτών, δημιουργούν ή διατηρούν το λογισμικό των επιχειρήσεων που είναι απαραίτητο για την ίδια την εταιρεία ώστε να κάνει την δουλειά της.

Ούτως ή άλλως το Linux κυριαρχεί περισσότερο στους servers (διακομιστές) παρά στο Desktop (στους επιτραπέζιους υπολογιστές).

Αυτή η πραγματικότητα έχει ωθήσει ακόμη και την Microsoft να προσλαμβάνει άτομα που εργάζονται πάνω στο Linux.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχει τρόπος να εργάζεσαι άμεσα στο πρότυπο πρότζεκτ του ανοιχτού πηγαίου κώδικα.

Κάποιες εταιρείες που ίσως δεν είναι και τόσο γνωστές, όπως η StrongLoop και η Voxer, πληρώνουν ανθρώπους για να εργάζονται αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στο Node.js - μια πλατφόρμα ανάπτυξης λογισμικού (κυρίως διακομιστών) χτισμένη σε περιβάλλον Javascript που στόχο της έχει να παρέχει έναν εύκολο τρόπο δημιουργίας κλιμακωτών διαδικτυακών εφαρμογών και - όπως τονίζουν στην σελίδα τους - με το npm, το οικοσύστημα του Node.js, να είναι το μεγαλύτερο οικοσύστημα των βιβλιοθηκών ανοιχτού κώδικα στον κόσμο.

Και επειδή στην ζωή δεν είναι όλα μαύρο ή άσπρο, το ίδιο κάνει και η Microsoft.

 

3. Ως ανεξάρτητος ελεύθερος επαγγελματίας· Σύμβουλος ή Ανάδοχος (εξωτερικός συνεργάτης)

Ένας προγραμματιστής μπορεί να κερδίζει αρκετά χρήματα που να του παρέχουν έναν αξιοπρεπή τρόπο ζωής, όντας ελεύθερος επαγγελματίας.

Αντί να ενταχθεί σε μια εταιρεία, αξιοποιεί τις δεξιότητές του εργαζόμενος ως σύμβουλος.
Είναι πολλοί οι οργανισμοί που χρειάζονται βοήθεια για να ξεκινήσουν ένα πρότζεκτ ανοιχτού κώδικα, και ένας ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να τους βοηθήσει στην δρομολόγηση και υλοποίησή του.

Άλλοι πάλι οργανισμοί τα βρίσκουν σκούρα πιο πολύ στην συνέχιση του έργου και τότε στρέφονται σε κάποιον ελεύθερο επαγγελματία για βοήθεια.

Πολλές εταιρείες χρειάζονται βοήθεια για να «χτίσουν» ή για να διατηρήσουν έναν Linux server (έναν διακομιστή Linux), μα δεν θέλουν να προσλάβουν κάποιον υπάλληλο πλήρους απασχόλησης.
Ένας ανεξάρτητος εργολάβος (εξωτερικός συνεργάτης), με εμπειρία στο Linux, μπορεί να αναλάβει την δουλειά.

Μπορεί βέβαια αυτός ο τρόπος εργασίας να μην παρέχει ένα σταθερό εισόδημα, σίγουρα όμως είναι πιο αξιόπιστο το εισόδημα από ό,τι αν περίμενε από δωρεές.

 

4. Επικηρύσσοντας το... έργο

Μια ακόμα καινοτόμος προσέγγιση για την πληρωμή των προγραμματιστών, στην πραγματικότητα, είναι μάλλον της παλιάς σχολής.

Θέτουν την δουλειά που χρειάζονται να γίνει και ορίζουν μια αμοιβή. Όποιος την φέρει εις πέρας, παίρνει και την ανταμοιβή.

Το Bountysource είναι μια ιστοσελίδα όπου οι χρήστες μπορούν να συνεισφέρουν χρήματα για αυτές τις αμοιβές.
Η ανταμοιβή δεν χρειάζεται να προέρχεται από μία μόνο πηγή / από ένα μόνο άτομο. Πολλοί άνθρωποι μπορούν, για παράδειγμα, να τσοντάρουν 5 δολάρια σε ένα πρότζεκτ με την ελπίδα ότι εάν είναι αρκετοί αυτοί που θα τσοντάρουν, κάποιος προγραμματιστής θα δελεαστεί με την ανταμοιβή και θα ασχοληθεί με το έργο.

Δυστυχώς, το χρηματικό έπαθλο δεν είναι πάντα αντίστοιχο του έργου.
Το Elementary Project έχει αγκαλιάσει το Bountysource θεωρώντας το ως έναν τρόπο για να προσελκύσει βοήθεια. Όμως, ακόμη και με πρόσθετες εισφορές από τους χρήστες, οι περισσότερες θέσεις εργασίας αποφέρουν καθαρό κέρδος σε έναν προγραμματιστή 100 δολάρια το πολύ. Αυτά είναι ψίχουλα εν συγκρίσει με τα χρήματα που ένας προγραμματιστής βγάζει στον ιδιωτικό τομέα.

 

Γιατί το κάνουν;

Τα κίνητρα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Πολλοί προγραμματιστές είναι της ιδεολογικής πεποίθησης ότι το λογισμικό θα πρέπει να είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα.

Ή, τουλάχιστον, πιστεύουν ότι η δημιουργία του εν λόγω λογισμικού είναι προς όφελος της ανθρωπότητας.

Άλλοι προγραμματιστές αισθάνονται ότι δεν θα στεφθεί με επιτυχία τυχόν προσπάθειά τους να πουλήσουν το λογισμικό τους. Έτσι, λοιπόν, γιατί να μην το δώσουν ως ανοιχτού κώδικα λογισμικό;

Είναι και μερικοί που το βλέπουν από εντελώς αντίθετη οπτική γωνία· δεν βλέπουν κανένα λόγο να μην ανοίξουν τον κώδικα του έργου τους. Δίνοντας τον κώδικα στο GitHub, προσκαλείς και τους άλλους να βοηθήσουν, με αποτέλεσμα και το πρότζεκτ να έχει καλύτερες επιδόσεις από πριν.

Μερικοί το ευχαριστιούνται όταν αξιοποιούν τις δεξιότητές τους στην δημιουργία του λογισμικού που τους αρέσει, πόσο μάλλον μετά από τόσες ώρες ρουτίνας που πέρασαν στην δουλειά τους κάνοντας λιγότερο ενδιαφέροντα πρότζεκτς.
Άλλοι πάλι είναι μαθητές / φοιτητές που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους.

Εν κατακλείδι, η «ελεύθερη» εργασία δεν είναι δωρεάν.
Οι εθελοντές πρέπει να βγάζουν και χρήματα με κάποιον τρόπο, δε νομίζετε;

Και ενώ ένα μεγάλο μέρος του λογισμικού το οποίο βρίσκεται έτοιμο στα αποθετήρια των διανομών που χρησιμοποιείτε είναι από τους προγραμματιστές οι οποίοι εργάζονται χωρίς αμοιβή, είναι πολλοί και αυτοί που πληρώνονται για να συμβάλλουν στο οικοσύστημα του ανοιχτού κώδικα.

 

[Πηγή]

 • Σχόλια

4 Comments:

 1. Εικόνα Μιχάλης
  Μιχάλης (χωρίς επαλήθευση)Σεπ 30, 2016 23:03 ΜΜ

  Όπου κι αν πας όπου σταθείς έναν Ινδό θα βρεις

 2. Εικόνα Pragma_linux
  Pragma_linux (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 01, 2016 16:04 ΜΜ

  Πολύ ωραίο άρθρο Μαρία. Κάτι που θα ενδιέφερε σίγουρα εμάς στην ελλάδα θα ήταν τι συμβαίνει με το "donate" και τη φορολογία εδώ. Είχαμε μια νέα ιδέα πρόσφατα με κάτι φιλαράκια και επειδή φοβηθήκαμε - ξέραμε οτι έπρεπε να αλλάξουμε ταμείο ασφάλισης και πρόχειρα υπολογίζαμε φόρους που άσχετα του τελικού ποσού είσπραξης θα ήταν μεγάλοι ανεβάσαμε 2 σελίδες στη Βουλγαρία που συνδιάζουν donate και eshop. Αν κάποιος έχει συχνή τριβή με αυτό το θέμα και αν φυσικά συμπεριλαμβάνεται στη θεματολογία του OsArena προτείνω να γράψει μερικά πράγματα. Ίσως αδρά έστω. Τουλάχιστον να ξέρουμε σίγουρα τι συμβαίνει γιατί όταν έχουμε δουλειά συνέχεια δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε και να ψάχνουμε, ειδικά στην επαρχία.

 3. Εικόνα Maria
  MariaΟκτ 02, 2016 20:17 ΜΜ

  Pragma_linux,
  Σ' ευχαριστώ πολύ.

 4. Εικόνα debianass
  debianass (χωρίς επαλήθευση)Οκτ 01, 2016 16:38 ΜΜ

  Για μένα η καταναλωτική κοινωνία, το χρήμα και η εργασία αποτελούν επεβεβλημένα μεν, ξεπερασμένα δε απομεινάρια του δουλοκτητικού παρελθόντος. Η εκμετάλλευση και εξουσία ανθρώπου σε άνθρωπο έχει χρεωκοπήσει σαν βάση της κοινωνικής οργάνωσης δεδομένου ότι βλάπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία και ωφελούνται ελάχιστοι, κι αυτοί του χειρίστου είδους.
  Κοιτάζοντας προς το μέλλον, οι συνεργατικοί πειραματισμοί του GNU (κοινότητες ανάπτυξης, ελεύθερο προιόν κλπ) αποτελούν πρόταγμα, το πρόπλασμα δηλαδή μιας παραγωγικής διαδικασίας που δε θα βασίζεται στην εκμετάλλευση αλλά στην ελεύθερη προσφορά. Που δε θα βασίζεται στην εργασία αλλά στην αυτόβουλη παραγωγική δραστηριοποίηση.
  Από αυτή την άποψη το GNU είναι "real good business" που κάνει το κέρδος να φαντάζει δευτερεύον.

  Βέβαια, εκτός από όμορφες ιδέες για το μέλλον οι προγραμματιστές έχουν στομάχια και γενικότερα μια υλική υπόσταση που αν θέλει να φτάσει στο αύριο θα πρέπει να επιβιώσει στο σήμερα. Οπως μου είχε απαντήσει πρόσφατα ο Stallman σε μια διάλεξη στο Θησείο, μπορούμε να βγάζουμε χρήματα στο παρόν αναπτύσσοντας private λογισμικό, δηλαδή εξειδικευμένες εφαρμογές που καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες παρασιτικών οργανισμών (ιδιωτικών εταιριών, κράτους κλπ). Αρκεί πάντοτε να διατηρούμε τη δεοντολογία μας, να μην βάλουμε ποτέ το κέρδος πάνω από το κοινό καλό.

Scroll to Top