BETA

Γιατί να πάω στην FOSSCOMM και όχι για καφέ;

Εικόνα Helen

Το Fosscomm είναι ένα συνέδριο που οργανώνεται από τις ελληνικές κοινότητες του Ελεύθερου και Ανοιχτού Λογισμικού.

Πότε άρχισε;

Αν και η ιδέα υπήρχε από παλιά και έχουν μεσολαβήσει κάποιες άλλες μικρότερες προσπάθειες, τα συνέδρια FOSSCOMM, έχουν αρχίσει εδώ και 9 χρόνια.

Πού και πότε διεξάγονται;

Κάθε χρόνο, σ' ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, σε διαφορετική πόλη της χώρας. Μέχρι τώρα έχουν γίνει σε Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Σέρρες, Αθήνα και Λαμία και αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη προσέλευση, ακόμα και στις επαρχιακές πόλεις.
Την φετινή χρονιά (2016), την διοργάνωσή του ανέλαβε το Πανεπιστήμιο Πειραιά, από την Software Libre Society, την κοινότητα ελεύθερου λογισμικού του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Γιατί γίνεται;

Σκοπός του συνεδρίου είναι η γνωριμία μεταξύ των κοινοτήτων, των συλλόγων και των ερευνητικών και αναπτυξιακών ομάδων που ασχολούνται με το Ελεύθερο Λογισμικό τόσο στην χώρα μας, όσο και σε διεθνές επίπεδο, η παρουσίαση των τεχνολογικών εξελίξεων στον χώρο, η παρουσίαση καινοτόμων ιδεών, η συλλογή προτάσεων για την προώθηση και την προβολή του Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα και η αποκόμιση γνώσεων μέσω των παρουσιάσεων και των workshops.

Γιατί να πάω εκεί και όχι για καφέ στην παραλία;

Οι λόγοι είναι αρκετοί, ας δούμε μερικούς:

Εθελοντισμός, Ανιδιοτέλεια, Αλληλεγγύη:

Τα συνέδρια αυτά, στήνονται από το μηδέν με εθελοντική συμμετοχή. Και όταν λέμε "εθελοντική", φυσικά δεν την νοούμε, σαν αυτήν που λένε οι εταιρείες και οι εξουσίες.
Αυτό είναι κάτι σημαντικό, από πολλές πλευρές.
Αφ' ενός αποδεικνύει έμπρακτα πως σπουδαία πράγματα (συνέδρια στην προκειμένη), μπορούν να διοργανωθούν και διεξαχθούν χωρίς μεσάζοντες και κρατικές ή άλλου είδους επιχορηγήσεις. Σαφώς και μπορεί να υπάρξουν συνεισφορές, οι οποίες όμως θα αναλωθούν στο να καλύψουν διάφορα έξοδα του συνεδρίου.
Αφ' ετέρου, χωρίς δισταγμό, θα μπορούσαμε να δώσουμε και μια πολιτική / κοινωνική χροιά σε αυτό. Από την μια, δείχνει την δύναμή της αυτοργάνωσης και συγχρόνως την δυναμική του ελεύθερου / ανοιχτού λογισμικού (που θα έπρεπε να αποτελεί κρατική πλατφόρμα στα πάντα) ενώ, από την άλλη, έχει όλα τα συστατικά, μιας μορφής αλληλεγγύης (θα το καταλάβετε καλύτερα στην συνέχεια αυτό).

Ελεύθερη Γνώση και Πληροφορία:

Οι παρουσιάσεις, ομιλίες και work-labs, γίνονται από ανθρώπους που έχουν βαθιά γνώση στο αντικείμενο. Έρχονται στο συνέδριο από άλλες πόλεις, ακόμα και από το εξωτερικό, με δικά τους έξοδα, διαθέτοντας τον χρόνο τους (που νομίζω, είναι και το πιο πολύτιμο στην ζωή), για να διαμοιράσουν τις γνώσεις τους.
Το μόνο βέβαιο, είναι πως μέσα από διάφορες παρουσιάσεις, θα μπορέσετε να βρείτε απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματά σας, σχετικά με την τεχνολογία.
Το επίπεδο των ομιλητών/ριών και των παρουσιάσεων είναι υψηλό και γίνεται σε απλή καθημερινή γλώσσα, με βοηθητικά εργαλεία (διαφάνειες, βίντεο, έντυπο υλικό κλπ).
Τέτοιο όγκο και ποιότητα παρουσιάσεων, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να το διοργανώσει μια ιδιωτική εταιρεία που ακόμα και αν κατάφερνε και το προσέγγιζε, το κόστος συμμετοχής θα ήταν μεγάλο.

Βοήθεια και Υποστήριξη:

Φέρε το laptop σου μαζί. Αν τυχόν και έχεις κάποιο πρόβλημα με την εγκατάσταση του Linux ή ακόμα και αν δεν ξέρεις πώς να το εγκαταστήσεις, όλο και κάποιοι θα βρεθούν να σε βοηθήσουν.
Συγκέντρωσε και όποιες απορίες έχεις και μετέφερέ τις στους ανθρώπους των κοινοτήτων που θα δεις εκεί, στα σταντ τους.

Δεν θα φύγεις με άδεια χέρια:

Στα συνέδρια FOSSCOMM, οι κοινότητες Ελεύθερου και Ανοιχτού Λογισμικού, Linux διανομών, έχουν δικά τους σταντ, με "προπαγανδιστικό" υλικό με δωρεάν διάθεση. Αυτοκόλλητα, κονκάρδες, στυλό, μπλουζάκια, dvd διανομών και άλλα, διατίθενται ελεύθερα.

Είναι γιορτή:

Είναι μια γιορτή, ένα πάρτι. Θα γνωρίσεις ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα και μπορεί να υπάρξουν βάσεις για νέες ανθρώπινες σχέσεις και συνεργασίες. Το κλίμα είναι πάντα χαρούμενο και θετικό, ένα ισχυρό αντίδοτο στην καθημερινή μιζέρια.
Άσε που όλο και πιο χάπενινγκ, μπορεί να τύχει εξ' απρόοπτου.

Υπάρχει και εκεί καφές:

Μπορείς να πιεις λοιπόν το καφέ σου εκεί, αποκτώντας γνώση, νέες εμπειρίες, κάνοντας νέες γνωριμίες και λύνοντας αρκετές απορίες σου.
Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο; Σίγουρα αξίζει και με το παραπάνω η επίσκεψή σου στην FOSSCOMM.

Πώς μπορείς να ξέρεις τι παρουσιάσεις γίνονται, ώστε να είσαι εκεί, όταν διεξάγονται:

Σε κάθε FOSSCOMM, η διοργανώτρια ομάδα δημιουργεί μια σελίδα στην οποία υπάρχουν όλες οι πληροφορίες:

Ομιλίες / παρουσιάσεις / εργαστήρια, ανά ώρα και ημέρα. Ήδη, για την φετινή διοργάνωση, οι συμμετοχές έχουν ήδη ξεκινήσει και μπορείτε να τις δείτε - μόλις "κλείσουν" - στην σχετική σελίδα της, όπου αναγράφεται το πλήρες πρόγραμμα: http://fosscomm.cs.unipi.gr/index.php/program

>>> Δείτε ένα δείγμα των πρώτων παρουσιάσεων, ώστε να καταλάβετε, γιατί αξίζει να είσαστε εκεί.

Με κάθε βεβαιότητα, σας λέμε πως η οργανωτική ομάδα, κάνει μια θαυμάσια δουλειά και είναι ανοιχτή σε προτάσεις και κάθε είδους βοήθεια.
 

>>> η ιστοσελίδα της Fosscomm-2016.

 • Σχόλια

3 Comments:

 1. Εικόνα Iliana

  Συμφωνώ με όλα, απλά μια μικρή σημείωση ότι η κοινότητα είναι ολόκληρου το Πανεπιστημίου και όχι μόνο του τμήματος Πληροφορικής.

  Σε αυτήν είναι μέλη τόσο άτομα από το τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων όσο και από το ΟΔΕ(!).

  See you all there!

 2. Εικόνα Helen
  HelenMar 22, 2016 17:59 ΜΜ

  Ευχαριστώ Ιλιάνα, διορθώθηκε, ώστε να είναι ορθές οι αναδημοσιεύσεις.
  Είμαι σίγουρη πως θα κάνετε πολύ καλή δουλειά και θα δούμε μια από τις καλύτερες Fosscomm.

 3. Εικόνα Αχαρνεύς
  Αχαρνεύς (χωρίς επαλήθευση)Mar 22, 2016 23:37 ΜΜ

  Βεβαίως και θα πάμε .
  Το τι θα κάνουμε και το τι ΔΕΝ θα καταλάβουμε , θα μας απασχολήσει μετά το πέρας των εργασιών .
  Σαν ελληνική κωμωδία του '70 θά 'μαστε .
  Δεν μπορούμε να μην την στηρίξουμε , όμως .

Scroll to Top