BETA

Γιατί openSUSE και όχι άλλη διανομή;

Εικόνα eiosifidis

Διανομές Linux, ευτυχώς υπάρχουν πολλές και σίγουρα είναι χωρίς νόημα η ερώτηση για το ποια διανομή είναι καλύτερη, επειδή σαν καλύτερη θεωρείται αυτή που βρίσκεις εσύ ιδανική για εσένα. Αναμφίβολα υπάρχουν διανομές που συνιστώνται για είσοδο στον κόσμο του Linux, ανοίγοντας τις πόρτες για τις επόμενες διανομές. Αυτά είναι προσωπικές επιλογές και προϋποθέτουν ενασχόληση και πόσο μάλλον που οι υπολογιστές αποτελούν πρωταρχικά σημεία της καθημερινότητάς μας. Η δική μου προσωπική επιλογή, είναι η openSUSE. Μια διανομή πολύ παλιά που ξεκίνησε από την Γερμανία, σαν SUSE, έχοντας επικέντρωση στο γραφικό περιβάλλον του KDE και μάλιστα κάποιο διάστημα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν κάτι σαν αυτό που - καλώς ή κακώς - θεωρείται το Ubuntu σήμερα, από θέμα φιλικότητας και ευχρηστίας. Το SUSE αναμφίβολα υπήρξε μια ιστορική διανομή η οποία οδήγησε σημαντικά τις εξελίξεις. Πλέον, μετά από μια σειρά εξαγορών, υπάρχει μια δραστήρια παγκόσμια κοινότητά που αναπτύσσει την κοινοτική έκδοση, αυτό που γνωρίζουμε σαν openSUSE.

 Θα με ρωτήσει κάποιος, γιατί επέλεξες το openSUSE και όχι κάποια άλλη διανομή;

Ο σκοπός του άρθρου είναι να απαντήσω κυρίως σε αυτούς που δεν γνωρίζουν πολλά σχετικά με την διανομή openSUSE.

- Οι λόγοι που λοιπόν που διαφοροποιούν την διανομή openSUSE είναι οι παρακάτω:

1) YaST:
Το YaST είναι ΤΟ εργαλείο διαχείρισης συστήματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο με το γραφικό του περιβάλλον όσο και με την γραμμή εντολών. Θα μου πείτε και τι μας ενδιαφέρει η γραμμή εντολών; Αφού κοιτάμε να την αποφύγουμε. Εσείς ναι αλλά σε κάποιον διαχειριστή συστήματος server, θα του λύσει τα χέρια. Δεν χρειάζεται να θυμάται όλες τις εντολές και τις παραμέτρους για να εγκαταστήσει πχ έναν mail server. Το YaST έχει modules που μπορείτε να διαχειριστείτε ένα μεγάλο αριθμό υπηρεσιών. Υπάρχει το /etc/sysconfig που ρυθμίζετε ένα μεγάλο αριθμό επιλογών για το σύστημά σας, ρυθμίζετε τις υπηρεσίες στο systemd καθώς και τις ρυθμίσεις του boot loader καθώς και διαχειρίζεστε τα αποθετήρια του συστήματος. Το YaST παρέχει εύκολα και ασφαλή εργαλεία χωρίς τα οποία θα έπρεπε να θυμάστε εντολές που αν δεν τις εκτελέσετε σωστά, ίσως να έχετε και κατεστραμμένο σύστημα.

2) zypper:
Ο διαχειριστής πακέτων ονομάζεται zypper. Έχει ίσως την πιο προηγμένη επίλυση εξαρτήσεων πακέτων από οποιονδήποτε άλλο διαχειριστή πακέτων άλλων διανομών. Δεν είμαι administrator αλλά αρκετές φορές θα έχετε δει να παίζω με developement boards. Εκεί αρκετές φορές έτυχε να εγκαταστήσω debian/ubuntu ως λειτουργικό σύστημα. Κατά την εγκατάσταση διαφόρων προγραμμάτων έπρεπε να ανοίξω το google και να ψάξω debian search pakage using terminal, να δω με ποια εντολή ψάχνω. Με το zypper η διαδικασία είναι ίσως πιο εύκολη (τουλάχιστον για εμένα). zypper se onoma_paketou και έτοιμος. Αρκετές φορές με debian / ubuntu με την εγκατάσταση ενός προγράμματος, απεγκαθιστούσε κάτι που χρειαζόταν στο σύστημα για να λειτουργήσει, οπότε κατέληγα με κατεστραμμένο σύστημα.

3) Εκδόσεις Leap και Tumbleweed:
Υπάρχουν πολλών ειδών χρήστες. Προσωπικά ασχολούμαι με το GNOME στην μεταφραστική ομάδα και στην προώθηση. Θέλω να έχω πάντα την τελευταία έκδοση GNOME. Αυτό μου το παρέχει κάποια έκδοση rolling. Γι'αυτό είχα μια εγκατάσταση Arch Linux. Όμως τελευταία η κοινότητα openSUSE ανακοίνωσε την δημιουργία της έκδοσης Tumbleweed. Η έκδοση αυτή είναι η rolling (παρέχει τις τελευταίες εκδόσεις του software). Υπάρχει η ιδέα σε πολλούς ότι οι εκδόσεις rolling μας παρέχουν κατεστραμμένα συστήματα, αργά ή γρήγορα. Αυτό είναι τεράστιος μύθος. Όσον αφορά το openSUSE, όλα τα νέα πακέτα σταθεροποιούνται μέσω ελέγχων και ειδικότερα από το openQA.
Όμως υπάρχουν και οι χρήστες που θέλουν κάτι πιο σταθερό για χρήση σε server. Υπάρχει η έκδοση Leap. Στην έκδοση αυτή η εταιρία SUSE παρέχει τον πηγαίο κώδικα των βασικών εργαλείων, τον ίδιο που παρέχει και στους εταιρικούς πελάτες. Όταν υπάρχει μια διόρθωση για τους πελάτες της, την λαμβάνει και η κοινότητα. Θα μου πείτε, η κοινότητα τι κάνει; Η κοινότητα αποφασίζει τις εκδόσεις των GUI που θα έχει στα αποθετήρια. Συνήθως είναι παλιότερες εκδόσεις ή εκδόσεις lts (KDE) για να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερές (για όσους αποφασίσουν να εγκαταστήσουν και γραφικό περιβάλλον).

4) Desktops:
Στο openSUSE όλα τα γνωστά γραφικά περιβάλλοντα συνυπάρχουν (ακόμα και στην ίδια εγκατάσταση) και τα προσέχουμε το ίδιο. Σε άλλες διανομές θα δείτε ότι υπάρχουν διαφορετικά spins ή παρέχονται ως εναλλακτικά γραφικά περιβάλλοντα, πχ το Ubuntu Gnome. Μέρος του ότι μπορούν να συνυπάρχουν τα γραφικά περιβάλλοντα είναι η ύπαρξη του zypper και η δυνατότητα να διαχειριστεί καλύτερα την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης των πακέτων από οποιονδήποτε άλλο διαχειριστή πακέτων.
Το openSUSE είναι γνωστό για την σταθερότητα και την καλύτερη ενσωμάτωση του KDE από οποιαδήποτε άλλη διανομή. Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι μια πειραγμένη έκδοση του GNOME αποτελεί το βασικό γραφικό περιβάλλον για την διανομή που εγκαθιστά η SUSE στους εταιρικούς πελάτες (όσοι θέλουν desktop). Το φτωχό μου το μυαλό σκέφτεται ότι για να χρησιμοποιούν το GNOME άρα θα το προσαρμόζουν καλύτερα, αφού από αυτό βγάζουν χρήματα. Στην έκδοση GNOME 3.22 γνωρίζω ότι συνεισφέρανε πολλά άτομα της κοινότητας openSUSE, γι'αυτό καταφέραμε να την προσαρμόσουμε στην έκδοση Tumbleweed μετά από μια εβδομάδα.

5) Βοήθεια:
Η κοινότητα openSUSE έχει πολύ καλό forum καθώς και IRC κανάλι. Ελάχιστες φορές έχει μείνει κάποιος χωρίς επίλυση του προβλήματός του. Όσον αφορά το ελληνικό forum επειδή δεν διαθέτει πολύ κίνηση, μας πρότειναν να το κλείσουμε. Όμως το κρατήσαμε ζωντανό όσα άτομα μείναμε να ασχολούμαστε. Αν τυχόν δεν βρείτε απάντηση στα ελληνικά forum, λίστα, κανάλι IRC, facebook, δοκιμάστε στα αγγλικά. Τα άτομα είναι πολύ φιλικά.

6) OBS:
To Open Build Service παρέχει στους χρήστες και στους προγραμματιστές ένα κοινό σημείο για να διαμοιραστούν το λογισμικό με την υπόλοιπη κοινότητα. Αποτελεί ένα εργαλείο για να κατασκευάσει κάποιος πακέτο για ένα πρόγραμμα, τόσο για το openSUSE όσο και για άλλες διανομές. Το αποτέλεσμα της κατασκευής ενός πακέτου, διαμοιράζεται στο software.opensuse.org με την τεχνολογία του One-Click (δηλαδή εγκατάσταση του προγράμματος με ένα κλικ. Αυτό αντιστοιχεί στην προσθήκη του αποθετηρίου, επίλυση των εξαρτήσεων και εγκατάσταση του λογισμικού). Αυτό απλοποιεί πολύ την διαδικασία εγκατάστασης νέων προγραμμάτων.


Ως επίλογος, η ιδέα που έχουν πολλοί ότι το Ubuntu είναι η πιο user-friendly διανομή, είναι τελείως αβάσιμη. Καταρχήν έχω γράψει για την διανομή για νέο χρήστη (δεν μιλάμε για διανομή αλλά για γραφικό περιβάλλον). Η καλύτερη διανομή σίγουρα είναι αυτή που γνωρίζεις καλύτερα και αυτή που έχεις κάνει τα πρώτα βήματά σου στον κόσμο του ΕΛΛΑΚ σε συνδυασμό με το γραφικό περιβάλλον που γνωρίζεις καλύτερα.
Ίσως να πουν πολλοί ότι στην Ubuntu μπορεί να βρει κάποιος ευκολότερα βοήθεια. Είναι παραδεκτό στους κύκλους των ατόμων που γνωρίζουν ότι το καλύτερο wiki με λύσεις σε πολλά προβλήματα, διαθέτει η διανομή Arch Linux. Επίσης εκεί τα προβλήματα λύνονται ίσως πιο γρήγορα από όλες τις διανομές. Οπότε και αυτός ο μύθος για την κοινότητα Ubuntu, είναι μύθος.

Ελπίζω με τα παραπάνω να ξεκαθάρισα το τοπίο για μερικούς τι είναι αυτό που μπορούν να βρουν στην διανομή openSUSE που λείπει στις άλλες διανομές.
 

>>> Κάποια σχετικά άρθρα:

- OpenSUSE:Μια δύσκολη διανομή ή μια διανομή φιλική προς τον χρήστη;
- Ναι, μα για το openSUSE δεν λέτε τίποτα

 • Σχόλια

14 Comments:

 1. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 13, 2017 13:57 ΜΜ

  Αρχικά ήθελα να σε συγχαρώ για το άρθρο σου! Ήταν πολύ κατατοπιστικό στο τι προσερει η διανομή openSUSE. Εντούτοις, επίτρεψέμου να κάνω μερικά σχόλια:

  "τι είναι αυτό που μπορούν να βρουν στην διανομή openSUSE που λείπει στις άλλες διανομές"

  2) To Manjaro (διανομή Arch Linux) διαθέτει τον yaourt, το οποίο κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με τον zypper

  3) Tο ότι προσφέρει τη δυνατότητα rolling και non-rolling είναι πολύ ενδιαφέρον. Εντούτοις, κάποιος θα μπορούσε να διαλέξει το Linux Mint το οποίο βασίζεται στο Ubuntu LTS, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως semi-rolling. Εάν κάποιος θέλει να διαλέξει μια rolling διανομή μπορεί να επιλέξει το LMDE (Linux Mint Debian Edition)

  4) Όσο αφορά το DE, δε βλέπω που το openSUSE υπερταιρεί... Πλέον, η πλειονότητα των διανομών προσφέρει υποστήριξη για όλα (σχεδόν) τα DE (βλέπε Manjaro Linux)

  5) Όπως ανέφερες κι εσυ, υπάρχουν πιο ενεργές κοινότητες από αυτή του openSUSE.

  Αυτό που θα ήθελα να αναφέρεις είναι κατά πόσο το openSUSE υπερτερεί στην καλύτερη υποστήριξη υλικού, μιας και ένα μεγάλο μειονέκτημα όλων των διανομών είναι η έλλειψη οδηγών υλικού

 2. Εικόνα drpaneas
  drpaneas (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 13, 2017 19:48 ΜΜ

  Όσοι ασχολούνται με σοβαρά με το opensuse, είναι πολύ πιθανό να βρουν και δουλειά στην SUSE, 11 έλληνες είμαστε μέχρι τώρα.

 3. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 14, 2017 01:37 ΠΜ

  Αυτό είναι πολύ καλό!!!!!

  Αλλά λίγο άσχετο με το τι προσφέρει η διανομή αυτή καθ'αυτή...

 4. Εικόνα drpaneas
  drpaneas (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 14, 2017 18:45 ΜΜ

  2) Όλοι package managers καλοί είναι, δεν είναι λόγος για να αλλάξεις διανομή. Από την άλλη το yaourt τον υποστηρίζει ποιος; 5-10 άτομα γράφουν κώδικα. Στον zypper έχεις μία ολόκληρη εταιρεία, οπότε αν και δεν είναι αναγκαστηκά καλύτερο, είναι σίγουρα πιο αξιόπιστο. Αυτό που παίζει ρόλο δεν είναι 'πώς' κάνεις την εγκατάσταση, αλλά τι πακέτα έχεις. Τo Leap είναι υβριδική διανομή, τα μισά πακέτα είναι από το επί-πληρωμή enterprise (τα οποία στα δίνει δωρεάν), τα άλλα μισά είναι από την κοινότητα και τo upstream. Συνεπώς, αν θες να στήσεις κάποιον server είναι ιδανικό, καθώς έχεις **τσάμπα** enterprise υποστήριξη για το 50% των πακέτων σου.

  3) Τώρα όσο για rolling releases, το TW υπερτερεί γιατί σου προσφέρει Continuous integration - δηλαδή καθημερινά τεστάρετε αυτόματα από το openQA, σε αντίθεση πχ με το τις διανομές που ανέφερες, οι οποίες αμφιβάλω αν τεστάρονται γενικώς. πχ δες εδω https://goo.gl/P1rK1s αυτό είναι το σημερινό build του TW. εδώ, βλέπεις την αλληλεπίδραση που έχουν τα πακέτα μεταξύ τους (integration testing).

  4) Δεν υπερτερεί κάπου στα DE. Ίσως θα μπορούσε να πει κανείς ότι υποστηρίζει σταθερά το Gnome και το icewm. Ξανά (ίσως έχω γίνει βαρετός) μιλάμε για enterprise stable εκδοχή του Gnome.

  5) Σίγουρα, αλλά ίσως όχι τόσο ενεργές στην παραγωγή της διανομής.

  Δεν υπερτερεί στην υποστήριξη υλικού. Αυτό εξαρτάται από τον kernel, όσο πιο καινούριο kernel έχεις τόσο περισσότερο firmware υποστηρίζεις. Το Leap είναι ημι-enterprise διανομή, συνεπώς δίνει περισσότερη βαρύτητα στην ασφάλεια και την σταθερότητα, παρά στην υποστήριξη του πρόσφατου hardware. Για παράδειγμα, το SLES έχει πυρήνα 3.3 νομίζω, το Leap 4.4 και το TW έχει 4.9 ή 4.10.

 5. Εικόνα Γιώργος
  Γιώργος (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 15, 2017 19:30 ΜΜ

  Υπάρχει μια ολόκληρη κοινότητα γύρω από το Arch/Manjaro και μπορεί όπως λές να μην υπάρχει εταιρία από πίσω, αλλά σίγουρα η υποστήριξή του είναι πολύ καλύ .

  Όσο για ενημερώσεις, το Manjaro ανανεώνεται αρκετά συχνα... Μόλις ένα πακέτο γίνει stable στο Arch, εισέρχεται σαν Testing στο Manjaro. Συνεπώς, οι ενημερώσεις ελέγχονται για τυχόν σφάλματα προτού ανέβουν.

 6. Εικόνα digitalcrow
  digitalcrow (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 30, 2017 21:16 ΜΜ

  Ναι αλλά έχει όλες τις εφαρμογές που έχει και το αποθετήριο aur ; τουλάχιστον τα πιο αναγκαία ;
  Εγώ πάντως με το antergos (arch distro) έχω βρει ότι χρειάζομαι οπότε λίγο δύσκολο να με πείσει κάποιος
  ότι κάποια διανομή θα μου προσφέρει κάτι παραπάνω .
  Είχαμε δει και στο παρελθόν τι χάος γίνοταν με τις εξαρτήσεις μπλιαχ !

 7. Εικόνα Efstathios Iosifidis

  Συμφωνώ με αυτά που λέει ο Πάνος.
  Να σημειώσω και εγώ τα εξής:

  2) Προφανώς κάπου το χάνεις με το yaourt. Επειδή γνωρίζω αρκετά καλά από Arch, το yaourt είναι ο package manager του AUR. To Arch έχει ως βασικό pacage manager τον pacman. Το yaourt πρέπει να το προσθέσεις χειροκίνητα. Αν δηλαδή προσπαθησεις να το παρομοιάσεις με το openSUSE, μιλάμε για μίξη obs/packman.

  Για τα υπόλοιπα με κάλυψε ο Πάνος.

 8. Εικόνα tom
  tom (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 14, 2017 20:44 ΜΜ

  Ε λοιπόν υπάρχουν και μερικοί (με εξτρα σκληρο) που επηρεαζονται απο αρθρα! Διαβαζοντας το αρθρο μου άρεσε και είπα να το δοκιμάσω το suse Leap, φυσικα δυο μερες δεν ειναι αξιοπιστη περιοδος για τιποτα, ποσο μαλλον για ενα λειτουργικο συστημα, εχοντας αρκετη ομως εμπειρια στις δοκιμες διανομων μπορω να πω πως το KDE του Leap ειναι πολυ σταθεροτερο απο τα αλλα , του Μιντ επι παραδειγματι με εβγαζε μερικα περιεργα στις πρωτες ωρες κιολας γιατι ασχετος ειμαι αλλα ειμαι αδυσωπητος οταν πιανω κατι στα χερια μου, εδω ειχα κολλησει την εφαρμογη ενος φοιτητη που γνωριζοντας με μου την εδωσε πρωτα σε μενα πριν τον καθηγητη του για να του βρω bugs, σε μιση ωρα του ειχα κολησει την εφαρμογη τρεις φορες! και ηταν και απλη, για γραμματοσημα!
  Εγω ομως κολλησα στην...εγκατασταση γιατι δεν μπορουσα να βρω και να συνδεθω στο wi-fi, τελικα εβαλα το καλωδιο στη θυρα ethernet εκανα την εγκατασταση και οταν το βγαλα βρηκε μονο του το δικτυο του σπιτιου!
  Ενα αλλο που δεν μπορω να βρω ειναι οτι ειναι εγκατεστημενο το gnome αλλα δεν μπορω με τιποτα να.... ξεκινησω με το εν λογω desktop!
  εβαλα το Kodi που με ενδιαφερει το chrome, opera, vivaldi, firefox με το flash player γιατι παιζω ενα on line παιχνιδι που εχω...4 λογαριασμους και με πιανουν αν μπαινω απο ενα broswer, ο καθεις με τις παραξενιες του και τα βιτσια του!
  Αυτο που δεν δοκιμασα ακομα ειναι το wine για να εγκαταστησω το αλλο μου βιτσιο το generals zero our.ώς και τις πυκνές χιονοπτώσεις, ιδιαίτερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές τ
  τελος παντων αυτα τα αφερεγγυα εχω να γραψω και γω για δυο μερες.
  Θα παρακαλουσα τον γραφοντα να μην καταπιαστει με .... αλλη διανομη λιαν συντομως γιατι να πειθει ξερει, εγω παλι πειθομαι ευκολα βαριεμαι να ξανα-αλλαζω!

 9. Εικόνα drpaneas
  drpaneas (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 15, 2017 03:59 ΠΜ

  Για το gnome πρέπει να μάθεις να βρίσκεις και εγκαθιστάς patterns στο zypper ή στο yast, υπάρχει gnome pattern που το κάνεις εγκατάσταση. Περισσότερα εδώ: https://de.opensuse.org/SDB:GNOME3_Installation

  Για να ενεργοποιήσεις το Gnome, δηλαδή τον windowmanager, αυτό γίνεται είτε μέσω yast είτε πειράζεις με το χέρι το '/etc/sysconfig/windowmanager' και αντικαθιστάς το 'kde' με το 'gnome'. Κατόπιν, φαντάζομαι θέλεις να αλλάξεις και το login screen, δηλαδη τον displaymanager, έτσι ώστε να φορτώνει το 'gdm' έναντι του 'kdm'. Αντίστοιχα, είτε το κάνεις μέσω yast είτε το κάνεις χειροκίνητα στο '/etc/sysconfig/displaymanager'. Τέλος, αρκεί να κάνεις ένα logout και επανεκκίνηση το service (δηλαδή systemctl restart displaymanager). Περισσότερα εδώ: https://en.opensuse.org/Change_Display_Manager

  To 'kodi' δεν υπάρχει στα επίσημα repo, συνεπώς αν δεν σου παίζει σωστά δεν φταίει το opensuse. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις το source και το spec file από κάποια άλλη διανομή, και να δοκιμάσεις να το κάνεις build εσύ στο OBS. Λίγο που είδα, το έχει ήδη κάνει ένας άλλος: https://build.opensuse.org/package/show?project=home%3Ahgraeber&package=plymouth-theme-kodi-openSUSE αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει υποστήριξη για αυτό.

  To ίδιο ισχύει και για τον Chrome. Δεν υπάρχει στα επίσημα repo, άρα δεν υποστήριζεται. Για το παιχνίδι σου, αρκεί να βρεις ενα plugin που αλλάζει τα headers και υποδείεται κάθε φορά άλλον browser (περισσότερα εδώ: https://www.privacytools.io/#addons)

  Γενικότερα, από την στιγμή που έχεις εγκαταστήσει πράγματα που δεν υπάρχουν στην διανομή, την 'χάλασες', και είναι πολύ πιθανό να σπάσουν κάποια πράγματα. Μην ξεχνάς ότι το Leap είναι μία stable server διανομή, και όχι το average desktop. Προφανώς και μπορείς να του προσθέσεις ένα κάρο unofficial πράγματα, αλλά τότε η ευθύνη περνάει στον χρήστη, και όχι στο σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς Ubuntu ή Mint, όπου είναι πολύ πιο up to date, έχουν πιο καινούρια πακέτα τα οποία θα σου προσφέρουν ίσως καλύτερη συμβατότητας μεταξύ των εκάστωτε εκδόσεων των πακέτων που θες να εγκαθιστάς 'από έξω'.

 10. Εικόνα Efstathios Iosifidis

  1. Εγώ κατάφερα να κολλήσω MAC υπολογιστή επί εποχής Infosystem στη Θεσσαλονίκη. Είχαν την φήμη ότι δεν κολλάνε ποτέ. Πήγα σε περίπτερο εταιρίας με υπολογιστές MAC και παίζοντας, κόλλησε.
  2. Για το wi-fi δεν κατάλαβα ακριβώς. Φαντάζομαι Leap με το Net install έτσι; Αυτό και εγώ το κάνω με καλώδιο.
  3. Κατάφερες να το εγκαταστήσεις παράλληλα με KDE; Αν ναι, τότε όταν δώσεις το λογαριασμό να εισέλθεις στο σύστημα, εκεί πρέπει να έχει κάπου ένα γραναζάκι για να αλλάζεις το γραφικό. Εγώ GNOME έχω εξαρχής, οπότε δεν ξέρω από KDE να βοηθήσω. Μπορείς να στείλεις στην λίστα ή στο forum για βοήθεια ή στο γκρουπάκι στο facebook (προτίμησε στο forum για να μείνει και η ερώτησή σου).
  4. Γράφοντα φαντάζομαι δεν εννοείς εμένα. :-)
  Αν ναι, τότε προς ενημέρωσή σου (και των λοιπών), με φίλο ξεκινήσαμε την κοινότητα openSUSE στην Ελλάδα το 2010 περίπου πολύ ενεργά, με αποτέλεσμα να μας δώσουν το παγκόσμιο συνέδριο openSUSE στη Θεσσαλονίκη. Ουσιαστικά έχω κάνει branding το όνομά μου με το openSUSE (και GNOME και Nextcloud). Δέχομαι καθημερινά ερωτήσεις περί openSUSE σε προσωπική επικοινωνία και απαντώ (λάθος μου βέβαια. Πρέπει να τους λέω να κάνουν ερώτηση σε forum, λίστα κλπ). Οπότε είναι αδύνατο για εμένα να αλλάξω διανομή. Εδώ δυσκολεύομαι στις απλές που λένε, Ubuntu-Mint κλπ.

 11. Εικόνα digitalcrow
  digitalcrow (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 28, 2017 11:12 ΠΜ

  Σοβαρά τώρα ;
  Ποιος θα πρότεινε open suse σε κάποιον χρήστη ;
  Μεταξύ μας από τις χειρότερες διανομές που υπάρχουν πλέον !

 12. Εικόνα digitalcrow
  digitalcrow (χωρίς επαλήθευση)Ιαν 31, 2017 15:19 ΜΜ

  Βέβαια έχω καιρό να την δοκιμάσω ! Έχω βολευτεί με το manjaro και τώρα Antergos και η πληθώρα πακέτων που έχει το aur μου έχει γίνει συνήθεια . Στο aur βρίσκεις ακόμα και firmware εύκολα για συσκευές που αρνούνται να δουλέψουν στο linux.
  Θα τη δοκιμάσω όμως που θα μου πάει ....

 13. Εικόνα Efstathios Iosifidis

  1. Manjaro-Antergos δηλαδή το Ubuntu-Mint για το arch linux. Προσωπικά προτιμώ την καθαρή εγκατάσταση Arch (έχω 1 σύστημα με καθαρό Arch).
  2. Έχεις ακουστά για το obs (https://build.opensuse.org/)? Δες στο http://software.opensuse.org έχει μια μηχανή αναζήτησης. Εκεί έχει το 1 click install. Αν δεν βρεις κάποιο πρόγραμμα (που πιθανό να έχεις στο AUR) τότε μάλλον το πρόγραμμα δεν είναι "άξιο" πακεταρίσματος από κάποιον στο obs.
  3. Διάβασε παραπάνω σχόλια και για το openqa.

 14. Εικόνα Efstathios Iosifidis

  Εγώ.
  Μεταξύ σας, από που το συμπεραίνεις; Τι έχεις δοκιμάσει;

Scroll to Top