BETA

Γιατί ο τύπος ενός εγγράφου δεν πρέπει να είναι απλή υπόθεση

Εικόνα SoulrainΣουίτες γραφείου. Όλοι μας λίγο-πολύ τις ξέρουμε και τις χρησιμοποιούμε. Είτε για κάποια μαθητική εργασία είτε επαγγελματικά, αναπόφευκτα κάποτε θα γνωρίσουμε κάποια από τις αντίστοιχες εφαρμογές που υπάρχουν. Σ' έναν ιδανικό κόσμο, θα είχαμε να επιλέξουμε από έναν αριθμό αξιόλογων εργαλείων. Στην καθόλου ιδανική πραγματικότητα όμως, τα στοιχεία συνηγορούν συντριπτκά υπέρ του γνωστού Microsoft Office, με την πλειοψηφία των χρηστών του βέβαια να μην το επιλέγουν καν αλλά να εξαναγκάζονται έμμεσα.

Αυτός ο εξαναγκασμός είναι ένα θέμα που εμφανίζεται συχνά-πυκνά, ανακινούμενο τόσο από υποστηρικτές του ελεύθερου/ανοιχτού λογισμικού όσο και από τρίτα μέρη, δυστυχώς όμως δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα το μέσο χρήστη.

Και γιατί θα έπρεπε να με απασχολεί; Τι με νοιάζουν εμένα οι διαμάχες μεταξύ των δημιουργών λογισμικού, εφόσον εγώ κάνω τη δουλειά μου μια χαρά με το παραπάνω εργαλείο;

ίσως αναρωτηθεί κάποιος.

Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά, αναλύοντας όμως όχι αυτές καθεαυτές τις αντίστοιχες εφαρμογές (έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, δεν θα είχε νόημα μία ακόμα) αλλά τα δομικά συστατικά τους και δη τους τύπους αρχείων που χρησιμοποιούν.

Ξεκινάμε με το Open Document Format (ODF). Όπως δηλώνει η ονομασία του, είναι ένας ανοιχτός τύπος. Μετρώντας ήδη δέκα χρόνια ζωής, δημιουργήθηκε και συνεχίζει να αναπτύσσεται -υπό διάφανες διαδικασίες- με σκοπό να αντικαταστήσει παλιότερους κλειστούς τύπους. Περίπου ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του, πιστοποιήθηκε σύμφωνα με το ISO/IEC 26300:2006 και καθιερώθηκε ως διεθνές πρότυπο. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι τα επίσημα έγγραφα θα πρέπει να δημιουργούνται με αυτό το πρότυπο για καλύτερη διαλειτουργικότητα. Πράγματι, αρκετές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν ενστερνιστεί πλήρως την απόφαση αυτή ενώ άλλες έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία. Χωρίς να σταθούμε ιδιαίτερα στα επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά, αξίζει να τονιστεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του, το οποίο είναι ότι δεν επιβάλλει την χρήση κάποιας συγκεκριμένης εφαρμογής.

Η παραπάνω εξέλιξη όμως ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα της Microsoft, ως δημιουργού του Microsoft Office και των κλειστών τύπων αρχείων που προσέφερε αυτό (λέγε με .doc, .xls κλπ). Η πλήρης ενσωμάτωση των ανοιχτών προτύπων θα σήμαινε απώλεια ενός σημαντικού στοιχείου ελέγχου για την εταιρεία. Το στοιχείο αυτό φυσικά είναι το έμμεσα (ή και άμεσα πολλές φορές) επιβαλλόμενο vendor lock-in που συνεπάγεται η χρήση του MS Office. Άλλωστε, ιδιαίτερα στην χώρα μας, γνωρίζουμε την εξάπλωση της εφαρμογής αυτής σε δημόσιο και κρατικό επίπεδο. Το πόσο κρίσιμος είναι για την εταιρεία ο έλεγχος μέσω του vendor lock-in μπορούμε να πούμε ότι ήταν περισσότερο από εμφανές όταν, έπειτα από την επιλογή της πόλης του Μονάχου να απαλλαγεί μια και καλή από τη σουίτα της -και το κόστος που επέφερε- συναντήθηκε με τον επικεφαλής του σχεδίου μετάβασης, με σκοπό να τον μεταπείσει, ο ίδιος ο (πρώην) CEO, Steve Ballmer αλλά και από την επίθεση στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου όταν αυτή αποφάσισε να χρησιμοποιεί τον τύπο ODF στα επίσημα έγγραφά της.

Βλέποντας τον επερχόμενο κίνδυνο, η Microsoft δεν θα μπορούσε να μείνει άπραγη. Ούτε όμως και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς επιλογές. Το τελευταίο μάλιστα εξακολουθεί να μην το πράττει, ακόμα και μετά από μια πλειάδα δικαστικών αποφάσεων εναντίον της, τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στην Ευρώπη, οι οποίες την κατηγορούν για τις (συνήθεις) κατάφωρα μονοπωλιακές τακτικές της.

Σε ένδειξη καλής θέλησης λοιπόν (ελπίζω να είναι εμφανής η ειρωνεία), αποφάσισε να υποστηρίξει επίσημα τους τύπους ODF, ξεκινώντας από το Office 2007. Παρόλα αυτά, η υποστήριξη ήταν εντελώς “κουτσουρεμένη”, κάτι που αφενός μεν δεν παρείχε στον χρήστη του Office την πλήρη δυνατότητα να εργάζεται με ODF αρχεία, διότι αυτά θα παρουσίαζαν αλλοιώσεις αν ανοίγονταν από κάποια άλλη εφαρμογή (κάτι το οποίο εξακολουθεί να συμβαίνει ακόμα και σήμερα και είναι προφανής έμμεσος έλεγχος), αφετέρου δε -εικάζω- θα μπορούσε να οδηγήσει στο σχηματισμό κακής άποψης για το πρότυπο ODF.

Αδιαφορώντας παντελώς για τη δριμεία κριτική που δέχτηκε πανταχόθεν, η εταιρεία προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και δημιούργησε ένα νέο τύπο, το Office Open XML (OOXML). Ο τύπος αυτός έχει αρκετές ομοιότητες με το ODF και, ως εκ τούτου, δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Έχει όμως και αρκετές διαφορές ώστε να εξυπηρετεί τους οικονομικούς σκοπούς της Microsoft. Σε κάθε περίπτωση, δεν είχε λόγο υπάρξης εφόσον προϋπήρχε το ODF και αυτό υποστήριξαν τα μέλη του οργανισμού ISO, αρνούμενα να δώσουν πιστοποίηση στο OOXML. Η πιστοποίηση ήρθε σε πρώτη φάση από το European Computer Manufacturers Association (παρά την ονομασία, έχει διεθνή δράση), το οποίο είναι κάτι αντίστοιχο με το ISO. Η βασική τους διαφορά είναι ότι το ECMA αποτελείται από εταιρείες ενώ ο οργανισμός ISO από χώρες, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις αγαθές προθέσεις τους. Αργότερα ήρθε και η μεγαλύτερου κύρους πιστοποίηση ISO με το ISO/IEC 29500:2008, μέσω όμως θολών διαδικασιών (σε απλά ελληνικά, η υπόθεση “σπρώχτηκε” με έξωθεν παρέμβαση ενώ αρχικά τα 20 από τα 30 μέλη του ISO είχαν δηλώσει την αντίθεσή τους) και με σαφείς υπόνοιες ως προς τη διατύπωση των λεπτομερειών. Προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη σύγχιση, το πρότυπο διαχωρίστηκε σε δύο υποπρότυπα, τα ISO 29500 Transitional και ISO 29500 Strict. Το δεύτερο έγινε πλήρως αποδεκτό από τον οργανισμό ISO ενώ το πρώτο παραχωρήθηκε καλή τη πίστει, ώστε να έχει χρόνο η Microsoft να αφαιρέσει παλιότερα κλειστά χαρακτηριστικά, κάτι όμως που όχι απλά δε συνέβη αλλά η εταιρεία δεν ενσωμάτωσε καν τα χαρακτηριστικά της Strict εκδοχής.

Φτάνοντας στο παρόν, η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής: υπάρχει ο τύπος ODF, ο οποίος είναι καθ' όλα ανοιχτός και μάλιστα έχει καθιερωθεί ως διεθνές πρότυπο. Υποστηρίζεται πλήρως από ένα μεγάλο αριθμό εφαρμογών, παρέχοντας έτσι διαλειτουργικότητα στην πράξη, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την χρήση του σε (δια)κρατικό επίπεδο. Υπάρχει και ο τύπος OOXML, που δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερα εξέχον κι επίσης είναι ανοιχτός μόνο κατ' επίφαση κι εξακολουθεί να παραμένει ιδιόκτητος. Επιφέρει δε ως παρελκόμενο την χρήση του MS Office. Όσο για τη διαλειτουργικότητα, αυτή πάει περίπατο, ακόμα και μεταξύ διαφορετικών εκδόσεων της ίδιας εφαρμογής.

Δυστυχώς όμως, εντελώς κόντρα στη λογική, παρατηρούμε δυσκολία στην απεξάρτηση από τους κλειστούς τύπους και κατ' επέκταση από το MS Office. Ακόμα κι αν υπάρχει το φαινόμενο του να αναγκάζονται πολλοί να αποθηκεύουν τα έργα τους υπό έναν εντελώς διαφορετικό τύπο, αυτόν του PDF, για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει διαφορά στη μορφοποίηση. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι βαθιές οι ρίζες των μονοπωλιακών πρακτικών αλλά και διότι αρκετοί λαμβάνουν αποφάσεις σύμφωνα με τη γνωστή -κακή- μέθοδο “αυτό χρησιμοποιούν οι περισσότεροι”.

Καλά όλα αυτά αλλά και πάλι ίσως να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα κάποιον που απλά θέλει να κάνει τη δουλειά του. Τι γίνεται όμως αν προσθέσουμε τον παράγοντα της ασφάλειας στο θέμα;

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διεξήχθη από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας Πληροφοριών της Γερμανίας, προκύπτουν κάποια σημαντικά στοιχεία αναφορικά με την ασφάλεια που παρέχουν τα κλειστά πρότυπα εγγράφων. Πιο συγκεκριμένα, τύποι αρχείων που ανήκουν στο πρότυπο OOXML αλλά και PDF, χρησιμοποιούνται κατά πολύ περισσότερο από τους αντίστοιχους ODF τύπους για επιθέσεις spear-phising (συνοπτικά, phising είναι το είδος της επίθεσης όπου επιχειρείται η εκμαίευση από το θύμα στοιχείων όπως passwords, αριθμοί πιστωτικών καρτών κλπ. μέσω της προσποίησης από το θύτη κάποιου οικείου προσώπου/υπηρεσίας ενώ spear-phising είναι η ίδια επίθεση, στοχευμένη όμως σε συγκεκριμένα άτομα ή ομάδες και είναι τόσο αποδοτική, που αντιπροσωπεύει περίπου το 90% των επιθέσεων phising). Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι αυτό συμβαίνει γιατί τα OOXML χρησιμοποιούνται περισσότερο, δικαιολογία την οποία ακούμε κατά καιρούς και για τα Windows. Εντούτοις, η έρευνα αποδεικνύει ότι δεν παίζει ρόλο η ποσοτική χρήση του κάθε προτύπου αλλά ο μεγαλύτερος αριθμός ευάλωτων χαρακτηριστικών που διαθέτει το OOXML. Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ. Παρόμοια στοιχεία προκύπτουν επίσης και από άλλες αναφορές.

Αν κάνατε τον κόπο να διαβάσετε ως εδώ, μπορεί να εξακολουθεί να μη σας απασχολεί ο τύπος των αρχείων σας. Δε νομίζετε όμως ότι θα έπρεπε να σας απασχολεί η ασφάλειά σας; Μέρα με τη μέρα έρχονται στο φως νέες ενδείξεις και αποδείξεις για το ανελέητο κυνηγητό των δεδομένων μας, είτε από εταιρείες είτε από μεμονωμένα άτομα. Επιπρόσθετα, είναι περισσότερο από εμφανές ότι το κλειστό λογισμικό, σε περίπτωση που δε συμμετέχει στο κυνηγητό, δεν κάνει και πολλά για να το αποτρέψει. Σε αυτό φυσικά συμβάλλουμε κι εμείς, βάζοντας την ευκολία πάνω απ' όλα.

Η επιλογή είναι δική μας, τουλάχιστον για όσο ακόμα την έχουμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι τόσο δύσκολο να προωθήσουμε την χρήση του προτύπου ODF. Ούτε καν χρειάζεται να απαλλαγείτε από το MS Office που ίσως έχετε συνηθίσει (αν και θα ήταν ευχής έργον). Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε ευγενικά να μη μας αποστέλλουν κείμενα σε μορφή .docx. Γενικότερα, ενημερωθείτε σχετικά με την όλη υπόθεση· είναι πιο σημαντική απ' όσο πιστεύετε και περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από μια απλή κατάληξη στο τέλος ενός αρχείου. Ας προσπαθήσουμε συνειδητά να προτιμάμε το καλό αντί του εύκολου. Μην ξεχνάτε ότι, παρόλη την ενδεχόμενη αδιαφορία σας, αλληλεπιδράτε με άλλα άτομα και ίσως αποτελέσετε τον φορέα του προβλήματος που θα αντιμετωπίσει κάποιος άλλος.

 • Σχόλια

11 Comments:

 1. Εικόνα OpaliosEinaiAlliws
  OpaliosEinaiAlliws (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 18, 2015 00:19 ΠΜ

  Εύγε για το άρθρο Soularin. Συνέχισε την προσεγμένη συγγραφή!

  Αν το Α είσαι εσύ τότε μπορείς να επιβάλεις την χρήση του ODF (.odt για word) σε όλους τους υπόλοιπους, που το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να εγκαταστήσουν μια ΔΩΡΕΑΝ σουίτα γραφείου για πλήρη συμβατότητα.
  Αν όμως είσαι παρακάτω, π.χ στο Ζ στο Χ ... χμ... τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά.

  Όντως το ODF που υποτίθεται ότι υποστηρίζει το M$ Office είναι για τα μάτια και μόνο. Καμία συμβατότητα. Αλλά τι να περιμένει κανείς από μια εταιρία που δεν διαθέτει συμβατότητα ακόμη και στις δικές τις σουίτες γραφείου αναγκάζοντας τους πελάτες τις να αναβαθμίζουν σε νεότερη.
  Τι να περιμένει κανείς από μια εταιρία που σχεδόν κατέστρεψε τα πρότυπα του Web με τον IE (και εδώ ευχαριστούμε την Google που απέτρεψε την ολοκληρωτική καταστροφή με τον Chrome που αν και Google/όλοι ξέρουμε τι σημαίνει/ τουλάχιστον υποστηρίζει ανοιχτά πρότυπα ...κάποιες φορές).
  Αυτή η τελευταία παράγραφος είναι νύξη για το (ίσως) επόμενό σου άρθρο. Internet Explorer, Microsoft Edge, Ανοιχτά πρότυπα Web...κλπ :-)

  Ερώτηση προς το OSArena. Υπάρχει περίπτωση να μπορώ να κάνω subscribe/rss, κάτι, σε συγκεκριμένους συντάκτες ;
  Αν όχι, μήπως υπάρχει περίπτωση να υλοποιήσετε κάτι τέτοιο στον κώδικα της σελίδας μελλοντικά;
  Ευχαριστώ.

 2. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΜάιος 18, 2015 13:34 ΜΜ

  δεν νομιζω οτι δυσκολευουν και τοσο, να "πεισεις" καποιον για ανοιχτα προτυπα. ειτε το Α εισαι ειτε το Χ, και παλι ολοι οι υπολοιποι, το μονο που εχουν να κανουν ειναι να εγκαταστησουν ενα δωρεαν και ανοιχτο office. δεν θα τους κοστισει τιποτα, ουτε θα τους επιβαρυνει καπου, να εχουν και τα 2 μαζι.

  οσο για το θεμα συμβατοτητας, κλπ, περιμενες κατι διαφορετικο απο τους φραγκοφονιαδες? να εχουν συμβατοτητα ακομα και για τις δικες τους εφαρμογες? αν ειχαν συμβατοτητα, δεν θα βγαζανε λεφτα με το τσουβαλι, γιατι ο κοσμος θα αργουσε να αγορασει τις νεες εκδοσεις, η, θα παρεμενε (για οσο γινοταν) στις παλιες, αν τον εξυπηρετουσαν καλυτερα σε κατι. ενω τωρα σε λενε, ""δωσε μας και αλλα λεφτα αν θελεις να ανοιξεις τον "νεο" τυπο αρχειου docx"" (ετσι απλα με μια ηλιθια λεπτομερεια, οπως προσθηκη ενως αχρηστου γραμματος στο τελος της καταληξης, κατεστησαν τις παλιες εκδοσεις αχρηστες)

 3. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΜάιος 18, 2015 13:52 ΜΜ

  Dark, είναι πρακτικό το θέμα. Ο άλλος έχει μάθει στο MS Office. Την ίδια δουλειά ακριβώς μπορεί να κάνει και με το Libre ή έστω με τα Google Docs, που κι αυτά υποστηρίζουν πλήρως το ODF. Αλλάζει όμως λίγο ο τρόπος κι αυτό για κάποιους έχει σημασία. Είναι μεγάλη η δύναμη της συνήθειας και πολλές φορές ευθύνεται για την αργή εξέλιξη. Εδώ δημόσιες υπηρεσίες (μας) χρησιμοποιούν σπασμένο Office, τι να λέμε τώρα;

  Στα υπόλοιπα, τα -x της MS έχουν αλλαγές, ώστε να συμβαδίζουν με το "ανοιχτό" πρότυπο OOXML, γι' αυτό και ένα .doc π.χ. δεν είναι πλήρως συμβατό με το αντίστοιχο .docx. Αυτό για τα πρακτικά. Δεν το λέω για την MS συγκεκριμένα, απλά μερικές φορές για να πας μπροστά πρέπει να ακυρώσεις το παρελθόν. Είναι αδύνατο να διατηρείς επ' αόριστον συμβατότητα προς τα πίσω. Το βλέπουμε και στο Linux και ιδιαίτερα στον πυρήνα τον ίδιο. Σκόπιμο σπάσιμο συμβατότητας, ακόμα και χωρίς λόγο, κάνει η Apple. Η MS κρατάει και λίγο τα προσχήματα. Οι παλιότερες εκδόσεις του Office μπορεί να μην υποστηρίζουν τα -x αλλά νομίζω δεν αφαιρέθηκε η υποστήριξη του σκέτου .doc από τις νεότερες, οπότε παραμένει μερική συμβατότητα. Μπορεί η MS να είναι εντελώς ανήθικη, δεν είναι χαζή όμως. Δε χτίζεις την αυτοκρατορία που είχε με το να κάνεις σαρωτικές αλλαγές κάθε τρεις και λίγο.

 4. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΜάιος 18, 2015 14:33 ΜΜ

  ναι υπαρχει και η συνηθεια, δεν λεω, αλλα οι διαφορες μεταξυ τους... νομιζω... οτι δεν ειναι τοσο τραγικες, που να ξεβολεψουν καποιον τοσο πολυ, σε σημειο που να μην μπορει να το χρησιμοποιησει. τουλαχιστον για τις παλιες εκδοσεις. γιατι αντιθετως δες τις καινουριες εκδοσεις, με αυτο το ανακατωμενο γαμωτο για interface που εχουν αλλαξει ΤΑ ΠΑΝΤΑ (και τι ακριβως προσεφερε "εξελικτικα" αυτο το στραβοχυμενο γαμωτο interface?). εχωντας συνηθισει απο τις παλιοτερες, δεν ξερεις που να βρεις τι, και ειναι ολα ενας αχταρμας. αν βαλεις καποιον να δουλεψει με office και τον δωσεις μια πιο παλια εκδοση, και μετα μια φρεσκια libreoffice και την καινουρια του office (το ανακατωμενο γαμωτο), σιγουρα θα προτιμησει το libreoffice.

  σιγουρα η εξελιξη χρειαζεται να "σκοτωσεις" εν μερει τη συμβατοτητα, αλλα εδω για ποια "εξελιξη" μιλαμε? για ενα "ανοιχτο" OOXML που δεν εχει να προσφερει ΤΙΠΟΤΑ που δεν προσφερει ηδη το ODF, και ενα δυσχρηστο και μπερδεμενο interface που επισης δεν εχει να προσφερει ΤΙΠΟΤΑ το ουσιαστικο σε θεμα εργονομιας, εξοικονομησης χωρου στην οθονη, η, αυξημενη αποδοτικοτητα στη χρηση του. η ιδια "εξελιξη" ειναι και με το αθλιο metro στα καινουρια παντζουρια, οπως και με το εμετικο unity στο λινουκς. μπορει να ειναι "φρεσκα" και "δροσερα" (yeeeerkkkk!...) μπορει να ειναι βολικα για οθονες αφης, αλλα για υπολογιστη με ποντικι ειναι οτι χειροτερο εργονομικα, και βημα προς τα πισω, οχι προς τα μπροστα.

 5. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΜάιος 18, 2015 16:51 ΜΜ

  Η ειρωνεία ξέρεις ποια είναι; Ότι, ένω το Libre μοιάζει εμφανισιακά με τα παλιά MS Office, μια από τις πρώτες κριτικές που δέχτηκε (κι εξακολουθεί να δέχεται) είναι ότι το interface του είναι βγαλμένο απ' την εποχή του '90. Όσο χαζό κι αν φαίνεται ίσως, για πολλούς παίζει ρόλο η εμφάνιση. Άσε που είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την εργονομία. Εδώ όμως το θέμα είναι ότι άλλο είδος "εργονομίας" μπορεί να θέλω εγώ κι άλλο εσύ κι αυτό εξαπλώνεται από μια εφαρμογή μέχρι ολόκληρο το λειτουργικό.

  Για παράδειγμα, το Gnome 3 -για κάποιους απλούς χρήστες- είναι κακό. Το προτιμούν όμως πολλοί developers, ακριβώς γιατί είναι πετσοκομμένο και δεν τους αποσπά. Το να μένουμε στο παρελθόν, θεωρώ, είναι κακό. Θα μπορούσε να συνεχίσει το Gnome 2 π.χ; Ίσως. Θα μπορούσαν επίσης και τα μοντέρνα λειτουργικά να είχαν την εμφάνιση του Amiga OS, ξέρω 'γω ή να μη φεύγαμε ποτέ από το text inteface. Θα είχε ουσία όμως κάτι τέτοιο; Ναι, θα γίνουν και λάθη. Λάθη όμως κάνει μόνο αυτός που τολμάει.

  Πέρα απ' όλα αυτά όμως και άσχετα αν κάποιοι το εννοούν εντελώς διαφορετικά, η αλήθεια είναι ότι ειδικότερα στα του open source, κάποιοι χρήστες πραγματικά δεν ξέρουν τι θέλουν. Συνηθίζουμε να μπερδεύουμε το "αυτό μ' αρέσει εμένα" με το "αυτό είναι πρακτικό για τους περισσότερους". Και κάτι άλλο, που σε πολλούς δεν αρέσει, είναι όμως η αλήθεια. Εφόσον δεν πληρώνεις τον τάδε developer, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να του ζητήσεις οτιδήποτε επιτακτικά. Ούτε αυτός έχει κάποια υποχρέωση να καλύψει τις προσδοκίες σου. Γουστάρει και το κάνει κι αυτή είναι η έννοια της προσφοράς. Πολλά πράγματα ξεκινάνε επειδή ένα άτομο τυχαίνει να χρειάζεται μια εφαρμογή ή ένα script που όμως δεν υπάρχει, άρα αναγκάζεται να το φτιάξει. Μπορεί να τύχει να το διαθέσει ελεύθερα μετά και να βοηθηθούν κι άλλοι. Αλλά νομίζω έχει παραγίνει το κακό. Βλέπεις άτομα σε fora να λένε "μην κάνεις αυτό, βάλε τη λειτουργία εκείνη, κάνε το άλλο". Κι όχι σαν πρόταση, το ζητάνε λες και είναι υπάλληλός τους.

  Μετά, τυχαίνει να έχει ένα bug μια εφαρμογή και πολλοί βρίζουν κανονικότατα. Κάτσε ρε φιλαράκι και στείλε ένα bug report της προκοπής. Άνθρωποι είναι οι developers, όχι μάγοι. Επειδή δηλαδή εσένα σου έτυχε η στραβή στην τάδε περίπτωση, νομίζεις ότι θα τύχει σε όλους; Ή ότι όλοι έχουν μηχάνημα όπως το δικό σου και το χρησιμοποιούν όπως εσύ; Ή ότι, αν δεν πεις τίποτα για το προβλημά σου, θα μυρίσουν τα νύχια τους και θα το ανακαλύψουν; Τολμώ να πω ότι το τζαμπατζιλίκι, όχι τόσο ως κόστος αλλά ως νοοτροπία, καλά κρατεί και στο open source.
  Ας μην το απλώσω άλλο όμως. Αγαπάτε αλλήλους (άλλα όχι παραλλήλους).

 6. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΜάιος 18, 2015 19:01 ΜΜ

  νταξει υπαρχει και το τζαμπατζιλικι, υπαρχει και το θρασος, υπαρχουν πολλα. αν και εγω δεν αναφερθηκα σε αυτα, αλλα σε εφαρμογες. το να εχει καποιος το φιδι (οφις) της μικρης και απαλης, δεν τον εμποδιζει να εχει και το libreoffice μαζι (δεν επηρεαζει σε κατι το ενα με το αλλο), ωστε να ειναι πληρως "συμβατος". και το να μαθει το libreoffice θα ειναι σχεδον τιποτα, αφου ειναι πολυ κοντα σε κατι που ηδη ξερει, σε αντιθεση με το φιδι της μικρης και απαλης, που ετσι οπως το εχουν αλλαξει, θα πρεπει να κατσει να το ξαναμαθει ολο απο την αρχη. και χωρις να ειναι σιγουρο οτι προσφερει κατι ουσιαστικο, αυτη η αλλαγη που εχουν κανει. σε αυτα αναφερθηκα εγω. λαθη σιγουρα γινονται. αν καταλαβουν οτι υπαρχουν δυσκολιες στη χρηση του, απλα θα το ξανακανουν οπως ηταν πριν (αρκει να το καταλαβουν και να το παραδεχτουν). απλα ειναι και καποιες φορες που καποιοι εμμενουν στα λαθη τους, και ας ξερουν οτι ειναι λαθος. ενα κλασσικο παραδειγμα το unity. ενα αντικειμενικα προβληματικο γραφικο συστημα (εδω δεν ειναι θεμα το "τι με αρεσει", αφου συμφωνουν ολοι οτι ειναι μπαζο), ασηκωτο και γεματο bugs, χωρις καμια πιθανοτητα παραμετροποιησης, με διαφορα "spyware" ενσωματωμενα, που εφαγε ΤΟ κραξιμο απο ολους, αφου δεν προσεφερε τιποτα απο "εξελιξη και καινοτομια", παρα μονο προβληματα (οσο και αν θελανε να το πασαρουν σαν ενα "καινοτομο και εξελιγμενο γραφικο"). παρολα αυτα η canonical συνεχιζει ακαθεκτη να το χρησιμοποιει στο ουμπουντου ακομα και σημερα, παρολο που αντικειμενικα ειναι αχρηστο.

 7. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΜάιος 18, 2015 19:39 ΜΜ

  Εδώ όμως μπαίνει το ερώτημα του γιατί να χρειάζομαι 2-3 εφαρμογές για να είμαι καλυμμένος σ' ένα πράγμα. Κι εντάξει, εσύ κι εγώ και άλλοι ξέρουμε ποιος βαδίζει στραβά. Ο απλός (ενίοτε και simple minded) χρήστης όμως βλέπει απλά μια εφαρμογή που δε μπορεί να κάνει αυτό για το οποίο τη χρειάζεται. Πάει κάπως έτσι: δεν είναι πλήρως συμβατό το Libre με τα .docx - "όλοι" χρησιμοποιούν .docx - φταίει το Libre που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Τα ενδιάμεσα δεν τον απασχολούν και ίσως να μην τα γνωρίζει καν. Εκεί έχουμε ρόλο εμείς. Αντί να λέμε ότι το τάδε είναι κακό, μπορούμε να εξηγήσουμε το γιατί. Πολλούς δε θα τους ενδιαφέρει. Οι πολλοί όμως δεν είναι όλοι. Κάποιοι θα ακούσουν. Κι αυτοί οι κάποιοι θα είναι τόσοι περισσότεροι από όσους ήταν πριν. Κι αύριο θα είναι περισσότεροι.

  Έτσι αλλάζουν τα πράγματα, όχι απότομα. Θέλουν το χρόνο τους. Και, δυστυχώς, το ΕΛ/ΛΑΚ χάνει σε διαφήμιση. Όχι όμως την εμπορικού τύπου αλλά την ουσιαστική. Τι σημασία έχει αν το Linux π.χ. είναι καλό, όταν το γνωρίζουμε μόνο 5-10 νοματαίοι; Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να γίνονται σοβαρά πράγματα για την ενημέρωση του κόσμου και νομίζω μακροπρόθεσμα θα βελτιωθεί η κατάσταση.

  Το λάθος είναι δύσκολο να το παραδεχτείς γιατί η παραδοχή εμπεριέχει και συνειδητοποίηση. Επίσης, πολλές φορές δε μπορείς εξαιτίας των καταστάσεων, ακόμα κι αν το έχεις παραδεχτεί στον εαυτό σου. Για να πω όμως την κακιούλα μου, εδώ υπάρχει ακόμα ολόκληρο το Ubuntu, στο Unity κολλάς εσύ;

 8. Εικόνα DarkGoth
  DarkGothΜάιος 18, 2015 20:58 ΜΜ

  οχι δεν "κολλαω" στο μπαζο-unity. απλα το ανεφερα σαν ενα συγκεκριμενο προβλημα λαθους που βγηκε απο την αρχη λαθος και επιμενει να υπαρχει. το ξερω οτι το ουμπουντου ειναι ολοκληρο ενα λαθος απο μονο του, ετσι που το εχουν καταντησει, απλα δεν το γενικευσα τοσο. απλα, το ουμπουντου, αρχικα ηταν καλο, και τωρα εγινε μπαζο (και συνεχιζει να υπαρχει και να μας σπαει τα ουμπαλα). αυτο που λες με τις εφαρμογες, ετσι το σκεφτονται υποθετω ολοι. οτι θελουν μια εφαρμογη με οσο το δυνατον περισσοτερα χαρακτηριστικα να τους καλυπτουν σε καποια εργασια. λογικο ειναι νομιζω, αντι να εχεις 150, που κανουν 2 πραγματακια η καθεμια, και γεμιζεις σαβουρα. το οτι ολες οι εφαρμογες εχουν καποιες ελλειψεις ειναι σιγουρο. καμια εφαρμογη δεν ειναι η τελεια που περιεχει τα παντα. απλα η διαφορα του απλου χρηστη ειναι αυτη που λες. "κατηγορει" την εφαρμογη αν δεν εχει καποιο χαρακτηριστικο που "ολοι χρησιμοποιουν". ασχετα βεβαια αν αυτο το "ολοι" ειναι αποτελεσμα μονοπωλιακων εκβιασμων και vendor lock in (που πολλες φορες αρνουνται και να δουν). ναι καλα ειδες, πολλοι αρνουνται ακομα και να δουν αυτες τις μονοπωλιακες πρακτικες, ακομα και αν αφορουν κατι στραβο και λαθος, απλα γιατι "ολοι το χρησιμοποιουν, και δεν γινεται να ειναι λαθος, αφου ολοι το εχουν". καποιοι θα ακουσουν, αλλα υπαρχουν και πολλοι κολλημενοι. εχω τωρα εγω για παραδειγμα τον πατερα μου. θελουμε να παρουμε ενα λαπτοπ (που δινουν τωρα με το κοινωνικο μερισμα). τον λεω οτι θα το παρω και θα φαει λινουκς. οσο και να τον εξηγω το τι ειναι καλυτερο στο λινουκς και γιατι, (ο πατερας μου το μονο που ξερει, και κανει, ειναι να παιζει πασιεντζες. τιποτα αλλο), με το που ακουει λινουκς διαολιζεται. η αποψη του για το λινουκς ειναι αυτη ακριβως:... "ειναι αχρηστο και γι'αυτο δεν το εχει κανεις, και εχουν ολοι παντζουρια, και μονο εσυ εισαι ο απροσαρμοστος που εχεις λινουκς". και δυστυχως ειναι πολλοι τετοιοι, που χαρη'σε αυτους κρατιουνται ακομα στη ζωη στα vendor lock in και οι υπολοιπες αθεμιτες μονοπωλιακες τακτικες.

 9. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΜάιος 18, 2015 13:35 ΜΜ

  Ευχαριστώ για το εύγε αλλά περισσότερο σας ευχαριστώ που κάνατε τον κόπο να διαβάσετε.

  Για το ODF, στους επαγγελματικούς χώρους που, καλώς ή κακώς, η επιλογή δεν είναι στο χέρι μας, ίσως και να μη μπορούν να γίνουν πολλά. Τουλάχιστον όχι άμεσα. Στα καθημερινά όμως είναι πιο εύκολο. Ακόμα κι αν κάποιος γνωστός δεν ενδιαφέρεται για το όλο θέμα, μπορεί απλά να σεβαστεί την επιθυμία μας να μη λαμμβάνουμε κείμενα σε .doc(x). Σημασία έχει να εκφράσουμε την επιθυμία αυτή. Κι έτσι θα γίνει η αρχή. Νομίζω αυτή είναι η ιδανικότερη συνθήκη: ούτε αναγκάζουμε τον άλλο να αλλάξει, ούτε και αλλάζουμε εμείς. Όμως, αντί να λέμε "μα, αφού όλοι χρησιμοποιούν κλειστά πρότυπα, τι να κάνω", θα έχουμε εμφανιστεί 5-10-100 που θα έχουμε έναν "άλλο τρόπο", τον οποίο δε θα καταπνίγουμε για χάρη των "όλων". Αλλά και έμμεσα θα έχουμε παρακινήσει τους υπόλοιπους να έχουν έστω και πρόσκαιρη επαφή με τον τρόπο αυτόν.

  Στα υπόλοιπα που λες, παρόλο που όλοι γνωρίζουμε τι είναι οι δύο εταιρείες, θα τολμήσω να πω -και νομίζω προκύπτει εκ των πραγμάτων- ότι η Google δεν είναι Microsoft. Η MS ακολουθεί την τακτική της καμμένης γης, ώστε να "φωτίζονται" τα προϊόντα της (το έκανε σε ακραίο βαθμό με τον IE). Αντίθετα, η Google συμβαδίζει με τα σημεία των καιρών κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πού και πού να υπάρχει όφελος και για τους υπόλοιπους. Για τον Edge, θα πρέπει πρώτα να βγει κανονικά, να τον δούμε κι έπειτα θα μπορούμε να κρίνουμε. Σε πρώτη φάση, λένε πολλοί ότι οπτικά μοιάζει με τον Vivaldi. Δεν το θεωρώ και τόσο κακό. Ούτως ή άλλως, παρατηρείται σύγκλιση όλων των πλευρών στις Web τεχνολογίες, οπότε κάποια στιγμή όλοι θα έχουν πάνω-κάτω τα ίδια χαρακτηριστικά κι αν ασχοληθούμε με την εμφάνιση του εκάστοτε browser θα έχουμε χάσει την ουσία. Διαβάζω επίσης ότι θα υποστηρίζει τα extensions του Firefox και του Chrome (όχι αυτούσια φυσικά). Έξυπνη κίνηση και σίγουρα κάποιους θα τραβήξει. Θεωρώ όμως ότι η πλειοψηφία χρηστών των δύο αυτών browsers, δεν τους χρησιμοποιεί επειδή έχουν extensions. Όπως και να 'χει, εδώ θα είμαστε και θα τα λέμε.

 10. Εικόνα TheMatrix
  TheMatrix (χωρίς επαλήθευση)Μάιος 18, 2015 22:39 ΜΜ

  Οκ, συμφωνώ εν μέρη για την Google. Μην ξεχνάμε βέβαια τι είναι η Google. Ο μεγαλύτερος (αυτή τη στιγμή) big brother του Web, ίσως έχει "φάει λάχανο" ακόμη και το Facebook.
  Βέβαια, μπροστά στην Microsoft φαίνεται ως η Αγία Google, γι' αυτό έγραψα συμφωνώ εν μέρη.

 11. Εικόνα Soulrain
  SoulrainΜάιος 18, 2015 23:27 ΜΜ

  Στη συλλογή δεδομένων μπορεί να το τρώει (είναι και παλιότερη άλλωστε), στη μοχθηρότητα όμως όχι. Το FB έχει κατηγορηθεί (και παραδεχτεί) μεταξύ άλλων ότι έκανε ψυχολογικά πειράματα με κατευθυνόμενο περιεχόμενο στα timelines χρηστών. Κι όχι τίποτα τσαπατσουλιές, είχε και control group και τα πάντα όλα. Τουλάχιστον η Γούγλη, παρόλα τα στραβά της, θα αφήσει παρακαταθήκη έναν Chrome/ium, το Android, μια μηχανή αναζήτησης και διάφορα άλλα. Το FB τι θα αφήσει; Την αποβλάκωση;

Scroll to Top